2016. február 29., hétfő

NEM BRÜSSZELTŐL, ORBÁNTÓL KELL MEGVÉDENI MAGYARORSZÁGOT

SZIGETVÁRI VIKTOR BLOGJA
Szerző: Szigetvári Viktor
2016.02.29.


Jó napot kívánok!
Köszönöm, hogy itt vagytok velünk több ezren!
Ezekben a percekben fejezte be Orbán Viktor az országértékelő beszédét, és az új uralkodó osztály, amely most távozik itt a hátunk mögött lopózva, arról hallhatott beszédet, hogy Orbán Viktor szerint Brüsszelt meg kell állítani.
Az Együttnek meggyőződése, hogy itt egy probléma van: Orbán Viktort kell megállítani.
Azért hívtuk össze ezt a tüntetést az Együtt nevében, mert a héten kettő olyan dolog történt, amely a rendszerváltás óta példátlan, és mind a két dolog Orbán Viktor alkotmányos puccsának – amelyet 2010 óta folyamatosan folytat - a betetőzése. Az egyik ilyen a Szocialista Párt népi kezdeményezésének megakadályozása karhatalmi erőszakkal, és ugyanilyen a szerdai népszavazási kezdeményezés.
Az elmúlt 25 évben nem volt arra példa, hogy karhatalmi passzív asszisztencia mellett, a Nemzeti Választási Iroda tétlenségétől kísérve, átlagos polgárok, akik éppen politikusok, történetesen a Szocialista Párt politikusai, ne tudjanak beadni egy népi kezdeményezést, ami arról szól, ami nektek fontos, ami valódi fontos ügy, hogy lehessen végre vasárnap bevásárolni újra. És azok, akik vasárnap dolgoznak, jó bérpótlékot kapjanak.
A Fidesz ebben ellenérdekelt. A Fidesz ezt erőszakkal akadályozta meg...
 

A FIDESZ BIZONYÍTOTTA: SE A JOG, SE A DEMOKRÁCIA NEM ÉRDEKLI TÖBBÉ

B1 BLOG
Szerző: Nick Grabowski
2016.02. 29.


Az egyének politikai vélemény- vagy akaratnyilvánításának szabadsága közismerten a demokrácia lényegéhez tartozik, sőt ez az alapja.

Ha valahol ezt akadályozzák, az nem demokrácia.

Se nem liberális, se nem illiberális. Semmilyen.

A népszavazási kezdeményezés akadályozása erőszakkal, fenyegetéssel vagy megtévesztéssel ráadásul a Btk. hatálya alá tartozik.

ITT OLVASHATÓ

SZÁMÍT PLUSZ PÁRSZÁZEZER FORINT?

CAFETERIA BLOG
Szerző: Cafeteriaguru
2016.02.29.

Pénztárak vs. bankbetétek

Fölényesen nyer az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás a bankbetétben fialtatott pénzzel szemben.

 Az nem titok, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak az egyik legjobb megtakarítási alternatívát jelentik, mert
  • rugalmasak,
  • alacsony befizetésekkel is fenntarthatóak,
  • 20 százalékos, akár 150 ezer forintos adó-jóváírás is jár egyéni befizetéseink után
  • alacsony költségekkel működnek
Mindezekről az előnyökről egyre többen tudnak, de a tudatos megtakarítók a legtöbb esetben más szempontot is figyelembe vesznek. Például a hozamokat...

ITT OLVASHATÓ

KÓRHÁZAK A PÁCBAN

ANTIVÍRUS BLOG
Szerző: Csizmazia Darab István (Rambo)
2016.02.29.


Egy jó ideje már igyekszünk figyelmeztetni, hogy a ransomware nem kegyelmez és nem válogat, ezért a naprakész védelem és a hibajavító frissítések azonnali letöltése mellett mindenkinek javasoljuk a saját munkák külső, mentés után leválasztott adathordozóra való mentését is. Úgy tűnik, a bizalmas betegadatokkal dolgozó egészségügyi számítógépek közül többen is áldozatul estek, tulajdonképpen szinte az a csoda, hogy csak most.

Egy kaliforniai kórház alaposan belesétált a slamasztikába, ugyanis rendszerüket idén február elején megtámadta egy zsaroló kártevő. A Hollywood Presbyterian Medical Center gépeinek titkosítást feloldó kulcsáért pedig nem kevesebb, mint 3.6 millió dollárnak megfelelő 9,000 Bitcoint kértek - ez mai árfolyamon valamivel több, mint 1 milliárd forint. Megszokhattuk, hogy az ilyen esetekben az ismeretlen bűnözők mindig a nehezen lekövethető Bitcoin formájában és TOR hálózaton keresztül várják a váltságdíjat.

A használhatatlan rendszer nem csak a betegadat nyilvántartást, de minden számítógépes tevékenységet, például laboratóriumi munka, gyógyszerek adagolása, stb. érintett volt. Sőt a személyes leleltkiadásért is órákat kellett autózni a korábbi e-mailes küldés helyett.

