2016. augusztus 4., csütörtök

AZ ANTISZEMITA, RASSZISTA, HOMOFÓB, HAZUG, PÁPAGYALÁZÓ, FIZETETT PÁRTSZÓCSŐ KERESZTÉNY EURÓPÁJA A JÁRHATÓ ÚT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.08.04.
 
 

TESSÉK ODÉBB MENNI! NINCS ITT SEMMI...

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.08.04.


Alig vannak a nyílt menekülttáborokban. Ehhez képest a tranzitzónák 30 főben maximált limitjét azzal magyarázzák, hogy a magyar hatóságok leterheltek. Mint évtizedek óta, a magyar „menekültügyi rendszert” most is a menedékkérők mentik meg – mégpedig azzal, hogy odébbállnak. Soha nem volt érthetőbb a választásuk. Itt semmi jóra nem számíthatnak.

Mindössze csak 500 menedékkérő tartózkodik ma nyílt befogadó állomásokon Magyarországon. Számuk hetek óta csökken. No, nem azért, mert a menekülők védelmet és segítséget kapnának, és kiköltözhetnének a városba. Arról van szó, hogy továbbmennek Nyugat-Európába. Igen, szabálytalanul, viszont a magyar állam legnagyobb örömére és aktív közreműködésével. Többségük már eleve oda is tartott, de az itteni körülmények és lehetőségek még azokat is továbbűzik, akik maradtak volna. 

Minden határon túl

Orbán Viktor kormányfő 15 hónapja Debrecenben tömören megfogalmazta az államcélt: „mi azt akarjuk, hogy ne jöjjenek már többen, és akik itt vannak, pedig menjenek haza”. Ennek van alárendelve a hatóságok és a jogrendszer működése is. Lehetőleg senkit be nem engedni az országba (jogi és fizikai határzár), aki mégis bejut, azt megbüntetni (határzáras bűncselekmények) vagy „visszakísérni a határzár elé” („8 km-es mélységi határellenőrzés”). Megakadályozni, hogy a kérelmezők tisztességes menekültügyi eljáráshoz juthassanak (elfogadhatósági eljárás, különféle gyorsított eljárások, a jogi segítségnyújtás akadályozása, bírósági felülvizsgálat kiherélése stb.), valamint meggátolni, hogy megfelelő ellátáshoz, elhelyezéshez juthassanak (táborbezárás Debrecenben és Nagyfán, sátortábor felállítása Körmenden, konténertáboré Kiskunhalason).

A nyitott táborokban lézengő százak és a fogva tartott kb. 650 menedékkérő, összesen 1100–1200 fő nagyjából a fele annak, amely létszámmal még a „menekültválság” előtt is gond nélkül elbírt a rendszer. Most hogy sokszorta többet költenek migrációs ügyekre, fel nem fogható, milyen elfogadható indokot talál a kormány arra, hogy napi legfeljebb 30 kérelmezőt enged be a röszkei és tompai tranzitzónákba. Különösen úgy, hogy Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke három hete arról beszélt a sajtónak, hogy a kiépített kapacitások megfelelőek...

ITT OLVASHATÓ

ÁLLNAK A SZEMÉTDOMB TETEJÉN ÉS SOHA SEMMI BAJUK NEM ESIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.08.04.
 
  

A KORMÁNY KEZÉRE KERÜL-E TIZENHÁROM VIDÉKI NAPILAP?

MÉDIANAPLÓ BLOG
Szerző: Zöldi László
2016.08.04.


A sajtóban két napja még a Class FM volt a kitüntetett téma. Nem akadt mértékadó szerkesztőség, amely figyelmen kívül hagyta volna, hogy a médiahatóság nem hosszabbította meg a kereskedelmi rádió szerződését. A cikkírók többé-kevésbé ugyanarra a következtetésre jutottak: a kormányzatnak jól jöhet a 2,7 millió hallgatót vonzó Class frekvenciája. Az új rádiót kitömheti reklámpénzekkel, és a politikai hirdetések hatását fölerősíthetik az őt fényező, az ellenzéket pedig leszóló hírblokkok.

Szinte a Népszava volt az egyetlen újság, amely a rádió sorsát nem önmagában értelmezte. Hozzá kapcsolta a vidéki napilapok akkor még függőben lévő helyzetét is. Küszöbön állt a volt Springer-újságok és az úgynevezett pannon lapok egyesítése a Mediaworks keretein belül, ez tegnap be is következett. Az újság-hálózat a húsz vidéki napilapból immár tizenhármat foglal magába. Ha a parlamenti ciklus félidejében a kormányzat csakugyan elszánta magát a médiapiac átrendezésére, akkor a magyar sajtó megszállására számíthatunk...

ITT OLVASHATÓ

AFRIKA NAGY HÁBORÚJA

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.08.04.


20 éves háborúskodás, több mint 4,5 millió halálos áldozat, mintegy 50 paramilitáris csoport, kilenc afrikai ország hadereje, a legnagyobb méretű ENSZ békefenntartó misszió – ezek jellemzik Afrika egyik leghalálosabb polgárháborúját. Mi vezetett idáig, és mi élteti a háborút a mai napig Kongóban?

Permanens polgárháború?
 
A Kongói Demokratikus Köztársaság a kilencvenes évek közepe óta szinte állandó fegyveres összecsapások színhelye. Ennek fő oka az 1994-es ruandai népirtással járó menekülthullám által előidézett társadalmi feszültség, hisz a tömeges bevándorlást kihasználva számos hutu elkövető is megvetette a lábát az országban. Az által, hogy Mobutu elnök menedéket biztosított ezen személyeknek, egyben lehetőséget is adott nekik arra, hogy újra felfegyverkezzenek és Kongó területéről támadják hazájukat.
 
