2017. október 12., csütörtök

A KÉTHARMAD MÁR BÍRÓSÁGNAK KÉPZELI MAGÁT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.10.12.


Még a nyomozás sem zárult le, a fideszes többség máris jogszabályban (!) hirdetne ítéletet a Czeglédy ügyben. Parlamentet ilyen alkotmányellenesen még nem használtak kampánycélokra.

Az ügyészség nyomoz, a vádirat még messze attól, hogy benyújtsák a bíróság elé, de a fideszes parlamenti többség már a jogerős ítéletet is meghozta Czeglédy Csaba ügyében.Nekünk eszünkbe sincs prejudikálni – főleg, hogy ismerjük a fidesznyik ügyészség szakmai alaposságát a politikai megrendelésre indított perekben –, így nem foglalunk állást abban, Czeglédy és társai vajon elkövették-e az ellenük felhozott bűnöket. Meggyőződésünk, hogy egy jogállamban az ügyészség, mint közvádló, mindent elkövet egy vélelmezett bűncselekmény feltárása érdekében, a független igazságszolgáltatás pedig – általában másodfokon – jogerős ítéletet hirdet. Utóbbi vagy elnyeri tetszésünket, vagy nem - de megkérdőjelezni, semmibe venni nincs jogunk. (Szemben persze Orbán Viktor kormányával, amely a törvények betartását hangoztatja, miközben semmibe vesz jogerős bírósági verdikteket. De hát önkéntes jogkövető állampolgároknak nem Orbán és bandája a példaképe.)

A parlamenti bábok most a vezér utasítására olyan mélyre igyekeznek rántani az országgyűlést, ahol emlékeink szerint soha nem járt még. Félredobva a jogállamiságot, saját alaptörvényüket, a hatalmi ágak szétválasztásának évszázados elvét, nemes egyszerűséggel ítéletet hirdetnek az ügyben, mégpedig jogszabály által. Ilyet demokratikus, jogállami parlament egyszerűen nem tesz. Mindez a jogszabályok, a törvényalkotás, az államrend ellen előre megfontolt, politikai szándékkal elkövetett erőszak...

MACRON, A POLGÁRKIRÁLY PROGRAMJA A MÚLTBA VEZET

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: BALÁZS GÁBOR
2017.10.12.


Önök semmittevők, cinikusok vagy szélsőségesek? Csak azért kérdezzük, mert Emmanuel Macron, a liberális csodagyerek, a francia burzsoázia legjobb terméke, és persze Európa-megmentője ezzel a három jelzővel írta le a munka új törvénykönyve ellen tiltakozó tömegeket. Hát igen, a diszkrét báj. Egyik minisztere pedig „idegbetegeknek” találta nevezni a szintén tiltakozó, baloldali Jean-Luc Mélenchon híveit...

Bevalljuk, mi tényleg idegesek vagyunk egy kissé.

Noha azért nem egyszerűsítenénk le olyképpen a dolgokat, mint egy mostani semmittevő, cinikus, szélsőséges tüntető: „a milliárdosok a médiáik révén egy befektetési bankárt ültettek a köztársaság élére. Voilà.”

Bár ez azért olyan messze sincs az igazságtól. Végül is az osztályuralom valóban egészen nyilvánvaló esetével van dolgunk Macron, a polgárkirály Franciaországában. A dolog egyébként tényleg nem is oly bonyolult: eddig a neoliberális reformokat és a rendszer nem is olyan kismérvű autoritárius átalakítását (fő ok: a terrorveszély és a menekültek) támogató társadalmi bázis és technostruktúra megosztott volt a mérsékelt jobb- és a mérsékelt baloldal párjai között. (Végül is a mostani modern bonapartizmus egyik fontos jellemzője, hogy – a természetesen a tőkével igen szoros kapcsolatban álló – „szakértők” revansot vesznek a népszuverenitás szervein, azaz a demokrácián.) Macronnal ez a helyzet megszűnt: tulajdonképpen nincs is szükség igazából politikára.

Ezért van, hogy a politika megújítása is igen érdekesen sikerült: kicsit sok ugyan az újrahasznosított jobb- és baloldali káder; a civil társadalom az ország mostani irányítóinak szemében egyenlő a felső középosztállyal; a legnagyobb főnök még a kisfőnököknél is arrogánsabb, ami mindig biztató jel; 

végre meg fognak valósulni az „el-ke-rül-he-tet-len” neoliberális reformok, azaz a francia szociális rendszerek leépítése; a rendkívüli állapot jogrendjét hála a jó istennek beírják a rendes jogrendbe (és büszkén kijelentik, hogy „megszüntették a rendkívüli állapotot”); a parlamentet az új képviselők tökéletes alkalmatlansága végre visszahelyezi a jól megszokott, teljes fölöslegesség állapotába; a mainstream-sajtóban pedig a reformok felkent papjai olyan mindentudással oktatnak ki mindenkit a neoliberalizmus egyedül helyes voltáról, hogy néha hányingerünkkel kezelőorvosunkhoz és gyógyszerészünkhöz kell fordulnunk.

A jó öreg képmutatás, osztálymegvetés, cinizmus.

Szóval minden a legnagyobb rendben.

Az elnöki párt (LREM) alighanem az egyetlen politikai párt a történelemben, amely tulajdonképpen a szó szoros értelmében sosem létezett: a különböző képviselői helyekről a Macron-startup HR-esei döntöttek a beküldött önéletrajzok és egy hűségnyilatkozat alapján (nem tréfálunk). A választási győzelem után pedig olyan statútumot fogadtatott el a párt vezetése, amely teljesen kiveszi az ügyek intézését a párttagok kezéből. Nekünk ez a párt sem fog különösebben hiányozni: mi csak csodálkozni tudunk azokon az embereken, akik egy végletekig perszonifikált mozgalomban gondolták megújítani a politikát...

HOGYAN ADOMÁNYOZZUNK? SEGÍTSÉGNYÚJTÁS JÁTÉKOKKAL

ÁTLÁTSZÓ - SZOCIO BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2017.10.12.


Nos, ez a terület azt hiszem, mindennél jobban mutatja, mennyire nagy szakadék nyílt mára a társadalmi rétegek között. A fogyasztói hatás itt is erős, újabbnál újabb, sokszor agyament ötletek tárgyiasulnak a játékpiacon, amit megfelelő reklám után akarnak a gyerekek, és aki megengedheti magának, meg is veszi nekik.

A felgyorsult világban az a jó, ami hangos, gyors, színes, vagyis, ami még hangosabb, még gyorsabb, még színesebb. Már nem elég a kiságy fölé lógatott színes kendő, már régóta a minimum négy ágú, de sokszor emeletes forgó akármi a trendi, minden ág végén kis kabalával, de nem, már ez sem elég, már muzsikál is, a kis figurákat külön kis motor forgatja körben, miközben az egész forog, a zene ritmusára.
Minden rajzfilmfigura tárgyiasul, több színben, méretben, megvásárolható, kellékekkel együtt. Elképesztő a túlkínálat pónikból, Barbikból, mindenből. Aztán a szülő, mikor már látja, hogy túl sok, és a gyerekének ez sem elég, szelektál. Amit valahol olvastam, hogy „ha jót akarsz a gyerekednek, felezd meg a játékait” van, ahol használatos módszer. De sok helyen akkor válnak fölöslegessé, ha már nem férnek tőle, vagy már „kinőtte” a gyerek, már régen nem játszik vele, nem kötődik már hozzá. Akkor csomagba kerülnek a méregdrága Barbi babák, a szárnyas pónik, kisvasutak, kirakók, legók, no meg az apróságok is, a Kinder tojásokból, és a meséskönyvek, társasjátékok, diafilmek, a kisebb-nagyobb autók, és a plüssállatkák, és adománnyá válhatnak.

Ezek a játékadományok nagyon fontosak egy olyan közegben, ahol nem jut efféle a gyerekeknek. Sokan azt gondolhatnák, hogy bizonyára nagyon kreatívak a szegénységben felnövő gyerekek, mert a semmivel is tudniuk kell játszani, de ez nem így van.
Mert játszani is meg kell tanulni, hogy észrevegye a kis fadarabban a kisautót, a fűszálakban a madárfejjé alakítható rugalmasságot, a kavicsokból építhető utat. De nincs, aki ezt megmutassa, aki játsszon vele, így ez a terület meglehetősen szegényes marad.

