2022. augusztus 18., csütörtök

„NEM TUDTUNK BETELNI A LÁTVÁNNYAL” – MAGYAR TUDÓSOK VILÁGRASZÓLÓ FELFEDEZÉSE AFRIKÁBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2022.08.18.


A 19. században történhettek utoljára ilyen nagy felfedezések, mint amire magyar kutatók több év szisztematikus kutatómunkájával rájöttek: megtalálták a világ legnagyobb kékvércse-gyülekezőhelyét Afrikában. Több védett madár gyűlik ott össze, mint ahányról addig egyáltalán a bolygónkon tudni lehetett. Műholdas nyomkövetés, matematikai modell, aknamentesítés, csúzlival lőtt és megevett védett madarak – nem akármilyen történet következik, amelyet kollégánk, Élő Anita a természetvédelem sikereiről beszámoló Természet_Védelem_Itthon című kötet számára írt meg. A fejezetet a könyvet kiadó Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ engedélyével közöljük...

AZ ALDI ÉS A LIDL KÖZÉPSŐ SOROS TERMÉKEI AZ INFLÁCIÓ ÁLDOZATAIVÁ VÁLTAK

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2022.08.18.


Minden 20 eurónál drágább termék iránt jelentősen visszaesett a kereslet – ezt mondta a német Lebensmittel Zeitungnak az egyik diszkont kiskereskedelmi lánc ottani menedzsere. A jelek szerint Németországban elérkezett az, amire az elmúlt hónapok fejleményei alapján már mindenki számított: az infláció elérte azt a szintet, amikor a vásárlók már nemcsak “lefelé vásárolnak”, azaz olcsóbb alternatívákat keresnek, hanem bizonyos termékeket már meg sem vesznek.

A Lidl egy német lapnak egyértelműen azzal magyarázta a jelenséget, hogy a vásárlók aggódnak a közelgő tél és a megugró energiaköltségek miatt, és a spórolás beépült a mindennapokba...

"KESZTHELY IDENTITÁSA MEGKÉRDŐJELEZŐDÖTT" | NÁD ÉS BETON - III. RÉSZ

PARTIZÁN / NÁD ÉS BETON
Szerző: PARTIZÁN
2022.08.16.A “Nád és beton” három részes sorozatának harmadik epizódjában építészek mesélik el egy meg nem valósult keszthelyi fejlesztési terv történetét.


“5-10 év alatt épül annyi, ami megelőzően 100 év alatt épült” | Nád és beton - II. rész Keszthely a Balaton-part egyik legfontosabb és legrégebbi városa, különleges építészettel és gazdag történelemmel. A város partjának fejlesztése már évek óta várat magára, a területen több, ma kihasználatlan szálloda és esztétikailag kifogásolható építmény található. A keszthelyi önkormányzat felkérésére ennek a résznek a fejlesztésére készítettek terveket a Magyar Művészeti Akadémia és a BME Doktori Iskola fiatal építészei. A városvezetés az idei év elején állításuk szerint ennek a közös munkának az eredményeként mutatta be egy közvetlenül a partra építendő sportkomplexum terveit, ám mind a budapesti, mind a helyi építészek kijelentették, hogy a túlméretezett épülethez nekik semmi közük. Sőt, az ötletet több szempontból is kifogásolhatónak tartják, ellentétben azokkal a tervekkel, amelyeket a fiatal építészek készítettek. Beszélgetőtársaink:
- Balázs Mihály, Kossuth-díjas építész, a BME Építőművészeti Doktori Iskola vezetője - Jankovics Tibor, Ybl-díjas építész, az MMA Építőművészeti tagozatának tagja - Kerner Gábor, műemlékvédelmi szakmérnök, a Keszthelyi Városvédő Egyesület elnöke - Turi Attila, Kossuth-díjas építész, az MMA Építőművészeti tagozatának vezetője - Váncza Márk, építész, a BME Doktori Iskolájának hallgatója

AZ OROSZ GÁZTÓL FÜGGŐ ORSZÁGOK KÖZÜL CSAK MAGYARORSZÁGON NEM ÉRTÉK MÉG EL A TAVALYI TÖLTÖTTSÉGI SZINTET A GÁZTÁROZÓK

ÁTLÁTSZÓ / ADATÚJSÁGÍRÁS
Szerző: SZABÓ KRISZTIÁN
2022.08.18.


Az orosz-ukrán háború miatt Európa legtöbb országa hideg télre készül: az orosz gázszállítmányok leállításától tartva a legtöbb tagállam még a tél beköszönte előtt megpróbálja feltölteni gáztározóit. Az elszabaduló gázárak és az orosz gázfüggőség miatt a kitűzött cél elérése nehezebb, mint a korábbi években. Számos tagállam jó úton halad a tározók feltöltése felé, de vannak kivételek: hazánk a gáztározók feltöltését illetően eddig elmaradt a tavalyi évhez és más, orosz gáztól függő országokhoz képest is. Még ha nem is sikerül a tavalyi szintet elérni, a rezsicsökkentés módosításában meghatározott árak miatt lehet, hogy nem is lesz szükség idén annyi gázra.


Magyarország 2022 elején az előző évekhez képest nagyjából másfél héttel korábban elkezdte a gáztározók feltöltését. A korai kezdés az egész kontinensen megfigyelhető volt, melynek egyik oka lehet az attól való félelem, hogy az orosz gázszállítás abbamarad. Számos, az orosz importra nagyban hagyatkozó ország már az EU-s átlag és a saját éves átlaga feletti szintre töltötte fel a tározóit. Magyarország sem volt elmaradva a tározók töltésének kezdését tekintve, de augusztus közepére még csak az előző tíz év átlagos szintjét sikerült elérni...

SAJTÓAMNÉZIA

FORGÓKÍNPAD BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.08.18.


