2022. április 20., szerda

MAGYAR BÁLINT: EGY BŰNSZERVEZETTEL NINCS ALKU

KLIKKTV
Riporter: BOLGÁR GYÖRGY
2022.04.20.


A sokat hangoztatott, fideszes médiatúlsúlyon kívül milyen mélyebb, társadalmi összefüggések, függő viszonyok vezettek a negyedik kétharmadhoz? Mekkora szerepe van a nyelvnek az ellenzék erőtlenségében? Vajon megbánta-e az Unió a 2004-es bővítést? Magyar Bálint szociológus, egykori oktatási miniszter a rendszer alapvető kérdéseit feszegeti Bolgár György tíz kérdésére válaszolva a Klikk TV műsorában.

„Az ellenzék nem tudta eldönteni, hogy rendszerkritikai alapállásból vagy kormánykritikai alapállásból bírálják a kormányt. A kettő között óriási különbség van a használt nyelvet illetően és alapvetően abban, hogy a rendszerkritikai alapállás azt jelenti, hogy nem ismerem el legitimnek azt a rendszert, amellyel szemben fellépek.”

„Mondjuk amikor az önkormányzatoktól elvették az iskolákat és államosították a teljes oktatási rendszert, akkor a fedőideológiája ennek az volt, hogy ez szolgálja az esélyegyenlőség megvalósulását az iskolákban. A tényleges motivációja meg az volt, hogy egy mindenkori kormánnyal kritikus, értelmiségi tömeget hogyan lehet egy patrónus-kliens rendszerbe bezsarolni úgy, hogy meg lehessen formailag tiltani nekik azt, hogy nyilatkozzanak, fellépjenek, illetve hogy meg lehessen zsarolni őket, hogy ha valakit kirúgnak az állásából, sehol az országban ne kapjanak másutt állást. Az ellenzék nem ezt az indokot támadta, ami a tényleges, valós indoka volt ennek az átalakításnak, hanem belement ebbe a látszólagos játékba, mintha a kormánynak valóban az lett volna a célja, hogy az esélyegyenlőséget javítsa, és azon kezdett vitatkozni, hogy de hiszen ezek az intézkedések nem is javítják az esélyegyenlőséget.”

„Ha a rendszer legitimitását kell megkérdőjelezni, akkor fölmerül a kérdés, hogy ezt a rendszert minek tekintem. És az én elemzésem szerint ez egy maffiaállam. Ez egy bűnszervezetként működik.”- mondja Magyar Bálint és hozzáteszi: „Nem hagyományos értelemben korrupcióról beszélünk, hanem arról, hogy maga az államszervezet egészében van egy bűnszervezetként működtetve.”

Orbán Viktor és a kormány Putyinnal való kapcsolata „egy bűnözői viszony, amiben, mint egy rendes maffiában, szabad belépés sincsen csak adoptálás, befogadás, és szabad kilépés sincsen olyan egyszerűen, csak elbocsátás. Hát nézzük meg, hogy miért nem meri Szijjártó Péter a Lavrovtól kapott kitüntetését visszaküldeni, miközben a putyini rezsim egy tömeggyilkos, népirtó rezsimmé vált az utóbbi időben! Mert abban a viszonyban, amelyben ők vannak, ez nem megengedhető, és ő ezt tudja.”

KÖZPOLITIKAI ESZKÖZZÉ VÁLT A KORRUPCIÓ AZ ELMÚLT 2 ÉVBEN A TASZ ÉS A K-MONITOR SZERINT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2022.04.20.


A K-Monitor és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) 2020 szeptemberében indította el Korrupciófigyelő programját, amelynek keretében negyedévente kiadott elemzésekben vizsgálják a jogállamiság leépítésére irányuló törekvések és az állami korrupció alakulását. Az első jelentésről itt, a másodikról itt, a harmadikról itt, a negyedikről itt, az ötödikről itt, a hatodikról pedig itt írtunk.


A TASZ és a K-Monitor 2 éves munkájának zárása az összefoglaló Korrupciófigyelő jelentés, amely 35 oldalon, közérthető módon sorolja fel mindazokat a lépéseket, amelyekkel a Fidesz-kormány 2020 márciusa óta rombolta a jogállamiságot és növelte a korrupcióveszélyt.

