2023. október 11., szerda

IVÁNYI GÁBOR LEVELET ÍRT ORBÁN VIKTORNAK, 20 EZER RÁSZORULÓ SORSA A TÉT - LEVELÉT MEGKAPTA NOVÁK KATALIN ÉS KÖVÉR LÁSZLÓ IS

NÉPSZAVA
Szerző: M.J., Á.Z.
2023.10.11.


Két oktatási intézményben, az abaújkéri iskolában és a beregi térségben lévő oktatási intézményben már annyi pedagógus távozott, hogy átmenetileg fel kellett függeszteni a tanítást. A következő napokban vélhetően más intézményekben is hasonló helyzet alakul ki. Többek között erről beszélt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője, Iványi Gábor a fővárosi Fűtött utca hajléktalanszállóban tartott tájékoztatóján. Elmondta, hogy a NAV az októberi teljes állami normatívájukat is leemelte a számláikról, így ismét – immár harmadik hónapja – nem érkezett meg az ezer dolgozó bérköltséget fedező 220 millió forint.

A szeptemberi kiáltványuk hatására a támogatók 140 millió forint adományt gyűjtöttek össze, ebből tudtak néhány munkatársnak fizetési előleget adni. Ám sokan a keddi fizetésnaptól tették függővé, hogy tovább dolgoznak, vagy szerződést bontanak. Iványi Gábor úgy fogalmazott:

csak remélni tudja, hogy nem mond fel mind az ezer munkavállaló a napokban.


Levélben fordult Novák Katalin köztársasági elnökhöz, Orbán Viktor miniszterelnökhöz, illetve Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez Iványi Gábor az egyháza által fenntartott iskoláktól és otthonoktól elvett állami támogatások ügyében. A lelkész ebben azt írja le, milyen következménye lesz annak, ha a 20 ezer ellátott és ezer alkalmazott az utcára kerül.

A héten ő is kapott egy értesítést, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár arra kérte, hogy ha tudnak tanítani, tanítsanak, de, ha nem, akkor nyilatkozzon a MET, mely oktatási intézmény állami átvételét kéri. Iványi Gábor azt mondta, hogy ezt a listát egyelőre nem készíti el, mert bízik a közjogi méltóságok pozitív válaszában. Felidézte, hogy Maruzsa Zoltán korábban azt mondta, nem megtérülő befektetés a MET iskoláinak a fenntartása, sőt azt javasolta, ha nincs elég pénz az oktatási intézményeik fenntartására, szedjenek tandíjat a szülőktől.

A közoktatási intézményeikben csaknem 3000 rászoruló, halmozottan hátrányos, mélyszegénységben élő gyerek tanul

– fogalmazott Iványi Gábor. Saját konyhájukban főznek is rájuk, mindenkinek háromszori étkezést, magas színvonalú oktatást és egyéni fejlesztést biztosítanak. Több településről ők juttatják el a gyerekeket az otthonuktól 30-50 kilométerre lévő iskolákba. Abaújkéren például 40 településről szedik össze a diákokat egy több, mint 20 éves busszal. Ha ez a szolgáltatás megszűnik, a szülőknek nem lesz lehetőségük arra, hogy iskolába küldjék a gyerekeket, akik így kikerülnek az oktatási rendszerből – mondta. A családok így szociális vészhelyzetbe kerülnek,

mert a szülők emiatt elveszítik munkavállalási és közmunkavégzési lehetőségeiket, elesnek a családi pótléktól, és súlyos pénzbüntetésre számíthatnak...

IZRAEL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2023.10.10.