A feldühített Ruanda válaszul megtámadta szomszédját 1997-ben, és Mobutu helyett Laurent-Désiré Kabilát ültette az elnöki székbe. A bábkormány azonban egyre függetlenebbé vált, így nem nem sokáig élvezte Ruanda támogatását. 1998-ban Ruanda és Uganda háborút indított a Kabila-rezsim ellen, mely hosszan tartó vérengzésbe torkollott, mivel több Angola és Zimbabwe is a kongói elnök mellé állt. A kilencvenes évek végén megkötött tűzszüneti megállapodás által békeidőszak köszöntött be a térségben, amit a Kabila ellen elkövetett merénylet 2001-ben tovább erősített. Az ország kormányzását ezt követően az egykori államfő fia, Joseph Kabila vette át. A béke azonban átmenetinek bizonyult, mivel 2008-ban az állami haderő és a ruandai milíciák ismét összecsaptak. Ezzel kezdetét vette a polgárháború legújabb, egészen napjainkig tartó hulláma, mely az idő előrehaladtával egyre inkább kiszélesedik és egyre bonyolultabb lesz. A résztvevő államok mellett egyre több nem-állami szereplő (irreguláris fegyveres csoportok) is megjelent a csatatereken, tovább fokozva az érdekellentéteket.  
 
Jason Stearns, a kongói helyzet egyik szakértője könyvében a hagyma rétegeihez hasonlítja a kongói háborút, mivel az mintegy negyven vagy ötven különböző, ám mégis összekapcsolódó konfliktusból tevődik össze. Egyben arra is rámutat, hogy a helyi ellentétek regionális összecsapásokhoz, azok pedig nemzetközi háborúskodáshoz vezettek, ami fordítva is éppúgy igaz. Nem egyértelmű azonban ezek kiváltó oka, ahogy a megoldás is várat magára...
 

BAJJER ÉS A PÁPA

HÜLYÉK URALMA BLOG
Szerző: Willard cpt.
2016.08.04.


Most írhatnám, hogy ejnye-ejnye és ilyet nem szabad írni jeles személyekről, és olyan nem létezik, hogy senki-semmi sem szent. Nem teszem. Nem, mert ez az egész „újságírás”, amit művel nem egyéb, mint egyszerű heccelés. Zsocci nem gondolja komolyan, szimplán csak cukkol. Tudom, furcsán hangzik, de a maga perverz módján, ő csak „viccelődik”. (Fene a humorát!) Közben persze ellenséget gyárt. A mérsékeltek és a radikálisok számára is. Hogyan is működik ez?

Mond, vagy ír valami felháborítót és a jóérzésűek felháborodnak. Erre ő ír valami még felháborítóbbat, mire azok még jobban felháborodnak. Addig-addig folytatódik ez így, míg a legjámborabb olvasó is kikel magából és már ő is ordít, dühöng, posztol, kommentál, mindenfélének elmondja Zsoccit és kompániáját. Így végül belerángat egy véget nem érő adok-kapokba. Folyamatos ellenségeskedést generál. A végén csak a mérges indulat és az oda-vissza minősítgetés marad a lehető legalpáribb stílusban. Ez az ő játéka. Bunkó játék, de mint látjuk, működik. De ki akar ilyet játszani?

Igazán persze a valódi célközönség, a rajongók szívják meg. Ők nem csak, hogy komolyan veszik, de az utolsó betűig, hangig el is hiszik Zsocci féligazságokból, hazugságokból, előfeltevésekből, hamis elméletekből fölépített világát. Nagyhatalmak, gonosz szándékok, igaz védelmezők és nemzeti hősök, Dávidok és Góliátok ütköznek meg itt nyílt és háttércsaták keretében. Akár egy gyermekmesében, itt is mindig meg lehet nevezni a fő gonoszt, aki miatt jók szenvednek, aki miatt a bajok történnek, akit a jó vitéz majd megbüntet. (Ez persze a valóságban sohasem következik be, hiszen ez csak mese.)

Ebben a mesében csak ő a tudja a tutit, a titkokat, csak ő lát át szitán, de persze nagylelkűen megosztja az igazságot hallgatósággal. Miért. Mert megérdemlik. Hiszen ők jobbak, okosabbak, csavarosabb eszűek, mint ez az egész bamba, romlott, rothadó, erkölcstelen nyugati fertelem. Benne a Hétfejű Sárkánnyal, Vasorrú Bábával, a Gonosz Mostohával, a Pápával, az EU-val, az USA-val, a civilekkel és „tudjuk kikkel”. Ezt adja a népnek. Mesét, amelyben Zsocci a hős, mert ő felmutatja az ellent, megmondja a frankót és - ha máshogy nem is- legalább szóban megbünteti a gonoszt. Helyettük is...

ITT OLVASHATÓ

LIGETVÉDŐK ÚJRATÖLTVE

LEHET MÁS A POLITIKA, BUDAPEST VI., VII., VIII. KERÜLET
Szerző: Moldován László
2016.08.04.


Ma délelőtt kellett megjelennem idézésre gyanúsítottként garázdaság vétségének gyanúja miatt a június 28-i, Közlekedési Múzeumnál történt események okán. Mint kiderült, csoportosan elkövetett kordonrongálással elkövetett garázdasággal gyanúsítanak, plusz az okozott kár 15 darab megrongált kerítéselem 190.305 forint értékben. "Rabosítottak", azaz ujj- és tenyérlenyomatot vettek, lefényképeztek több oldalról, mint a filmekben. Természetesen panaszt tettem a gyanúsítás ellen. Itt tartunk most.

2016. június 26-áról 27-ére virradóra őrző-védők egy csoportja elkordonozta a Közlekedési Múzeum melletti Ferencsik János út nagy részét építési területnek nyilvánítva a közterületet. A kiérkezett Ligetvédők, de a közterület-felügyelet, illetve a rendőrség számára sem tudtak hitelt érdemlő papírt mutatni tettük jogosságáról...

ITT OLVASHATÓ

VANNAK-E LOPÓS FIDESZESEK?

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: Egyenlítő Blog
20016.08.04.


Egy fideszes országgyűlési képviselővel (Mengyi Roland) felálló csapat közreműködik abban, hogy néhány ember EU-s támogatáshoz jusson. Jó sok pénzhez. És a pénz nincs ingyen.

Először csak ötven százalékot kérnek vissza – ó azok a boldog békeidők, amikor még harminccal megelégedtek, és most ne is beszéljünk azokról a kulturálatlan hátsó-afrikai diktatúrákról, ahol tíz százalékkal szúrták ki a szerencsétlen, európai civilizációtól távol élő népek szemét.

Aztán, ahogy halad az ügy már
kilencven százalékra emelik a lenyúlás mértékét

a mieink, de biztos, ami biztos, azért előre kérnek kétszer ötmillió forintot.