ITT OLVASHATÓ

SOK, LEGALÁBB 100 EZER DIÁK TILTAKOZOTT MA, DE GYŐZNI AKKOR FOGUNK, HA MEGÉRTJÜK, MI TÖRTÉNT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.02.29.


Még mielőtt belekezdünk a matek- és statisztikaórába, valamit nagyon fontos leszögezni. A mai napon bárki bárhogy döntött, bement az iskolába kockás ingben vagy anélkül, vagy nem ment be, ezért a döntésért nem hibáztatható. Aki utólag okoskodva lefideszesezi, leemeszpésezi a másikat, politikai pedofíliával vagy a gyerek jövőjét illető nemtörődömséggel vádolná a szülőket, az a lehető legrosszabbul járna el. A mai demonstráció lezajlott, méghozzá nem várt részvétel mellett, most a kormány dolga, hogy végre figyelembe vegye a követeléseket, a tiltakozók dolga pedig az, hogy készüljenek a március 15-ei gigademonstrációra, és tovább gyakorolják a nyomást. A mi dolgunk pedig az, ha a témáról akarunk vitatkozni, hogy a közoktatás állapotáról vitatkozzunk, és arról, mit kell tenni, hogy jobban működjön az oktatás...

ITT OLVASHATÓ

ÉLET A LONDONI BUBORÉKBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.02.29.


Hogy Magda valóban a szerencse lánya-e, azt majd mindenki eldönti magának e rendkívül érdekes stílusban megírt posztnak a végére, az biztos, hogy a történet, és a hangulat nem a megszokott. Bevallom őszintén, az első furcsálkodás után engem megfogott a stílus is és a történet is remélem, ti is így lesztek vele.

„Biztosan a szerencse lánya vagyok. Felnéztem a kék szempárba, ahogy elkértem a boarding pass-t, ő a telefonszámom, két hónap múlva pedig már az én beszállókártyám kérték Ferihegyen. Nem bírom a távkapcsolatot, ahogy ő sem, bár hamar kiderült, hogy a közeli kapcsolatot sem. Két hét múlva szakítottunk.

A szomszédban lakó barátainak épp volt egy kiadó szobájuk, így hárman éltünk a következő pár hónapban. Biztosan a szerencse lánya vagyok. Segítettek bankszámlát nyitni, elmondták, hogy a Primark az, ahova biztosan ne menjek ruhát venni, és este tízkor ne nagyon járjak egyedül az utcán, mégiscsak Tottenham főutcáján lakunk.

Együtt jártunk bulizni, illetve mindenki hozzánk járt bulizni, átéltünk pár drámát a Candy bar-ban, együtt főztünk, teniszeztünk, lakásfelújítottunk, mindenféle tengerpartokra jártunk. Én pedig végeláthatlan randizásokba vetettem magam.

Ez olcsóbb volt, mint a nyelviskola, és így azért a várost is megismertem. A Sushi Sambát, a Maltby street marketet, a Brixton marketet, a vintage vásárokat, Shoreditch-et, az underground fetish bulikat Camdenben, rozéfröccsöket a richmondi tetőparty naplementéjében, és az eldugott kertmozikat kelet London mélyén, a hipszter kézműves sörfőzdéket Bermondseyban, az egyfontos osztrigát a Borouh Marketen, hát vagy a Caffe Nerot Green főutcáján. Nahát, egyszer ilyennek is kellett lenni...

ITT OLVASHATÓ

AZ IGAZSÁGRÓL

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.02.29.


Meg akartam bizonyosodni róla, hogy ez a Kúria nevű intézmény a Legfelső Bíróság, úgyhogy megkerestem a neten. Mindjárt az első lapon nekem támadt egy mondat, ami tizenhárom éves korom óta taszít, ahányszor csak meglátom.
 
Res iudicata pro veritate accipitur. Az ítéletet (szó szerint az ítélt dolgot) igazságnak kell elfogadni (accipitur - futurum imperfectum indicativi passivi, a nekem legellenszenvesebb igealak, a szenvedő jövő, a kötelező dolgok grammatikai megjelenése). Tetszik érteni? Ítélet született, ezentúl ez az igazság. Igazság. A felsőbbrendű pökhendiség legutálatosabb kifejeződése. Veritas.
 
Hetedikben Polgár tanár úr verte belénk Ulpianus istentelen marhaságát, akkor még úgy véltem, egyszer neki (Polgár tanár úrnak) is szabad tévednie, hogy egy ilyen barom mondatot jónak tart. Aztán mikor 56-ban a Futó utcai meszes gödröknél találkoztunk, majd jóval később hírét vettem, hogy letartóztatták, és minthogy soha többé nem hallottam róla, valószínűleg ki is végezték, akkor elgondolkoztam, vajon nem ezzel a mondattal akarta-e megérttetni velünk a rendszer lényegét. Ítélet született, kimondatott, ezentúl ez az igazság, fellebbezésnek helye nincs, jogerős. (Ulpianus különben okos dolgokat is mondott, valamikor azokat is kellett tudnunk latinul, de ez volt a hangsúlyos: pro veritate accipitur.)
 