Az anyag hat pontban foglalja össze röviden a problémákat:

1. Korrupciófigyelő jelentés (pdf)

2. Korrupciófigyelő jelentés (pdf)

3. Korrupciófigyelő jelentés (pdf)

4. Korrupciófigyelő jelentés (pdf)

5. Korrupciófigyelő jelentés (pdf)

6. Korrupciófigyelő jelentés (pdf)

OSVÁTH ZSOLT: TARTOK A MEGTORLÁSTÓL ÉS ATTÓL, HOGY MI JÖN MOST

HVG
Szerző: CSATLÓS HANNA
2022.04.20.


Ha 15 év múlva is még Magyarországon fog élni a férjével és gyerekeivel, akkor az egy jó indikátora lesz annak, hogy a Fidesz valamit mégiscsak jól csinált. Egyelőre azonban nem ebbe az irányba mutatnak a dolgok. Elmondása szerint több millió forintot bukott és a személyes biztonságát is kockáztatta azzal, hogy nyíltan kiállt az ellenzék mellett, és a háttérben tanácsokat adott a többi között Márki-Zay Péternek. A kétszázezres követői bázissal rendelkező Zshow Time Youtube-csatorna házigazdájával, Osváth Zsolttal a saját bisztrójában beszélgettünk.


hvg.hu: A választás másnapján, az ellenzéki vereség hatására egy eléggé letargikus videót posztolt Ennyi volt./megsemmisültem címmel. Közölte, hogy leszedi a politikai tartalmú videókat a YouTube-csatornájáról, de a kanapés interjúk Márki-Zay Péterrel, Vona Gáborral vagy Karácsony Gergellyel továbbra is elérhetők.

Osváth Zsolt
: Én csak azt mondtam, hogy a politikai véleménynyilvánításaimat szedem le, ezt többen félreértették. Hatalmas bukáson van túl az ellenzék, és ideje önreflexiót gyakorolni. Nálam most értük el azt a lélektani határt, vagy – ahogy a miniszterelnök mondja – azt a vörös vonalat, ahol én már tovább nem szeretném népszerűsíteni az ellenzék ezen formáját. Ettől függetlenül azok a beszélgetések, amelyekbe pénzt, időt, energiát és nem kevés munkát fektettünk a kedvesemmel, és közéleti szereplőkkel készültek, nyilván fennmaradnak a csatornán. Azt gondolom, hogy a kanapés beszélgetéseket meg kell őrizni az utókor számára...

EURÓPÁNAK HIÁBA VÍZVÁLASZTÓ AZ UKRAJNAI HÁBORÚ, A VILÁG NAGY RÉSZE TÁVOL TARTJA MAGÁT TŐLE

G7.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2022.04.20.


Bár sokan az új világrend születéseként értékelik az ukrajnai háborút, a szembenállás Oroszországra és a nyugati világra korlátozódik, míg a világpolitika legtöbb szereplője számára mérsékelt fontossággal bír a konfliktus
.

Az ukrajnai orosz invázióra, valamint az arra adott nyugati reakciókra számos kommentár, cikk, „elemzés” hivatkozik a világpolitika vízválasztó eseményeként, egy új világrend hajnalaként, a következő hidegháború kezdeteként.

Az új világrendről szóló előrejelzések ugyanakkor a történelmi példák alapján nem kifejezetten megbízhatóak. Az Egyesült Államok hanyatlását például az 1970-es évek olajválságai óta jövendölik; a 2008-as pénzügyi válság idején is szép számmal születtek jóslatok az el nem jött új világról; ahogy az egy-másfél évtizede a BRICS betűszóval jelölt feltörekvő országok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) beharangozott szövetsége és globális hatalomátvétele is elmaradt.

Másrészt hiába van számos valós és potenciális globális hatása az ukrajnai orosz inváziónak a területi hódítás tabujának kikezdésétől kezdve a gazdasági hadviselés új formáinak megjelenésén át a nyersanyag-, élelmiszer- és energiaárak elszabadulása jelentette politikai kockázatokig, két hónappal az orosz invázió kezdete után sem a háború kimenetele, sem annak másodlagos hatásai nem világosak. Vajon az orosz agresszió utóélete egy egységesebb és aktívabb, netalántán Ázsiában megjelenő NATO lesz, vagy a kínai rivalizálás helyett ismét Európa felé forduló Egyesült Államok? Oroszország vajon megmarad egy sebzett középhatalomnak, amely jobb híján kénytelen lesz egyre inkább Kína csatlósaként tengődni, vagy összeomlik, és ezzel Kína elveszti fő potenciális partnerét az Egyesült Államokkal szembeni ellensúlyozás terén?

