2018. szeptember 26., szerda

ÖNÉLETRAJZ A JELENBŐL - ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: SZUKITS REZSŐ
2018.09.24.


Mottó: „Ha abszolút toleránsak vagyunk, még az intoleránsak iránt is, és támadásaikkal szemben nem védjük meg a toleráns társadalmat, akkor a toleránsak meg fognak semmisülni, s velük együtt a tolerancia is” (Karl Popper)

Kedves Feri!

Megtisztelő felkérés. Végig gondoltam. Remélem, hogy nem a jóra való restség bűnét követem el, amikor azt írom, hogy nem.

Természetesen fontosnak tartom az önkormányzati választást, ám nem azért, mert megnyerhető, hanem azért, mert a biztos vesztesek nyugalmával megáldottként alkalmunk lenne tiszta és őszinte gondolatokat közzétenni. Nem kellene manipulálni, taktikázgatni, számítgatást végezni, hogy melyik körzetben ki és hogy.

Alkalmunk lenne tiszta értékeket közvetíteni.

Szükség lenne egy értékek mentén kialakított összefogásra, és nem Sopronért, mert ma már nem „Csak Sopron számít”, ennél sokkal többről van szó, még csak nem is Magyarországról vagy Európáról. Magyarország, az ötszáz milliós unió hátsó felén lévő piros pötty. Viszket, de elmúlik, elmúlása pedig Európa számára alig észrevehető megkönnyebbülés lesz. Magyarországnál pedig -nekem- az itt élő emberek fontosabbak. Nem küldeném millióikat halába a hazáért, MINT TETTÉK „NAGY FORMÁTUMÚ” ELŐDEINK. Természetesen nem azért fontosak nekem, mert jót akarok tenni velük, hiszen Ők tudják, hogy mi a jó nekik, és Ők tudják megtenni magukért, és nem én, és helyettük nem tehetik meg a hitetők; a hazámat kifosztó, önmagukat kiválasztottá tevő, demokráciát pusztítók hazug szava.

Fontosak, mert én is ők vagyok. Közéjük tartozom.

Öt éve százezren álltunk az egyetemi rakparton, és kórusban kiabáltuk: „Összefogást! Összefogást! Ha akkor egy nagy formátumú politikus áll a pódiumon, felhívja a pártok ott lévő képviselőit, és egymásba öltött kezeiket magasba emelik, és a belőlünk kitörő hurrá úgy söpört volna végig a hazán, mint nyári zápor a kiszáradt mezőn. Politikusunkat, azonban kötötte a pártfegyelem, nyuszisága miatt az emelkedett pillanat lehetősége szállt el. Akkor gondoltam, hogy elhívom egy gulyásra a demokratikus pártok soproni vezetőit, ha országosan nem megy, talán majd helyben. (Egy kivételével eljöttek, és szerencséjük volt; a gulyást nem sóztam el.)...

LAKÁSHITELEK: DURVA DRÁGULÁSRA FELKÉSZÜLNI, HÉTFŐTŐL ÚJ VILÁG JÖN!

PORTFOLIO.HU
Szerző: PALKÓ ISTVÁN
2018.09.25.Nemcsak az adósságfék-szabályok szigorodnak október 1-jétől, hanem jóval többet kell fizetni a közjegyzők munkájáért is a hitelfelvétel során az eddiginél. 23 nemperes közjegyzői eljárásból 13 esetében változnak a díjak egy hétfőn hatályba lépő IM-rendelet szerint. Megnéztük, mi minden változik egy lakáshitel esetében, és azt találtuk, hogy többszörösére, egy átlaghitel esetében bőven százezer forint fölé emelkedhet a közjegyzői díj anélkül, hogy a hitel THM-e ettől változna. A hitelfelvevők szerencséjére a bankok sokszor átvállalják költségek egy részét, a drágulás azonban már inkább a hitelfelvevőket sújtja majd, ha nem emelnek kedvezményeiken...

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara tájékoztatója alapján dióhéjban az alábbi változásokra számíthatunk október 1-jétől:


- A korábbi, több alkalommal módosult 14/1991. (XI. 26.) IM-rendelet helyébe lép a 22/2018. (VIII. 23.) IM rendelet, amely korszerűsíti a közjegyzői díjszabást.

- Az új díjrendelet hatálya alá a létező 23 közjegyzői nemperes eljárásból 20 tartozik, a három kivételt a fizetési meghagyásos eljárás, az európai fizetési meghagyásos eljárás és a végrehajtási eljárás jelenti, ezek díja nem változik.

- A 20 érintett közjegyzői eljárás közül 7 eljárás során változnak a díjtételek, például nem változik a hitelbiztosítéki nyilvántartással kapcsolatos eljárások díjszabása sem.

A közjegyzők díja továbbra is a munkadíjból és a költségtérítésből tevődik össze. A költségtérítés a költségátalányból és a készkiadásokból áll, előbbi főszabály szerint a munkadíj 40%-át teszi ki. A munkadíjat az ügyérték (pl. hitelösszeg) alapján sávos meghatározás szerint, ennek hiányában a tevékenységre fordított idő alapján számítják ki.

- A munkadíj kiszámítása során alkalmazott sávokban az eddigihez képest megjelenik a 200 millió és 500 millió, valamint az 500 millió forint feletti sáv. A sávok szerinti munkadíj egy fix összegből és a sáv alsó határát meghaladó ügyérték %-os hányadából tevődik össze.

- A munkadíj kiszámítás során figyelembe vehető ügyérték maximális mértéke egyúttal 200 millió forintról 1 milliárd forintra emelkedik...

GOND VAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.09.25.


...Egyre nagyobb pácban az Orbán-rezsim. Úgy hihették eddig, hogy az uniós források egyszercsak megérkeznek, így nem lesz gond azzal, hogy eszetlenül költöttek stadionokra és teljesen értelmetlen beruházásokra, amikkel a haverjaik zsebét és saját zsebüket tömték ki. Tévedtek, vagy legalábbis eddig nagyon úgy néz ki. Több száz milliárd forint hiányzik a költségvetésből, mivel Orbánék jócskán túlköltekeztek. Ha pedig az Uniótól nem jön a pénz, akkor sem hatalmas gazdasági, sem semmilyen más fejlődés sincs. A munkahelyeket, épületeket és gyárakat ugyanis nem önerőből építette a kormány, hanem az EU hathatós segítségével. Enélkül a pénz nélkül nem csak az ország gazdasága, de Orbán hatalma is megreccsenne, talán össze is rogyna.

A kormány újságírói már meg is kezdték a rettegést. A Magyar Idők, valamint a 888 újságírói különösképpen – persze valószínűleg mások is, de annyi időm azért nincsen, hogy a teljes lakájmédiát feltúrjam -, mivel szerintük az EU-nak nincs joga befagyasztani a magyarországi kifizetéseket. Hogy vajon azért vinnyognak, mert – annak ellenére is, hogy az uniót napi szinten támadják – a fizetésük nagyrésze is onnan érkezik, vagy csak attól tartanak, hogy szeretett vezetőjük hatalma esetleg megreccsenne – ami esetleges kirúgásokat von majd maga után – azt nem tudni. Újságírói kvalitásaik okán ugyanis nem fognak beférni egyetlen valós szerkesztőségbe sem és talán még annak is örülhetnek, ha valahol hálás közmunkási feladatokat láthatnak el.

