2022. szeptember 1., csütörtök

KALTENBACH JENŐ: A MESSIÁSVÁRÁS NEM EGY DEMOKRATIKUS ATTITŰD

KLIKK TV TÍZ
Műsorvezető: BOLGÁR GYÖRGY
2022.09.01.


Bár a második politikai ciklusa 2007-ben lejárt s új funkciót azóta nem vállalt, a volt kisebbségi ombudsman a mai napig aktív a közéleti platformokon. A hétköznapi eseményekkel kapcsolatos bejegyzésein keresztül rugalmasan alkalmazkodott a kor nyújtotta lehetőségekhez, folyamatosan kommentálva a politikai és társadalmi eseményeket. Minderről Bolgár Györggyel beszélgettek a Klikk TV TÍZ című adásában.

„Közéletinek lenni, megnyilvánulni egy abszolút értelmiségi attitűd” – adott kézenfekvő magyarázatot a volt ombudsman.

Természetesen arról is markáns véleménye van, hogy az ellenzék másfél évvel ezelőtti vélt kohéziója mire maradt mára egyáltalán, kikérték-e a véleményét a programpontok kialakítása során?

A véleményem ma is az, hogy Márki-Zay jelöltsége egy súlyos tévedés volt, ami a bukásnak bár nem kizárólagos, de fontos eleme volt.(...) Fogalmam sincs, hogy Karácsony Gergő miért futamodott meg, de ezzel komoly csalódást okozott. Pár napja írtam neki kérve, hogy magyarázza meg ezt a dolgot, a válaszában közölte, hogy ’oké’. Egyelőre itt tartunk.

Kaltenbach Jenő szerint az a baj a hazai közélettel, hogy „az emberek messiást várnak, aki majd megoldja helyettünk a problémákat, de a messiásvárás nem egy demokratikus attitűd.”

ÉBRESZTŐ, MAGYARORSZÁG!

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.09.01.


A közoktatásban az itt és most utolérte a jövőt. A gondok úgy rakódnak egymásra, mint József Attila Ferencvárosában a korom, és ugyanúgy rakódnak le, mint a guanó, keményen, vastagon. Ha valamiből, az idei tanévkezdésből már tisztán, desztillálva láthatja a magyar társadalom, hová vezetett a Fidesz 12 éves, csak kommunikációjában létező kormányzása. Az „elit” Magyarország és a „cseléd” Magyarország megteremtése nyomán az oktatás lényegében már összeomlott.


Az egészben az a legborzasztóbb, hogy amit e téren napjainkban tapasztalunk, az még csak a lágy kezdet. Pedagógus ismerősöm mondta, ez az összeomlás nem olyan látványos, mint amikor felhőkarcolókat robbantanak fel öt másodperc alatt, hisz' amíg egyetlen takarítónőt, vagy iskolaőrt, arra járó volt tsz-elnököt is találnak, aki bemegy az osztályba vigyázni a gyerekekre, az oktatási kormányzat mondhatja – és mondja is –, hogy az oktatás zavartalanul folyik.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár egy bites világa pont olyan egyszerű, mint az orbáni hadoválás „az apa férfi, az anya nő” a „gránitszilárdságú” Alaptörvényben, amelyet már tízszer változtattak meg...

GYARMATHY ÉVA: „ÓSDI SZEMLÉLET, AMI MOST JELLEMZI AZ OKTATÁSIRÁNYÍTÁST”

MAGYAR NARANCS
Szerző: BÁNYAI GYÖRGY
2022.09.01.


A pedagógusok többsége nyitott lenne minden megoldásra, ami sikeressé teszi a gyerekek tanulását - állítja a neveléspszichológus, akivel a tanévkezdés kapcsán beszélgettünk.


magyarnarancs.hu: Pintér Sándor a meghallgatásakor közhelyes válaszában azt mondta, nem ígér semmit, de azt betartja. Azt viszont már akkor is tudta, hogy rend, fegyelem nélkül nincs oktatás. Egyelőre többet hallunk az iskolaőr-toborzásról, mint az előttünk álló tanévről.

Gyarmathy Éva: Az, hogy az iskolaügy a Belügyminisztériumhoz (BM) tartozik, a pedagógusok számára fenyegetéssel ér fel. Hogy majd a BM rendet teremt. Nem tudom, a pedagógusok mikor kapnak egyenruhát...

magyarnarancs.hu: A BM kérdőíveket juttatott el a pedagógusokhoz…

GYÉ: A nemzeti konzultációra hajaz a dolog. Ebből is az látszik, nem számíthatunk igazi megoldásokra. Mindeközben pillanatokon belül sok pedagógus hagyja ott a pályát, és osztályokat kell összevonni, mert már jelenleg sem tudnak mindenütt két tanítót adni alsósoknál, még a problémás gyerekek mellé se. Nincs elegendő szakember, és még kevesebb lesz. Először ezzel kéne foglalkozni, de ez nem történik meg.

magyarnarancs.hu: Dehogynem. Csak sajátos megközelítésben. Például az ideális osztálylétszámról is érdeklődnek a tanároknál a kérdőíven. Meg spekulálgatnak a kisiskolák sorsáról. Még az is felvetődött, hogy a túl alacsony létszám nem kedvez a gyerekek szocializációjának. Tényleg?

GYÉ: Bármit lehet állítani. Megrendelésre készülő tanulmányokban előfordulnak elég érdekes dolgok. Ott van például az Állami Számvevőszék nemrégiben kiadott tanulmánya, miszerint a népszaporulat látja kárát annak, ha sok nő tanul felsőfokon. Véletlenül sem az veszi el a kedvet a gyerekvállalástól, hogy már sok óvodában is harmincas csoportlétszámok vannak...


„AZ ORIGO NEM IDÉZ, DE AZT KIBÍROM” – CSER-PALKOVICS ANDRÁS KISZÓLÁSOKRÓL, GÁZÁRRÓL, KÖZELGŐ TÉLRŐL [HETIVÁLASZ 139]

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.09.01.


Drámai hangú bejegyzést tett közzé hétfőn Székesfehérvár fideszes polgármestere: nincs ajánlatuk az energia téli biztosítására, vagy ha van, az az eddigi ár tízszerese, amibe meg belerokkan a város. Cser-Palkovics András úgy látja, országos a probléma, legvégső esetben pedig állami kezelésbe kell adniuk néhány vagyonelemet. Az MLSZ-t és a többi sportági szövetséget már megkereste azzal: lehet, hogy nem lesz miből világítani a stadiont, mert ha dönteni kell, hogy Vidi-meccs vagy fűtött óvodák, a válasz egyértelmű. (Fűtött óvodák.) Pontosan mekkora a baj? Milyen többletkiadást jelent az energiaár-növekedés, és mennyire díjazzák a Fideszben a sokadik, országos visszhangot kapott kiszólását? HetiVálasz podcastunkban Cser-Palkovics Andrást Vörös Szabolcs kérdezte...