A közeljövő erőviszonyaival kapcsolatos bizonytalanságon túl egy további érv az ukrajnai háború hatásaival kapcsolatos jövendölés csillapítása mellett, hogy az Oroszország ellen tevékenyen fellépő koalíció lefedettsége a tágan vett nyugati világra korlátozódik, és a világ államainak nagyobb része távol tartja magát a konfliktustól...

EZREKET BUKHAT, AKI ROSSZUL VÁLASZT EGÉSZSÉGPÉNZTÁRT - NEM ÁRT NÉHA MATEKOZNI

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.04.20. 


Az egészségpénztárak mára gyakorlatilag pénzügyi szolgáltatókká váltak. Az Azénpénzem.hu áttekintette, hogy pénzügyi konstrukcióként vizsgálva mennyit díjat szednek le a kasszák az egyéni számlákról, mekkorák a piaci szereplők közötti eltérések.


Az elmúlt két évben elképesztő mértékben, közel 20 százalékkal (44 százalékról 63 százalékra) bővült a magánegészségügyi rendszert is használó magyarok aránya – tettük korábban közzé az EY kutatása alapján. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a 2021-es évben az egészségpénztári költések 32,5 százaléka ment a társadalombiztosítási ellátás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások kiegészítésére, helyettesítésére.

A képet némiképp árnyalja, hogy tavaly az első félévben még egyharmados arányról lehetett beszélni. A második félév ezek szerint visszaesést hozott. Nem mellékes az sem, hogy az összes éves kiadás nem érte el a 19,5 milliárd forintot (közben a magyarok egészségpénztári számlájukról közel 23,4 milliárdot adtak ki gyógyszerre). Érdemes felidézni, hogy az MNB korábban jelezte: 850 milliárd forintot, így az egészségügyi kiadások közel 30 százalékát a magyarok maguk fedezték. Ehhez a számhoz képest pedig végképp elenyésző az, amennyit az egészségpénztárakból finanszíroztak.

Egyre több szakember veti fel, hogy nincs ez így jól. Sokan nem a magánzsebek aránytalan terhelését kifogásolják, hanem azt, hogy a szolgáltatás színvonalában súlyosodnak a gondok. Az egészségpénztáraknál maradva: ezek a kasszák egykor a szolgáltatóknál jelentős kedvezményeket érhettek el tagjaiknak, ráadásul különböző segítséget (például szűrőprogramok, orvoshoz irányítás) is adtak. Mostanra – tisztelet a kivételnek – inkább csak pénzügyi szolgáltatóknak tekinthetjük ezeket a kasszákat, amiben persze a szabályozói elvárások is szerepet játszottak...

KIFELÉ, SZÖRNYŰ GÁZSZAG VAN! – A PÉCELI OVISOK ESETE A CSOK-KAL ÉS A NARANCSVILÁGGAL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2022.04.20.


Három héten belül kétszer kellett kiüríteni gázszag miatt egy péceli óvodát, ahova nyolc évvel ezelőtt „átmenetileg” azért kerültek a gyerekek, mert a régi épület fala kidőlt. Most balesetveszélyes játékok, a kazánból kicsapó láng keseríti meg az életüket. Egy családbarát országban? Vagy éppen azért? Abban az agglomerációs járásban vagyunk, ahol az egész országban a legnagyobb a gyerekmigráció: ide költözik a csok hatására a legtöbb kisgyerekes család. A péceli kisgyerekek azután a saját bőrükön érezhetik a magyar valóságot ingatlanbizniszestől, pályázatosditól a politikától való kitettségig. Történet, amelyben mindenki jót akar, és mindenki szereti a gyerekeket. Csak mindig van valami, amit egy kicsit még jobban.

– Ugye nem halt meg senki? – ezt kérdezte az anya a vezető óvónőtől, amikor felhívták, hogy gázszivárgás történt a péceli Gesztenyés óvodában. Halasyné Kiss Dóra mindkét kisfia, Kornél és Levente is az épületben volt. Az óvónők 76 gyerek szüleit hívták telefonon sorban a hírrel, megkérve őket, hogy vigyék haza és néhány napig ne is hozzák vissza őket. Az egy nagy áruházláncban és másodállásban lovasoktatóként is dolgozó Dóra úgy érezte, nem élne túl még egy ilyen hívást.

De túlélte. Három héten belül megint csöngött a telefonja. Erős gázszag miatt megint ki kellett üríteni az épületet.

Szerencsére sem gázmérgezés, sem robbanás nem történt. És a szerencsére most nem puszta szófordulat: a gázszivárgásra úgy derült fény, hogy a szűk folyosón levő ősrégi gázkazánból kicsapott a láng. A szakemberek állapították meg, hogy nem csak a kazán életveszélyes: két konvektort is azonnal le kell cserélni a csoportszobákban, és az egész óvodát le kell vágni a gázhálózatról, mert a vezeték is szivárog.