Hogy mi lesz az uniós források sorsa, az jelen pillanatban kérdéses, azonban eléggé úgy tűnik, hogy valamilyen fajta büntetésre mindenképpen számíthat a kormány, egyedül az összeg mértéke a valós kérdés. Gond tehát mindenképpen lesz, a kérdés már csak az, mekkora...

ELDŐLT, MÉGIS TARLÓS LESZ A FIDESZ JELÖLTJE 2019-BEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2018.09.26.


A főpolgármester régóta lebegteti, hogy vállal-e újabb öt évet. Állítólag megbeszélte a kormányfővel és teljesülnek a legfontosabb feltételei.

Már csak a kormány és a főváros között létrejött megállapodás bejelentésének körülményei kérdésesek, tartalmi ügyekben megszületett az egyezség – több egymástól független forrásból is erről értesült a Népszava. Információink szerint Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök négyszemközt is tárgyaltak egymással, a több körös megbeszélések eredményeként teljesült a főpolgármester két legfontosabb feltétele: nem változtatnak Budapest közigazgatási rendszerén, és jelentős fejlesztési pénzekhez jut majd Budapest – még ha ezek nagy része a Miniszterelnökségen keresztül, Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár felügyeletével is érkezik majd...

BEINDULT A CSODADUÓ, LÁZÁR LESZ A MEZŐHEGYESI MÉNESBIRTOK KORMÁNYBIZTOSA, ROGÁN MEG A SEGÍTŐJE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MTI
2018.09.26.


Lázár János kormánybiztosként felel a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság által ellátott állami feladatok koordinálásáért október elsejétől.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint Lázár János lesz a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek gyakorlója. A kormánybiztos tevékenységét Orbán Viktor miniszterelnök irányítja, munkáját pedig a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kormányiroda segíti.

ITT OLVASHATÓ

MEGJEGYZÉSEK A KRITIKÁRÓL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: HALÁSZ LÁSZLÓ
2018.09.21.


A kritika kifejezés angol, francia, német stb változatai a latin criticus=megítélő, eldöntő szóból erednek, aminek az ógörög krites=bíró és kritikos=ítéletalkotásra képes az alapja. Kapcsolatos a krinein=elkülönítés, döntés, krei=megkülönböztet és krisis=ítélet, szelekció szavakkal, illetve a hozzájuk nélkülözhetetlen felkészültséggel. A kritika gyakran nemtetszőt tűz tollra, élesen vitatkozik, de elismerő is lehet. Közvetett vagy közvetlen párbeszéd, ebben az értelemben bensőségesen társas tevékenység.

„A kritika könnyen elkerülhető: nem mondani semmit, nem csinálni semmit és nem létezni” – állapította meg Arisztotelész, mivel már ő is tapasztalta, hogy a kritika nem kimondottan boldogsággal tölti el azokat, akik kiváltják. Amióta ember az ember, különösen a másik nemtetsző megnyilvánulásait kritikával illette. De távol attól, hogy sokáig nyilvános, rendszeres tevékenység lett volna. Amikor azzá kezdett válni, elsősorban irodalmi kritikát, illetve tágabban: műkritikát értettek rajta. A kritikus kifinomodott ízlésű, kiművelt, jó ítéletalkotó, aki elhatárolja a művet annak helytelen megítélésétől. A tudományra vonatkozó kritika magának a tudás képességének jóval későbbi vizsgálatán alapul. Kimondottan XX. századi fejlemény, hogy minden intézmény minden megnyilvánulása az emberi életnek (maga a kritika is) kritikai vizsgálódás tárgya...

BECSŐDÖLT TÜNTETÉS

FARKASVONÍTÁS BLOG
Szerző: Tarski
2018.09.26.


Néha az ember nem tudja, hogy sírjon, vagy inkább nevessen a politikusok rossz húzásai miatt, miközben úgy saját magukból, mint pedig a hívőikből bolondot csinálnak. Az előbbi, tehát önmagukból történő bolondcsinálás még megteszi, mert a politikus rákényszerülhet arra, hogy félrevezesse a jó népet, ezt sokszor megteszik is, amit sokan bevesznek. De annak nem látom az értelmét, hogy a saját támogatóikból miért csinálnak bohócot, hiszen rájuk még a későbbiek során még szükségük lesz, ha egyáltalán a politika harcterén akarnak vitézkedni.

Azt gondolom, hogy Gyurcsány Ferenc megint egy olyan dolgot tett, ami csak rontott a DK eddig is rossz megítélésén, s egyáltalán azon lehet csodálkozni, hogy még mindig voltak olyanok, akik ész nélkül követik a mára már elhiteltelenedett politikust. Amint azt tudjuk, óriási örömmámor uralkodott el a hazai balliberális oldalon a Sargentini-jelentés elfogadása után, ami szintén elgondolkodtató, mert akárhogyan is nézzük, ez végeredményben Magyarországot és nem Orbán Viktort marasztalta el. De most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a balliberális oldal egyből szervezett egy hatalmasnak gondolt tüntetést Budapestre abból a célból, hogy önmagukat fényezzék és sárba tapossák a hatalmat, vele együtt hazánkat is. Ez ugyan még kellő érdeklődőt vonzott is, és volt elég nagy tömeg ahhoz, hogy a felszólaló politikusok érezhessék azt, hogy léteznek még támogatóik, akik bedőlnek nekik. Itt fogalmazódott meg a DK elnökének az a gondolata, hogy ezt a tüntetést permanensé lehet tenni, és harcba hívta az ellenzéket. Talán a permanens forradalom képe tárulhatott fel benne, aminek korábban még volt létjogosultsága és történelmi jelentősége is, de mára ez már kiüresedett és elveszett. Ám időközben kiderült az, hogy míg a korábbi tüntetésen az MSZP és a Párbeszéd párt politikusai és támogatói jelen voltak, addig ezen a permanens forradalmi tüntetésen már nem kívántak részt venni. Így történhetett meg az, hogy szinte kizárólag a DK szimpatizánsai voltak jelen az Alkotmány utcára tervezett megmozdulásokon. Ez azonban távolról sem volt permanens, mert a tervezettől eltérően csak hétköznap délután öttől tízig tartott. Sőt, ahogyan csökkent a résztvevők száma, úgy változott meg a helyszíne is, mivel hátrahagyták a fővárost, és Szegeden próbálták folytatni. De itt is csődbe fulladt a vállalkozás, és csupán rendzavarást lehetett feljegyezni az utókor számára.

Engem személy szerint ez a kísérlet nem érdekelne, ha nem lenne annak komoly elméleti vonzata. A helyzet ugyanis az, hogy Gyurcsány Ferenc arra alapozta a cselekményét, miszerint más országokhoz hasonlóan csupán tüntetéssel meg lehet buktatni egy hatalmat. Ennek az elképzelésnek ugyanis több hibája van:...

A HATALOM ÁRNYÉKÁBA KERÜLTEK A FÜGGETLEN CIVIL SZERVEZETEK BLOGJAI. MI KÖVETKEZIK EBBŐL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Átlátszó
2018.09.25.


Nemrég érkezett a bejelentés, hogy Ziegler Gábor és Oltyán József megvásárolta a CEMP-cégcsoportot, lényegében mindent az Index körül, csak magát a portált nem. A tranzakcióval az index.hu-t a kormányzati befolyástól védelmező fal elvékonyodott. De történt még valami, ami nem keltett ekkora feltűnést, pedig ugyanilyen fontos lehet: a bevásárlással a két kormánypárti vállalkozó-menedzser birtokába került a blog.hu is, Magyarország legnépszerűbb blogger platformja.