„Ingerszegény” ahogy a szakma mondja, bár úgy tűnik sokszor, az „ingergazdag” sem az igazi fejlesztési lehetőség a gyerek szempontjából...

KILOMÉTEREKRŐL BŰZLIK A PÁLYÁZAT, AMIT ORBÁN VÉDETT A PARLAMENTBEN

444.HU
Szerző: SARKADI ZSOLT
2017.10.12.


Hétfőn Hadházy Ákos, az LMP társelnöke Orbán Viktort kérdezte a parlamentben egy egészségügyi tenderről, amin az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) aneszteziológiai munkaállomásokat és lélegeztetőgépeket akart beszerezni. A pályázatokon a GE Hungary több százmillióval olcsóbb ajánlatokat adott, mint a többi, egymáshoz közeli ajánlatokat tevő cég, mégis megpróbálták kizárni a GE-t, mondván, nem teljesíti a követelményeket. Az LMP-s politikus szerint azért akarták kizárni az amerikai céget, hogy így egy kormányközeli vállalkozást segítsenek a győzelemhez.

A GE a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, mivel szerintük az ÁEEK által előírt feltételek csak egyetlen gyártó termékeit engednék beszerezni. A bizottság végül a GE-nek adott igazat, és 50 millió forintra bírságolta az ÁEEK-et.

Orbán erre annyival tudott válaszolni, hogy Hadházy bizonyára a GE-nek lobbizik, és annyira korrupt, hogy ilyen szintű korrupciót Orbán még soha nem látott a parlamentben.

Megszereztük a pályázatok bontási jegyzőkönyveit, amikből tényleg a Hadházy által leírtak látszanak.

Az aneszteziológiai munkaállomások beszerzésére az ÁEEK-nek összesen 1 723 800 000 forintja volt, és a 2017. május 26-i határidőig beérkező 4 ajánlat közül három nagyjából ekörül az összeg körül mozgott.
  • A Med & Trade Co Bt. 1 942 925 000,
  • a NovelMedix Zrt. 1 787 918 975,
  • az Avas Egészségügyi Centrum Kft. 1 715 000 000,
  • a GE pedig 991 166 684 forintos ajánlatot tett.
A bontási dokumentációban az is szerepel, hogy az ÁEEK megszabott 24 olyan követelményt, amik teljesítése előnyösebb elbírálást jelent. Ezek közül a Med & Trade, a NovelMedix és a GE is 12 követelményt teljesített, az Avas csak 8-at.

Lélegeztető munkaállomásokra az ÁEEK-nek 1 730 300 000 forintja volt, erre a pályázatra a június 4-i határidőig 3 ajánlat érkezett.
  • A Med & Trade Co 1 773 429 500,
  • a NovelMedix az Anamed Kft-vel közösen 1 709 024 000,
  • a GE pedig 972 204 563 forintos ajánlatot tett.
Az ÁEEK ennél a pályázatnál is 24 előnykövetelményt szabott meg, és itt nem a GE teljesítette a legtöbbet, hanem a NovelMedix és az Anamed pályázata. Ez 16 pontban felelt meg a kedvező elbírálás követelményeinek, a GE 14-ben, a Med & Trade 4-ben.

A GE tehát mindkét pályázaton több mint 700 millióval olcsóbb ajánlatot tett, és az aneszteziológiai munkaállomások bontási dokumentációja szerint annál a pályázatnál még érdemi minőségi különbség sem volt a GE, a NovelMedix és a Med & Trade Co ajánlata között. A GE ezért is fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, hiszen úgy ítélték meg, hogy ők tették a legversenyképesebb ajánlatokat, mégis szabályozási eszközökkel ütötték el őket a győzelemtől...

EMBER VAN A SZAKADT CIPŐBEN IS - SZOLIDARITÁSI AKCIÓ

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2017.10.10.


A Város Mindenkié tagját, aki nehéz lakáskörülmények között él, múlt héten kizavarták a Fővám téri Vásárcsarnokból, mert a biztonsági őr szerint a cipője szakad és piszkos volt. Pedig csak gyümölcsöt akart magának vásárolni. Az AVM 2017. október 10-én szolidaritási akciót szervezett, hogy felhívjuk a figyelmet: ez a város mindenkié, nemcsak a szépeké és a gazdagoké, nem csak a turistáké, nemcsak a szép cipősöké. Mindenkinek joga van a tisztelethez és ahhoz, hogy a nagycsarnokban vásároljon.

Az érintett által készített hangfelvétel tanúsága szerint a következő beszélgetés zajlott le közöttük, mielőtt "kikísérték" a csarnokból
- Miért akar kidobni?
- Ilyen öltözékben nem lehet itt lenni.
- Milyen öltözékben?
- Hát hogy néz ki?
- Miért, hogyan kellene kinézni? Az az úr rövidnadrágban van, miben különbözik tőlem?
- Abban, hogy nem ilyen cipőben van. Menjen ki!
Az akción kb. 30 ember vett részt, akik a vásárcsarnokban sok cipőt raktak ki a földre és táblákkal tiltakoztak a diszkrimináció ellen. Az akció kapcsán a Piacfelügyelőség munkatársa is megjelent a helyszínen, akinek az aktivisták elmondták, hogy ha a Piac nem kér nyilvánosan bocsánatot, akkor az ügyet az Egyenlő Bánásmód Hatóság elé fogják vinni. Az alkalmazott megígérte, hogy az üzenetet átadja a főnökeinek...

LEHET EGY VÁRI LAKÁSSAL TÖBB? - MI LENNE, HA MEG LEHETNE VENNI A VÁRI MŰEMLÉKLAKÁSOKAT?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: V. NASZÁLYI MÁRTA
2017.10.12.


A legutóbbi testületi ülés napirendjén azt vettem észre, hogy meghosszabbítani terveznek egy lakásbérletet: Zsidai Roy cége öt éve bérel egy vári műemléklakást a Pest-Buda vendéglő mellett, amelyet raktárnak használt. Mélységesen megdöbbentem azon, hogy bár az előterjesztésben egyértelműen le van írva, hogy Zsidaiék a bérleti szerződést megszegték, hiszen a tulajdonos önkormányzat beleegyezése nélkül kizárólag lakásként használhatták volna, mégis kétféle határozati javaslat-változat szerepelt benne, és az egyik szerint folytathatták volna a lakásbérlést. 40 ezer forintért egy 56 m2-es vári műemléklakást. Miközben az egész Pest-Buda szállodát úgy alakították ki, hogy különböző módszerekkel hozzájutottak az önkormányzati tulajdonú lakások meglehetősen olcsó bérleti jogához a Fortuna utca 3. sz. alatt, majd csináltak egy szállodát belőle. Azért adhatják ki szállásként ezeket a lakásokat, mert a határozatlan idejű szerződéseknél (amelyek jogát átvette) ezt megengedi a rendelet. Ezért alakulhatott ki az a sajátos helyzet, hogy van, aki csak egyszerűen lakik a várban többször annyi pénzért, mint aki luxusszállodát üzemeltet. Egy idegenforgalmi centrumban nyilván vannak szállodák, de kérdés, hogy az önkormányzati bérlakásállomány terhére kell-e ezeket nyitni alacsony összegű lakbérért cserébe.

A bizottsági és a testületi ülésen is feltettem a kérdést, hogy hogyan történhetett meg az, hogy 5 évig nem ellenőrizték ezt a bérleményt? Ha Zsidai cége a Várban egy ugyanekkora méretű raktárt bérelt volna, az 4 év alatt 11,5 millióval több bevételt hozott volna az önkormányzatnak – hogyan akarják kártalanítani a kerületet Zsidaiék. Milyen állagromlást okozott, hogy nem újították fel, talán nem is fűtötték a lakást? Hogyan tervezi az önkormányzat a kártérítés behajtását? Sajnos, ezekre a kérdéseimre nem kaptam választ, az viszont egyértelműen kiderült , hogy eddig nem is volt semmiféle bérleményellenőrzési terv: „…novemberre fogja a GAMESZ összeállítani a bérleményellenőrzési tervet.” (polgármester)...

