2023. szeptember 22., péntek

IGEHIRDETÉS UTÁN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.09.22.


Naiv voltam. Nyeretlen kétéves. Vad álmodozó tegnap, amikor ugyan csak elméleti szinten, de fölmerült bennem annak az előfordulhatása, hogy Orbán nagyvezér minden józanságot nélkülöző esztergomi delirálása után netán valamelyik bátorak a százharmincvalamennyiből mint Buddha a fa alatt, megvilágosodik, és azt mondja magában, most már aztán elég. Vagy mint Peresztegi tanár úr a fizika órán nekünk, rosszalkodóknak: ez már sok a többnél. Nem kell mindig bírni a nyelvet, ha tudatunk tartalmait a nagyvilág elé óhajtjuk tárni.

No most, nem úgy van az, hogy gyere cipó, hamm bekaplak, s netán valamelyik bátorakkal ilyen baleset előfordulhatna. Hanem az ilyen előadások után hitükben megerősödve özönlenek ki a nagyvilágba a kis gauleiterek, megy az összes a saját ganyédombjára, ahol már ő a Jani, vagy legalábbis az a képzete, és teszi azt, amit a vezér szóval, tettel vagy hallgatással beléje vert. S ugyanígy aztán a kis apró hívecskék is hozzá teszik a magukét, ölöndülnek meg átkozódnak, és a világ olyan fideszi kerek lesz, mint egy narancs, ami azonban rohad erősen.

Mert mi késztethette volna Hidvéghi Balázst (Facebook profilja szerint független Európai parlamenti képviselőt – vajh, mitől független a lelkem) arra, hogy egy főispánnál jelentse fel a Liszt Ferenc Repülőtér egyik boltját, ahol szerinte „öncélú homoszexuális tartalmakat árusítanak gyermekkönyvek között”, amit kies hazánkban törvény tilt? De nem is ez, hanem a feltehető nyomozati munka, midőn Hidvéghi Balázs hosszasan vizslatta a reptéren a gyermekkönyveket, hogy erre rábukkanjon. És sikerült neki.

Megtette a szükséges lépést Hidvéghi Balázs a főispánnál, s már ez, hogy kihez-mihez fordul a nyomorával, már megmutatja nekünk, hol is élünk. De nem is ez, hanem a buzgalom, hogy ugyan ebből a szempontból mindegy is már, mit, kit és miért jelent fel, a lelkesedés, amivel a trágya bensővé válik, amiket ilyen esztergomihoz hasonló szeánszokon szí magába, s él azok szerint, mint szaros zsinórmérték, lehet messzebb menve, mint amire a gazdája voltaképp kérte. De az is igaz, hogy Orbán nem kér ezektől semmit már.

Az apportírozás után maguktól ilyenek. Mert ugyanígy mire vélhetnénk egy másik egyed, bizonyos Szarvas Attila (KDNP) visítozását, hogy egy XVIII. kerületi művelődési ház kiállító teréből vegyék le drMáriás Schmidt Szűz Mária-képét, lévén és állítólag oda gyermekek is járnak, ezen túl pedig a kép „vallási és erkölcsi értékeket” sért. Legalábbis Szarvas szerint, aki, ha jól értjük, erre hivatkozva akarja bezáratni a kiállítást. Talán fordulhatna ő is az illetékes főispánhoz, mint Hidvéghi kollégája, hogy teljesek legyenek az örömök.

Ez a Szarvas egyébként onnan eredezteti az erkölcsi és vallási felháborodását, hogy neki tíz gyermeke van, ami derék, de nem érdem, és az ügyhöz az ég egy világon semmi köze nincsen. Tán azért is, mert ránézve Szarvas elvtás Facebook-oldalára, ahol elengedte a légbe a sivító hangot, azzal találkozunk feliratként: „Szarvas Attila korlátozta, hogy ki szólhat hozzá ehhez a bejegyzéshez”. Azaz, csak az ő, és téveszméit dicsőítő kommentekkel találkozhatni ott, hogy a tízgyermekes apuka még véletlenül se szembesüljön a valósággal.

Mert neki is az Orbán-ige jelenti kizárólagosan azt, nos tehát akkor mit is várhatnánk el a trágyahalom legalján Mária nénitől és Feri bátyámtól, innen pedig az következik, hogy a szarvasok és hidvéghik felelőssége az ország totális lezüllesztésében talán még nagyobb, mint a gazdájuké. Természetesen soha nem feledve azt, mi és ki a tébolyda eredője, amire ezek az akarat, erkölcs, ész és gerinc nélküli organizmusok csak ráerősítenek. Ha úgy tetszik, ők kenik szét a szart az országban minden mennyiségben.

Innen és ebből pedig csak annyi következik nagy szomorúan, hogy ha Orbán meg is bukna, a szelleme még évtizedekig itt maradna, azaz, a NER és benne Orbán (meg a sleppje, az imádói és kitartottjai) nagyobb kárt okoztak és okoznak, mint a tatárjárás, pedig az sem volt, piskóta. De még azok sem mosták át ennyire az akkoriak agyát. Mindemellett Batu kán nagy valószínűséggel egy úriember volt Orbánhoz képest, de, hogy jellemesebb, az teljességgel bizonyos. Tehát ez a helyzet, Buddhában testvéreim. Nem rossz. Szar egyenest.

AMIKOR MÁSHOL JÖTT A REZSICSÖKKENTÉS, AKKOR ITT MEGKURTÍTOTTÁK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2023.09.21.


A V4 többi országában a 2022-es energiaválság hívta életre az addig náluk ismeretlen rezsicsökkentést. Magyarországon viszont a válság miatt vált fenntarthatatlanná az évtizedes rendszer. Idén Közép-Európában nagyjából minden kormány hasonló mértékű támogatást ad a lakosságnak, mint a magyar, de csak itt lehet az az érzésük az embereknek, hogy elvettek tőlük
.

Múlt csütörtökön a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont szervezésében konferenciát tartottak Budapesten arról, hogy a V4 országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) hogyan kezelték a 2022-es energiaválságot. Az ott elhangzottak nyomán megvizsgáltuk, hogy mit jelent a gyakorlatban az a felvetés, hogy immár a térség összes országában érvényben van valami olyasmi, amit Magyarországon rezsicsökkentésnek neveznek.

Az energiaárak nagy emelkedése a régióban 2021 közepén kezdődött: részben a járvány után újrainduló globális termelés energiaéhsége miatt, részben pedig azért, mert Oroszország jelentősen csökkentette az EU-ba szállított gáz mennyiségét, és erre a V4-ek piacai különösen érzékenyek voltak. A gáz ára 2022 augusztus végére elképesztően magas lett Európában, és ez húzta magával az áram árát is. Az óriási kilengések szociális válsággal fenyegettek, úgyhogy mindenütt úgy döntöttek a kormányok, hogy közbelépnek, és legalább a háztartások soha nem látott támogatást kaphatnak.

Ami Magyarországon 2013 óta rezsicsökkentés néven ment, abból általános politika lett.

Az a fura helyzet állt elő, hogy míg a régió többi országában csak 2022-ben vagy 2023-ban vezették be a rezsicsökkentés valamilyen formáját, addig Magyarországon 2022 augusztusában korlátozták az akkor már közel tíz éve fennálló rendszert...

„OKÉ, VAN EGY LÉPCSŐFOK” – KI SEGÍT ELHELYEZKEDNI A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐKNEK?

SZABAD EURÓPA VIDEÓ
Szerző: SZABAD EURÓPA
2023.09.21.


Bármilyen fogyatékosság komoly hátrányt jelent Magyarországon az oktatástól a munkaerő- piacig. Ha van segítség, egy lépcső sem akadály egy kerekesszékesnek – mondja a marketingmenedzser Ricsi. A Jamba nevű társadalmi vállalkozás célja a szemléletformálás, nem csak az, hogy segítsen munkát találni.

AKKORA A BIZONYTALANSÁG, HOGY AKÁR MARADHAT IS A MAGYAR KORMÁNYFŐ POZSONYBAN

24.HU
Szerző: SZEGŐ IVÁN MIKLÓS
2023.09.22.