Az óvónők és a dadák évek óta panaszkodnak arra, hogy gázszagot éreznek és folyton fáj a fejük. Megoldásként akkor kicseréltek néhány ablakot, és megmagyarázták nekik, hogy valójában nem a gáz szivárog, csak a konvektor égésterméke jön vissza a rosszul záródó nyílászárón. Új ablak lett, a fejük meg fájt tovább.

Horváth Tibor polgármester azt mondja, nem tudott a bajokról, amikor kiderült, hogy a kazán nem javítható, néhány nap alatt kicserélték. A városüzemeltető cég megoldotta, hiszen korábban is nekik jelezték a gondokat.

Valójában a polgármester már évek óta kapja a jelzéseket, hogy a fűtés korszerűsítésre szorul. Kicsit kalapáltak rajta, azután minden maradt a régiben. Április ötödikén megint ki kellett üríteni az óvodát, mert tömény gázszag áradt az egyik helyiségben. Nem kívánjuk senkinek azt a dilemmát, amivel az óvónők és dadák szembenéztek: hajadonfőtt, benti ruhában azonnal menekítsék ki a csípős hidegbe a gyerekeket, nehogy megégjenek egy esetleges gázrobbanásban, vagy a lehető leggyorsabban legalább kabátot, sapkát adjanak rájuk, készülve a több órás kinti várakozásra? Utóbbit választották...

PIKÓ ANDRÁS: HA AZ ELLENFÉL URALJA A VALÓSÁGOT, AKKOR OLYAN STRATÉGIA KELL, AMELLYEL VISSZAHÓDÍTHATJUK

MÉRCE
Szerző: PIKÓ ANDRÁS
2022.04.20.


Dermedten figyelem, ahogyan az ellenzéki vezetők az április 3-i vereségre, annak mértékére reagálnak. Együtt érzek velük, megértem a bénultságukat. Azonban ez biztosan nem az a történelmi pillanat, amikor megengedhetnék maguknak ezt. Nem engedhetik meg maguknak, hogy a jövőről szóló üzeneteik csak a parlamenti mandátumaik sorsáról szóljanak. Nem engedhetik meg, hogy ne adjanak őszinte, intellektuálisan végiggondolt és a mély okokat feltáró magyarázatot a kudarc okairól. Nem engedhetik meg, hogy ne mutassanak utat, perspektívát és víziót, cselekvési lehetőséget a rájuk szavazóknak, a bennük hívőknek.

Minél gyorsabban néznek szembe a múltjukkal és az abból következő eredménnyel, annál hamarabb beszélhetnek az ellenzék jövőjéről. Minél hamarabb tudnak beszélni erről a jövőről, annál kisebb lesz kiábrándulás, apátia és az a lemorzsolódás a táborukban, amit már nem fognak tudni visszaszerezni az elmúlt 12 évben tőlük megszokott eszközökkel.

Orbán Viktor 2002-ben, egy nem várt vereségből felállva hetek alatt képes volt az ellenzéki parlamenti politizálás határain messze túlmutató választ adni híveinek. 2022-ben az ellenzéknek egy megsemmisítő mértékű vereség után, sokkal kevesebb erőforrás birtokában és sokkal nehezebben megválaszolható szervezeti és politikai-stratégiai gondokkal terhelten kellene ugyanezt a feladatot elvégeznie...

EZERMILLIÁRDOS REZSISZÁMLÁT KAPHAT AZ ORBÁN-KORMÁNY KÖLTSÉGVETÉSE

NÉPSZAVA
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2022.04.20.


Márciusra enyhült az európai háztartások – a kormányfő által erősen túlbecsült, de néhol még így is ijesztő – energiaár-emelkedése. Az államnak idén is sokba kerülnek az „alacsony” hazai tarifák.


Az idei és a tavalyi év márciusa között a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által nyomon követett 29, illetve 26 európai fővárosban átlag 37 százalékkal nőtt az áram és 79 százalékkal a gáz lakossági ára – számítottuk ki a hatóság által nemrég frissített adatbázis alapján.

