2022. május 6., péntek

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 71. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.05.06.


Vezérkari főnöke szerint ellentámadásban az ukrán hadsereg Harkiv környékén. Akadozik a megszállt területek „rubelesítése”, a Donbasz teljes orosz elfoglalása pedig egyre valószínűtlenebb. A belarusz elnök szerint amit lehetett, már felajánlottak Moszkvának. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 71. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Sławomir Matuszak. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Azt, hogy az ukránok az elmúlt napokban alig közöltek információt a katonai helyzetről, a most bejelentett ellentámadás magyarázhatja. Az információkat azonban eddig a helyi ukrán források nem erősítették meg. 

- Az oroszoknak az elfoglalt ukrán területeken el kell halasztaniuk a „rubelövezet” bevezetését.

- A május 9-i győzelem napi ünnepségek miatt az ukránok intenzívebb támadásokra számítanak.

Részletes helyzetkép:

Ukrajna Fegyveres Erőinek főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij arról tájékoztatott, hogy a védők Harkiv és Izjum irányában támadásra fejlődtek fel – a két város térségében heves harcok dúlnak. A „Kelet” és „Dél” műveleti csoportok, a Donbaszban tevékenykedő Egyesített Erők és a Légierő parancsnokságának összesített jelentéseiből az derül ki, hogy az orosz erők az elmúlt nap folyamán többek között egy repülőgépet, 14 drónt, 11 harckocsit, illetve 14 páncélozott harcjárművet veszítettek. Odessza térségének védelme arról tájékoztatott, hogy egy manőverező robotrepülőgépet lőttek le, illetve eltaláltak egy, a Fekete-tengeri Flottához tartozó fregattot...

MEDGYESSY: ISZONYÚ TEHER GYURCSÁNY FERENC A BALOLDAL SZÁMÁRA

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.05.06.Mai adásunkban Medgyessy Péterrel, Magyarország egykori miniszterelnökével beszélgetünk a NER elmúlt 12 évéről, az országgyűlési választás tanulságairól és az ellenzék jövőbeli stratégiájáról. 

Ezen kívül arról is kérdezni fogjuk, hogy mikor találkozott utoljára Orbán Viktorral és miről beszélgettek, hogy miért maradt ki a választási kampányból és miért nem vállal aktívabb közéleti szerepet, valamint hogy szerinte mit kellene tennie az ellenzéknek, hogy érdemi alternatívát nyújtson a Fidesszel szemben.

INFLÁCIÓ 2022: MUTATJUK, MIT KELL TUDNI AZ ÉVTIZEDEK ÓTA NEM LÁTOTT ÁREMELKEDÉSRŐL

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2022.05.06.


Egyre gyorsabban nőnek az árak az Európai Unió országaiban, az Amerikai Egyesült Államokban, illetve a világ más részein is, ami főként az energiaárak emelkedésével függ össze. De nemcsak az energia, hanem az élelmiszerárak, a szolgálatások és az iparcikkek ára is emelkedik. Ennek hatására évtizedek óta nem látott áremelkedést láthatunk az EU országaiban. Összefoglaltuk, mi az infláció jelentése, mit mutat a KSH inflációs jelentése, milyen mértékű jelenleg az infláció Magyarországon, mekkora infláció várható 2022-ben, illetve milyen eszközökkel védheti meg megtakarításait az inflációtól
.

Mi az infláció jelentése?


Az infláció fogalma az áruk és szolgáltatások árának folyamatos növekedését jelenti, amely a gazdaság minden területét érinti. Ha mondjuk a sarki pékségben dupla annyit kérnek a kakaós csigáért az még nem infláció, alapfeltétel, hogy a gazdaság teljes egészére hatással legyen a folyamat, illetve az árszínvonal emelkedése tartósan jelen legyen a gazdaságban.

Az infláció számítása

Az inflációt úgy mérjük, hogy az áruk és szolgáltatások árának változását százalékos formában, indexekkel fejezzük ki, jellemzően éves vagy havi összevetésben. A leggyakrabban használt árindex a fogyasztói árindex (CPI), de néha a közgazdászok a termelői árindexet (PPI) és a személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexét is használják, ismert mutató még a gazdaság egészére kiterjedő GDP-deflátor is.

A hivatalos inflációs mutató, a fogyasztói árindex esetében a statisztikusok egy olyan kosarat állítanak össze, ami átlagosan a teljes lakosság fogyasztását jól reprezentálja, a 25 éves fiataltól a 85 éves nagymamáig.

A te valós fogyasztási szokásaid viszont könnyen lehet, hogy messze állnak ettől az elméleti kosártól, valójában a pénzromlás mértéke szempontjából egyetlen személy számára sem kifejező a fogyasztói árindex, arra csak mint ország egészére vonatkozó átlagos árszínvonal-emelkedésként érdemes tekinteni. Az inflációs érzetünk ráadásul azért is eltér a valós áremelkedéstől, mert a dráguló termékek érzelmileg mindig jobban megérintenek minket, mint az, ha egy termék ára nem változik. Az is jellemző, hogy a gyakrabban vásárolt termékek árváltozását nagyobbnak érzékeljük.

Az infláció méréséhez lehetetlen a háztartások által elfogyasztott valamennyi árut és szolgáltatást figyelembe venni, "csak" a legfontosabb termékek és szolgáltatások kerülnek bele, az úgynevezett reprezentánsok. Ezekből sincs kevés, mintegy 140 termékcsoportról van szó.

Ezeket nagyon sokféleképpen csoportosítják, a legnagyobb termékkörök a következők:napi fogyasztási cikkek (pl. élelmiszer, újság, üzemanyag);
tartós fogyasztási cikkek (pl. ruhanemű, számítógép, mosógép);
szolgáltatások (pl. fodrász, biztosítás, lakásbérlés).

A KSH oldalán megvizsgálhatjuk Magyarország inflációs történetét, így például azt, hogy alakult az infláció Magyarországon 1990-től, illetve mekkora az infláció 2010 óta.

Milyen mértékű infláció tekinthető alacsonynak?

Országonként, a gazdaság helyzetétől függően eltér, hogy mit tekintünk alacsony inflációnak. Ezt jellemzően az árstabilitásként azonosítjuk, fejlett országokban az 1-2%-os, gyorsabban növekvő fejletlen országban a 2-3%-os inflációs rátát szokták árstabilitásnak tekinteni...

VÉGE ÁDER JÁNOS ÁLLAMFŐI MANDÁTUMÁNAK - ODATÁMASZTOTTA A PÁRT

MAGYAR NARANCS
Szerző: BÁNYAI GYÖRGY
2022.05.06.