Megbolondult a világ.
Ezer halott.
Nők, gyerekek, szórakozó fiatalok haltak meg Izraelben a Hamasz meglepetésszerű támadásában, és a halálnak ezzel nincs vége, Izrael Állam nem hagy megtorlatlanul támadást polgárai és területe ellen.
Elgondolkodtam, bennem is égne a bosszúvágy, ha hasonló helyzetben lennék, mint azok, akik éppen most veszítették el szeretteiket, és semmiféle humanizmus nem tartrana vissza a bosszúállástól, ha a legcsekélyebb módom is lenne rá.
Borzalmas, hogy mit kapott az emberiség a világpolitikától, és mit kap ma is ugyanettől.
És mit kap a nacionalista gyűlölet szításától, melynek magvait az angolszászok vetették el még az államalapítás előtt, mely problémák rendezésére az azóta eltelt évtizedekben sem volt mód.
Bizonyára annak kivzsgálásának is eljön az ideje, hogy mi tette lehetővé az egyiptomi figyelmeztetés ellenére a meglepetést, de majdnem biztos, hogy a valódi okok homályban maradnak.
A legendásan hatékony izraeli felderítés csődje sem érthető igazán, de ehhez társulnak az angol és amerikai titkosszolgálatok elmulasztott figyelmeztetései is.
Aki kicsit is figyeln a világpolitikára, az természetesen ilyenkor végiggondol egy sor összeesküvés-elméletet, az érdekek bonyolult strukturáját, a katonai-politikai-gazdasági érdekek szövevényét, és a végén levonja a következtetést: ezek között eligazodni szinte lehetetlen.
De néhány tanulságot azért már ma is le lehet vonni.
Talán az egyik legfontosabb, hogy hiába van Izraelnek atomfegyvere, ha nincs ki ellen bevetni.
Hiába az izraeli kaatonai fölény, a fanatikusok ellen vajmi keveset ér, és ez a vallási fanatikusokra fokozottan érvényes, hiszen az ő jutalmuk eleve a túlvilágon van.
És nincs áthatolhatatlan pajzs, nincs mindent megoldó katonai eszköz, a dolgokat politikai síkon is rendezni kell.
Be kell látnia az izraeli vezetésnek is, hogy a palesztín problémát neki kell rendeznie, mert sem az arab államok, sem az angolszászok ebben nem érdekeltek.
Félő, hogy ez mostanában nemigen fog menni.
Az egyébként politikailag is kizárt, hogy a meglehetősen szélsőséges Gven Bir nemzetbiztonsági miniszter és a politikai jövőjét féltő Netanjahu erre törekedne, és bizonyos mértékig érthető, hogy most a bosszú ideje van, de ez azt is jelenti, hogy évtizedekre romlik a viszony a palesztinok mérsékeltebb részével is.
És akkor még ott van Irán is, mely szálka az amerikaiak szemében is, ezer oknál fogva, melyek közül Izrael-ellenessége csak egy.
Az oroszokkal kiépített fegyverszállítási szerződések, a Hormuzi-szoros feletti ellenőrzés, a szíriai tevékenység mind-mind arra inspirálják az USA döntéshozóit, hogy ha már eszkalálni akarják a konfliktust, hát Irán ellen lépjenek fel - akár katonailag is.
Mindenesetre amerikai repülőgéphordozó már megjelent a térségben, a Hezbollah is az aktivizálódás útján van, és ez igen rossz jel.
Ha nem sikerül a folyamatot leállítani, újabb tűzfészek kap lángra a világban, erősen növelve az atomháború kockázatát.
A sokat szenvedett zsidó nép megpróbáltatásainak még nincs vége, és rövid távon nem is lesz.
Ha az eseményekhez hhozzászámítjuk a migrációt és az európai szélsőjobb megerősödését, nagyon szomorú jövő rajzolódik ki, melyet Amerika megrendült világhatalmi pozíciója csak tovább árnyal.
Magyar politikus szóvá tette, hogy a kormány most nem követel azonnali tűzszünetet.
Nem, mintha nem lenne mindegy, hogy a magyar kormány most mit követel, de az tény, hogy gesztusértékű lenne, a túszok azonnali szabadonbocsátását követelni.
Remélhetőleg ez a támadás a Hamasz felszámolásának első lépését is jelenti, klérdés, hogy az izraeli politika mennyire tudja majd kézben tartani a folyamatot.
A gyűlölet gyűlöletet szül - a támadás felelőseinek felelősségrevonása után talán egyszer meg kellene már állítani...

JAJJ, SZEGÉNY GYŐZIKÉK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.10.11.


Gáspár Győző és nyájas családja futballmeccsre ment, ahol egészen váratlanul rájuk szakadt a mázsás, szörnyű mennybolt. Nem tudjuk, miért indultak ilyen eseményre mindahányan, hiszen eleddig ez nem volt a papa, mama, gyerekek közös szokásában. Ám, amióta a családfő fideszista lett, megértette a leckét, hogy futballmeccsre menni olyan kötelesség, amely alól kibújni nem lehet. Ez az aktus egyfajta hűségnyilatkozat. Hogy megértették a kedves vezető tanítását, ami szerint a labda lábbal való terelgetése voltaképp vallás, amely a mimagyarok egyöntetű közös hite.

Gáspár Győzőn, amíg nem lett fideszista, legfeljebb röhögtek az emberek, és nehezen fogták fel, hogy azzal a képeséggel, ami neki van, és azzal a produktummal, amire ilyen készségekkel képes, miért érdekli az embereket egyáltalán. Hogy mit néznek rajta. És tulajdonképpen ő is miért – így mélázott a Győzikét néző organizmus -, aztán besorolta az ostoba bohóc kategóriába, és rázárta az ajtót. Ez azonban akkor, amikor fideszista lett a zebrák nagy barátja, nyikorogva újra kinyílt, mert más dimenzióba helyeződtek a dolgok, amihöz a régi műsornak már semmi köze nem volt.