Annyira bizonytalan a politikai helyzet Szlovákiában, hogy a szeptember 30-ai parlamenti választás után szinte bármilyen forgatókönyv elképzelhető. Az egyik felmérés szerint egy liberális-kereszténydemokrata-szocdem koalíció alakulhat, egy másik szerint a szélsőjobboldal és Robert Fico volt miniszterelnök balos populistái foghatnak össze. Ám egy fogadóiroda szerint a legtöbb esélye Ódor Lajosnak, az ügyvezető miniszterelnöknek van, hogy átmenetileg hivatalában maradjon, mivel nem kizárt, hogy képtelenek lesznek kormányt alakítani a választás után a törvényhozásba bekerülő pártok. Egy friss felmérés szerint is patthelyzetet fenyeget.


Miközben a sajtó tele van olyan hírekkel, hogy Robert Fico a miniszterelnöki poszt visszaszerzésére készül 2006 és 2010 közötti és 2012-2018-as kormányzása után, és a baloldali populista politikus Smer (Irány) nevű pártja lehet a legerősebb az új pozsonyi törvényhozásban, addig Szlovákiában egészen meglepő folyamatok is zajlanak.

Az AP hírügynökség nemrégiben elkísérte Ficót egy kelet-szlovákiai kampányeseményre, és közben megszólaltatta a politikust, aki arról beszélt, hogy leállítaná az Ukrajnának adott szlovák katonai támogatást. Az amerikai hírügynökség jelentésében azt hangsúlyozta, hogy a NATO és az EU számára is kihívást jelenthet majd, ha Fico nyeri a választást, hiszen a szövetségi rendszerben eddig „csak Magyarországnak volt nyíltan oroszpárti kormánya”.

A cikk szerint Fico oroszbarát és Amerika-ellenes kijelentéseket tesz, ellenzi az Oroszországgal szembeni EU-szankciókat és megkérdőjelezi az ukrán hadsereg alkalmasságát arra, hogy kiszorítsa az orosz támadókat. Ha hatalomra kerülne, szeretné Szlovákia NATO-tagságát arra használni, hogy megakadályozza Ukrajna belépését a szervezetbe. Az AP szerint Fico visszatérése letérítené Szlovákiát arról a demokratikus útról, amelyen jelenleg jár, és „Orbán Viktor Magyarországát”, illetve „a Jog és Igazságosság Lengyelországát követné”.

Fico a hírügynökségnek elmondta, hogy bármennyi nyugati fegyver érkezik is Ukrajnába, az nem fogja megváltoztatni a háború menetét. Ehelyett az EU-nak és az USA-nak arra kéne felhasználnia a befolyását, hogy Oroszország és Ukrajna kompromisszumot békét kössön. Vagyis

lényegében szó szerint a Fidesz retorikáját követi a Smer miniszterelnök-jelöltje...

ELEMZŐK A GAZDASÁGRÓL: KÁR, HOGY NINCS MINDEN ÉVBEN VÁLASZTÁS

444.HU
Szerző: HAÁSZ JÁNOS
2023.09.21


Ahogy az idős néni mondta Orbán Viktornak: kár, hogy nincs minden évben választás. Tavaly volt, a jövedelmek megnőttek, a fogyasztás felrobbant. Minden más lett volna, ha idén is van választás, de nem volt, viszont elfogyott a pénz, ráadásul nagyon magas bázist generált, ami statisztikai okok miatt is gerjesztette az idei visszaesést – erről Palócz Éva, a Kopint Tárki Zrt. vezérigazgatója beszélt a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésének egyik csütörtöki szekcióülésén.

Mostanra már csökkenő mértékű a gazdaság zsugorodása. Ebből a trendből Palócz szerint a harmadik negyedévre még bizonytalanul lehet kalkulálni, de „a negyedik negyedév már pici pozitív számot hozhat”, mert annyira „kifárad” a recesszió, annyira mélyre mennek a negyedéves bázist jelentő adatok, mondta a szakember. Összességében a második féléves magyar gazdasági kilátásokkal kapcsolatban még nagyon sok a bizonytalanság, de abban határozott konszenzus van, hogy ez jobb lehet, mint az első félév volt...

ORBÁN VIKTOR ÚJ NEVE MAGYARORSZÁG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.09.21.


Esztergomban a Fidesz nagyon titkos és nagyon zárt frakcióülésén, amiről a a Párt központi lapja, a Magyar Nemzet részletesen beszámolt, Orbán a valódi problémák és azok lehetséges megoldása helyett a skizofrén paranoiások tipikus tüneteit produkálta: felsorolta az összes ellenséget, amelyek az önfejűsége útjában állnak, úgymint szabályok, törvények, mások jogai, nemzetközi szerződés, uniós alapokmányok, alkotmányos jogok és a józan ész. Orbán Magyarországnak nevezte magát, az önkényhez való jogát pedig Magyarország szabadságával azonosította, amit korlátozni akarnak.

Ha nem tudnánk, hogy Soros György létező, élő személy és Brüsszel egy valódi város, akkor Orbán ellenségeit képzelete szüleményének tartanánk, mert ahogy ezek az „ellenségek” megjelennek, az összes Andersen-mese koreográfiáját elevenítik meg, s elszakadnak a valódi forrástól. A világ összes mesebeli szörnye felvonul ezekben a pánikrohamokban: ezúttal demokrácia, jogállam, a nyitott társadalom, emberi jogok, szabadság és ezek kegyetlen képviselői képében, akik valamennyien ellene szövetkeznek, hogy megakadályozzák az emberi és törvényes normák semmibe vételét.

Név szerint a 93 éves filantróp, emberi jogvédő, demokráciavédelmező és polgári jogi harcos Soros György, a demokratikus rendszerváltás, a sajtószabadság és a szabad választások híve, a magyar kultúra, a civil társadalom, az üldözött kisebbségek és a polgári demokrácia legnagyobb támogatója, továbbá a nyugati demokráciák önkéntes és szabad szerveződése, az Európai Unió (félelmetes nevén: „Brüsszel”), valamint az ijesztő „Nyugat”, amely Magyarországot meg akarja fertőzni a genderideológiával és az egyéni szabadsággal, ami – mint tudjuk – magányhoz vezet. Bezzeg a Kelet.

Orbán drámai szavakkal festette le hallgatóságának a veszélyt, amit a normális, nyitott, szabad és demokratikus társadalom jelent. Magyarországot térdre akarják kényszeríteni ellenfelei, akik el akarják venni hazánk szuverenitását. Miután Orbán Viktor új neve Magyarország, ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor nem tehet azt, amit akar. Orbán Viktor (értsd: a hazánk) a nyugati demokráciák szabad és önkéntes közösségében, amely a jogállamiság és a polgári szabadság értékeire épül, nem éptíthet a liberális demokráciák pénzén egy fasiszta államot, amelyben minden az övé és Ráhelé.

Ez a veszély fenyeget.

Orbán világvége hangulatban adta elő a „Soros-birodalom” (a hétfejű sárkány) támadását a kisemmizett és elnyomott jobboldali média és sokszor pénz nélkül politizáló lelkes nemzeti pártok ellen, mint amilyen a szegény Fidesz. Trumpot egyenesen börtönbe akarják küldeni, nehogy veszélyeztesse Soros és a demokraták hatalmát. Még egy puccsot sem szervezhet büntetlenül az alkotmányos rend ellen, megdöntve a demokratikus választás eredményét, hogy megtartsa a demokratikus szabad választáson elveszített hatalmát. Ez is mutatja, hogy mindenen átgázol a „Soros-birodalom”.

Orbán szerint mindennek oka, hogy „Európában ma Magyarország a legszabadabb ország”. Leírjuk, mitől szabad: a törvény uralmától, az alkotmány korlátaitól, a fékek és ellensúlyok rendszerétől, a szabad sajtótól, az azonos feltételekkel működő ellenzéktől, a parlamenti kontrolltól, a szabad választásoktól, az önként vállalt uniós szerződések betartásától, az európai és civilizációs normáktól, az emberi jogoktól, szabad és független igazságszolgáltatástól, a törvény előtti egyenlőségtől, a józan emberi észtől. Mindezektől szabad Orbán Viktor, aki magát újabban Magyarországnak nevezi...