Ezek az értékek még mindig messze alacsonyabbak a kormányfő által vélt, több száz százalékos nyugat-európai drágulási ütemnél. Magyarország a gázárat tekintve az első a fővárosok versenyében, míg az áramárunk a második helyre elég. Mindezek – a kormánypropaganda érthetetlen túlzásai ellenére – akár büszkeségre is okot adhatnának, kedvező helyezésünk valójában nem közgazdasági, csupán kommunikációs "újítás". A lakossági energiát szolgáltató-termelő állami cégeknél a mesterségesen alacsonyan tartott ár miatt keletkező pénzügyi veszteségért előbb-utóbb a központi költségvetésnek kell jót állnia. Ez pedig idén mértéktartó elemzések szerint is legkevesebb 1000, de akár 2000 milliárd forintunkba is kerülhet...

30 SZÁZALÉKKAL IS MEGNŐHET A KAMATSTOPOS LAKÁSHITELEK TÖRLESZTŐJE JÚLIUSTÓL

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2022.04.20.


A kamatok jelentős emelkedése miatt a kormány január elsejétől kamatstopot rendelt el azokra a lakáshitelekre, amelyeknek kamata a referencia-kamatlábhoz (BUBOR – egy évnél rövidebb bankközi kamatláb) kötött. Előírták, hogy a Bubor nem lehet magasabb, mint amennyi 2021. október 27-én volt. A kamatstopot az október 27-e utáni kamatfordulóknál kell(ett) érvényesíteni június 30-ig. Érintettek lehetnek egyes kamattámogatott hitelek is, amelyeknél néhány évnyi állami kamattámogatás után piacivá vált a hitel, és a szerződés szerint a piaci kamatot a Buborhoz kötötte a bank.

A jogszabály alapján a hitelezők sem a tőketartozást sem a kamattartozást nem növelhetik meg az elmaradt kamat összegével – a kamatstop innen nézve kedvezőbb az adósoknak, mint a törlesztési moratórium volt, amelynél az elmaradt kamat felhalmozódott, és utólag meg kellett fizetni, jellemzően futamidő-hosszabbítással, ami nem elhanyagolható pluszköltséget jelentett az adósoknak. Ezzel szemben a kamatstop-veszteségét egy az egyben a bankoknak kell lenyelniük.

Februárban a marginális piaci súlyú lakáslízing-szerződéseket is bevették visszamenőleg a kamatstop alá – akinek korábban volt a kamatforduló, azoknál utólag be kellett számítani a kamatstop miatt lecsökkenő lízingrészlet különbözetét, megszűnt lízingnél pedig el kellett számolni a különbözettel a lízingbe vevő felé.

A hitelezőknek értesíteniük kellett az érintett ügyfeleket, és fel kellett hívniuk a figyelmüket a változó kamatozású hitelek kockázatára, valamint ajánlatot kellett tenniük rögzített kamatú hitelkiváltásra. A Bankmonitor szakértője, Argyelán József szerint

még mintegy 470 ezer olyan ügyfél lehet, aki nem váltott rögzített kamatozásra – a lakáshitelesek bő 30 százaléka.

Jellemzően régebbi hitelekről van szó, mert az új hitelek között minimális az éven belüli kamatperiódusú változat.

Megnéztük, milyen következményei lehetnek annak, ha június végén lejár a kamatstop – mennyivel emelheti ez meg a törlesztőket, és mennyi megtakarítást jelenthet, ha az érintettek évekre, vagy a futamidő végéig rögzített kamatozású hitelre váltanak...


ALAPKŐLETÉTEL UTÁN BEZÁRÁS: FÜRDŐHÁBORÚ CSOKONYAVISONTÁN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HUSZKA IMRE
2022.04.19.


Általános megdöbbenés lett úrrá a Somogy megyei Csokonyavisontán, miután a helyi, országosan is ismert gyógyfürdő Facebook-oldalán április 12-én megjelent egy bejegyzés, amely szerint a fürdő határozatlan időre bezár. A drámai bejelentés előzményei: egy feltűnően értékaránytalannak tűnő adásvétel, az ezt érvénytelenítő hatósági eljárás, derült égből választásra időzített alapkőletétel, s a háttérben helyi érdekcsoportok eldurvuló küzdelme a tönk szélére került fürdő maradványaiért.


Habár a fürdő a korábbi tulajdonosa az önkormányzat rendkívüli közgyűlésen született döntése alapján pár nap múlva ismét kinyitott, a helyzet ettől még nem tekinthető megoldottnak. A bejelentés azért is érte váratlanul a publikumot, különösen a környéken lévő hétszáz nyaraló tulajdonosát, mert néhány nappal korábban – még a választás előtt – egymást követték a győzelmi jelentések...

KÁSLER FILIP HIHETETLEN KALANDJAI

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.04.20.


