2017. május 11., csütörtök

"FIZESSENEK A GAZDAGOK" - SOK TÁMOGATÓJA LEHETNE A SZOCIALISTA ÜZENETNEK?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: OrianaF
2017.05.11.


Pár hónapja robbant be Botka László programja, amelynek összefoglalását a „Fizessenek a gazdagok” mottóval lehet a legjobban megfogni. A Publicus felmérése szerint maga a kampány elemei pozitív fogadtatásra talál a választópolgárok körében. A probléma viszont az, hogy pont akkor próbálja országosan is ismerté tenni Botka a programját, mikor sok más téma egyszerűen „kitakarja” a szocialisták plakátjait. Gondoljunk csak a CEU-ügyre, a Momentumra, vagy éppen a a Simicska-felületeken országszerte látható Jobbik-plakátkampányra. Ezek mind-mind okozhatják, hogy bár valamelyest növekszik a szocialisták támogatottsága, de közel sem olyan mértékben, mint szeretnék.

Több pénz, több felelősség

Ahogy egy, a 168 órában megjelent írásában Botka állította: „Az állami szférában, a vezetői fizetések körében bérplafont kell bevezetni. Az állami szférában senki se keressen többet a köztársasági elnöknél. E szabálynak nemcsak a minisztériumokban és az önkormányzati szférában kell érvényesülnie, hanem az állami pénzből működő alapítványoknál, intézeteknél is. Aki Matolcsy Györgyhöz és a jegybanki alapítványok vezetőihez hasonlóan ötmilliós fizetésre tart igényt az állami szférában, az nem szereti eléggé a hazáját.”

Emellett, ha megválasztják, minden 50-nél több embert foglalkoztató cégnek kötelessége lesz nyilvánosságra hozni, hogy milyen mértékű bérkülönbségek állnak fenn náluk. Botka szerint a vezetők nem kereshetnek többet alkalmazottaik átlagbérének hétszeresénél. Azok a cégek pedig, amelyek nem hagyják elszabadulni a bérkülönbségeket, adókedvezményben és közbeszerzési előnyben részesülhetnek.

Botka szerint egyenlő munkáért mindenkinek egyenlő bért kell kapnia, a nőknek ugyanolyanok a jogaik, mint a férfiaknak. Szankciókra számíthat az a cég, amely nem tesz ennek eleget. Botka új munkajogi szabályokat vezetne be, a Munka törvénykönyvét újraírná a szakszervezetekkel együtt. Továbbá azt ígéri, hogy a kormányalakítás után helyreállítják az Országos Érdekegyeztető Tanácsot.

Botka az tervezi, hogy a közmunka javadalmazása egyenlő legyen a minimálbérrel, amelynek összegét emelni fogják, hogy végre legalább a közép-európai szintet elérje...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.