PALKOVICS VOLT ÜZLETTÁRSÁNAK CÉGEIHEZ DŐLNEK AZ ÁLLAMI MEGBÍZÁSOK, TÍZMILLIÁRDOKAT KÖLTÜNK NÁLUK OKTATÁSI INFORMATIKÁRA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.09.01.


A magyarországi általános és középiskolákban használt Kréta, valamint nagytestvére, az egyetemeken korábban bevezetett Neptun oktatási rendszerek ugyanannak a cégcsoportnak a termékei. Akárcsak a másik tengeristenről, Poszeidonról elnevezett elektronikus iratkezelő program, amit az államigazgatásban alkalmaznak. Ezeknek az informatikai rendszereknek az üzemeltetése, karbantartása és fejlesztése pedig évi többmilliárd forintos bevételt hoz a Fauszt Zoltánhoz köthető vállalatoknak.


Fauszt 2000-től 2014-ig üzlettársa volt Palkovics Lászlónak, akit akkor neveztek ki felsőoktatási államtitkárnak. 2016-ban Palkovics a teljes oktatásért felelős államtitkár lett, 2018 óta pedig miniszterként dolgozik a kormányban. Kettejük 14 évnyi üzleti kapcsolatát Hadházy Ákos tárta fel 2017-ben, Fauszt érdekeltségeihez pedig azóta is ömlik a közpénz...

TÉNYLEG MEGÉRI MOST ELADÓSODNI? - NE ESSEN AZ ÁTLAGOK BŰVÖLETÉBE!

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.09.01.


Sok családban emlékezhetnek még arra, hogy az elszálló infláció szabályosan „megette” a törlesztőket, ami egykor jelentős teher volt, az évek alatt említésre sem érdemes nagyságrendre csökkent. Egyes közvetítők most is ilyesmivel érvelnek a hitelfelvétel mellett, de az Azénpénzem.hu inkább mindenkit óvna az eladósodástól. Kifejtjük, miért.


Az augusztusi várható infláció 15-16 százalék, a jelenlegi hitelkamat pedig 8-9 százalék, így még mindig megéri eladósodni – állítja a Duna House Pénzügyek (DHP). Érvelésük szerint a jelenlegi magas inflációs környezet a hitelfelvételi lehetőségek kihasználása mellett szól, hiszen az inflációnál jóval alacsonyabb hitelkamatok mellett összességében a hitelünk reálkamata negatív lesz. Hozzátették még, hogy befektetői megközelítésből is jó döntés lehet a kölcsön. Mint állították: a szabadfelhasználású hitelkamatok szintje a prémium állampapír hozama alatt van.

Sok családban emlékezhetnek még arra, hogy egykor az elszálló infláció szabályosan „megette” a törlesztőket. Ugyanakkora összeg, ami a kölcsön felvételét követően jelentős teher volt, az évek alatt az említésre sem érdemes nagyságrendre csökkent. Elméletben tehát a friss eladósodás akár jó üzlet is lehetne. Az Azénpénzem.hu véleménye szerint azonban ez most egyáltalán nincs így...

BIZONYTALANSÁGBAN, TANÁCSTALANSÁGBAN, TILTAKOZÁSOKKAL INDUL AZ IDEI TANÉV

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2022.09.01.


Sztrájkok és polgári engedetlenségi mozgalom a lehetetlenül alacsony tanári fizetések miatt, elszabadult rezsiárak, csökkentett üzemmód vagy elszállt árakon fenntartott működés, dráguló menza és Pintér Sándor belügyminiszter titokzatos mérőmódszere – ez vár a tanárokra és a diákokra a ma induló tanévben.


Kedves gyerekek, drága tanárok, egybegyűltek, érdeklődők, elérkezett hát a várva várt szeptember 1., indul a tanév. Hogy nem lesz átlagos tanév, az egészen biztos: az magyar közoktatási rendszer számos sebből vérzik, és az eddigi felelős, a felszámolt EMMI helyett a Pintér Sándor-féle Belügyminisztérium hatáskörébe utalt oktatásügy olyan gondokkal néz szembe, mint a növekvő terheléssel párosuló, lehetetlenül alacsony tanári fizetések, az óvodák és az iskolák működését veszélyeztető, az egekbe emelkedő rezsiköltségek, nem beszélve a rendszert sújtó szakmai, elméleti és metodológiai problémákról.

Arról már szerencsére nem kell vitázni, hogy a tanárok keveset keresnek – maga a kormány is elismeri, hogy nem keresnek eleget. A legutóbbi kormányközeli Tranzit fesztiválon Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra is ígéretet tett, hogy a 147 ezer pedagógus átlagbére 2027-re bruttó 800 ezer forintra emelkedik, feltéve, ha addigra a kormány képes lesz teljesíteni azokat a jogállamisági feltételeket, amelyekhez az unió a támogatást köti.


Igaz az is, hogy a pedagógusok fizetésemelését nem csak EU-s pénzből lehetne megoldani. „A pedagógusok bérrendezése részben a Vodafone felvásárlására szánt pénzből is kijönne – nyilatkozta a Qubitnek Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. – 1400 milliárd forint a kumulált összeg, amit hozzá kéne tenni 2027-ig a megemelt pedagógusbérekhez. Ebből most 700 milliárdot elköltenek a Vodafone-ra, pedig, ha azt a pedagógusbérekre költenék, már a fele meg is lenne”. A korábban sokat hangoztatott érv, miszerint az oktatás a legmegtérülőbb befektetés, a Vodafone felvásárlásának a fényében váratlanul költséggé transzformálódott, tudtuk meg Gulyás Gergelytől, aki a 24.hu kérdésére magyarázta el, hogy a Vodafone felvásárlása üzlet, ami pénzt hoz, az oktatásra többet fordítani viszont költség, ami pénzt visz, így felesleges arra bazírozni, hogy a vodafone-os pénzből tanári béreket fognak rendezni.

Arra a kérdésre, hogy hihető-e, hogy valóban ilyen mértékű emelésre lehet számítani 2027-ig, Totyik azt mondta, hogy ha lesz is ebből valami, akkor azt a kormány a rendszer nagyon komoly átalakításához köti majd. Ugyanúgy, mint 2013-ban, amikor a pedagógus életpályamodellt bevezették: akkor is volt egy komolyabb béremelés, a túlórapénzeket viszont eltörölték. „Biztos vagyok benne, hogy komoly ára lesz az emelésnek, mert ez a kormány még soha semmit nem adott ingyen.”...

"ORBÁN KÖLTEKEZHET, NEM GYAKOROLHAT NYOMÁST AZ EU-RA" - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.09.01.