Az élet szép. Mi több, csodaszép, ha kitekint az ember a rigófüttyös rétekre és mezőkre a galambszaros ablakon át, ami helyzet és állapot már önmagában mutatja nekünk az antagóniákat, aminek a végén ott csücsül a végkifejlet, ami az, hogy mindenki elmehet a nagybüdös francba. Nodemégis, mint ahogyan Bálint Gy. kollégánk és atyamesterünk tanította nékünk, az nem újságírás, ha a társadalom arcába köpünk, ezt az amúgy igaz tételt módosíthatjuk, miszerint az említett ajakmozdulat azért írásnak nevezhető. Ezért fogunk élni vele, midőn kies hazánk egy egészen bájos történetét tesszük nagyítóüvegünk alá, hogy jobban láthassuk, bár nem vagyunk mi nagymamája sem a Piroskának, sem senki másnak ezen a világon.

És most, hogy elmeséltük az életünket, nézzünk azért mégis valami vidám dolgot, és imhol van nekünk elsőként Kásler Miklós maga. Értelmezhetetlen organizmus, akiről az a hír járja az Üveghegyen innen, hogy valaha jó orvos volt. Hihetünk is az efféle mendemondáknak és legendáknak, ám semmi nem igazolja ezeket. Sőt, jelen állapot szerint inkább tűnik elképzelhetetlennek, ha a tízparancsolat betartásával megelőzhető betegségekre emlékszünk, mint Kásler élete fő műve egészségügyi miniszterként. Mert egyéb értékelhetőt ezen a szakterületen nem tett le elibénk az asztalra, sem senki más elé. Ennek ellenére kitöltötte a hivatali idejét, ami hivatalnak annyi minden sokkal kellett volna foglalkoznia, hogy igazából semmire sem jutott ideje.

Itt hever hát romokban az oktatás is, hogy plánesőt kultúráról ne is beszéljünk, ami voltaképp nincsen is. Illetve, ami van, az a minisztérium és a hivatalos irány és törekvés ellenére van, bunkerekben és a föld alatt, fázva és éhezve, oldaluk átlőve, akárha Petőfi farkasai a bugyuta versében. Itt tart hősünk, ilyeneket tett le asztalunkra az imádságos könyv mellé, miközben szenteltvizet izzadott, és füléből olykor tömjénfüst sípolt elő, akárha valami kuktafazék volna. És mindeközben, ahogyan életét a tágabb közösség ellenében tengette, valami lovagi korba álmodta vissza magát, és mint valami huncut gyermek, királyaink csontjaival kezdett legózni, sírokat dúlt szét, miközben minket a járvány tizedelt, de ahhoz szava nemigen volt. Azt nyunyónéni gardírozta.

De spongya rá, mit nekünk immár negyvenötezer halott, ha úgyis eljő a feltámadás, az viszont már erősen delikát, hogy ahogyan omlott össze minden Kásler körül, amiért felelnie kellett volna – s ami dolgokat fentebb fölskicceltünk –, a szentségeken és a sírok feltúrásán is túl, meg az Üveghegyen is immár, hősünk ráadásnak fölfedezte magában a filmproducert, mert lehet, elirigyelte a néhai Vajna hatalmát és munkáját, vagy a nejét. Ez utóbbi csak méla kajánság volt a részünkről, az elbeszélés lendülete sodort erre a lapályra minket mintegy, így nem is kell igazán komolyan venni, azt viszont már nagyon is, ahogyan Rákay Filippel ezek ketten szimbiózisba kerültek. Fogják egymás kezét a pénzesbödön mellett...

ELSZABADULT A POKOL L. SIMON LÁSZLÓ FACEBOOK-OLDALÁN – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.04.20.


Arról írt, hogy nem érhető el a háziorvos

„Mi van, a fagyi visszanyal, Simon László! Ezt te is csináltad 12 év óta!”

Kásler mehet, Pintér maradhat, Lázár visszatérése a kormányba pedig egyre biztosabbnak tűnik

Május 2-ára hívta össze Áder az Országgyűlés alakuló ülését.

Teljesen kivéreztetheti az önkormányzatokat Orbán Viktor

Kétharmaddal könnyen átírhatók az alaptörvény és az önkormányzati törvény vonatkozó rendelkezései is.

A jegyrendszer lehet a megoldás az élelmiszerárak elszabadulására?

Éder Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a világpiacon néhány hét alatt bekövetkezett 60 százalékos drágulásnak előbb-utóbb meg kell jelennie az üzletekben is.