LOPJÁK A JOGOM! A VÁRKERT BAZÁRNÁL TÜNTETETT AZ EGYÜTT

HUPPA BLOG
Szerző: Huppa
2016.02.29.


Orbán Viktor távoztával mindenkinek távoznia kell majd a közéletből, aki segítette a jelenlegi miniszterelnök “alkotmányos puccsát” – közölte a Lopják a jogom! Vissza a népszavazást a népnek! címmel meghirdetett demonstráción az Együtt elnöke, hozzátéve: aláírásgyűjtést indítanak a népszavazások “erőszakos megakadályozása” és az Európa elleni gyűlöletkeltés ellen...

ITT OLVASHATÓ

FOTELFORRADALOM VOLT BUDAPESTEN?

POLIPRAKTIKA BLOG
Szerző: Herczeg Sándor
2016.02.29.


Az Apostoli Magyar Királyság saját magát kinevezett kormányzója betartotta legutóbbi ígéretét. Február 29-én egy kihangosítóval felszerelt Lada Niva-ban valóban elutazott Budapestre az általa bejelentett hatalomátvételre. Az egész cirkuszból végül csak annyi valósult meg, hogy egy koronautánzatot helyezett egy üres bőrfotelbe cirka tíz hívétől körülvéve. De ne essünk kétségbe: a magát szakrális vezetőnek és vezérlő főfejedelemnek is valló Borbély József nem fogja feladni, habár követői helyében elgondolkodnék egy-két dolgon.

Borbély ugyanis elég sokat ígért a hatalomátvétel promóciós kampányában, amiért hívei szinte pajzsra is emelték. Korábban nem kevesebbet, mint azt, hogy 2011.11.11-ig - Borbély ekkor helyezte vissza jogaiba a királyságot - visszamenőleg járni fog mindenkinek, az általa egyébként régebben alapított Szent Korona Bankon keresztül, havi 400 ezer forint alapjövedelem. Ez szerény számítások szerint is nagyjából 19 millió forint minden egyes magyar állampolgárra vetítve, ergo Borbély elegánsan azt jövendölte, hogy összességében 192 billió forintot fog kifizetni...

ITT OLVASHATÓ

A KAPITÁNYSÁG SZERINT MINDEN RENDBEN A RENDŐR LEVÁLÓ TALPÚ BAKANCSÁVAL

VASTAGBŐR
Szerző: vendegblgr
2016,02,29.


Ragasztgatott talpú bakancsban dolgozta végig a menekültválságot egy rendőr, aki névtelenséget kérve panaszkodott erről. Mesélt arról is, hogy a ruházati hiányosságok miatt előfordul, hogy a kifakult régi pólók viselését a parancsnok nem engedélyezi, ilyenkor egymástól kérik a ruhadarabot, hogy szolgálatba állhassanak. A kapitányság szerint viszont nincs semmi gond.
Évente kétszer le kell adni, hogy kinek, milyen méretű bevetési egyenruhára – pólóra, kabátra, zubbonyra, nadrágra és bakancsra – van szüksége, de hiába, mert azokat három-négy éve ő és több kollégája nem kapták meg. Erről számolt be egy vidéki kis rendőr, persze parancsnokai retorziójától tartva névtelenséget kérve. Kilétéről csak annyit árult el, hogy az elmúlt évben az egyik déli határmegye kis rendőreként hajtott végre migrációs feladatokat. Tavaly nyáron, amikor fokozódott a helyzet, és várható volt, hogy még több elfoglaltságuk lesz a határon, amire nem árt mindennel, így a ruházattal is felkészülni, ismét méretleadásra kérték őket.
Amikor megjött a bevetési, csalódott volt, mert a ruhák kiosztásánál az átlagos méretű egyenruhák, amire neki is szüksége lett volna, már a tizedik, tizenötödik embernél elfogytak. Emberünknek a következő méretekből maradt választék a turkáló butik hangulatára emlékeztető ruhaosztáson: XS-es és XXXL-es póló, valamint 39-es méretű bakancs. Nem vitt haza egyik méretből sem.

ITT OLVASHATÓ

MOST AZ MNB ALAPÍTVÁNYAINAK ADATAIT TITKOSÍTANÁK TÖRVÉNNYEL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: sepsitibor
2016.02.29.
Ha egy üzlet egyszer beindul!
Tudják, hogy miért nem kell majd a jövőben a százmilliárdokat elköltő hat jegybanki Pallas Athéné Alapítványnak a nyilvánosság előtt elszámolnia a gazdálkodásával?
Mert a nekik juttatott vagyon elvesztette közvagyon jellegét. Komolyan, nem vicc, ide van leírva
Minek a nyilvánosság előtt elszámolni százmilliárdok elköltésével, ha törvényt is lehet módosítani helyette? – gondolta ma éppen Matolcsy György, ja nem, Bánki Erik kormánypárti képviselő, és benyújtott egy törvényjavaslatot a jegybanktörvény módosítására.