A 168 órában Rajnai Attila, az egyik legjobb oknyomozó magyar újságíró
izgalmas cikkben leplezi le az egész történetet.

És a többi néma csend...
 

A GYERMEKEINK ÉLETÉVEL JÁTSZANAK - BORZASZTÓ ÁLLAPOTOK A JÁTSZÓTEREKEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.08.04.
 
 
Ma Magyarországon körülbelül 15 ezer játszótér van a közterületeken (Budapesten ennek körülbelül a tizede található), többségében az önkormányzatok tartják fenn őket. Elméletileg ezeket a játszótereket négyévente kell átfogóan, hatóságilag ellenőrizni, hogy minden szabványfeltételnek megfelelnek-e. Ezen kívül évente egyszer (a tavaszi nyitás előtt) szintén átfogóan vizsgálják a játékszereket, havonta vagy negyedévente kell mérni az egyes tereptárgyak stabilitását, és optimális esetben (ha van rá ember) naponta „szemrevételezéssel” kell felmérni a játszótér állapotát.

Nem kell senkinek messzire mennie, hogy rátaláljon az első olyan játszótérre, ahol halmokban állnak az eldobált cigarettacsikkek, és le vannak szakadva a hinták. Az biztos, hogy az önkormányzatok éves költségvetése nem sok pénzt fordít a játszóterek folyamatos karbantartására. És természetesen nehéz is állandóan felügyelni még az elkerített területek biztonságát és tisztaságát.

Ettől függetlenül viszont azt fontos megjegyezni: a magyar játszóterek siralmas állapotban vannak. 2014-ben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) vizsgálata súlyos hiányosságokra mutatott rá. Az általuk vizsgált játszóterek 58 százalékánál találtak valamilyen hiányosságot, jogsértést. Összesen egyébként 6559 darab játszótéri eszközt vettek alaposan szemügyre. Ezek közül 3538 darab (vagyis több mint a felük) nem felelt meg a biztonságos eszközök alapvető kritériumainak!

Tegyük hozzá gyorsan: a játszótereknek, amiket vizsgáltak, 40 százaléka volt közterületen, a többség pedig intézmények (iskolák, óvodák, stb.) területén helyezkedett el. A közterületeken lévő játszóterek jellemzően modernebbek, fiatalabbak, ám az is igaz, hogy gyakrabban esnek a vandálok áldozatává, biztonságukat sokkal nehezebb garantálni. És amint az a számokból kiderül: nem is nagyon sikerül – sem karbantartani, sem védeni ezeket a játszótereket.

A helyzet pedig az évek során (hiába az a sok-sok uniós meg egyéb pénz) nem igazán javul, a korábbi években 60 százalékban volt kifogásolt a játszóterek állapota, vagyis kemény 2 százalékkal sikerült javítani a minőségen. Ami talán nem is csoda, az NFH ugyanis azt is megállapította: a négyévenkénti, kötelező ellenőrzést a közterületi játszóterek több mint negyedénél elsinkófálták, az intézményeknél még ennél is rosszabb az arány, ott a játszóterek harmadát nem ellenőrizték megfelelően.

Talán nem kell mondani se, mekkora hihetetlen felelőtlenség ez...

ITT OLVASHATÓ

ISTEN VELED, BALATON!

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Odze György
2016.08.04.


...Megint a nagy tervek, megint a költői túlzásoktól sem visszariadó magabiztos fogalmazás, megint csupa általánosítás. Ja, és a példamutató fejlesztés.

Most pedig vissza az egész. Persze, vannak magyarázkodások, hogy azt, amit a kormány üzent, azt ne úgy értsük, ahogyan üzent. Pedig azt üzente, amit üzent.

És lehet, hogy a Balaton ma Magyarország legnépszerűbb üdülőhelye, még nagyon messze vagyunk attól, hogy Európa kedvencei legyünk. Ha elhagyjuk Siófokot vagy Balatonfüredet, érzékelhetjük, hogy a civilizáció, a kulturáltság foka csökken, más szóval az infrastruktúra hiánya egyértelmű...

...Korábban még bíztunk az orosz és a kínai turistaáradatban, ám ez csak önámítás volt. Aztán a kormányzat fordított egyet a dolgon és kitalálta, hogy milyen jó az, ha a Balaton megint a magyaroké, majd hozzácsatolták a wellness-turizmus fogalmát. Statisztikák szerint 2015-ben tíz millió vendég 24,5 millió vendégéjszakát töltött el magyar szálláshelyeken, ami első hallásra impresszív, ám ha a számok mögé nézünk, akkor világos, hogy ha 10 millió vendég 24,5 millió vendégéjszakát tölt el magyar szálláshelyeken, az azt jelenti, hogy egy vendégre 2,4 nap jut egy évben, ami azért meglehetősen kevéske.

És még valamit az infrastruktúráról. Az északi parton ma is a luganszki motorgyárban 1965 táján készült Szergej néven ismert dízelmozdonyok által vontatott agg szerelvények és a hasonlóan veterán csehszlovák gyártmányú, télen hideg, nyáron meleg Bzmot (helyiek által Bazdmot) „Piroska” kismotorvonatok közlekednek, amelyek kényelmi fokozata meglehetősen alacsony...
 

A VILÁG FELCSÚTJAINAK TÜNDÖKLÉSE ÉS BUKÁSA

DEFACTO BLOG
Szerző: Lieli Róbert
2016.08.04.


Sok ország átlagában, amíg egy politikai vezető hatalmon van, addig szűk származási térsége gyorsabban fejlődik, mint az ország egésze. Miután a vezető elhagyja hivatalát, a születési térség gazdaságilag szinte rögtön visszaesik. Erősebb az effajta területi kivételezés gyenge politikai intézményekkel rendelkező országokban, különösen, ha azok külföldi segélyben részesülnek. Felcsút 2010 óta gyorsan fejlődik, részben talán azért, mert Orbán Viktor szorosan kötődik a községhez.

Vajon mennyire csak Magyarországra jellemző ez a jelenség? Milyen más országokban fordul elő hasonló? És mit mondanak a nemzetközi tapasztalatok Felcsút jövőjéről?
Roland Hodler és Paul Raschky rangos folyóiratban megjelent tanulmányukban azt vizsgálták, hogy hosszú távon hatalomban levő vezető politikusok szülőhelye milyen gyorsan fejlődik az ország többi részéhez képest.