Államcsődhullám söpörhet végig a világon

Félő az is, hogy még nem is minden adósságról tudni: a 2008-as válságot követő gazdasági fellendülés idején ugyanis számos fejlődő ország kormánya fordult nem hagyományos hitelforrásokhoz: az IMF kutatóinak márciusi tanulmánya szerint a Párizsi Klubon kívül kormányoktól, például Pekingtől felvett hitel mérete meredeken nőtt az elmúlt évtizedben.

Lemondott a Fidesz legendás ingatlanosa

Időközi választás lesz az V. kerületben.

Miért szerzett 70 százalékot a fideszes jelölt a jómódú Pest megyei településen?

“Először csak csodálkoztam. Átadják az új óvodát, és megjelenik. Aztán sváb bál van Bogdányban, és ott van, beöltözve. Kivágnak egy fát a 11-es út mellett, és Vitályos akkor sem hiányzik. És így tovább. Ő mindenhol ott volt, miközben Buzinkay György a világon semmit nem csinált.” (Széllel viharral szemben…)

Magyar valóság: nagyvárosok kontra kistelepülések?

“A kormány szövegeit mindenki ismerte.”

Töretlenül népszerű a putyinista propaganda a kormánypárti influenszerek között

A hiteles hírközlésért és a keresztény, konzervatív értékek következetes képviseletéért tavaly lovagkeresztet kapó Kovács András, az Origó munkatársa kedden egy olyan bejegyzést osztott meg, amiben már „gyilkos ukrán rezsimet” emlegetnek.

Repült egyet a Balaton felett a kormány kedvenc honvédségi luxusgépe

Ezeket a ” gépeket a Honvédség vásárolta, és papíron nem kormányzati feladatokat látnak el, katonai feladatokra azonban alkalmatlanok.

A semmibe vezető gyalogos átkelőhely épült csaknem félmilliárd forintból Tiszakécskén

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint ez a projekt újabb tökéletes példa az uniós pénzek elherdálására.


A FEKETELEVES MINDENKIÉ – ELKERÜLHETETLENÜL DRÁGULNAK AZ ÉLELMISZEREK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.04.20.


Csodák pedig nincsenek. Ahogy arra nemcsak ellenzéki politikusok, hanem elemzők is hosszú hónapok óta figyelmeztetnek: meglesz a böjtje a kormány mérhetetlen választási osztogatásának, aminek a keretében – van olyan összegzés is – akár 4,5 milliárd eurónyi összeget szórtak szét. Nem állítható, hogy csak az emiatt megugrott kereslet hajtja az egekbe az inflációt, abban benne van az elmúlt 12 év gazdasági és monetáris politikájának csődje éppen úgy, mint a globális hatások és az oroszok Ukrajna ellen indított háborúja. Ráadásul a feketeleves még hátravan: május elsején lejár a szocialista korra hajazó élelmiszerár-stop, s a Fidesz prominensei – élükön Orbánnal – már pedzegetik a „rezsivívmányok” legalábbis részleges felszámolását. Mindez a társadalom további elszegényedését eredményezheti.


Bár össztársadalmi szinten az árak további emelkedését messze nem az veszélyezteti leginkább, hogy lassan közeleg a február 1-jén életbe léptetett élelmiszerár-stop vége, vagyis – a vonatkozó kormányhatározat szerint – az idén május 1-je. Mint ismert, hét alapvető élelmiszeripari termék (a fehér kristálycukor, a BL 55 búzafinomliszt, a finomított napraforgó étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell és a csirkefarhát, valamint a 2,8 százalékos ultra magas hőmérsékleten hőkezelt tehéntej) árát rögzítették a 2021 október 15-i szinten. Egyes elemzések szerint – ahogy az például az RTL Híradóban elhangzott – 20-30 százalékkal drágulhatnak ezek a termékek, ha kivezetik az árstopot. S habár Orbán Viktor – a választás után – a Híradónak azt mondta, hogy „szeretném minél nagyobb mértékben fönntartani őket később is. Erről már most tárgyalunk kell, illetve talán tárgyalunk már az érintettekkel”, de az valamit talán elárul, hogy a mostani megkeresésre sem ő, sem az illetékes minisztériumok nem reagáltak.

