2016. április 21., csütörtök

VENNI VAGY BÉRELNI - EZ ITT A KÉRDÉS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: határátkelő.
2016.04.21.


Régóta tervezgetem már ezt a témát, de valamiért soha nem vágtam bele. Az alapkérdés (azaz inkább vegyünk saját ingatlant, vagy inkább béreljünk) persze nem csak a határátkelők esetében érvényes, de esetünkben talán még komplikáltabb a helyzet és a válasz is.
A venni vagy bérelni kérdést tulajdonképpen megelőzi „ikertestvére”, az eladni vagy kiadni, azaz már indulás előtt el kell dönteni, mihez akarunk kezdeni a már meglévő magyarországi ingatlanunkkal (már ha van…).
Indulás előtt
Három lehetőségünk van: eladhatjuk, kiadhatjuk vagy üresen is hagyhatjuk. Mindegyiknek van előnye és hátránya is.

ITT OLVASHATÓ

MŰANYAG BONTÓ BAKTÉRIUMOK

SZÍNEK ÉS FOLTOK
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.21.

Évente 311 millió tonna műanyag hulladékot „termelünk” évente világviszonylatban. Ebből 4,9 – 12,2 millió a tengerekbe, az óceánokba kerül és ha nem találunk megoldást, ez a szám 2025-re tízszeresére nőhet a Sea Education Association kutatói szerint.
Szerencsére reménykedésre ad okot a Kiotói Technológiai Intézet szakembereinek felfedezése, akik találtak egy baktériumfajtát, az Ideonella sakaiensist, amely képes „felfalni” a plasztikot két enzimének kémiai akciójával. A baktérium különösen a PET-eket kedveli, amely egyike a legelterjedtebb műanyagoknak. A PET a polietilén és a tereftalát rövidítése. Ebből 50 millió tonna fogy évente. Főleg élelmiszerek és italok tárolására szolgál, de felhasználják elemek borítására, tubusokhoz, filmekhez is. Végtelenül ellenáll a biológiai úton történő bomlásnak. Eddig csak két gombafajta bizonyult elég hatásosnak.
A baktériumot a kutatók akkor találták meg, amikor egy recikláló helyen 250-en PET-et elemeztek. A baktériumban két enzim akciója következtében indul el a bomlás. Az egyik a PETase, amelyet a baktérium akkor bocsát ki, amikor rátapad a PET-re, a másik az MHET-hidrolase, amely a PE láncolatait kisebb és „ártalmatlan” molekulákra töri.  
A bomlás sajnos nagyon hosszú folyamat – mondják a kutatók. Egy kis PET-filmhez 6 hét kell, 30 fokos hőmérséklet mellett, ezzel együtt jelentős előrelépést jelent.
A kutatást a továbbiakban arra irányítják, hogy nem lehetne-e felhasználni a baktériumot a tereflatikus sav izolálásra, amit újra fel lehet használni új PET-ek gyártására, olaj nélkül.


ITT OLVASHATÓ

JÁTÉK - ERŐ - TÉR

GEO BLOGJA
Szerző: Geo
2016.04.21.


„Nagy bajban vannak az ellenzékben lévő egerek!! A fránya macska nap mint nap hárítja a kezdeményezéseiket. Mit tegyünk? Csináljunk tervrajzot a macskafogó előválasztásra, majd az megoldja! ÁÁÁ, ahhoz nincs elég technikai eszközünk és erőnk… Akkor bízzunk egymásban, s tegyünk csengőt a macska nyakába!! Húúú ez nagyon jó!- üdvrivalgásban törnek ki az egerek! El is fogadják. Ja és ki legyen, aki felköti a macska nyakába a csengőt? - 
A NER szempontjából pillanatnyilag a Fidesz olyan arányban vezet a közvélemény kutatóknál, hogy míg a 2/3-ra is esélyes lenne. Az időközi választások, a társadalmi konfliktusok létszólag nem kezdték ki ezt az erőt. Medián 2016. januári adatfelvétele alapján a NER-t azért sem kell a kormányon levőknek (34) féltenie, mivel a Jobbik (14) nem ennek - csak a kormánynak az ellenzéke. Az összes többi pártot (dem.ellenzék) együttesen 21 % választaná, akiknek jelenleg nincs pártja olyan arányt képviselnek, mint a rendszeresen távol levők.
Tekintve, hogy a Fidesz nagyon kreatív és rugalmas tud lenni a törvényalkotásban, nem elég pusztán az éppen hatályos választási törvénnyel kalkulálni. Így bármikor előfordulhat, hogy ha a dem.ellenzék elérné a Fidesz támogatottságát, s esélye lenne az egyéni körzetek nagy részében az első helyen végezni, akkor visszaállítanák a két fordulós szisztémát, így a Fidesz és a Jobbik szavazók átszavazhatnának. Ez a számok nyelvén 28-30 % körüli eredményeket jelentene.
ITT OLVASHATÓ


RC MODELLEZÉS RÖPTÉBEN

FURDANCS BLOG
Szerző: Tákolmányi

2016.04.21.