FELJEGYZÉSEK A PELENKÁZÓ MELLŐL 10. - A HATÁGÚ SZÍVEM

TÖRÖK MONIKA BLOGJA
Szerző: törökmonika
2017.10.10.


Amikor Egyeske megszületett, körülbelül fél évig nem tértem magamhoz a meghatottságtól, hogy ez velem megtörténhetett. Naponta nyolcszor mértem, mennyit eszik, felvettünk videóra mindent, amit csinált (amit a drága nagypapa egyetlen mozdulattal letörölt, mert fontosabbak voltak a főzőműsorok - ezúton is örök hálám neki).
Amikor Ketteske megszületett, az egy kicsit macerás volt, de mikor végre hazaértünk, Egyeske azt mondta, de szép baba! És attól kezdve együtt gengszterkedtek (kicsi a korkülönbség.)
Amikor Hármaska megszületett, mindannyian kicsit hülyén néztünk ki a fejünkből, mert az utolsó pillanatig úgy volt, hogy ő is lány lesz, de nyilván a szülőcsatornában kukit növesztett :) Na, ha volt pasi a Földön, akit ennyi nő rajongott körül... Aztán együtt bandáztak tovább, itt is kicsi volt a korkülönbség. Hármaska egyszer közölte velem, hogy ha nagy lesz akkor a Dorkát (óvodás társ) elveszi feleségül és akkor majd ketten jönnek át az én ágyamba aludni.
Négyeske tökéletesen bónuszgyerek volt, a fene se gondolta volna, hogy beakad nekem már ennyi idős koromban. A terhesség minden másodperce vidámság volt, és mióta kibújt, azóta is öröm ránézni. Tény, hogy nem volt könnyű gyerekkora, elég korán lelépett az apjuk (nyilván sokallta a gyerekáldást - mintha ő nem lett volna ott), aztán végigasszisztálhatta, ahogy a szeme láttára hal meg anyám, a nagymamája a konyhánkban, hogyan lesz az anyjából felkapott újságíró helyett kifutófiú egy napilapnál - ő történetesen usb-ket szopogatott, nem cumit, a különböző szerkesztőségi asztalok alatt, viszont prímán fogalmaz már most. Remélem, nem lesz tanár.) Négyeske amúgy is elég különc alkat, kedvenc családi történetünk, hogy amikor valahol elveszett a kedvenc izékéje, a nagyokkal bevágtuk a babakocsiba, úgy rohantunk a legközelebbi nagyobb bevásárlóközpontba venni egy ugyanolyat - út közben magyarázták neki a nagyok, hogy semmi gond, mindjárt meglesz a bigyóka, ő meg látványosan úgy tett, mint aki tojik az egészre. Utóbb elmondta, hogy nem akart hisztizni, mert azzal mire ment volna. Volt vagy kétéves.
Bölcsnek születni kell.
Ott azért már elég nagy volt a korkülönbség, mármint az első három és a negyedik között.
És akkor eljött a nap, amikor minden átmenet nélkül bejelentettük, hogy itt bizony továbbiak is jönnek még.
Leírhatatlan jelenet volt, nem is írom le.
És azóta, mióta Ötöske és Hatoska is köztünk vannak, nem győzik egymás kezéből kikapkodni őket...

AURORA BOREALIS - ÉSZAKI FÉNY


GÉPNARANCS - FILM BLOG
Szerző: GÉPNARANCS
2017.10.12.


Az Aurora Borealis - Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja...

A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az ’50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert.

A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

Az Aurora Borealis – Északi fény a nemzetközileg is elismert, Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas, Cannes-i Nagydíjas és Arany Medve-díjas forgatókönyvíró-rendező, Mészáros Márta 26. alkotása. A film a FilmTeam gyártásában készült, producerei Major István és Gül Togay...

Rendező koncepció

Személyes bevezető:

Lassan már négy év is eltelt azóta, hogy egy olyan írásra bukkantam a BBC History című folyóiratban, amely rögtön szíven ütött. Éreztem, hogy ez az „én témám”. A cikk az osztrák „háborús gyerekekről” szólt, egy láthatatlan generációról, akik nem ismerik a gyökereiket, eltitkolták előlük a legfontosabbat, hogy ki az apjuk, kik is valójában; az életük hazugságban telt.

Európa csak most kezd foglalkozni a „háborús gyerekekkel”, azokkal a tíz-és százezrekkel, akik a II. Világháború alatti és utáni katonai megszállások idején születtek. A háborús gyerekek születhettek erőszakból vagy szerelmi kapcsolatból, ami a megszálló katonák és a helyi nők között keletkezett. Akár így, akár úgy történt; ezek a gyerekek általában nem tudtak az apjukról, fogantatásukat titok vagy hazugság övezte. Az anyák félelemből vagy szégyenérzetből nem árultál el gyermekeiknek, ki az apjuk. Ez a hazugság egyike a legmasszívabbaknak, lassan hatvan éve tart, és csak most repedezik a hazugság burka. Ma Európában többszázezer „háborús gyerek” – ma már középkorúak vagy idősebbek – él: orosz, amerikai, angol, francia, német, lengyel katonák gyerekei. Fogantatásuk összefügg a XX. század nagy traumáival és azok elhallgatásával. Magyarország a szovjet megszállás alatt hasonló traumákon ment keresztül, de a magyar „háborús gyerekek” kutatása még el sem kezdődött.

Egész életemben ezek a témák érdekeltek, ezekről forgattam filmet: hazugságról, árulásról, születésről, családról, szeretetről. Engem az fogott meg a legjobban, hogy egy mai, „átlagos” család feszültségei, boldogtalansága is az évtizedekkel ezelőtti és soha be nem vallott bűnökre vezethető vissza. Szinte minden családban vannak sötét titkok, elhallgatott bűnök, amelyek több generáció életét is tönkre tudják tenni. Történetünk Bécsben játszódik a négyhatalmi megszállás alatt, tehát a háború után, már a béke idején és napjainkban. Ezt nagyon fontosnak tartom, hogy a bűn idején is béke volt már, és a történet voltaképp a máig nyúlik. Szereplőink között van osztrák, spanyol, orosz, magyar, hiszen a háború össze-vissza sodorta a különböző nemzeteket, és a mai Európa is soknemzetiségű. Azért is tettük a történetet Bécsbe, Európa „szívébe”, hogy jelezzük: ez nem egyetlen nép tragédiája, hanem összeurópai ügy, és mindig újra kezdődik, ha valahol háborús konfliktus van. A filmben két gyermek születik, az egyik szerelemből, a másik erőszakból. A múlt titkaira csak napjainkban derül fény. A film tehát nem a háborúról szól, ez egy mai történet, látszólag semmi köze hőseinknek a múlthoz. De Olga és a fia, Robert, hordozzák a múltat a zsigereikben, és csak úgy szabadulhatnak fel, ha megtudják az igazságot: hogy kik ők, és honnan jönnek. Ehhez mindenkinek joga van.

Ez egy erős érzelmi töltésű, torokszorító történet. Arra törekedtünk, hogy már a film első részében átérezzék a nézők is ezt a szorítást, a kimondatlan, de sejtett titkok drámáját, és a film végéig tartsuk a feszültséget, ugyanakkor a film végén a nézők kapjanak katarzist és reményt, a szeretet reményét.

Megvalósítás:...

FARKASHÁZY: A NÉZŐ AZ UTOLSÓ SZEMPONT A MAI MAGYAR FUTBALLBAN

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: NAGY ANDRÁS
2017.10.12. 


Orbán Viktor azt mondta, a stadionok nem a játékosokért, a nézőknek épülnek. Ehhez képest alig találkozni velük a lelátókon. A magyar futballt évtizedek óta a legmélyebb bugyraiba is töretlen lelkesedéssel követő Farkasházy Tivadar keserű humorral beszél az okokról, és arról, hogy migránsok nélkül nem lesz jó focink.