ITT OLVASHATÓ

MEGJÖTT A GERMÁN RIBANC WERDIKTJE - ANGELA MERKEL KEMÉNYEN KIOSZTOTTA ORBÁN VIKTORT

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Luwoa
2016.02.29.


Nincs tagállami szintű B-terv a menekültválság megoldására, továbbra is annak a közös megoldásnak a kivitelezéséért kell dolgozni, amelynek alapelveiben valamennyi európai uniós tagország egyetért – mondta a német kancellár egy vasárnapi német televíziós interjúban.
Angela Merkel az ARD közszolgálati televízióban késő este élőben sugárzott interjúban hangsúlyozta: a 28 tagállam közös meggyőződése, hogy tenni kell a menekülésre késztető okok megszüntetéséért, a menekülteknek a hazájuk közelében kell segíteni, gondoskodni kell az uniós külső határ védelméről és végre kell hajtani az EU és Törökország közös akciótervét.
A kancellár az Anne Will című politikai vitaműsor tavaly októberi különkiadása után ismét egyedüli vendégként szerepelt a műsorban.
Hangoztatta, hogy kitart 2015 őszén kialakított politikája mellett, és legföljebb a körülmények változása miatt szükségessé váló apró “kiigazításokra” hajlandó, a lemondásának lehetőségére utaló kérdésekre pedig rendre kijelentette, hogy folytatja a munkát.
ITT OLVASHATÓ

A NAGY SALGÓTRJÁNI GYŐZELEM

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző Bartus László
2016.02.28.


Minden kétséget kizáróan, “A nagy vonatrablás”-hoz hasonlóan, “A Nagy Salgótarjáni Győzelem” néven vonul majd be a történelembe a vasárnapi diadal, amikor az MSZP polgármester-jelöltje legyőzte a Fidesz jelöltjét. A világra szóló sikert fényképezőgépek villanó fényei között jelentették be, hogy “hatalmas és fontos győzelmet aratott az MSZP a megyeszékhelyen”, és ez “valóságos tarolást jelentett”. Amerikában veszélybe került az Oscar-díj átadása, mert kiürült a Kodak Filmszínház. Mindenki látni akarta a győztest, Fekete Zsoltot, miután az amerikai elnök is gratulált.
A győzelem értékéből semmit nem von le, hogy egy baloldali polgármester megüresedett helyére választottak egy baloldali polgármestert, egy baloldali településen, egy már baloldali többségű testület élére. Az MSZP alelnöke máris bejelentette, hogy A Nagy Salgótarjáni Győzelem jelentése az, hogy “az emberek a jelek szerint megelégelték, amit a Fidesz művel”. Mintha az emberek erre szavaztak és nem polgármestert választottak volna. Mintha egy országos parlamenti választás zajlott volna, ahol a kormányzat munkájáról döntenek, és nem egy településvezetőt választanak.
Ez az értelmezés nagyjából megegyezik annak az orbáni mércének, amikor a vizitdíjas népszavazást a kormányról szóló szavazásnak minősítette, vagy amikor az országgyűlési képviselői választás eredményét “fülkeforradalommá” nyilvánította, s erre hivatkozva új társadalmi-politikai rendszer létrehozását jelentette be. De ez csak a gondolati sémák jól ismert hasonlóságára emlékeztet. Ám a sajgótarjáni szavazás univerzális méretűvé dagasztása azt az illúziót kelti, hogy Orbánt és a diktatúrát választások útján le lehet váltani.

VAKMAJOM

ALAPBLOG
Szerző?: Vakmajom
2016.02.29.


Egy kis futurológia, nem kell nagyon komolyan venni, inkább csak gondolatébresztő. Nem vagyok a szaktudás birtokában, hogy megítéljem, mennyire igaz az állítás, miszerint ha még élsz 30 évet, akkor van esélyed arra, hogy még 1000 (!) évet élj, ez valószínűleg inkább zsurnalista túlzás, de az biztos, hogy a nem olyan távoli jövőben, mondjuk 30 év múlva azoknak, akik azt a jövőt megélik, megugorhat a várható hátralévő élettartamuk az egészségügy gyógyítóképességének várható drámai változásával párhuzamban. Ami meg összefüggésben van a számítógépek további fejlődésével. Persze, ha meg is valósul ebből valami, eleinte minden beavatkozás roppant költséges lesz, tehát felmerül a miből kérdése, és a TB biztosan nem fogja fizetni… (Viszont biztosan igen nagy üzlet lesz benne.)

ITT OLVASHATÓ

MI LESZ VELÜK? A SCHLAUCH-PROGRAM MÁSIK OLDALA

A VÁROS MINDENKIÉ
Szerző: A Város Mindenkié Pécs
2016.02.29.

