2018. november 5., hétfő

ORBÁN VIKTOR NYUGODT SZÍVVEL MEHET MAGÁNGÉPEN HELSINKIBE, MÉG AZ EURÓPAI NÉPPÁRT INTŐJÉNEK IS Ő LEHET A NYERTESE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: B. M.
2018.11.05.


Nagyon úgy fest, a pártcsalád nem tud érdemi fegyelmező eszközzel előállni, így a Fidesz nemcsak hogy lábbal tiporhatja az alapvető értékeket, még követőkre is lelhet.

A világsajtó és az európai közbeszéd is foglalkozik az Európai Néppárt (EPP) hét közepén kezdődő helsinki kongresszusával, s noha az ilyen típusú eseményekről általában csak elvétve esik szó, az elmúlt két napban rengeteg hír jelent meg az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó pártcsalád összejöveteléről. Ezek nagy része Angela Merkel német kancellár kétlépcsős visszavonulásának hatásait, másik része viszont Orbán Viktor magyar miniszterelnökről, a Fidesz esetleges kizárása vagy maradása kapcsán a Néppárt értékválságáról értekeznek.

Joseph Daul EPP-elnök terve szerint Helsinkiben határozatot hoznak a jogállamról és a konzervatív értékekről. „Az EU értékeinek védelme és a demokrácia biztosítása” címet viselő dokumentumot a Népszava néppárti döntéshozatalt közelről ismerő forrása szerint azért terjeszti elő az EPP vezető grémiuma, hogy színvallásra késztesse a magyar kormányfőt, aki vagy jóváhagyja az állásfoglalást, vagy veszélyezteti a Fidesz tagságát a pártcsaláédban. Csakhogy Daul jó előre tisztázta, papíron senki sem indítványozta a Fidesz kizárását, így Orbán és a magyar tagpárt sorsa november 7-én és 8-án sem lesz napirenden.

Bár októberben Daul mondta, hogy mindig is barátja volt Orbánnak, de így kötelessége védeni a szabadságot, a demokráciát, a jogállam tiszteletben tartására felszólító tervezet szerzői nem kötelezik semmire Orbánt, vagy a Fideszt. A dokumentum hitet tesz a liberális demokrácia értékei mellett, hosszan méltatják a civil szervezetek demokráciában betöltött szerepét, elfogadhatatlannak ítéli a többség diktatúrájára épülő igazságszolgáltatást és bírálják az EU-s intézményeket támadó tagállamokat,

a kiszivárgott verzióban azonban egyetlen konkrét utalás sincs bármelyik tagállamra vagy annak vezetőjére. Így Orbán nyugodt szívvel mondhatna rá igent. annak ellenére, hogy a liberális demokrácia kifejezésmódjának és alapértékeinek szövegszerű hangsúlyozása miatt ez lehet az EPP-kongresszus legizgalmasabb kérdése...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.