2016. április 18., hétfő

REFORMER

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE - VISSZHANG
Szerző: Angyal Ádám
2016.04.15.


...Személyiségét a következő profil foglalja össze. Passzióból politizál. Kihasználja a hatalom minden lehetőségét, mint kártyás, aki nyerni akar, akár cinkelt lapokkal is. Nem érdekli, ha lebukik, mert a visszaéléstől, hazugságtól maga alkotta rendszere felmenti. Nincs impeachment veszélyérzete. Ehhez szabályokat gyárt, híveket toboroz, udvartartást és intézményeket tart fenn, önfelmentő elméleteket hirdet. Világmegváltó eszmékkel kacérkodik. Úgy véli, küldetése emberfeletti, de pusztán praktikus okokból mégis a földön kell járnia. Azt sugározza, hogy történelmet ír.
 
Főműve a zártkörű pénzcsinálás komplex törvényesített rendszere. Ennek az apokrif kódexnek a legfontosabb fejezetei a következők: túlárazás és visszaosztás, megvesztegetés, kartelezés, versenytársak kizárása, presztízsberuházások, ingyen források felszippantása, adózás és elszámolás elkerülése, titkosítás, kedvencek kijelölése, szimpátia elvű diszkrimináció, off­shore pénzmosás, felbujtásos kivételezés, adókedvezés és büntetés, érintettség eltusolása, közjavak kótyavetyéje stb.
 
Legnagyobb élvezete: hatással lenni másokra és az eseményekre, ettől boldog. Mindennapi ténykedése a megnyilvánulás, amelyet hazafias és keresztény csomagokban árul. Célközönsége a magyar emberek, akik legfőbb hivatkozási alapjául szolgálnak. Közben a világra is kacsint, mintha példát mutatna másoknak. Tudja, hogy – akárcsak Machiavelli fejedelme – romlott, de nem tud szabadulni késztetéseitől. Lételeme a harc, célja a küzdelem, mint valami Lucifernek. Ha nincs kivel vagy miért csatázni, akkor teremt magának ellenségeket. Szívesen oktatja európai partnereit is, bár a brüsszeli továbbképző tananyagát nem olvasta.
 
Nincsenek morális vagy ideológiai korlátai. A látszat végett akár tisztességes is, ha ezt tartja célszerűnek. Érzelmei elragadják, bosszúálló, nem felejti el a sérelmeket. Barátait futóhomokon tartja nyilván. Fertőző moral insanity. Eszmék és téveszmék garmadájából válogatva rántja elő azt, ami éppen beszédéhez, érdekéhez vagy annak magyarázatához a legjobban illik. Nem okoz gondot ellentmondani korábbi önmagának. A politikai infláció és sznobság haszonélvezője. A korrektség szó hallatán libabőrös lesz, kivált, ha az politikai...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.