2019. március 5., kedd

MEGVAN, MIKÉNT REAGÁLTAK A CÉGEK AZ IDEI ADÓVÁLTOZÁSRA - ALAPJAIBAN RENDEZŐDÖTT ÁT A BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK PALETTÁJA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.03.05.


Majdnem harmadával esett azoknak a cégeknek az aránya, amelyek az önkéntes egészség-, illetve nyugdíjpénztári juttatásokat egyáltalán szerepeltetik a cafeteria választható elemei között – derül ki a Cafeteriatrend Azénpénzem.hu birtokába jutott felméréséből. Az adóváltozások más jelentős átrendeződést is generáltak.

Az idén érzékelhetően csúszik a béren kívüli juttatási elemek közötti választás. Úgy tűnik, a cégek is még tanulgatják a fenekestül felfordított új szisztémát (a cafeteria elemekről és az idei szabályokról itt tájékozódhat). A dolgozóknak pedig különösen résen kell lenniük, ha a mostani nehezített feltételek mellett szeretnének minél jobban járni. Az azonban biztos, hogy hiába gondolna ki jó stratégiát a munkavállaló, ha az őt alkalmazó cég a kinézett elemeket nem is tűzte a palettára.

A válaszadó cégek 12 százaléka szüntett meg a cafeteriát. A felmérés szerint a cafeteriát (még) működtető szervezetek 65 százalékánál a keretösszeg változatlan maradt, ami – tesszük már mi hozzá – azt jelenti, hogy a nettó pénz az adóváltozások miatt jó eséllyel sok dolgozónál csökkenhetett.


A Cafeteriatrend magazinnak a Szent István Egyetemmel készített – eddig még nem publikált – kutatásából pedig az derül ki, hogy a bérkiegészítésre választható elemek között jókora átrendeződést hoztak az adótörvények. Majdnem harmadával esett azoknak a cégeknek az aránya, amelyek az önkéntes egészség-, illetve nyugdíjpénztári juttatásokat egyáltalán szerepeltetik a cafeteria rugalmas elemei között.

Megjegyezzük, mindez önmagában egyáltalán nem jelent tragédiát, hiszen az önkéntes pénztári céges juttatások 2019-ben már a munkabér szerint adóznak. Aki tehát szeretne például nyugdíjra félretenni, az a keresetéből ezt a 20 százalékos adójóváírást kihasználva maga is megteheti. Ha nem érzi, hogy elég fegyelmezett lenne, akkor jó megoldás lehet a bér beérkezése utáni időpontra a bankban egy állandó átutalási megbízást adni. Ennek előnye még, hogy rugalmasan alakítható a takarékosság; olyan hónapban, amikor feszítettebb a költségvetés, a megbízás inaktiválható, máskor pedig akár eseti átutalással (kártyás fizetéssel, amely egyre több pénztárnál lehetséges) is lehet magasabb összeget betenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.