Mi lesz velük?! A Schlauch Program másik oldala


ITT NÉZHETŐ

ÖN MEGNÉZI AZ OSCAR-DÍJAS SAUL FIÁT?

A NAGY DÖNTÉS BLOG
Szerző: Despota
2016.02.29.


5 év után ismét Oscar-díjat kapott egy magyar film, a Saul fia nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó szobrot. Nemes Jeles László első filmjét a Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be, ott rögtön négy díjat nyert, és már akkor mindenki Oscar-szereplést kezdett emlegetni.  Magyarország gyorsan be is jelentette, hogy ezt a filmet indítja a legjobb külföldi filmért járó Oscar-versenyben. A Saul fia sikeres fesztiválszezont zárt, ezek közül is kiemelkedett, hogy a filmet meghívták Torontóba és a Telluride Filmfesztiválra is, így decemberben úgy érkezett meg a film az amerikai mozikba, hogy már tele volt pozitív kritikákkal az angolszász sajtó, sőt az évvégi listákon rendre előkerült a Saul fia, mint az év egyik legjobbja.

ITT OLVASHATÓ

KISEBBSÉGBEN

HÍR24 - POSZT ITT
Szerző: Tompa Imre
2016.02.29.

Ha itt, kommentországban születik Einstein, nem lett vóna relativitáselmélet meg gravitációs hullám, mert időben agyonverték volna a munkaszolgálatban.Azér’ az klassz, hogy az egyik legnagyobb online portál olvasóinak fele a menekültkvóta ellen savazna, és hogy a teljes népség harmada, a tuti szavazók fele kormánypárti, mert növelte a támogatottságot a menekültellenes kampány. Most hagyjuk, hogy a menekültek zöme nem bűnöző, hanem olyan (középosztálybéli) kisember, mint a nyájas olvasó, csak tegnap a kisfiát tartotta a kezében, akinek nem volt koponyateteje, és úgy gondolta, a kislányát még megpróbálná megmenteni, és hogy a gyanúsak kiszűrése az állam dolga volna, és hogy 1294 emberről van szó, kábé ennyien mennek el évente az egészségügyből. 

ITT OLVASHATÓ

VÁLASZ BOROS IMRÉNEK

NAHALKA ISTVÁN BLOGJA
Szerző: Nahalka István
2016.02.28.


A Magyar Hírlap online változatában megjelent Boros Imre egy írása, amelyben éles szavakkal kritizálja azokat a pedagógusokat, akik "tüntetnek, sztrájkkal fenyegetnek", tehát azokat, akik kritizálni merik a fennállót az oktatásügyben. Mivel nagy valószínűséggel igencsak sokan érthetnek egyet Boros Imrével, vállalom, hogy látens vitába szállok vele, nem törődve azzal sem, hogy nyilván megint többen mondják majd, hogy az ilyen "vitákba" nem érdemes belemenni. Makacsul kitartok: de igen. A vita azért látens, mert Boros Imre nem fog várhatóan válaszolni nekem (elvégre ki vagyok én), senki nem szervez meg ilyen nyilvános vitát, sőt, valószínű, hogy ez az írás el sem jut hozzá. Ha másra nem jó, legalább kiírom magamból azt, ami majd' szétvet. 