Az RC modellezés a rádióval távirányított modellek építését, irányítását-reptetését jelenti. Alapesetben ez lehet a játékboltban kapható, távirányítású műanyag autó vagy drón. Viszont ha kellő szorgalom és egy zsák pénz áll rendelkezésre, mély benyomást keltő szerkezeteket találunk a videómegosztókon. Ezekből szemlézgetünk ma.
Első videóban még a földön járunk és csinos kamionok seregszemléjét láthatjuk, amint manőverezgetnek egy bemutatón.


ITT OLVASHATÓ, NÉZEGETHETŐ

15 GUSZTUSTALAN PC SAROK

LAZARBIBI HONLAPJA
Szerző: diply.com
2016.04.21.

Itt van 15 számítógépes munkaállomás, amivel szerintem senki nem szeretne a környezetében találkozni. Biztosan nagyon lázas munka folyt mindegyiknél, és a takarítás elmaradt, de inkább a trehányság játszhatta a döntő szerepet a körülmények kialakulásában.ITT OLVASHATÓ

A CSIRKEFOGÓK ÉS A GAZEMBEREK MÁR A SPÁJZBAN VANNAK

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Nagy Bandó András
2016.04.21.


Bizalom. Gyönyörű szó, alapkifejezés, sok minden múlik rajta. Évek óta mondogatom, hirdetem: ebben a fura, kiszámíthatatlan világban is alapozhatunk a bizalomra.
Mondok egy példát, mert nemcsak beszélek erről: az utóbbi években többször megesett, hogy a könyves pavilonomnál, vagy a vásározó, fesztiválozó sátramnál olyan ember szeretett volna vásárolni a könyveimből, akinél éppen nem volt pénz, akinek már üres volt a pénztárcája, vagy éppen abban a percben több könyvre nem mert költeni, de vett volna még néhányat. Ilyenkor fölajánlottam, hogy nyugodtan vigye el a kinézett könyveket, én fölírom, hogy mennyit fog utalni, odaadom a számlaszámom, ő pedig a nevét és a telefonszámát adja meg, és ha elutalta az összeget, küldöm a nyugtát vagy a számlát, amit szeretne. Egyszer sem volt gond, és utólag is köszönték a bizalmat.
Az ember nemcsak azért tesz effélét, mert segít valakin, de azért is, hogy tanítson másokat: bizalommal lehetünk egymás iránt, csak oda-vissza jól működjön, és mindketten tisztességesek és becsületesek legyünk.
Mindezt azért meséltem el, hogy mutogassam, ilyen mentalitással élek, így élünk, és emiatt még inkább fájó és bosszantó, ha átvernek bennünket.

ITT OLVASHATÓ

MITEM MUSTRA I. A GÖRÖG EPOSZTÓL A SZECSUÁNI OPERÁIG

7ÓRA7 - SZÍNHÁZ ÉS PONT
Szerző: Hajnal Márton
2016.04.21.


Iliász (fotó: Eöri Szabó Zsolt)
Rövidre vágott kritikákban és két részben adunk számot arról, mit láttunk a III. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón.
Irodalom, de kötelező?
Homérosz: Iliász (Polyplanity Company, Görögország)
Az idei első külföldi produkció máris belevágott a dolgok közepébe. A MITEM témája ugyanis ezúttal a klasszikusok feldolgozása, és ebben a kontextusban Stathis Livathinos görög rendező Iliásza nem csak azért érdekes, mert a létező legnagyobb klasszikushoz nyúlt, hanem mert az előadása rögtön fel is veti azt az alapvető kérdést, hogy mi értelme vanannak, ha egy kortárs rendező régi szövegekhez nyúl. Mert ha a cél pusztán az, hogy csodával határos módon színpadra zsúfoljuk a teljes antik eposzt, akkor az előadás jól teljesített, bár a hossza egy-két tapasztaltabb nézőt így is kikezdett. Ha azonban meg kéne mondani, hogy mi volt az ezen túlmutató cél, akkor nehéz fába vágnánk a fejszénket.
Az előadás a Nemzetiben megszokott költői formanyelv mintájára félhomályban és füstben indul, azonban hamar megjelennek a humoros, ironikus árnyalatok is. A szereplők sokszor meglepően emberiek, a lelkiviláguk láthatóvá válik a színpadon, ahogy a halandók közt járó és sorsukért felelő istenek is. A csaták szórakoztatóak, a színpad érzékletes és látványos, mégis, a tanulság erőtlen belepasszírozása az előadás végén hiábavaló kísérletnek tűnik arra, hogy Homéroszt tényleg a kortársunknak érezzük.ITT OLVASHATÓ

TÁVOL AFRIKÁTÓL

ALAPBLOG
Szerző: Zentuccio
2016.04.21.