10 meccs, 13 pont. Oda-vissza zakó a portugáloktól, vereség Andorrában, egy ötös Svájctól, kínkeserves győzelem Feröer ellen, modern támadójátékot nyomokban tartalmazó focival - tegyük hozzá. De meglett a csoport harmadik helye. Ennek ellenére hangosan fütyülve tüntettek a szurkolók a meccs után
.

Nagyon bíztatónak érzem a fütyülést, elsősorban azért, mert jelzi, hogy a szurkolók a válogatott mérkőzésein még kint vannak. Én járok ki NB1-es találkozókra is, de ritkán tudom megállapítani, hogy zárt kapus meccsen vagyok-e vagy sem, olyan kevesen vagyunk. Orbán Viktor mondta, hogy a stadionok nem a játékosokért, hanem a nézőknek épülnek. Ehhez képest alig találkozni nézőkkel a lelátókon.

Ön szerint mik a fő okok?

A német Transfermarkt adatai szerint a 350 ezres Izlandon kétszer annyit ér a legdrágább futballista, mint nálunk az egész az egész válogatott keret. Továbbá, ha azt nézzük, hogy hosszú évek óta szinte az augusztust sem érik meg a csapataink a nemzetközi kupák selejtezőiben, illetve hogy a külföldön játszó magyar futballisták milyen csapatokban játszanak, vagyis nem játszanak, akkor azt látjuk, hogy a válogatott semmivel nem teljesít rosszabbul. Lehet, hogy egy másik edzővel valamivel sikeresebb lenne a nemzeti csapat, de látni kell, hogy hosszú ideje találomra választják ki a szövetségi kapitányokat, a kezdő Dárdaiba mondjuk pont beletrafáltak...

A LEÁNYGYERMEKEK VILÁGNAPJA VAN

MAGYAR NARANCS - ÉLET+MÓD
Szerző: narancs.hu
2017.10.12.


...2011-ben nyilvánította az ENSZ a Leánygermekek Nemzetközi Napjává október 11-ét. A cél az volt, hogy felhívják a figyelmet a lányok jogarira a tanulmányok és más élethelyzetek terén. Olyan problémákra és azok megoldási lehetőségeire igyekeznek ezzel az eseménnyel fókuszálni, amelyek különösképpen a lány gyerekeket érintik hátrányosan, mint például a gyermekházasságok vagy a gyerekkorban kezdődő nőkkel szembeni elnyomás.

Jelenleg 1,1 milliárd a 18 éven aluli lánygyermekek száma a csaladhalo.hu adatai szerint, több mint felük Ázsiában, negyedük Afrikában él. A lányokkal szembeni elnyomás, a lányok oktatásbeli elkülönítése, oktatásból való kihagyása, a az ellenük elkövetett erőszak szempontjából épp ezek a legveszélyeztettebb térségek. A statisztikák szerint bár javulnak az arányok, s nyilván az évtizedekkel, évszázadokkal szembeni mintáktól eltérően ma már jóval kevesebb a kiskorúakra kényszerített házasságok száma, s többen vehetnek részt az oktatásban, de még így is 32 millió lány marad ki az általános iskolai oktatásból, 29 millió pedig a középfokú képzésből.

A Kettősmérce napokban megjelent cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy a modern kori rabszolgaságnak is túlnyomó többségében nők és lánygyerekek esnek áldozatul...

ELÉRKEZETT A PILLANAT, AMIKOR A SOROS-TERV EMLEGETÉSE MÁR KÍNOS AZ ORBÁN KORMÁNY SZÁMÁRA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.10.12.Elszabadult hajóágyúként tarol le mindent és mindenkit a kormány fedélzetén az úgynevezett Soros-terv. Néhányan ugyanis Orbán Viktor leghűbb szolgái közül nem tudnak mértéket tartani, és a szabadkőműves kártyát is kijátszották az egyre izzóbb kampányban. A legmesszebb mégis Aradszki András KDNP-s honatya ment, aki egyenesen a sátánt látja az amerikai milliárdosban. Rétvári Bence kissé bizonytalanul, de azért még tovább élesztgette a gyűlölet tüzét a képviselői parlamenti felszólalásra adott válaszában. Az ügy ettől még eléggé kínos a Fidesz számára, főleg úgy, hogy az ellenzék egyre kíváncsibb arra, mi is tulajdonképpen az a Soros-terv, amivel a Fidesz vezetői tízmillió magyar polgárt riogatnak. 

Még csak október eleje van, de a hónap képviselője kétségtelenül az ismeretlenségből sátánozással előbukkanó Aradszki András lett. A kereszténydemokrata politikus kijelentette, hogy a sátán legnagyobb és egyben végső csapása a családok elleni támadás lesz. „Látjuk ezt az abortusz, az egyneműek házassága és a genderelmélet terjedésén is” – mondta Aradszki. A KDNP-s politikus azonban megoldási javaslattal is előállt, kijelentette, hogy: a rózsafüzér a legerősebb fegyver a gonosz ellen, és képes a történelem megváltoztatására, ezt Soros György is meg fogja tapasztalni.

Megszokhattuk, hogy Soros György a lehető legrosszabbat hozza ki a magyar kormánypárti szavazókból és politikusokból, ám Aradszki túlmutat minden eddigi őrületen. Mintha egy időkapszulában szunyókálta volna végig a parlamenti padsorokban az utóbbi éveket, és most megbökött volna a szomszédja a testén egy rejtett gombot, amitől hülyeségeket kezdett beszélni. Ennél még az is jobb lett volna, ha adnak a kormánypárti képviselőknek megy Soros-kézikönyvet, amely tartalmazta volna az Orbán Viktor által elvárt szólamokat. Lényegében ezt a hiányosságot próbálta pótolni Gulyás Gergely azzal, hogy kissé túlzónak nevezte Soros azonosítását a Sátánnal.

A sorosozós kézikönyvben is nyilván lett volna néhány „gyöngyszem”, de a szabadkőművesek, a Sátán és Soros György kapcsolata bizonyára csak az apró betűs részben szerepelt volna. Mert ugye sorosozni se lehet ész nélkül, jól kitalálta annak a menetét Rogán Antal és Habony Árpád, az egyéni akciók csak rontanak a központi propaganda hatékonyságán. Mondjuk ki nyíltan, Aradszki egy vadhajtás (aki egyébként az energiaügyekért felelős államtitkár) a Fidesz csodásan pompázó muskátliján, de durván nem szabad eltávolítani, mert az túl feltűnő lenne...


EGY DEMOKRATÁNAK KÖTELESSÉGE MEGVÉDENIE A JOBBIKOT?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: CHRISTOPHER ADAM
2017.10.11.


Magyarországon már egy ideje nem a MSZP, a Demokratikus Koalíció vagy bármelyik balközép párt jelent politikai kihívást a Fidesz számára, hanem sokkal inkább a Jobbik. Helyesebben ezt talán úgy kéne fogalmazni, hogy inkább a Jobbiknak van esélye arra, hogy a későbbiekben a Fidesz kihívója legyen. Ezért a Nemzeti Együttműködési Rendszer pártállami időkre emlékeztető apparátusa először a Jobbik plakátkampányát tiltotta be, aztán két év szabadságvesztéssel járó büntetőjogi eljárást kezdeményezett a párt prominensei ellen, valamint kilátásba került az is, hogy a Jobbikot betilthatja a hatalom. Az Állami Számvevőszék és a magyar ügyészség úgy viselkedik mintha a Fidesz-KDNP egyik szárnya lenne. Vona Gábor, a Jobbik vezetője pedig elmondta: “Lélekben, gyakorlatban is fel vagyok készülve a párt föloszlatására.”