Boros Imre ismét megfogalmazza azt az egyetemi, főiskolai oktatók által gyakran hangoztatott állítást, hogy a felsőoktatásba bekerülő hallgatók színvonala egyre gyengébb. Tudom persze, hogy írása nem egy szakmai tanulmány, ám az állítás annyira jelentős, hogy legalább némi érvet kellene mellé tenni. Az, hogy Borosnak mi volt a benyomása, nem érv. Éles szemmel azonban lehet itt találni valami érvfélét: "Csökkent az írásbeli és szóbeli szabatos kifejezési képesség, természettudományi és műszaki karokon a tanerők jobban teszik, ha első évben pótórákat adnak, mert egyébként a hallgatók felét ki lehetne rúgni az első matek- és fizikavizsgán. Szaporodik a diszlexia és a diszgráfia". Kezdjük a végén! A diszlexia és a diszgráfia nem szaporodik. Állítását Boros Imre nem tudja tények és adatok sorolásával alátámasztani, én az ellenkezőjét igen. 2008-ban a 8. évfolyamon a diszlexiások aránya 1,7% volt, 2014-ben 1,4%. A diszgráfiások aránya 2008-ban 1,5% volt, 2014-ben 1,8%. (Az adatok a teljes évfolyam felmérése alapján készült Országos kompetenciamérési adatbázisokból valók.) Minimális a változás, akár a véletlen műve is lehet a diszgráfiások arányának növekedése, ahogyan természetesen a diszlexiások arányának csökkenése is. Fontosabb az ezt megelőző "érv". Fogadjuk el Boros Imre állítását igaznak, vagyis vegyük úgy, hogy valóban csökkent mondjuk a 80-as évek és a 2000-es évek között a magyar iskolai tanulók természettudományi és matematikai felkészültségének színvonala. A dologban még van is valami, hiszen az 70-es, 80-as évek IEA vizsgálatai azt mutatták, hogy a magyar 8. osztályos tanulók igencsak jó eredményeket értek el természettudományból (matematikából azonban már nem annyira), és ilyen kiugró teljesítményt a 2000-es évek diákjai az IEA vizsgálatokkal párhuzamba állítható TIMSS mérésben már nem értek el. A tisztánlátást nehezíti, hogy az eredeti IEA vizsgálatok még erősen az iskolában tanult tényekre, vagyis a tananyagra, az ismeretekre koncentráltak, ezzel szemben a későbbiekben a TIMSS mérések ettől fokozatosan eltávolodtak, és közeledtek a PISA vizsgálathoz abban az értelemben, hogy komolyabb súlyt kaptak a gyakorlatias, a valós életre való felkészültséget "számon kérő" feladatok (ez csak közeledés, a PISA és a TIMSS közötti különbség e tekintetben még ma is fennáll). Vagyis úgy tűnik, a magyar iskolarendszer az ismeretátadásban volt kiváló valamikor, és talán e tekintetben ma sem olyan rossz, legalábbis az utóbbi TIMSS mérésekben szignifikánsan az országok átlaga felett teljesítettek a magyar negyedikesek és nyolcadikosok. Azt viszont látjuk, hogy a PISA mérésben jóval gyengébbek az eredményeink, vagyis amikor a gyakorlatiasabb, problémamegoldásra koncentráló, életszerűbb feladatokról van szó, akkor a magyar gyerekek gyengébben teljesítenek. Ez azonban így volt akkor is, amikor az IEA vizsgálatokban olyan nagyszerű eredményeket értünk el. Elfogadom, hogy itt van romlás (a PISA 2012-es eredményeknek 2009-esekkel való összehasonlítása különösen aggasztó ebből a szempontból), de a részletesebb elemzés jóval összetettebb képet mutat, nem mindegy az értékelés szempontjából, hogy a változásokat milyen szempont alapján vizsgáljuk...
 

SZEMBENÉZÉSÜNK OSCARJAI

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.02.29.

Egy elsőfilmes hihetetlen diadalának lehettünk szemtanúi tavaly május óta. Nemes Jeles László Saul fia című alkotása szinte minden elképzelhető díjat megkapott, ami ma a filmvilágban elképzelhető. Ezt a sorozatot koronázta meg február 29-én hajnalban az Oscar-díj, amelyet a legjobb külföldi filmnek ítélt oda a Los Angeles-i filmakadémia.

Másodszor fordul elő, hogy játékfilm-kategóriában Magyarország hozhat haza aranyszobrot (azért ne feledkezzünk meg Rófusz Ferenc nagyszerű animációs filmjéről, A légyről sem). Külön öröm, hogy egy olyan fiatal alkotóról van szó, aki jószerével előzmények nélkül robbant be a filmes köztudatba (most különösen érdemes megnézni rövidfilmjeit), hiszen amikor Szabó István Mephistója Oscar-díjas lett, akkor a rendező mögött már nagyszerű életmű állt, mi több, egy évvel korábban már eljutott a jelölésig a BizalommalNemes Jeles László ráadásul egy olyan filmmel tudta elnyerni a világ elismerését, amelynek témája nemcsak önmagában megdöbbentő, hanem bizonyos fokig „borotvaélen táncoló” is, hiszen a holokausztról már számos híres film készült, de nem csupán azzal tudott újat mondani, hogy a haláltáborok legszörnyübb közegébe, a gázkamrák körüli „folyamatos üzembe” engedett betekintést, hanem azzal is, hogy szembesíti a nézőket az ember ember általi lealjasításának végső stádiumával, amelyben mégis akadnak, akik megpróbálnak a maguk módján emberek maradni. Tette mindezt úgy, hogy kerülte a holokauszt- és lágerfilmek valamennyi kliséjét, mindenekelőtt a vizuális erőszakét, az arcok totális meztelenre vetkőztetésével, a szünni nem akaró hangháttérrel, a színészi játék eddig ismeretlen dimenzióival azonban elérte, hogy a néző az események közepén érezze magát és maga is választásra kényszerüljön. Ritkán élhetünk át ennyire totális filmélményt, amely az alkotók végletegig vitt egymásra hangoltságának is eredménye: Clara Royer társforgatókönyvíró, Erdély Mátyás operatőr, Zányi Tamás hangmérnök, Röhrig Géza, a film főszereplője, Rajk László díszlettervező és Melis László, a hangképben bravúrosan elrejtett „kísérőzene” szerzője együtt lélegeznek a rendezővel...

ITT OLVASHATÓ

MASSZÍV SZOCIALISTA VÁLASZTÁSI GYŐZELEM MAGYARORSZÁGON

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: KMH
2016.02.28.


