2023. január 10., kedd

HABISZTI (CSAK AZÉRT IS)

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2023.01.09.



Habiszti (Csak azért is)
A BIDF (Budapest International Documentary Festival) Magyar Filmek Versenye kategóriában január 24-én, 25-én és 29-én a Mammut 2 Cinema Cityben vetítik a Habiszti című filmet, melynek nagykövete lehetek. Erről egyszer írtam már, de a filmről, magáról még nem. Most megteszem, mert kedvet szeretnék csinálni másoknak is a megtekintéséhez.
Egy roma fiú, Attila főszereplésével készült a film, ami több üzenet miatt is különleges élmény, és amiben elgondolkodtató vonulatok erősítik egymást.
Különleges, mert képet ad a tehetségről, annak kibontakozási lehetőségeiről a mai Magyarországon. Elgondolkodhatunk, mennyiben igaz, hogy a „tehetség úgy is utat tör magának”, és mennyi benne a külső tényezők pillanatnyi összeállása. Mit jelent a támogató családi közeg, és az intézményrendszer szerepvállalása? Mit ad a tanárok, társak megerősítő szerepe egy életút kezdetén? Mennyi a szerencse és mennyi a személyes akarat, kitartás? Hogyan erősíthet művészi üzenetet a minden nap megtapasztalt érzés?
Különleges, mert képet ad egy tehetséges roma fiatal gondolatairól, eltökéltségéről, céltudatosságáról. Egy olyan fiatalról, aki tiszta lelkülettel képes tükröt tartani a kirekesztő többségi társadalomnak. Szavai, rímei, lendülete, ereje utat tör a viszonyulások kiábrándító rendszerében.
Különleges az a művészi produkció is, amire a fiatalok készülnek a film során, és a végén láthatjuk is. Egy koreográfia a roma holokausztról, melyben a fiú a főszereplő.
A vonulatok pedig összekapcsolódnak. A sikeres felvételi után az elutasítás, a megélt kirekesztés rappelésbe öntött személyes gondolatai, az átélt erőszak, az újra és újra nekifeszülés a próbáknak, hogy bizonyítson, csak azért is menni fog, majd az előadás, a roma holokausztban kiteljesedő félelmetes kiáltás.
Egy elgondolkodtató film a Habiszti, melyben megérezhetjük azt az űrt, amit az elfogadás hiánya ébreszt bennünk. Amit nem veszünk észre a mindennapokban, ám észrevétlen erősödik, nő…amíg hagyjuk. Amíg tudatosan nem küzdünk ellene. Ennek a tudatosságnak a felismeréséhez vezethet el a film.
Habiszti. Csak azért is.
Mert nem lehet feladni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.