A magyar kormány biztos abban, megkapja az uniós pénzeket, vagy éppen bizonyos beruházások előfinanszírozásával akarják nyomás alá helyezni az Európai Bizottságot, hogy engedélyezzék a helyreállítási alap folyósítását Magyarország számára. Eric Manner, bizottsági szóvivő szerint azonban ezzel nem kényszeríthetik a testületet – írja az Euobserver.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy amilyen gyorsan csak lehet, értékelni akarja a helyreállítási alap feltételeire vonatkozó magyar válaszokat – írja az Euobserver. Mindenesetre a vezetőség nem akart reagálni arra a magyar sajtóban megjelent hírre, hogy Orbán a várható pénzügyi alap terhére már osztogatni kezdte a pénzeket a magyar költségvetésből, az 5,8 milliárd Euro egy részét, még mielőtt azokat odaítélték volna a magyar kormánynak. Ami egyértelműen arra utal, hogy Orbánék biztosak abban, megkapják az uniós pénzeket. Vagy éppen így akarják nyomás alá helyezni az Európai Bizottságot. "Nem létezik, hogy ezzel nyomást gyakoroljanak ránk" – így reagált az értesülésre Eric Manner, bizottsági szóvivő. Az vitathatatlan, hogy számos kérdésben előrejutottunk az elmúlt hónapokban, de továbbra is maradtak nyitott és megválaszolatlan kérdések, mint például a korrupció-ellenes intézkedések, korrekt auditálási és ellenőrzési mechanizmusok felülvizsgálata. Ezzel párhuzamosan folyik a másik eljárás, amely a jogállami normasértések korrigálását ellenőrzi, többek között a közbeszerzési eljárásokat, mivel e téren is felmerült a korrupció alapos gyanúja, így e téren is változásokat sürget az unió. Az Orbán-kormány októberre ígérte a tényleges változtatások végrehajtását. A magyar jogállami helyzetről szeptember közepén fog szavazni az Európai Parlament. Közben egyébként folyik a vita a lengyelekkel is, mert számos bírói vélemény szerint Ursula von der Leyen bizottsága elhamarkodottan ítélte oda a segélyt Varsónak, hiszen semmilyen előremutató változás nem történt a jogállammal összeegyeztethetetlen bírói rendszerben.

A legmagasabb kamatszint Európában

Ugyan nem mai és friss hír, hogy 11,75 százalékra emelte az irányadó kamatot az MNB, de a Bloomberg tudósítása mégiscsak újat mond, hogy ezzel sikerült elérnie a magyar kormánynak a legmagasabb kamatszintet az Európai Unióban.

Orbán nem veszi tekintetbe az uniós alapelveket

Olyannyira kimagaslóan nagy tételben állapodott meg a magyar kormány a Gazprommal a szeptembertől csaknem napi 6 millió köbméter gázszállításra szerződve, hogy feltehetően nemcsak saját téli fűtési igényét fogja kimaxolni hazánk, de juttathat belőle Ausztriának és Szlovákiának is ebből busás áron – feltételezi az orosz Kommerszant újság. Igaz, a Török Áramlaton át érkező gáz egyelőre csak két hónapig jön ebben a tételben. Már augusztusban is a korábban rögzített mennyiség feletti 2,6 millió köbméter érkezett hazánkba. A hír azért is robbant be a nemzetközi piacra, mert a Gazprom épp most állította le az Északi Áramlat 1-et – állítólag csak 3 napra karbantartásra hivatkozva. Egy orosz elemző fel is hívja a figyelmet, hogy az orosz különleges katonai művelet ellenére az uniós tagállam, Magyarország továbbra is kiváló kapcsolatot ápol Moszkvával, és rendszerint hallatja hangját, ha az orosz szankciókról esik szó Brüsszelben. Azt is látni kell, hogy ha Európa tényleg bajban lesz gáz híján, akkor az egyetlen uniós ország hazánk lesz, ahová a Török Áramlaton keresztül biztonságosan érkezhet a gáz – írja a lap.

Berlin Zeitung ezt írja ugyanerről: miközben Európa energia-megtakarításra rendezkedik be azzal a céllal, hogy csökkentse az oroszoktól való függését, addig Magyarország még több gázt vásárol Moszkvától.

Ugyanebben a megközelítésben értékeli a friss fejleményeket a ZdF is, mondván, Magyarország már az olajembargónál is külön alkut kötött, most az augusztusra kialkudott újabb gázmennyiséget duplázta meg további két hónapra. Orbán nem veszi tekintetbe az uniós alapelveket ebben a tekintetben sem.

Az orosz nyelű EurAsia Daily is megírta, hogy a magyar kormány nem támogatja az oroszokra vonatkozó schengeni vízumtilalmat, hisz erről nyilatkozott a magyar külügyminiszter az uniós külügyminiszterek prágai találkozóján a sajtónak. S ezzel csak nyomatékot adott korábbról is ismert álláspontjának, hogy semmilyen megszorítást nem hajlandó ebben a kérdésben elfogadni. A vita nem zárult le, mert a Balti-államok a többségi döntés ellenére egyedi megoldásban gondolkodnak.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

ÚJ SZABÁLYOK A NYUGDÍJ ISMÉTELT MEGÁLLAPÍTÁSÁNÁL A KORHATÁR ELŐTTI ELLÁTÁS MELLETTI KERESŐTEVÉKENYSÉGNÉL

ADO.HU
Szerző: MOLNÁRNÉ DR. BALOGH MÁRTA
2022.08.31.


Július 28-tól már nemcsak a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül, hanem időkorlát nélkül kérhető a nyugdíj összegének ismételt megállapítása, vagyis a nyugdíj újraszámítása...

TGM: GORBACSOVRÓL RÖVIDEN

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2022.09.01.


Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió egykori Kommunista Pártjának legutolsó főtitkára 91 éves korában elhunyt.

Az ő hivatali idejében és az ő habozó közreműködésével dőlt meg a „valóságosan létező szocializmus” a Szovjetunióban és egyebütt Kelet-Európában (az ázsiai posztsztálinista államok – Kína, Vietnam, Észak-Korea, Laosz, Kambodzsa – változó mértékben ugyan, de fönnállnak még, különbségeik ellenére egyaránt kíméletlen diktatúrák)...

TŰZIJÁTÉK, METEOROLÓGUS VENDETTA, DIPLOMÁS NŐK ÉS AZ APRÓ

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2022.08.31.Tűzijáték, meteorológus vendetta, diplomás nők és az apró...

MÉSZÁROSNÁL IS „NEMZETIBB” NAGYTŐKÉS SZÜLETIK? – JÁSZAI GELLÉRT ÚTJA A VODAFONE-IG

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2022.08.31.


Lehet gyorsabban terjeszkedni, mint Mészáros Lőrinc? A SCD-csoporttal egykor a turisztika „Molját” építő, majd a kudarcos kísérlet közben Medgyessy Péter exkormányfőt balatoni partszakaszhoz segítő Jászai Gellértnek sikerülhet. A balról jobbra fordult üzletember – csak úgy mellékesen – Tiborcz Istvánnal is ingatlanbizniszelt, most pedig regionális multit faraghat a hazai Vodafone-t bekebelező 4iG-ből. A Fidesz ugyanis stratégiai érdeknek tartja, hogy a közművek – köztük a digitális infrastruktúra – Jászai-féle „nemzeti nagytőkésekhez” kerüljenek. E folyamatnak vannak ésszerű elemei, de az alapja minimum billeg. Mert szinte egyetlen tény sem indokolja a „nemzeti” és a „tőkés” szavak használatát. Vélemény...

