2019. január 7., hétfő

"VILÁGOS, HOGY MAGYARORSZÁG NEM DEMOKRÁCIA"

444
Szerző: plankog
2019.01.06.


Magyarország példáján keresztül mutatja be a versengő autoriter rendszereket a Washington Postban megjelent cikkében Steven Levitsky és Lucan Ahmad Way. Way a University of Toronto politikatudomány-professzora, Levitsky pedig a Harvardé, és hozzájuk kötődik a Magyarországon is sokat emlegetett versengő autoriter rendszer elnevezés - azokat a hibrid berendezkedéseket hívják így, ahol van pártverseny, és a hatalom elvileg le is váltható, de az egyenlőtlen játéktér miatt mégis szinte behozhatatlan előnyben van. (Steven Levitsky-vel tavaly interjúztunk is.)

2010-es hatalomra kerülése óta Orbán Viktor aláásta a demokrácia kulcsintézményeit, de nem azokkal a módszerekkel, amik általában az autokráciát jellemzik”, írják a Washington Postban. Nem tiltották be ellenzéki jelöltek indulását, nincsenek politikai foglyok, viszonylag tiszta többpárti választásokat is tartananak, ahol nincs nyilvánvaló csalás.

Pedig világos, hogy Magyarország nem demokrácia, írják. De annak megértése, hogy miért nem, a demokrácia és az autokrácia közötti határvonal alapos ismeretét igényli, a lényeg pedig az egyenlőtlen játéktér...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.