2019. január 26., szombat

AUDI-SZTRÁJK: 23 ÉVE NEM VOLT ILYEN EGYSÉG


INDEX
Szerző: STUBNYA BENCE
2019.01.25.


"Én 23 éve itt dolgozom, szinte a kezdetektől fogva szakszervezetis vagyok, és ennyi ideig kellett várnom rá, hogy ez megtörténjen. Régi álmom, hogy megvalósuljon ez az egység, amit az elmúlt napokban mutattak a munkavállalók"

- mondta Németh Sándor, az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) elnöke péntek délelőtt, az egy hetesre tervezett sztrájk második napján.

A győri Audi-gyárban csütörtök hajnal óta áll a munka. Amikor péntek délelőtt a gyárnál jártunk, első alkalommal tartottak közös gyűlést a járműgyári és motorgyári dolgozók: együtt nagyjából 5000-en lehettek. Bár a gyár területére nem mehettünk be, a kerítésen keresztül fel tudtunk tenni pár kérdést a sztrájkoló dolgozóknak, akik elmondták, hogy minden műszak elején ilyen gyűléseket tartanak, ami napi három műszak és két gyáregység révén eddig napi hat gyűlést jelentett.

Kártya, sakk, bizakodás

A munkások azért járnak be a gyár területére, mert sztrájkolni csak így lehet legálisan: a műszak elején felveszik a munkát, aztán viszont egész nap az ún. team szobákban vannak, és csak a gyűlésekre járnak ki.

AZ AUDI-ALKALMAZOTTAK AZT MESÉLTÉK, HOGY BENN KIFEJEZETTEN JÓ A HANGULAT, A MUNKÁSOK BESZÉLGETNEK, VANNAK AKIK KÁRTYÁZNAK, VAGY SAKKOZNAK, ÉS BIZAKODÓAK AZZAL KAPCSOLATBAN, HOGY ELÉRIK A CÉLJUKAT.

A kérdésemre, hogy számítanak-e rá, hogy végig kell csinálniuk az egyhetes sztrájkot, az egyik dolgozó azt mondta, remélik hogy minél hamarabb meg tudnak egyezni, de fel vannak készülve hosszabb időre is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.