A Jobbikot akkor oszlatnák fel, ha a bíróság elfogadja azt a vádat, hogy a Jobbik működése az alaptörvényt sérti. A Jobbik betiltása lenne a “nukleáris opció”. Ennél kissé visszafogottabb, de roppant hatásos megoldás a Jobbikra az lenne, ha a 2018-as választási kampány alatt bilincsben vinnék el a párt vezetőit. Ott van az orosz példa, Alexei Navalny esete, aki ugyan “csak” 20 napot ült legutóbb börtönben, azért mert a gyülekezési jogával élt. Ez a harmadik alkalom, hogy Navalny-t lecsukják. A Jobbik esetében, ha “kötezetettségek megszegése” címen indítanak büntetőjogi eljárást – akár a 2018-as kampány hajrájában – a kormánypárti szolgamédia számára szaftos propaganda anyag lenne a bilincsben elhurcolt Vona Gábor, például. Alapvetően arról van szó, hogy az Állami Számvevőszék gazdasági vizsgálatot kezdeményezett a Jobbiknál, de konkrétan nem adta meg a pártnak a lehetőséget, hogy a kért dokumentumokat benyújthassák, hogy a párt közreműködjön a hatósággal. Hol láttunk hasonlót az utóbbi hónapokban, amikor teljesíthetetlen feltételeket és határidőket szabnak ki az érintett fél számára?

Az a kérdés, hogy mit lépjen a demokratikus ellenzék, illetve mit tegyenek a jogállamiságot védő magyar civilek? Azok a demokratikus politikusok, civilek és aktivisták akik még akkor is demokratikusok voltak, amikor a Jobbik határozottan autoriter, antidemokratikus és szélsőjobboldali politikát képviselt. Amikor még gárdistái vonultak az egykori hungaristákra hasonlító egyenruhákban.

A fenti sorokból könnyen kiolvasható, hogy ez számomra dilemma. Seres László a hvg.hu-ban azonban határozottabb álláspontot képvisel:...

ÉLETELLENES EGÉSZSÉGÜGY A "POLGÁRI", "NEMZETI", "KERESZTÉNYI" FERTŐBEN, DE AZÉRT VAN EGY JÓ HÍRÜNK IS!

ZÁRÓJEL.HU
Szerző: BRUCK ANDRÁS
2017.10.12.


Példaadó a budapesti XIII. kerület döntése, máshol egyre nő a várólista, Tóth József kerülete viszont beruházott egy saját CT- és MR diagnosztikai központba. A ritka örömhírrel fogalakozik Bruck András is közösségi oldalán.

Óda az emerihez

Amelyért ráadásul nem kell majd tízezreket fizetni, ha van családod, gyereked, és nem akarsz idő előtt meghalni.
Mert a magyar államtól, konkrétan az ország összes pénzét a sajátjának tudó miniszterelnöktől bármilyen életkorban felfordulhatsz. Ne legyenek illúzióid, annyit nem érdekli őt a sorsod, az egészséged, mint egy fél zacskónyi kiköpött, nyálas szotyolahéj.
Épp ezért nem lehet túlértékelni annak a jelentőségét, hogy végre akadt olyan 800 millió forint Magyarországon, ami nem lett az övé, a Matolcsy famíliáé, Rogáné, Vajnáé, valakié, akié nem lehetett volna, hanem ez a pénz a budapesti XIII. kerületi lakosoké lett, mégpedig egy MR és egy CT orvosi berendezés formájában.
Amikor tudomást szereztem az önkormányzat saját forrásaiból létesített Diagnosztikai Centrumról, első reakcióm a meglepetés volt: ilyen is létezik?
Ez az emberen végigfutó spontán, zsigeri meglepetés valójában a legigazibb rendszerkritika, hiszen ebben az országban ahhoz szoktunk, úgy vagyunk idomítva, hogy minden közpénz valamelyik elaljasodott fidesznyiknél köt ki.
.. 

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR KISVÁLLALKOZÓKÉNT ANGLIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zoltán
2017.10.12.


A legtöbben biztos (vagy annak gondolt) munkára indulnak el külföldre, ami persze érthető, hiszen egyrészt nem mindenki szeret kockáztatni, másrészt nem mindenkinek van arra pénze, hogy akár csak hetekig bevétel nélkül éljen. Aztán akad egy olyan csoport, aki inkább saját vállalkozást indít. Utóbbiba tartozik Zoltán is, aki beszámol tapasztalatairól.

„Három éve olvasom alkalmanként a Határátkelő blogot. Elsősorban azért, hogy lássam, hogy mások, akik szintén Magyarország elhagyása mellett döntöttek, hogyan élik meg, mit látnak és tapasztalnak, s azért is, mert szeretnék valamilyen viszonyítási pontot, hogy vajon amit én látok-érzek, az vajon tipikus-e.

Bár eddig még csak nem is kommenteltem ezen blog írásaihoz, lassan 3 év (szinte) folyamatos angliai tartózkodás után úgy érzem, hogy írnom kell. Bizonyára az én írásom is teljesen szubjektív lesz, és persze arra is felkészültem, hogy - mint mindenki - én is megkapom majd az összes lehetséges minősítést, hideget-meleget egyaránt. :-)

Az íráshoz az ihletet és a végső kis löketet ez a bejegyzés adta, mivel én is magyarországi kisvállalkozóként működtem (vagy inkább mikrovállalkozásként), és az Egyesült Királyságban is kisvállalkozást indítottam.

Az emészthetőség kedvéért tömören próbálok minden lényeges elemből - motivációk, tények, történések - egy-egy (számomra) fontos r
észt kiemelni, vállalva ezzel azt is, hogy a kép sem teljes, sem kiegyensúlyozott nem lesz..."

ITT OLVASHATÓ

AKÁR 4-5 MILLIÁRDOT IS BUKHATOTT A MAGYAR ÁLLAM A FENEKETLEN-TÓNÁL ÉPÜLŐ LAKÓPARK TERÜLETÉNEK PRIVATIZÁLÁSÁN

444.HU
Szerző: SARKADI ZSOLT
2017.10.12.


A Miniszterelnökség felügyelete alá rendelt Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft., azaz az ÉMI egészen 2016 végéig rendelkezett egy nagyon értékes budai telek 65,19 százaléka felett. Ez a telek az, ahol most a Vajna Tímea-féle gyémántboltot kivitelező, az Erzsébet-táborokat felújító és az Eiffel Palace-t a Magyar Nemzeti Banknak rendbehozó DVM Group egy hatalmas lakóparkot tervez építeni. A helyiek egy része ki is van emiatt, a 350 lakásos és több száz férőhelyes mélygarázzsal tervezett lakópark ugyanis egyelőre túl nagynak tűnik a környék méreteihez, és jó eséllyel túl is zsúfolná a majdnem teljes hosszában egyirányú Diószegi utat.

A Heti Válasz most azt is kiderítette, mennyire gyanús körülmények közt került a telek az állami tulajdonban lévő ÉMI-től a DVM-hez.

A lap szerint az ügyleten a magyar állam több milliárd forintot is veszíthetett.

Az ÉMI 2015-ben jött rá, hogy szeretné eladni a Diószegi út 37. alatti telekben lévő tulajdonrészét, és ehhez tessék-lássék meg is keresett néhány állami céget, hátha ők átvennék, de nem jártak szerencsével. Akit viszont nem kerestek meg, az pont a XI. kerületi önkormányzat, amit valószínűleg a leginkább érdekelt volna az ingatlan...

CSAK ÍGY TOVÁBB, SZEGÉNY SÜKET ÉS VAK MAGYARORSZÁG!


KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.10.12.


...A Heti Válasz utánanézett, hogy a senki által meg nem választott, külföldről finanszírozott, a globális nagytőkét és a politikai korrektséget a nemzeti kormányok fölött átnyomni hivatott (igen, ezek is sacckábé Szilus szavai) álcivilek szégyenlistáján milyen szervezetek találhatók. Miközben a CÖF-féle kormányzatilag rángatott gyökércivilek az átláthatóság jegyében titkolózhatnak, az össznemzeti tisztánlátás kedvéért összegányolt civiltörvény értelmében – a narancstálibok lebutított fogalomhasználatával élve – Soros ügynöke egyebek mellett az Orbánné Lévai Anikó nevével fémjelzett Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Fidesz partnerének számító konzervatív Robert Schuman Intézet is, a Fidesz-alapító Kaderják Péter vezette REKK Alapítvány is, de számos keresztény, vagy állatvédő szervezet is. Az a baj, hogy ezek bármerre néznek mindenhol ők jönnek szembe saját magukkal. Büdös Soros-bérencek. Hehh.

