2018. november 27., kedd

A STRÓMANLÉT ELVISELHETŐ KÖNNYŰSÉGE

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2018.11.27.


A magyar gazdasági elit története hosszú évtizedek óta a strómanhasználatról is szól. De mi van, ha a stróman megőrül, ha kapzsivá válik és lopni akar, vagy ha meghal? Mit tehet ilyenkor a háttérben meghúzódó „nagyember”? Vannak-e holtbiztos zsebszerződések? Vagy ha valaki visszaél a bizalommal, akkor képes elsétálni a nagy lével? Strómantipológia a pititől az elitig.

A strómanhasználat nehéz ügy. Nincsenek olyan átmeneti megoldások, mint a Mátyás királyról szóló népmesében, amikor az egyszeri lány hoz is ajándékot, meg nem is. Vagyis a stróman-használatban nincs olyan, hogy megbízunk a strómanban, meg nem is, látszik is a tulajdonunk, meg nem is.

Ha a Rejtőzködő Milliárdos megbízza Gipsz Jakabot, hogy legyen a strómanja, akkor jogilag két eset van. Vagy háttérszerződésekkel valójában a Rejtőzködő Milliárdos marad a tulajdonos, de akkor ez akár valahogy ki is derülhet, vagy a jog előtt valóban Gipsz Jakab a hivatalos tulajdonos, de akkor ez óriási kockázatot hordoz a háttérembernek.
Mindig hazugság

Elsőként tegyünk valamit tisztába! A strómanhasználat mindenfajta eufemisztikus elnevezés és ésszerű magyarázat ellenére ugyanolyan lopás, csalás és hazugság, mint az offshore-cég közbeiktatása.

Aki strómanhasználókkal, vagy offshore-tulajdonosokkal beszélget, mindig hallja az önfelmentő magyarázatokat:
- azzal, ha nem mutatom meg a valódi gazdasági erőmet, megvédem a családtagjaimat,
- üzleti ellenfeleim keresztbe lenyelnének, ha tudnák, hogy ez az én vállalkozásom, az üzlet felépítésének éveiben még kénytelen vagyok a háttérben megmaradni,
- ami nem tilos, azt szabad, az offshore a nemzetközi adótervezés része, a stróman pedig jelenleg valóban tulajdonos, még ha vannak is szerződéses biztosítékaim.

Mindez hazugság.

STRÓMANRA AZÉRT VAN SZÜKSÉG, MERT KÜLÖNBEN VILÁGÍTANA VALAMILYEN MORÁLIS PROBLÉMA, A POLITIKUSNAK A VAGYONNYILATKOZATA FELETT TÜNDÖKÖLNE GAZDAGSÁGA,

a cégvezetőnek összeférhetetlen érdekeltsége lenne egy beszállítójában, vagy a valódi cégtulajdonosnak fokozottabb aláírói felelőssége lenne valami zűrös, vállalhatatlan vállalkozásban. Szóval jobb azt a jog előtt másnak allokálni:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.