2019. október 21., hétfő

MIT JELENT "ÚJFIDESZÜL" A BÉKEJOBB? MÁTÓL KIDERÜL

HVG ONLINE / ITTHON
Szerzők: DOMÁNY ANDRÁS, JOÓ HAJNALKA, TÓTH RICHÁRD
2019.10.21.


Alapvető változást hozhat a parlamenti politizálásba az önkormányzati választás eredménye: ahogy Orbánnak meg kell gondolnia, kifizetődő-e pár flegma válasz, úgy az ellenzéknek is el kell hagynia a folyamatos "lőrincezést". Az már most látszik, hogy az Alaptörvény tervezett módosítását is újra kellett gondolni: egy elvesztett Budapesttel és ennyi ellenzéki nagyvárossal nehezebb a keveseket érintő, de szimbolikus ügyekben drasztikusat lépni. Az újságírókat minden esetre máris megrendszabályozta Kövér László. Domány András, Joó Hajnalka és Tóth Richárd írása.

Karácsony Gergely sikere és általában az önkormányzati választások eredménye új helyzetet teremtett az országos politizálásban is. Karácsony az országban a legjelentősebb, közvetlen választás útján megválasztott vezető, kétmillió embert képvisel, nem véletlenül fogalmazott “győzelmi” beszédében Orbán Viktor úgy, hogy “a fővárosiak úgy döntöttek, most valami más következik. Ezt a döntést mi tudomásul vesszük, és csak annyit tudunk mondani, hogy az ország és a Budapesten élő emberek érdekében mi készen állunk az együttműködésre.”

Orbán tehát látszólag békejobbot nyújtott Karácsonynak, bár ez nem az új főpolgármesternek szólt, hanem a budapestieknek, beleértve a jobboldali-konzervatív szavazókat, akik most valamiért vagy otthon maradtak, vagy átszavaztak Karácsonyra (az utolsó felmérések szerint 4 százaléknyian voltak azok a Fidesz-támogatók, akik mégis az ellenzéki kihívót választották)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.