AZ EU NÉHÁNY HÓNAP ALATT TÖBBET TETT A KÁRPÁTALJAI MAGYAROKÉRT, MINT A 2017 ÓTA TILTAKOZÓ ORBÁN-KORMÁNY - BRÜSSZELI NYOMÁSRA MÓDOSÍTOTTA A KISEBBSÉGI TÖRVÉNYT UKRAJNA

NÉPSZAVA
Szerző: GÁL MÁRIA
2023.09.21.


Elfogadta az ukrán kisebbségi törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló jogszabálytervezetet csütörtökön az ukrán parlament. A módosításokat a Velencei Bizottság és az Európai Unió ajánlásaival összhangban eszközölték, különös tekintettel a nemzeti kisebbségek nyelvi problémájának rendezésére, mondta az ukrán sajtónak Irina Herascsenko parlamenti képviselő.


A Velencei Bizottság már az ukrán oktatási törvény 2017-es elfogadása utáni véleményében megállapította, hogy a kisebbségi nyelvoktatás jelentős csökkenése veszélyezteti a kisebbségi iskolák létét, a kisebbségi nyelvek ismeretének szintjét, sőt az ukrajnai kisebbségek nyelvi identitását is. Idén júniusban a nemzeti kisebbségekről szóló, az érintett közösségek által kifogásolt törvény kapcsán megfogalmazott véleményében a testület úgy ítélte meg, hogy jogszabály ugyan összességében a nemzetközi normáknak megfelelő garanciákat nyújt, de a teljes megfelelés érdekében egyes rendelkezéseit felül kell vizsgálni. Az Európai Unió tavaly júniusban rendkívüli eljárásban megadta Ukrajnának a tagjelölt státust, de a csatlakozási tárgyalások elkezdését hét feltétel teljesítéséhez kötötte, ezek egyike pedig a nemzeti kisebbségek jogainak védelme. Az idei éves felülvizsgálati jelentés szerint ebből kettőt teljesített eddig Kijev, a nemzetiségi jogok orvoslása viszont még várat magára.

A csütörtöki törvénymódosítással ezt a kötelezettségét próbálta – részben - teljesíteni az EU-integrációt sürgető Ukrajna.

(Tisztázásképpen: nem a szomszédos országok által leghevesebben bírált, a kisebbségi oktatás létét fenyegető oktatási törvény módosításáról van szó, hanem a kisebbségi jogok kerettörvényéről.) A jogszabály új változata elismeri a kisebbségi nyelvek használatának jogát a nyilvánosságban, amit a korábbi nyelvtörvény nem biztosított.

Az új törvényváltozat előírja, hogy az ukrán állam ingyenesen biztosítja az anyanyelvű nyomtatott és elektronikus tankönyveket az Ukrajnában törvény által elismert nemzeti kisebbségekhez tartozó általános és középiskolások számára.

A módosítások pontosítják azokat a kritériumokat, amelyek mentén kidolgozzák az etnikai és kulturális kisebbségi közösségek nyelvhasználati jogosultságait azokon a településeken, ahol jelentős számban élnek az ezekhez a közösségekhez tartozó személyek. A módosítások a jövőben lehetőséget biztosítanak a nemzeti kisebbségi nyelvek használatára a reklámozás területén, a közéleti, kulturális és művészeti, a szórakoztató rendezvények lebonyolítása során, a sürgősségi ellátásban, a családon belüli erőszak áldozatainak segítésében és védelmében, valamint az idősgondozás során. Mindez óriási előrelépés ahhoz a 2019-es nyelvtörvényhez képest, amely gyakorlatilag a családra és a templomra korlátozta a kisebbségi nyelvhasználatot...

ÜTIK IVÁNYI GÁBORT, BELEREMEG AZ EGÉSZ MAGYAR ELLÁTÓRENDSZER

NÉPSZAVA
Szerző:SZALAI ANNA
2023.09.21.


Könnyen lehet, hogy az év végén több tíz milliárd forintos hitelre lesz szüksége a Budapestnek a csőd elkerüléséhez. A főváros nem válik meg az OTP-től a főpolgármester mozgalma ellen tett feljelentés miatt.


A fővárosi önkormányzat nagyon bízik abban, hogy a kormány és az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület meg tud egyezni. A fővárosi hajléktalanellátó intézményt, illetve a civil partner szervezeteket igen nehéz helyzetbe hozná, ha több száz hajléktalan kerülne egyik napról a másikra az utcára az Orbán-kormány Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület ellen indított támadása miatt – jelentette ki Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, miután Iványi Gábor lelkész a Népszavának azt mondta: ha kormány nem hagy fel módszeres kivéreztetésünkkel, megtörténhet, hogy az általuk ellátott hajléktalan emberek visszakerülnek az utcára, vagy meghalnak, mert ellátatlanok maradnak.

Bár csaknem kétmillióan élnek lakhatási szegénységben Magyarországon, a hajléktalanok száma ötödével csökkent az elmúlt két évben.

Becslések szerint 12-14 ezer hajléktalan lehet az országban, felük Budapesten él, ahol összesen 31 szervezet foglalkozik hajléktalanellátással.

A legnagyobb ezek közül a fővárosi önkormányzat által működtetett BMSZKI, amely a szálláshelyek közel felét – 2500 férőhelyet összesen 19 helyszínen – működteti. A Menhely által működtetett diszpécser szolgálat idén februári adatai szerint a budapesti éjjeli menedékhelyek kihasználtsága 80 százalékos volt, így összesen 350-400 szabad férőhely volt.

„Az elmúlt két évben az egyre nehezedő gazdasági helyzetben 250 férőhely szűnt meg a civil szolgáltatók által működtetett szálláshelyeken. Ezt még ki tudta mozogni a rendszer, újabb 300 férőhely megszüntetése azonban komoly kihívást jelentene” – jelentette ki Kiss Ambrus, aki a Népszava kérdésére azt válaszolta, hogy

egyelőre költségbecslés sem készült arra az esetre, ha az Oltalom bezárja az általa működtetett hajléktalanszállókat
...

TASZ: A RENDŐRSÉG KIFEJEZETTEN A TÜNTETÉSEK AKADÁLYOZÁSÁRA TÖREKSZIK

HÍRKLIKK
Szerző: LUKÁCSI KATALIN
2023.09.22.


„A gyülekezési jog az egyik legfontosabb polgári, politikai szabadságjog, a véleménynyilvánításnak és a közéletben való részvételnek az egyik legfontosabb és legkézenfekvőbb eszköze” – emelte ki a Hírklikknek Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért szervezet munkatársa, azzal kapcsolatban, hogy szerintük a szeptember 15-i demonstrációval szemben jogellenesen lépett fel a rendőrség. Ember Zoltán, az Iránytű Intézet ügyvezetője pedig arról fejtette ki véleményét, hogy vajon elhalványulóban van 2006 emléke, vagy tudatos megfontolás a Fidesz részéről a vitatott rendőri fellépések engedélyezése.


A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet bejelentette, hogy a szeptember 15-i diáktüntetésen tanúsított fellépése miatt panaszt tesz a rendőrség ellen. A TASZ, ahogy azt részletes cikkében kifejtette, jogellenesnek, sőt, alapjogot sértőnek ítélte meg a múlt pénteki rendőrségi akciót, mert nyomós érvek nélkül megakadályozta egy békés tüntetés megvalósulását. Bár a hatóság azzal érvelt, hogy jogellenes volt a diákok be nem jelentett megmozdulása, amely a Várba tartott, de ez nem igaz. Egy tüntetés be nem jelentése legfeljebb adminisztratív szabálysértés, de semmiképpen sem teszi jogsértővé a tüntetést. Ha pedig egy tüntetés spontán, akkor még csak szabálysértésnek sem minősíthető a bejelentés elmulasztása.

