2022. január 22., szombat

...PRODUKCIÓJA LEGINKÁBB ARRA VOLT PÉLDA, HOGY A SZOLGALÉLEKBEN MEGKÉPZŐDÖTT HANG A NYELVEN ÁT MIKÉNT JUT EL A FENSÉGES ÁNUSZIG.

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.01.22.


Thomas Mann Doktor Faustusából tudjuk, miért nem írt harmadik tételt Beethoven az opus 111-es zongoraszonátához. Beethoven, famulusának erre a kérdésére, maró gúnnyal és megvetéssel állítólag azt válaszolta, hogy „nem volt rá érkezése” (daß er keine Zeit). Mann regényében elhangzik, hogy a második tétel utáni visszatérés vagy új kezdés egyszerűen lehetetlenné vált: a végső búcsú szólalt meg itt, a soha vissza nem térés befejező gesztusa.
Nem így a Magyar Zene Házában, ahol egy valaha ennél sokkal többre hivatott jazz zenész, bizonyos Szakcsi Lakatos Béla befejezte a megnyitó alkalmából összegyűlt úri közönségnek nyújtott műsorát, felállt meghajolni, majd egy hirtelen mozdulattal visszalépett a híres-hírhedt Bogányi-zongorához, és volt rá érkezése, hogy állva elpötyögje Orbán Viktor nagy örömére és elégedettségére a Piros volt a paradicsom, nem sárga, Magyarország előre megy, nem hátra kezdetű fertelmes giccsbe öntött politikai hányingert.
Mindezt a Magyar Zene Házának avatásán!
Nincs az a zene, beleértve még a programzenét is (s épp ez a különleges csodája a zenének), amelyhez rendelhető lenne valamiféle egyértelmű téma, fogalmilag megragadható egyedüli tematika, minden más hangulatot és érzelmet ellehetetlenítő kizárólagos asszociáció.
A mai napon, a Magyar Zene Házának avató ünnepségén igazi csoda történt! A fenti zeneesztétikai alapvetés ezennel megszűnt, hogy 2022. január 22-én Magyarország fővárosában átadja helyét a hatalom ánuszának kijáró, szívből és nyelvből fakadó politikai seggnyalás zenei formába öntött egyértelmű és kizárólagos tematikájának.
Rados Ferenc zongoraművész, minden idők egyik legjelentősebb zenepedagógusa gyakran mondta a tanítványainak, hogy őt nem az öncélú technika érdekli, hanem az, hogy a lélekben megképződött hang (s itt rámutatott a szívére) hogyan jut el a kézen át a zongora billentyűzetéhez. Szakcsi Lakatos fenti produkciója leginkább arra volt példa, hogy a szolgalélekben megképződött hang a nyelven át miként jut el a fenséges ánuszig.
Minden aggódónak örömmel üzenem: lehet megnyugodni, problémamentesen eljutott!
A Magyar Zene Háza 2022. január 22-én méltó módon megnyitotta kapuit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.