Május 10-én lejár Áder János második köztársasági elnöki mandátuma. A pártját hajdan nemegyszer a hátán cipelő, Orbánnal akár konfliktust is vállaló vezetőből a NER-be végül légmentesen belesimuló és államfőként is az orbáni politika fegyelmezett végrehajtója lett. Áder politikai pályaíve.

Áder János csaknem három évtizede tölt be vezető párt- és állami pozíciókat. A kezdetektől fontos alakítója volt a Fidesz – és az ország – arculatának. Nem csak aktív, de passzív, államfői korszakában is: az ő két államfői ciklusa alatt bontakozott ki a maga teljességében a NER. Neki köszönhetjük a Fideszre szabott választási törvényt például, amelyet még európai parlamenti képviselőként rakott össze. Az általa összekalapált fundamentumot aztán úgy fazonírozta tovább az országgyűlési kétharmad, ahogyan azt aktuális érdeke kívánta (például gyorsan reagáltak az ellenzéki koordinációra azzal, hogy érdemben lehetetlenné tették számukra a külön listákon indulást)...


ROGÁN ANTAL BEJELENTETTE, MÉSZÁROS LŐRINC ÉS TÁRSAI KAPTÁK 35 ÉVRE A MAGYAR AUTÓPÁLYÁK ÜZEMELTETÉSÉT

NÉPSZAVA
Szerző: Sz.Zs. , Á. Z.
2022.05.06.


A miniszter szerint a koncessziós eljárás nyertesének tíz év alatt több mint 300 kilométer új sztrádaszakaszt kell építenie és majdnem annyi hosszon bővítenie.


A Themis Magántőkealap vezette konzorcium nyerte meg az autópályák építésének és karbantartásának koncessziós jogát a következő 35 évre – írja az Index Rogán Antal bejelentésére hivatkozva. Rogán Antal szerint az útdíjbevételek elegendők és fedezni fogják a koncessziós költségeket a Magyarország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc érdekeltségeit is a soraiban tudó konzorciumnak.

A Themis Magántőkealap vezette konzorcium tagja a Mészáros-féle Konzum PE Magántőkealap, a szintén Mészáros Lőrinc többségi tulajdonába tartozó Opus Global Nyrt., az Opus Bridge és New Way Magántőkealapok, valamint további három magántőkealap: a Cronus, a Via és a Vesta.

A Themis Magántőkealap vezette konzorciumot annak ellenére hoztéák ki győztesként, hogy a magántőkealapok tulajdonosai nem nyilvánosak, közbeszerzésen viszont nem indulhat olyan társaság, amelyik nem tudja vagy nem akarja megnevezni a tényleges tulajdonosát...

ORBÁN AZT ÍGÉRTE, BETARTJA A KORMÁNY-FŐVÁROS MEGÁLLAPODÁS MINDEN BETŰJÉT – MEGNÉZTÜK, MEGTETTE-E

TELEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2022.05.06.


A 15 pontos kormány-főváros megállapodást 2018-ban írta alá a miniszterelnök és Tarlós István akkori főpolgármester. Tarlós idején haladtak a teljesítésével, az ellenzéki Karácsony Gergely megválasztása után viszont lelassultak a dolgok. Három és fél év után nagyjából a vállalások fele teljesült, ami azt mutatja: politikamentesen sosem lehet az ilyen egyezményeket betartani.


Két jelentős dolgot ígért Orbán Viktor miniszterelnök 2019 őszén, amikor kiderült, hogy nem a Fidesz jelöltjét, Tarlós Istvánt választották meg főpolgármesternek, hanem az ellenzéki Karácsony Gergelyt. Az egyik az volt, hogy nem lesz olyan fejlesztés (például a Városligetben), amit Budapest vezetői nem akarnak, a másik pedig, hogy a korábban Tarlós Istvánnal megkötött megállapodást teljes egészében betartják.

A 2019-es önkormányzati választások után Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben azt mondta:

„Van egy írásos megállapodás az előző főpolgármester és a magyar kormány között. Annak minden betűjét és minden számadatát be fogjuk tartani. Ez egy megállapodás.”

A tavaszi parlamenti választás után azonban rögtön kiderült, hogy a Fidesz nagy győzelme az egyik ígéretet szinte biztosan megváltoztatja: Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy a Városliget felfüggesztett, a fővárosnak nem tetsző elemeiből – Új Nemzeti Galéria, Magyar Innováció Háza, Városligeti Színház – lesz-e valami a közeljövőben, ezt válaszolta:

„Úgy gondolom, hogy ezt a kérdést a választás eldöntötte. Lesz. Úgy valósul meg, ahogy azt elgondoltuk.
”...


AZ MTA SZERINT A TÖBB ÉVTIZEDES VERSENYHÁTRÁNY MIATT NINCSENEK NAGYOBB SZÁMBAN NŐK AZ AKADÉMIA TAGJAI KÖZÖTT

QUBIT
Szerző: Qubit
2022.05.06
.

Az MTA több elnöki ciklus óta határozott lépésekkel segíti a nők érvényesülését, írta az intézmény az után, hogy Kende Anna szociálpszichológus lemondott bizottsági tagságáról, mert az idén megválasztott akadémiai rendes tagok között egy nő sincs.


Kende Anna szociálpszichológus, egyetemi docens, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézetének igazgatója a napokban lemondott a Magyar Tudományos Akadémia pszichológiai bizottságában betöltött tagságáról, miután kiderült, hogy az intézmény szerdai közgyűlésén egyetlen nőt sem választottak az MTA rendes tagjai közé. A lemondásról itt, annak körülményeiről ebben a cikkben írtunk.

Csütörtök este az MTA kommunikációs osztálya az alábbi közleményt juttatta el a Qubit szerkesztőségébe. A szöveget változtatás nélkül közöljük...

ILYEN AZ ORBÁNI KOMPROMISSZUM: MÉG KIRILL PÁTRIÁRKA ELLEN SEM FOGADJA EL A SZANKCIÓKAT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.05.06.


Orbán nem hajlandó a kompromisszumra – derült ki a kormányfő ma reggeli „szózatából”, amelyben nem csak az orosz olaj embargóját utasította el annak kidolgozott formájában, a Magyarország számára biztosított kedvezmények ellenére, de a hatodik uniós szankciócsomagnak például azon tételét is, amely Kirill pátriárkát büntetné a háború melletti kiállása miatt. Ukrajna közben tovább szenved, ezekben a napokban a leginkább Mariupol és annak acélgyára, ahol – az orosz ígéret ellenére – sem valósult meg tűzszünet, ami alatt viszonylag nyugodtan lehetne evakuálni a még mindig ott rekedt több száz civilt. Mariupol végleges elfoglalását akadályozzák azok az ukrán harcosok, akik még mindig kitartanak a gyár területén. Ám Putyin – a hírek szerit – azt tervezi, hogy május 9-én az ukrán kikötővárosban Győzelem napi katonai parádét tart. Katonai szakértők szerint az orosz hadsereg momentumot vesztett. Szivárognak a hírek arról, milyen hírszerzési segítséget kapnak az ukránok a nyugattól...