KÁOSZ BECSENGETÉSRE – TANÁRHIÁNNYAL, REZSIEMELÉSSEL ÉS EGY ÚJABB DIGITÁLIS OKTATÁSI IDŐSZAK RÉMÉVEL INDUL AZ ÚJ TANÉV

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2022.09.01.


Elkezdődött a 2022/2023-as tanév, ma több mint egymillió általános és középiskolás ül vissza az iskolapadba vagy kezdi meg tanulmányait, s bár a kormány a koronavírus-járvány két éve után „rendes és normális” tanévkezdést ígért, a diákoknak, szüleiknek és a pedagógusoknak most is több bizonytalansággal kell szembenézniük.

Az egyik már-már állandónak mondható, de évről évre súlyosbodó probléma a pedagógushiány, amin a mostani tanévre sem sikerült érdemben javítani. Bár pontos adatok még nincsenek, hány főállású pedagógus kezd dolgozni szeptemberben az oktatási-nevelési intézményekben, az biztos, hogy a közszféra állásportálján még augusztus 31-én is több száz tanár, tanító, óvodapedagógus, fejlesztő- és gyógypedagógus álláshely volt meghirdetve, ami rendszerint a jéghegy csúcsát jelenti: ezek azok az üres álláshelyek, amelyeket már sehogy sem tudnak pótolni az intézmények.

Ami biztos: a tanárok száma az előző tanévben 147,8 ezer volt a KSH adatai szerint, ami az elmúlt húsz év második legalacsonyabb pedagóguslétszáma.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) becslései szerint összesen mintegy 16 ezer tanár hiányzik a rendszerből, és a nyár folyamán is sokan mondtak fel, elsősorban megélhetési okokból.

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás lapunknak elmondta: több intézményről tudnak, ahol még a tanévkezdés előtti utolsó napokban sem fejezték be a tantárgyfelosztást, de van olyan iskola is, ahol egyelőre csak szeptember 1-jére és 2-ára adtak ki órarendet, mert még nem tudják, a továbbiakban hogyan oldják meg a helyettesítéseket, csoportösszevonásokat, vagy tanévkezdés után tudnak-e felvenni valakit az üres álláshelyekre. Egyes intézményekben nyugdíjas pedagógusokkal enyhítenék a hiányt, miután a kormány erre a tanévre módosított a visszafoglalkoztatás szabályain (az idős tanároknak nem kell lemondaniuk a nyugdíjukról, ha teljes munkaidőben visszamennek tanítani), de az érdekvédő szerint ez sem túl vonzó lehetőség, a PSZ-hez érkezett visszajelzések szerint a legtöbben legfeljebb óraadóként vállalják a munkát heti 14 órában...


MAGYARUL IS ELÉRHETŐ AZ EU GYEREKBARÁT GYEREKJOGI STRATÉGIÁJA - GYEREKBARÁT VERZIÓBAN IS OLVASHATÓ MÁR AZ EURÓPAI UNIÓ 2021-2024-ES IDŐSZAKRA SZÓLÓ GYEREKJOGI STRATÉGIÁJA

HINTALOVON ALAPÍTVÁNY
Szerző: EURÓPAI UNIÓ
2022.08.


Az Európai Bizottság gyerekjogi stratégiát készített a 2021–2024-es időszakra vonatkozóan arról, hogy az EU és tagállamai hogyan védhetik jobban a gyerekek jogait. A Mi Európánk, mi jogaink, a mi jövőnk kutatásban 10.000 gyerek véleményét kérdezték meg arról, mitől éreznék magukat jobban.

A gyerekek közreműködésével gyerekbarát változatok is készültek az EU gyermekjogi stratégiájáról. Az észak-írországi Belfastban működő Queen’s University Gyermekjogi Központja két, gyermekekből és fiatalokból álló csoportot állított össze dublini iskolákból. A stratégia eredeti, angol nyelvű verziójában ez a két csoport segített abban, hogy hogyan magyarázzák el a gyerekeknek a stratégia főbb üzeneteit. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gyerek önkéntesei segítették az anyagok jóváhagyását, átnézték és véleményezték a magyar nyelvű fordítást, és biztosították a gyermekbarát nyelvezet alkalmazását a fordítási folyamat során.

Gyerekbarát verziók:

A hosszabb verzió itt érhető el.
A könnyebben olvasható verzió itt található.
A rövidebb verzió itt olvasható.

BECSÖNGETÉS - ÉLŐBEN A TANÉVKEZDÉSRŐL!

444.HU
Szerző: 444.HU
2022.09.01.


- Esősen indul a szeptember, legalább egyetlen gyerek se fog a strandra vágyni.

- Tanárhiány, egekbe szökő rezsiárak, elmaradó tanári fizetésemelések – ezek a témák határozták meg a nyári szünetet, a napokban több helyen is tüntetnek majd a közoktatás állapota miatt.

- Láttál valami érdekeset az évnyitón? Kockás ingbe mentek tanárok vagy tiltakoztak a szülők? 

- Beszerelték már az új fatüzelésű kályhát? Megjelent egy politikus beszédet tartani? Ha bármi ilyesmibe futottál volna vele, akkor ha gondolod, írd meg nekünk a megirom @ 444.hu emailcímre 'Tanévkezdés' tárggyal...

AZ ÁLLAM EGYELŐRE KITÁMASZTJA AZ INGATLANPIACOT, DE AKÁR ÁRCSÖKKENÉS IS JÖHET

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2022.09.01.


A magyar ingatlanpiac elmúlt nagyjából három évtizede néhány rövidebb időszaktól eltekintve bizonyos szempontból elég unalmas volt. A fellendülések idején az árak csak mentek felfele, és nem lehetett látni, hogy mikor állnak meg, a 2008-as összeomlás után pedig következett pár év pangás, amikor azt lehetett találgatni, hogy mi lehel életet a piacba. Olyan időszak nem igazán volt, amikor teljesen bizonytalan lett volna, hogy a következő hónapokban merre indulnak az árak. Az elmúlt hónapokban viszont a covid és a háború mentén kialakult gazdasági helyzet, főleg a magas infláció és a világszerte beinduló jegybanki szigorítások miatt egy ilyen időszakba érkeztünk meg. A szokásostól eltérően most a visszaesés, a stagnálás és a további fellendülés is benne van a piac következő fél-egy évében.

