Szerző: RADÓ NÓRA
2022.12.13.
Egy amerikai testépítő a Twitteren a napokban egészen odáig ment, hogy miért is ne venne be egy egész doboznyi multivitamint egyben, hiszen abba még senki nem halt bele. A tweetet megosztó amerikai toxikológus, Josh Trebach azonban arra figyelmeztetett, hogy a vitaminok túladagolása egyáltalán nem veszélytelen, a túl sok A-vitamin májkárosodást, a D-vitamin hiperkalcémiát, a B6-vitamin pedig általában zsibbadással járó perifériás neuropátiát is okozhat. A vitamininfúziókról pedig még novemberben nyilatkozta Takács István, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatója, hogy a megadózisban adagolt vitaminoknak kevés bizonyított előnyük van, hátrányuk annál több. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E) lassabban ürülnek ki a szervezetből, ezért kifejezetten káros, ha egyszerre az ajánlott mennyiség sokszorosa jut belőlük a szervezetbe.
Vitaminok helyett sokan viszont továbbra is a savanyú káposztára, a citromra, a gyömbérre, a fokhagymára, a paprikára és egyéb természetes „immunerősítő” zöldségekre és gyümölcsökre esküsznek, ezekkel azonban szintén rengeteg a probléma. Tényleg tele van vitaminnal a fóliasátorban Spanyolországban termesztett paprika? Hiába eszünk elég zöldséget és gyümölcsöt, mégis szükség van táplálék-kiegészítőkre és vitaminokra? Ode kell egyáltalán figyelni minderre, vagy csak mítosz az immunerősítés?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.