2019. március 28., csütörtök

MELEGEK ÉS EGYÜTTÉLÉS HOLLANDIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Vera
2019.03.28.


A hollandoknál kifejezetten erős az elfogadás, normális az is, ha két azonos nemű ember szereti egymást. Ugyanakkor azért ott sem fekete-fehér a helyzet, miként az kiderül Vera írásából, melyben emellett megnézzük azt is, mi a holland együttélés tíz szabálya.

„Milyen tipikus dolgokat tudnak az emberek Hollandiáról? Sajt, tulipán, malmok. Legális könnyű drogok, piros lámpás negyed Amszterdamban. És a homoszexualitás elfogadása.

A gyerekeink katolikus iskolába járnak. Játékos formában tanulnak a Bibliáról - már az oviban is így volt. Együtt tanul és megy templomba a fríz, magyar, thai, arab és ki tudja még honnan idekerült gyerek.

Valahonnan felmerült a téma az első osztályban (4-6 évesek) a homoszexualitásról. Keresztény oktatás ide vagy oda, a tanár néni teljesen magától értetődő módon elmagyarázta nekik, hogy ez teljesen normális és Hollandiában nyugodtan szeretheti egymást és házasodhat két férfi vagy két nő egymással.

A lila karkötő

Tavaly pár helyi középületen egy hétig volt kinn a melegek szivárványszínű zászlója, december közepén pedig a heerenveeni középiskolából a „lila pénteken” kaptam és hoztam el információs / elfogadást népszerűsítő újságot.

A kantin minden asztalára le volt téve pár lila karkötő is azok számára, akik jelezni szeretnék, hogy szimpatizánsai a mozgalomnak. Ugyanerről a témáról szóló plakát lóg hónapok óta a falon is.

A csoportom tagjainak - ahol a hollandot tanulom - közel a fele homoszexuális. Van köztük olyan, akinek az országában üldözik a melegeket, van két lány, aki házasodni és házasként itt élni jött és még jó páran.

Teljesen ugyanolyan emberek mind, mint bárki más. Van köztük, aki borzasztó sokat beszél és van, aki egy nyelvkönyvvel végez két-három hónap alatt. Csupa izom sportoló fiú és csellóművész hölgy. De csak a személyiségük fontos, azzal találkozunk. A többit nem teszik ki az ablakba, ahogyan én sem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.