A hírek alapján ez viszont nem érzékelhető. A viszonylagos ingatlanpiaci nyugalom azért is tűnhet most furcsának Magyarországon, mert miközben a nemzetközi sajtóban egymást követik azok a hírek, amik jelentősebb piacokon beinduló árcsökkenésről számolnak be – pl. Svédországban, Dániában, Németországban, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban – itthon arról lehet olvasni, hogy egymillió forint fölé emelkedett egyes panellakások négyzetméterára, vagy hogy az ingatlanpiaci árindexek alapján az egész EU-ban itt drágulnak a leginkább az ingatlanok 2015-höz képest, és az év első negyedévében csak Csehországban volt nagyobb a drágulás...

NYILATKOZAT A SZAKELLÁTOTT GYEREKEK PÁLYAALKALMASSÁGI /IQ VIZSGÁLATÁVAL KAPCSOLATBAN

GYERMEKJOGI CIVIL KOALÍCIÓ
Szerző: GYERMEKJOGI CIVIL KOALÍCIÓ
2022.08.


A Gyermekjogi Civil Koalíció 29 tagja nyilatkozatot adott ki, mely szerint a 2022/2023-as tanévre kitűzött kompetenciamérések (22/2022. (VII.29.) BM rendelet) a szakellátott gyermekek pályaalkalmassági/IQ felmérésének végrehajtásával kapcsolatos, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (OGYSZ) Országos Igazgatója által kiadott, 2022. augusztus 11-én hatályba lépett 7/2022. (08.10) Egyedi Utasítás számos szakmai dilemmát és aggályt vetett fel a Gyermekjogi Civil Koalíció tagjai számára.


A Gyermekjogi Civil Koalíció tájékoztatást kér arról, hogy mi a célja és szakmai megalapozottsága annak, hogy a magyarországi gyermekvédelmi gondoskodásban élő, 6-18 év közötti gyerekek pályaalkalmassági és intelligencia mérését végezteti el a belügyi tárca. Aggályos a Koalíció számára az, hogy ismeretlen célból, rapid módon készül el rohamtempóban egy olyan vizsgálat, amely az érintett, traumatizált gyermekek számára további traumákat okozhat, miközben a gyermekvédelem számtalan különösen súlyos válsághelyzettel küzd hosszabb ideje. A jelenlegi magas infláció, az energiaáremeléssel összefüggő egzisztenciális válság, a krónikus szakemberhiány, a roma és speciális szükségletű gyermekek rendszerszintű diszkriminációja, a gyermekek ellen elkövetett erőszak, az egyre súlyosbodó gyermekszegénység, megélhetési problémák, a gyermekvédelmi rendszer elégtelen működése és súlyos erőforrás-hiánya következtében a gyerekek igen sokszor nem kapják meg – az alapellátásban és a szakellátásban – a fejlődési szükségleteiknek megfelelő ellátást, védelmet. Álláspontunk szerint ezek az igazán fontos, azonnali kormányzati cselekvést kívánó kihívások. Választ kérünk ezért arra is, hogy a fenti, a gyermekek jólétét és jóllétét hosszú ideje fenyegető kihívásokra a szakminisztérium milyen megoldást tervez és valósít meg a közeli jövőben.

Természetesen a Gyermekjogi Civil Koalíció is fontosnak tartja, hogy a gyermekvédelmi ellátórendszerben élő gyerekekről is álljanak rendelkezésre megfelelően validált vizsgálatok, mérések, melyeket megfelelően felkészült szakemberek készítenek el és értékelnek ki. Azonban az IQ-teszteknek akkor van értelme, ha az eredményből következtetni lehet a gyermek képességeire, így segítve azt, hogy a számára egyénileg szükséges minőségi ellátást megkapja.

Az állásfoglalás teljes szövege elérhető a LETÖLTÉS gomb alatt.

LETÖLTÉS

GYCK-Nyilakozata-a-szakellátott-gyermekek-pályaalkalmasságiIQ-felmérésének-végrehajtásával.pdf-végleges

(135 Kb)

A PROBLÉMÁINKON TOVÁBBI EGY, KÉT, HÁROM KAMATEMELÉS SEM TUD SEGÍTENI

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.09.01.


„A kamatemelésnek a gazdasági működés szempontjából egyre nagyobb a kára, a monetáris stabilitás szempontjából pedig egyre kisebb a hozama” – mondta a Hírklikknek Bod Péter Ákos. A korábbi jegybankelnököt annak kapcsán kerestük meg, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa egy újabb jelentős, 100 bázispontos alapkamat-emelést hajtott végre. Energetikai és finanszírozási szempontból törékeny itthon a helyzet, nem szólva a jogi, politikai, intézményi és személyi szempontról – mutatott rá a professzor. Leszögezte ugyanakkor, hogy a problémákon még további egy, két, három kamatemeléssel sem lehet segíteni, de persze az MNB csinálja, amit tankönyv szerint is tenni szoktak a jegybankok. S hogy miért és mire mondta, hogy „a bolondoknak is megérte ez a gorbacsovi szlogenként megismert uszkorenyije, azaz gyorsítás”? Erre is választ kap a cikkből.


A közelmúltban Bod Péter Ákos többször is azt fejtegette portálunknak (például itt és itt), hogy hiába emel a jegybank alapkamatot, a forint gyengülésének problémáját ez nem oldja meg, miután az már a politikán múlik. Azt fejtegette, hogy „a kamatemelésekkel az MNB már nem képes megfogni az inflációt, mivel a forint gyenge voltáért éppen az ő hiteltelensége a felelős”, illetve, hogy „a Magyar Nemzeti Banknak már nem nagyon érdemes a jelenlegi szint fölé emelni az alapkamatot, hiszen mindenki igazából a politikai, a gazdaságpolitikai lépéseket várja”. Végül egy hasonlat jutott az eszébe: „az ember megissza a negyedik kávéját és még mindig bamba marad utána, merthogy lehet iszogatni a kávékat, de van egy pont, ami után már nem kellene ezt tenni, hiszen a hatás csak pillanatnyi”, arra utalva, hogy a kamatemelések ideig óráig erősítik a forintot, de utána az ismét visszagyengül a korábbi, vagy még annál is gyengébb szintre.

A héten a jegybank ismét nagyot emelt: 100 bázisponttal 11,75 százalékos szintre tolta fel az alapkamatot. Ez ma már magasabb, mint amilyen a Fidesz által máig mumusként emlegetett Gyurcsány-kormány legrosszabb időszakában, a 2008-as pénzügyi válság idején volt (akkor a legmagasabb alapkamat 11,5 százalékos volt, ami egyébként egy hónapig maradt csak ezen a szinten, s három hónap múlva már úgy alakultak a dolgok, hogy ismét tíz százalék alá lehetett lecsökkenteni)...

VAN, AHOL BUDAPESTHEZ KÉPEST SZÁZSZOR TÖBB A HALMOZOTTAN HÁTRÁNYOS HELYZETŰ DIÁKOK ARÁNYA

TELEX
Szerzők: HALÁSZ NIKOLETT, JOÓB SÁNDOR
2022.09.01.