Afrikai „kőolajmenekültek” millióinak megjelenését vizionálja az Alapblognak adott interjúban Michael Meier, az ENSZ korábbi főtitkárának tanácsadója, a kenyai Nairobi Egyetem professzora. Helyi tapasztalatai alapján is biztosra veszi, hogy nagyon hamar gazdasági zuhanás és abból következő társadalmi-politikai viharsorozat önti el az afrikai kontinens azon országait, amelyek az olajár boomból korábban sokat profitáltak. Most, az árösszeomlás nyomán azonban maradt az eladósodottság és a korrupció, így a rendkívül sűrűn lakott országokból sok millió fiatal választhatja majd Európát.Hosszabb távon azonban Meier inkább derűlátó: szerinte Kína nem véletlenül „fogad Afrikára”. A kínaiak kezdenek ugyan kiszállni az afrikai bányászatból, de helyette minden pénzt az infrastruktúra, az autópályák, a csillogó felhőkarcolók, a bevásárlóközpontok és az informatika fejlesztésére fordítanak a fekete kontinensen.
Zentai Péter: Ön Afrikából kongatja a vészharangot az európaiak számára. Lényegében aztmondja, hogy hamarosan csekélységnek fog számítani az Európába frissen bejutott egy-két milliónyi arab és afgán menekült az afrikaiak várható áradatához képest. De hiszen Afrika felívelőben van…Michael Meyer: A hosszú távú tendencia az afrikai gazdaságok felívelését sejteti, ennek a kontinensnek vitathatatlanul jó az esélye arra, hogy – akár belátható időn belül is – hatalmas feltörekvő gazdasági térségnek könyveljék el a globális befektetők. Itt, Kelet-Afrikában: Kenyában, Ghanában, Tanzániában és Ugandában, Nyugat-Afrikában pedig Angolában és Nigériában relatíve száguldott a gazdaság az elmúlt években. Ha kinézek az irodám ablakán Nairobiban olyan, mintha valahol Délkelet-Ázsiában lennék: felhőkarcoló üvegcsodák, hatsávos autópályák, ultramodern bevásárlóközpontok, éttermek, kávéházak százai, minden kapható, minden világmárka hozzáférhető, jómódú ifjak ezrei méregdrága autókban…
ITT OLVASHATÓ

AB: AKI JOBBAN KÖTŐDIK A HAZÁHOZ, KÜZDJÖN JOBBAN A VÁLASZTÓJOGÁÉRT

A TASZ JELENTI
Szerző: Mráz Attila
2016.04.21.


A TASZ Angliában élő ügyfele még az országgyűlési képviselők 2014. évi általános választása előtt fél évvel fordult az Alkotmánybírósághoz, mert a választási eljárás kizárta őt a levélben szavazásból – más, külföldön tartózkodó magyar állampolgárokkal ellentétben. A szavazás napján külföldön tartózkodó, magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgárok ugyanis személyesen szavazhatnak csak, míg a Magyarországon akár soha nem járt, magyarországi lakóhellyel nem rendelkező polgártársaik levélben is leadhatják szavazatukat az országgyűlési választásokon. Az Alkotmánybíróság két és fél év után döntött: a testület szerint nincs ebben semmi diszkriminatív.
Ügyfelünk számos más, kényszerűségből külföldön dolgozó honfitársunkhoz hasonlóan olyan munkarendben dolgozott egy angliai kisvárosban, amely vasárnapra is munkavégzésre osztotta be. Így egyáltalán nem volt lehetősége arra, hogy a szavazás napján elutazzon a londoni nagykövetségre, ahol szavazatát leadhatta volna. Ügyfelünk tehát kizárólag akkor tudta volna gyakorolni választójogát, ha levélben szavaz. Mivel azonban magyarországi lakóhelyét nem szüntette meg, számára ez a lehetőség nem volt adott. Sérelmezte, hogy számára, akit lakóhelyénél fogva is erős kötődés fűz Magyarországhoz, a politikai részvétel lehetősége csak jelentős terhek mellett lehetséges: szabadnapot kellett volna kivennie, és utaznia kellett volna – míg más, Magyarországhoz hasonló kötődéssel nem bíró polgártársai szerte a világból szavazhattak levélben, minimális költség- és időráfordítással.

ITT OLVASHATÓ

EGY RÉGI ISMERŐS: ERŐS "JOHNNY"-T VIZSGÁLJÁK AZ OFFSHORE BOTRÁNYBAN

MUTYIMONDÓ
Szerző: 
2016.04.21.


Ezekről ne maradj le!
Zugbankártól vettek festményeket Matolcsyék (Átlátszó)
Elszórták a pénzt az MTA-nál, most meghúzzák a nadrágszíjat (NOL)
Egy régi ismerős: Erős “Johnny”-t vizsgálják az offshore botrányban  (24, Napi)