Sok van, mi csodálatos, de az emberi feledékenységnél nincs semmi csodálatosabb – mondaná ma Szophoklész, és mondom én helyette. Hozzátenném: a magyar sajtó amnéziája még az átlagos emberi feledékenységnél is meghökkentőbb: hiszen az ember mégis illik emlékezzen arra, amit leírt, vagy ha nem emlékszik, meg kell legyen a saját archívumában.

De a magyar sajtóban úgy tűnik, ez nem érvényes. Kezdjük azzal, hogy a Washington Post tegnapelőtt hatalmas, (vagyis igen terjedelmes) tényfeltáró írást közölt az ukrajnai háború hátteréről. Nem látok bele a szerkesztők fejébe, meg nem mondhatom, mi volt vele a szándékuk, szerintem talán épp az emlékeztetés, arra kiválóan alkalmas is az írás, meg dokumentációnak, mert kiváló kronológiát ad az eseményekről, de új dolgokat nem tudtunk meg belőle. Nem is lehetett volna nagyon komoly újdonságokat előásni, a folyamatok nyilvánosan zajlottak, időnként még a titkosak is – szóval, bátorság kell ahhoz, hogy az írás kapcsán a szakma előadja a meglepett gyakornokot, akinek ezek a hírek újak.

De ez a bátor emberek szakmája, bár az is lehet, hogy csak a pillanatnak élőké. A teljes kormánysajtó és a függetlenek jó része is előadta azt, hogy „szenzációk derültek ki”, örök kár, hogy ezekről a szenzációkról már régóta tudtunk. Lássuk a hazai sajtóvisszhangot...

ORBÁN MEGIJEDT AZ AUGUSZTUS 20-ÁN BEZÁRÓ BENZINKUTAKTÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.08.16.


Azt nem tudjuk, hogy a magyarok meddig hiszik el Orbán hazugságait, hogy a magyar inflációról, gazdasági csődről, a rezsiáremelésről és az energiahelyzetről nem az Orbán-rezsim tehet, hanem mindez az oroszok békeszerető katonai hadműveletének, valamint a gonosz nyugati szankciók következménye. De az biztos, hogy Orbán és bandája forró hónapok elé néz, főleg akkor, ha hideg lesz a tél, s az emberek nem tudnak fűteni, vagy ha fűtenek, nem tudják kifizetni. Viszont az minőségi fordulat lesz, ha rájönnek, hogy Magyarország válságát nem más, hanem Orbán idézte elő.

Az orosz háború még sehol nem volt, amikor már hatósági árassá kellett tenni a benzint és a csirkefarhátat, más élelmiszerekkel együtt, és már akkor megmondták a hozzáértők (hozzáértők alatt nem Orbán unortodox bandáját értjük, mert ők nem tartoznak ebbe a köre), hogy az összeomlás elől menekülő Orbán az intézkedéseivel még nagyobb inflációt és benzinhiányt fog előidézni, s ez tovább gerjeszti majd az árak növekedését, ördögi körforgásba kerül. Amit a hozzáértők (többnyire Orbánék által elüldözött szakemberek) megjósoltak, az bejött, és a baj nagyobb, mint előtte...

ILYEN VILÁGPIACI ÁRAK MELLETT ELKÉPESZTŐEN GAZDAGODHATNA MAGYARORSZÁG, EHELYETT SOK HELYEN CSAK A PUSZTULÁS VAN

JELEN
Szerző: RASKÓ GYÖRGY
2022.08.16.


Ma úgy 2500-ra teszem a falusi mezőgazdasági milliárdosok számát, miközben a helyben élők többségének nincs egymillió forint vagyona sem. Tehát ezerszeres vagyoni különbség alakult ki egy generáció alatt. Vagyis nem arról van szó, hogy több száz éven keresztül a legjobbak kiválasztódtak és így értek el erre a szintre, nem. Ez a rendszerváltozás utáni 30 év következménye – mondja lapunknak Raskó György agrárközgazdász, vállalkozó, akivel nemcsak birtokszerkezetről és az aszályról beszélgettünk, hanem kiutat is kerestünk.

A KSH 2020-as adatai szerint 2010 óta a mezőgazdasági gazdaságok száma a kétharmadára, 234 ezerre csökkent, ráadásul eltolódott a korábbi viszonylagos egyensúlya az állattenyésztéssel szemben a növénytermesztés javára.


Ez utóbbi helyes folyamat...

AZ ELSŐ LÖVÉS

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2022.08.18.


...Mindig ők lőnek először.
Most is ők fognak...

...Csak azért szólok, hogy tudják mindazok, akik el vannak keseredve, ahogyan mi voltunk annak idején: itt nem a választási győzelem lehetetlen.

A törvényes felelősségre vonás is az.

A MAGYARORSZÁGI ELEKTROMOS HÁLÓZAT NEM KÉSZÜLT FEL A NAPELEMES RENDSZEREK TERJEDÉSÉRE

QUBIT
Szerző: KUN ZSUZSI
2022.08.18.


Nem kell tartani attól, hogy az ország elektromos hálózata egyszer csak leáll, de a felhasználók feszültségingadozást, a szolgáltatók pedig stabilitási problémákat tapasztalhatnak ott, ahol a háztartási és ipari napelemrendszerek termelése túllépi a hálózaton megengedett feszültséget.

A magyar háztartások jelentős állami támogatással és a szaldóelszámolás kedvező feltételeivel telepíthettek és telepíthetnek napelemeket – már ha tudnak, ugyanis a támogatott projektekre egyelőre nem érkezett meg a pénz, így az otthonok egyelőre nem tudják kihasználni a kedvezőbb rezsiárakat.