Az általános iskolai tanárok közel fele elmúlt 50 éves, fiatalok alig vannak, a női pedagógusok aránya közel 90 százalék, és a magyar iskolarendszer alig-alig képes felemelni a leginkább rászoruló rétegek gyermekeit, az új tanév elején ezek a trendek láthatók a Központi Statisztikai Hivatal részletes oktatási statisztikáiból. Óriási területi különbségek is vannak: Budapesten az általános iskolás diákoknak csak 0,6 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű, az Encsi járásban ennek a százszorosa: 62,5 százalék.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrégen részletes statisztikákat tett közzé a 2021/2022-es évről, ahol a fenntartókról, pedagógusokról, de leginkább a diákokról osztottak meg érdekes információkat. Milyen oktatási rendszerrel vág neki Magyarország az új tanévnek, milyen problémákkal küzdenek a tanárok, és mire (nem) képes a magyar iskola?

ORBÁNNAK MÁR NINCS SZÜKSÉGE AZ ORSZÁG 133 LEGBÁTRABB EMBERÉRE – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.09.01.


A rendeleti kormányzással szinte bármit megtehet a sajátjai nélkül is

Akárhol is van.

Jövő héten tarthatják a kötcsei találkozót

Arra biztosan hazajön a Főni, hogy eligazítást tartson az övéinek.

„A bizalom megtartása érdekében” nem mondja meg a kormány, hogy mit vállalna be az uniós pénzekért

Több mint egy hete hallgat a kormány arról, hogy milyen további engedményeket tennének Brüsszelnek a befagyasztott uniós forrásokért cserébe.

NATO: időhúzásra játszhat a magyar kormány

Egy hosszú szabi pont megfelelő erre… de akár egy éves hosszúságúra is nyúlhat a Jens Stoltenberg NATO főtitkár által emlegetett “nagyon gyors” csatlakozást, s az sem kizárt, hogy a magyar kormány egészen eddig fog takarózni a török érdekekkel, hogy minél tovább semleges félként lavírozhasson a nemzetközi porondon.

Megszólalt Nagy Márton a moszkvai útjával kapcsolatban (is)

“Fontos, hogy legyen gáz, megfelelő gáz legyen, és az ára megfelelő legyen. Ezen feltételek mentén tárgyaltam, de várni kell még pár hetet, hogy lássuk, el tudtunk-e érni valamit. A politikának a politikával kell tárgyalnia, a Gazprommal rendes munkarendben az MVM tárgyal.”

Megvan a délről jövő plusz orosz gáz Szijjártó Péter prágai győzelmi jelentése szerint

A miniszter szerint már a szerződést alá is írtuk a Gazprommal, bár az nem derült ki a szavaiból, hogy ez mikor történt és hol. Sok itt a fura esemény.

Elutasította Bánffyhunyad önkormányzata a magyar kormánypénzből felépített óvoda épületének ingyenes átvételét

A magyar kormány 2016 novemberében hirdette meg a Kárpát-medencei óvoda- és bölcsődefejlesztő programot, melynek első számú kedvezményezettje Erdély lett, ahol 103 új óvoda és bölcsőde épült meg és további 380 felújítása zajlott. Eddig a pillanatig egyedül Bánffyhunyadon tanúsítottak elutasító magatartást a helyi döntéshozók.

Nem adja Pécs a vízművét

Az újabb államosítási hullám helyett a pécsi önkormányzat szívesebben látná a korábban államosított javak visszaszolgáltatását.

„Látható állami segítség akkor kezdődött, amikor látszott, hogy lesz EU-s pénz” – civil segítők a menekültválságról

Júniusban a Miniszterelnökség elismerte, hogy a REACT-EU nevű alapból származó támogatást már elköltötték a menekültválságtól független célokra.

Senki sem tudja, mi folyik Herszon körül

Az információkat mindkét oldalon erősen szűrik, az ukránok még az egyébként jól értesült közösségi médiás hírforrásokat is igyekeztek lezárni, hogy az oroszok minél kevesebbet tudhassanak meg valódi szándékaikról.

2 órákra a háztartásokban is lekapcsolhatják télen az áramot Franciaországban

HA Oroszország elzárja a gázcsapot, a szállítások leállnak és extrém hideg lesz a tél.

NAHALKA ISTVÁN: A MAGYAR TÁRSADALOM EGYÉRTELMŰEN VESZÍTETT A FIDESZ KÖZOKTATÁSPOLITIKÁJÁVAL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.08.28.Orbán Viktor miniszterelnök Tusványoson tartott beszédében bemutatott egy listát arról, mit tart szükségesnek, hogy Magyarország fejlődése 2030-ra „lokális kivétel" lehessen. A Hírklikk utánanézett, hogy az utóbbi 12 évben hogyan sáfárkodott a kétharmados többség az egyes területek javaival. Sorozatunkból az is kiderül, mi vár Magyarországra a Fidesz – azaz Orbán Viktor – vezette kormány további országlása alatt.


Magyarországon a közoktatásban 2010 óta nő az esélyegyenlőtlenség, a szelekció az iskolában, 2009 óta romlanak a PISA-eredmények. A 2008-2009-es évek végén a 16 évesek 100 százaléka járt iskolába, ma csak 90 százalékuk. Mindenhol a romlás jelei láthatók – nyilatkozta a Hírklikknek Nahalka István oktatáskutató. Hozzátette: a Fidesz 12 éves uralma alatt meghozott intézkedések nem szolgálták a közoktatás fejlődését. A veszteség az, hogy Magyarország a világ fejlődésével ellentétesen halad, és inkább visszafejlődik. Persze, a jelenlegi hatalom emberei ezt nyilván nem így gondolják.

A magyar közoktatást 12 éve a Fidesz uralja. Mik voltak a legfontosabb intézkedéseik ezen a területen, mi alakult másképpen, mint addig?

AZ ETYEKI MANDALA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.09.01.


Etyeken a szülők és a helyi lakosok újították fel a német nemzetiségi általános iskolát, mert a NER-ben mindent a szülők és a helyiek végeznek el mindenhol, hogy a környezetük valamiképp élhető formát öltsön. A szülők és a helyiek a NER más vidékein óvodákat, kórházi kórtermeket és más efféléket festegetnek, és gyakorta származik ebből bajuk. De olyan, mint Etyeken, elég ritkán. Elöljáróban, mintegy az egyestől az általános felé terelve gondolkodásunkat jegyezzük meg, hogy a NER tizenkét éve alatt a különféle pozíciókba, hivatalokba jutó emberek egyre hülyébbek, ami egyenes következménye a kontraszelekciónak, csodálkozni rajta tehát nincs mit. Kies hazánkban tombol a rosszindulatba és hatalmi gőgbe ojtott ostobaság.