A külföldről támogatott nemzeti sötétség másik prominens alakja doktor mangalicaszereLölö megint nem tudott félreállni az uniós pénzek útjából. Mert ebben az országban zéró tolerancia van a korrupcióra és nem aszerint nyer valaki pályázatokat, hogy Matolcsy nevet visel. Ja. Ez már biztos is. A felcsúti utánpótlás Búzakalász 66 Kft-je összesen 331,5 millió forint támogatást nyert el a mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban című felhívás keretében. Magyarul: Lölö a disznóola mellé húsfeldolgozót épít, azaz részt vesz Magyarország felemelkedésében. Aha. (zoom.hu)

Ennél sokkal jobb hírem is van viszont: miután Lázárjános személyesen primadonnásodott a Csíki Sör-Heineken jogi vitában, amihez pontosan annyi köze volt/lehetett volna, mint Orbán strómanjainak az ország felemelekedéséhez, most igen nagy esély van rá, hogy a magyar állam a magyar adófizetők pénzéből fogja kihúzni a szarból az időközben eladósodott romániai cég tulajdonosát. Aki sajnos benézte a piaci terjeszkedést: portékája egyáltalán semennyire nem kelendő Magyarországon, úgyhogy most a csődközeli állapotból való kilábalás okán magyar bankokkal (köztük állami tulajdonban lévő pénzintézetekkel!!!) tárgyal a hitelek átcsoportosításáról. Éljenek a magyar adófizetők! Azt a kurva élet.

És hogy a magyar adófizetők ne érezzék úgy, hogy csak országhatáron kívül segítenek, ahol tudnak, itt van nekünk megint Vajna András kaszinóügyi médiacsászár, aki a közpénzen összeharácsolt médiacsatornái után egyébként sem Magyarországon adózik, ezúttal böszme nagy adóoptimalizációs tranzakciót hajtott végre. Egyedül nem ment volna, ebben Vargamisi nemzetgazdasági főkönyvelő volt a segítségére, akinek az előzetes engedélye kellett ehhez a gyönyörű művelethez. Szeptember 30-i hatállyal Vajna két kaszinóüzemeltető cége egyesült: az egyik beolvadt a másikba, az egyiket már törölték is, a másik pedig általános jogutódként működik tovább. Az egyébként is kénye-kedve szerint adózó, Amerikából megélhetésileg hazatántorgott dörzsölt gazember így milliárdokkal kevesebb adót fizet. Vagyis miután Vargamisi évekkel ezelőtt Vajna adójából akarta jóllakatni az éhező gyerekeket, most az ő engedélyével fog még kevesebb adót beszolgáltatni a költségvetésbe. Gyönyörű sztori ez is, még a nap is kisütött ennek örömére. És még csak reggel 8 óra van.

Hát akkor csak így tovább, szegény süket és vak Magyarország! Búcsúzom, még jelentkezünk ma. És szép napot mindenkinek, már ha lehet ilyet mondani ezek után!

ELRETTENTŐ PÉLDA LETT A NEMEK KÖZTI KÜLÖNBSÉG TEKINTETÉBEN A MAGYAR KORMÁNY

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2017.10.12.


Az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál beszámol arról, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter közölte: Magyarország a következő, jövő hétfői EU-külügyminiszteri tanácskozáson azt fogja kérni az uniótól, hogy vizsgálja felül Ukrajnával kialakított kapcsolatait, miután Kijev olyan törvényt hozott, amely eltörli a nemzeti kisebbségek nyelvén – így a magyarul – történő oktatást a középiskolától kezdve.

„Az ukrán oktatási törvény sérti az EU-Ukrajna társulási megállapodást, ezért azt fogom javasolni, hogy az unió vizsgálja felül a megállapodást” – idézi a hírportál Szijjártó Pétert.

A beszámoló szerint a jogszabály már kiváltotta Ukrajna legnagyobb szomszédjának, Oroszországnak a tiltakozását, és Románia is elítélte a szóban forgó törvényt. Az arányok érzékeltetése végett a cikk olyan, tavalyi felmérési eredményt ismertet, miszerint az ukrajnaiak több mint negyven százaléka otthon oroszul beszél.
Kitért az EurActiv arra, hogy a budapesti ukrán nagykövet azt mondta a hvg.hu-nak adott nyilatkozatában: a törvény nem törli el teljesen a magyar nyelvű oktatást, csupán növeli az ukránul oktatott tantárgyak számát. A diplomata szerint a jogszabály – amelyről egyébként Kijev kész tárgyalásokat folytatni - nem irányul az etnikai kisebbségek ellen.

Budapest – írja az uniós portál – korábban erőteljes támogatója volt annak, hogy tegyék lehetővé az ukrán állampolgárok számára vízum nélküli beutazást az uniós országokba. Más olyan EU-országok is elégedetlenek az ukrán törvénnyel, amelyeknek a nemzettársai kisebbségként élnek Ukrajnában - ilyen például Bulgária – de nem verik az ügyet nagydobra, hogy ne okozzanak további nehézségeket az ukrán kormánynak, írja az EurActiv.

A New York Times – a Reuters hírügynökség jelentése alapján - Szijjártó Péter azon kijelentését ismerteti, hogy Magyarország a nyugat-balkáni országok uniós és NATO-integrációjának a felgyorsítását szorgalmazza. Ez – mondta az ismertetés szerint a magyar diplomácia irányítója a közép-európai és a nyugat-balkáni országok külügyminiszteri tanácskozása után – biztonsági garanciát jelentene, hiszen a bizonytalan, feszültségekkel terhelt térség súlyos kockázatot jelent Európa számára...

"A SÖTÉTSÉGBEN NEM KARDOZNI KELL, HANEM GYERTYÁT GYÚJTANI"

SZEMLÉLEK BLOG
Szerző: SZEMlélek
2017.10.11.


A bevándorlásról, a menekültkérdésről beszélgetni ma már szinte közhelynek számít. Ám nem akkor, ha egy püspök, egy lelkésznő és egy főrabbi osztja meg gondolatait. 

A Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) ültette egy asztalhoz Beer Miklós váci püspököt, Bolba Márta evangélikus lelkészt és Darvas István főrabbit.

Már az Ószövetség is a "jövevények" befogadására, szeretetére szólít fel, ám - Darvas István főrabbi kiemelte, hogy - abban nem nyújt iránymutatást, hogy mi a teendő, ha tömegével érkeznek. Bolba Márta lelkész szerint ezt a feladatot a szakértőkre, menekültügyi szociális munkásokra kellene bízni...

CHIKÁN ATTILA: AZ EMBEREK NEM BÍZNAK A JÖVŐBEN

INFORÁDIÓ / ARÉNA
Szerző: INFORÁDIÓ / HLAVAY RICHÁRD, HERCZEG ZSOLT
2017.10.11.


Chikán Attila közgazdász szerint az oktatásból nemcsak a pénz hiányzik ahhoz, hogy eredményesebb legyen, hanem a szemléletváltás is. Az egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában a magyar gazdaság versenyképességéről úgy fogalmazott: elsősorban az intézményrendszer iránti bizalmatlanság fogja vissza.

A magyar oktatási rendszerből hiányoznak azok a szellemi mozgások, amelyek nem tudnak lábra kapni a központosított irányítás miatt - fogalmazott Chikán Attila.

„Óriási probléma az a szemlélet, amely szerint a gazdaság igényeinek megfelelő oktatást kell végrehajtani, miközben

fogalmunk sincs arról, hogy a mostani tanulók mit fognak dolgozni

a pályájuk csúcsán, hiszen teljesen más munkakörök lesznek. Túlságosan arra koncentrálunk, hogy a mai feltételeknek megfeleljen a képzés” - mondta a közgazdász, és úgy látja, hogy az oktatási rendszerben szemléletváltásra is szükség lenne...

MAGYARORSZÁG ELESETT

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: ÁGOSTON LÁSZLÓ
2017.10.06.


“Az nem lehet, hogy annyi szív 
Hiába onta vért,
S keservben annyi hû kebel
Szakadt meg a honért.” 

1937 van. Zsidó vagy a náci Németországban. Mit csinálsz? Mai fejjel azt mondod: menekülsz. De akkor ők miért nem menekültek el?