A blog.hu-n blogol a hazai civil szektor blogjainak jelentős része is: itt futnak például a Magyar Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet, a Társaság a Szabadságjogokért, a Drogriporter és a K-Monitor blogjai. A kontraszt kedvéért szándékosan a kormány szemében szálkát jelentő szervezeteket emeltem ki, de rajtuk kívül rengeteg más, értékes tartalmat közlő, Magyarország számára fontos tevékenységet végző, ebből adódóan a kormánnyal gyakran kritikus szervezet blogja fut a blog.hu-n.

Vagyis a CEMP felvásárlásával a hazai független civil szféra blogjai és weboldalai tömegesen kerültek kiszolgáltatott helyzetbe.

Mit jelent pontosan ez a kiszolgáltatottság?


Először is, ezeknek a blogoknak a forgalmát az index2.hu oldal – vagyis az index.hu – adja. Ha egy olyan fordulat következne be az Index-nél, amilyennel mostanában több szerkesztőséget is átállítottak, és az új szerkesztőség úgy érzi, túl sokan olvassák ezeket a blogokat, könnyedén eltüntethetik őket az olvasók szeme elől.

Elég annyit tenni, hogy nem adnak címlapot ezeknek a bejegyzéseknek, és máris csökkenni fog a forgalmuk.

Másodszor, a blog.hu alatt futó blogokat a bloggerek nem birtokolják, hanem használják, cserébe azért a reklámbevételért, amelyet a blog.hu-nak termelnek ki. A rajtuk lévő tartalom természetesen az övék, ugyanakkor az aldomain-ek, például az ataszjelenti.blog.hu domain nem képezi a TASZ tulajdonát, ahogyan az Eötvös Károly intézet sem birtokolja az ekint.blog.hu domaint.

A kiszolgáltatottság harmadik eleme a legkevésbé nyilvánvaló: a Google részben a blog.hu-t tekinti a TASZ, a Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet és még sok másik civil szervezet domain-jének.

Azt a reputációt, amit a Google a szervezetek saját domain-címeinek adhatna, részben a blog.hu-nak osztja ki.

Ez olyan, mintha az akadémikus világban egy kutató a legtöbb publikációját társszerzőként egy nála sokkal híresebb szerzővel közösen, mintegy annak árnyékában adná ki, és csak nagyon kevés önálló írással jelentkezne. Hiába szerepel sokat a neve, senki nem fogja annyira komolyan venni, mintha önállóan publikálna...

ITT OLVASHATÓ

TÖBB EZER EMBERT KÜLDENÉNEK EL A MINISZTÉRIUMOKBÓL

ZOOM.HU
Szerző: PAPP ZSOLT
2018.09.26.


Közel 3000 minisztériumi dolgozó elbocsátást tervezi a kormány a következő hónapokban a meghirdetett 20 százalékos létszámleépítés keretében. Nem hivatalosan ez a szám akár a duplája is lehet.

A magyar gazdaság növekedése az idén csúcsra járt, ennek ellenére sem az előző két választási ciklusban, de pláne a bőség elmúlt két évében nem került sor igazi reformokra az államigazgatáson belül, erre a következő hónapokban tesz halvány kísérletet a kormány.
Az államigazgatás kiadásai az elmúlt nyolc évben 1000 milliárd forinttal nőttek.

Míg a 2010-es zárszámadás szerint, a kormányváltás évében a teljes állam 1321 milliárd forintból működött, 2019-ben már 2313 milliárd forint szerepel ezen a soron a jövő évi költségvetés tervezetében. A 2313 milliárd forintban már benne van a rendőrség és a honvédség működtetése is – de nincsenek benne sem az azóta államosított egészségügy, sem az oktatás kiadásai.

A szűkebb értelemben vett államigazgatásra (vagyis a most célkeresztbe került minisztériumok működtetésére) 1024,4 milliárd forintot költ az állam 2019-ben – az idei 1127,5 milliárd forint után –, szemben a 2010-es 640,9 milliárd forinttal, vagyis a költségek növekedése az idei magasabb kiadású választási évet nem számítva is 60 százalékos.
Egyes tárcáknál 40 százalék feletti elbocsátásokkal indítottak

A kormány most határozta el magát, hogy visszavág a minisztériumi kiadásokból. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter még augusztusban arról számolt be, hogy hivatalosan 15-20 százalékos létszámcsökkentés lehet a minisztériumokban, nem hivatalos források szerint viszont egy egyes tárcáknál 40 százalékos leépítéseket jelentettek be az állománygyűléseken a tárcák...

MIT KELL AHHOZ ÍRNI 2018-BAN, HOGY EL AKARJANAK TÜNTETNI EGY FOLYÓIRATOT?

INDEX
Szerző: K. Á.
2018.09.25.


Miután levették a Századvég friss számát, kirúgták a szerkesztőket, és közölték, hogy mostantól „a lap feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz”, az utolsó szám úgy terjed a neten, mint a szamizdat-irodalom a nyolcvanas években. Járadékos rendszer és állami monopóliumok: elolvastuk, hogy mi verte ki a biztosítékot a mérsékelt polgári folyóiratot kiadó Fidesz-közeli alapítványnál.

A Századvég soha nem volt az a kimondott baloldali elhajló, harsány ellenzékieskedő orgánum: eleve, a kormány- és Fidesz-közeli Századvég Alapítvány a kiadója, ennek a világnak az egyik reprezentatív, igaz, inkább csak szűk értelmiségi közeg által olvasott lapja, melyről úgy tartják, hogy Orbán Viktor még mostanában is belelapoz időnként. (A lapnak 1988-89-ben Orbán Viktor és Kövér László is volt a szerkesztője, az ő nevük a mai napig szerepel az impresszumban.)

KAPCSOLÓDÓ

Egy kormánykritikus tanulmány miatt bevonták a Századvég folyóiratot, lemondott a szerkesztőbizottság

Nem lesz több elhajlás, a lap „új feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz”.

Azután, hogy a legutóbbi számban „olyan tanulmányok is megjelentek, amelyek nem egyeztethetők össze az Alapítvány szellemiségével” (a kirúgott főszerkesztő levele szerint ezzel indokolták az eltávolításukat), a Századvég honlapján már kint lévő tanulmányokat eltüntették a netről, továbbá kirúgták a teljes, négy tagú szerkesztőséget.

Ez tűnhetne akár a média- és kis magyar kultúrkampf legújabb fejezetének is, főleg, hogy Orbán Viktor tusványosi beszéde óta lesik árgus szemekkel a szeptemberre ígért nagy változásokat. Igaz, a Századvég megrendszabályozása inkább a jobboldali tábor belső harcolgatásainak sorába, a „centrális elhajló”, a rendszerrel szemben kritikus konzervatív értelmiségiekkel való leszámolások sorába passzol – a Kommentár folyóiratnál alig egy hónapja zajlott hasonló átalakítás.