A szaldóelszámolás miatt sokan akkor is vállalták a rendszer telepítését, ha aktuális villamosenergia-fogyasztásuk nem volt olyan magas, mint amennyit napelemmel csúcsidőben termelhettek. A felszerelt ad-vesz mérőórák segítségével a rendszer mérte a hálózatról vételezett és visszatáplált energia mennyiségét, a fogyasztónak pedig csak a különbözetet kellett fizetnie. Tehát gyakorlatilag mindegy volt, hogy a napsütéses órákban hűtésre, elektromos autó töltésére vagy háztartási gépek üzemeltetésére használják-e az energiát, vagy simán visszatáplálják a rendszerbe: a számla végösszege kedvezőbben alakult, mint napelem használata nélkül.

Ennek a kedvezményes elszámolási formának viszont a végéhez közelítünk, ami jelentősen átalakítja a lakossági energiafogyasztást. A szaldóelszámolást ugyanis az Európai Uniós szabályozásokkal összhangban, 2023 végével kivezetik, helyette a bruttó elszámolásra térnek majd át a szolgáltatók (vagyis új szerződések már nem köthetők szaldóelszámolásra, de azok, akik ebben a rendszerben szerződtek, továbbra is maradhatnak a kedvező elszámolási módnál). Ez praktikusan azt jelenti, hogy ott, ahol már van napelem, érdemes jobban kihasználni a termelt energiát, míg ott, ahol még nincs, de tervben van a telepítés, akár a tárolókapacitás kiépítését is érdemes mérlegelni. Arra egyébként már magyarországi tenderen is volt példa, hogy a napelemes rendszer építése mellett tárolókapacitás kiépítését is vállalnia kellett a pályázónak...

KISZÁMOLTUK, MEKKORA NYUGDÍJPRÉMIUM JÖHET NOVEMBERBEN - ELFOGYHATOTT A LENDÜLET A MAGYAR GAZDASÁGBÓL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.08.18.


Elemzői becslések alapján hiába lassul a második félévben a magyar gazdaság, a nyugdíjasok az idén is bőven számíthatnak prémiumra. Kérdés persze ennek mértéke, de különösen az, hogy a jelenlegi drágulási ütem mellett mire futhatja majd belőle az idősebbeknek. Kicsit számolgattunk.


Az idén választási év volt, így a nyugdíjasok tavaly megkapták a beígért példátlanul magas juttatást. 2021 októberében maga a miniszterelnök jelentette be, hogy egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot folyósítanak. Orbán Viktor kiemelte: 435 ezer ember a nyugdíjtörvény miatt ennél kevesebbet kapott volna, de a „gazdaság teljesítményének köszönhetően” a kormány mindenkinek ki tudja fizetni a teljes összeget.

A bruttó hazai termék (GDP) valóban igen szépen nőtt tavaly, a KSH adata szerint az éves mutató 7,1 százalékra rúgott. Az idén az első félévben viszont még ennél is erőteljesebb, 7,3 százalékos dinamikát mutattak ki. A figyelmetlenebb nyugdíjasok így már akár az előző évinél is magasabb összegről képzeleghetnek. Ezzel azonban nem csak az a baj, hogy most nagyvonalúság helyett inkább padlássöprés (ezt tükrözheti például a nyugdíjasokat is vastagon érintő rezsiemelés) látszik, az ország növekedése is megtorpanóban van...

PÉNZT VAGY ÉLETET? - INTERJÚ BAZSÓ PÉTER IDEGSEBÉSSZEL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KARDOS ERNŐ
2022.08.12.


Mint kiderült, a halálos betegségeket mégsem lehet a tízparancsolat megtartásával elkerülni, szükség lenne jól működő egészségügyre is. Ez a feladat tovább már nem halogatható, mert az orrunk előtt hullik szét az egész rendszer, veszélyeztetve az ország lakóinak egészségügyi állapotát – nyilatkozza lapunknak Bazsó Péter idegsebész, aki évekig volt a legnagyobb állami intézmény, a Honvéd Kórház orvosigazgatója, majd az egyik legnagyobb hazai magánegészségügyi intézmény, a Duna Medical Center alapító főigazgatója. Bazsó szerint a gyógyítómunkához szükség van az állami és a magánegészségügy együttműködésére is, a két területet egységes rendszerként kéne kezelni, de a betegeket elsősorban az állami intézményekben kell meggyógyítani...


ORBÁN-PUTYIN MEGÁLLAPODÁS UKRAJNA FELOSZTÁSÁRÓL

FÜHÜ
Szerző: Polonius
2022.08.15.


Sikorski egykori lengyel külügyminiszter, aki jelenleg Európa Parlamenti képviselő nemrég azt írta Twitteren, hogy “azt feltételezem: Orbán megállapodásra jutott Putyinnal Ukrajna felosztásáról”. Ez meglehetősen súlyos vád “lengyel barátunktól”, aki az Európai Néppárt képviselője Brüsszelben, azé a párté, melyet a Fidesz elhagyott mielőtt kirúgták volna...

TOVÁBB KELL-E EMELNI A MÁR MEGEMELT REZSIÁRAKAT?

G7.HU
Szerző: PLETSER TAMÁS
2022.08.18.


(A szerző az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)


Az elmúlt hetek európai gáz és elektromos áram tőzsdei árai, illetve a forint nem túl rózsás szereplése az euróval szemben jelentősen emeli a magyar beszerzési árakat is. Ez pedig nyomás alá helyezi a magyar kormányt a hatósági rezsiárakkal kapcsolatban. A jelenlegi (augusztus 16-i) áram- és gázárak még feszültség- és molekulaszinten is magasabbak az augusztus 1-től érvényes lakossági piaci áraknál, nem is beszélve az átlag alatti fogyasztás után fizetett rezsicsökkentett árakról...