A Jobbik tábora összeomlott Salgótarjánban, amikor úgy döntöttek a korábbi jobbikos szavazók, hogy az esélyes Magyar Szocialista Párt-Demokratikus Koalíciós közös jelöltjét támogatják az időközi polgármesteri választáson. Az oktatáspolitika körüli egyre hangosabb proteszthangulatnak köszönhetően, az MSZP-DK jelöltje – Fekete Zsolt – 12 ponttal előzte meg a Fidesz színeiben induló Simon Zsoltot. Míg Salgótarján hagyományosan baloldali város, fontos és országos szinten is figyelemre méltó fejlemény, hogy szemben a baloldal 43 százalékos eredményével 2014 őszén – amikoris pusztán 50 szavazat választotta el az MSZP-DK-Együtt politikusát a Fidesztől – a mostani vasárnapi választáson az MSZP-DK már 52 százalékot szerzett, szemben a Fidesz 40 százalékával. A Jobbik 6 százalékos eredményt el. (2014-ben még 12 százalékon állt a párt.)

ITT OLVASHATÓ

A JELLEMTELESÉGRŐL

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.02.28.


Az előbb felhívott valaki, akinek sokkal erősebb a gyomra az enyémnél, meg a szabadideje is több, és értesített, hogy a vidéki futballistának a szokásosnál is felfuvalkodottabb mondatai között volt egy, ami szerint nekünk egyformán jóba' kell lennünk az oroszokkal is meg a németekkel is.
 
Éppen a minap idéztem fel egy majdnem három évvel ezelőtti bejegyzésemet. Ha valakinek még volnának illúziói Magyarország elöljárójának gátlástalanságát, jellemtelenségét és ízléstelenségét illetően, annak kiteszem ide a 2013 nyarán írtakat. Azért az egészet, mert nemcsak a németekről és oroszokról szóló rész vált még hangsúlyosabbá, hanem az illető kulturális (?) identitása is.
 
Íme.
 Ha egy Németország vezette Európai Unió és Oroszország közeledéséről olvas az ember, akkor megnézi, hogy a gyerekek megvannak-e az udvaron.”
Ez jó, nem? A náci németek meg a bolsevista ruszkik, amint egy bizonyos szellemi szintről nézve napjainkban mind egyformák...
 

A MUNKA FONTOSSÁGA

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.02.28.


Nagyon várom már a tavaszt. Nekilendülhetünk lassan a mezőgazdasági munkával is. A téli hónapokban hat helyi munkatárssal dolgoztunk, most elsejétől bővül a létszám hárommal, és ahogy beindul a fólia, reméljük, újabbakat is vehetünk fel. És persze sokan dolgoznak nálunk alkalmi munkavállalóival is. Közben egy távolabbi munkalehetőség is kibontakozni látszik, a betanulás után lehet, ebből egy új munkalehetőség teremtődik.

Fontos területe ez a munkánknak. A munkalehetőség és a munkához való viszony kialakítása ugyanis sok mindent meghatároz.

Mi nem a közmunkára építünk. Igazából azt gondolom, ha a közmunka programja nem jött volna be, már előrébb tartanánk, sokakkal elindultunk egy úton, de a kis pénzbeli különbség, ami a közmunka- és a minimálbér között van, nem igazán segített minket. Nem jöttek hozzánk, mert nálunk dolgozni kell, a közmunkához képest sokkal többet. Próbáltuk összekapcsolni is a kettőt, de a munkamorál iránti elvárások nem egyeztek, és hamar visszakérték magukat oda, ahol nem kell megfeszülni a munkában.

Sokat küzdöttünk velük, és küzdünk ma is, de már sokkal könnyebb, mint tavaly. A csapatban kevesen dolgoztak valaha munkaviszonyban, és aki dolgozott is, azt is visszahúzta a többi, akinek a viszonyulása a munkához kívánni valót hagyott maga után. Igaz ez azokra is, akik munkaviszonyban dolgoznak már, és azokra is, akik csak alkalmanként kapcsolódnak be. Azt, hogy milyen alacsonyak a munkavállalói kompetenciák, csak az érti, aki próbálja a munkába bevonni őket. Amikor elkezdtük, a 100%-os teljesítménynek jó, ha 20%-a megvolt...

ITT OLVASHATÓ

GYŐZELEM ÁLOMVILÁGBAN, VERESÉG A VALÓSÁGBAN

MHE BLOG
Szerző: MHE
2016.02.29.


Ezzel lehet a legjobban összefoglalni a vasárnap történteket. Orbán Viktor miniszterelnök megtartotta a 18. évértékelő beszédét, valamint időközi önkormányzati választás volt Salgótarjánban.