Kérdésünkre a szervezet munkatársa, Hegyi Szabolcs elmondta, hogy bár a rendőrségnél is lehet egy vitatott rendőri fellépés miatt panaszt tenni, ők az alapvető jogok biztosához fordulnak, mert a szeptember 15-i fellépés – az értékelésük szerint – egy alapvető alkotmányos jogot, a gyülekezés szabadságát sértette meg. Mindezt a TASZ a saját nevében tervezi meglépni...

EGYRE NAGYOBB A DÜH AZ OKTATÁSBAN, DE VAN-E ÉRTELME FOLYTATNI A TÜNTETÉSEKET?

INDEX
Szerző: HOLLÓ BETTINA
2023.09.22.Már jó ideje forrnak az indulatok az iskolákban, pedig még csak most jön a neheze – véli Nahalka István oktatáskutató, aki arra figyelmeztet: tíz év múlva a pedagógusok 50 százaléka nyugdíjba megy, és egyelőre nem megoldott az utánpótlás kérdése.


Még egy hónap sem telt el az új tanévből, máris több tüntetésen túl vagyunk. Mint ismert, a diák- és a pedagógus-szervezetek először szeptember 1-jén, majd szeptember 15-én adtak hangot a nemtetszésüknek, de a szülők kezdeményezésére továbbra is folytatódnak a Zebraszerda néven futó kiállások, melyek célja szintén az, hogy a döntéshozók észrevegyék: sürgős változásra van szükség.

Nahalka István nyugalmazott egyetemi docens az Index megkeresésére elmondta: látható, hogy egyre nagyobb a düh az oktatásban, a tüntetéseken csak úgy záporoznak az élesebbnél élesebb kijelentések, melyeket előbb vagy utóbb a kormánynak is meg kell hallani.

"Most úgy tűnik, az utóbbal kell kiegyezni, hiszen nem ma kezdődtek a demonstrációk, de meggyőződésem, hogy nem szabad feladni. Folytatni kell a megmozdulásokat, még akkor is, ha látszólag nem vezet eredményre, ne feledjük, hogy a kiállásoknak egyfajta közösségformáló és edukációs szerepe is van"

– nyilatkozta lapunknak az oktatáskutató, hozzátéve, hogy a tüntetések csak a jéghegy csúcsát jelentik, azt jelzik: az indulatok már jó ideje jelen vannak az iskolákban, a problémák túl régóta halmozódnak ahhoz, hogy a tanárok, a szülők, és a tanulók azt csendben eltűrjék...

A VISSZASZÁMLÁLÁS ELKEZDŐDÖTT, ZSÓKA NÉNI FELMONDOTT – ISKOLAI TRAGÉDIA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: HORVÁTHNÉ VASS ILDIKÓ
2023.09.20.


„Zsóka egyébként a tájékoztató kézhezvételének másnapján bement az igazgatói irodába és közölte, hogy elmegy. Sok mindent elviselt az elmúlt évtizedekben, de az önbecsülése most már többet ér. Nincs ezzel egyedül. Mi pedig, pedagógusok, szülők szűk két hétig szorongva várhatjuk, hogy a gyerekeink hány Zsóka nénit veszítenek el egy átgondolatlan, szakmaiatlan törvény miatt.” Horváthné Vass Ildikó nem először ír cikket a Válasz Online-ra, de ennyire közelről még sosem sikerült megmutatnia az iskolai valóságot, mint az alábbi írásban. A visszaszámlálás elkezdődött: most kell dönteniük a tanároknak, hogy elfogadják-e közszolgálati jogviszonyuk megszűnését.


Csütörtök délelőtt van, a szünetekben egyébként is forgalmas tanári folyosón most szokatlanul nagy a nyüzsgés. Tanárok jönnek-mennek, hónuk alatt könyvek, laptop, projektor, mappa, néha mindez egyszerre. Diákok járkálnak igazolásokkal, beadandókkal. Vagy csak azért, hogy kiderítsék, Lujzi néni ma van-e vagy nincs, lesz-e biológiadolgozat vagy sem. Tanárok jönnek kifelé az igazgatói irodából néhány percenként, akkor ugrik be, miért látok ennyi alsós tanítót is most itt ebben szokatlan időpontban. Normális esetben ők egész délelőtt az osztályaikkal vannak, esetleg a kisebb tanáriban, de ma alá kell írniuk, hogy átvették a tájékoztatót. Ami – elméletileg legalábbis – tájékoztatja őket arról, milyen munkakörre, munkavégzési helyre, besorolásra és bérre számíthatnak januártól. Várhatóan. Akkortól él ugyanis a gyakorlatban is a státusztörvény.

Megállítom egy kolléganőmet – nevezzük Zsókának. Nem találkozunk sokszor, mert nagy az iskolaépület és az alsós osztályok másutt vannak, mint a felsősök és a gimnazisták, de néha beszélgetünk, elég jó viszonyban vagyunk. Őt meg merem kérdezni: „Neked, Nektek is tényleg ugyanannyi van a papíron, mint nekem vagy a mondjuk két éve ped 1-es kollégáknak?”

Zsóka hatvan körül van, friss, fiatalos tanító, mindig csupa energia és mosoly. Jó a közelében lenni, a gyerekei is szeretik és nem mellesleg remek osztályok jönnek ki a kezei alól négyévente. Az a tanító, akinek a munkájára tanárként érettségiig alapozhat az ember, a diákjai pedig jó szívvel emlékeznek vissza rá bármikor. Most keserű félmosollyal rám néz:

Hát, Ildi, ez egyszerűen megalázó.

Nem tudunk sokat beszélgetni, könnyes lesz a szeme (az enyém is), a sírás határán van, nem gyötröm tovább. Mennie kell úgyis még vissza a kicsikhez, zajlik az élet.

Tele van a napokban az ország Zsókákkal. Egy generációnyi pedagógus, akik úgy érzik, elárulták őket. Tudtuk persze, hogy ez lesz, a státusztörvény márciusban megjelent legelső tervezete óta látszott, hogy a szolgálati idő nem fog számítani a bérezésben. Tiltakoztunk is ellene kézzel-lábbal, meg persze más ellen is ebből a ránk kényszerített törvényből, kevés sikerrel. Nyilván senkinek nem az a baja, hogy a fiatalabbak bére végre szemmel látható mértékben nő, de egy olyan pályán, ahol eddig a bértábla háromévenkénti apró fizetésemelései jelentették a lassú és kicsi, de legalább valamilyen előrelépést, nagyon nehéz elfogadni, hogy innentől egyáltalán nem számít majd, mennyi munka, törődés és tapasztalat van a hátunk mögött.

A konstrukció nyilván nem véletlen. Az a korosztály, akit most arról tájékoztattak, hogy a fizetése pontosan ugyanannyi mondjuk harminc év szakmai gyakorlati idővel, mint a kollégájáé hárommal, már nagyon nehezen vált. Munkahelyet, pályát. Egy ötvenes nő (többségében nőkről beszélünk) nem túl kelendő a munkaerőpiacon. Tehát hiába érzi azt, hogy mennie kéne onnan, ahol ennyire nem becsülik, nemigen van hova mennie. És ők azok, akik a pályán lévők közel felét adják, az ötven évnél idősebbek. Ők tehát maradnak nagyrészt, mert kevesen tehetik meg, hogy elmennek, ez a generáció letudva. A törvény célja elméletileg úgyis az volt, hogy vonzó alternatívát kínáljon a fiatalok számára. Merthogy hiába a Maruzsa-féle rózsaszín statisztika és csúsztatás, kevesen jelentkeznek pedagógusképzésre, még kevesebben végzik el és alig néhányan kezdenek el valóban tanítani közülük. Az utánpótlás nagyon kell tehát, de mire számíthatnak a pályára érkezők?

NEM TUDJÁK BEFEJEZNI A KÍNAIAK A BUDAPEST–BELGRÁD ÉPÍTÉSÉT, ÉS EZ MÉG SÚLYOS TÍZMILLIÁRDOKBA KERÜLHET NEKÜNK

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2023.09.22.