A vizsgálathoz a kutatóknak először egy adatproblémát kellett megoldaniuk: a szűkebb földrajzi térségek gazdasági fejlődésének mérését. Ilyen adat még a fejlett országokra sem mindig van. Az ötletes megoldás az volt, hogy a fejlettséget a régiók átlagos éjszakai fénykibocsátásával mérték. Ez az adat műholdaknak köszönhetően rendelkezésre áll, és más kutatásokból tudjuk, hogy a fénykibocsátás szorosan együtt mozog a térség gazdasági fejlődésével (ha a fényintenzitás egy százalékkal nő, az átlagosan a helyi GDP 0,3 százalékos növekedését jelzi). A kutatók 126 ország több mint 38 ezer térségét vizsgálták 1992 és 2009 között.

Az ...ábra mutatja a cikk fő eredményét. (Ábránk adatai elérhetők itt.) A kék vonal azt méri, hogy az ország vezető politikusának származási térsége átlagosan hány százalékos többlet-fénykibocsátást mutat, annak függvényében, hogy a politikus hány éve van hatalmon. A viszonyítási alap figyelembe veszi a térség relatív fejlettségét az ország egészéhez képest, és az ország évenkénti fejlődési ütemét is. A bal oldali függőleges vonal előtt a beiktatás előtti három év, a jobb oldali után pedig a hivatal elhagyását követő három év látható. A két függőleges vonal közötti időszak mutatja a kötődő térség hivatali idő alatti fejlődését. Például, ha egy politikus nyolc évig van hatalmon, akkor a nyolcadik évet egy ugrással a +1-el jelölt év követi a jobb oldalon...

ITT OLVASHATÓ

A SZÍRIUSZI SZÁRMAZÁS, A SZITTYA GŐG ÉS A PIROS PÖTTY A SEGGÜNKÖN

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG BLOG
Szerző: Ille István
2016.08.04.
 
 
 

ÚJ SALEMI BOSZORKÁNYOK - EURÓPA A KÖZEL-KELETIEK SZEMÉVEL

MANDINER BLOG
Szerző: Bencsik Gábor
2016.08.04.


Az emberi lélek egyik legfontosabb törvénye, hogy az egyén – helyesen – igyekszik jóban lenni önmagával. Ennek azonban az is a következménye, hogy nehezen látja be a saját hibáját, a bajok okát lehetőleg önmagán kívül akarja megtalálni.

Még a legelvakultabb muszlim számára is nyilvánvaló, hogy az európai kultúra az anyagi javak sokkal nagyobb tömegét teszi elérhetővé a tagjai számára, mint a közel-keleti vagy észak-afrikai, ráadásul békés, kellemes életkörülmények között. A közel-keleti kultúra – jelentős részben szó szerint – romokban hever, az európai kultúra azonban minden hibájával együtt is virágzik.

Egy muszlim sem teheti meg, hogy ne tegye fel a kérdést: miért van ez így? Talán vannak, akik azt mondják: mi arabok, mi muszlimok rontottuk el a dolgot. De ez nagyon nehezen elfogadható, hiszen személyiségromboló, az önértékelést kikezdő válasz.

A lélek működési törvényei szerint szükségszerű, hogy a legtöbben más választ keressenek. Ez pedig nem más, mint hogy az igaz vallás követőinek ez a hátravetettsége a Gonosz műve, Európa a Gonosz hatalmában van. Elég csak ránézni az erkölcstelenségükre, az önzésükre, a pénzimádatukra, a vallástalanságukra, a gyerektelenségükre.

Innen pedig már logikus a következtetés: a Gonoszt le kell győzni, az igazságot helyre kell állítani, Európa boszorkányait el kell pusztítani, és az ottani embereknek el kell vinni az igazság fényét: az iszlámot...

ITT OLVASHATÓ

PHO-TÓL A KUTYAHÚSIG - A VIETNAMI KONYHA KÜLÖNLEGESSÉGEI

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: BRAXÁTOR REBEKA
2016.08.03.


A vietnami konyha ott szerepel a világ élvonalában, mind egészségesség, mind íz szempontjából.

De vajon milyenek valójában az autentikus
vietnami ételek? Tényleg olyan ízletesek?

És mi a helyzet a hírhedt kutyahússal? Ha szeretnél többet tudni a vietnami konyháról, most hat vietnami étellel ismerkedhetsz meg:

ITT OLVASHATÓ

ELEGEM VAN AZ OLIMPIÁBÓL

ELEGEM VAN BLOG
Szerző: Elegem Van
2016.08.03.


...A magyar pályázás lehetősége az olimpia megrendezésére azt jelzi, hogy az ún. magyar elit beszáll a nemzetközi "100 méteres közpénzlopás" olimpiai számába. A felkészülési szintidők mindenesetre biztatóak. A vizes vb költségeinek egyik napról a másikra való megduplázódása, majd azóta talán megötszörözése – már a fene se tudja, hol járnak – azt mutatja, hogy van tehetségünk olimpiát rendezni. Mert a medencék bizonyára nem lettek ötször nagyobbak, és a trambulinok sem nőnek az égig, az offshore-költségek viszont tetszés szerint növelhetők. Dicséretesen ráéreztek hát országunk vezetői az igazi olimpiai eszmére, az egyszerű polgároknak azonban ez nem szokott tecceni.
 
És ha ez még nem lenne elég, ott vannak a megalomán, látványosnak szánt megnyitók, záróünnepségek. Ilyenkor véget nem érően eltáncolják az országuk történelmét, és valami homályos üzenetet fogalmaznak meg. Iszonyat. Aki ezt kitalálta, az vallatótiszt lehetett. Én inkább bevallanék mindent, csak ezt ne kelljen néznem. (Nem is fogom.)
 
Szóval, polgártársak, ha - adja Isten - magyar áll a dobogó legfelső fokán és leng a zászló, meg szól a Himnusz, lesz mire büszkének lennünk. Ekkor érezhetjük, hogy úgy tudtunk kokszolni, hogy azt nem vették észre. És boldog szívünket hazafias lelkesedés hathatja át azért, hogy hány korrupt sportvezető fogja a markát tartani a "Magyar Siker Kovácsaként" közpénz tízmilliókra.
 
