2020. március 1., vasárnap

MEG KELL TANULNI SZÓBA ÁLLNI EGYMÁSSAL – GRECSÓ KRISZTIÁN A BELSŐ EMIGRÁCIÓ VERSEIRŐL

168 ÓRA
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2020.03.01.


A József Attila-díjas író, költő, szerkesztő elsősorban családregényeivel, prózai műveivel vált ismertté. Pedig a pályáját verseskötetekkel kezdte, és huszonkét év után most újra a líra felé fordult. Márciusban jelenik meg Grecsó Krisztián Magamról többet című könyve új verseivel. Azt mondja, egyrészt a dalok hozták vissza az életébe a versírást: énekes-gitáros dalszövegíróként lép fel az írókból, költőkből és zenészekből alakult Rájátszás csoportban, emellett közös esteket ad Kollár-Klemencz Lászlóval és Hrutka Róberttel is. Az utóbbi másfél-két évben azonban átélte a betegség, a gyógyulás, majd a szülővé válás érzelmi amplitúdóit, és a pokoltól a mennyig vezető belső útról csak versben lehet igazán beszélni. S noha a szerző közéleti kérdésekben ritkábban nyilvánul meg, elmondta azt is, miért tartja veszélyesnek a Térey-ösztöndíj körül kialakult botrányt.

Márciusban a Radnóti Színházban lesz a könyvbemutatója, de már egy hónappal ezelőtt elkelt rá minden jegy. Vannak, akik az irodalmi élet sztárjának tekintik önt, noha semmiféle sztárallűrje nincs. Hogyan viseli a fokozott érdeklődést?

Egyáltalán nem tartom magamat sztárnak. Amióta a zenésztársaimmal színpadon is látható vagyok, olyan közönségréteg is megismerhetett, akik a könyveimet nem olvasták. De a cél az, hogy a dalokkal is irodalmat juttassunk el az emberekhez. Amikor pedig az olvasóimmal találkozom, ugyanolyan hangon beszélek velük, mint ahogyan a szövegeimben is megszólalok, ugyanazokat az értékeket képviselem. A baj inkább a kapcsolattartással van, a kommunikáció szervezésében ügyetlen vagyok, és ez sok bosszúságot okoz. Például sok könyvtáros kollégát ismerek Battonyától Nemesmedvesig, rengeteg helyen jártam az elmúlt 25 évben. Rendszeresen kapok leveleket tőlük, és megszokták, hogy ezekre személyesen válaszolok, megbeszéljük a problémákat. Ez vállalható is volt addig, amíg havonta két estem volt. De most, hogy a fellépések száma ennek a sokszorosa, állandó elmaradásban vagyok, és ez nagyon frusztráló. Megjelent egy remek tárcanovella Turi Tímeától az ÉS-ben, amelyben azt írta: a pokolban megválaszolatlan e-mailek vannak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.