Amúgy persze nem véletlenül: hiszen a parttalan választási osztogatás (ahogy Inotai András portálunknak a közelmúltban összesítette: 4,5 milliárd euró értékben adtak különféle pénzeket, kedvezményeket, a voksok megszerzése szempontjából Orbánék számára létfontosságú társadalmi csoportoknak) nyomán irdatlan nagyra duzzadt a koronavírus-járvány következtében végbement folyamatok miatt amúgy is irdatlan nagyra duzzadt államháztartási hiány. A kormány bajait pedig tetézi, hogy nem akaródznak jönni a felújítási pénzek Brüsszelből, pedig azok már nagyon is be voltak pántlikázva...

ÖSSZEOMLÁS A FÖLD NEVŰ BOLYGÓN - A 444 NÉGY KIEMELT CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2022.04.20.


INOTAI: A MAGYAR NEMZET ELVESZTETTE ÖNNÁLLÓSÁGÁT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: LŐRINCZ CSABA
2022.04.19.


A kormány egy "válságkezelt" ország élére állt 2010-ben, és gazdasági válsággal eddig nem kellett szembenéznie. Inotai András szerint a Fidesz, és Orbán ugyanerre a válságkezelésre nem képes. Az MTA Világgazdasági Kutatóintézet korábbi vezetője szerint a társadalom pedig elfelejtette azokat az értékeket, amelyekkel a 21. században sikeres tudna lenni, kapcsolata külső szövetségeseivel megromlott.

Inotai András szerint "argentin-típusú válság közelít Magyarország felé". Korábban a Klubrádió is beszámolt az MTA Világgazdasági Kutatóintézet korábbi vezetőjének elemzéséről, amelyben többek közt arra is kitért, hogy világgazdsági szinten egy nagyon hosszú, de már lassuló ütemű gyarapodási szakasz kifutását vágta el a koronavírus-járvány.

Inotai szerint a magyar gazdaság más országokhoz képest is súlyosan érintett. A legfőbb problémák:

  • az infláció,
  • a költségvetés egyensúlyi hiánya,
  • és az ország külső és belső adósságállománya.

A tudós szerint a három problémát nem lehet egyszerre kezelni. A költségvetési hiányt csak hitelfelvétellel lehet kezelni, ami következésképp növeli az ország adósságállományát. További adókat egyszerűen nincs értelme kivetni, mert a lakosság már így is túlterhelt. Ennek megfelelően Inotai úgy véli, további adósságokat kell felvállalnia az országnak. Ehhez képest Orbán az EU által biztosított, kedvezményes kamatozású hitelek helyett nagy összegű egyéb hiteleket vett fel a nemzetközi hitelpiacon kedvezőtlenebb feltételek mellett, amelyeket a magyar adófizetőknek kell majd megfizetniük. "Gazdaságpolitikus legyen a talpán, aki ezt a válságot kezelni tudja, nemhogy elhárítani" – mondta, hozzátéve – "Orbán képtelen erre".

A Fidesz egy olyan ország élére állt 2010-ben, amelyik már túl volt egy "gazdasági válságkezelésen", azóta viszont számos lehetőséget hagyott ki, amellyel Magyarországot versenyképesebbé lehetett volna tenni. Az oktatás, az egészégügy, a környezetvédelem, a közigazgatás, valamint az infrastruktúra jelenlegi fejlesztési üteme mellett a szakember szerint körülbelül 220 évig tartana modernizáció folyamata.

Azt is megjegyezte, hogy szerinte mindig másokat hibáztatni nem lehet, hiába próbálkozik ezzel a kormány, eljön a pillanat, amikor a választóknak elegük lesz. A probléma azonban nem oldódik meg ezzel, mert Inotai úgy ítéli meg, hogy "a magyar társadalom jelenlegi zárkózott állapotában alkalmatlan sikeres szereplésre a 21.században". Innováció nélkül képtelen felszínen maradni. Példaként a rendszerváltást hozta fel, amely nemcsak politikai, gazdasági, hanem társadalmi és mentális kategória is. Ehhez bizalmi tőke, innováció, kooperáció, szolidaritás; nyitott társadalom szükséges. Ami a 90-es évek elején kétségtelenül megvolt. Mára azonban a magyar társadalom átadta e képességeit és önállóságát az államnak, vagy inkább egyetlen embernek, "részben elfelejtetve, részben elpusztítva azokat". Márpedig innovációs képesség nélkül egy afrikai ország sem tud fennmaradni. "Ezzel a magyar társadalom feladta önfelelősségét."

Hozzátette, ez vezetett ahhoz is, hogy az orosz-ukrán háború miatt, azzal, hogy Magyarország nem ítélte el nyíltan és egyértelműen Oroszországot, kapcsolataink más országokkal, különösen az eddig fontos szövetséges Lengyelországgal is erodálódott.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