Ezen gondolkozom már nagyon régóta. És azon, hogy vajon mit tettem volna én, ha 1937-ben értelmiségi vagyok és végig kell néznem, ahogy milliókat fanatizálnak ordas eszmékkel és ahogy testvér testvérnek támad, ahogy az egyház megáldja a fegyvereket és az emberek mosolyogva vagy fogat csikorgatva készülnek előidézni a romlást. Ellenálltam volna? És gázkamrában végzem? Vagy menekültem volna? Nem tudhatom.


1937 ma van. Aki értelmiségi teheti, elmenekül, testvér testvér ellen támad, a szabadság - egyenlőség - testvériség nevében kriptasötétbe vetett ordas eszmék pedig dörömbölnek a sírverem ajtaján: úgy hiszik, eljött a feltámadásuk ideje. A papok megáldják a szó-fegyvereket és a Parlamentben nevezik Isten ellenségeinek, a Sátán ügynökeinek a segíteni akarókat választott árulóink.Meddig próbálsz ellenállni és mikor jön el az a pont, amikor meghajtod fejedet a Gép előtt? Amikor belátod, hogy 2018-ban ugyanez a kormány fog győzni, csak a mérték a kérdéses. Amikor belátod, hogy az egypártrendszer szentháromságának ugyanúgy tagja az MSZP, mint a KDNP és hogy az européer Magyarországra - amelyben nincs mondjuk eleve elcsalva egy választás már a rendszer bevezetésekor -, amelybe ‘89 óta elvileg törekedtünk, egyszerűen nincs kereslet az ostobák, a megfélemlítettek és a kacagó hazaárulók között?

“Az nem lehet, hogy ész, erõ
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.”
A zsidó sem hitte 1937-ben, hogy létezik, létezhet az, aminek a jöttét senki sem akarta elhinni. Nem hitte el, hogy a szomszédja örömmel ül majd bele az ő elhagyott lakásába, miután marhavagonokba zsúfolták a gyerekeit. Azt gondolta mindig, hogy biztosan ez az üreg legmélye, az alja, a “rockbottom”. Áltatta magát, mint ahogyan Chamberlain báró is hitt Hitlernek, amikor a meg nem támadási szerződést büszkén lobogtatva szállt le a hestoni repülőtéren 1938-ban, két évvel azelőtt, hogy Hitler porrá bombáztatta volna az országát...

EUCHARISZTIA, ÓH!

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG
- SZABADPOLC
Szerző: LÉVAI JÚLIA
2017.10.06.


Miután Ferenc pápa a következő eucharisztikus világkongresszus színhelyéül Budapestet jelölte ki, megkezdődtek a szervezés előkészületei, és nyáron megalakult a kongresszust előkészítő társadalmi bizottság is. A testületet Erdő Péter bíboros, prímás hívta életre, aki már többször is beszélt arról, hogy a kongresszus nem csupán vallási esemény lesz, hanem olyasmi, mint egy nemzeti ünnep. És ahogyan azelőtt is egyeztettek egymással a politika, a közélet, a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a közlekedés és más területek képviselői, úgy az eucharisztikus kongresszust is meg kell előznie egy közös gondolkodásnak. „A kongresszusra a világ minden pontjáról érkező hívők vallásos lelkülettel jönnek majd, de azért a várost is szeretnék megismerni, így Budapestnek a kongresszus jó lehetőség lesz a bemutatkozásra” – tette még hozzá (MTI, 2017. június 15.). És mivel sem a bíborost, sem a magyar kormányt nem érdekli, hogy a felvilágosodás, illetve a társadalmi szerződés fogalmának megjelenése óta semmiféle vallás, így a katolicizmus sem működhet államvallásként, mi sem akadályozta meg, hogy az Erdő-féle hasonlatból egy pillanat alatt azonosság legyen, és a kongresszust valóban úgy kezeljék, mintha nemzeti ügy lenne. Ezért ebben a vallási célú bizottságban Áder János köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Darák Péter, a Kúria elnöke, Pintér Sándor belügyminiszter, Soltész Miklós, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, valamint Tarlós István, Budapest főpolgármestere is ott ügyködik.

Amivel kapcsolatban két kérdést is adódik. Az egyik: ha már maguk is politikai szereplővé léptek elő, nem zavarja-e a katolikus egyházat, hogy ezek az emberek a politikustársaikként semmiképp sem felelnek meg az eucharisztia szellemiségének? Hiszen ez, legalább is a II. vatikáni zsinat Sacrosanctum Concilium kezdetű konstitúciója szerint (1963) azt a feladatot rója a képviselőire, hogy azok „az irgalom szentségét, az egység jelét, a szeretet kötelékét” hirdetve, a kegyelem és a bizalom átélését tanítva őrizzék Krisztus halálának és föltámadásának emlékezetét, ahogyan azt a Megváltó az utolsó vacsoráján meghagyta. A hívek pedig „ne csak mint kívülállók vagy mint néma szemlélők legyenek jelen a hitnek ezen misztériumán”, hanem napról napra eggyé válva Istennel éljék át, hogy „az eucharisztiából mint forrásból fakad számunkra a kegyelem; s általa valósul meg Krisztusban a leghatásosabb módon az emberek megszentelése”...

NEM CSINÁLUNK SEMMIT, DE AZT LEGALÁBB JÓ HANGOSAN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.10.11.


Az MSZP a választásokig nem kezdeményez a parlamentben vitanapot, nem vesz részt ötpárti egyeztetéseken, nem fordul a köztársasági elnökhöz és az Alkotmánybírósághoz.
Maga a párt jelentette ezt be, a választások előtt fél évvel, tovább lelkesítve amúgy is lelkes választóit.
A DK pedig lelkesedett az ötletért, mondván, éppen ideje volt, hogy az MSZP belássa, hogy az Orbán-kormány kiüresítette az Országgyűlés intézményét, ami mára kizárólag az orbáni hatalomgyakorlást elfedő díszletként szolgál.
A DK egy évvel ezelőtt, ugyanezen okból vonult ki a parlamentből. Naivitás lenne Orbán döntései ellen Orbán csatlósánál keresni orvoslást, ezért hosszú ideje nem fordulunk sem az AB-hez, sem a köztársasági elnökhöz.
Bár az MSZP döntése a parlamentből való kivonulással lenne teljes, mindenképp üdvözlendőnek tartjuk a párt lépését. Tartozunk az embereknek annyival, hogy nem játszunk a Fidesszel demokráciásdit a köztársaság romjain.

Bravo.
Hogy a demokratikus oldal PR szakemberenél (?) egy lottyadt körtétől berúgott bánatos liba is jobban teljesít szakmailag, azt eddig is tudtuk, csak azt nem akarom elhinni, hogy minden választás előtt rájuk tör a sötétség, és csak a pénzt ismerik fel benne, miközben vadul vakarják a fejüket...
Elemi igazság a propagandamunka terén, hogy nem használunk negatív szavakat, fogalmakat, nem operálunk saját magunk vonatkozásában tagadó szófordulatokkal.
Nem arra helyezzük a hangsúlyt, hogy mit nem fogunk tenni, hanem arra, hogy mit fogunk tenni, megvalósítani, ha a választó ránk adja a szavazatát.
A választó nem hülye, pontosan tudja, hogy ez a vállalás a "nesze semmi, fogd meg jól!" kategóriájába tartozik, semmit nem hoz a konyhára, csak a Fidesz dőlhet már megint elégedetten hátra a fotelben, ami indokolt is Orbán akut kávémérgezése miatt.
Szóval, ezt a fontos dolgot már tudja a választó, - nevezetesen, hogy az MSZP nem csinál semmit.
Ezt ugyan ezidáig is sejtette, de mára a hiányból erény lett, amit fennen lehet lobogtatni - Mariska néni, Józsi bácsi! innetől kezdve elvhű módon nem teszünk semmit, amit megtehetnénk, még azt sem!

...
ITT OLVASHATÓ

LOVASI A MAGYAR KÖZÉLETRŐL: "KURVÁRA UNOM, MEG AMÚGY IS, MIT MONDJAK?"

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: palosm
2017.10.11.