LOMBIKTÖRTÉNETEK: ILYEN AZ ÁLLAMOSÍTOTT RENDSZER BELÜLRŐL

TELEX
Szerző: ÁCS BORI
2022.08.17.


Idén nyáron, hosszas előkészítés után államosították a hazai meddőségi klinikákat. Egy elképesztően bonyolult és érzékeny folyamat komplikált rendszere vált ezáltal még leterheltebbé – legalábbis így tűnik annak alapján, amit három, az utóbbi években kezelésekben részt vevő nő mesélt el a Telexnek. Beszámolóikból kiderül, milyen volt végigmenni a folyamaton, miért egyedi minden eset, és mennyit számíthat minden egyes szó, gesztus, érzés és apró információmorzsa a sikerben – vagy épp sikertelenségben. Az államosított rendszer annyira túlterhelt, hogy egyre többen próbálkoznak inkább külföldön.

Korábbi összefoglalónkban megmutattuk, mi történt hivatalosan a magánklinikákkal az államosítás során, most azt próbáljuk megérteni, hogyan nézett ki mindez belülről, páciensként megtapasztalva az átszervezést, és egyáltalán, hogyan élik meg a nők a lombikprogram bonyolult folyamatát. Érintettekkel beszélgetve többek közt az alábbiak derültek ki:

- A meddőségi kezelésekben részt vevők élete gyakran egészen átalakul. Ahhoz, hogy tudatosan járják végig ezt a nehéz utat, elképesztő mennyiségű szaktudásra van szükségük, rengeteg olyan információt, szabályt, vizsgálatot és gyógyszeres kezelést kell megérteniük, amit egy átlagember tudástára nem tartalmaz.

- Egy meddőségi kivizsgálás, illetve az azt követő inszemináció és/vagy lombikprogram olyan összetett folyamat, amelyet egy orvoscsapat úgy tud hatékonyan végigkísérni, ha rengeteg időt szán a pácienssel folytatott beszélgetésre, erre azonban sok mindentől – az orvos leterheltségétől, hozzáállásától stb. – függően nem mindig van lehetőség. A protokollok, folyamatok klinikánként és orvosonként teljesen eltérők, néha ezért is nehéz követni, mikor mi a hatékonyabb lépés, döntés.

- Bár az államosítással maga a beültetés és a lombikeljárás ingyenes, rengeteg azt megelőző vagy a kudarcokat esetenként magyarázó, a továbblépést segítő vizsgálat nem államilag finanszírozott. A siker pedig sok esetben épp ezeken múlik.

- A rendszerbe kerülő nők emiatt sokszor Facebook-csoportokba tömörülve adják át egymásnak a tudást, itt támogatják lelkileg és segítik információkkal a másikat. A tapasztaltabbak kívülről ismerik az összes betűszót, rövidítést, megelőző műtétet, orvosnevet, gyógyszert. Leleteket elemeznek, esélyt latolgatnak, igyekezettel helyettesítik mindazt, amire, úgy látszik, a rendszernek nincs mindig ideje és ereje...


AZ ELTÉVEDT VONAT (ÉDES HAZÁM)

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.08.18.


Ha az ember Rémusz bácsi képébe helyezi magát a fehér, gyapjas fejével, a mélybarna képével, akkor felsóhajt, hogy a szemüvege is belecsillan a hatalmas örömbe, miszerint szüret, gyerekek. Mert unja már mindenki, mint a hétszentség, a kátránybabával pofozkodó rókát, egyáltalán, kedves gyerekek, az egész mesevilág kutyatöke, a Morzsa kutya fejlett készsége a valósághoz képest. Nem kell itt egyáltalán nehézkesen kitalálni mindenféle képtelen csodákat, ha Neriában adatik élnünk. Ez, gyerekek a mi édes hazánk ontológiája, hogy aszondja, van, amit pénzért nem lehet megvenni, minden másra ott van a plasztikkártya.

Hétfőn délelőtt eltévedt egy vonat, gyerekek, mert nem a Thomas húzta, a bamba gőzmozdony. Ám ha belegondolunk, húzhatta volna akár ez a Thomas is. Mert a sín vs. mozdony viszonylatában a sín az erősebb, hiába van alul, mint a víznek árja is például. Vagy, ha leteperik az elefántot átmenetileg a jóravaló emberek, aki egy kis idő után mindig felpattan, és trombitálva elszalad. Kivéve, ha arra jár a Semjén, mert az fogja, és gondolkodás nélkül lelövi, gyerekek. Mindent lelő ez a Semjén bácsi, ami a közelébe kerül, fogja a bazi nagy keresztjét, kibiztosítja, és tüzel. Pedig nem is gőzmozdony a drága.

No most, hogy szavunk ne feledjük, volt ez a magyar vonat a magyar síneken a magyar masinisztával, suhantak és zakatoltak, a csudálatos Miskolcból a leírhatatlan Fonyódra futrohant ez a vonat, gyerekek. A Fonyód meg a Balatonnál van. Tudjátok, mi a Balaton? Nem? Na, ugye. Mahomet egy nagy víz az, hogy alig is látni a túlnani partját, jachtok, vitorlások mészárosok, tiborczok, nem nektek való hely, de nem is fogjátok látni valószínűleg soha már. Látjátok, mennyi mindent mesél nekünk ez a vonat, indázik a története neki, pedig még alig is van úton, még szinte el sem indult, nincs sehol, ahogyan majdnem nem lett seholsem...

EZEK A JÁRVÁNYBÓL ÉS A HALOTTAKBÓL IS PÉNZT CSINÁLTAK, MOST A FŰTÉSHIÁNYBÓL IS ŐK GAZDAGODNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.08.16.


