2020. április 7., kedd

MOST NE LEGYEN BETEG, VAGY LEGYEN NAGYON TÜRELMES

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2020.04.07.


A koronavírus járvány miatt egyik pillanatról a másikra minden átalakult a magyar egészségügyben. A betegek, a kórházi személyzet védelme, és a lélegeztetőgép-kapacitások kihasználása érdekében épületeket ürítettek ki, egész osztályokat telepítettek át, és minden szakterületen meghatározták, milyen ellátást lehet elhalasztani. Műtétek maradnak el, a szülésnél csak egy hozzátartozó lehet bent, de neki kell vinni a védőruhát. Lehet, hogy messzebb kell majd utazni a művesekezelésre, és a fogorvosi ügyeletre is, ahonnan elküldhetik az embert, ha nem sürgős a problémája. Halasztják a HPV-oltások beadását, a népegészségügyi szűréseket, a jóindulatú daganatok vagy a rákmegelőző állapotok kezelését is.

A koronavírus járvány miatt olyan nagy átalakítások zajlanak az egészségügyben, hogy most nem túl jó megbetegedni. Az Index szerkesztőségébe érkezett levelek alapján az ember könnyen két szék közt a pad alá eshet, vagy egyéb meglepetés érheti. Egyik olvasónkat nemrég kontrollra rendelte vissza kezelőorvosa az egyik budapesti klinikára, de mire a beteg odaért, a klinikát üresen találta. Mint megtudta, az intézetet egyik pillanatról a másikra áttelepítették egy másik helyre, hogy meg tudják valósítani a zsilipes beléptetést.

Másik olvasónk gyerekeitől kapta el feltehetően a klasszikus influenzát. Gyerekei hamar kikeveredtek belőle, az ő köhögése azonban nem múlt. A mellkasa szúrt, a háziorvos által felírt gyógyszer nem segített. Addigra viszont bevezették a veszélyhelyzetet, és azt mondták neki: csak akkor vizsgálják ki, ha negatív koronavírus tesztje van. El kellett ezért mennie a Szent László kórházba, kockáztatva, hogy megfertőződik, majd az ottani negatív teszt eredményével végül eljutott egy orvosi ügyeletre. Ott az ajtón keresztül közölte vele az ügyeletes orvos, hogy valószínűleg bordaközi idegbecsípődése van, szedjen rá fájdalomcsillapítót. A fájdalom nem múlt, a betegnek végül nem sikerült elérnie, hogy valaki meghallgassa a mellkasát és esetleg csináljon egy röntgent...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.