Ha van 3 perced:
Zugbankártól vettek festményeket Matolcsyék
Ősszel az MNB egyik alapítványa vásárolt 34 Kovásznai festményt. Az eladó a Matolcsy család régi barátja, Komlós János, aki sokszínű karriert futott be. Korábban privatizációs tanácsadó cégben volt üzletrésze, később ingatlanberuházásban utazott. Utóbbival felsült: a beruházások egy része meghiúsult, de Esztergomban például nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt emeltek vádat ellene. (Átlátszó)
Elszórták a pénzt az MTA-nál, most mehúzzák a nadrágszíjat
Tavaly derült ki, hogy hiányzik 850 millió forint az MTA Természettudományi kutatóközpontjából. Most zárult le az átvilágítás, amelyre független szakértőket kértek fel. A jelentés szerint nem volt tudatos csalás, csak éppen rosszul költöttek. A felelősök keresése azonban csak most kezdődik. Már évek óta eltussolhatták a hiányt az MTA vezetése felé, a volt főigazgatót mégis felterjesztették levelező tagságra.(NOL)
Kész katyvasz a Questor-ügy vádirata
Visszadobta a Fővárosi Törvényszék a Questor-ügy vádiratát, mert az adathordozón átadott 104 fájl közt olyan privát adatok voltak, amelyeknek semmi közük nem volt az ügyhöz, így sérti a vádlottak tisztességes eljáráshoz való jogát.. Az iratot összeállító Fővárosi Főügyészség ráadásul nem jelezte, melyik bizonyíték melyik vádat támasztaná alá. Ettől még a vád törvényes, 60 napig pótolhatják a hiányosságokat. (Átlátszó)
A volt MFB vezért vizsgálják offshore-ügyben, mást nem
Az Országggyűlés gazdasági bizottsága meghallgatásra hívta be Erős János, volt MFB vezért, akit a bankszakmában csak  „Johnny”-ként emlegettek. A Panama-botrányban derült ki, hogy mialatt az állami tulajdonú bankot vezette, offshore cégein keresztül osztrák befektetési alapokkal üzletelt. Egyelőre nem alakul albizottság az offshore ügyek vizsgálatára, sőt a többi lehetséges érintettet sem kezdik vizsgálni. Matolcsy azt mondja, sem neki, sem családjának nincs offshore érdekeltsége. (24, Napi)

ITT OLVASHATÓ

TÚL A TÍZMILLIÁRD ELKÖLTÖTT FORINTON A VÁROSLIGET-PROJEKT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.04.21.


Még el sem kezdődött a Múzeumi Negyed építése, a kormány által 2011-ben bejelentett nagyszabású beruházás már rengeteg pénzt emésztett fel. Három helyről szedtük össze, hogy nagyjából mennyibe is került eddig a Liget-projekt.

 A budapesti múzeumnegyed először Tarlós István főpolgármesteri programjában bukkant fel, melyet a 2010-es önkormányzati választásokra készített (pdf, 65. oldal). Ő még a Nyugati-pályaudvar mögé tervezte az új épületeket, “az elvetélt kormányzati negyed helyett”, később azonban, az ötlet kormányzati szintre emelésével a Városligetre módosult a helyszín. A beruházás eleinte Új Nemzeti Közgyűjteményi Épületegyüttes (UNKE), majd a közérthetőbb Liget-projekt néven futott, és utóbbin ismert inkább a mai napig is.
Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját 2011-ben az Új Múzeumi Negyed koncepciójának kidolgozásáért felelős kormánybiztossá, majd 2013-ban a Liget Budapest projekt miniszteri biztosává nevezték ki. Ekkor hozták létre, és 2014 elején jegyezték be 50 millió forint tőkével az állami tulajdonú Városliget Zrt.-t is, amelynek vezérigazgatója Mozsár István, igazgatóságának elnöke pedig Baán László (további igazgatósági tag még Szalay-Bobrovniczky Kristóf).
Baán tehát 2011 óta irányítja a Fidesz egyik nagyszabású tervének megvalósulását, melynek azonban sok ellenzője akad. A kritizálók szerint a Városligetbe tervezett hatalmas épületek miatt nagy mértékben csökkenni fog a főváros egyik legnagyobb parkjának zöldterülete, mert a múzeumokra tervezett zöldtetők nem egyenértékűek a miattuk kivágásra ítélt hatalmas fákkal, és a beépítésre kerülő füves részekkel.

ITT OLVASHATÓ

NYÍLT LEVÉL A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ VEZETŐINEK EGY PÉNTEKI KILAKOLTATÁS ÜGYÉBEN

A VÁROS MINDENKIÉ
Szerző: A város mindenkié
2016.04.21.


A Város Mindenkié csoport nyílt levéllel fordult a Demokratikus Koalíció vezetőihez annak a holnapra kiírt XV. kerületi lakáskiürítésnek az ügyében, amelynek során az önkormányzat egy mély szegénységben élő gyermekes családot akar kialkoltatni egy önkormányzati bérlakásból. A kilakoltatást a párt jelöltjeként megválasztott döntéshozók rendelték meg, így a kilakoltatás megelőzése a párt felelőssége is.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Legárd Krisztián, a párt XV. kerületi elnöke,valamint a párt alelnökei és elnökségi tagjai részére
A Város Mindenkié csoport évek óta küzd a kilakoltatások ellen. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Magyarországon az állam és az önkormányzatok nem biztosítanak megfelelő védelmet a lakásvesztés elkerüléséhez a rászoruló családok számára. Gyakran tapasztaljuk, hogy az önkormányzatok olyankor is a kilakoltatás eszközéhez nyúlnak, amikor azt el lehetne kerülni, és ahelyett, hogy a hajléktalanság megelőzésén dolgoznának, hajléktalanná teszik volt bérlőiket.
A „Sokak Magyarországa” című programukban Önök elköteleződnek az „emberhez méltó lakhatás” eszméje és társadalompolitikai célja mellett. Azt írják továbbá, hogy „Ma Magyarországon a szegénység, a szociális biztonság hiánya jelenti az egyik legsúlyosabb társadalmi problémát. A jelenlegi kormány politikája nem segít a szegénység mérséklésében, felszámolásában”. Egyetértünk Önökkel.