MÉG SOKÁIG ESZI A MAGYAR FIZETÉSEKET A KONTÉNERKÁOSZ

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2022.05.06.


Amikor tavaly március végén a G7 szokásos havi bevásárlásának árait gyűjtöttük, egy kiló trappista sajt ára abban a négy kiskereskedelmi láncban, amit nézni szoktunk, 1549 és 1599 forint körül alakult. Egy évvel később ugyanez a sáv már 1990 és 2399 forint körül mozgott.

A legolcsóbb opciókat összevetve ez 28 százalékos drágulás a nem reprezentatív saját mérésünk szerint, ami valamivel magasabb ahhoz a 22 százalékhoz képest, amit ugyanerre az időszakra vonatkozóan a statisztikai hivatal reprezentatív és hivatalos módszertannal mért. És habár a teljes fogyasztói kosarunk alapján kimutatott 21,6 százalékos élelmiszerinfláció jóval nagyobb, mint a KSH által mért 13 százalék, a szokatlanul nagy mértékű drágulást mindenki érzi a boltokban.

Az árak emelkedését továbbra sem csak egy tényező magyarázza. Az árakba beépül az olaj, a földgáz drágulása, az emelkedés irányába hatnak a különböző termelési szűk keresztmetszetek, egyes nyersanyagok, alapanyagok, alkatrészek hiánya, például az elektronikai termékeket és a járműveket drágító chiphiány. Magyarországon az év első felében a boltok azért is emelhettek nyugodtabban árakat, mert a választások előtt kiszórt transzferek – például a fegyverpénz, a 13. havi nyugdíj vagy az szja-visszatérítések – miatt a lakossági kereslet is adott volt.

És habár tavaly év végén a logisztikai iparágban sokan arra számítottak, hogy idén már enyhülhet a tengeri szállítmányozás járvány kezdete óta tartó káosza – aminek okairól ebben a cikkben írtunk részletesebben -, a februárban kezdődő orosz-ukrán háború, majd márciustól kezdve a „nulla Covid” stratégia alapján elrendelt kínai lezárások miatt megint nyitott kérdéssé vált, hogy mikorra csökkenhet jelentősebben a tengeri szállítás költsége. Mindez pedig az itthoni árak mérséklődéséhez is hozzájárulhatna, hiszen a világ nemzetközi kereskedelmének 90 százalékát a tengeri áruszállítás teszi ki, ennek pedig 60 százalékát bonyolítják le konténerhajók segítségével...

EGY LEGYŐZÖTT VALLOMÁSA

MÉRCE
Szerző: MATTHIAS ISTVÁN KÖHLER
2022.05.06.


Reinhart Koselleck (1923-2006) konzervatív német történész „Erfahrungswandel und Methodenwechsel” című esszéjében arra hívja fel a figyelmet, hogy, bár a történelmet a győztesek írják, nem érdekük, hogy ezt a történelmet mélyrehatóan elemezzék. „Históriájuk rövid távú, azokra az eseménysorozatokra koncentrál, amelyek saját érdemeik alapján győzelmet hoztak számukra”. A győztesek történészei hajlamosak „a rövidtávon elért sikereket egy hosszú távú ex-post-teleológián keresztül értelmezni”.

De mi a helyzet a legyőzöttekkel? „Elsődleges tapasztalatuk elsősorban az, hogy minden másképp alakult, mint ahogyan azt tervezték és remélték.” Ez a tapasztalat vezet a saját történelemszemlélet alapos felülvizsgálatához és revíziójához, amely lehetőséget ad mind a saját, mind pedig az átfogó történelem újraírására.

A történész példái az ilyen legyőzött történészekről igencsak lenyűgözőek: Hérodotosz, Thuküdidész vagy a modern korban például Tocqueville. Bizonyos mértékig Karl Marx is, aki 1848-49-ben tanúja volt az európai forradalmak leverésének és a párizsi kommün kudarcának: Koselleck szerint Marx „legyőzöttként” írt, de nem úgy, „mint egy legyőzött”. Koselleck azonban korántsem állítja, hogy a legyőzött történetírás mindig előremutató. 1918 után például a németek felháborodottan tekintettek a versailles-i szerződésre, hogy aztán „moralizáló ártatlansági vitát indítsanak, amely elzárkózott a vereségük mélyebb és hosszabb távú okainak belátásától”. Magyarok számára ez ismerősen hangozhat...

MEGÚJULNI AKARÓ MSZP, TILTAKOZÓ TANÁROK, ZAKLATÁS ÁLDOZATÁT ELÍTÉLŐ BÍRÓSÁG | SPARTACUS #24

PARTIZÁN / SPARTACUS
Szerző: Partizán
2022.05.05.A Spartacus e heti adásában az MSZP megújítására tett ajánlata kapcsán kérdezzük Ujhelyi Istvánt majd a pedagógusok sztrájkjának folytatásáról Totyik Tamást. Emellett pedig egy friss hír elemzésével készülünk. Vendégünk lesz Pető Attila és ügyvédje, miután a mai napon zaklatásért megrovásban részesítette őt az eljáró bíróság, amiért Pető bocsánatkérést szeretett volna kapni a katolikus egyháztól a gyerekkorában elszenvedett molesztálás miatt. Vendégeink: - Ujhelyi István, EP-képviselő, MSZP - Pető Attila - Ivány Borbála, ügyvéd, Helsinki Bizottság - Totyik Tamás, alelnök, Pedagógusok Szakszervezete Az adás részei:
0:00 - Visszaszámláló 2:21 - Nyitómonológ 15:35 - Újjászülető MSZP 41:34 - Zaklatásért elítélték az egyházi pedofília ellen küzdő Pető Attilát 59:40 - Tárgyalnának a megalakuló kormánnyal a pedagógusok 1:15:42 - Elköszönés és stáblista

GÁLAVACSORÁN FUTOTT ÖSSZE A MAGYAR NEMZETBIZTONSÁG A KÉTES HÍRŰ FRANCIA EXKÉMMEL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÉDL BOGLÁRKA
2022.05.06.


Claude Moniquet a Terrorism 3.0 konferencia résztvevőivel találkozott, amikor meghívott előadóként 2019 decemberében Budapesten járt. A kétes hírnevű volt ügynök a magyar nemzetbiztonság krémjének társaságában költhetett el egy gálavacsorát és több ebédet a budapesti Marriott Hotelben. A férfi korábban egy nemzetközi dezinformációs akció környékén bukkant fel, budapesti látogatásának köze lehetett a Magyar Nemzet megkérdőjelezhető hitelességű, „Soros karmesteréről” szóló cikksorozatának megjelentetéséhez.