A Századvég folyóiratában az utóbbi hónapokban a jobboldali szerzők mellett megjelentek a kormány értelmiségi bázisába nem annyira tartozók is, de Demeter Tamás eddigi főszerkesztő szerint idáig nem volt semmi összezördülés, szinte baráti volt a viszony az őket kiadó alapítvánnyal. Levele szerint így őket is eléggé váratlanul érhette, hogy a legutóbbi, a járadék problémájának szentelt lapszám ennyire kiverte a biztosítékot. Elképzelhető, hogy a szerkesztők túlságosan bíztak az autonómiájukban és abban, hogy komolyan vehetik a folyóirat minden számában olvasható krédójukat: „A Századvég olyan társadalomtudományi folyóirat, amely programszerűen vállalja a megközelítések sokféleségét, a politika méltóságát.”

Hogy melyik tanulmány(ok) volt(ak) az alapítvány számára elfogadhatatlanok, nem tudjuk – a Századvég Alapítványtól nem jött válasz a kérdéseinkre, és erre Demeter Tamás sem válaszolt, mondván, „nem akarja élezni a viszonyt”. A pletykák főleg az Orbánékkal az utóbbi években egyre inkább kritikus Bod Péter Ákos tanulmányáról szóltak, úgyhogy az Antall-kormány miniszterének, a későbbi jegybankelnöknek a cikkével kezdtük az olvasást, de nem ez az egyedüli olyan írás a lapban, mely erősen kritikus az Orbán-rendszer gazdasági klientúraépítésével kapcsolatban.

"Én is hallottam, hogy állítólag az én szövegemmel volt baja az alapítványnak, de nem akarom kizárólag magamnak tulajdonítani a dicsőséget, Mihályi Péter és Szelényi Iván tanulmánya is erősen kritikus. Eleve inkább azt tartottam furcsának, hogy felkértek minket; én sem magamtól jelentkeztem, hogy hadd írhassak a lapba. Tudhatták, hogy évtizedek óta én valóban azt írom, amit gondolok a világról, és hogy a jövőben is ezt szándékozom tenni"

– mondta érdeklődésünkre Bod Péter Ákos.

Az eddigi Századvég utolsó száma félig tematikus: a járadék problémájával foglalkozik Bod Péter Ákos mellett Mihályi Péter és Szelényi Iván, illetve Szalai Ákos tanulmánya is. Ez eleve politikailag erősen érzékeny fogalom: a járadékvadászatot gyakran a korrupció szinonimájaként használják. Bár ezek a szövegek részben éppen azt taglalják, hogy összetettebb jelenségről van szó, sőt megengedik, hogy létezhetnek akár a járadéknak pozitív formái is, mégiscsak az a fő kérdés, hogy nyert teret Magyarországon a piaci verseny helyett az államilag torzított járadékos rendszer...

A KORRUPT KORMÁNY MIATT KERESEL ROSSZUL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.09.26.Hatalmas veszteségeket okoz a teljes magyar gazdaságnak a versenyt helyettesítő, azt torzító gazdaságpolitika, ami egyeseket extra jövedelmekhez juttat. Ez pedig nem fér meg a demokráciával. Bod Péter Ákos tanulmányából kiolvasható az is, hogy a nyugati bérszínvonaltól elmaradó hazai fizetésekért a kormányt is lehet okolni. Összefoglaltuk a Corvinus egyetemi tanárának cikkét, ami a legfrissebb Századvég folyóirat letiltásához vezethetett

A szűk szakmán kívül feltehetően alig néhányan olvasták volna a Századvég legújabb, a járadékok kérdését körbejáró számát, azonban ennek „betiltása” után már az intereten kézről kézre adják a 128 oldalas kiadványt. Mint az Index megírta, a kormányközeli Századvég Alapítványnak nem tetsző tanulmányok miatt nem engedték kinyomtatni és eltávolították az internetről is a Századvég folyóirat legújabb számát, majd kirúgták a szerkesztőséget.

Noha épp az elhallgattatás volt az akció célja, ennél nagyobb reklámot nem is csaphattak volna a közgazdasági elemzéseknek. A hírek szerint Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárának cikke verte ki a biztosítékot. Bod a Hvg.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy őt felkérték a tanulmány megírására, amit fél év után most visszakapott, hogy nem hozzák le. Ilyen nem nagyon történt vele az elmúlt 25-30 évben. Mi most kísérletet teszünk arra, hogy Bod Péter Ákos „Bérek, profitok és járadékok harca – magyar szemmel” című, 24 oldalas közgazdasági tanulmányának főbb következtetéseit összefoglaljuk a laikusok számára úgy is, hogy a finom utalások helyett az értő olvasó számára egyértelmű következtetéseket is elmondjuk...


A HAZATÉRÉS SOKKJA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.09.26.


Arról, hogy micsoda kultúrsokk egy új országba költözni, új életet kezdeni, már sok szó esett a Határátkelőn. Arról is beszéltünk már, hogy hazatérni sem könnyű, ráadásul utóbbi esetben nehezítheti a helyzetet, hogy lélekben talán kevésbé készülünk rá. Olyannyira igaz ez, hogy még olyan szakmákban is problémát okozhat, ahol ez a „szokásos ügymenet” része. Például a külföldön szolgálatot teljesítő diplomatáknál.

Nem véletlen, hogy az amerikai külügyminisztérium hivatalos oldalán is hosszan foglalkoznak a hazatérés sokkjával, hogyan érdemes felkészülni rá, mire számítsunk. Arra gondoltam, nem árt megnézni, szerintük miért okozhat kultúrsokkot a hazatérés és milyen javaslatokkal élnek.

Persze a kultúrsokkhoz hasonlóan annak fordított változata is erősen szubjektív, személyfüggő, de az azért megállapítható, hogy sok olyan tényező, ami a külföldre költözéskor sokkol minket, elérhet a hazatéréskor is.

A szubjektivitás ellenére a különféle kutatások azt bizonyítják, hogy vannak olyan általános, közös jellemzők, melyek a legtöbb esetben jelen vannak a hazatérők körében.

A „sima” kultúrsokk jellemzői

Mielőtt azonban rátérnénk a fordított változatra, vegyük át gyorsan a határátkelés során tapasztalt kultúrsokk jellemzőit (Wilhelmus egy régi, itt olvasható posztja alapján).

A kultúrsokk egy pszichológiai folyamat, amin az új környezetbe, új kultúrába kerülő emberek átesnek. A folyamat hosszú, több éven át zajlik, és több szakaszra bontható.

„Nászút vagy mézeshetek” szakasz

A választott országban minden izgalmasnak, érdekesnek, egzotikusnak tűnik, a megérkezéssel együtt járó izgalom rányomja a bélyegét az első élményekre. Más a nyelv, más a földrajzi környezet, újnak és különlegesnek hatnak az ízek, az emberek érdekesek és barátságosak.

Ez a szakasz tarthat néhány napig vagy akár 3 hónapig is, de van, akinél teljesen kimarad. (Például azért, mert már ismeri az országot, többször járt ott, vagyis ezen a szakaszon akár korábban is áteshetett.) ...

TITKOLJA AZ ÁLLAMKINCSTÁR, HOGY MENNYI A NYUGDÍJ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2018.09.26.


Az átlagbér nagyjából felét teheti ki az átlagnyugdíj, és hasonlóan alakulhat a helyzet jövőre is. Ám a pontos - és korábban nyilvános - számok elérhetetlenek, mióta a Magyar Államkincstár foglalkozik a nyugdíjak körüli adminisztrációval.

A Magyar Államkincstár még csak válaszra sem méltatja az mfor.hu újabb és újabb megkereséseit arra vonatkozóan, hogyan alakultak idén a nyugdíjkifizetések, mennyit kap átlagosan az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött idős ember, illetve mennyi jutott az egyéb járandóságokból az érintetteknek - írja a portál.