"Matematikailag csak úgy lehet ezt a kormányt leváltani, ha a balosok meg a kispártok az LMP-től a Momentumig összehoznának egy választási koalíciót a Jobbikkal. Ennek a koalíciónak az lenne az egyetlen célja, hogy a Fidesz–KDNP-kormányt elküldjék, ami azért lenne fontos, mert szerintem ez az utolsó esély, hogy ez választásokon történjen meg. Ha nem így lesz, márpedig úgy tűnik, hogy nem, akkor úgy harminc-negyven évig maradhat, ami most van, kábé ennyi az autokráciák és diktatúrák szavatossági ideje…
(...)
Ha lenne egy ilyen, akkor szívesen lennék plakátfiú, mert ahogy Orbán Viktor mindig mondja, össze kell fognia az országnak! Ez igaz – csak éppen az ellen a tizenvalahány ember ellen, aki most a markában tartja."...

NA, UGYE!

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.10.12.


Földön fekvőbe – állóba sem, sem semmilyenbe – nem rúgunk bele, következésképp arról sem írok, hogy a nemzeti láblabda csapat ordenáré játékkal ugyan, de világraszóló sikert aratott, és egy nullára legyőzte a labdazsonglőr feröreieket. Mégis, valami szerencsétlenség folytán, amiben Soros bűbáját gyanítjuk, nem jutott ki a világbajnokságra, és a jómunkásemberek a stadionban füttyöngtek meg fújoltak, és 
szegény játékosokat elhajtották a jó édesanyjukba, mintha ők tehetnének is valamiről.

És nem hallatszott az éterből a magabiztos naugye, mint az Európa Bajnokság kapcsán, amikor valami mókás csillag-együttállás okán ugyanezek a játékosok kijutottak, aztán nem ért véget az éjszaka, pedig akkor sem tudtak többet, csak mázlijuk volt. S mivelhogy vezérünk képtelen arra, hogy józanul szemlélje a világot, elhangzott a naugye, amiben az volt benne, hogy nesztek, parasztok, megcsináltam nektek, pofát befogni. Pedig nem is egy Pep Guardiola ő, és a játékosok sem Messik, hanem szaros-hugyos Józsik, akik megkapták az öt perc hírnevet, most viszont már szügyig merülnek a szarba.

Viszont a tempó, amelyet vezérünk diktál itten futballilag, az egyáltalán nem változott. Úgy önti bele a pénzünket, mintha a sajátja volna. Végül is, az egész ország az ő homokozója, de az a hétszáz milliárd, amit arra költött, hogy egyszer az életben azt mondhassa, naugye, az rohadt sok. Menyi-mennyi lélegeztető gépet meg tűzifát lehetne ebből soppingolni, ki sem tudom számolni göcsörtös ujjaimon. És pláne olyasmire szórja nyakló nélkül a közöst, a miénket, amire egyáltalán nem kapott sem megbízást, sem felhatalmazást. A nagyobbik baj azonban az, hogy olyannyira titkolja annak a lóvénak a sorsát, amelyet a TAO segítségével juttatott a kispajtásainak illetve feltéve, de meg nem engedve saját magának, hogy az emberben megszólal az apró ördög, és Polt után kiált, de hiába.

Ki van ez találva, de nagyon. Nem is arról van szó elsősorban, hogy szar a futball, és kár bele a della. Ez csak a fecsegő felszín, hanem arról, hogyan bánik ez a rosszember a pénzünkkel, amit rendszerint saját céljaira használ. ..

EZT NEVEZEM CIVIL KURÁZSINAK!

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző:VÁSÁRHELYI MÁRIA
2017.10.12.


Tegnap este Mészáros Márta volt Veiszer Alinda vendége a Hír Tv-ben. A beszélgetés végén Márta elmesélte, a most elkészült Aurelia Borealis c. filmje létrejöttének körülményeit.

Elmondta, hogy szerzőtársaival beadták a film forgatókönyvet a Filmalapnak, és hosszú ideig semmiféle választ nem kaptak. Már azon gondolkodtak, hogy inkább Lengyelországban próbálják megcsinálni, mikor egyszercsak csengett a telefonja a vonal másik végén Andy Vajna volt, aki közölte, hogy találkozni szeretne vele és a film producerével, úgyhogy az általa megadott időpontban jelenjenek meg Vajna japán(?) éttermében.

Márta és a producer a megjelölt időpontban belépett az étterembe, ahol Vajna egy társasággal üldögélt.

Amikor Mártáékat meglátta, odament hozzájuk le se ültette őket (by the way MM 86 éves), csak annyit kérdezett: "Akarsz filmet csinálni?" Márta természetesen igennel válaszolt. "És mennyi pénz kell hozzá?" - kérdezte, hozzátéve, hogy sokat mondjon a producer, mert utólag már nem lehet kérni. A producer ott egyálltában osztott-szorzott, majd közölte, hogy 700 millió forint. Vajna rábólintott majd sarkon fordult és visszaült a társaságához.

A pénzt megkapták, a film elkészült. Amikor Alinda megkérdezte Mártától, hogy mégis mit szól ehhez az eljáráshoz, Márta nem sokat habozott, hanem rávágta, hogy ez szerinte törvénytelenség...

EURÓPA ORBANIZÁLÓDIK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.12.


- A tekintélyelvű rendszerek ugyanazokat a módszereket nyomatják

- Kurz Orbánt koppintja

- Az nem baj, ha az élelmiszergyárak más recept alapján készítik a Keletre szánt termékeket, csak ne tegyenek azokba olyasmit, ami árt az egészségnek


Die Presse

A Greenpeace közép- és kelet-európai irodavezetője úgy látja, hogy napjainkban Ausztria és Európa orbanizálódik. Az uniós tagállamokban azt látni, hogy fokozottan próbálják megnyirbálni a civil szervezetek létalapját, ám ez ellen határozottan fel kell lépni. Alexander Egit szerint az autokraták mindenütt ugyanazt a módszert alkalmazzák az elnyomáshoz. Először lejáratják a politikai ellenfelet, majd állami intézményeket támadnak meg, a kritikus sajtót pedig kikapcsolják. Ezzel párhuzamosan nyomás alá helyezik az NGO-kat. Ezen a területen az orbáni Magyarország az egyik éllovas. A magyaroknál gyorsan elzárták az állami pénzcsapokat a nemszeretem civil csoportok számára. Orosz mintára törvényt hoztak a külföldi támogatást élvező szervezetek ellen, amelyek közül azok voltak kitéve a legnagyobb rohamoknak, amelyek a menekültekről gondoskodtak.

A nehezen kivívott szabadságjogokat az illiberális erők fokról fokra leépítik. Az autoriter magyar, lengyel vagy török vezetés lerombolja a demokrácia és a szabadság alapjait. Éspedig egy kaptafára: előbb a jogállamiság olyan pilléreit kezdik ki, mint a független bíróságok, majd a média jön, utána pedig megkérdőjelezik az olyan polgárjogokat, mint a tüntetések szabadsága. Félő, hogy Ausztriában a választás után követik Orbán példáját és pl. fellépnek a civilek ellen. De az Európai Parlament is akart már olyan döntést hozni, amely igencsak emlékeztet a magyar módszerekre, és itt sem lehet kizárni, hogy a végén jóvá is hagyják, ha változnak az erőviszonyok. Így azután nem lehet csodálkozni azon, hogy a Fidesz még mindig az Európai Néppárt tagja. Mi több, az EPP egyre inkább közeledik Orbán Viktorhoz, ahelyett, hogy rákényszerítené a demokratikus normák betartására.

A válasz a fokozódó orbanizálódásra csak az lehet, hogy eddig és ne tovább! Vissza kell verni minden kísérletet, amikor lábbal tipornak demokratikus alapjogokat vagy megnyesik a civilek jogait. Ám tartani lehet attól, hogy a tekintélyelvű intézkedések nyomán jelentősen visszafogják a civilek tevékenységét. Ezért azok függetlensége érdekében döntő, hogy az eddiginél több, apró magántámogatást kapjanak. A Greenpeace és az Amnesty International elutasít mindenféle állami, illetve vállalati segítséget. Ilyenformán Magyarországon az elnyomás idején sem lehet őket megzsarolni, továbbra is a civil társadalom szócsöveként jelennek meg...