- A Budapest–Belgrád-vasútvonal építésén Mészáros Lőrinc cégei és kínai partnereik vesznek részt. A pályaépítést végző Mészárosék most részben levonultak az építkezésről, mert át kellett küldeni a munkagépeket és a dolgozókat a szétrohadt Budapest–Győr-fővonal felújítására.

- A beruházáshoz kritikus biztosító- és vonatbefolyásoló rendszer kiépítését a kínai fél vállalta, de ők ezt egyszerűen nem tudják megcsinálni az európai szabványok szerint. Lehet, hogy még most kell majd hozzá új alvállalkozót keresni, de az is lehet, hogy végül ilyen nem is épül.

- A projekt költségei az infláció miatt elszálltak, egyáltalán nem látszik, honnan lenne pénz a vonatbefolyásoló rendszereket kiépítő új alvállalkozóra.

- A VSquare szerint a kínaiak felhagytak a munkával, és leállították a projekt finanszírozását is, miközben a helyzet odáig fajult, hogy Orbán Viktor őszi kínai útján próbálhatja meg személyesen rendezni a kínaiakkal.

A NER gigaprojektje, amit még az alapkőletétel előtt elbaltáztak

A Budapest–Belgrád-vasútvonal megépítéséről még 2014-ben döntött a kormány, és 2015-ben meg is egyeztek a részletekről a kínai és a szerb vezetéssel. A kivitelezési szerződést azonban csak négy évvel később, 2019-ben kötötték meg.

A vonalat úgy tervezték meg, hogy a személyvonatok 160 kilométer/órával tudjanak menni, amihez az európai uniós szabványok szerinti, úgynevezett ETCS vonatbefolyásoló rendszerre és az EU-s elvárásoknak megfelelően tanúsított biztosítóberendezésekre van szükség. A kivitelezők keresésénél felmerült, hogy erre a feladatra egy ebben gyakorlattal rendelkező (nyugati) céget kérjenek fel, de végül ezt elvetették, és úgy tudni, saját erőből próbálnak nekifutni a feladatnak...


ÉLET ÉS IRODALOM 2023/38. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2023.09.22.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János
Nemzetes úr


Jövő szombaton választások lesznek Szlovákiában. A legnagyobb magyar politikai erő, a Budapestről – pontosabban a budavári „Karmelitából” – is favorizált Szövetség támogatottsága a közvélemény-kutatók zöme szerint három százalék körül van. Stabilan a bejutási küszöb alatt. Jósolni nem célszerű, de ez azt jelentené, hogy a szlovákiai magyar kisebbséget (aránya majdnem nyolc százalék) az újabb ciklusban nem képviseli a parlamentben egyetlen párt sem.

Romániában leghamarabb 2024 végén lesznek parlamenti választások. A hatszázalékos magyar kisebbséget képviselő – és Budavárából kontrollált – RMDSZ támogatottsága öt százalék körül inog. Eddig valahogy mindig sikerült átvinnie a küszöböt, de az „eddig mindig” egyrészt nem garancia rá.Tovább

A szerző további cikkei
Ádám Péter
Pétain, a zsidómentő


Amennyire fontos a hatalmon levő magyar szélsőjobbnak Horthy meg a Horthy-rezsim rehabilitálása, annyira fontos a hatalomra törő franciának Pétainé meg a Vichy-rezsimé. Csakhogy a francia közvélemény korántsem olyan közömbös, elnéző és passzív, mint a magyar.Tovább

A szerző további cikkei

Nyerges András
Színrebontás
Milyen legyen Magyarország?

A szerző további cikkei

Szűcs R. Gábor
Anarchia és szeretet

Christiania, a szabadság szigete Dániában?

Furcsa, rövid cigarettákat szívnak. Egy vidám, nyurga fiatalember előttünk görkorcsolyázik, és énekel nekünk. Egy emberpár koszlott katonai sátor előtt ül, pucéran, ügyet se vetnek ránk. Egy tábla, rajta áthúzott injekciós fecskendő. A kemény drog tilos. Egy épület belseje. Lám, minden laktanya egyforma. Fekete-fehér kockás, szűk folyosó a sorakozónak, a belső körletek üresek, nyár van, mindenki kint lakik. Ja, és a Pusher Street. A drogpiac. Egy utca az egész. Standok. Az áru származási országa kiírva. Olyan, mint bármelyik piac a világon. Csak az áru más, és fényképezni tilos.Tovább

A szerző további cikkeF E U I L L E T O N 

Szarka Judit
Szerelmeskönyv


I R O D A L O M

Tamás Zsuzsa
Megint


A nagymama megsárgult borítékjaira rárétegződtek az ő papíralapú emlékei. Egy névsor ezerkilencszáznyolcvannégyből: az óvodai csoportja, Angyal Andreától Zamrzycki Krisztiánig. Egy képeslap ezerkilencszázkilencvenhatból: a gimnáziumi osztályfőnökétől kapta, annyi áll rajta, „a szívünkben” – ha minden osztálytársa megőrizte a saját képeslapját, összerakhatnák a szavaikat, és kijönne egy mondat.

Ezerkilencszázkilencvenkettőből is van ott egy papír: nagy alakú, vonalas füzetből lett kitépve, középről, dupla oldal, és majdnem tele van írva. Állt az iskolaudvaron, és sok mindenre akart gondolni, csak épp arra a lapra nem. Harmincegy éve nem olvasta el azt a kézzel írott szöveget, mégis emlékezett minden szavára. Jól felépített szöveg volt, méltó arra, hogy lezárjon nyolc évet, de kellően szellemes ahhoz, hogy a búcsúzó három osztály minden tanulója sajátjának érezze. Ezt úgy lehetett elérni, hogy a tanárok szállóigévé vált mondásait gyűjtötte össze, ámde a tanárok nevének említése nélkül. Megannyi összekacsintás.Tovább

A szerző további cikkei

Gellén-Miklós Gábor
Rossz időt mutat


Nincs pénzem, mondta anyám, amikor arra kértem, vegyenek nekem is egy ilyen órát. Nincs pénzem, vágta rá rögtön, ahogy egész életemben ezt mantrázta, ezért nem volt soha olyan játékom, biciklim, ruhám, cipőm, mint a többieknek. Nincspénzemnincspénzem. Pedig volt. Apám jól keresett, öntőként kiemelt, magas fizetést kapott. Az összes pénzt anyám tette el, csak úgy dagadozott a pénztárcája az ezresektől, amelyeket apám adott neki minden hónap tizedikén. De nem csupán eltette, hanem kizárólagos joggal rendelkezett is felette, egy személyben döntött: kinek mi kell, de inkább, kinek mi jut. A családi legenda szerint, amelyet anyám szövögetett, hizlalt, görgetett maga előtt s tett kötelező étvényűvé: mi szegények vagyunk, nyomorult „kódisok” – ahogyan azt Lentihegyen hallotta a zalai ősöktől, koldusok, még akkor is, ha ezt a valóságban semmi sem igazolta. A szegény ember pedig nem költi a pénzét akármire. A gyerekének a hülyeségeire meg pláne nem.Tovább

A szerző további cikkei

Paulon Viktória
A fehér őz


– Rajtam nevetnek?

– Nem magán! Csak úgy! Mit adhatok?

A férfi újra hátrafordult, tizenketten voltak bent, kilenc férfi és három nő, a pultos lányon kívül.

– Alkoholmentes sört tud ad... – elharapta a kérdést. – Nem baj, ha nem.

A lány a fejét rázta.

– Egy zéró kólát kérek, vagyis egy kólát, csak egy kólát, légyszíves!

A lány poharat tett a férfi elé, elővett egy félliteres flakont, tavaly nyári promóciós felirattal.

– Köszi, majd bontom én.

– Parancsolj.Tovább

A szerző további cikkei

Kecöli K. Gergő
Öngyilkos írók


Csakhogy ez a másik író feledésbe hullott. A kötelező sajnálkozások, a posztok a közösségi oldalakon, a megemlékezések unalmas áradata egy hónapig tartott: feledésbe hullott, szartak rá. A kortárs toplistát is vezette pár napig, aztán csönd. Ekkortól már úgy véltem: élni kell.

Pedig ez a másik író mindent bevetett, ami szerinte előfeltétel: tizenhárom évesen már író-olvasó találkozókra járt, napi rendszerességgel írt, miután megkapta a személyi igazolványát. Visszafogottan étkezett, részmunkaidőben dolgozott, meg sem nősült. Azt is bevállalta, hogy egyetlen szavas írói neve legyen. Ezt az írót Mancinak hívták: 38 éves volt, őszült, szemére úgy borultak a szemhéjak, mint a nejlonzacskók.Tovább

A szerző további cikkei

Tunyogi László
Elő- és utószó


(Sulyom) Agresszív, semmi más hazai növénnyel nem rokon. Kipusztíthatatlan. Holtágak lakója. Megfojt mindent. Pedig régen együtt élt sok más társával, a tündérrózsával, békaszőlővel, hínárfűvel. Semmit nem bíz a véletlenre, önporzással szaporodik. Levelei valósággal ellepik a víz felszínét, egyik levél sem nő a másik nyakára, úgy illeszkednek egymás mellé, mint a mozaik kőlapocskái. Kezdetben az iszapban gyökerezik, majd úszó hínárrá változik. Amikor beérik, termése meglehetősen hegyes, szigonyhoz hasonló szarvakat növeszt és a mocsár aljára süllyed, valósággal horgonyt vet az altalajba. Régebben harci eszközként is használták. Csapdafegyver.Tovább

A szerző további cikkei

Vedres Ági
nyári képeslap


Vedres Ági
b À la tonMarkó Béla
Egy csiga élete


Markó Béla
Legyező

Markó Béla
Svédasztal


V I S S Z H A N G

Mihancsik Zsófia
A történész szavahihetőségéről


A szerző további cikkei


K R I T I K A

Csehy Zoltán
Mindannyian dérkristályok vagyunk


► Babics Imre: Dérkristályok Nö­vek­vő Sóhajából. Cédrus Mű­vé­szeti Alapítvány, Budapest, 2022, 54 oldal, 2000 Ft

Ki ne emlékezne Tandori Dezső Celsiusának végtelenül sorjázó alkaioszi látványstrófáira? Ezek a pszeudostrófák (néhány metrikailag cizellált, a klasszikus metrumnak maradéktalanul megfelelő betéttől eltekintve) inkább csak a kulturális emlékezet mozgósítására szolgáltak, és a naplóbejegyzések, a köznapok mértékegységeinek hatottak. Tény ugyanakkor, hogy Tandori folyamatosan reflektál a strófaírás nehézségeire, kalandjaira, a kivételes koncentrációt igénylő, gondolateltérítő ősformára, a hibát pedig szerves összetevőként kezeli. Babics strófái viszont úgyszólván a legszigorúbb verstani előírásoknak is megfelelnek. A hibalehetőségekhez való viszony ugyanakkor nála is önreflexív: egyes strófák zárlatainál alternatív lehetőségeket is feltüntet, ezt kapcsos zárójel vagy törtvonal, esetleg kiemelés jelzi. Babics strófái geometrikus zenei kompozícióvá alakulnak, melyeket a szimmetriák és a különféle rokonítási lehetőségek cizellálnak.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltja (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

A szerző további cikkei

Szokács Kinga
Ex libris


Werner Herzog: Dereng a világ
Måns Wadensjö: Szülészet
Jhumpa Lahiri: Amerre járok
Ian McGregor: A 13-as tározó

A szerző további cikkei

Pintér Tibor
A körúti villamoson


► Péteri Lóránt: Gustav Mahler körút. Hét tanulmány. Kronosz Kiadó, Pécs, 2023, 208 oldal, 3500 Ft

Péteri Lóránt kötetének címe elsőrangú metafora. Ugyan ő maga az előszóban kibontja néhány elemét e metaforának, magam arra jutottam a tanulmányokat olvasva, hogy a budapesti Nagykörút sok kereszteződéssel találkozik: sugárúttal az Oktogonnál, nagy forgalmú főúttal a Nyugati téren, majd a Blaha Lujza téren, később az Üllői úttal, valamint kisebb-nagyobb keresztutcákkal (Dohány, Dob, Honvéd, Szemere, Wesselényi, Király stb.). Mármost, ha ezek a keresztutak is zeneszerzők neveit viselnék, akkor a Péteri Lóránt kötetében fontos szerepet kapó komponisták behálóznák Pest egész belső területét. S ha az egész Nagykörút Gustav Mahler nevét viselné, akkor kirajzolódna a XIX. század végi zenei élet egy igen jelentős szelete.Tovább

A szerző további cikkei

Golyán Ádám
Átdolgozott memória


► Szörényi László: Memoria Hun­garorum. Tanulmányok a régi ma­­gyar irodalomról. Nap Kiadó, Bu­da­pest, 2023, 180 oldal, 4500 Ft

Az időrendet követve – feltéve, hogy a lineáris olvasatot választjuk – Heltai Hálójáról szóló tanulmányon át jutunk el Faludi Ferenc prózájának és irodalmi jelentőségének boncolgatásáig. Ezeket követően három értekezés foglalkozik Dugonics Andrással. Az elsőezek közül a szegedi piarista szerző életét és életművét tekinti át nagy alapossággal. A második a Szittyiai történetek 1998-as kiadásának utószava, melyben megismerhetjük az anyag összegyűjtésének és szerkesztésének alapelveit. A harmadik, a témához szorosan kapcsolódó dolgozatban azokkal a hatásokkal foglalkozik, melyek az Argonautica megírását ösztönözték, valamint rávilágít a tényre, hogy a latin regény megírásának tanulságait felhasználva alkotta meg nagyhatású művét, az Etelkát.Tovább

A szerző további cikkei

Jakab Attila
Egy szolidáris társadalom


► Bo Lidergaard: Honfitársak. A dán zsidók menekülése 1943 októberében. Fordította Bogdán Ágnes. Múlt és Jövő Kiadó, Bu­da­pest, 2023, 506 oldal, 3800 Ft

A dániai zsidók (állampolgárok és menekültek) deportálásának ürügyeként a nácik a zsidókra hárították a szabotázsok felelősségét. Megindult az akció előkészítése, amelynek kezdetét szeptember 27-re időzítették. Miközben a nácik a deportálás előkészítésén dolgoztak, addig a dán közigazgatás és társadalom a zsidók megsegítésének lehetőségét kutatta. Maguk a Dániában állomásozó náci vezetők is belátták, „hogy a megszállt ország egyértelműen elutasítja a végső megoldás gyilkos logikáját” (71.). Ebből kifolyólag mérsékelt lelkesedéssel vettek részt az akcióban, hiszen szembesültek azzal, hogy a dán szervek részéről semmiféle támogatásra nem számíthatnak. A náci rendőrségnek, katonaságnak azt is megtiltották, hogy a dán lakásokba belépjenek!Tovább

A szerző további cikkei

Csabay-Tóth Bálint
Csökkenő költőiség


► William Shakespeare szonettjei. Fazekas Sándor fordításában. MMA Kiadó, Budapest, 2023, 543 oldal, 5600 Ft

Fazekas egy bevezetőtanulmánnyal kezdi munkáját, ebben kifejti aggályait a nyugatos iskolával kapcsolatban, a metrikával, szótagszámmal, rekonstruált kiejtéssel kapcsolatos álláspontját, fordítói ars poeticáját, a kötet elviségét, megnevezi forrásanyagát, az eredeti kötet(ek) koncepcióját és meghatározza az irodalomtörténeti, kortárs világirodalmi kontextust is. Bevezetésnek remek, átgondolt és alapos. A kötet koncepciója kapcsán Fazekas kifejti, hogy fordításával nem kíván Szabó Lőrinc és a nagy elődök helyébe lépni. Fazekast lényegében egy dolog zavarja nagyon: a fordítások pontatlansága. Ezért vállalkozik arra, hogy az eddigi legközelebbi fordítást adja Shakespeare-hez, tartalmában is, formájában is.Tovább

A szerző további cikkei

Paták Balázs
A képek uralma


► Vincenzo Latronico: A tökéletesség. Fordította Todero Anna. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2023, 128 oldal, 3499 Ft

Berlin dinamikusan változik, és a ’10-es évek végére már egyáltalán nem az a város, ahová Anna és Tom évekkel korábban érkeztek. Még ők is elidegenednek, és a biztos jólétüket lecserélik a változás ígéretére. Lisszabonba utaznak, egy „Web Summiton” dolgoznak. A szülők mindeközben már a berlini létüket sem értették: „Az a fajta felnőtt élet, amelyet a családjuk emlegetett, és amelyet barátaik olyan alapossággal megvalósítottak, egy másik generáció forgatókönyve volt”. (32.) A barátaik mégis irigykednek, idealizálják a protagonisták életét, mivel a valóság helyett a közösségi oldalakról értesülnek róla.Tovább

A szerző további cikkei

Széplaky Gerda
Tükörben – testként


(Csak egy testnek lenni. Fajgerné Dudás Andrea, Verebics Ágnes és Juhász Villő tárlata, Tér-Kép Galéria. A kiállítás szeptember 29-ig látogatható.)