Ha tudomásul vesszük, hogy Mészáros Lőrinc Orbán strómanja, és Mészáros vagyonának nagyobb része Orbán vagyona, akkor azt is tudnunk kell, hogy a fatüzelésre átálló közüzemek és a lakosság a kályháikat Mészáros cégétől kénytelenek megvenni, s a fűtéshiányon megint Orbán és a strómanjai gazdagodnak. Ugyanez volt a világjárvánnyal: miközben több magyar városnyi ember meghalt a kormány rossz intézkedései miatt, a járványból is ez a gátlástalan bűnszervezet gazdagodott. A lélegeztetőgépek, az oltások haszna az ő zsebükbe folyt, miközben azoktól meghaltak az emberek.

A kínaiakkal sefteltek, alig leplezett korrupciós ügyleteket kötöttek túlárazott, használhatatlan lélegeztőgépekre, majd a használhatatlan és védelmet nem nyújtó kínai vakcinákra, amelyek miatt magyar emberek tízezrei haltak meg. Vagy úgy, hogy nem védte meg őket a kínai vakcina, vagy úgy, hogy a kínai hamis vakcina miatt kapták el másoktól a betegséget. Lett volna rendes vakcina is, de azok esetében nem lehetett volna keresni rajta, nem lehetett volna lopni, mert az EU szabályai ezt nem tették volna lehetővé. Ezek keresnek mások élete árán is, tragédiákból is pénzt csinálnak.

Most kiderült, hogy az ország egyik legnagyobb kandalló- és fatüzelésű tűzhelygyártó vállalata is Mészáros tulajdonában van. Ezért a fatüzelésre való átállás, amit Orbán meghirdetett, Mészárosnak (pontosabban a stróman gazdájának, Orbánnak) hozza a pénzt, mert az ország erdeiből kivágott fát el kell égetni valamiben. Ahhoz pedig kályha kell. Létrehoztak egy katasztrofális helyzetet, amit nem az orosz energiafüggőség megszüntetésével, hanem kétszáz éves visszalépéssel és a magyar erdők kiirtásával oldanak meg, mert akkor ezen is ők keresnek. Ők adnak kályhát a kiirtott fákhoz.

Ez olyan, mint egy Orwell-regény, mintha valaki kitalálná ezt az abszurdot, de ez nem fikció, hanem maga a valóság. Így működnek a diktatúrák, ilyen a disztópikus fasiszta rendszer. Nem tudjuk, hogy előre készültek erre, vagy a kályhagyár birtokában döntöttek más fűtőanyagforrások helyett a fatüzelés mellett, mert akkor el lehet adni a kályhákat, de ez a “véletlen” egybeesés elég gyanús. Ha nincs orosz olaj és nincs orosz gáz, annak ellenére, hogy Orbán orosz gyarmattá tette Magyarországot, akkor nem fordulnak az EU-hoz, hogy bekapcsolódjanak az ottani megoldásokba...

A JÁRVÁNY ELSŐ NÉGY HULLÁMÁBAN A 40-ES KOROSZTÁLYBÓL KAPTÁK EL LEGTÖBBEN A KORONAVÍRUST

ÁTLÁTSZÓ
Szerzők: SZOPKÓ ZITA, SZABÓ KRISZTIÁN
2022.08.16.


Egy újabb sikeres adatigényléssel ismét sikerült többet megtudnunk a koronavírus-járvány terjedéséről. Közérdekű adatigénylésben kértük ki a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) a regisztrált koronavírus-fertőzöttek életkorára vonatkozó idősoros adatokat. Az adatokat végül a járvány hazai megjelenésétől, azaz 2020 márciusától 2021 végéig kaptunk meg, és az NNK tíz korcsoportba sorolta be a regisztrált fertőzötteket. A kapott táblázatból jól látszik, hogy az újabb járványhullámok megjelenésével egyre több fiatal betegedett meg. A hivatalos járványügyi oldal adott időszakra vonatkozó adataival összevetve azonban azt tapasztaltuk, hogy a koronavírus-fertőzöttek száma akár több ezerrel magasabb lehet, mint amit eddig gondoltunk.


Július 4-én fordultunk közérdekű adatigényléssel a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK). Ezúttal a járvány hazai megjelenése óta, vagyis 2020. március elejétől regisztrált koronavírus-fertőzöttek életkoráról szerettünk volna többet megtudni...

EGY ORSZÁG RÖHÖG AZON, HOGY MAGYARORSZÁGON ELTÉVEDT EGY VONAT...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.08.18.