A korábban a nyugdíjbiztosító honlapján negyedévente közzétett, nyilvános információk azóta hozzáférhetetlenek, hogy a kifizetésekkel kapcsolatos járulékos adminisztratív ügyeket átvette a kincstár. Az utolsó nyilvános dokumentum 2017 júniusi. Akkor az öregségi nyugdíjban részesülőknek járó teljes ellátás egy főre jutó havi átlaga 124 278 forint volt. Ezen belül a főellátás összege 112 669 forint volt (az öregségi nyugdíj mellett ugyanis adott esetben egyéb ellátás, például özvegyi nyugdíj is járhat)...

ORBÁN VIKTOR ADJA ÁT A 3 MILLIÁRD FORINT MAGYAR KÖZPÉNZBŐL ÉPÜLT VAJDASÁGI FOCIAKADÉMIÁT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2018.09.25.


Szeptember 27-én, csütörtökön Orbán Viktor adja át a szerbiai Topolya vadonatúj futballakadémiáját, ami a magyar kormány, egész pontosan a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatásával épült fel mintegy 3 milliárd forint értékben – írja a 444 a Balkan Insight alapján.

A 14 ezres lélekszámú településen épülő létesítményhez a centerpálya mellett négy edzőpálya és kiszolgáló létesítmények is tartozik. Topolyán a lakosság nagyjából 57 százaléka magyar, a helyi csapat a szerb harmadosztályban vitézkedik.

Az eseményen Orbán mellett részt vesznek a szerb és a magyar futballszövetség elöljárói, továbbá Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is...

...A topolyai akadémia alapításának okairól és körülményeiről nagy helyszíni riportban számoltunk be még tavaly télen. A riportot ide kattintva olvashatja el.

ÚJABB TESTKAMERÁK KELLENEK KÖVÉR HÁZŐRSÉGÉNEK

MFOR.HU
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2018.09.25.


Az elmúlt bő másfél évben alaposan felszerelték az Országgyűlési Őrség tagjait. Úgy tűnik, a testkamerák is beváltak, hiszen egy újabb adagot rendeltek a korábbi beszállítótól.

A közbeszerzési értékhatár alatti beszerzés keretében nettó 14,26 millió forintért vesz az Országgyűlés Hivatala testkamerákat valamint hozzá tartozó autós és egyéb kiegészítőket a házőrség részére. Ez támogatja majd a feladatok szakszerű és hatékony ellátását - találtunk rá az információra a parlament honlapján.

A testkamerákkal rögzített kép- és hangfelvételek felhasználhatók a rögzítés helyszínén elkövetett cselekmények miatt indult büntető-, szabálysértési vagy más hatósági eljárás során, az őr intézkedésének jogszerűségének vizsgálatakor - olvasható a közbeszerzési dokumentumokban. Az eljárás során összesen
- 46 testkamerát,
- 2 darab 6 állásos akkumulátor töltőt és adat letöltő dokkolót,
- 33 darab mágneses tartó konzolt,
- és 13 darab gépkocsi tartó konzolt vásárolt az Országgyűlés Hivatala.

EMBERTELENEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.09.25.


Pécsen megtörtént az kicsiben, ami a mai napig történik az országgal nagyban. Egy csoport maffiózó kisajátított valamit, amiről valamiért úgy gondolja, az őt illeti meg. Orbán Viktor és tolvaj bandája, magát felhatalmazva tesz az országgal és annak lakóival, amit csak jónak tart. Az ország vagyonát és az EU-ból érkező támogatásokat szétlopják, miközben saját vagyonukat halmozzák fel valamelyik külföldi bank számláján. Nyolc évvel ezelőtt megkapták a lehetőséget arra, hogy valami olyat tegyenek ezzel az országgal, amit soha korábban senki, azonban ezzel ők visszaélve egy maffiarendszert építettek ki, melyet a mai napig nyögünk.

Hogy ennek mégis mi köze van Pécshez? Kezdjünk is bele. 2015 február 11-én a pécsi Morvay Imre Pio atya ételdoboz kezdeményezésével valami megváltozott az országban. A kis zöld, postaládára hajazó dobozka – az irgalmasrendi templom mellett – naponta emberek tucatjainak adott lehetőséget arra, hogy ne éhesen vészeljék át az aznapot. A kezdeményezés – melyben bárki feltölthette a kis zöld dobozt az általa hozott élelmiszerrel, amit a rászorulók a nap bármely órájában arra járva elvihettek – idővel kinőtte magát és országszerte egyre több helyen jelentek meg a Pio atyáéhoz hasonló ételdobozok.

A kezdeményezés híre futótűzként terjedt, ezért egyre többen jelentek meg a kis zöld doboznál, hogy valami betevőt találjanak maguknak. Áprilisra a kezdeményezők úgy gondolták, itt az ideje a váltásnak és az egykori kis postaláda méretű dobot lecserélték egy sokkal nagyobbra. A kereslet egyre nagyobb lett, ezért úgy gondolták ez a helyes döntés, hisz így sokkal több rászorulónak tudnak segíteni. Azonban gyorsan kiderült, hogy hibát követtek el, a nagyobb ládát meglátva ugyanis sokan vérszemet kaptak. Egyre gyakrabban alakultak ki csoportok az étel környékén és a szóváltások is mindennaposakká váltak.

Pio atya időben észlelte a gondot és szigorított a szabályokon. Azt gondolta, ez megoldhatja a problémát, de sajnos nagyot tévedett. Hasonlóan a lomtalanításokkor kialakult csoportosulásokhoz, többen kisajátították az ingyen ételt és csak pénzért cserébe adtak a valóban rászorulók számára. Maffiarendszer alakult ki egy olyan kezdeményezésből, melynek az éhezők megsegítése volt a célja. Viták és veszekedések hangjától zengett a környék szinte napi rendszerességgel, amit sem a környék lakói, sem pedig Pio atya nem volt képes tovább tolerálni...

ITT AZ IDEJE, HOGY NE A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSTŐL FÜGGJÖN EURÓPA!

MÉRCE
Szerző: DR DAN O’NEILL, DR FEDERICO DEMARIA, DR GIORGOS KALLIS, DR KATE RAWORTH, DR TIM JACKSON, DR JASON HICKEL ÉS DR MARTA CONDE
2018.09.25.


Egy különleges – fordulópontnak tekinthető – konferencia zajlott 2018. szeptember 18-19-én Brüsszelben: tudósok, politikusok és döntéshozók gyűltek össze egy olyan találkozón, amelyet öt pártcsalád európai parlamenti képviselői szerveztek szakszervezetekkel és civil szervezetekkel együttműködve. A konferencia előtt született az alábbi nyílt levél, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy véget kell vetni a gazdasági növekedéstől való függőségünknek, túl kell lépni a kényszerű gazdasági növekedés dogmáján.

Az elmúlt hét évtizedben a GDP növelése lett a gazdaságpolitika legfőbb célja az európai országokban. Ugyan a gazdaságaink valóban növekedtek, de mindennek a környezetünkre gyakorolt hatása is jelentősen nőtt. Ma olyan mértékben lépjük túl a Föld teljesítőképességének határait, hogy az már meghaladja a biztonságosnak tekinthető szinteket. Semmi jel nem utal arra, hogy lehetséges lenne egy olyan gazdasági növekedés, amely szétválasztja a növekedési és nyersanyag-felhasználási pályákat, és ezáltal nem szennyezi tovább a környezetet. Ugyanakkor azt is tapasztaljuk, hogy
az európai társadalmi problémák megoldásához nem egy növekvő gazdaságra, hanem inkább a már meglévő jövedelem és vagyon igazságosabb elosztására lenne szükség.