2019. december 5-én, este hét órakor vette kezdetét a gálavacsora a Budai Várra néző, ötcsillagos Marriott Hotelben. A Terrorism 3.0 konferencia külföldi és hazai előadói tiszteletére megrendezett eseményen körülbelül 25-30 ember gyűlhetett össze aznap este. A meghívottak — közülük többen a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok magas rangú tisztviselői, akik meghívott előadóként vettek részt az eszmecserén — a kerek asztalok körül 4-5 fős társaságokba rendeződve beszélgettek a terrorizmus nemzetközi szakértőivel...

MILLIÓKKAL DRÁGULTAK TAVALY A LAKÁSOK - ELSZÁLLTAK AZ ÁRAK, 20 SZÁZALÉKKAL TÖBB LAKÁS KELT EL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.05.06.


Közel ötödével bővült 2021-ben a lakáspiaci forgalom, és meghaladta a járványt megelőző, 2019-szintet is. Tavaly robbantak az árak is, 2015 óta a duplájára nőttek – derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből. Egy új lakás átlagosan 8 millióval, egy használt 2,6 millióval került többe, mint 2020-ban.


A 2020-as, Covid19-járvány miatti visszaesés után közel ötödével bővült 2021-ben a lakáspiaci forgalom, és a járványt megelőző, 2019. évi szintet is meghaladta 3,7 százalékkal. Új és használt lakásból is többet adtak el, mint a megelőző két évben, az éves összesített forgalom azonban a 2008 óta csúcsnak számító 2018. évi értéket nem érte el – áll a KSH legfrissebb elemzésében.

2021-ben - azonos feldolgozottságú adatokat vizsgálva - használt lakásból 18 százalékkal, új építésűből 32 százalékkal többet adtak el, mint az előző évben. 2021-ben a szerződések 6,1 százaléka új építésű lakás volt, ami kissé meghaladja a megelőző évi 5,5 százalékos arányt. Az előzetes adatok szerint 2021-ben az összesen 134,2 ezer lakást adtak el, ebben azonban még nincsenek benne a később beérkező tranzakciók. Ebből 126 ezer volt a használt lakás és 8200 az új lakás...

AZ ÉS 2022/18. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.05.06.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István
Út a rács mögé

Magyarországon a korrupcióval próbálkozók helyzete napról napra reménytelenebb.

A törvény ökle a minap Debrecenben sújtott le, oly erővel, hogy az egész Hortobágy beleremegett. A 24.hu múlt heti tudósításából kitetszően tekintélyes, komoly ember volt a célpont, adóhivatalnok, akivel a dörzsöltebb vállalkozók jó kapcsolatot ápoltak. Nem is hiába, pártfogójuk ugyanis különféle előnyökhöz juttatta őket, ellentételezésképp pedig – ahogy a sajtóközlemény fogalmaz – „mobiltelefont, vacsorameghívást és különböző nagyobb értékű húskészítményeket fogadott el”. Az ügyészség letöltendő szabadságvesztést, pénzbüntetést és vagyonelkobzást javasolt.

Mi ebből a tanulság, kérdezhetnők, de minek, hiszen a képlet már nem is lehetne világosabb. A korrupció a bírvággyal mindenütt kézen fogva jár, a bírvágy pedig, ahogy ezt Senecától tudjuk, az emberiség legnagyobb megrontója, bűverejétől már-már a szent is meginog. Van-e kecsegtetőbb, mint a komód alsó fiókjában elheverő mobiltelefonjaink számát még eggyel gyarapítani?Tovább

Gadó Gábor
Hazugságvizsgálat

Aczél Géza
Egy öreg kibic naplójából 10.

Csepi Lajos
Aranytartalék

Kovács Zoltán
Keletről, Nyugatról

Hadas Miklós
A bizalmatlanság kultúrája
Nemzethabituológiai töredék

Ebben az írásban nem törekszem arra, hogy megmagyarázzam az áprilisi választás eredményét. Ugyanakkor szeretnék rámutatni, hogy egy mélyebb elemzésben nem elegendő a jelen összefüggéseire koncentrálni, hanem hosszú távú folyamatok hatásait is figyelembe kell venni. Reményeim szerint az alábbi vázlatos gondolatok segíthetnek abban, hogy pontosabban értsük egy-két millió honfitársunk viselkedésének néhány – tehát korántsem valamennyi! – összetevőjét, legyenek akár társadalom alatti létre kárhoztatott falusiak, első generációs kisvárosi értelmiségiek vagy a budapesti elit egyes frakcióinak tagjai.Tovább

Benda László
Felemás Kelet-Ázsia
Reakciók az ukrajnai invázióra

Jurij Andruhovics
Bucsa után

Jolsvai András – Kelecsényi László
Köztársaságot!

Harminc éve, 1992 májusában indult útjára egy új hetilap, a KÖZTÁRSASÁG. Szerzőink mindketten ott voltak a rajtnál. Erre emlékeznek most.Tovább

Fóti Tamás
Szekeret a lovak elé?

Érdekes kísérlet zajlik egy éve az Európai Unióban. Lényege: miként kölcsönözhetnének nagyobb legitimitást az EU előtt álló reformoknak, van-e értelme, hogy közvetlenül vonják be az uniós polgárokat a munkába. A dilemma egyszersmind kritika is: miért ne végezhetnék el a feladatot a tagállamok választott képviselői? Vagyis az Európai Parlament (EP) és a kormányok, amelyek mind demokratikus úton szereztek felhatalmazást. Miért érzik szükségét annak, hogy profi politikusok helyett laikusokat vonjanak be a munkába? A választ az Európa jövője konferenciasorozat hivatott megtalálni, mely – előkészítésével együtt – tavaly május óta zajlik, és talán több nyilvánosságot kapott volna, ha nem szorítják háttérbe a jogállamiságról folyó viták vagy a francia elnökválasztás kampánya – és legutóbb, február óta, az Ukrajna ellen indított orosz agresszió. Ezek mindegyike fontos kérdéseket vetett fel, és utat találtak a konferenciákon kiérlelt javaslatokhoz is.Tovább

Molnár Erzsébet
Húzzad jobban

V I S S Z H A N G

Horváth Aladár
Bűn – hiba és felelősség
Romaparlamentes értékelés a választásokról

Lantai András
Belügyek

Tarján András
85-2 1-17

Garay Barnabás
A sarki roma iskola

P Á R A T L A N

-odze-
MINDIG ELŐRE

-hg-
ÁLLAG

-Hórusz-
A HÁLA FÉNYLŐ ÜNNEPE

msz
CSAK AZ

Lázár György
ANDI

-y -n
SZEGÉNY KERESZTÉNYEK

pá- ti-
ELVÁRÁS VAN

Szilasi György
ADÓNEMEK

Hekeli
ÍRÓK

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/18. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.05.06.