Ezért én nem nézem ezt a most éppen Brazíliából közvetített kokszos, korrupt műsort, de akinek nincs elege ebből az olimpiának nevezett szemétből, maradjon fenn egész éccaka.
 

A VALÓDI RENDSZERABÚZUS - MEDIÁLÁS, GYÁMHIVATAL, BÍRÓSÁG

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2016.08.04.


Mi van akkor, ha a bíróság kötelez arra, hogy a zaklatóddal rendszeresen találkozz? Azzal az emberrel, aki bármit megtesz, csak hogy neked rossz legyen. Azzal az emberrel, aki többször megvert, megalázott, meglopott, tönkretett, folyamatosan fenyeget és veszélyben vagy a közelében. Mert ő a gyerekeid apja. Neki jogai vannak.  Neked nincs jogod a nyugodt, biztonságos életre. És a gyerekeidnek sem.
 
A magyar jogrendszer a gyakorlatban még mindig nem ismeri a bántalmazó fogalmát. Még mindig az az idealisztikus kép van a fejekben, hogy jó, már nem tetszenek szeretni egymást, de ne tessék annyit veszekedni, tessék szépen megegyezni. Ez sokaknál valóban működik is, két egyenrangú fél között, aminek a lényege, hogy  tiszteletben tartjuk egymás kéréseit, határait, magánéletét, és a gyerekek érdekeit szem előtt tartva megegyezünk, úgy hogy a végeredmény mindkét fél számára elfogadható.
 
De hogyan egyezzünk meg egy olyan emberrel, aki rosszat akar nekünk? Hogyan tartja tiszteletben a kéréseimet az, aki nem tisztel? Hát akkor tessenek szépen igénybe venni a mediálást. Két értelmes felnőtt csak tud kommunikálni, majd mi segítünk, nem kell annyit pereskedni. A mediálás pedig újabb alkalom a zaklatásra, nagy része fenyegetés, megfélemlítés, erőszakoskodás, amit a mediátor nem akadályoz meg, mert nem ismeri azt az alapszabályt, hogy a mediáció csak és kizárólag egyenlő felek között működik. Alá-fölé rendeltség esetén, aki alul volt, az alul is marad.
 
Talán nem is látja át ezt a helyzetet. Szinte megmosolyogtató, ahogy a mediátor próbálja az érdekeidet  közvetíteni a bántalmazód felé, hogy vegye figyelembe, mert nem tudja, hogy neki nem számítasz. Ő nem azért jött, hogy kompromisszumot kössön, hanem hogy rád kényszerítse az akaratát, és azt reméli, hogy ebben majd segít neki a mediátor. És végül így is lesz. Ha már ott vagytok, mégiscsak el kellene jutni valami megegyezésig, és a mediátor ösztönösen enged az erőszaknak, és elindul  a gyengébb ellenállás felé. Végeredmény: a megfélemlített féltől kicsikarnak valamit, amit nem akart: legalább maga engedjen már, ha  a másik nem, és a zaklató vérszemet kap, hiszen még segítették is célja elérésében...
 
 

SZÍNES TINTÁKRÓL AKAROK ÁLMODNI

TANÍ-TANI ONLINE
Szerző: Sándor Kata
2016.08.03.


Elgondolkodtat, hogy egy intézetben élő, mozgássérült, nem beszélő gyermeknek vajon mit jelent a szabadság.

Fut a festék a nedves papíron. Kékek, sárgák összeölelkezve nagy zöld pacnivá nőnek, növekednek. Növendékek? Rövidke ujjaival biztosan fogja az ecsetet, határozottak, de mégis finomak, érzékenyek a vonalai. Persze néhány éve ez még nem így volt. Kezdetben gyakran megesett, hogy az ecset szőrös vége égnek meredve, szúrós vége a papírba kapaszkodva vájt barázdákat, majd ha az anyag megadta magát, hatalmas lyukakat. Mosolyog, elégedett. Én is mosolygok. A kép tetszetős. Gina Down-szindrómás.

Fényben csillan a tempera. A palettán kék, sárga, vörös. A szemében látom a fényt: „nyomot hagyok a világban!” Bizonytalan mozdulat, puszta kézzel fest. Ecsetet fogni nem tud. Festeni igen. Csak sikerüljön az ujját a festékbe mártani! Önállóan. Vagy segítséggel, ha akarja. Csillogó szemével jelez. Ádi nem beszél. Oxigénhiány, születési sérülés.

Mindketten jó néhány társukkal együtt egy művészeti műhely tagjai. Növendékei? Lehetnek ők növendékek? A fogyatékosok, a „feleslegesemberek”? A kisgyerekek a szamár hátán kuporogva, akikről még mindig nem döntötte el a mai kor embere (sem), beruházzon-e teljes értékűvé nem váló tagjainak nevelésébe, vagy nehezedjen rájuk a moralizáló (ál)kérdésekkel, etikus és/ vagy tudományos válaszokkal, érvekkel megpakolt homokóra. Dilemmázhatunk. De „hogy jön ahhoz egy ember, hogy a másik ember neveléséről lemondjon?”
És honnan tudhatom én, mi a teljesértékűség?

Az embernek szinte határtalan az alkalmazkodóképessége, és tetteiben korlátlan fejlődésre képes. Ehhez a fejlődéshez kapcsolatban kell lennie a környezetével, az emberekkel, a világgal. Jelen kell lennie (Trencsényi, 1997). Hagyjuk őt? Megengedjük neki, hogy jelen legyen „világunkban”? Figyelembe vesszük-e, hogy fejlődése, még ha eltér is az „átlagos” gyermekétől, tőlünk függ, a környezetétől? Hogy megtapasztalja magát társas, csoportos közegben (,„Hiába fürösztöd önmagadban,/ Csak másban moshatod meg arcodat.” József Attila), ahol nem csak a hozzá hasonlókkal találkozhat védett környezetben, hanem olyan személyekkel is, akik közvetítik számára az áhított be- és elfogadó világ elvárt normáit...


ITT OLVASHATÓ

KUBATOV BEISMERŐ VALLOMÁSA

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.08.03.