A gazdasági növekedést egyre nehezebb is elérni: egyre kevésbé tudjuk növelni a termelékenységet, a piacok telítettek, miközben a környezetünk folyamatosan pusztul. Ha a jelenlegi folyamatok folytatódnak, az európai gazdasági növekedés teljesen megállhat egy évtizeden belül. Manapság a kormányzatok válasza erre a problémára az, hogy megpróbálják fenntartani a gazdasági növekedést hitelből, miközben eladósodnak, lazítanak a környezetvédelmi szabályokon, növelik a dolgozók munkaidejét és megvágják a szociális támogatásokat. A gazdasági növekedésre való agresszív törekvés azt eredményezi, hogy társadalmaink megosztottak lesznek, a gazdasági helyzet bizonytalan és gyengül a demokrácia.

Sem a döntéshozók, sem az elitek nem igazán gondolták még át ezeket a kérdéseket. Az Európai Bizottság „GDP-n túl” kezdeményezése („Beyond GDP”) idővel meggyengült, és ma a „GDP és azon túl” (GDP and Beyond) néven fut. A mindent átszövő mantra továbbra is mindenekelőtt a gazdasági növekedés, esetleg feljavítva a „fenntartható”, „zöld” vagy „befogadó” kiegészítésekkel. Még az ENSZ 2015-ben megfogalmazott Fenntartható Fejlődési Céljai is tartalmazzák a gazdasági növekedést, mint célt minden ország számára, nem törődve a „fenntarthatóság” és a „növekedés” közt rejlő alapvető ellentmondással...

TÚLBESZÉLT SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - TALÁLGATÓS ÁLLAMI HÍRADÓ MÓDRA

ÁTLÁTSZÓ / MÉRTÉK BLOG
Szerző: Mértékblog
2018.09.25.


Hogyan jelenik meg az ellenzék az állami hírműsorokban? Havi Szúrópróba elemzésünkből ezúttal az ellenzékről szóló hírek szerkesztési gyakorlatát emeljük ki. A július 31-i állami hírműsorokban kiegyensúlyozott tájékoztatás helyett manipulatív hírszerkesztés, elfogultság, politikai motivációjú féligazságok közlése jellemezte az állami hírműsorokat. 

Ritkán történik meg az állami híradóban, hogy a műsor egytizedében valamely ellenzék által napirendre emelt témával foglalkozzanak. Most ez történt, három hír is kapcsolódott a rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményező ellenzéki javaslathoz. Előbb egy percben arról adtak hírt, hogy napokon belül összegyűlik a szükséges számú képviselői aláírás ahhoz, hogy összehívják az országgyűlés rendkívüli ülését, ahol az ápolási díj emeléséről valamint a devizahitel károsultak ügyével, a kilakoltatások felfüggesztésével foglalkoznának. Az LMP-s Csárdi Antal és a jobbikos Varga-Damm Andrea közös sajtótájékoztatón jelentették be az aláírásokról szóló információt.

A tényszerű tudósítást követően a Fidesz reagálását közölték fél percben, a párt közleménye öncélú politikai akciónak nevezte az ellenzék kezdeményezést.

A közös sajtótájékoztatóból még egy híranyag született. A Jobbik és az LMP cáfolja, hogy szoros együttműködésre készülnek című összeállítás éppen azt állította, amit a cím szerint tagadtak. A műsorelem felvezetésében ugyan a műsorvezető elmondta, hogy a pártok képviselői szerint korai választási együttműködésről beszélni, és nem érdemes a Jobbik és az LMP lehetséges összefogásáról találgatni a sajtónak, a közel háromperces összeállítás azonban pontosan ezt tette. A tájékoztatás tárgyszerűséget nélkülöző hangvételét jellemzi, hogy a narrátor tudósítását a „Magyarázkodással indította az LMP-vel közös sajtótájékoztatóját a jobbikos Varga- Damm Andrea” nyitómondattal kezdte, így minősítve, hogy a képviselőnő kijelentette, a közös sajtótájékoztató nem jelenti a két pártpolitikai munkájának az összehangolását. „Aztán kiderült, hogy mégis” – ezt is a tudósító summázta, és bizonyítékként a két politikusnak éppen az összefogást el nem ismerő mondatait tette egymás mellé, miszerint a pártok felett álló kérdésekben kell az ellenzéknek együttműködni (VDA), illetve „nem jött el az ideje, hogy önkormányzati vagy a 2022-es választásokra vonatkozó politikai stratégiát gyártson a két politikai közösség” (CsA). Ha már a sajtótájékoztatón elhangzottak nem támasztották alá eléggé az összefogás-koncepciót, korábbi nyilatkozatokból idéztek. Így az ATV egyik Egyenes beszéd c. műsorából Kanász-Nagy Márton elnökségi titkár szavait játszották be, aki a 21. századi pártok együttműködésében rejlő lehetőségekről beszélt. Igaz ugyan, hogy – ellentétben a narrációval, amely a Jobbik irányába nyitást hallotta ki a műsorból – az LMP-s politikus az „új pólussal” való esetleges együttműködést majd valamikor a jövőben, és ahhoz a feltételhez kötötte, ha a Jobbikról bebizonyosodik, hogy valóan néppártosodott. A szerkesztők a Jobbik-LMP összeborulást más „sajtóhírekben” is igazolva látták, bizonyságként az atv.hu egy cikkét jelenítették meg a képernyőn. A címben az a kérdés szerepelt, hogy „Létrejöhet-e az LMP-Jobbik-Momentum szövetség?”, de az elemzés éppen arra jutott, hogy ennek nincs nagy valószínűsége. Végül Vona Gábor volt pártelnökkel az ATV-ben még a választások előtt készített beszélgetéséből idéztek, amikor a politikus kinyilvánította az LMP-vel és a Momentummal történő összefogás iránti készségét. A tudósító hozzátette, hogy Vona ugyan lemondott, de most néhány hónap után – rejtélyes FB posztjai szerint – valamire készül. „Sajtóhírek szerint azonban ez akár Vona Gábor visszatérését is jelentheti, és azt sem kizárt, hogy a volt pártelnök is egyfajta szövetséget tervez a Jobbik, az LMP és a Momentum között.”...

teljes elemzés a Mérték honlapján olvasható.

MACRON ORBÁN ELLEN? IZGALMAS MESE, CSAK NEM TELJESEN IGAZ

INDEX
Szerző: KUGYELA TAMÁS, MÁRTON BALÁZS
2018.09.26.


A magyar kormányfő és a francia elnök látványos szópárbajt kezdett, ám az európai politika átalakulását ennél mélyebb ellentétek mozgatják. Miről szól valójában a két tábor csatája? És milyen új európai felállás bontakozhat ki?

Gigászi összecsapás bontakozik ki a szemünk előtt Európa jövőjéért. Az egyik térfélen áll Orbán Viktor, karöltve az olasz belügyminiszterrel, Matteo Salvinivel. A csapatukba szeretne még beállni a francia és a német radikális jobboldal, nyilván a lengyel, a cseh és a szlovák kormánypárt, és bárki, aki egy zárt, védekező, nemzetállamokra épülő Európát szeretne.