Egy ország röhög azon, hogy Magyarországon eltévedt egy vonat.
Na és? Hol marad ilyenkor a fennkölt szellem, a rangot adó tudás, hol búvik meg a beteg, romlott és perverz Nyugattal szembeni honi öntudat? Miért is baj, hogy most nem ám központi irányításra, kézi vezérléssel, fentről, a Karmelita kolostorból, hanem az autonóm szabad akarat döntése nyomán határozott úgy egy szerelvény a Kárpát-medencében, hogy meghosszabbítja magát Bicskéig, sőt, Lovasberényig, de ha kell, s miért ne kellene, Miskolcig és Debrecenig, Sárvárig és Zalaszentgrótig, Lénárddaróctól Cibakházáig, Panyolától Taktakenézig, Nagybudmértől Kajászóig, miért menne a magyar gőzös csak Kanizsára, elég volt a gépies, mechanikus, elidegenedett kiszámíthatóság, legyen meglepetés, csoda és roppant büszkeség, hogy nézd már, hát épp itt pöfékel a mi falunk közepén (szélén, átellenben) a nemzet vonata, hogy még aznap sok-sok más település lakójában ugyanez a méltóság és önbecsülés ébredjen fel, így hát a nemzet vonata nem eltévedt, ilyet csak a hazátlan idegenszívűek képesek hörögni, valójában a nemzet vonata összeköt bennünket, mindenhol várják őt, akár a Messiást, nem tudni, hol és mikor tűnik föl, hiszen Pál apostolnál is írva van, hogy „úgy érkezik el, mint éjjel a tolvaj” (1Tesz 5,2), hogyan máshogy, magyar szerelvény ő, hát nemcsak mint éjjel a tolvaj, hanem nappal is, mint a tolvaj, a nap 24 órájában, mint a tolvaj, megállás nélkül, ahogy Walt Whitman a Téli mozdony című versében megénekelte, épp olyan a magyar szerelvény, „téged dalollak… engedelmesen utánad kocogó vidám kocsijaidat, melyek csendbe-viharba, lassan vagy gyorsan mindig követnek”, ilyen ez a magyar szerelvény, bárhova tévedjen, bárhová zakatoljon, pöfékeljen elől a hatalmas nagy gőzös, a kocsijai engedelmesen kocognak utána, csendbe-viharba, lassan vagy gyorsan mindig követve őt, menjen ő bárhová, bármikor és bármeddig, Zalaszentgróttól Kajászóig, Cibakházától Panyoláig, a magyar szerelvény, kompra föl, de kompról le sosem, kompostól zakatol szerte az országban, és ha váratlanul tűnik fel, nem kiszámíthatóan, az annál jobb, mert akkor Anna Karenina sem tudott volna odaugrani elébe, meg József Attila sem, és Latinovits sem, hát mit nem lehet ezen megérteni?

AZ ORSZÁG LEGSZEGÉNYEBB FALVAIBAN ÉLŐK ÚGY VÁRJÁK A TELET, HOGY SZEMERNYI TŰZIFÁJUK SINCS TARTALÉKBAN

NÉPSZAVA
Szerzők: GULYÁS ERIKA, DOROS JUDIT
2022.08.18.


Kiépített gázhálózat híján gondban vannak azok a társadalmi szervezetek is, amelyek ezekben a térségekben tanodákat, iskolákat, óvodákat működtetnek.


Az egyik leghátrányosabb hazai település, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabő évek óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szárnyai alatt éli túl a mindennapokat. A szervezet üzemelteti szinte az összes intézményt, a gyerekháztól kezdve a tanodán, óvodán át az iskoláig. Tasi Krisztina az itteni Jelenlét program vezetője lapunknak azt mondta: hetek óta azon gondolkodnak, hogyan szerzik be a téli tüzelőt, hiszen eddig bármelyik környékbeli tűzifa-kereskedőhöz fordultak, mindenhonnan azt a választ kapták, hogy fa nincs, nem tudni, mikor lesz, s előjegyzésre is sorba kell állni érte. Tiszabőn, ellentétben a szintén „máltais” szomszédos Tiszaburával, nincs bekötve a gáz, így nem maradnak alternatív tüzelési módszerek, fával vagy szénnel kell megrakni a kályhákat. A tavalyi szezonból csak csekély mennyiség maradt, a hideg beállta után is legfeljebb néhány napra elegendő. A településen már annak is örülnek a családok, ha napközben olyan helyen tudják a gyerekeket, ahol van fűtés, otthon ugyanis ez nem mindig megoldott. Jellemzően egyetlen szobát fűtenek, oda zsúfolódik be az egész család. Cserépkályháról leginkább csak álmodnak, inkább afféle kis teatűzhelyeket állítanak be, tetejükön ugyanis meg lehet főzni a krumplilevest...

HOSSZÚ ÉVEK KEDVEZŐ HÁTSZELE ELLENÉRE, CSAK UGYANOTT TARTUNK, MINT 2010-BEN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.08.18.


Az elmúlt évtized munkájának köszönhető, hogy a világjárvány után és a háború idején is mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot” – írta bő három hete Facebookon oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter. Van egy rossz hírünk: 2010 május 29-én, a második Orbán-kormány regnálásának megkezdésekor ugyanez volt a helyzet, s a grádicsokban sem sikerült a nagy előrejutás. 12 év alatt tehát jottányit sem sikerült előre lépni, pedig ezt az időszakot elsősorban a fantasztikusan jó nemzetközi gazdasági hátszél, a szinte számolatlanul érkező uniós pénzek, a pénzbőség és kamatmentes környezet jellemezte. Ráadásul a 12 évből durván ötben bóvli, azaz befektetésre nem ajánlott, spekulatív kategóriában volt a magyar államadósság.


Érdekes időpontban mond majd ítéletet a magyar kilátásokról a három nagy nemzetközi hitelminősítő egyike: a Moody’s – az előre meghirdetetett éves menetrend szerint – szeptember 23-án dönt arról, hogyan látja a devizában fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság kockázatait, közkeletűen, milyen hitelbesorolást ad. Teszi ezt három héttel azután, hogy hatályba lépnek a százezreket érintő új adózási szabályok (kata), illetve abban a hónapban, amikor megérkezik az első emelt rezsiszámla a gáz/és vagy a villanyszámlát havonta fizetőknek. Nem tudni persze, hogy milyen azonnali/rövid távú társadalmi hatást vált ki ez a két ügy a folyamatosan emelkedő infláció által már eleve sújtott lakosság körében, illetve, még ha lesznek is esetleg komolyabb reakciók (demonstrációk például), azok hatásait, következményeit mennyire fogja figyelembe venni a hitelminősítő intézet a kockázatok sorában – ha egyáltalán.