...Annak idején kiderült, hogy Laborc valóban beszélt a bűnözővel, de neki ez akár hivatali kötelessége is lehetett. Egy titkosszolgálati vezető ugyanis nem feltétlenül válogathatja meg, hogy kivel áll szóba. Akitől információt remél, azzal leül, ha ezt az átlagember gyomorforgatónak is találja. Szilvásyról viszont kiderült, hogy nem lépett kapcsolatba Portikkal. Jogerős ítélet szól erről.

A Fidesz pártigazgatója azonban elismerte, hogy beszélt Vizoviczkival. „Politikus vagyok, az a dolgom, hogy találkozzam emberekkel" – kommentálta az esetet. Más kérdés, hogy Kubatovnak politikusként tényleg dolga-e olyan emberekkel szóba állni, akik azt vetik fel: ha kiszabadulnak az előzetesből, készek ellenzékiek ügyeinek feldobására.

Ez már csak azért is aggályos, mert korábban Portik és Laborc állítólag a Fidesz besározására szövetkezett, amit a mai kormányoldal akkor feldúltan fogadott. Ezt a vádat soha nem bizonyították, de a bélyeget az MSZP-re sütötték. Most az a kérdés, Kubatovon ragad-e a bélyeg. (nol)

ITT OLVASHATÓ

NÉMETORSZÁG ÚJRATÖLTVE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.08.04.


Mi a tanulsága a lányomék történetének?

- Legelőször - végzettség, jelentős anyagi tartalék és biztos nyelvtudás hiányában - kijutni magyar közvetítőn keresztül érdemes, mert így a munkáltató biztosítja a lakhatást, csak az első havi megélhetéshez szükséges anyagiakat kell biztosítani. A lányomék nem mondhatnak semmi rosszat a magyar közvetítő cégre, tényleg segítőkészek voltak. De számítani kell arra - tisztelet a kivételnek, erősen főnök függő -, hogy kevésbé fontosak a munkáltatóknak az így kikerült munkavállalók, mert sorban áll az utánpótlás.

- Amilyen gyorsan csak lehet el kell költözni a munkáltató által biztosított lakásból, már csak a kiszolgáltatottság megszüntetése miatt is.

- Akik párban mennek ki - ha a pár valamelyik tagját annyira nem szereti a főnök - próbáljanak meg külön helyen dolgozni, mert úgy azért kicsi annak az esélye, hogy mindkettőjüknek egyszerre mondjanak fel. Bár szerintem ha minden a legnagyobb rendben van, akkor is érdemes.

- Spórolni kell. 

- Aki mer, az nyer. Tudatosan kell készülni a kinti életre. A lányoméknak ez most sikerült igazán. Tapasztalatot szereztek, kicsit öregedtek (bár még most is csak 20 évesek), most már tudják, hogy mit akarnak.

- A negatívumokból is le kell szűrni a tanulságokat és előnnyé kell változtatni. Ami nem öl meg, az megerősít.

- Szerencse is kell sok mindenhez, de a szerencsét tudni kell mindenkinek a maga hasznára fordítani. A lányom egy e-bay-es hirdetésre jelentkezett még itthon és a leendő főnöke 2 hetet várt rá. Viszont a két próbanap alkalmával bebizonyította, hogy megérte rá várni. Azóta is úgy áll a munkájához, hogy bármit kell aznap csinálnia, abból csak tanul. A kollégák is kezdik befogadni, egyre barátibb a légkör, nem csak a munkára terjed ki a beszélgetés.

- Merni kell segítséget kérni. Nekik most is rengeteget segítettek még Nürnbergben a kollégák, a hivatalos, új ügyek intézésében Attila barátunk, illetve az itthoni (nagyon aranyos, segítőkész) EURES tanácsadójuk. Mire kimentek, már leszervezett időpontjuk volt a dortmundi EURES tanácsadóhoz. Élni kell ezekkel a lehetőségekkel. És utána ezeket a segítségeket - egy körforgásban - másoknak visszasegíteni...

ITT OLVASHATÓ

NE EÖRSI MÁTYÁS LEGYEN ORBÁN HASZNOS IDIÓTÁJA

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.08.03.


...Nos, van egy jó, meg egy rossz hírem N. Kósa Juditnak és Eörsi Mátyásnak. A jó hír az, hogy a bánatos francot sem érdekel a mai Magyarország 93 ezer négyzetkilométeréből körülbelül 90 ezer négyzetkilométeren, hogy ki a francnak hívják a magyarok 99 százaléka által nem ismert nemzetközi szervezet elnökét. Annál a falu vagy a város polgármesterének, a község leggazdagabb földbirtokosának neve is fontosabb milliók számára, és nagyobb hatással van az ott lakók életére még annál is, hogy Orbán Viktor milyen lábbal kelt fel és melyik strómanját cseréli le aznap egy újra, és Lázár János hatalmát éppen megnyirbálja-e vagy megerősíti. Magyarul a nép szarik rá.
 
A rossz hírem meg az, hogy bár Eörsi Mátyás és N. Kósa Judit sem akarja tudni, hogy mi lehet a szándéka Eörsi Mátyás kinevezésével Orbánnak, néhány millióan azért még vannak ebben az országban, akik nem a királyi tévé híradójából tájékozódnak az ország és a világ dolgairól. És ők jól tudják, hogy Eörsi támogatása mögött az a sunyi szándék lapul, hogy ezzel igazolják, Magyarországon még demokrácia van és az ellenzék képviselői labdába rúghatnak. Ha elég tehetségesek, megkapják a lehetőséget – akár az ország képviseletére is. Mivel ez – mindenki tudja – színtiszta hazugság, pávatánc a javából, aki ebben részt vesz, az ezt a hazugságot támogatja...
 

URAM IRGALMAZZ, JEDI KEGYELMEZZ!

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.08.04.


