2016. május 5., csütörtök

KI FOG MÉG HARCOLNI A KÖVETKEZŐ HÁBORÚBAN?

DANUBE INSTITUTE
Szerző: Mészár Kata
2016.05.05.


Amerikában új jelenség az egyre inkább növekedő szakadék és eltávolodás a társadalom és a fegyveres erők között. A hadsereg ennek ellenére igyekszik újabb és újabb – általában sikertelen – toborzási terveket kidolgozni és a megfelelő embereket állítani a csatasorba. Egy nemrégiben megállapított becslés szerint a teljes állásban dolgozó katonák száma nem volt ilyen alacsony a második világháború óta. A probléma azonban nem annyira egyszerű, a kialakult népszerűtlenség számtalan történelmi és társadalmi okra vezethető vissza − ezekre világítottak rá a The Economist hasábjain.


A vietnami háború végeztével a katonaság népszerűsége folyamatosan csökkent az amerikai emberek életében. Ezt bizonyítja az is, hogy a kilencvenes években még a fiatalok 40 százaléka rendelkezett olyan rokonnal, aki szolgált a hadseregben; de ez a szám a 2014-es kimutatások szerint már mindössze 16 százalékot tett ki. A számok rohamosan csökkenő tendenciát mutatnak.

De mi okozza ezt a drasztikus visszaesést? Az adatok arról tanúskodnak, hogy a közvéleményre nagy hatással voltak a közelmúltbeli háborúk. A koreai háború alatt a sorkötelezett korú amerikaiak mintegy 70 százaléka szolgált a fegyveres erők valamelyikében, ez a vietnámi háború alatt 43 százalék alá csökkent. Az okok egyrészt a konfliktusok népszerűtlenségének, másrészt az egyre erősödő negatív médiakampánynak és fellendülő munkaerőpiacnak tudhatók be.


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.