A beszédet két részre lehet osztani: a sikerekre és a rettegésre. 2010 után beindult a sikertörténet, megszűnt az infláció, hazaküldtük az IMF-et, adócsökkentés, fizetések emelkedése, rezsicsökkentés, az iskolák és a kórházak megmentése (itt már hangosan röhögtem). Ezután jött a rettegés. Minden sikerünk veszélyben van a migránsok és Brüsszel miatt. Brüsszelt meg kell állítani (de azért a pénzt küldjék), a határokat meg kell védeni. A magyar népnek pedig olyan nagy szerencséje van, hogy ez a drága jó ember megvéd minket a zendülésektől, és a nőkre vadászó bandáktól.
 
Majd este kiderült, hogy Fekete Zsolt, az MSZP-DK-TVE jelöltje nyert a Fideszes Simon Tiborral szemben a polgármester-választáson. Győzelme pedig nem szoros volt, hanem sima. Nem mondanám nagy verésnek, ~10 százalékpont nem nagy különbség, de az biztos, hogy sima volt.
 
Ez a választás szintén protestszavazás volt. Az embereknek elege lett a Fideszből, és ezt ki is fejezték. Ugyanis a fentebb felvázolt sikerek csak a Fideszes álomvilágban sikerek, a valóság ezzel szöges ellentétben áll. Ez leginkább az egészségügy és az oktatás esetében tapasztalható. A tanárok nem véletlenül tüntetnek. Nem áll mögöttük a gyíkember Soros György, nem heccelik őket baloldali pártok, egész egyszerűen probléma van a rendszerben, amit meg kellene végre oldani. Ehelyett mit lát az egyszeri ember? A tanártüntetés vezetőit ott próbálják lejáratni, ahol tudják. Hol egy ÁVH-s gyerekének hazudják, hol pedig az új Csintalan Sándor (szül. Zuschlag János) próbálja lejáratni őket.
 

TUD MÉG ÚJAT MONDANI?

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.02.29.


Nemigen.
Úgy tűnik, fixálódott az állapota, rögeszméit nem zavarja a talajgyökér-rögvalóság, hogy egy szívéhez közel álló kifejezéssel éljek.
Az ellenségek is a régiek, talán csak az eldurvulás foka az új, de természetesen ez is csak annyira, hogy a pávatánchoz maradjon még hely.
Orbán évet értékelt.
Szózata hű híveihez a Várkert Bazárban hangzott el, ennek oka a Vezér előrelátásában keresendő, ide akár föld alatt is el lehet jutni a Királyi Palotából, sokkal biztonságosabb, mint a Bűnös Város bármelyik más pontjának felkeresése.
Mértéktartásról tanúskodik az, hogy erre az alkalomra nem avatták fel ismét a gyönyörű építményt, pedig két kilométer spulnira tekert nemzeti színű szalag van a főkapu ajtófélfáiba beépítve, csak ki kell húzni az erre a célra kialakított nyíláson, majd a szemközti kapuoszlop megfelelő helyére akasztani, és máris jöhetnek a beszédek (Magyarország jobban teljesít, a reformok stb... ), a kispárna, meg az olló.
Utóbbiból jelentős készlet van raktáron, ha a Vezér puszta megszokásból ellopná, hát van másik.


A rendezvény színvonalas volt, Balog Zoltán miniszter megnyitója a kisdiák áhitatos rácsodálkozását hozta a Tanítóbácsira, némi szervilis nyalonc feelinggel elegyítve.
Mindig rejtély számomra, hogy a hívek mit láthatnak ezekben az emberekben, akiknek talán egyetlen előnyük van a Homo Sapienshez képest, egyszerűbb a szerelésük
.
Nekik ugyanis 33 csigolyával kevesebb van, mint távoli ősüknek, ezeket a természet befőttesgumival pótolta.
Ennek előnye, hogy a gumigerinc a test minden pozíciójában képes nyalásra alkalmas helyzetben tartani a fejet, ami a gerincesekről nem mindíg mondható el.
Balog Zoltán arról szeretett volna hallani, hogy mi az, ami rendben van, mi az ami nincs.

Utóbbi kérdés felvetéséért még lehet, hogy gályarabságra megy, de enyhítő körülményként talán beszámítják neki Brüsszel ekézését, merthogy szerinte belegondolni is rossz, ha olyanok vezetnék Magyarországot, mint az Uniót.
Ennél már csak abba lenne rettenetesebb belegondolni, hogy mi lenne, ha az Uniót olyanok vezetnék, mint Magyarországot...


ITT OLVASHATÓ

OSCAR-DÍJAS A MAGYAR FILM: NYERT A SAUL FIA

INDEX CINEMATRIX BLOG
Szerző: Index
2016.02.29


Magyar idő szerint február 29-én hajnalban, vasárnapról hétfőre virradóra adták át az Oscar-díjakat: magyar egész estés film 1989 óta nem volt a jelöltek között, utoljára pedig 1981-ben nyertünk a Mephistóval. Most a Saul fia, Nemes Jeles László első filmje nemcsak bekerült az öt legjobb külföldi film közé, de meg is nyerte a kategóriát, azaz:
Oscar-díjat kapott a Saul fia, 35 év után ismét Oscar-díjat kapott egy magyar film.