2018. november 6., kedd

TÉNYFELTÁRÓ CSAPAT ALAKULT A NUKLEÁRIS ERŐMŰVEK ÉS HULLADÉK TÁROLÓK KÖRÜLI ÜGYEK FELDERÍTÉSÉRE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: OROSZI BABETT
2018.11.06.



Magyarországon több atomlétesítmény is működik. A Paksi Atomerőműről mindenki tud, de például a püspökszilágyi nukleáris hulladéktároló már kevésbé közismert. Emellett több atomprojekt is tervben van, és itt nem csak a Paks II atomerőműre gondolunk, hanem a tervek szerint a Mecsekben tervezik megépíteni a nagy radioaktivitású atomhulladékok végleges tárolóját is. Tényfeltáró csapatunk azért alakult meg, hogy az atomlobbi propagandáját ellensúlyozva, teljeskörűen tájékoztasson a nukleáris beruházások részleteiről, a környezetvédelmi vagy korrupciós szempontból problémás ügyekről, mindezekről a hivatalos forrásokból ugyanis alig derül ki valami.

Budán egy eldugott kis kapualj egy gyönyörű társasházat rejt. Nagy vasajtók, mintha egy középkori börtönben lennénk, régi ablakok, középen kert fákkal és padokkal. Ebben a régi, különleges hangulatú társasházban él Fülöp Orsolya, az Energiaklub szakmai igazgatója, aki kávéval kínál, kotyogós kávéfőzőből, ami a kedvencem.

Konyhája barátságos, akárcsak a beszélgetés maga, ami annyira nem meglepő, hiszen egy ideje csapatot alkotunk: ő az egyik tagja annak az új, négy fős csoportnak, amely azért jött létre, hogy nukleáris témákkal kapcsolatos ügyeket tárjon fel. Csapatunk első munkája az volt, hogy elmentünk Paksra megmérni a Duna hőmérsékletét, és kiderült, valami nagyon nem stimmel a 30 fokos környezetvédelmi határérték betartásával.

“Meddig menjünk vissza, a gyerekkoromig?” – kérdezi Orsi, amikor arról érdeklődöm, mióta érdekli a környezetvédelem. Mivel azt hiszem, hogy viccel, gyorsan rávágom, hogy addig azért talán mégse, aztán kiderül, hogy ez nem egy poén, a kérdés megválaszolásához valóban egészen kicsi koráig kell visszaugrani...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.