2018. november 9., péntek

RENGETEG AZ ELŐÍTÉLET MAGYARORSZÁGON AZ ÖRÖKBEFOGADÁSSAL KAPCSOLATBAN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ VERONIKA
2018.11.09.


Rengeteg előítélettel kell megküzdeniük azoknak, akik ma Magyarországon gyereket akarnak örökbe fogadni. Minden második örökbefogadó szülő kapott már furcsa, negatív megjegyzéseket a környezetétől az örökbefogadás miatt, de gyakori a kritika a gyermek származását és a vér szerinti szülőt illetően is – derül ki az SOS Gyermekfalvak Magyarország kutatásából.

November 9. az Örökbefogadás Világnapja, az SOS Gyermekfalvak ebből az alkalomból szeretné felhívni a figyelmet az örökbefogadás jelentőségére, és arra, hogy a gyermekvédelmi rendszerbe bekerült gyerekekre nagyobb figyelmet fordítson a társadalom. Az SOS Gyermekfalvakban majdnem 400 gyerekről gondoskodnak nevelőszülők, évente átlagosan 2–4 gyereket sikerül örökbe adni. Vagyis csak a náluk gondozott gyerekeket tekintve az örökbefogadás átlagosan 0,5–1 százalékos.

Magyarországon egyébként a KSH adatai szerint összesen 1025 gyereket fogadtak örökbe.

Az SOS Gyermekfalvak online felmérése megmutatja, hogyan viszonyul a magyar társadalom az örökbefogadáshoz.

- A legkevésbé toleránsak a szomszédok (33 százalék), a rokonok (29 százalék), a barátok (28 százalék) és a gyermek óvodájában, iskolájában dolgozó pedagógusok (26 százalék) voltak.
- Minden második családnál a megjegyzések a gyermek vélt származására vonatkoztak, de a vér szerinti szülők elítélése is majdnem ugyanilyen gyakori (43,3 százalék). A harmadik leggyakoribb és bántó megjegyzés az örökbefogadó anyákat éri, hogy miért nem szültek inkább.
- Minden hatodik örökbefogadó családnak szakadt már meg valamilyen kapcsolata az örökbefogadás miatt.
- Az örökbefogadó szülők az előítéletek ellenére is egyre nyíltabban vállalják az örökbefogadást.
- A szülők 82 százaléka azt is támogatná, hogy a gyerek felvegye a kapcsolatot vér szerinti családjával, ha szeretné.
- A válaszadók harmada fogadna 3 évesnél idősebb gyereket, majdnem minden második szülő pedig nyitott roma gyermek örökbefogadására. Lényegesen kevesebben nyilatkozták, hogy egyértelműen vállalnák fogyatékkal élő gyermek örökbefogadását (3,5 százalék), ugyanakkor majdnem minden második megkérdezett azt a fogyatékosság mértékétől tenné függővé.

- Az örökbefogadók 60 százaléka a gyerekre való várakozást tartotta a legnehezebbnek az örökbefogadással kapcsolatosan...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.