ITT OLVASHATÓ

TŰRHETETLEN - 13. RÉSZ

BÁDOG BLOG
Szerző: Bayer Zsolt
2016.04.21.Céline, Hauptmann, Hamsun. Ők hárman következnek a sorban.
Louis-Férdinand Céline 1894-ben született Courbevoi-ban, Franciaországban. Orvos és író. Magyar vonatkozású érdekesség, hogy orvosi diplomamunkáját Semmelweis Ignác munkásságáról írta. Az első világháborúban súlyosan megsérült, kitüntették. 1934-ben adták ki az Utazás az éjszaka mélyére című regényét, ami egy csapásra világhírűvé tette. Megkapta  a Renaudot-díjat, és a Goncourt-díjra is őt várták, ám azt végül nem neki ítélték oda.


A harmincas évektől kezdve antiszemita pamfleteket írt és jelentetett meg, a német megszállás után antiszemita lapokban publikált tovább, együttműködött a Vichy-kormánnyal, mindezért kollaboránsnak számított. A háború után Németországbva (!) majd Dániába menekült, ott is tartóztatták le. Egyéves börtönbüntetésre ítélték, de amnesztiát kapott. 1951-ben visszatért Franciaországba, letelepedett Meadonban. Otthona a beatnemzedék egyfajta zarándok helye lett, felkereste többek között William S. Burroughs és Alain Ginsberg is.
"A francia irodalomban Céline nagy név, egyike a legnagyobbaknak, könyvei a Gallimard híres sorozatában, a Pleiade-ben jelentek meg, de mégis, sokkal inkább a csodálat tárgya, semmint a tiszteleté, mert zsenialitásával mindig együtt jár megszégyenült egzisztenciája. Megbocsáthatatlan lenne meghajolni e nagyság előtt, mert ez azt jelentené, hogy egyezünk azzal az íróval, aki kísérteties gúnyiratokat irkált egy nép megsemmisítéséről. Megengedhetetlen az áldozatok iránti kegyeletből, de a tehetsége iránti csodálat megmarad, még ha a szerző alakját két részre szakítjuk is. – írta Mirko Kovac szerb író.
„(…)Céline után már nem lehet úgy írni, mint lehetett előtte. Az életmű és a szerző személye közötti elviselhetetlen ellentét leginkább úgy oldódik fel, hogy a figura mintegy zárójelbe kerül, majd szinte teljesen elfelejtődik; ezt látjuk például Aragon, Jean-Paul Sartre, Nathalie Sarraute, Alain Robbe-Grillet vagy időben még közelebb Jack Kerouck, John Updike, Philippe Sollers esetében. (…) A legpontosabban azonban Philip Roth fogalmazza meg a Céline-paradoxon feloldásának módozatait: <<Rendkívül nagy író. Még ha antiszemitizmusa Céline-t az embert, aljassá és elviselhetetlenné teszi is. Amikor olvasom, fel kell függesztenem zsidó tudatomat, de felfüggesztem, mert az antiszemitizmus nincs benne regényeinek szívében. Céline: a nagy felszabadító. A hangja engem szólít, ellenállhatatlanul.>>” – írta Szávai János egyik tanulmányában.

ITT OLVASHATÓ

A HATÉKONY TANÍTÁS ÉS FEJLESZTÉS AZ ÉRDEKLŐDÉSRE ÉS A HOZZÁÉRTÉS ÖRÖMÉRE ÉPÍT

OFOE BLOG
Szerző: Gyarmathy Éva
2016.04.19.


A „szívd fel begyem” működésmód

Az agyban igen határozott működéseket találtak a kutatók a tudásvágy megalapozására. Az úgy nevezett „nucleus basalis” az agy azon része, amely a figyelmet fókuszálja. Amikor ez bekapcsolt állapotban van, a tapasztalatokat könnyedén befogadjuk, erőfeszítés nélkül történnek az agyban a változások, vagyis a tanulásra készen áll az egyén.

Kicsi gyerek korunkban a „szívd fel begyem” üzemmódban vagyunk. A természet ezzel biztosítja, hogy a „környezeti alapcsomagot” megkapjuk. A kisgyerek ugyanis még nem tud válogatni, hogy adott környezeti ingerek közül mi fontos, mi nem fontos a túlélésben. Ezért mindenevő. Az agya, mint a szivacs, a lelke, mint a mágnes. Minden vonzó és érdekes, ami körülötte van. Nagyjából nyolc éves korban ez a rendszer záródik. Az addig megszerzett tapasztalatok alapján ekkor már dönteni tud a gyerek, hogy mire van szüksége. Ettől kezdve már válogatós lesz az agyunk. Akkor nyílik meg a nucleus basalis, és válik a tanulás hatékonnyá, ha valami érdekes és/vagy újdonság, és így megragadja a figyelmet. Ezen jellemzők hiányában csak hiábavaló küszködés a tanulás...

ITT OLVASHATÓ

NEM AZ A LEGNAGYOBB BAJ A PEDAGÓGUSOK MEGFÉLEMLÍTÉSÉVEL, HOGY NEM MERNEK SZTRÁJKOLNI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.04.21.