A másik térfelet a francia elnök, Emmanuel Macron foglalta el: megüzente, hogy Orbán és Salvini nagyon jól teszik, hogyha őt tekintik az ellenfelüknek. Bárki csatlakozhat hozzá, aki a nyitott, együttműködő, nyugat-európai értékeket tisztelő Európai Uniót építene.

Letisztult, mesefilmbe illő felállás: jó a gonosz ellen (mindenki eldöntheti, hogy melyik oldal melyik), az idealisták csatája a realistákkal Európa lelkéért. Orbán és Macron is jól jár vele: Orbán úgy tüntetheti föl magát, mintha a saját ligája fölötti szinten focizna az európai politikában. Macron pedig azt hitetheti el a saját szavazóival, hogy keményen küzd a megválasztásakor tett ígéretéért: hogy összekovácsolja Európát...

ELSŐRE FELÉPÜLT EGY NYERESÉGESEN ÜZEMELTETHETŐ MINTASTADION, AZ ÖSSZES TÖBBIT MÉGIS MEGCSINÁLTÁK PÉNZNYELŐNEK

444
Szerző: haszanz
2018.09.26.


Debrecenben megoldották, hogy az alacsony nézőszám ellenére a stadion üzemeltetése mostanra nyereséges lett . A többi városban mégsem ezt az utat járták, így aztán évente vagyonokat kell majd költeni a stadionok fenntartására is.

A magyar stadionépítési láz még annál is abszurdabb, mint elsőre látszik. Az alapkérdésen - minek országszerte ennyi stadiont építeni, ilyen sok pénzért, ilyen színvonalú foci díszletének - lehet ugyan vitatkozni, de visszabontani nem fogják ezeket, és a tervekben szereplőket is felhúzzák majd. Az igazán érthetetlen, hogy miért nem olyan stadionokat építettek, amelyek üzemeltetésre nem kell további vagyonokat költeni. 

Volt egy minta, de nem azt követték

A 2010 utáni nagy stadionátadásépítési hullám első kedvezményezettje a Debrecen volt. Logikus helyszínválasztás, a Debrecen ekkor abszolút uralta a magyar bajnokságot, 2004 és 2010 között ötször voltak bajnokok, egyetlen egyszer szorultak csak a második helyre. Ehhez lényegében elég volt annyi, hogy a klub tulajdonosa, a játékgépek üzemeltetésével hatalmasat kaszáló Szima Gábor abban az időben merőben szokatlanul pontosan utalta a fizetéseket a játékosoknak, ezért könnyű volt jobb focistákat a csapathoz csábítani. Ezzel a háttérrel Fradi után a Debrecen volt a második magyar csapat, amelyik bejutott a Bajnokok Ligája (2009), majd az Európa-liga csoportkörébe (2010) is. Csakhogy ezeket a kiemelt meccseket az UEFA nem engedte Debrecenben lejátszani, annyira lerobbant volt a tízezres befogadóképességű stadion. A régi Puskásban voltak a BL- és EL-meccsek, a csapatnak és a Loki-szurkolóknak oda-vissza majdnem 500 kilométert kellett utazniuk. Így is összejött 40 ezer néző a Puskásban, becslések szerint a szurkolók fele Debrecenből túrázott egy nagyot...

BEZÚZTÁK A SZÁZADVÉG PÉLDÁNYIT, MÉGSEM TUDTÁK ELTÜNTETNI

G7
Szerző: WIEDERMANN TAMÁS
2018.09.25.


Hiába vonták vissza, szabadon olvasható a Századvég folyóirat 88. lapszáma, miután a Facebookon keresztül valaki feltöltötte a netre. (Frissítés: a linkelt oldalról időközben eltűnt a lapszám, de máshol továbbra is elérhető.) A kiadvány balsorsához több tanulmány is hozzájárulhatott, nem csak Bod Péter Ákos volt kormánykritikus, Mihályi Péter és Szelényi Iván sem finomkodott a jelzőkkel.

Ahogy az Index beszámolt róla, a kormányközeli Századvég folyóirat egész számát levették az internetről, sőt a G7 értesülése szerint a kinyomtatott számokat bezúzták. Politikai okokból ilyesmire utoljára a Kádár-rendszerben volt példa. A főszerkesztőt és további négy szerkesztőt kirúgtak, más munkatársak lojalitásból felmondtak.

A Századvég folyóiratot még a rendszerváltáskor hozták létre, a szerkesztésében részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke* is. Ma is a Fidesz egyik legfontosabb ideológiai bástyája, a Századvég Alapítvány adja ki. Ennek ellenére a kormánypárttól eltérő véleményeknek is helyet adott, a lényeg a szakmai színvonal volt. A folyóirat csak egy szűk körhöz jutott el, emiatt semmi értelme nem lett volna a politikai propagandának...

AZ ORBÁN-REZSIM ÁLTAL BETILTOTT SZÁZADVÉG SZÁM

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.09.24.Mint arról korábban írtunk, a putyinista Orbán-rezsim kirúgta a Századvég szerkesztőit és eltüntette a lap utolsó számát. 

Ilyenkor azt szokták mondani komolyabb orgánumok, hogy a Vincent birtokába került a Századvég betiltott száma. A Vincent teljesen komolytalan orgánum, ezért kénytelen vagyok bevallani, hogy egy kommentelőnk linkelte be. Életem kockáztatásával egy negyvenméter magas kőfalon átmászva, géppuskatűzben is megszerezhettem volna, csak hát nem úgy szereztem meg, de kérem a tisztelt Olvasót, hogy próbáljon már némi hősiességet is elképzelni a poszt mögé.

Véleményem kezd lenni Orbán Ráhel apukájának rezsimjéről. Egyelőre kicsit BTK-pozitív, így sajnos még nem vagyok kész arra, hogy megosszam Önökkel, de ami késik nem múlik. Megjegyzéseiket: "Hűvös, őszi hajnal" jeligére kérjük a kiadóba. Tudták, hogy Targovistében csinálják a világ hetedik legjobb grízgaluskáját? Nem tudom miért jutott eszembe.


ÉGBŐL POTTYANT MESÉK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.09.26.


Jól imádkozhattak”Semjén Zsolt úr”-ért és a magyar kormány tagjaiért, sőt, jól is áldhatták meg őket a Tűz konferencián, amelyet a Christ for All Nations szervezet tartott a bűnös Budapesten, csurig prédikátorokkal, és más, hasonszőrű szélhámosokkal. Például a szarvasölő is ott volt. Az imájuk azért lehetett hasznos, mert “Semjén Zsolt úr” még mindig bambán vigyorog, és a kormány, annak első embere, valamint az összes csatlósaik és csahos kutyáik is vígan haligaliznak, sőt, a mázsás, szörnyű mennybolt sem roskadott össze, pedig indoka bőven lett volna rá. Naponta többször hágják át a saját törvényeiket is, Polt elvtárs pedig bájosan mosolyog.