Mindenesetre a három közül a másik kettő már túl van az idei szokásos éves második felülvizsgálatán. A Standard & Poor’s augusztus 12-én, a Fitch Ratings pedig valamivel korábban, július 22-én nyilvánított véleményt. Ez utóbbit nem zavarta meg sem az akkorra már bejelentett rezsiemelés (amit persze a Fidesznél nem így neveznek), sem a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adójának gyökeres átalakítása eredményeként bekövetkező adóemelés, továbbá az akkor már zajló tüntetés-sorozat. A Fitch megerősítette Magyarország devizában denominált hosszú futamidejű államadósság-kötelezettségeinek „BBB" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát, mégpedig stabil kilátásokkal, mondván, tartós gazdasági növekedéssel, a külső egyensúlyi helyzet fokozatos javulásával, valamint költségvetési konszolidációval számol. Sőt, a hitelminősítő közölte azt is, hogy várakozása szerint Magyarország szeptember végéig egyezségre jut az Európai Bizottsággal a magyar helyreállítási tervről, és így hozzájuthat uniós pénzekhez. (Ezt persze meglátjuk, mindenesetre szakértők szerint esély sincs erre.)...

"A HATALMAS KÍNAI BEFEKTETÉS ÉLES ELLENTÉTBEN ÁLL ORBÁN ANTIKOMMUNISTA RETORIKÁJÁVAL" - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.08.17.


Meglepő helyről kapott kritikát Orbán Viktor és kormánya: a szélsőjobbosnak tekinthető amerikai Breitbart bírálta Kína-barátsága, a háromezer milliárdos kínai akkumulátorgyártó üzem, az Egy övezet, egy út programhoz csatlakozás és a külügy Tajvant Kína részének tekintő szövege miatt. Csernyánszky Judit lapszemléjében foglalkozik a magyarországi aszályról szóló nemzetközi tudósításokkal és az izraeli Haaretz című lapben megjelent véleménycikkel, amelyben egy erdélyi egyetemi tanár bírálja súlyosan a magyar miniszterelnököt.

A kínai állami propagandaújság, a Global Times dicséri Orbán Viktort, amiért belevágott a kínai zöldenergia-befektetési projektbe azzal, hogy zöld utat adott a CATL nevű kínai akkumulátorgyár debreceni felépítésének. A magyar miniszterelnök döntését megfontoltnak és pragmatikusnak nevezik, sőt továbbmenve dicsérik azért is, hogy ekképp baráti kapcsolatokat ápol a Kínai Kommunista Párttal. Ebben nemcsak az meglepő, hogy akkumulátorgyár építése zöld projektnek számít, hanem az is, hogy erről a szélsőjobbosnak tekinthető amerikai Breibart News számolt be így. A Breibart ideológiája ugyan a legkevésbé sem fér össze a kínai kommunistákéval, viszont a lap nem egyszer bizonyította, hogy Orbán-párti. A cikkben közlik azt is, hogy Magyarország az elsők között csatlakozott az Egy övezet, Egy út kínai programhoz, amely a szerző, Frances Martel szerint adósságcsapda. Mint egy ragadozó, Kína hitelt kínál az adott országnak, amit a későbbiekben arra használ, hogy erodálja annak szuverenitását. Megkapja a magyar kormány ebben az írásban azt is, hogy a napokban megerősítette a külügyminisztérium: az 'egy Kína' elvhez tartja magát, márpedig fals az az eszme, amely Kína részének tekinti Tajvant. Ennek előzményeit az elmúlt napok tajvani diplomáciai konfliktusaiban kereshetjük, amelyek a kínai katonai gyakorlat meghosszabbításához és Tajvan fenyegetéséhez vezettek. A hazánkban gyárat telepítő CATL kínai céget – a Breibart újságírója szerint – emberi jogi visszaélésekkel vádolják, mivel ujgurokat gyakorlatilag rabszolgamunkásokként alkalmaz, illetve közvetve gyerekeket dolgoztat, akiket Kongóban kobaltbányászatra fognak be. Szijjártó Pétert külügyminisztert is idézik, aki úgy nyilatkozott, büszkék arra, hogy Magyarország egyik legnagyobb zöldmezős beruházása valósul meg, ami a német után a második legnagyobb lesz Európában. A kínai nagykövet pedig Budapesten úgy fogalmazott, büszke arra, hogy a kínai vállalkozások európai belépő pontja Magyarország lett. Orbánnak ez a döntése – véli a Breibart –ellentmond annak a retorikának, amellyel általában támadja a „globalistákat”. A texasi Dallasban is úgy fogalmazott a CPAC konferencián, hogy „Menjenek a pokolba a globalisták!”. Emellett azt hirdeti hazájában és az Unióban is, hogy megveszekedett antikommunista, aki az „internacionalista szocializmus” ellen harcol. Kína, úgy néz ki, kivételt jelent ez alól – jegyzik meg a cikkben. Ráadásul a legnagyobb keresztény közösség ott szenved elnyomástól – teszi hozzá Frances Martel, Steve Bannon trumpista ideológus kedvenc lapjában.

France 24 tudósítása a magyarországi aszályról jó pár helyen megjelent, hangsúlyozva, hogy 1901 óta nem volt ekkor szárazság az országban, a gazdák, legelők tulajdonosai kétségbe vannak esve. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője is nyilatkozott a francia tévének, szerinte manapság nagyon kevés a néptelen terület, és víztározók építéséhez alapos nemzeti konszenzusra lenne szükség, ami az interjú szerint aligha valósulhatna meg.

Az izraeli Haaretz véleményrovatában a szerző, Tibori-Szabó Zoltán Orbán Viktort – a legutóbbi tusványosi beszédében megjelenő, „fajkeveredést” ellenző szövege miatt is – az egykori román diktátorhoz, Nicolae Ceausescuhoz hasonlítja. Felidézi Rajk László tíz évvel ezelőtti, a francia Le Monde-ban megjelent esszéjét, amelyben ő is ugyanezzel a hasonlattal élt, sőt Orbánt Magyarország (és Európa) ellenségének is nevezte. Azt nem állítja, hogy Orbánra is olyan sors várna, mint Ceausescura, szerinte a miniszterelnöknek valamikor egy magyar börtön és egy szép orosz, török vagy brazil villa közül kell majd választania. A cikk szerzője a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem tanára, aki a Magyarországi Holokauszt Földrajzi Enciklopédiájának szerzője is, és a többi között azt is megjegyzi, hogy a magyar kormányfő szavakban ugyan Ukrajnát támogatja, de valójában az oroszok oldalán áll a február 24-én orosz támadással kitört háborúban.

