2018. november 4., vasárnap

SZÍNVALLÁSRA BÍRHATJA ORBÁNT A NÉPPÁRT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN
2018.11.04.


Név nélkül ugyan, de egyértelműen Orbán Viktornak és a Fidesznek címezi az Európai Néppárt (EPP) elnöksége azt a sürgősségi határozattervezetet, amelyet a tervek szerint a pártcsalád szerdán kezdődő kétnapos helsinki kongresszusán fognak elfogadni. 

“Az EU értékeinek védelme és a demokrácia biztosítása” címet viselő dokumentumot a néppárti döntéshozatalt közelről ismerő forrásunk szerint azért terjeszti elő az EPP vezető grémiuma, hogy színvallásra késztesse a magyar kormányfőt: vagy jóváhagyja az állásfoglalást, vagy veszélybe sodorja a Fidesz tagságát az Európai Néppártban. 

A kongresszus, amelyen egy 29 fős Fidesz-delegáció élén részt vesz Orbán Viktor is, előreláthatólag szerdán szavaz a dokumentumról. A 758 szavazati joggal bíró küldött emellett jóváhagyja a szervezet Európa jövőjére vonatkozó politikai nyilatkozatait, és csütörtökön megválasztja a néppárt vezető jelöltjét az Európai Bizottság 2019-ben megüresedő elnöki posztjára. 

A jogállam tiszteletben tartására felszólító határozattervezet szerzői hitet tesznek a liberális demokrácia értékei mellett, hosszan méltatják a civil szervezetek demokráciában betöltött szerepét, elfogadhatatlannak ítélik a többség diktatúrájára épülő igazságszolgáltatást és bírálják az európai uniós intézményeket támadó tagállami kormányokat. A kritikai megjegyzések zöme kimondatlanul is az Orbán-rezsimnek szól. Feltűnő ugyanakkor, hogy a szövegben nem tesznek említést az akadémiai vagy tanszabadság fontosságáról, jóllehet a CEU budapesti működésének biztosítását az EPP vezetői többször is követelték a magyar kormánytól. 

Néppárti várakozások szerint a fideszes küldöttek meg fogják szavazni a határozattervezetet. Az EPP azt reméli, hogy a dokumentum elfogadtatásával a jövő májusi európai parlamenti választásokig lekerül a napirendről a kereszténydemokrata pártcsalád és a párt közötti konfliktus. A Fidesz felfüggesztésére vagy kizárására egyetlen tagszervezet sem tett hivatalos javaslatot, ráadásul Orbán Viktor migrációval kapcsolatos nézeteit egyre többen osztják — magyarázta az EPP-hez közel álló informátorunk, hogy a kongresszus miért nem fog dönteni a magyar párt tagságáról. Az Európai Néppárt tagjainak meghatározó többsége továbbra is azon a véleményen van, hogy a vitákat párbeszéd útján kell rendezni — erősítette meg...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.