Például az is milyen már, hogy ez a Czunyiné Bertalan Judit nem nyughatik. Az ő vezetésével ugyanis összegyűlt az Országgyűlés igazságügyi bizottsága, sőt, határozatképes is volt az ügyben, hogyha eddig nem ment, ezután tényleg eleméssze a sorosista civileket, karóba húzza és fölnégyelje őket, és ez nem tréfadolog. A Migration Aid úgy döntött, hogy betartja a törvényeket, de mégsem fizet bevándorlási adót, mert civilként megszűnik és párttá alakul. Czunyinénak ettől habzik a szája, és a bizottságával együtt felkérik a kormányt, kezdeményezzen törvényi változásokat, hogy ez ne történhessen meg. Lehetne hozni névre szóló törvényeket is, az alól semmi furmányos sorosfattya ki nem bújhatna, de meglesz majd az is az ima segedelmével.

Ez a Czunyiné azért hörög a bizottságával együtt, mert a Migration Aid nem fizet adót. Ez az álca, amin már Brüsszel is átlát, mert voltaképpen pártunk és kormányunk el akarja emészteni őket, mint mindent és mindenkit, akinek másképpen áll a füle, mint az övé, és nem tapsol ütemesen. Bod Péter Ákos is most csodálkozott el ezen, pedig, ha annyira vág az esze, már évtizedek óta tudhatta volna, hogy ezek ilyenek. Sőt, hogy odapiszkáljak a közgazdásznak, voltaképp belőle sarjadtak. A végromlás első etapja az az Antall kormány volt, amelynek ő is tagja volt, sőt, Orbán első ámokfutása idején gazdasági főtanácsokat is adott neki. Ennyit erről, viszont ez az adóelkerülés érdekes egy téma, főleg korrupcióval elegyítve, amely bűnök miatt a testvéri Kínában ki szokták végezni a delikvenseket...

SIRATJÁK A MÚLTAT A LAKÁSPIAC EGYKORI HIÉNÁI, ELKÍSÉRTÜK ŐKET EGY VADÁSZATRA

HVG ONLINE
Szerző: BALLA GYÖRGYI
2018.09.26.


Tíz évvel ezelőtt vezették be az online árverést, előbb csak ingóságokra, majd üzletrészekre és ingatlanokra is lehetett licitálni. Az állam és az e-árverésben fantáziát látó bankok szerint a rendszer kiállta a próbát: átlátható. Megnéztük, milyen az, amikor egy lakást árverez a NAV.

„Jó napot kívánok! Hozzánk jöttek?” – veti oda sietve egy nő, miközben parkolunk. Egy vidéki nagyvárosban, annak is a családi házas, parkkal, játszótérrel, sportpályával, garázssorral tarkított részén vagyunk. Ott, ahol még köszönnek egymásnak az emberek: „Jó napot, a szomszédba megyünk”.

Kutya ugat a szemközti, muskátlis erkélyen, gyanúsan méreget. A ház többemeletes, a hatvanas, talán a hetvenes években épülhetett. Rajtunk kívül még öten ácsorognak tétován a bejárat előtt, közülük ketten az adóhivatal munkatársai. Hamarosan lakásárverés előtti megtekintés lesz. Az ingatlant a NAV internetes oldaláról véletlenszerűen választottuk ki, és úgy jelentkeztünk be a megtekintésre, mint érdeklődők, lehetséges vásárlók...


ITT OLVASHATÓ

TRUMP KIRÖHÖGTETTE MAGÁT NEW YORKBAN, MACRON VISZONT A SZABAD VILÁG VEZETŐJEKÉNT JELENTKEZETT BE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.09.26.


- A francia elnök elítélte a nacionalizmust és közölte, hogy nem kíván engedni az emberi jogok ügyében 

- A magyar illiberalizmus kialakulását bőven elősegítették helyi sajátosságok, így Trumpból aligha lesz az amerikai Orbán Viktor

- Amit az Osztrák Szabadságpárt művel, az veszedelmes az egész liberális Európa szemszögéből, ezért az EU-nak - a magyar esettől eltérően - sürgősen cselekednie kell

Washington Post

Az ENSZ-Közgyűlés ülésszakán elhangzott beszédében Trump úgy méltatta a lengyel változásokat, hogy egy nap nép harcol a függetlenségéért, a biztonságáért és a szuverenitásáért. A lap szerint azonban nyugodtan jellemezhette volna úgy is a fejleményeket, hogy Lengyelország a tekintélyuralom felé tart. Ennek bizonyítására felidézi, hogy Kaczynski milyen meleg szavakkal emlegette a magyar példát, noha Orbán Viktor a fokozott autokráciába vezeti az országot. Normális körülmények között egy amerikai elnök felelősségre vonná azt a kormányt, amely eltávolodik a demokratikus normáktól. A Fehér Ház mostani gazdája azonban kedvezőnek tartja a varsói irányt, mint ahogy rendszeresen dicséri az olyan autokratákat, mint Putyin és Kim Dzsong Un. Továbbá bátorítja az Erdogan-féle politikusokat. A mostani üzenete az: ha saját víziótok alapján fokozatosan feladjátok a demokráciát, mert szuverenitást akartok, akkor csak rajta!

The Times

A francia államfő keményen nekiment amerikai kollégája világszemléletének. Macron New Yorkban, a világszervezet Közgyűlésének éves tanácskozásán támadta Trump bezárkózó doktrináját. Elítélte a nacionalizmust, mint a globális háború okát. Mint mondta, a nacionalizmus mindig vereséget eredményez. Szenvedélyesen védelmébe vette a nemzetközi intézményeket, amelyeket pár órával korábban az amerikai vezető ugyanott igencsak gúnyolt. A francia politikus szerint a jelenlegi kollektív rendszer esik szét, de új, emberarcú világrendet kell kialakítani, hogy kezelni lehessen az egyenlőtlenségeket. Hozzátette, hogy az emberi jogok nem képezik vita tárgyát. A beszédet felállva ünnepelték a jelenlévők. Az újság úgy értékeli, hogy Macron a szabad világ vezetőjeként igyekezett fellépni.

Guardian

Trump nevetség tárgya lett az ENSZ-ben, kikacagták, amikor kormányzata teljesítményét dicsérte, de ha nem mosolyogtak volna rajta, akkor inkább sírni kellett volna azon, amit mondott. Így értékeli vendégkommentárjában Michael Fuchs, korábbi helyettes amerikai külügyi államtitkár, aki jelenleg a Center for American Progress elemző intézetnél dolgozik. Mint írja, sajnos, a beszédben körvonalazott politika cseppet sem vicces, sőt, tartós károkat tud okozni. Amit Iránról szerepelt benne, az csak további viszályt és erőszakot vetít előre. Igencsak sötét képet festett az ellenőrizetlen migrációról, miközben a kérdés megoldását célzó nemzetközi megállapodást csupán az Egyesült Államok és Magyarország nem írta alá. Utóbbi szintén belemerült a saját, migránsellenes szenvedélyébe. De Trumpnak ez a véleménye, ám ezalatt világ a 2. világháború óta a legnagyobb menekültválságot éli át.

De az is jellemző, hogy az elnök dicsérte Szaúd-Arábiát, a brutálisan elnyomó diktatúrát, Lengyelországot, noha annak kormánya a demokratikus intézményeket támadja, és méltatta Izraelt, amely palesztin területeken száll meg katonai erővel. Ha a politikus ilyen államokat kíván örökségül hagyni a gyerekeknek, akkor egészen sötét a jövőképe. De lehet, hogy a teremben kitört nevetés mögött nyugtalanság és rettenet húzódott meg, mert a többiek érzékelték, mennyire veszélyes víziót hallottak a világ leghatalmasabb államának vezetőjétől. Ilyen helyzetben maximum csüggedten kuncogni lehet...