F E U I L L E T O N

Halász László
Az írás mint jutalom

I N T E R J Ú 

Széky János
„Jaj, de furcsa, milyen rádió ez?”
Beszélgetés Weyer Balázzsal és Kőrös JudittalK R I T I K A 

Deczki Sarolta
Elnémul a fligliharni

Kollár-Klemencz László: Öreg Ban­da. Magvető Könyvkiadó, Bu­da­pest, 2021, 358 oldal, 3999 Ft

Az eredetileg a gyerekkorát elmesélni szándékozó szerző így vágott bele családjának a történetébe. Csakhogy egy család története mindig az adott korszaknak a története is, ami azt jelenti, hogy rengeteg anyagot kell beledolgozni. Itt ráadásul egészen speciális tudásról van szó: egy sváb közösség és zenekar mindennapi életéről, kultúrájáról. Az étkezési szokásokról, az ünnepekről, a családok érzelmi háztartásáról, a ruhaviseletről, a boldogulási lehetőségekről, a történelem embert próbáló fordulatairól, és persze, a zenéről. A fligliharniról, a helikonról, a baszfligliről, a játszott nótákról, és az alkalmakról, amelyekre a zenekart hívni szokták.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Pálfalvi Lajos
Ex libris

Robert J. Kaplan: Európa árnyékában
Gazda Albert: Leningrád
Marcin Świetlicki: Tizenhárom
Jarosław Iwaszkiewicz: Szicíliai utazások

ÉS-KVARTETT – Sepsi László Termőtestek című regényéről

Károlyi Csaba Bárány Tiborral, Gács Annával és Puskás Pannival beszélgetett 2022. április 27-én, szerdán az Írók Boltjában. A felvételt meg lehet nézni jövő héttől a YouTube-on az Írók Boltja csatornáján. Legközelebb május 25-én Borda Réka Égig érő csalán című kötetéről lesz szó.Tovább

György Péter
A két Szirtes

(Szirtes János kiállítása a Várfok Galériában május 28-ig látogatható.)

Nyilván nem véletlen, hogy a Várfok Galéria rendezői a Studio 5-öt választották autentikus partnernek, s nem egy újabb performanszra kérték fel Szirtest. Talán nem is annyira a tér fizikai adottságai, inkább a hely kulturális szelleme miatt dönthettek így. (Amúgy az utca túloldalán lévő Várfok Project Room mind a teret, mind az ott rendezett kiállításokat tekintve alkalmas a mára történeti eseményekké, gyakran fontos dokumentumokká vált hajdani performanszokról készült felvételek bemutatására.) Meglehet, tévedek, de úgy vélem, Szirtes mai szerepe valóban a festőé, akinek helye vitathatatlan a kortárs magyar művészeti világban, ahogyan az egykori, mára dokumentumokká lett, performanszokat megjelenítő felvételek kurrens bemutatása is fontos lenne – egy jelentős részben eltérő, az egykori szubkultúra iránt érdeklődő szerény, de igen hűséges közönség számára.Tovább

Sinkó István
Hitben, szeretetben festve

(Olescher Tamás kiállítása a Műcsarnokban 2022. május 29-ig látható.)

Olescher azonban, s ezt a kiállítás, valamint az ott látható portréfilm is bizonyítja, nem szentképeket, nem templomba való hitéleti ábrákat készített. Ő a kortárs világból eredeztethető reflexióit, általános üzeneteket fogalmazott képbe. Egyrészt szembement a trendekkel, a képzőművészeti mainstreammel, másrészt épp annak a lehetőségeit, a korlátlan „kisajátítást” alkalmazta művészi munkájában.Tovább

Wagner István
Funkció, festék, forma

(Heimo Zobernig, Grafische Arbeiten – Generali Foundation Studienzentrum, Rupertinum, Salzburg. Megtekinthető május 22-ig.)

Zobernig munkásságában a művészet ellentmondásos kutatási felületként jelenik meg, amelyhez különböző módokon kell közelíteni. Nála a művészet szemléltetőeszköz és az analízis tárgya is egyben. Kísérletezései szinte minden síkon megjelennek, az apróbb részletekben éppúgy, mint a nagy egészben. A nyolcvanas évek derekától karakteres layout-uniformisát többek között az egységes A4-es formátummal, illetve a tipográfiában a kizárólagos Helvetica-betűtípussal érte el.Tovább

A szerző további cikkeiBáron György
Álruhában


(A munkászubbony. Magyar némafilm. Rendező: Bródy István. Főszereplő: Hegedűs Gyula. 1914–2022. Az idézetekért és az adatokért köszönet illeti a hangosfilm.hu-t és Kurutz Mártont, a Filmarchívum kutatóját.)

A magyar nézők számára igazi csemege Hegedűs Gyula játéka, aki A táncz mellett mindössze két filmben szerepelt, közülük csak A munkászubbony maradt fent. A szereposztás érdekessége, hogy filmbéli asszonyát második felesége, Hegedűsné Berzétey Ilona játssza, a cigány lány szerepében az ünnepelt Puccini-énekesnő, Szamosi Elza látható. Hegedűs Gyula a filmvásznon is elementárisan nagy színész, akit, ismervén legendás orgánumát, csak 1931-es halála akadályozott meg abban, hogy Csortoshoz, Somlayhoz hasonlóan az újraéledő magyar hangosfilm sztárja legyen.Tovább

Molnár Zsófia
Joker

(MITEM, Nemzeti Színház, április 20. és 26.)

Milyen népszínház az, amelyik pont a bérletet váltó – külföldi előadásokat jó eséllyel gyakran aligha látó – érdeklődőket sorolja a futottak még kategóriába? Milyen az a Nemzeti Színház, az ország legelső színháza, amelyik így bánik a fesztiválbérleteseivel, azaz a közönségnek azzal a részével, amelyik éves színházlátogatásainak valószínűleg nem elhanyagolható adagjára éppen a MITEM nem is egy, hanem csokorban rögtön több előadását választja? Vagy a fennen hangoztatott népszínházi küldetés csak akkor fontos, amikor magyar színdarabok vannak műsoron, amikor a hétköznapokban hagyományt kell ápolni? Hogy van ez?Tovább

Csengery Kristóf
Bezzeg a franciák

(Les Vents Français – Zeneakadémia, május 2.)