1,5 MILLIÁRDBÓL ÉPÜL HATTYÚHÍD, KILÁTÓ ÉS ÜVEGFALÚ ÉTTEREM FELCSÚTON – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: Huppa-válogatás
2022.08.18.


Ez a látványosság szép jelképe lesz az eltékozolt uniós és adófizetői pénzeknek

Nyilatkozta a Híradónak Hadházy Ákos. A beruházás dokumentumait a Transparency International perelte ki a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

Nem árulja el a kormány, miért fizettet többet Mészáros cége a gázért, mint az MVM

Hiába kérdezte az MSZP frakcióvezetője a kormányt arról, hogy miért nagyobb a földgáz számla, ha Mészáros Lőrinc érdekeltségén keresztül kapják a földgázt az emberek.

A cseh ipari miniszter arra készíti fel a lakosságot, hogy szükség lehet a gázfogyasztásuk korlátozására

Ezzel együtt a cseh kormány intézkedéseket készít elő a háztartások megsegítésére a rendkívüli módon megemelkedett áramárak miatt.

Az ország legszegényebb falvaiban élők úgy várják a telet, hogy szemernyi tűzifájuk sincs tartalékban

Aki fázik, az nem nézi majd a törvényt, ott vág fát, ahol tud. Ilyen szempontból a kormány rendelete – amelyet azóta már próbáltak finomítani – szinte olaj a tűzre…

Két sebtapaszt is kaphatnak a nyugdíjasok az Orbán-kormánytól novemberben

Novemberben ugyanis nemcsak az infláció alultervezése miatt érkezhet pénz a számlákra, hanem nyugdíjprémium címén is, melynek mértékét a gazdasági növekedés mértékéhez kötik.

Mindeközben:

Százmilliók hotelfejlesztésre a főtanácsadó cégének

A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény.

Az igazi pávatánc

“Végül, hogy a szálak és a tollak összeérjenek – amit magyarázatában Orbán a politika művészetének nevez, az jellemzően szovjet és posztszovjet politikai technika: az ellenfél vagy ellenség megvezetése összezavarása egymásnak ellentmondó, magának az igazságnak a létezését elmosó közlésekkel.”

Orosz rulett a bizalommal

Gyökeres fordulatra lenne szükség Orbán Viktor politikájában ahhoz, hogy a közeljövőben ne fusson zátonyra a magyar gazdaság, ami államcsődöt jelentene. (Petschnig Mária Zita)

Magyar médiumokat támad az orosz külügy – reagáltak rá a lapok

„Ugyan nem ér fel azzal az érdemrenddel, amelyet Szijjártó Péter kapott Vlagyimir Putyintól, de az a ritka megtiszteltetés érte a Népszavát, hogy közleményben támadja egy cikke miatt az orosz külügyminisztérium.”

Kína beszáll egy gigantikus orosz hadgyakorlatba

Az augusztus 30. és szeptember 5. között tartandó manőveren egyebek között indiai, fehérorosz, mongol és tádzsik katonák is részt vesznek.

ŐRÜLT TEMPÓT DIKTÁLNAK AZ AKKUMULÁTORGYÁRAK – IDÉN TÖBB HAZAI BERUHÁZÁST JELENTETTEK BE, MINT AZ ELŐZŐ ÖT ÉVBEN ÖSSZESEN

24.HU
Szerzők: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA, VITÉZ F. IBOLYA
2022.08.18.


Már 6000 milliárd forint felett jár az akkumulátorgyártó cégek magyarországi összberuházása. Eddig Dél-Korea volt az első számú befektető, de most Kína egyetlen lépéssel beérte.


Úgy tűnik, Magyarország hamarabb válik akkumulátorgyártó nagyhatalommá, mint azt szűk egy éve jósolták: egyetlen befektető, a kínai Contemporary Amperex Technology Co., Limited 3 ezer milliárd forintos beruházásával több mint megduplázódik a szektorba eddig invesztált tőke. A napokban bejelentett debreceni beruházás önmagában nagyobb, mint az előző öt év összes e-akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó projektje együttvéve. Idén januárban ott tartottunk, hogy

- az ország 17 településén jelentek meg a zömében ázsiai e-akkumulátor-beruházók,

- összesen húsz cég több mint 2800 milliárd forintot fektetett be,

- ehhez mintegy 308 milliárd forintnyi állami támogatást kaptak.

Akkor azt írtuk, hogy Magyarország nagyjából a tizedik a világ elektromosakkumulátor-exportőrei között, és a szakértők azt jósolták, hogy 2025-re a harmadik legnagyobbá válhat az EU-ban Németország és Lengyelország mögött. A kormány tervei ennél is ambiciózusabbak voltak, Palkovics László akkori innovációs miniszter tavaly októberben már arról beszélt, hogy a második legnagyobb gyártó címére törünk...

IRÁNI OLAJ, MAGYAR FÁK, AMERIKAI FORDULATOK - A 444 KÜLÖN IS AJÁNLOTT NÉGY CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2022.08.18.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, egy újabb forró csütörtök reggelén, egy országos melegrekord megdőlésének másnapján, az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb híreivel. Ha minden igaz, hamarosan fellélegezhetünk, hétvégére lehűlés és eső is érkezik

Addig marad a hírolvasás, ezt a négy cikkünket külön is ajánlom: