2019. július 8., hétfő

HŰVÖS FOGADTATÁSRA SZÁMÍTHAT A PARLAMENTBEN AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG NÉMET ELNÖKJELÖLTJE

HVG ONLINE
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2019.07.08.


A német védelmi miniszter EB-elnöki kinevezését még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ez sikerülhet ugyan, de egyáltalán nem lesz egyszerű.

„Életben kell tartanunk a csúcsjelölti rendszert” – a Financial Times szerint ezzel a mondattal próbálta meggyőzni az Európai Néppárt delegáltjait Ursula von der Leyen, aki a következő napokban minden frakciót végigjár, hogy meggyőzze őket, támogassák az európai bizottsági elnökjelöltségét. A fenti kijelentés abból a szempontból viszont mindenképpen ironikus, hogy a német védelmi miniszter jelölésével éppen az EU állam- és kormányfői verték be a szöget a Spitzenkandidatok koporsójába.

Ennyire persze túlzás lenne leegyszerűsíteni a dolgokat, hiszen hosszú út vezetett odáig, hogy az EP korábbi terveinek ellentmondva nem valamelyik csúcsjelöltre, hanem a német miniszterre esett az Európai Tanács választása. Elemzők szerint eleve hiba volt, hogy a Néppárt Manfred Webert jelölte, akit nemcsak Orbán Viktor, hanem más tagállamok sem tartottak alkalmasnak a fontos szerepre. (Weber maga a Bild című német lapnak egyébként úgy nyilatkozott, hogy szerinte a Macron–Orbán-tengely akadályozta meg jelölését.) Az pedig teljesen nyilvánvaló volt, hogy Frans Timmermans ellen kézzel-lábbal fognak tiltakozni a Visegrádi Négyek, miután a szociáldemokrata jelölt már többször bizonyította a jogállamiság lebontásával szembeni elkötelezettségét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.