A női identitás kérdései az ő műveiben jelennek meg a legkomplexebb módon. Fajgerné annak a fajta posztfeminizmusnak a képviselője, amely alapvetésnek tekinti a nő férfitól való különbözőségét, mi több, a hagyományos női szerepeket is hajlandó elfogadni és azokkal azonosulni – abban az esetben, ha az a nő szabad döntésén alapul. A művein keresztül megképzett, posztfeminista identitás provokatív: egyszerre jelent kihívást a hagyományelvű és a radikális feminista gondolkodás számára.Tovább

A szerző további cikkei

Ruff Borbála
Ha én ablak volnék


(J. M. Barrie: Peter Pan és Wendy. Előadja Für Anikó. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2023)

Szerencsés – s talán véletlen – egybeesés, hogy ebben az évben nemcsak a most tárgyalt hangoskönyvváltozat látott napvilágot, hanem a Disney+ Pán Péter és Wendy című amerikai fantasyja is (rendezte David Lowery), főként azért, mert bár ennek a kritikának nem a két változat, csak a lemez a tárgya, mégis megemlítendő, hogy a hangoskönyv és az új filmváltozat hangsúlyos pontjai jól mutatják az évszázados folyamatok változásait. Ki áll a középpontban: Péter vagy Wendy? Ki a mesélő? Szerepelhet-e Sohaország lakói között Down-szindrómás fiú, vagy nőnemű, esetleg színes bőrű alak – Barrie hangoskönyve esetében nem (pontosabban nem feladata az ez irányú érzékenyítés), de Lowery rendezésében már egyértelműen.Tovább

A szerző további cikkei

Sinkó István
Festők és filozófiák


(Látencia. Kondor Attila, Szurcsik József és Várady Róbert közös tárlata, Újlipótvárosi Klub-Galéria. A kiállítás szeptember 29-ig látható.)

A Kósa Gergely és Virág Ágnes kurátori munkájával elkészült tárlat különleges helyet foglal el a kiállítási életben, hisz nem csupán három festő egymás mellett megjelenő munkásságából ad metszetet, de egy egymást erősítő, gondolatokban és érzésekben gazdag művészeti együttműködésre is utaló bemutató látható az Újlipótvárosi Klub-Galériában.Tovább

A szerző további cikkei

Stőhr Lóránt
Varázslat a vásznon


(6. Budapesti Klasszikus Film Maraton, 2023. szeptember 12–17.)

A magyar filmek illő módon jelentékeny számban alakítják a programot, ám még fontosabb a külföldön karriert csináló magyar származású filmesek alkotásainak bemutatása. A téma a kezdetektől kiemelt hangsúlyt kapott a filmmaraton programjában, évről évre felvonulnak azok, akiket a filmtörténeti visszaemlékezésekben minduntalan büszkén emlegetünk. Az idén a brit filmben alkotó magyarok alkották az egyik fő témakört, a három Korda fivér, valamint Pressburger Imre előtt egyaránt tisztelgett a Film Maraton.Tovább

A szerző további cikkei

Herczog Noémi
Kabaré


(Pintér Béla: Réka és az Oltatlanok, Újpesti Rendezvénytér)

Valójában Pintér Béla pont abban a pillanatban váltott vissza vérbeli punkba (aki mindig is volt), azaz egy sokak számára taszító, provokatív, artikulálatlan és nem utolsósorban plebejus hangvételre, amikor piaci értelemben ez a legkevésbé állt érdekében. Nézői közül, úgy tűnhetett, sokan nem akarnak még beletörődni abba, hogy a drámai összetettség helyett eluralkodjon a performansz, a kabaré, a punk és a show. Miközben ugyanezek a nézők mégsem a kifacsart, hanem az eredeti Kosztolányi-soron nevettek a leghangosabban.Tovább

A szerző további cikkei

Végső Zoltán
Az avantgárd alkonyán

(Schlippenbach-Mahall-Fonda-Altschul – Opus Jazz Club, szeptember 12.)

Schlippenbach 85 éves, és mozgásában támogatásra szorul. Amikor azonban a zongora elé ül, szinte ugyanaz a tűz lobog játékában, mint pályafutása során bármikor. Rá is érvényes, amit a megöregedett gigászok színpadra lépésekor oly sokszor megállapítottunk (például Sonny Rollins vagy Wayne Shorter esetében): testének minden nyűgét-baját maga mögött hagyja, és megfiatalodva kezd bele a muzsikálásba. A két részletben prezentált, jó másfél órás koncertet Schlippenbach végig nagy erővel bírta, fantasztikusan inspiráló jelenség.Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
A kísértetkastély asszonya


(Kristīne Opolais áriaestje – Magyar Állami Operaház, szeptember 17.)

Meg is nyugodtam volna ezzel a tanulsággal, Opolais kipipálva, nemcsak kipipálva, de ki is húzva, de még nincs semminek sem vége. A zongorista Debussy Holdfényét is eljátssza, csak ő tudja, miért, aztán, megállás nélkül megy tovább a Ruszalka bevezető ütemeibe, várja az ember, hogy nyíljon a színpadi ajtó, de nem nyílik, ebből baj lesz, mindjárt be kellene lépni, a díva meg nincs sehol, és akkor mégis megjön az énekhang.Tovább

A szerző további cikkei

Csepelyi Adrienn
Körbeérő iszonyat


(Nagykutya – Top Boy, Netflix)

Ez eddig lehetne egy sablonos díleres sorozat is, a Top Boy azonban akkora népszerűségnek örvend, hogy többek között dalszövegek tucatjaiban énekelték meg, tele az internet a legújabb évadról készült mémekkel, s neki köszönhetően a jamaicai-angol „wagwan” kifejezés (a what’s going on?, azaz mi a helyzet? megfelelője) lassan a magyar szlengbe is beszivárog.

Merthogy a Top Boyt nem lehet a kontextus nélkül szemlélni: a szereplők a brit zenei színtér nagy nevei.Tovább

A szerző további cikkei

Károlyi Csaba
Esélyek


(Uniszex – Klubrádió, szeptember 4., 11., hétfőnként 14:00–15:00)

Kerekes Bori azzal indít, hogy női témákról lesz szó – nem csak nőknek. Kovács Gellért pedig azt kérdezi: „Miért gondolod azt, hogy azzal a szóval, hogy feminizmus, kiverjük a biztosítékot a férfiaknál, és nem csak a férfiaknál?” Végül megegyeznek abban, hogy „az egészséges feminizmus oké” – miközben kerülni szeretnék a sztereotípiákat (jó, de mit jelent az, hogy egészséges?). Kovács bevallja, ő nem tipikus férfi. Kerekes bevallja, ő meg szeret főzni. Mért volna ez gond? Világos, ez a műsor arra fog koncentrálni, hogy ne legyen doktriner. Két merész ember beszélget, tehát van esély.TovábbI N T E R J Ú

Kardos Ernő
Miért üresek a labdarúgó-stadionok lelátói?

