2019. november 16., szombat

SZÁZ ÉVE MÁR, HOGY HORTHY MAGAS LÓRÓL HÍVTA TETEMRE A BŰNÖS VÁROST

INDEX
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2019.11.16.



  Kevés politikai szónoklat lehetett 
  Magyarországon, amiből olyan gyakran 
  idéztek, annyiszor használtak aktuálpolitikai 
  vagy egyéb célra, és dörgöltek mások orra 
  alá, mint Horthy száz évvel ezelőtt elmondott 
  híres Gellért téri beszédét a vörös rongyokba 
  öltözött bűnös városról. A baloldali, nemzetét 
  eláruló urbánus Pest toposza a mostani 
  önkormányzati választások után is gyakran 
  előjött a jobboldalon, része a magyar 
  kollektív tudatnak, és többnyire még azt is 
  tudják, hogy a szállóige Horhytól ered.


Pedig az 1919. november 16-án, egy, a mostaninál sokkal hűvösebb, esős napon Budapestre bevonuló Horthy nem elsősorban a szónoki képességeiről volt híres. A modern tömegpolitika talán az I. világháború utáni őskáoszban fogant, ami új stílust is igényelt, Horthy azonban habitusában sokkal inkább az előző korszak embere volt.

1919 őszéig a széles közvélemény nem ismerte, és bár a bevonulás reggelén már tele volt vele plakátolva a város (Manno Miltiades, az all-round sportemberből lett grafikus képén biztoskezű kormányosként áll a viharban, alatta egyszerű „Horthy!” felirat), közönségének zöme ekkor hallotta először megszólalni – és saját táborából is többen úgy találták, hogy elég magyartalanul és rendszerint akadozva beszélt.

Amit viszont mondott, az egy retorikailag jól felépített, hatásos politikai vádbeszéd volt, bárki is írta. Horthy a fehér lóról sem szállt le, onnan, magaslóról fogadta a Gellért téren Budapest polgármesterének köszöntését, majd parancsnoklási pózban kezdett az újszerű képekkel teletűzdelt szónoklatába.

"A magyar nemzet szerette Budapestet és el is kényeztette, mégis az utóbbi időben ez a város lett a veszte. Most, itt a Duna partján, tetemre hívom a magyar fővárost. Ez a város megtagadta ezeréves történelmét. ez a város porba rántotta a szent koronát meg a nemzet színeit, és vörös rongyokba öltözött."

A fehér lovas bevonulás koreográfiáját néhány héttel korábban már Székesfehérváron kipróbálták. A Szellő nevű deres ló Horthy kedvence volt, de a lényeg persze a honfoglalásra utaló szimbólum: íme, az új Árpád, kezdődhet az új honfoglalás a bolsevik pusztítás után – az üzenet mindenkinek könnyen érthető volt. Ez már egy tudatosan épített kultusz volt, amivel az 1918-19-es forradalmakban árulást és végveszélyt látó régivágású katonatisztből a nemzet atyja alakját próbálták kifaragni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.