Ez Magyarország, ahol élnünk adatik, ha elmenni módunkban nincsen. Ha a hülyék vannak hatalmon, abból az következik, üldözni fogják, amit nem értenek, s mivel hülyék, az üldözendő tárgyak, eszmék és emberek köre elég széles. Életünk tehát így válik pokollá, de április óta szavunk nem lehet, mivel mi választottuk meg őket. Az etyekiek is saját maguknak választottak polgármestert, s hogy most az történt velük, ami, az ugyan sajnálatos, de csak maguknak köszönhetik. Ilyképp írásunk nem őket, s rajtuk keresztül magunkat sajnáltatandó születik, hanem csak mintegy kórkép leirata boldogabb tájékoknak és időknek, nyersanyag abszurd drámák számára, ha lesz valaha színpad, ahol ilyesmit elő lehet adni.

Gogol volna a kívánatos szerző, de érjük be velem, aki abból indul ki, nem jó dolog akkor, ha hülye a polgármester, olyan dolgokat ismerni, mint mandala. A mandala nem turul, nem fokos és bő gatya, nem pátoszba ájult keresztény kultúra, illetve annak hiánya, egyáltalán a mandala idegen a nemzettesttől, és furán színes is. Hogy a színei különféle dolgokat jelentenek együttérzéstől a bölcsességig és így tovább, az egyáltalán nem játszik, mert színes, így buziszaga van. Hogy szép legyen az a kurva iskola, a szülők és a helyiek egy mandalát föstöttek a falára, mert nincsenek tisztában azzal, hogy a NER-ben ilyet nem lehet, amióta a kedves vezető meghirdette a fasiszta háborúját a melegek ellen...

KIUGRÓ TANÁROK, HÁZASODÓ GAZDÁK- A 444 NÉGY OLVASÁSRA KÜLÖN IS AJÁNLOTT CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2022.09.01.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb híreivel. Szokás szerint négy anyagot külön is ajánlunk:


LEHET-E HITLER VAGY LENIN SZOBROT IS AVATNI A PARLAMENT SZOBÁJÁBAN?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.08.31.


Orbán új náci szatellitpártja, a “Mi Hazánk” Horthy Miklós volt kormányzóról készült szobrot avatott Dúró Dóra náci képviselő parlamenti irodájában. Horthy háborús bűnös volt, függetlenül attól, hogy Sztálin közbenjárására nem került a nürnbergi bíróság elé, s nem ítélték halálra, amit megérdemelt volna. Horthy a mai keresztényfasiszta rendszernek megfelelő kétszínű politikát folytatott, a mai nagy “pávatáncos” elődje volt, a magyar zsidóság Auschwitzba történő deportálását az ő törvényes magyar kormánya hajtotta végre az általa kinevezett belügyi vezetőkkel.

Ezért Horthy Miklós, mint Hitler szövetségese, felelős a csaknem félmillió magyar zsidó haláltáborokba történt deportálásáért, ahogy felelős a holokausztot megelőző “keresztény-nemzeti” magyar antiszemita identitásért, antiszemita uszításért és a zsidóellenes törvényekért is. Horthy a német megszállás után nem mondott le, ezzel hitelesítette és törvényesítette a deportálásokat, amelyeket az általa kinevezett törvényes magyar kormány hajtott végre. A magyar zsidókat Horthy Miklós és belügyi vezetői küldték a haláltáborokba, így a horthysta magyar állam vett részt a népirtásban.

Horthy magát antiszemitának nevezte, a rendszere “kereszténynek” nevezte magát, amelyben a “keresztény” jelző semmi mást nem jelentett, csak azt, hogy “nem zsidó”. Orbán Viktor “keresztény” rendszerének is éppen ez a lényege, az illiberális jelző ugyanazt jelenti, hogy “nem zsidó”. Miközben a kereszténység igazi jelentése, hogy “pogány származású zsidó”, mert a kereszténység lényege, hogy a zsidó Messiáshoz megtérő pogányokat Isten beoltja a zsidóság szelíd olajfájába. Ezért egy antiszemita rendszer nem más, mint a kereszténység és a zsidó Messiás, Jézus Krisztus tagadása.

Orbán 2015-ben arra hivatkozott a parlamentben, hogy Horthy “a magyar alkotmány szerint egy olyan időszakban volt politikai vezető, amit a magyar alkotmány világosan úgy határoz meg, hogy Magyarország elvesztette a nemzeti szuverenitását”. Először is jelenleg nincs magyar Alkotmány, azt Orbán önkényesen eltörölte. Az ő rendszerének van egy illegitim és törvénytelen alaptörvénye, ami azonban nem alkotmány. Magyarországon megszűnt az alkotmányos rend. Ami Orbán alaptörvényében szerepel, amire Orbán hivatkozott, az történelemhamisítás és Horthy mosdatása.

Amire Orbán hivatkozik, azt ő maga íratta az alaptörvénybe. Saját magára hivatkozik, mint “alkotmányos” forrásra. 1944-ben a németek nem megszállták Magyarországot, hanem csak bevonultak, hogy nyomás alá helyezzék a kétkulacsos jellemvilágbajnokot, Orbán kétszínű képmását, az akkori pávatáncos Horthyt. Magyarország nem veszítette el a szuverenitását, mert a törvényes magyar kormányzó, Horthy a helyén maradt, és az általa kinevezett nácibarát, antiszemita, törvényes magyar kormányt ő nevezte ki, s ez hajtotta végre a zsidók deportálását, külső német kényszer nélkül.

Azzal, hogy Horthy nem állt ellen a németeknek, és nem is mondott le, nem megszállás történt, hanem a szövetséges náci németek bevonulása. A Horthy által kinevezett törvényes magyar belügy, a törvényes magyar kormány, minden fizika kényszer nélkül készségesen és boldogan teljesítette a németek kérését, akik nem is vettek részt a deportálásban, mert nem volt rájuk szükség. A németek halálgyárai, elsősorban Auschwitz gázkamrái, nem tudták követni a magyar tempót, mert a horthysta magyar kormány túlteljesítette a németek kérését. A németek erre képtelenek lettek volna...

TÁJKÉP ISKOLAKEZDÉS ELŐTT

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: TRENCSÉNYI LÁSZLÓ
2022.08.26.


Az augusztusi napokban a 80 éve, növendékei közt a treblinkai haláltáborban elpusztított író-orvos-pedagógus, Janusz Korczak emlékére rendezett, a szomorú tartalomhoz illő megrendültségben lezajlott online beszélgetésen (amolyan minikonferencián) – ha lehet – még megrázóbb hozzászólást hallgattunk úgymond a „végekről”. Iványi Júlia, a budapesti MÁV-telepi iskola tanítója először felidézte a Wajda-filmből is emlékezetes perceket, amikor a gyerekek menete, az élen a varsói Öreg Doktorral elindul a vagonok felé a végzetes, utolsó „kirándulásra”. Ezután Júlia a saját tanítványainak sorsát hozta szóba. Ebbe az intézménybe járnak egyébként az Erdős Virág által is megénekelt-megsiratott Hős utcai gyerekek is. A rövid beszédből kitűnt, a kidőlt-bedőlt falú régi iskolaépületben szívesen tartózkodnak a gyerekek, megtanultak beszélgetni egymással, közös iskolai életükről döntéseket hozni, és még megannyi szociális kompetenciával gazdagodnak itt, a Wesley-iskolahálózat intézményében – örömmel és gyarapodó jóindulattal. Megtudtuk, a felügyelő minisztériumnak ennyi pedagógiai eredménynek nem elég: a teljesítménymérések mutatta alacsony szintre hivatkozva megvonta az állami támogatást az iskolától. A tanítónő – aki pedagógiai hitvallását, módszertani kultúráját (például a diákönkormányzatot illetően) a gyermeki jogok úttörőjétől, Janusz Korczaktól tanulta – szavait mondhatni optimistán zárta. Reméli – mondta –, az ő növendékeire mégsem vár olyan tragikus sors, mint az egykori varsóiakra. Talán – volt az utolsó szava – nem fogják fegyveres, kutyás őrök kísérni a MÁV-telepi iskolás gyerekeket.