Ha jól emlékszem, Magyarországon még nem koncerteztek – legalábbis együtt, kvintettként még nem, a tagok külön-külön azonban már sokszor, kiváltképp Pahud, Leleux (ő karmesterként is) és Vlatković. Ha valaki nem tudná: ők öten mind hangszerük tigrisei, világsztárok, akik az instrumentális mindentudást egyesítik kifinomult előadói kultúrával, érzékeny és felfedező szellemű repertoárépítéssel. Akinek a fúvós irodalom vagy a fúvós játék csak valami lesajnált „futottak még” kategória, „plebejus dolog”, hallgassa meg a Les Vents Français felvételeit (jó néhány jelent meg az utóbbi években, sokszínű műsorral): el fog ámulni, milyen gazdagság, választékosság, szellemi előkelőség sugárzik az öt muzsikus játékából.Tovább

Fáy Miklós
Diabelli in musica

(Beethoven: Diabelli variations – Decca, 2022)

Hallgatom így is, hallgatom úgy is, mert az Uchida-lemez erre tökéletesen alkalmas, nem unalmas a teljes változatban sem, de jobban észreveszi az ember az aprólékot vele, hogy ez is mennyire furcsa, ez is mennyire különleges, hogy mennyire könnyen kerülte ki Beethoven ezt a csapdát, és a kézenfekvő helyett még tizedszerre is váratlannak tűnik az ő megoldása.Tovább

Grecsó Krisztián
Nyolc óra munka

(„Régen még a kolbász is jobb volt”, Index, május 1.)

Ha valaki mostanában elmegy vurstliba, és arról faggatózik, miféle ünnep ez a régi majálisokhoz képest, nyilván önmaga sem gondolja komolyan, hogy értelmeset kérdezett. Nem is akar választ. Pedig a nosztalgia jellegét, működését tetten lehetne érni, de sajnos az Index kisfilmjében ez sem sikerült, pedig érdekes lehetett volna, ha komolyan veszik a távolba révedést, és megkérdezik az embereket, hogyan nézhetne ez ki manapság. Vágynának-e rá, hogy kötelező legyen vonulni és gyakorlatozni, szívesen integetnének-e az ország vezetőjének, és szeretik-e a kollégáikat, volna-e kedvük velük falatozni egy kockás pléden a városligeti árnyékban.Tovább

Torma Tamás
Boldog Új Érveket!

(A felújított Postapalota a Széll Kálmán térnél)

Korábban írtam már a felújított épületről, és magamat is meglepem most, hogy az átadás, a régi/új épület megítélésének életében milyen erős a választási végeredmény által húzott cezúra. Az újabb négy év meghosszabbítható egyenese, ami mentén az esetlegesség egyediségből szabályszerűvé lényegül át, kezelhetem akár építészeti mintaként is a jövőre nézve – és az eddigi preferenciák átrangsorolásával. Replika és kortárs házassága a NER-ben: az eredeti tervek szerint épülhet tovább a Vár, a Városliget és még ki tudja, mi.

I R O D A L O M

Németh Zoltán
Fáraók

Nyirán Ferenc
Apokrif No.1

Nyirán Ferenc
Aporkrif No.2

Nyirán Ferenc
Apokrif No.3

Nagy Zsuka
Bűn
(Csaba)

Minden zuhanyzás után a törölközőbe fújja az orrát. Milliószor megfogadta, hogy nem teszi. De kényszeres vágya ez mindennap. Aztán mindig gyorsan a folyó víz alá teszi, és kimossa. Ezért ragaszkodik saját törölközőhöz, bárhová megy.

Szakállát gondosan ápolja. A férfinak a szakálla az éke, a nőnek pedig a hajkoronája. Gyakran mondta neki a nagymamája, amikor kisfiú volt. Mikor felnőtt, talán ezért is hosszú hajú barátnői voltak. A szakállát egyre kisebbre hagyta, de nem tudott megválni tőle. Pedig sok kellemetlenség érte miatta. A kilencvenes évek elején hosszú haja is volt, és mikor azt hitte, itt a váltás, minden jobb lesz, nyitottabbak lesznek az emberek, akkor jött az, hogy a jómódúaknak hajléktalan lett, a szegényeknek pap, az egyiknek arab, a másiknak zsidó.Tovább

Vörös István
A kettészelt könyv

Hú, az már nagyon mély lelkű. Baromira utálom az ilyesmit. Azért olvasok. És amit ilyennek találok, nem adom el, be se fejezem az olvasását, rögtön elégetem. Milyennek nem szabad egy könyvnek lennie? Mélylelkűsködőnek, hamisnak, álbölcsnek, álokosnak, álizgalmasnak, álemberinek, álregénynek! Le az álemberekkel, akik le akarnak szoktatni az igazi olvasásról, csak azért, hogy az ő álságos álszövegeiket, fészbukposztajaikat, fészbukverseiket olvassuk. A fészbukszövegek papíron is ismerősek, keserűfűfüzetek és kocsmafilozófiák, sportolók mondásai, és politikusok beszédei összegyűjtve, amiket pedig nem is ők írtak. A színes életrajzok érdektelen áléletekről. Már radikálisabb lépésekre is gondolok. Én leszek az olvasóterem és az íróasztal lovagja.Tovább

Légrádi Gergely
Élethír

A mai nap megszületik K. György, világhíres festőművész, költő, négygyerekes családapa. Három és fél kilóval, ötvenhárom centiméterrel látja meg a napvilágot, kevéske barna hajjal. A szülést követő néhány másodpercben számosan felsírnak körülötte, így az újszülött hangját többen csak hallani vélik. Csupán édesanyja tudja, hogy meg se mukkan.

K. György már az óvodában kitűnik hallgatagságával. Az óvónők szerint a délutáni alvás helyett gyurmázással múlatja az időt. Csendje egész életét meghatározza, úgy képzőművészeti, mint poétikai munkássága során. A gimnáziumot követően szobrásznak tanul, majd a Képzőművészeti Egyetem elvégzése után néhány éven át az intézmény oktatója. Erre az időszakra tehetőek első festményei.Tovább

Hartay Csaba
Megtanulni tanulni

Huszonhat évvel ezelőtti vasárnapok. Vissza kell menni a szeghalmi kollégiumba. Anyu átvisz Trabanttal Gyomára, onnan indul egy kis piros BZMOT. Ülünk a szűk autóban, ami mai szemmel nem autó már. Kinézek az ablakon, távoli tanyák fényei pislákolnak. Reménytelen, örök sötét. Arra megyünk, valahová messzire, nincs más választás, sokat lógtam a szarvasi gimiben, ide kell járni, ez az ítélet, itt kell leérettségiznem, majd valamikor nagyon sokára, a távoli jövőben, hátha addigra megtanulok tanulni. A Trabantot dobálja az egyenetlen út, kerülgetjük a kátyúkat.Tovább

Lévai Júlia Míra
Télvíz idején impalát?!