Alig egy nappal vagyunk túl az országos és egész napos pedagógus-sztrájkon, de máris tele van a sajtó azokkal a hírekkel, hogyan félemlítették meg helyi szinten a tanárokat az intézményvezetők, tankerületi vezetők, hogy ne merjenek kiállni az igazukért.

Hogy ebből nincs országos botrány, az valahol nem meglepő (miből van igazán?), másrészt viszont talán nem is igazán értjük, mi volt ennek az egész megfélemlítősdinek a tétje.

Nem az a legnagyobb baj, hogy egyes iskolákban „sikerült” „lebeszélni” „néhány” pedagógust arról, hogy sztrájkoljon. Hogy miért nem, arra hoznék néhány példát.

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN ÉS A KÁPOSZTA

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.04.20.


...
 

ITT OLVASHATÓ

ELIE SAAB ELBŰVÖLŐ ESKÜVŐI RUHÁI

GABOR SZAKACS BLOG
Szerző: gaborszakacs
2016.04.20.


Mesés csipkedíszítések, lágyan leomló anyagok és nőies vonalvezetés jellemzi Elie Saab 2017-es tavaszi menyasszonyi kollekcióját. A libanoni származású tervező gyűjteménye a rózsaszín lányregények végtelenül romantikus pillanatai és a vörös szőnyeges események csillogó világa közötti finom átmenetet mutatja be. Egy tökéletes inspiráció a közelgő esküvői szezonra!

Elie Saab a tőle megszokott színvonalon alkotta meg 2017-es tavaszi esküvői kollekcióját. Tervezői nagyságát mutatja, hogy a klasszikus és roppant nőies menyasszonyi ruhákat a modern estélyik stílusában hozta létre. A légies sziluetteket az aprólékos kézimunkával elkészített csipkékkel, könnyű selyemtüllel és sifonnal tette jellegzetes Saab-modellekké. A hímzett míderek mellett az ízlésesen díszített fátylakkal, a Swarovski kristályos fejpántokkal, a feltűnő bolerókkal és táskákkal varázsolta egyedivé ruhakölteményeit. Az év legnagyobb szenzációja az alkalmi overál lesz, amihez fényes selyemszalagokat és bonyolult gyöngysorokat társított Elie Saab. Figyelem, 2017-ben már nem kellenek rafinált kontyok vagy túlgöndörített loknik, elég egy szexi, szélfútta frizura az oltárhoz vezető útra! A tökéletes megjelenés pedig úgyis a jóképű vőlegénnyel lesz teljes!

ITT OLVASHATÓ

MI TESZI VONZÓVÁ A BOKO HARAMOT?

LUMENS BLOG
Szerző: Lumens
2016.04.21.


A világ legvéresebb terrorszervezete 2015-ben hűséget esküdött az ISIS-nak, és Nyugat-Afrikai Vilajet néven folytatja tevékenységét. Bár ideológiailag közel áll az anyaszervezethez, toborzási módszereiben sok tekintetben eltér. Jellemzően a helyi konfliktusokat és gazdasági problémákat kihasználva próbál híveket szerezni – vagy egyszerűen nem hagy más választást a megfélemlítetteknek.

Az északkelet-nigériai Boko Haram nem terrorszervezetként indult: a mozgalmat 2002-ben Mohammed Yusuf szalafita imám alapította. A „haram” arab szót tilosra lehet fordítani, a „boko” hausza nyelven pedig eredetileg hamist jelentett, de áttételesen a nyugati, szekuláris oktatást szokták érteni alatta. A szervezet nevét ezért leggyakrabban „a nyugati oktatás tilosra” illetve a „nyugati oktatás bűnre” szokták fordítani. Eredetileg egy szunnita fundamentalista szekta volt, melynek fő célja a saría jogrend bevezetése volt, de ezt nem erőszakos úton akarták megvalósítani. Először vallási központot és iskolát alapították, mellyel a környékbeli, rossz anyagi körülmények között élő fiatalok számára biztosítottak oktatást. Fokozatosan céljukká vált, hogy egy iszlamista államot hozzanak létre, és a központot dzsihádista toborzó centrummá alakítsák. A kormány nem sokat törődött a kezdeti figyelmeztetésekkel, ugyanis a szervezet az ország félreeső helyén működött, és az első hét évben többé-kevésbé erőszakmentesnek bizonyult...

ITT OLVASHATÓ

ANYÁM, AZ ÁLMOK NEM HAZUDNAK - DEJA VU!

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.04.21.


Figyelj!

– Pártpolitikai befolyás a rendőrségre.

– Politikai viták beszűrődése a bíróságokra.

– Pártpolitikai motiváltságú bírósági eljárások.

– Az állampolgárok és civil szervezetek gyülekezési jogának korlátozása

- Az ellenzéki gondolkodók megfélemlítése és eltávolítása az állami szférából.

– “Felségsértésszerű” bírósági eljárások azok ellen, akik bírálják a kormányt.

– A polgári sajtó életképtelenné tétele, hirdetési bevételi forrásainak elvágása.

– Állami támogatások nyújtása a kormánypárti sajtónak.

– A szabad véleménynyilvánítás adminisztratív és jogi korlátozása...

ITT OLVASHATÓ

OKTATÁS UTÁN EGÉSZSÉGÜGY?