Beszélgetés Muszbek Mihály sportközgazdásszal

A Felcsúton élő 1800 falulakónak építettek egy 3800 személyt befogadó stadiont, miközben Magyarországon az első osztályú bajnoki mérkőzések átlagos nézőszáma alig éri el a 3500-at – hívta fel a figyelmünket Muszbek Mihály sportközgazdász, aki szerint az üres lelátókért a túlméretezett hazai stadionok építőit lehet felelőssé tenni. Muszbek szerint, ha a bajnoki meccsek színvonala nem javul jelentősen, akkor a közönség továbbra sem lesz kíváncsi a focira. A Testnevelési Egyetem címzetes docense szerint a magyar válogatott iránt megnövekedett nézői érdeklődés sem annyira a foci színvonalának emelkedésével magyarázható, hanem a politika által tüzelt nemzeti érzésnek köszönhető, ami szinte kötelező társasági eseménnyé tette a meccsekre járást. Muszbek Mihály állítja: a mérkőzéseken szotyizó politikusok viszont inkább távol tartják a jó ízlésű szurkolókat, bár a legtöbben akár élveznék is, hogy együtt köpködnek a miniszterelnökkel, ha nem magasodna a nézők és a „miniszterelnöki bagázs” társasága közé üvegfal.Tovább

A szerző további cikkei

Fóti Tamás
„Orbán az alapszerződés-módosítás legjobb kampányarca”

Beszélgetés Daniel Freund EP-képviselővel

Daniel Freund (38) a német Zöldek képviselője az Európai Parlamentben. Májusban egyfajta tényfeltáró úton járt Magyarországon mint a Költ­ségvetési Ellenőrző Bizottság tagja. Arra voltak kíváncsiak, milyen körülmények között használja fel Magyarország az uniós forrásokat, miként gondoskodik a Számvevőszék arról, hogy a kedvezményezettek átláthatóan és elszámoltathatóan használják fel a pénzeket. A misszió meglehetősen ellenséges fogadtatásban részesült a kormányszervek részéről, a legabszurdabb az volt, amikor tárgyalásaikkal egy időben a kormányszóvivő már sértően minősítette munkájukat. Freund szerint az EU bővítésének következő fordulója nem történhet meg az EU alapszerződésének módosítása nélkül, például néhány területen meg kellene szüntetni az egyhangúság követelményét. Mint a magyar és a lengyel gyakorlat mutatja, az EU-t nem lehet kitenni annak, hogy egy-két ország blokkolhasson fontos uniós politikákat. „Orbán hasznos munkát végzett az utóbbi egy évben azért, hogy minél több ország lássa be, nem megy alapszerződés-módosítás nélkül.”


P Á R A T L A N

-átkai
EZEK ÁTADJÁK


A szerző további cikkei

(celebrálta Nyerges András)
HETI TEXTUS


A szerző további cikkei

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ


„NEM TERVEZEK BEHÁZASODNI A NER-BE” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2023.09.21.


A TARTALOMBÓL

– „Nem tervezek beházasodni a NER-be” – Kovács Gergely a fideszes vesztegetési kísérletről, a kutyapárt választási esélyeiről, a Hegyvidék zűrös ügyeiről. Interjú

– Leváltani és elszámoltatni – Ruff Bálint, a Partizán műsorvezetője az elárult szavazókról, megúszásról és felelősségről. Interjú

– „Ahhoz ki kell rúgniuk a kamerát a kezemből” – Reisz Gábor az állami elutasításról, a hazaárulókról, az összeomló magyar filmről és a politikusok másik világáról. Interjú

– Csak jövőre jön a mélypont – Ötödére esett az építőipari közbeszerzések értéke, csökkennek az anyagárak, nincs pénz beruházásokra

– A nagyszájúakat kifizetik, a többiekkel elbánnak – Zuhanórepülésben startolt az új tanév, legalább ezer tanár távozhat szeptemberben – a java pedig még hátra van

– Az iskolát építő mérnöknek mindene odaveszett – A nagy port kavart soroksári iskolabezárás kapcsán utánajártunk a részleteknek – elsőként lapunknak nyilatkozott a végrehajtási eljárás jogosultja

– Sokba kerül az államnak az olcsó bérlet – Megdobta az országbérletek iránti keresletet, hogy júliustól immár az intercityvonatokon is lehet velük utazni. Egyebek mellett ez derül ki a MÁV lapunk érdeklődésére kiadott adataiból

– Leépülő állam: A gyerek is csak eszköz – Szociálpolitika helyett gondoskodáspolitika, avagy a legkiszolgáltatottabbak kezének elengedése

– Életet lehel a régiségekbe – Százkét éves, szépen pöfög, nem borotvapenge, mi az? Látogatóban Tolnán, Balog Dánielnél

– Akinek ennyi pénze van, minek mászkál erre? – Szerb cigaretta, „szlovák papír”, román üveg, arab orvos. Nógrádba ért a migrációs hullám. Riport

– Orbán politikája nyerhet Pozsonyban is – Robert Fico sok mindenben hasonlóan gondolkodik, mint a magyar kormányfő, és mindkettejüknek nagy szüksége van szövetségesre

– Egy tatárral szállnak csatába – Rusztem Umerov védelmi miniszteri kinevezésével Zelenszkij megüzente, hogy Ukrajna nem adja fel a Krímet

– Előre figyelmeztettek, hogy baj lesz – „A kormányok kudarcot vallottak a válság kezelésében” – egységkormányt követelnek a líbiai katasztrófa túlélői

– Folytatódik a gabonacsata – Újabb frontot nyitott Magyarország az EU-n belül és azon kívül is az ukrán gabonahelyzettel összefüggésben

– Versenyfutás a királylányokkal – Meg lehet még állítani az ázsiai lódarazsak magyarországi terjedését?

– Csalóka orrdugulás-elhárítás – Az amerikai gyógyszerügyi hivatal tanácsadó testülete állásfoglalása szerint a fenilefrin hatástalan. Ez egy orrdugulás elleni gyógyszerhatóanyag, amely szerte a világon (Magyarországon is) a vény nélkül kapható megfázás elleni gyógyszerek gyakori összetevője

– Világmentő tétlenség – Negyven évvel ezelŌtt, 1983. szeptember 26-án majdnem eljött a világvége

– Röprekord – Számok nyelvén

– Pompeji uzsonna – Bűvös Szakács

– Megosztó Kánaán – Kultmatek

– A világgal változó regény – Könyvespolc rovatunkban ismert embereket kérdezünk, mit olvasnak, ezen a héten: Bárdos András újságírót, a 21. Század Kiadó alapítóját

– Aki felfedezte Antal Imrét – Száz éve született Békés József

– Hogyan lesz az ünneplésből erőszak? – A korrupciót, az orgiákat és a homofóbiát elnézték, de egy csók felforgatta a spanyol labdarúgást

Publicisztika:

– Puzsér Róbert: Kőgazdag fiatalok: Mészáros bulvártévéje a magyarok arcába köp
– Lakner Dávid: Választási kárbecslő
– Lányi András: Nyílt levél a hadügyminiszterhez
– Szerető Szabolcs: A mások biztonsága – Álláspont
– Nagy Bandó András: Körkapcsolás
– Kiss Viktor: Nem kell félni az antikapitalista baloldaltól – Válasz Lányi Andrásnak
– Nagy Attila Tibor: Pártot üt Márki-Zay Péter is – A NER uralma alatt
– Pethő Tibor: Bíboros a pártgyűlésen
– Lévay Zsolt: A hallgatás szégyene – Avagy mit mondana ma szegény Wittner Mária
– Albert Enikő: Népességpolitika vs. pártérdek – Akadálypálya
– Körmendy Zsuzsanna: Az árverés – Pár perc próza
– Szabó Antal: Amikor a NER-propaganda focizik – Szotyola
– Dévényi István: Elit menni Transylvania
– Marabu: Sodródunk

Kritika:

– Irány a lombkorona – Meg Lowman: A nyolcadik kontinens

– A francia csibész – Tapie, a csodaember. Francia minisorozat. Netflix

ITT OLVASHATÓ