Egyébiránt így járt Tóth Gabi is. Ő szintén ilyen hittevő elsőáldozó, de nem érti mi a baj vele, mert azóta, amióta Orbán nyájába beállt és az ő szájával béget, szintén kapja a magáét, hideget, meleget, de langyosat, azt nem. Ám nem is a friss és hamis hite, nem is az ál-szűzmáriasága okán, hanem azért, ami miatt ezek fölböfögnek belőle, azaz, a Fidesz miatt. Nehéz lehet annak, aki eladja a lelkét, felfogni azt, hogy vannak ebben az országban, akik undorukban odáig jutottak, már nem tolerálják a rájuk zúdított pátoszos mocskot, és ennek olykor kendőzetlenül hangot is adnak.

Gáspár Győző is kapott rigmusokat, amelyek futballpályákon oly divatosak, az ezerfejű Cézár költői vénája most és feléje ilyen szavakban nyilvánult meg: „Győzike, Győzike, fideszes gecike”. Látjuk, érezzük ennek a ritmusát, benne van a rím is, amitől a címzett pityergett picinyt, hogy őt így még soha nem alázták meg. De nem értjük a nagy valóságra csodálkozást, mert az érintett ismerhetné a korpa meg a disznó híres esetét, ami ebben a történetben az, hogy míg hősünk saját jogon, önmagának volt hülye, azt elnézték neki, de az ország lerohasztói közé csatlakozást és hittevést meg nem.

Ilyen egyszerű ez, de egyben ennyire bonyolult is. Gáspár Győző – a családot nem kellett volna a csatatérre vinni, mert ők is így jártak – elhagyta a komfortzónáját, az akolmeleget, ahol akkor járt, amikor menetelt a CÖF-el a hasonszőrűek között, amikor Németh Szilárd irodájában a pacalossal fotózkodott, miközben aláírta a pártba való belépési nyilatkozatot. Ezek jó dolognak tűntek a saját szempontjából, mert végignézve számtalan elődjén, a már emlegetett Tóthon, nemzet csótányán keresztül, Zalatnayig az összesen, akik eladták a lelküket egy kis apró reményében, nem tűnt nehéznek a dolog.

Pedig az. Csak épp ezt Győzike – és innen kezdve a győzikék, mint a NER jellegzetes típusa – ésszel föl nem foghatja, mert és ugyanis nehéz megértenie, hogy másutt és másnak még lehet lelkiismerete, ami neki hiányzik, s amit a köznép gerincnek hív, mi pedig nevezzük morálnak. Viszont neki és a hasonszőrűeknek meg nincsen ilyen készsége. És azt is nehéz fölfogni, ha valaki haszonszerzés céljából kokettál a gonosszal, az magára vonja a haragot, ami most a futballpályán ilyen rigmusokban, versikékben nyilvánult meg. Lehetett volna rosszabb is, és egy totális végső elkeseredés esetén még előfordulhat, lesz is.

Mindennek ára van. Mindenért meg kell fizetni. A mostani habos kakaónak és a melléje dukáló kalácsnak éppen ez, ami viszont nem kevés. Mert hiába mondja a maga egyszerű módján a zebrás ember, hogy őt megalázták, nem erről van szó. Csupán ilyen kéretlenül elhelyezték a társadalom egy polcára, ami viszont nem túl magasan helyezkedik el. Hogy ez az azaktus gyűlölködésnek és utálatnak tűnik, vagy tán éppen az is, arról viszont az az úr tehet, akinek Győző bohóc a szolgálatába szegődött. Az összes győzikéknek erre kell figyelmezniük, és lehajtani csöndben a fejüket, hogy így jártak. Ott csücsülnek a megvetendők fakkjában, és onnan néznek kifelé.

Pár éve ilyen nem fordulhatott volna elő, de a vetés beérett. Orbán vetette el ezeket a magvakat, s amikor ezt megtette, azonmód vont maga és az emberek közé egy bűvös kört kordonokkal és TEK-kel, ahogyan a parlamenti bátorak is teszik már. A szolgákat, mint a győzikék, azonban nincs módjukban hermetikusan elzárni a társadalomtól, akik így voltaképp azt az utálatot is megkapják, ami ezekre szakadna amúgy. Itt tartunk, és így járnak az árulók, ami folyamat vége az lehet, hogy Orbán is meccsre megy, ahogyan szokott, és neki is jár majd egy rövidke költemény, amitől semmilyen TEK nem védi meg.