MAGYAR NARANCS - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Republikon
2016.04.20.


2016 eleji oktatási tüntetéssorozat kapcsán egyre gyakrabban felvetődik a kérdés: mi lehet a következő terület, ahol a kormányoldalnak komoly tiltakozásokkal kell számolnia? A legnyilvánvalóbb válasz az egészségügy: ahogy az oktatásban, az egészségügyben is súlyos problémák húzódnak a felszín alatt. A két terület között azonban legalább annyi a különbség, mint a hasonlóság.

Az oktatás és az egészségügy a kormányoldal politikájának két mostohagyereke: tiltakozások, a szakmai vagy politikai ellenfelektől induló akciók híján kevés kormányzati figyelem jut ezekre a területekre. Ezt jelenítette meg szimbolikusan is, amikor a kormány 2010-es megalakulásakor a két terület elvesztette önálló minisztériumát. Bár az intézkedést lehetett racionális érvekkel indokolni, a kormányzaton belüli érdekérvényesítést ismerők pontosan tudják: amelyik terület képviselője nem ül ott a kormányülésen, az kevesebb figyelemre számíthat.

Mindez nagyon is racionális megfontolás eredményeképp alakult ki. Az oktatásban és az egészségügyben nehéz kormányoldalon politikai értelemben „nyerni”. Mindkét nagy rendszer hatalmas költségvetési forrásokat kíván, s még ha e források nőnek is, akkor is nagyon nehéz érdemi, a szektor egészében érzékelhető, pozitív változást elérni – ellenben bármilyen látványos reformba könnyű belebukni. Bármennyi pénzt és energiát is csatornázna a kormány e területekre, a magyar oktatás és egészségügy rövid távon akkor sem érné el a nyugat-európai színvonalat. Felelős kormány persze ilyen helyzetben arra törekszik, hogy a lemaradást minél inkább csökkentse. A Fidesz-kormány ehhez képest kifejezetten politikai választ talált: igyekezett azon dolgozni, hogy a két terület – és problémái – minél kevésbé érjék el a nyilvánosság ingerküszöbét...

ITT OLVASHATÓ

KITILTOTTAK, NEM KELL FÉLNI!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.04.20.


Két nevet már biztosan tudunk, egyben pedig majdnem biztosak lehetünk. Ennyit sikerült megtudni az amerikai kitiltási botrány érintettjeiről másfél év alatt, ami sokat elárul a hazai közélet átláthatóságáról. A 2014. végén kirobbantott ügyből mindkét érintett fél a legjobbat hozta ki, hiszen a magyar kormány minden következmény nélkül titkolhatta a listán szereplő neveket, az amerikaiak pedig azt demonstrálták, hogy mindent tudnak a Magyarországon zajló folyamatokról.

Misztikus történetként indult az amerikai kitiltási ügy, és még ennél is sejtelmesebben folytatódott. A 2014. végén, a mélypontra jutó magyar-amerikai viszony következményeként André Goodfriend, az USA nagykövetségének ügyvivője egy interjúban elárulta, az Egyesült Államok hat magas rangú magyar tisztségviselőt tiltott ki a területéről korrupciós vádak miatt. Sokan nem értették, miért nem nevezi nevén az illetőket, illetve a magyar kormány miért nem tesz lépéseket az ügyben. Azóta világossá vált, hogy egy olyan diplomáciai sakkjátszma zajlott a háttérben, melynek részletei a mai napig nem lehetnek világosak a kívülállók számára...

ITT OLVASHATÓ

A MI KÁOSZUNK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Aczél Gábor
2016.04.20.


Tegnap délelőtt, féltíz után az Oktogon megállójában rostokolt egy, a Margit-híd felé tartó villamos. Benézve a nyitott ajtaján nem volt nehéz felismernem a viszonylag tartós megállás okát; fekvő, ájult nőt élesztgettek a kocsi padozatán. Csak az erőtlen kezét láttam, de nem szálltam fel, mint mások, én is vártam a mentőt.

Amíg ott álltam – szűk tíz percen át –, az nem jött. Előbb jött a villamos, amire felszálltam. Sárga mellényt viselő köztájékoztatótól tudtam, hogy a Margit-híd felől érkező járat megy visszafelé, mert az Oktogon és a Blaha között villamospótló autóbuszok fuvarozzák az utasokat.

Ennyi volna történet.

Máshol.

Itt, Budapesten a szűk tíz percen át, amíg a mentőt én is hiába vártam, megdöbbentően sok dühödt embert láttam. Főképpen az álló villamosra hiába felszállók között. Fent is, majd lent is.

A legvisszafogottabb mérgelődő, egy értelmesnek látszó középkorú nő a kommunikáció hiányát a moccanatlan villamos lépcsőjén rótta fel, nem tudni, kinek, amikor a járműről leszállni volt kénytelen...

ITT OLVASHATÓ

EZÉRT SZTRÁJKOLOK TANÁRKÉNT

MANDINER BLOG
Szerző: Viola Beáta
2016.04.20.