Még május közepén, amikor kiderült és véglegessé vált, hogy Ferenc pápa nem jön Szombathelyre az itt vízcsapból is ömlő permanens Szent Márton pörformanszra, mert talán kivetni valót talál a magyarországi viszonyokban, erősen fölhorgadtak a gyermeki lelkű népek. Idéztem is tőlük a következőket:
 
„…na jó, őszentsége leszophat, úgy tetszik, szépen befeküdt a liberálisok alá szexuális célból. Nem jön, mert a migránsok, meg a kerítés, meg akkor megbolygatja valaki a pénzügyeiket…vén latin genya…”
 
Az az érdekes helyzet állott elő akkor, hogy az olvasni nagyon tudó, ennek ellenére a PISA-teszten elhasaló közönségem engemet marasztalt el, hogy milyen mocskos a szám, holott csak tőle magától idéztem. Mindezt csak azért elevenítettem fel, hogy bukolikus képet fössek arról, milyen szellemi magasságokban is leledzünk manapság.
 
Ferenc viszont hajthatatlan, ezúttal a lengyel papságot tette a maga megérdemelt helyére, valamint tisztázta az iszlám, a menekülők és a terrorizmus egészen sajátos és egyszerű viszonyát is, amit viszont ezek a betűt igen, szöveget nem igazán értő emberek képtelenek fölfogni.
 
Közéjük tartozik Bayer Ötös Számú Tagkönyv is, aki mindezek ellenére íróként meg újságíróként aposztrofálja önmagát, holott már rég elment az esze. Ellenben nívója hasonló, mint azoké, akik azt hitték a saját mocskos pofájukról, hogy az enyém, holott az övék szerepelt a fényképen.
 
Vannak jó kommunisták, meg rosszak is. Ez alapvetés. A jók azok, akik jelenleg épp a Fidesz-ben materializálódtak újra, mint például Szili Katalin – és még sokan mások -, az összes többi rohadék, még a pápa is a rossz komcsik közé tartozik. Itt tartunk most.
 
Ebből az origóból indult ki az Ötös Számú Tagkönyv is, amikor legfrissebb dolgozatában az egyházfőt demens vénembernek, valamint gazembernek titulálta. Ferenc pápa rossz keresztény az ő felfogásukban, mert nem érti meg az orbáni eszméket, amelyek pedig az egyedül üdvözítőek, ezt minden kiscsoportos tudja...
 

ANTIKATOLIKUS FIDESZ: ÍGY GYŰLÖLIK A MAGYAR JOBBOLDALON A PÁPÁT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Aadam
2016.08.03.


A héten Bayer Zsolt, a Fidesz elsőszámú gyűlöletmestere olyan hangnemben ment neki Ferenc pápának, amelyet komoly baloldali, liberális publicista soha nem engedne meg magának. Többek között a következőket írta Bayer “A Pápa esze” című írásában, aki szerint Ferenc pápa egy “demens vénember”:
“A pápa esze el van menve – hogy ennyire magyartalanul mondjam, felháborodástól fuldokolva.
Ha jól értem (jól értem!), akkor Ferenc pápa szerint, amikor egy megkeresztelt katolikus gyilkosságot követ el, megöli a barátnőjét vagy az anyósát, az egyenlő azzal, amikor egy muszlim telerakja a testét robbanóanyaggal, és Alah akbar! üvöltéssel felrobbantja magát valami nyilvános helyen, hogy minél több embert pusztítson el. Vagy ha egy muszlim kamionba ül, és belehajt a tömegbe, hogy annyi embert öljön meg, ahányat csak bír.
Ez még akkor is elmebeteg állítás lenne, ha a megkeresztelt katolikus Jézus segíts! üvöltéssel ölné meg a barátnőjét vagy az anyósát. (…)
A pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember.”
Hozzátenném, hogy így soha nem írtam, illetve nem írtunk Ferenc pápa konzervatívabb elődjeiről–akár Benedek pápáról, akár II. János Pál pápáról. Mégis: annó mi (Göllner András és jómagam) kaptuk meg az akkori montreáli magyar plébánostól a “keresztényellenes” bélyeget. Merem remélni, hogy a mai magyar katolikus egyházi vezetők végre belátják, hogy milyen gyűlölet mozog a Fideszen belül és, hogy bárki célponttá válhat. Bízom benne, hogy ezt az egyházi vezetés hosszú, Fidesszel történő kollaborációja ellenére is belátja és kellőképpen cselekszik.
Ha kell még esetleg biztatás, akkor ajánlani tudom Gégény István remek posztját:
“A Ferenc pápa elleni, egyre élénkülő verbális agresszió (ne szépítsük, csupán az utóbbi napok termése: áruló, elmebeteg, antikrisztus) nem meglepő módon nem ateista vonalról érkezik, éppenséggel katolikusok körei a feladók. (…) Ferenc pápa nem vádolható sablonossággal, kimért, szabálykövető magatartással. Tradicionalizmussal a legkevésbé. Megy, amerre a szíve vezeti, a biztonsági őrök kisgyermekek adogatóivá váltak a közelében, simán beilleszt néhány előre nem tervezett kanyart a hivatalos programok mellé. Nem lehet dobozba zárni, felcímkézni. Tele van meglepetéssel. Aligha tudnánk elképzelni evangéliumibb, Krisztusibb vonást – feltéve, ha olvassuk, értjük és éljük az evangéliumot.
Nem érteni a pápát – teljesen természetes helyzet. Nem egyetérteni a pápával – kivételes esetektől eltekintve nyugodtan megengedhető a kétkedés, főleg, ha értékes válaszokat eredményez a kérdező magatartás. Nyíltan támadni, mocskolni a pápát, a lemondását követelni – ide most számos kacifántos szót tudnék írni, ám a legegyszerűbb határozottan kijelenteni: aki ilyet tesz, nem katolikus. Lehet papírja róla, hogy de, az, járhat akármennyit templomba, betarthat mindenféle szabályokat…”
ITT OLVASHATÓ

AZ NEM MEGY, HOGY MEGMONDJUK ORBÁNNAK, MIKÉNT VEZESSE ORSZÁGÁT - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.08.04.


