2016. szeptember 14., szerda

HIDD EL PETI, MEG FOGJÁTOK SZÍVNI, AZ ELVTÁRSAIDDAL EGYÜTT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.09.13.


Ahogy az várható is volt, egyre több uniós politikus lát veszélyt az Orbán-kormányban. Nem mondom, hogy éppen időben, mert már régen reagálni kellett volna a Magyarországon zajló folyamatokra, a kormány gyűlöletpolitikájára, az önkormányzatiság szétverésére, a nem kormánypárti települések kimondott zsarolására és fenyegetésére. Reagálni kellett volna az uszító retorikára, a szólás- és a sajtó szabadságának durva korlátozására, a jogállam leépítésére és minden egyébre, amit a magyar kormány megenged magának és ami szembe megy az egységes európai értékrenddel.

Nem nagyon történt semmi, mert talán túlságosan kicsi ez az ország ahhoz, hogy veszélyt jelentsen és az Unió inkább elnézte a korrupció, az idegengyűlölet elharapózását, a Brüsszel elleni folyamatos beszólásokat és a magyar demokrácia szétverését, mintsem felvállalta volna a közbeavatkozást. Most, hogy a bomlasztó ország támogatókat talált a V4-ek személyében, megszólalt – ha még nem is a teljes közösség – Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter és felvetette Magyarország esetleges korlátozását, vagy kizárását. Jó reggelt kívánok innen is!

Értem én, hogy a politika egy olyan műfaj, amelyben nem lehet azt és úgy kimondani, amit egy magánember, vagy egy véleményportál kimondhat, leírhat. Veszélyt hordoz egy ilyen kijelentés, egy tagállam kizárásának felvetése, hiszen egy populista, nacionalista retorikával operáló kormány akár fel is használhatja azt a saját javára.

Ez történik most is – várható is volt – amikor a luxemburgi külügyminiszter szavaira a magyar hobbifutsal koronázatlan királya, anyuéktól kunyerált kölcsönből luxusvillát vásároló amatőr külgazdasági miniszter haladéktalan óbégatásba kezdett.

Szijjártó Péter – természetesen és szokása szerint – politikushoz és felnőtt emberhez egyaránt méltatlan, ellenben rettentően kínos nyivákolása a megszokott rend szerint zajlott. Nem a luxemburgi külügyminiszter szavaira reagált és nem tényekkel igyekezett cáfolni a vádakat, hanem alpári, elfogadhatatlan, de legalább infantilis sivalkodással kezdett személyeskedni:


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.