Saját magam miatt sztrájkolok, mert nem szeretném, ha a diákjaim lemaradnának például Dragomán Györgyről vagy Lackfi Jánosról, és arról, hogy az irodalom rólu(n)k szól és alapvetően élvezetes, érdekes és életbevágó. Ne maradjanak le csak azért, mert évekig tőlük időben és nyelvezetben távol álló szövegekkel kell nyűglődnünk, és az izgalmas szerzőkre már mindenki fütyül az érettségi előtt egy-két hónappal. Mert szeretném megvalósítani az egyetemen tanult kompetenciaalapú oktatás, differenciálás és konstruktivista pedagógia elveit, de erre csak akkor leszek képes, ha több szabadságot kapok a leadott tananyagban. Meg ha nem kellene heti 26 órára futószalagon felkészülnöm, hanem kevesebb órára több utánagondolás, hozzáolvasás, tervezés juthatna. Nem lehet standupolni harmincöt diák előtt hétről-hétre, ha az a cél, hogy összeálljon a fejükben valami, amit értékesnek tartok.

A diákjaim miatt sztrájkolok, hogy legyen kedvük plusz házit írni otthon, amin aztán együtt nevetünk órán; hogy színházba jöjjenek az osztállyal; és hogy este kinyissanak egy jó regényt. Hogy ne érezzem magamat hajcsárnak, amikor feladok egy leckét, tudva, hánykor értek haza és mennyi leckéjük volt más tantárgyakból.

A kollégáim miatt sztrájkolok, mert a pedagógus nem az a harcos forradalmár fajta (kivéve persze ha előjönnek az anyatigrisi ösztönei a diákok érdekében); úgyhogy történelmi időket élünk, amiből nem szeretnék kimaradni. Némi üröm az örömben a tudat, hogy más kormány esetén a sztrájkolók egy része nem lenne olyan aktív.

Végül, de nem utolsósorban a szakdolgozatom miatt sztrájkolok, aminek ma volt a leadási határideje. Köszönet a remek időzítésért a Pedagógusok Szakszervezetének!

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN MEGIJEDT MERKELTŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.04.20.


A német sajtó is provokációnak tartotta Orbán látogatását a beteg Helmut Kohl volt német kancellárnál. Közismert, hogy Kohl "fedezte fel" Angela Merkelt, de azt hitte, hogy a "kislány" örökre kislány marad, akit majd ő irányíthat. Nem így történt, mert Angela Merkel talán nála is nagyobb kaliberű politikus, vagy legalábbis a saját útját járja.

Merkel pályafutásának nagy kihívása a menekültügy, amelynek során a humaninisztikus szempontokat kell egyeztetni a veszélyekkel, terhekkel és Európa korlátaival. Ebben a küzdlemben nagyon sokat jelentett volna számára egy támogató Magyarország, amely ebből sokat profitálhatott is volna. Orbán azonban kezdettől ellenséges (és ha baj van, akkor meghunyászkodó) Merkellel és Németországgal szemben, mert az illiberális orbáni állam minden, csak nem európai. S ezt a németek keményen bírálják.

A menekültügy a legjobbkor jött Orbánnak, hogy rendszere idegengyűlölő alapjait megerősítse. Kerítése, rasszizmusa és embertelensége Merkel ellenfeleit és az Unió szélsőjobboldali pártjait erősíti. Ezért a német sajtó joggal ítélte meg úgy, hogy Orbán látogatása Kohlnál Merke ellen irányul és szimbolikus jelentőségű, mindkét fél részéről. Egyben bátorítás és uszítás Merkel ellenfeleinek és az európai szélsőjobbnak...

ITT OLVASHATÓ

HADHÁZY ÁKOS: HA AZ EMBERT NEM AKASZTJÁK FEL, A TÖBBI RÉSZLETKÉRDÉS

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.04.21.


A Fidesz átlépett egy olyan határt, amikor már annyira nyílt a lopás, hogy egy kormányváltás esetén a nagyon könnyen bizonyítható bűnügyek gyorsan börtönévekké változhatnak - állítja Hadházy Ákos. Az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerint bátornak kell lenni, hogy a félelem érzése ne engedje elterelni a figyelmünket arról a folytatólagosan elkövetett, irdatlan nagy értékű csalássorozatról, ami az EU-s pénzek elrablása. Úgy vélte, az összefogás szó nagyon rossz képzeteket rejt magában, de az LMP sosem zárkózott el az együtt gondolkodástól.
 
- Túl vagyunk a tizedik korrupcióinfón, amelyeken az Orbán-rendszer visszaéléseivel foglalkozik. Lassan kezdhet félni?
 
- Ma a hatalomnak van oka félelemre. Amiket próbáltak például a népszavazás ellehetetlenítésével, az zavarodottságra utalt. A Fidesz átlépett egy olyan határt, amikor már annyira nyílt a lopás, hogy egy kormányváltás esetén a nagyon könnyen bizonyítható bűnügyek gyorsan börtönévekké változhatnak. Sőt, nem csak, hogy én nem félek, azt látom, hogy megfordult a hangulat és rengeteg adatot kapok civilektől. De hagy idézzem Antall József édesapját: Közép-kelet Európában, ha az embert nem akasztják fel a többi már részletkérdés. Az egzisztenciát el lehet lehetetleníteni, de szerencsére nekem olyan szakmám van, amit nem tudnak elvenni...