2019. október 21., hétfő

MERÉSZET LÉPETT EMMANUEL MACRON, ORBÁN VIKTOR IS MEGIHATJA A LEVÉT

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.10.21.


Hiába olyan fontos Orbán Viktor számára az uniós bővítés, egyelőre nem tud sikereket felmutatni ezen a téren. Igaz, ezúttal nem Magyarország, hanem Emmanuel Macron francia államfő a bűnbak, de a magyar kormányfő nyilatkozatai aligha segítenek. Két, egymástól nem független történet a bővítés állásáról.


Szokatlan módon üzent a Twitteren pénteken Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke.

"Azt szeretném üzenni macedón és albán barátainknak: ne adjátok fel! Ti teljesítettétek a részeteket, mi nem. De szemernyi kétségem sincs afelől, hogy egyszer az Európai Unió teljes jogú tagjaivá váltok."

Hogy miért szokatlan a biztatás? Néhány órával a tweet publikálása előtt ért véget az Európai Tanács ülése, amelynek zárónyilatkozatában a várakozásokkal szemben csupán ennyi szerepelt a bővítésről: „Az Európai Tanács a 2020 májusában Zágrábban tartandó EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozó előtt vissza fog térni a bővítés kérdésére.”

Ez annyit jelent: bár a két ország minden feltételt teljesített, és az Európai Bizottság is elismerte ezt, vagyis nincs akadálya a csatlakozási tárgyalások megkezdésének, erre mégis várniuk kell, ki tudja, meddig. A bűnbakot ezúttal nem nehéz beazonosítani: a francia elnök hátráltatná a folyamatot, Emmanuel Macron hivatalosan ezt azzal indokolja, hogy a csatlakozási folyamat egészét kellene megváltoztatnia az EU-nak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.