Ez a mégiscsak szomorú epilógus egy pár perces hozzászólásban talán meg is határozza közérzetünket a 2022/23-as tanév kezdetére.

Mit várjunk? Mit várhatunk? Milyen újabb ordas eszmék zúdulnak az iskola világára, s mely „őspatkányok” terjesztenek újabb kórokat?

Annyit már tudunk, hogy a működőképesség határait éri el a képzett tanárok, tanítók, óvodapedagógusok hiánya. A megöregedett, megfáradt, kiégett, más pályán boldogulást keresők helyébe nem lépnek új nemzedékek. Pláne nem lépnek világjobbító – nem bánom az utalást a „fényes szellők” nemzedékének hittel induló „világmegforgatóira” – elszánással a pályára. Mi lesz a pályán maradtakkal? Felőrli őket is a helyettesítések (ráadásul megfizetetlen helyettesítések) favágásnyi mértéke? Vagy erejüket végső próbára teszi majd a kénytelen-kelletlen megnövelt csoportlétszám, a bejáró (a szegregátumokból már az óvodai szocializáció hatásaitól is megfosztott) gyerekek jobb sorsra érdemes, korán elvadult hada?

Az alig fűthető, múzeumból vagy pincéből előcipelt füstös vaskályha gyönge melegében? Az étkezési normának ciberelevesre se elegendő csökkentése nyomán milyen ételt adagolnak majd a neurotikus konyhás nénik?

Vagy nem is ilyen komor a kép? Hiszen a hideg vagy a járvány hamarabb „hazazavarja”, otthon tartja majd a tanulókat. S újra kezdetét veszi az „online oktatás”? A technikai ellátás nem sokkal jobb, mint a legutóbbi karanténvilág idején, a pedagógusok sem lettek felkészültebbek, az online-tanulássegítés programjai messze nem érik el a világszínvonalat. Marad a látszat. Tanár is, diák is bekapcsol, tanár előad (abban a hitben, hogy értik, jól értik szavait, s még a ppt-megosztás is sikerült). Diák meg hallgat. Az ügyesebbje trükközni is tud: ott is lenni a virtuális tanteremben, meg nem is. Már ha lesz hozzáférése, lesz a családban használható gép (legyen példánk – hogy ne dramatizáljuk túl a helyzetet – egy többgyerekes középosztályi család kétszobás lakásban, ahol legalább az egyik szülő „home office” dolgozik). A legutóbbi karanténvilág idején kutatások szerint – a minisztériumi sikerpropaganda mellett – a tanulók legalább 20 százaléka „tűnt el” az oktatási folyamatból.Fűteni otthon is kell, az áram is fogy. Vagyis a „rezsicsökkentés csökkentése” az amúgy „ingyenes iskolázás” költségeit egyszerűen áthárítja a családra: bizonyára átlépik a kiszámított „átlagfogyasztást”...


AZ ÉS 2022/34. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

FESZÜLT HANGULATBAN INDUL A TANÉV

MAGYAR HANG
Szerző: R. KISS KORNÉLIA
2022.09.01.


Szeptember elsején becsöngetnek, ugyanakkor feszült hangulatban indul a tanév a közoktatásban. Pedagógussztrájk, polgári engedetlenségi akciók, a fűtés miatti aggodalmak, tanárhiány – címszavakban, hogy mire számíthatunk a következő hónapokban. Két intézmény már bejelentette, hogy polgári engedetlenség keretében a tantestület egy része nem megy be dolgozni reggel, péntekre pedig

tüntetést szervezett a Diákok a tanárokért csoport.

A pedagógus szakszervezetek még az utolsó pillanatban, a szeptemberi tanévkezdés előtt két nappal is egyeztettek a kormánnyal, konkrétan Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárral. Előrelépést ugyanakkor nem sikerült elérni. Az államtitkár – az érdekképviseletek tájékoztatása szerint ugyanis – arról számolt be, nincs döntés arról, hogy költségvetési forrásból átcsoportosítsanak pedagógusbéremelésre, vagy kifizessék az eddig ki nem fizetett túlmunkát. A kormány továbbra is azon az állásponton van, hogy az uniós pénzekből 2028-ig zárkóztatnák fel a pedagógusbéreket az átlagbérek 80 százalékára. A szakszervezetek viszont 45 százalékos azonnali béremelést követelnek és azt, hogy a pedagógusbért a minimálbérhez kössék: Követelés még az oktatást-nevelést segítő más munkavállalók bérének megemelése és az óraszámok csökkentése.

A szakszervezetek azzal érvelnek, hogy a pedagógushiány kezelése miatt sem tűr halasztást a pedagógusok helyzetének rendezése, a Pedagógusok Szakszervezete szerint 16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból.

Az Európai Uniónak benyújtott pályázati anyagban a kormány is elismeri, hogy strukturális problémáktól szenved az oktatási rendszer, „a pedagógus-ellátottság tekintetében az egyenetlen területi megoszlás (amely a hátrányosabb régiókat, ennek következtében a hátrányos helyzetű tanulókat súlyosabban érintik), a korfa, valamint a hiányterületek elemzése alapján látható, hogy strukturális kihívásokkal áll szemben a köznevelés”. A választás előtt Orbán Viktor miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy jogosak a pedagógusok követelései, mert a bérük elmarad az átlagtól, amit az uniónak benyújtott pályázatban is megerősítenek: „A magyar pedagógusok relatív kereseti helyzete az alap és középfokú oktatási területen számottevően elmarad az európai átlagtól. (...) Idősödik a pedagógusállomány: 2019-ben a tanárok 45 százaléka 50 éves vagy annál idősebb volt. Az elmaradó pedagógus utánpótlás egyik oka a versenyképes fizetés hiánya: a tanárok kezdő fizetése az egyik legalacsonyabb az EU-ban. Az elmúlt években megvalósított béremelések ellenére Magyarország egyike annak a négy országnak, ahol jelenleg a legalacsonyabb a jogszabály szerint meghatározott pedagógusbér és a tényleges átlagbér is.” – írja a kormányzati anyag...