Nehéz tetten érni, hogy igazán mi is mondja fel a szolgálatot az ember torkában, amikor egyszer csak nem tud nyelni. Talán ez is valami záróizom-probléma lehet. De az biztos, hogy ilyesmi például a kígyók közt még a legöregebbekkel sem fordulhat elő. Mondja is Flóra a lányának, hogy mennyivel egyszerűbb lenne, ha ő kígyóvá válna.

– Nem kéne annyit kínlódnod az etetésemmel. Na?

– Nem is rossz ötlet! – veszi a lapot Anna. – Csak kitátod a szád, én beleteszek egy impalát, te kiakasztod az alsó állkapcsodat, és már indulhat is az ebédelés.

– Aha! De honnan veszünk mi télvíz idején impalát?!

– Ez bizony megnehezíti a dolgot, de addig is megigazítom a párnádat, jó? Dőlj előre egy picit.Tovább

A VÉGJÁTÉKRA KÉSZÜLNEK MARIUPOLBAN, A NATO MEGVÉDENÉ A CSATLAKOZÓ SVÉDEKET ÉS FINNEKET

TELEX
Szerző: TELEX
2022.05.06.


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább


- Újabb evakuálásra készülnek Mariupolból, közben az Azovsztal acélmű védői a végső összecsapásra készülnek.

- Az Egyesült Államok jelezte, hogy kész megvédeni Svédországot és Finnországot, ha beadják a felvételi kérelmüket a NATO-hoz.

- Sajtóértesülések szerint amerikai hírszerzési információk alapján süllyeszthették el a Moszkva orosz hadihajót az ukránok.

- Közösségi finanszírozási kampányt indított a háború pénzelésére Ukrajna.

- Az ENSZ 188 emberrablásra talált bizonyítékot.


„VESZETT KUTYÁVAL ÁLLUNK SZEMBEN” – KÁRPÁTALJAI MAGYAR MATEMATIKUS-KATONA A FRONTRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.05.06.


„Kárpátaljai vagyok. Nagyszüleim, dédszüleim ott születtek. Eddig én is ott éltem, és adja Isten, hogy az unokáim is ott éljenek! Nem szeretném, ha romhalmazzá válna” – mondja a Válasz Online-nak adott interjújában Traski Viktor, az Ungvári Nemzeti Egyetem matematikus-oktatója, aki a háború kitörése óta a munkácsi hegyi rohamdandár kötelékében védi hazáját. A tudós, magyar nemzetiségű kárpátaljai katonaként, a héten – Ukrajna után – Magyarországon is országos ismertségre tett szert, miután rakétatűzzel a háttérben köszönte meg a Magyar Tudományos Akadémia Arany János Fiatal Kutatói Díját. Mire jó a matematika a fronton? Minek köszönhető az ukrán hadsereg váratlanul jó teljesítménye, és felkérdezték-e katonatársai a magyar kormány viselkedése miatt? Interjú bombatüzek közti szünetben – valahonnan Kelet-Ukrajnából...

GIRO D'ITALIA: 800 MILLIÓ NÉZŐ, CSAKNEM 8 MILLIÁRD FORINTOS MAGYAR KIADÁS

NÉPSZAVA
Szerzők: Favero-Fürjész Judit Éva (Milánó), Korom Milán, Varga T. Róbert
2022.05.06.


Igazán szűk elithez csatlakozik ma Budapest: az országúti kerékpársport második legjelentősebb háromhetes versenye, a május 29-ig tartó Giro d'Italia az idén hazánkban rajtol. A 105. viadal történetében a magyar főváros mindössze a 14. nem olaszországi starthelyszín. A világesemény 7.8 milliárd forintba kerül a magyar adófizetőknek.


Noha az országúti kerékpározás az elmúlt bő évszázadban a világ legnézettebb sportágai köré emelkedett, a közelmúltig hazánkban azzal együtt sem volt széles szurkolótábora, hogy az eurosportos közvetítés sorozat éveken át a legszínvonalasabb televíziós sportprodukciónak számított. Aztán jött a csillagok szerencsés együttállása.

Konkrétan: feltűnt Csömörön egy tehetség, olyan képességekkel, amelyek az embert próbáló sportág legjobbjai közé emelheti. A júniusban 24. születésnapját ünneplő Valter Attila feltűnésével kb. egy időben a magyar sportirányítás lépéseket kezdett tenni, hogy – miként megannyi egyéb sportág esetében ide hozta a legjelentősebb világversenyeket – a Giro is Budapestről rajtoljon...

KOVÁCS LEVELEZŐ ÉS A RIPORTER

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.05.06.


Kovács levelező indulatba jött, méregbe gurult vagy állapotba került – gusztus szerint –, mert a BBC riportere kérdezni merte őtet. Más megközelítésből kérdésekkel cukkolta-ingerelte, és mint tudjuk, a NER hős lovagjai ilyenhez szokva nincsenek, ők általánosságban kinyilatkoztatnak, leszögeznek és hangsúlyoznak, hogy csak néhányat említsünk a hülye újságírói nyelvezet tárházából, amikor meg kell fogalmazniuk a nagy emberek monológjait. Kovács levelező nem nagy ember azonban, egy egészen kicsi bolhafing csupán, akit a jószerencse és Orbán kegye magas hivatalhoz juttatott érdem nélkül. Ő a Fidesz levelezője. 
Nagy hivatalosan „nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár”.

Ahol egy Szijjártó külügyminiszter lehet, ott Kovács beosztása sem lóg ki a sorból, ott vannak ők a szakterületükön a csalitos alján, közösen öregbítik kies hazánk rossz hírét szerte az Univerzumban. És mit ne mondjunk, ténykedésük célt ért, hathatósan járultak hozzá ahhoz, hogy a magyarokat valami ismeretlen barbároknak tartsák lassan, amikor harminc éve azt hitték, mi is olyanok vagyunk, mint bármi más népek, csak a szovjet iga torzította a lelkünket felismerhetetlenné. Kiderült, hogy nem. Más a DNS-ünk, a szolgaságot, ugyanakkor a préshurkára büszke nemzeti gőgöt hordja magában, és lassan az is világos lesz, hogy velünk együtt élni nem lehet, összetörjük a porcelánt, megisszuk a misebort és kiraboljuk a bankot.

