2019. október 20., vasárnap

ÉS AKKOR KARÁCSONY MÉLY SÓHAJJAL BELENÉZETT A FŐVÁROS KASSZÁJÁBA - A HVG HETI GADASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.10.20.


Új polgármesterek készülnek az első hivatali napjaikra Budapesten és sok vidéki városban is; folytatódik a Brexit-történet; vizsgálja az Európai Bizottság, szabályosan támogatja-e a Samsung gödi beruházását a magyar kormány. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Karácsony Gergely lett Budapest új főpolgármestere, és elvileg a Fővárosi Önkormányzatban is ellenzéki lesz a többség – de arra, hogy ez hivatalos legyen, még várni kell, míg jónéhány kerületben végigmegy az utolsó pillanatokban (már már hullámszerűen) elindított jogorvoslati eljárás. 1998 után most először fordult elő, hogy a budapestiek ellenzéki főpolgármestert válasszanak, át is tekintettük, mi az, amit a főváros vezetői megtehetnek, milyen hatáskörük van a kerületeknek, és mi lesz az kormány dolga Budapesten.

De a hatásköröknél is sokkal fontosabb szempont a pénz. E tekintetben pedig a főváros a kormányra van utalva: főleg a tömegközlekedés fejlesztéséhez – sőt, egyáltalán a mostani szint fenntartására – elengedhetetlen az államtól érkező évi több tízmilliárd forint. A kormánynak lehetősége van bedönteni a tömegközlekedést,cserébe a főpolgármester a közgyűlési többséggel elérheti, hogy a szakszervezetek sztrájkkal fenyegetőzzenek. A legvalószínűbb, hogy csatározásokkal tarkított, kényszerű együttműködés lesz a következő években...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.