Die Presse arról ír, hogy az osztrák kancellár megerősítette, hogy javítani igyekszik a viszonyt Magyarországgal. A lapnak adott interjúban Kern azt mondta, hogy egy sor kérdésben együttműködnek, és ehhez hozzátartozik az alapvető udvariasság, az nem megy, hogy odaáll és megmondja Orbánnak, az miként vezesse országát. A ZDF német közszolgálati televízió a Röszkénél lévő nyomortelepre kalauzolta el a nézőket. A tudósítás szerint a magyar hatóságok a lágerbe küldik vissza azokat a menekülteket, akik a szögesdróton keresztül akartak bejutni. Ugyanakkor az unió a nem túl irgalmas magyar eljárásmódnak köszönheti, hogy nagy mértékben visszaesett a menekülthullám.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

A német uniós biztos bírálta a cseh elnököt, amiért az kategorikusan elutasítja a menekültek befogadását. Zeman felszólította a prágai törvényhozást, hogy az hagyja figyelmen kívül az EU-kvótát. Oettinger erre válaszul kifejtette, Európának szégyenkezve kell feltennie a kérdést, vajon nem tud-e többet felkínálni az Aleppoban körbezárt, éhező és életveszélyben lévő 300 ezer szír számára? Mint mondta, az áttelepítésről nagy többséggel született meg a döntés, és érvényes. És ha a cseh államfő lejáratja az európai jogalkotást, akkor ily módon az egész földrészt gyengíti. Zeman szóvivője ezzel szemben kijelentette, hogy az ország nem teheti ki magát olyan terrorcselekményeknek, mint amilyenek Franciaországban és Németországban történtek. Márpedig a migránsok érkezése táptalaj lenne a merényletek számára. Az előzmény az volt, hogy a prágai kormány javasolta: a kvótán felül fogadjanak be 2700 olyan menedékkérőt, aki olasz, illetve görög földön rekedt...


ITT OLVASHATÓ

ÍGY LEPŐDÖTT MEG MÓNIKA A LACIKÁM VAGYONNYILATKOZATÁN

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondó
2016.08.03.


Ezekről ne maradj le!

Megint verseny nélkül győzött Rogán szomszédjának cége (Átlátszó)
Alig volt valami a DK-s Varju László vagyonnyilatkozatában. Első blikkre. (
Direkt36)
Ott mosolyogtak Vizó cégei a fideszes kötődésű reklámkampányokban (
444, 444)

Ha van 3 perced:

Megint verseny nélkül győzött Rogán szomszédjának cége
Folytatódik Csetényi győzelmi szériája: cége 1,4 milliárdos megbízást kapott. Rogán Antal szomszédja ezért a pénzért a meghatározó uniós országokba tervezett kulturális kampányokat fogja lebonyolítani. Csetényi cége verseny nélküli közbeszerzésen jutott a megbízáshoz. A bejelentés néhány nappal egy másik, nettó 5 milliárd forintos kommunikációs tender elnyerése után érkezett. (
Átlátszó)

Alig volt valami a DK-s Varju László vagyonnyilatkozatában. Első blikkre.
„Lacikám, nem láttam a vagyonbevallásodban ezt a kis pecót. ☺” – nem véletlenül kommentelte ezt, és így, egy smiley kíséretében Lamperth Mónika a DK-alelnök Varju László posztja alá. A gyurcsányista politikus vagyonnyilatkozatában alig szerepel valami. A tulajdonában álló cégek viszont nincsenek híján nyaralóknak és autónak. (
Direkt36)
 
Ott mosolyogtak Vizó cégei a fideszes kötődésű reklámkampányokban
Ilyen volt a 2012 tavaszán elindult „Fellélegezhetünk” elnevezésű kampány is, amit Szócska Miklós államtitkár nyitott meg. A támogatók között pedig szerepelt a a Vizoviczki-birodalom ingyenes programajánlójához, a Flyerz magazinhoz tartózó Clubinfo.hu weboldal is. Ugyancsak a belvárosi éjszakai élet egykori királyához kapcsolódó hír, hogy a magyar rekordot jelentő 250 millió forintos óvadékát részben offshore-cégek fizethették. (
444, 444)
 
Már 20 milliárdnál jár Orbán és Lázár várbeli irodáinak kialakítása
Újabb tízmilliárd forintot szavazott meg a kormány a Budai Vár felújítására a költségvetés tartalékából. A pénz tetemes része, 8,2 milliárd a Karmelita kolostor, azaz a leendő Miniszterelnökség felújításra megy. A költségek immár elérik a húszmilliárd forintot. A jelenlegi tervek szerint 2018 tavaszán költözhet a Miniszterelnökség a Várba, közvetlenül a választások előtt. Ha Orbán nyer, onnan integet majd.
 
Ha van még két perced:
Virágzó kreatív iparág Magyarországon: a kormányzó párthoz közeli személyekhez köthető, bűncselekmény gyanús ügyekben tett feljelentések elutasítása. (444)
 
2008 és 2012 között több száz parkolóbérletet osztogattak szét, hat ember ellen vádat emelt az ügyészség. 2013 óta mindez már legális, ugyanis új jogszabályt léptettek hatályba. (HVG)
 
Az MNB által gründolt alapítvány szerint teljesen rendben van, hogy egy személy több alapítványi felügyelőbizottságban is tag, és több helyről húz pénzt. (444)
 
Újabb 10 milliárd megy Orbán költözésére. A Budai Vár felújítására a költségvetés tartalékából szavazta meg a kormány az összeget. (Index)
 
A Kun-Mediátor károsultjai valószínűleg soha nem látják viszont elúszott milliárdjaikat. A  karcagi cég felszámolása során jó, ha dolgozói bérek kifizetésére lesz majd fedezet. (MNO)

Máig büntetőeljárás zajlik a budapesti repülőtéren kizárólagos joghoz jutó Zóna Taxi ügyében – a tulajdonos Veres István most egy befektetői csoport tagjaként átvette a Budapest Taxit. (NOL)
 
Nem kell új stadion – ezt üzente SMS-ben az NB II-es váci focicsapat angol tulajdonosa a város alpolgármesterének. (Index)
 
Vádat emelnek a magát „rettenthetetlen hadseregnek” nevező putnoki maffia ellen. (444)
 
Egy volt magas rangú tisztet is őrizetbe vett a szlovák rendőrség a Dunaszerdahelyen és környékén tartott, alvilági leszámolásokkal összefüggő razziákon. (NOL)
 
A legnagyobb külföldi befektetőnek dolgozó orosz ügyvéd rendkívül gyanús körülmények között halt meg egy moszkvai börtönben: most könyvet írt az ügy kirobbantója. (Átlátszó)
 
12 év börtönre ítélték a Putyin-ellenességéről és korrupcióellenességéről ismert egykori polgármestert Oroszországban. (OCCRP)