És most, mindezek után, hogy néplelkünket sikerült fölskiccelni, lássuk az újabb bizonyságot arra, mi a baj velünk, hogy Kovács levelező hogyan mutatta meg megint mindazt töményen, ami miatt hovatovább már csak legyintenek érthetetlenül, hogy mit keresünk mi a klubban. Hogy folyamatosan mi-ként, többes szám elsőben beszélek magunkról, az a negyedik kétharmad után és miatt van, mert odáig jutottunk mindennek következtében, hogy valóban úgy gondoljanak ránk immár, mint akiknek tényleg jó az, mint ami nagyjaik szerepléséből kitűnik, hogy végérvényesen annyira hülyék és aljasok vagyunk, mint akiket megválasztottunk, mert tényleg megválasztottuk őket. Nincsen menedék, rajtunk van a stigma.

S hogy milyenek vagyunk Kovács levelező megtestesülésében, az delikát. Legutóbb a BBC riportere kérdezte őtet a magyari néplélekről a köröttünk dúló háború kapcsán, és a diskurzus során hősünk kifejtette országunk olthatatlan békevágyát, amit úgy tartott és tart elérhetőnek, ha az ukránok leteszik a fegyvert. Ezt tessenek jól megrágni és csócsálni, nemzetközi levelezőnk ilyen álláspontját, majd ítéletet mondani fölötte, amit én nem teszek meg, csak gondolom, amit a nyomdafesték nem bír el. A történet innen annyi, hogy a BBC-s elképedt, ötvenhatot emlegette, hogy magyarként az talán fáj, és a mostani háborúban vannak párhuzamosságok azzal. És ekkor Kovács levelező kioktatta a kérdésekkel cukkolódó riportert, hogy ő a történész, tehát az a másik duguljon el...

ŰRHAJÓ-JAVÍTÓ CÉG KERÜLT MÉSZÁROS LŐRINC ÉRDEKELTSÉGÉBE – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2022.05.06.


Repülőtere már van

A Drone Agro Kft. pénzügyei meredeken felívelő pályán vannak – legalábbis ez derül ki az elérhető éves beszámolókból. A 2019-es 85,4 millió forintos árbevételt 2020-ban már 173,3 milliós követte, melyből a végén a korábbi 14,2 millió forintnál valamivel több, 16 milliós tiszta nyereség maradt, amit a tulajdonos bent hagyott a társaságban, nem vett fel belőle osztalékot.

Szijjártó Péter két hónap után elítélte az orosz katonai agressziót

Történt mindez Varsóban, a Lengyelország és Svédország által szervezett, Ukrajna megsegítését célzó donorkonferencián „Teljesen egyértelműen meg tudjuk különböztetni, hogy ki az, aki támadó, és ki az, aki megtámadott.” Elég sokára esett le…

A jogállamiság hiánya, avagy Voldemort kalandjai a boszorkánykonyhában

“Az ilyen viták jellemzője, hogy a magyar és a lengyel kormánypárti képviselők kölcsönösen megvédik egymást. Ez most elmaradt.“

Jaroslav Polacek, Kassa főpolgármestere örül

Annak, hogy az FC Košicénél tevékenykedő magyar befektetőknek (= magyar kormány, vagyis ön, kedves olvasó) köszönhetően a keleti nagyváros egy futball akadémiával gyarapszik. Szívesen. (Az FC Košicébe vásárolta be magát a Leisztinger Tamáshoz tartozó Arago Csoport 2019 végén.)

Felfüggesztett börtönre ítélték Álmosd ex-Fideszes ex-polgármesterét

A vádlott magának jutalmat utaltatott ki magának, s került az otthonába az önkormányzat pénzén vásárolt LCD televízió, konyhai robotgép, gőzölős vasaló, blu-ray lejátszó és bojler is.

Kövér kénye-kedve szerint bünteti az ellenzéket

Kövér László döntésével kapcsolatban a Népszava megkereste az Országgyűlés Sajtóirodáját is, de választ eddig nem kaptak.

Nem minden tévékettős akart Orbán propagandafilmjében szerepelni

A Média1 információi szerint a TV2 munkatársai e-mailt kaptak arról, hol és mikor kell megjelenniük, illetve elmondaniuk a miniszterelnök és politikája mellett kiálló videóba szánt mondatokat. Azért legyenek meg a nevek: Gönczi Gábor, Vitányi Judit, Szebeni István, Marsi Anikó, Andor Éva, Szentpéteri Eszter, Váczi Gergő, Istenes László, Szalai Vivien.

Semjén, Bayer és az Ezüst-tó kincse

A Hang munkatársa elolvasta a fent említettek közös könyvét. Respect.
(Hogy megteljen az az alig több mit száz oldal, Semjén miniszterelnök-helyettes vadászati témájú országgyűlési felszólalásait, interjúit, beszédeit, sőt, vadásztemetéseken elhangzott búcsúztatóit is beszerkesztették a műbe.)

Idén mindössze 22 ember jelentkezett fizikatanárnak az egész országban

Kémiatanárnak pedig 25-en jelentkeztek… Ennek hatása lesz gyógyszer- és vegyipar jövőjére is, pedig ezek elvileg nemzetgazdaságilag kiemelt ágazatok.

Közel 30 milliárdból gyógyszerkutatási központot építenének

A Semmelweis Egyetem tenderét a kivitelezésről nettó 29 milliárdos ajánlattal a West Hungária Bau Kft. (WHB) nyerte, az egyetemnek azonban nincs ennyi pénze. A kormánytól kell kérniük a beruházás megvalósítására, és talán a Gazdaságvédelmi Alapból fognak rá forrást kapni. (Biztos.)

90 nap után átláthatatlan diagramot és Word-dokumentumba ömlesztett számokat kapott az Átlátszó Müller Cecíliáéktól

Pl. a megküldött diagramról pont a lényeg – azaz az oltástípusokhoz köthető arányok – nem derül ki, ugyanis sikerült fekete-fehérben elküldeniük, így egyelőre csak tippelni lehet hogy melyik oltásra melyik szám vonatkozik.

Nem árulja el a Dunakeszi Járműjavító, hány dolgozót kell kirúgnia

A cég tulajdonosi körében ott van Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt nagykövet, üzletember, a kormányszóvivő férje, akit legújabban az ötödik Orbán-kormány lehetséges új honvédelmi minisztereként is emlegetnek.

V4-országok közül Magyarországon a legaktívabbak az Ukrajna ellen tevékenykedő trollok

A legmagasabb szintű trollaktivitást Magyarországon tapasztalták a kutatás résztvevői, és úgy látták, Magyarországon és Csehországban a legtöbb inautentikus aktivitásban részt vevő profil a Kreml érdekeivel egyező üzeneteket közvetített a főáramú Facebook-beszélgetésekben.

Még itt: Szele Tamás: Kommenthuszárok és fociultrák

A NAP, AMIKOR PUTYIN BOCSÁNATOT KÉRT - A 444 NÉGY KIEMELT CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2022.05.06.


Jó reggel! Végre péntek van, viharos délután jöhet.

4 cikk a 444-ről: