2016. november 9., szerda

AMIKOR AZ ALAPTÖRVÉNY MEGŐRZI GRÁNIT JELLEGÉT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.11.09.


Mióta Orbán Viktor elhatározta, hogy népszavazással kíván hangot adni annak, hogy a magyarok gyűlölik mindazokat, akik nem magyarok, nem keresztények és nem gazdagok, világos számunkra, hogy a 2018-as választások fő témái két –ió, a migráció és a korrupció lesznek. A népszavazás érvénytelensége és az alaptörvény módosítási kísérletének elbukása azt jelzi, hogy a Jobbik mindkét területen a kormány előtt jár. A gond csak az, hogy a demokratikus ellenzéki erők nem tudták pozicionálni magukat ebben az erőtérben, pedig Orbán Viktor leváltásához mindkét témában nagyot kéne alkotniuk.

Október finoman szólva sem úgy alakult, ahogy azt Orbán Viktor megálmodta. Másodikán elbukta a kvótanépszavazást, propagandaminisztere helikopterezett egyet, csillapodott a menekültáradat, fütyültek rá október 23-án a Kossuth téren mondott beszéde alatt, majd egy szélsőjobboldali szervezet vezetője szabályosan kivégzett egy házkutatásra érkező rendőrt. Kénytelen volt fogadni Vona Gábort, és szembesülni azzal, hogy a letelepedési kötvények megszüntetéséhez köti a kétharmados többséghez szükséges jobbikos szavazatokat a népszavazáson még vele egy húron pendülő pártvezér. Közben kiderült, hogy egy FBI által is körözött szaudi üzletemberhez köthető cég költözött a szomszédságába, sőt a „professzorral” ő maga is találkozott.

Aztán jött a november, és Vona Gábor beváltotta a fenyegetését: nem röpültek a kötvények, nem jöttek az igenek a Parlamenti szavazáson. Lehet egy darabig még hazaárulózni, ám tény, egyelőre beletört a bicskája a miniszterelnöknek ebbe a témába. Egyelőre nem lehet kihozni annyit a menekültkérdésből, ami egy biztonságos kormányzást és többséget biztosítana a ciklus második felére. Mi jöhet most, hogy az A verzió elbukott? Mielőtt erre válaszolnánk, lássunk még néhány adalékot a témához...

ITT OLVASHATÓ

A TRUMP-METAFORA

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.11.09.


Nem vagyok meggyőződve arról, hogy Donald J.Trump olyan rossz elnök lesz, mint amilyen tűnik. Abban majdnem biztos vagyok, hogy nem fog nagyon-nagyon nagy bajt csinálni. Most azonban nem erről van szó, hanem erről a Mandiner-cikkről.

1986-ban Trump magyar üzlettársa, aki akkor még nem volt Trump magyar üzlettársa, felhívott a nagymamámnál telefonon. Megkérdezte, hogy el akarok-e menni Norvégiába. Kérdeztem, hogy hülyéskedik-e. Nem hülyéskedett. És tényleg elcipelt Norvégiába, és az nem volt akármilyen utazás. Trump magyar üzlettársa
jelent meg nálam egyszer Amerikában, hóna alatt a Vujity Trvtko-val. Trump magyar üzlettársának is egészen Melania külsejű női lettek egy idő után, kicsit ő lett a magyar Trump. Trump magyar üzlettársa rohadtul okos fickó volt, tényleg rohadtul okos, el tudom képzelni, hogy nem mindenki rajongott az üzleti módszereiért és persze nem tudom, hogy valóban üzlettársa-e Trumpnak, de ez nem is lényeges. Van egy ilyen típus, létezik ilyen ember, és az ilyen emberek nagyon sok mindent el tudnak érni, és amivel elérik az inkább valamiféle nagyon komoly tehetség, mint más.

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN LESZALÁMIZTA VONÁÉKAT, VAGY TALÁN GYŐZÖTT A JOBBIK?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2016.11.08.


Az elkövetkező másfél évig szinte másról se fog szólni a magyar közbeszéd, mintsem a bevándorlásellenességről, illetve arról, hogy ki a legnagyobb hazaáruló. A hazaáruló bélyegét per pillanat elsősorban Vona Gábor és a Jobbik viselheti, mivel egységesen leszavazták a magyar Országgyűlésben Orbán Viktor alaptörvénymódosítását. A Fidesznek két szavazat hiányzott a kétharmados többséghez a 199-tagból álló parlamentben és a Jobbik úgy döntött, hogy ha a kormány nem vonja vissza a fideszes korrupció melegágyaként szereplő letelepedési kötvényeket, akkor nem engedik, hogy rögzítsék a folyamatosan módosított alaptörvénybe azt, hogy a törvényhozás hozzájárulása nélkül nem telepedhet le külföldi állampolgár Magyarországon. Végül csak a Fidesz-KDNP 131 képviselője szavazta meg a módosítást, ami így elbukott.

Ez volt Orbán második bukása két hónap alatt. Az első természetesen az volt, amikor a népszavazáson meg sem közelítette az általa megszabott 50 százalék plusz 1-es minimum részvételi küszöböt. Most pedig nem tudta meggyőzni Vona Gábort afelől, hogy a Jobbik a Fidesszel szavazzon, annak ellenére, hogy a kormány valóban beígérte a letelepedési kötvények felfüggesztését. Csakhogy a Jobbik valamiért fenntartásokkal kezeli a Fidesz ígéreteit…

Még korai eldönteni, hogy Orbán meggyengítve, vagy hosszú távon éppen megerősítve jött ki ebből a buktából. Azt sem tudni biztosan, hogy elkeződött-e a Jobbik szalámizása, úgy mint ahogy a Fidesz eddig a Független Kisgazdapártot, aztán a Magyar Demokrata Fórumot is bedarálta. A Fidesznek bizonyára hasznos lehet egy 5-6 százalékos radikális és szalonképtelen Jobbik–hiszen akkor továbbra is fenntartható a külföldi körökben még gyakran meglepően jól működő narratíva, miszerint a Jobbik jelenti az igazi veszélyt, illetve a nagyobbik rosszat és egyedül a Fidesz tudja megállítani a nácizmus előretörését, a diktatúra kibontakozását Magyarországon...


ITT OLVASHATÓ

TGM: AMERIKA SZERDA REGGEL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: TAMÁSGÁSPÁRMIKLÓS
2016.11.09.


Kedves barátaim. Pár személyes szó.

Amit az egész világhelyzetről gondolok az amerikai elnökválasztás tükrében, azt leírtam (még a múlt héten) a nemsokára megjelenő Magyar Narancsban, ezt elolvashatjátok holnap, itt nem foglalom össze.

Az nem baj, hogy Hillary Clinton vesztett. A baj az, hogy a létező liberális kapitalizmus ennyire volt képes: hogy ne legyen több, mint a kisebbik rossz, de azért nagyon, nagyon rossz. Bernie Sanders talán nyerhetett volna, de nem hagyták. (Erről lásd
ezt a régi, ám érdekes cikket.)

Mint mindenki tudja és már el is mondta ma reggel, Donald Trump megválasztása egy sorozat része, a görögországi és spanyolországi baloldali szocialista kísérlet összeomlása, Anglia kilépése Európából, a szélsőjobboldal megerősödése Franciaországban és másutt, a közép-kelet-európai autoritárius rezsimek, „menekültválság”, Erdoğan, Putyin, Narendra Modi, stb., stb.: az etnicizmus győzelme mindenütt, a polgári liberális rendszerek bukása.

Nekünk most az antikapitalista baloldalon nem az a dolgunk, hogy avval hencegjünk: megmondtuk előre, hogy baj lesz; hiszen láttuk, hogy baj van.

Az a dolgunk ezekben a sötét időkben, hogy indokolatlan derűlátás nélkül, szerényen, lehetőleg nyugodtan, de kitartsunk elveink és kritikai módszereink mellett, folyamatosan fölülvizsgálva hagyományainkat és elméleti örökségünket. Szilárdan. A fölületes hétköznapi politizálás funkciója elenyészik.

Ne áltassuk magunkat: bár nem vagyunk liberálisok, a liberálisok veresége részben a mi vereségünk is, a fölvilágosodás gondolatának és gyakorlatának végleges fölbomlása a mi tragédiánk is, akármennyire szembenállunk a liberálisokkal...


ITT OLVASHATÓ

ÍGY MŰKÖDIK AZ AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁS, AVAGY ELSŐ SZAVAZÁSOM TÖRTÉNETE

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: PrehryFarkas
2016.11.09.


Jelentem, ma reggel - másfél óra sorban állást követően - eleget tettem friss állampolgári kötelességemnek és leadtam életem első amerikai elnökválasztási szavazatát egy dél-kaliforniai választókörzetben. De kire? Vagy inkább mire? Clinton vagy Trump? Miért? És hogyan? Ezekre a kérdésekre válaszolok ebben a bejegyzésben, de terveim szerint segítek még a kulisszák mögé is betekinteni, ugyanis önkéntesként is részt vettem a mai elnökválasztásban.

A SZAVAZATI JOG

Kezdjük akkor először nagyon röviden azzal a fontos alapinformációval, hogy az Egyesült Államokban szavazati joggal kizárólag csak amerikai állampolgárok élhetnek. Gyakorlatilag ez az egyetlen lényegi különbség az állampolgárok és a közel 14 milliós, zöldkártyával legálisan és életvitelszerűen az USA-ban tartózkodók jogai között. Miután tavaly májusban - egy öt éves zöldkártyás időszakot leváltva, de megtartva magyar állampolgárságomat is - amerikai állampolgárságot nyertem, így ennek köszönhetően idén először már én is szavazhattam a mostani elnökválasztáson. A szavazati jog megszerzése és a választáson való részvétel azonban nem feltétlen esik egybe, sőt, nem is olyan egyszerűen adódik egyik a másikból, mint ahogy azt otthon megszoktuk.
 
AZ ELSŐ VÁLASZTÁSHOZ VEZETŐ ÚT
Az állampolgári eskü napján, a ceremóniát követő percekben már hivatalosan is lehet jelentkezni a frissen megszerzett jogra, azaz a szavazásra. Ezt egy viszonylag gyorsan kitölthető dokumentum segítségével lehet a helyszínen azonnal megtenni, melyen még a pártszimpátiát is azon nyomban fel lehet tüntetni. Ahogy a fenti képen is látszik, az én regisztrációmon azt lehet olvasni a “Party” résznél, hogy “NPP”, azaz “No Party Preference”, magyarul „pártpreferencia nélküli”. Ez annyiban jelent csak különbséget, hogy én kevesebb háttér-információt kapok az elnökjelöltekről, aminek kifejezetten örülök is, mert épp eleget hallottam róluk a tévében és a rádióban.

A szavazáson való részvételt garantáló regisztrációt egyébként legkésőbb október 24-ig kellett megtenni Kaliforniában. Magát a kitöltött szavazati lapot pedig vagy levélben, vagy postai úton, vagy éppen személyesen a szavazóhelyiségekben is le lehetett adni. Én postai úton kértem meg előre a szavazólapomat, hogy azt itthon szép nyugodtan ki tudjam tölteni. A mai napon személyesen, egy lezárt borítékban le is adtam, majd bementem dolgozni, mert az élet nem áll meg a szavazás napján sem. (Egyébként reggel 7-től este 8-ig lehet leadni a szavazatokat a mai napon. Pontosabban, aki odaért 8-ig, az garantáltan szavazhat még akkor is, ha több órát kell várnia, míg végül sorra kerül.)...
 

ORBÁN VIKTOR GYŐZÖTT AMERIKÁBAN

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: nocenz_Ura
2016.11.09.


Igen, ő győzött, hiszen a magyar Kedves Vezető egyik elvtársa költözhet a Fehér Házba. Együtt ünnepelhet Putyinnal, Erdogannal és Kaczynskival. Franciaországban meg felkészül Marie Le Pen... Amit ma reggel átéltünk, csak egy világméretű tendencia újabb állomása volt.

Orbán Viktor ujjongó Facebook bejegyzése, miszerint Trump győzelme „micsoda nagyszerű hír” sokat elárul arról, hogy milyen eufórikus állapotban ünnepli az általa eddig is nyíltan támogatott amerikai oligarcha sikerét. Ebben az elvek és a meghirdetett politika hasonlósága mellett az is közrejátszhatott, hogy Trump ellenfele (egy nő, aki kiszabadult a konyhából…) korábban bírálta Orbán illiberális ténykedését. Donald Trump ezzel szemben a magyar kormányfőhöz hasonlóan migráncsozik, és kerítéseket, falakat akar építeni. Ellentétben a társadalombiztosítással és a szociális szolgáltatásokkal, például az orvosi ellátással, amiket meg le akar építeni...


ITT OLVASHATÓ

UGRÁS A SÖTÉTBE

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.11.09.


Hát akkor tört fényű tekintettel a bizonytalan jövőbe!
Donald Trump lett az USA 45. elnöke, Amerika érdekes éveknek nézhet elébe.
A kínai mondás szerint, ha meg akarsz átkozni valakit, kívánd neki, hogy éljen érdekes időkben, és azt hiszem, a kínai bölcs nép, Trump meg zsákbamacska Amerikának, meg a világnak is.
Lehet ennek rossz vége is, ki tudja ezt ma megmondani, meg aztán rá is érvényes lesz, ami az összes többi populistára, beleértve Szeretett Vezérünket is: nem azt kell nézni, mit mondanak, hanem azt, hogy mit tesznek.
De rájuk fokozottan igaz Rodolfo, a bűvészlegenda jelszava: csak a kezemet figyeljék, mert csalok!
És valóban, miközben barátságosan elbeszélgetett áldozataival, közben elszedte a pénztárcájukat, órájukat, nyakkendőjüket, és ilyenek ezek a mi bűvészeink is.

Hogy mit hoz nekünk ez a világpolitikai változás, ma még nem tudható, mindenesetre az tény, hogy Orbán már hetekkel ezelőtt hitet tett Trump mellett - gondolom, a hasonló a hasonlónak örül elve alapján - és igazolt egy szólásmondást is, mely körülírja, hogy kinek szokott szerencséje lenni - hát, neki az volt.
Azzal együtt szerencséje volt, hogy egyáltalán nem biztos, hogy Trumpot érdekelni fogja, hogy mit is gondolt az ő esélyeiről egy periférián lézengő ország különbejáratú Isten-császára, esetleg kap majd egy vállonveregetést a felszólítás mellé, hogy vegye ki részét a katonai védelem költségeiből, pontosabban Magyarország tegye bele a NATO-ba a rá eső részt.
Ez meglehetősen kellemetlen lesz, hiszen idáig Kádár útját járta az ország, amennyiben szövetségesei terhére mindig megpróbálta megúszni a katonai kiadásokat, egészen addig, míg mára a Magyar Honvédség már csak jelképesen létezik, éppen csak annyi a kiadás, amennyi ahhoz kell, hogy legalább a tábornokoknak ne otthonról kelljen hozni a pizsamanadrágjukat a tárgyévi kardlengetésre.

Nem lesz könnyű ez a helyzet a világnak sem, mert a bejáratott politikai pályák többé-kevésbé összeomlanak, új utakat kell kitaposni, de ezzel egyidejűleg ki kell ismerni Trumpot, az embert, a politikust, meg azokat az elveket, melyek politikáját meghatározzák majd.
A populistákkal viszonylag könnyű nyerni, hiszen attól populisták, hogy azt mondják, amit a választó hallani akar, aztán meg iparkodnak azt tenni, amit a körülmények diktálnak, és ezt utána eladni, mintha a választó ezt követelte volna rajtuk.
Ígérnek sült libát, de nem telik rá, csak varjúra, akkor bebizonyítják a varjúról, hogy az a nemzeti liba, csak a gonosz libsik idáig elnyomták.
Ez darabideig megy is, merthogy a választó ostobaságának nincsenek határai, a hite meg végtelen, de a vége azért az szokott lenni, hogy az ellentmondásokat feloldani nem, legfeljebb izomból le lehet nyomni a választó torkán, míg csak egyszer majd óriási ramazúri árán el nem hajtja megváltóját a nép.
A gond - szokás szerint - a méretekkel van.
Amerika a világ vezető hatalma, gazdasági, katonai ereje döbbenetesen nagy, de hát volt egyszer egy Római Birodalom is, hogy közelebbi példát hozzunk volt egy Szovjetunió is, és ezeknek a gigászoknak is végük lett.
Jöttek a barbárok, jött Gorbacsov, jött valaki, vagy valami, ami viszonylag rövid idő alatt összedöntötte azt, ami örökéletűnek tetszett, majd zavaros évek után felemelkedett egy másik hatalom, mely hosszú időn át ismét meghatározta az emberiség sorsát.
Trump fel fogja virágoztatni Amerikát?
Nem valószínű, sőt, az is benne van a pakliban, hogy felgyorsítja a hanyatlást, megkönnyíti a dollár mítoszának lerombolását, elmélyíti a faji ellentéteket, hogy a katonai kockázatokról most ne is beszéljünk...


ITT OLVASHATÓ

AZ ÖREGSÉG RITKÁN CSENGET

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2016.11.09.


Az Egyesült Államok egyik elnökjelöltje hetven, a másik csaknem hetven éves. Eddig egyetlen kifogás sem hangzott el emiatt. Nem a kor, hanem a munkabírás, a tudás, a tapasztalat, a rátermettség számít. Nálunk nem dolgozhat a közszférában, aki hetven éves. A hatvanötödik életév betöltése után lapátra kerül, aki nem jól fekszik a hatalomnál.
Az öregség ritkán csenget. Ritkán jelzi: itt vagyok! Így legtöbben nem is észlelik, mikor veszi birtokba testüket, lelküket. Az öregség óvatos lidérc. Lassan cserkészi be az áldozatot. Becsusszantja egyik, majd másik lábát a porhüvelybe. Aztán egyik, majd másik kezét. Matat a csontok, az ízületek, az izmok között. Kicserélget, összekuszál ezt meg azt. Elkoptat, elhullajt egy-két “alkatrészt”. Ide tesz, oda tesz a bőrön egy-egy foltot. Mellesleg szárítgatja, aszalja a bőrt. Ide tesz, oda tesz az arcon, a nyakon, a kézfejen egy-egy ráncot. Megzavarja a látást, a hallást. Lelassítja a járást. Szorgosan munkálkodik azon, hogy minden gallyra menjen. Végül beköltözik a testbe, eggyé válik azzal. A test fonnyadozik, sorvadozik, elveszíti erejét, állóképességét, rugalmasságát. A páciens lassan kezd felébredni. Először nem hisz a szemének. Furcsállja amit a tükörben lát. Azt hiszi, rossz a szeme. Azt hiszi, elkopott a tükör foncsorja. A lélek lázadozik még. A lélek lassabban törik meg. Nem érzi még öregnek magát. Nem, bár nem emlékszik a nevekre. Nem tudja mit, hová tett öt perccel korábban. Nem emlékszik rá, mit mondott öt perce. Mégis, nagyon akar bizonyítani. Rá is parancsol a testre. Húzd ki magad! Nem számít, hogy merev a derék, fáj az ízület. Mígnem eljön az a pillanat, amikor kiderül: nincs tovább. Kár erőlködni. Tudomásul kell venni a könyörtelen tényt: az öregség eljövetelét.
 
A bizonyosság akkor jön el, amikor utoljára lép ki valaki cókmókjával a kezében addigi munkahelyének kapuján, nyugdíjasként. Nem mer visszanézni. Összeszorul a gyomra. Ráébredt, valakiből senki lett. Hol vannak a munkatársak? Azt hitte barátok. Azt hitte, fontos nekik. Azt hitte, számítanak rá. Hová tűnt a reggeli kávé illata. A titkárnő mosolya, aggódó, fürkésző tekintete. Nem érti. Nem tud kevesebbet, mint előtte, de már senkit nem érdekel, miről, mit gondol. Nem hívják, nem keresik, nem jönnek üdvözlő lapok. Azt hitte, nélkülözhetetlen. Nem az. Minden megy tovább. Nélküle. Ez az állapot majdnem olyan, mint amikor a búvár leereszkedik a mélybe. Körülveszi a víz, a síri csend, a némaság. Majdnem, mégis más. A búvárt körülveszik a vízi lények. A nyugdíjast viszont elkerülik az emberek. Nem kérdezik: hogy vagy? Még komolyan veszi, és válaszol. Meghallgatni? Kinek van arra ideje?
 
Lehetne a nyugdíjba vonulás az öröm ünnepe. Lehetne, ha az egyre bővülő közszférában nem a hatalom kényszerítené rá az embert, hogy becsukja maga mögött az ajtót. A hatalom éber. Tudja, aki sokat dolgozott egy helyen, az nemcsak elfoglalja a pozíciót az arra érdemes pártkáder elől, hanem képes arra is, hogy ismerje, mit kell tenni ahhoz, hogy jól menjenek a dolgok. Képes arra, hogy emlékezzen a múltra. Képes arra, hogy összehasonlítsa az egyes korszakokat. Ez veszélyes lehet! Az ilyen embereket izolálni kell. Az ilyen emberek megbízhatatlanok. Számukra kívül tágasabb. Velük nem érintkezhetnek, akik megmaradnak. Nem véletlenül kezdték el a bírók kiüldözését a pulpitusról. A jogszabályi hierarchia csúcsán rögzítették a menesztés jogcímét. Nem a bírók jogállását meghatározó sarkalatos törvényben – elfogadásához és módosításához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges – rendezték, hanem magába az alaptörvényben – amelynek elfogadásához és módosításához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges – mondták ki, hogy a bíró szolgálati jogviszonya az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn. Miért kell mennie a bírónak, ha tud és akar dolgozni, abban az életkorban, amikor tudása és tapasztalata alapján a legjobb formában lehetne? A bírói függetlenség felszámolásának nehezen támadható, de hatékony megoldása ez. Minél több a frissen, e hatalom által felkészített és kinevezett bíró, annál nagyobb az esélye annak, hogy kényes ügyekben nem születnek a hatalom számára kényelmetlen ítéletek...
 

ENNYIT AZ ELNÖKVÁLASZTÁSRÓL

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.11.09.


Nem olyan biztos, hogy jó ez Orbánnak (nekünk persze mindenképpen rossz), ha az EU szorosabbra zár -- nélkülünk. Vagy további kulcsállamokban felülkerekedik a populizmus, ami értelemszerűen visszaveti majd a keleti tagállamok felzárkóztatását, és általában visszaesik tőle a globális kereskedelem, amely Magyarországot élteti. De persze megy most a sok bölcselkedés, a jogos siránkozás, de hát ez van: a kapitalizmust nem működtették megfelelően azok, akiknek dolguk lett volna, nem tudták megtalálni a módját, hogy miként lehet megőrizni az erős nemzeti középosztályokat, értve ez alatt az ehhez kellő morált és a kapitalista demokráciát is. A Nyugat, paradox módon, most belehalni látszik a globalizáció (sikeres) terjesztésében, amellyel nagyon sok embert emelt ki a szegénységből, csak éppen a saját házának rendben tartásáról feledkezett meg eközben. Ez a globalizáció most a visszájára fordulhat, ami viszont tovább gyengítheti a középosztályosodás esélyét a fejlett országokban. Most már csak az a kérdés: vissza akarunk-e nyúlni a korrekció szándékával a valamikori modellhez, vagy hosszú időre eldobjuk, és lesz helyette a nemzetállami logika mentén újjáépülő világrend több centrummal és szatellitállamokkal, bezárkózás, esetleg fokozódó ellenségeskedés, vagy még rosszabb.

ITT OLVASHATÓ

A NYUGAT ALKONYA?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.11.09.


Van egy jó hírem, a nap majd holnap is felkel, ahogy éppen most is, miközben Donald Trump megnyerte az amerikai elnökválasztást. Persze ki tudja, ez sem biztos, ha rátenyerel az atomrakéták inditógombjaira. Persze ez túlzás, ha ma ránézünk az amerikai politikai rendszerre, a fékekkel és ellensúlyokkal képes megállítani egy elnök túlkapásait. Ma még.
 
Tehát holnap is felkel a nap, de egy dolgot annak is a fejébe kell verni, aki eddig nem értette meg, a történelem bizony nem ért véget. Az a világrendszer viszont, ami a nyugati világot, és ezáltal a bolygónkat uralta, a brexit után és Trump megválasztásával kimondható, bizonyosan megrengett.

A nyugati választók két alkalommal súlyosan megbüntették az egész politikai elitet, méghozzá a nyugati elit két bástyájában, az USA-ban és Nagy-Britanniában. Az elkövetkező napokban sokan fogják elemezni, miért, és hogy történt ez, de ha a két választói térképre nézünk, azt láthatjuk, az alsó-középosztály, a kékgallérosok, a dolgozók azok, akik erős üzenetet küldtek, és sajnos olyan üzenetet, amelynek következményei rájuk nézve is károsak lesznek. Sőt, talán rájuk nézve lesznek a leginkább káros...
 

MEGINT ÁLL A BÁL VAJNA KÖRÜL, DE MOST A FELESÉGE IS MEGKAPTA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2016.11.08.


Ezekről ne maradj le!
 
Ellentmondások és új szálak a Népszava eladása után  (Hír24)

Nagy ügyet nyert Strasbourgban a Helsinki Bizottság (és az
Átlátszó)
 
Megint áll a bál Vajna körül, de most a felesége is megkapta  (Index, Bors)
 
Ha van 3 perced:
 
Ellentmondások és új szálak a Népszava eladása után
A Népszava és a Geomédia felvásárlására vonatkozó szerződést a XXI Century Invest AG nevében aláíró Daniel Vogt nyilatkozata után egyre több a kérdőjel a tulajdonosok valódi kilétével kapcsolatban.  Vogt azt mondta, egy Socus nevű mezőgazdasági szolgáltató cégtől vásárolták meg a lapokat, és agrárbefektetéssel is rendelkező befektetőké a cég. A cég vezetője mintha semmit sem tudna a bevásárlásról. (
Hír24)
 
Nagy ügyet nyert Strasbourgban a Helsinki Bizottság (és az Átlátszó)
A szóbeli meghallgatás után csaknem pontosan egy évvel, az Emberi Jogok Európai Bíróságának tizenhét bíróból álló Nagykamarája döntött a Helsinki Bizottság adatkérésének ügyében, amit még 2011-ben adtak be a kirendelt védők adataiért. Az ügy jelentősége messze túlmutat a konkrét adatkérésen. Eldőlt, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezménye továbbra is védi a közérdekű adatokhoz való jogot. A meghallgatáson az atlatszo.hu jogászai is képviselték a Helsinkit. (
Átlátszó)
 
Biztonsági céget alapított Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány
A tábornoknak egy korábbi cégével nem volt nagy szerencséje: az utazásszervező vállalkozás néhány évnyi működés után 2011 őszén jogutód nélkül megszűnt. Közben zajlik az a büntetőper a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsán, amelyben volt rendőri vezetőket – köztük Gergényi Pétert – elöljárói intézkedés elmulasztásával vádolnak a tíz évvel ezelőtti MTV-székház ostroma és az október 23-ai tömegoszlatás miatt. (
Átlátszó)
 
Menesztették Spéder emberét az MFB éléről
Elbocsátották a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatóját, Nagy Csabát. Az üzletember 2013-tól töltötte be az állami pénzintézet vezetői posztját, személyét a sajtó Spéder Zoltán üzletemberrel és Lázár Jánossal kötötte össze. A kegyvesztett oligarcha nemrégiben vonult ki szinte minden cégéből, miután összehangolt kormányzati és médiatámadás is indult ellene. (
MNO)
 
Megint áll a bál Vajna körül, de most a felesége is megkapta
Annyian nekimentek a Telekomnak az elmúlt napokban azért, mert műsorválasztékukban a Foxot és a National Geographicot két Andy Vajna-féle csatornára cserélték , hogy a cég reagálni kényszerült.  Közben áll a bál Vajna Timi műsora miatt: 150 millióért gyártanák le, amit még a TV2 tulajdonosa, egyben férje is szemtelenül túlzónak talált. Még nem tudni, ki viszi képernyőre másfél hét múlva a Miss Universe döntőjét. (
Index, Bors)
 
Ha van még két perced:
 
Lehet, hogy nem is Rogán Antal, hanem felesége vakációzott a gyerekekkel Dubajban. Az Együtt politikusa, Juhász Péter robbantotta a hírt, ami lehet, hogy csak részben volt igaz. (HVG)
 
Svájci pénzből hőszigetelik a vámosszabadi menekültszállást. Márciusban még arról volt szó, hogy bezárják, majd két hónap múlva kiderült, hogy meghagyják, most pedig költenek is rá. (Átlátszó)
 
Matolcsy egy interjúban is ragaszkodott ahhoz, hogy a magánélet részét képezi szerinte, hogy abban a lakásban lakik-e, amelynek tulajdnosa az MNB által felügyelt egyik óriásbank. (VG)
 
Svájci pénzből ronda a BAH-csomópont zöldsávja. Érdemes megnézni a képeket. (444)
 
Helyi közösségeket fejlesztettek volna, de a város szerint erre nincs szükség Egerben. Norvégos civilekbe rúgtak bele, nem akármilyen módon. (Mancs)
 
Sokba kerül a Samsungnak a befolyásos unoka németországi lovastúrája.  Az ügyészség azt a korrupciós botrányt vizsgálja, mely megrengette Park elnök asszony hatalmát Dél-Koreában. (HVG)
 
Korrupcióval gyanúsítják Neymart. Bíróság elé kell állnia Spanyolországban az FC Barcelona brazil labdarúgójának. (Inforádió)
 

AKI NINCS VELEM

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.11.09.


Meglehetősen jól ismert ez a mondás: aki nincs velem, az ellenem. Eredetileg ezt a Bibliából ismerhetjük, Máté evangéliumából: „Azki énvelem nincsen, énellenem vagyon....” Jézus szavai ezek, akinek talán lehetett valami racionális oka arra, hogy ezt állítsa. Mindenesetre maga ez a tétel meglehetősen sarkos követelés, hiszen eleve feltételezi azt, hogy 1. az én tanításom az igaz tanítás, és 2. a világon az egyedüli igaz tanítás. Ez a tétel tehát kirekeszt minden toleranciát más tanításokkal szemben, és a kizárólagosságra, az egyeduralomra és az egyetemlegességre törekszik. Jómagam Jézus szavait annak tulajdonítom, hogy abban az időben a keresztény vallás még nem rendelkezett megfelelő elfogadottsággal, és a fenti kinyilatkoztatás szolgált volna arra, hogy ezt elősegítvén a kereszténység tért hódítson.

A krisztusi tételt ismételte meg a Rákosi rezsim olyan módon, hogy ezt állította: aki nincs velünk, az ellenünk van. A kommunisták azonban nem a krisztusi meggyőzés módszerét alkalmazták, hanem szép sorjában likvidálták azokat, akik nem voltak mellettük. A Rákosi féle egypárti diktatúrától nem állott messze a véres leszámolásra való hajlam, ami különösen jellemezte azt a korszakot. Nem volt tehát csoda az, hogy sokan csupán a félelem miatt, a rendszernek való megfelelés érdekében támogatták, vagy egyszerűen elviselték a diktatúrát. Itt is jól kivehető tehát az a törekvés, hogy kizárólagosságra, egyeduralomra törekedtek.

Hasonló törekvéseket tapasztalhattunk ma is abban a cselekményben, amit Gyurcsány Ferenc vitt véghez az első ellenzéki összeborulás során. Az alapvető célkitűzés ugye az volt, hogy a Jobbik kivételével minden ellenzéki pártot tömörítsenek abba az összefogásba, ami szerintük képes leváltani az orbáni kormányt. Ez azonban eleve nem jöhetett létre, mert vagy némelyik pár nem jelent meg (Együtt és a PM), vagy pedig egyenesen kipenderítettek onnan egyet, a MLP-t. A DK elnökének tulajdonítható ez, aki szerint a liberális párt nem volt eléggé ellenzéki a Fidesszel szemben akkor, amikor a népszavazás elleni kampányát szervezte meg. Mint ismert, Fodor Gábor pártja a népszavazáson való részvételre és az igennel történő szavazásra buzdított, amivel Gyurcsány szerint elősegítette a népszavazás érvényességének létrejöttét. Ez utóbbi ugyan nem történt meg, de a párt főbűne az volt, hogy nem állt be a sorba, nem azt tette, amit éppen Gyurcsány Ferenc, a baloldali ellenzék önjelölt feje követelt tőlük...

ITT OLVASHATÓ 

BARTUS LÁSZLÓ: SZÉLSŐSÉGESEK KEZÉBEN A VILÁG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.11.09.


Még nem dőlt el az amerikai elnökválasztás, amikor ezt a cikket írom, de már biztosra vehető, hogy az elnökválasztást Trump nyerte. Nem akarok sokáig fennmaradni, ezért előre megírom a cikkemet. Az ünneplésre pedig nem vagyok kíváncsi.

Arról nincs mit írni, kicsoda Trump, azt mindenki tudja. A kérdés az, hogy történhetett ez meg, és mi várható ezután. Először is le kell szögezni, hogy az emberek nem Trumpra szavaztak, hanem a republikánus pártra. Trump ellenére.

A párthűség, a fanatizmus és a gyűlölet kombinációja olyan erős volt, hogy még az sem tartotta vissza őket, hogy egy pszichopatát juttatnak hatalomra. Olyan embert, aki egy kérdésre nem tudta azt mondani, hogy nem dobna atombombát Európára. Őszintén szólva, nem ismerek Trump-támogatót, aki ne gyűlölne valakit: vagy a spanyolokat, vagy a bevándorlókat, vagy a melegeket, vagy a muszlimokat, vagy a feketéket, vagy csak a demokratákat.

Nem az a baj, hogy azok nyertek, akik elveivel nem értek egyet. Ha többen vannak, képviseljék. Majd ha nem tetszik a népnek, leváltja őket. A baj az, hogy tényleg súlyos mentális problémákkal küzdő, gátlástalan emberre bízták a világot, aki nem képes felmérni a cselekedetei súlyát. Ez az ember beszámíthatatlan, felelősségre sem lehet vonni, mert letagadja a tényeket. Komplett elmebeteg. Képtelen uralkodni magán.

Ez tényleg a világ összeomlásával fenyeget. Nem azért, mert republikánus győzött és nem demokrata. Hanem azért, mert egy gyakorló őrült kezébe tették le a világ sorsát. Ha egy gyerekre bízták volna, azt túl lehetne élni. De egy elmebeteget nem lehet. Már az is elég, ha a megválasztása hírére öszeomlik a világgazdaság. Arról nem beszélve, hogy kezében lesz az atomkód, amivel úgy játszik, mint kisgyerek a lendkerekes autóval.

Az tényleg a világ vége, amikor Amerikában rasszista, antiszemita, szexista demagógot választanak elnöknek. Mit várhatunk a világ más részein? Azt hiszik, a republikánus pártra adták a voksukat. De az Ovális Irodában nem a "republikánus párt" játszik majd a földgömbbel, mint Chaplin a Diktátorban, hanem diagnosztizálható elmebeteg, aki a kezében tartja a nukleáris kódot. Egy ilyen választás öngyilkosság s a világ pusztulása. Nem lehet kivédeni.

Az amerikai sajtó is hibás, hogy eljátszotta, mintha Trump egy valódi legitim jelölt lenne, engedték, hogy a hazugság fertőzze Amerikát. Kiszabadította a szellemet a palackból, polgárjogot szerezhetett a gyűlöletbeszédnek és a rasszizmusnak. A sajtónak meg kellett volna mondania, hogy gátlástalan skizofrén, aki nem tiszteli sem a tényeket, sem a törvényeket, sem az alkotmányt, sem az embereket, aki szemrebbenés nélkül tagadja le, amit öt perccel korábban kamerába mondott, nem ülhet be a Fehér Házba.

Az eset sokat elmond arról is, amikor gyengekezű emberek, akikkel szívesen mennék bárhova nyaralni, de politikai vezetőnek nem valók, képtelenek megvédeni a liberális demokratikus értékeket, amikor képtelenek megmagyarázni, hogy azok mit jelentenek, nem képesek ideológiailag felvenni a harcot a hazugságokkal szemben, akkor mindig jönnek a fasiszták.

Az oktatás hiányossága, ha eszelősen attól kell tartani, hogy képzetlen fehér szavazók, iskolázatlan tömegek megszavaznak elnöknek egy hozzájuk hasonló smirgli embert. A butaság és korlátoltság, a zsigeri indulatok és a gyűlölet forradalmát pedig a liberális elit elleni ideológiaként adják el.

Az eset tanulságos a demokratáknak is, hogy ha kiiktatják a párton belüli versenyt, ha egyes családok, klánok kisajátíthatják a pártot, és minden józan érv ellenére erőltetik saját jelöltjüket, pórul járhatnak olyan szavazókkal, akik nem beintésre szavaznak, mint a republikánus szavazók egyes rétegei. Clinton saját szavazótáborában nem gyógyuló sebeket kapott Bernie Sanderstől, akinek hívei - legtöbben fiatalok - soha nem fogadták el őt. Különösen, hogy kiderült, nem egyenlő versenyben győzte le az öreg Bernie-t...


ITT OLVASHATÓ

HÁNY FARKÚ A RENDŐRSÉGÜNK?

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú - Veress Jenő
2016.11.09.


...Pár hónapja ugyanezért Pesten nem vittek be senkit, „csak” feljelentették, sok más helyen meg békén hagyták őket. A Helsinki Bizottság korábban precízen fogalmazott egy hasonló esetben: józan ésszel belátható, hogy a töredezett járda festése kárt senkinek nem okoz. Állagsérelemmel nem jár, a járda funkcionális használhatóságát nem rontja, így semmilyen helyreállítás nem indokolt a festés miatt. Már persze azon kívül, ami a festés nélkül is szükséges: a szétment, balesetveszélyes járdát meg kell javítani.

Pécsett más a törvény, más a szolgálati szabályzat, mint a fővárosban? Vagy többfarkú a rendőrségünk is, annyiféle jogértelmezéssel? Még megérjük, hogy ez az ügy is megjárja párszor az Alkotmánybíróságot, mint a rendőrök arcmása.

ITT OLVASHATÓ

ALKOTMÁNYOS BUKTA: JÖHET A HAZAÁRULÓZÁS

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.11.09.


Sok hűhó semmiért. Így lehetne nevezni a hetedik alkotmánymódosítás körüli mizériát, amelyet kedd délelőtt a Jobbik és az MSZP tiltakozása, a DK távolmaradása és az LMP nem szavazata mellett nem fogadott el a parlament.

Elment tehát 15 milliárd adóforint, úgy, hogy egy érvénytelen népszavazásra benyújtottak egy alkotmánymódosító javaslatot, összecsaptak körülötte, míg végül az is elbukott, és nem maradt más, csak pártpolitikai csatározás a romokon.

Hol voltak a támogatók?

Ahhoz, hogy a módosítás átmenjen, „nagy kétharmad” kellett volna, tehát mind a 199 képviselőnek a kétharmada, vagyis 133 képviselő igenje. A Fidesz-KDNP-frakció jelenleg csak 131 képviselővel rendelkezik, tehát két honatyát még mindenképp meg kellett volna nyerni, hogy a hetedik módosítás átmenjen.

Nem tűnt ez egyáltalán lehetetlennek, hiszen a kormányoldal szerint jobbikos és LMP-s politikusok is elfogadhatónak tartották a módosító szövegét. Persze az LMP-nek és a Jobbiknak is voltak kifogásai: a Jobbik, mint ismert a letelepedési kötvények megszüntetésétől tette függővé szavazatát, az LMP szerint pedig nem old meg semmilyen problémát a tervezet.

Ugyanakkor például Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzője sem tartotta kizártnak, hogy a nemzeti szuverenitást figyelembe véve a politikusok átgondolják majd álláspontjukat, és végül igennel szavaznak.

A jobbikos Mirkóczi Ádám szerint az sem volt kizárt, hogy a Fidesz megpróbál ellenzéki képviselőket megvenni, ám mint az eredményből látszik, erre nem került sor...

ITT OLVASHATÓ

TRUMP-GYŐZELEM: ROZSDA-AMERIKA VISSZAVÁG

MANDINER BLOG
Szerző: rajcsányi.gellért (ergé)
2016.11.09.


A hajnalban körvonalazódó eredmények alapján ebben a pillanatban igen nagy esély van arra, hogy Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

A hogyanokról és miértekről mostantól nyilván elképesztő mennyiségű elemzés fog születni a világ körül. Néhány alapvető magyarázatot azonban érdemes most is megfogalmazni.

Az amerikai politikai térkép most sem rendeződött át brutálisan. Megmaradtak az immár több évtizedes hagyományok: Trump nem veszélyeztette a nyugati parti és északkeleti államok tradicionális demokrata többségét, ahogy a demokraták sem tudtak betörni egykori, az idők során elvesztett szülőföldjükre, a Mély Délre, ami a hatvanas-hetvenes évek óta a konzervatív oldal fellegvára.

Donald Trump mégis változtatni tudott valamin: egészen pontosan ki tudta használni egyedi nézeteit és üzeneteit, hogy megszólítson egy olyan vidéket, amik pár évtizedig elsősorban a demokraták hátországa volt, ámde az elmúlt 10-20 év változásai politikai árvává vált. Ez pedig Északkelet-Amerika egykori nagyipari régiója, amit manapság egyszerűen rozsdaövezetnek neveznek.

Trump győzelmének talán legfontosabb feltétele − az örökké billegő Florida szintén rendkívül fontos megszerzésén túl, ami szintén sikerült neki az volt, hogy betörjön erre a területre. Hogy a jellemzően politikailag elárvult, egykori világukat, megélhetésüket, az őket egyben tartó kötelékeket elveszítő, és éppen ezért kellően dühös kékgalléros alsó középosztályt megszólítsa.

És megszólította...

ITT OLVASHATÓ

A DELÍRIUM FOKA: MINDENKI HAZAÁRULÓ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.11.09.


Szívem el nem múló méla undorával, ajkaimon feszülő kínos vigyorral figyelem immár jó ideje azt a kanásztáncot, amelyet az Országgyűlés Nagycirkusz előad közönségének, a potenciális szavazó, keményen dolgozó kisembernek, valamint még pár tucat egyenlőbbnek.

Látszik, látszik, hogy megvadultak itt a fiatalok, és az évekkel ezelőtt útjára indított hazaáruló-lánc körbeért immár. Ott csattogtatják a protkóikat a teremben a népek, és úgy ordítanak, hogy a szájukon keresztül a seggük lukáig látni le egyenesen, és bömbölik a divatos sláger refrénjét: hazaáruló.

Monyoljunk ezen csöppet azért, hogy kellő ismerettel tudjunk pökni, pedig szotyolát nem is igazán ettünk. A fidesznácik szerint, aki rajtuk kívül áll, az hazaáruló. Mind a hétmillió homeless. A barnainges jobbikkhorda szerint a fiataltalan illiberális demokratátlanok a perduellisek, a két nácikok szerint az összes ellenzék az.

Az összes ellenzék – kivéve Fodor Gábor – szerint ez a két mókus őrs a bűnös, ergo, mindenki a ganajban hengergőzik. Hazaáruló a rendőr-postás-vasutas, Róza néni, Pityu bácsi, a műkörmös meg a szarban turkáló fekete ruhás ápoló. Az egész tetves ország, mind a tízmillió megalázott egyed a perduellio sötét bűnében leledzik, miközben ropognak az eresztékek, és hullik le a vakolat.

A barbár Rómában perduellis – hazaáruló – volt az, aki a haza alkotmánya ellen izgatott, vagy, aki a hazája ellen külső ellenséggel lépett összeköttetésbe, és ők akkor és ott természetszerűleg megmurdeltették a delikvenst. A halálra ítéltnek betakarták a fejét, azután megvesszőzték, s úgy húzták föl az akasztófára (arbor infelix). A fölakasztáson kívül alkalmazták a lefejezést (securi percutere) s a tarpeiusi szikláról való letaszítást is...

ITT OLVASHATÓ

POPULISTA FORRADALOM AMERIKÁBAN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2016.11.09.


Egyik kanadai barátom pár hete mondta egy ottawai fogadáson: az Egyesült Államok lényegében a munkásosztályra épülő ország. Akkor is, ha történelémi összehasonlításban ez a munkásosztály viszonylag pénzes elődjeikhez képest. Ez a “munkásosztály” Donald Trump-ra szavazott a politikai forradalommal felérő amerikai elnökválasztáson. Trump egy súlyosan hibás és hiányos üzenethordozó, de üzenete rezonált mindazokkal, akik úgy érzik, hogy reáljövedelmük visszaesett, hogy egyre nehezebben tudnak családi házat vásárolni, hogy fájdalmas látni az amerikai vidéki városok kiüresedését, a gyárak bezárását és akik úgy érzik, hogy egy, a valóságtól elszakadt, jómódú és egy zárt, sznob világban mozgó “establishment”-nek üzenni kell.

Mint, ahogy a markánsan baloldali Michael Moore mondta október végén: “Trump megválasztása lenne az emberiség történelmének legnagyobb ‘bazd meg’-je–és ez egy jó érzés lesz.” Moore hozzátette, hogy Michigan államban kimondottan erős Trump, függetlenül attól, amit a nyilvános felmérés mutattak. “Donald Trump egy molotov koktél, egy humán gránát, amire sokan vártak és amit legálisan rádobhatnak arra a rendszerre, ami elrabolta életünket”–tette hozzá Moore.

A balos filmkészítő elmondta, hogy különösen jól játszott amikor Trump megjelent Detroitban és a Ford vezetőinek megígérte: ha Mexikóba költöztetik a gyártást és üzemet, akkor egy Trump kormány egy 35 százalékos különadót vetne ki az autógyártóra.
“Eddig egyetlen egy amerikai politikus – se republikén, sem pedig demokrata – nem mert ilyet mondani a Ford vezetőinek. Ez különösen jól csengett Michiganban, Ohioban, Pennsylvaniában és Wisconsinban–Amerika Brexit államaiban”–hangsúlyozta Moore.

Emlékszem, hogy amikor Bernie Sanders elvesztette a demokrata elnöki-jelöltséget, lapunk egy szerzője – Kalmár Szilárd – a Facebookon írt egy szenvedélyes posztot, amelyben jelezte: Trump állhat győzelemre, hiszen a lecsúszott osztályok Bernie Sanders-re szavaztak volna, Hillary Clinton-re, az establishment egyik ragyogó képviselője, viszont valószínű nem. Úgy tűnik, hogy a marxista Balpárt egyik alapítója jobban ráérzett a “néplélekre” és a nép “hangulatára” mint a komplett magyar demokratikus ellenzék, amely még a Bernie Sanders – Hillary Clinton harc idején az utóbbi mellett sorakozott fel és szinte csípőből elutasította Sanders...

ITT OLVASHATÓ

ALULJÁRÓ A POKOLBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.11.08.


...Régen találkoztunk! Gyerekek? Az enyém? Elköltözött az anyjához. Igen, elváltunk egy éve. Eladtuk a lakást, minek akkora egy embernek. Hát nem? Jól is jött a pénz, bevallom, elég szűkösen jövök ki a fizetésemből. Nem, sajnos az a munkahelyem is megszűnt és ötven évesen már nem kellek sehová. Most feketén dolgozom egy vállalkozónak, de nem fizet valami sokat. Van ez így. Egyszer fenn, egyszer lenn. Most elköszönök, mert időre oda kell érnem, hirdettek a környéken egy jó kis kiadó lakást. Legközelebb tényleg beülhetnénk valahová egy kávéra.

Régen találkoztunk! Én? Hát nem jól. Lerokkantam, munkát nem találok, de nem is tudnék vállalni. Állni sem nagyon tudok. Orvoshoz? Nincs betegbiztosításom, az előző munkahelyemen feketén voltam…amúgy sem telik gyógyszerre. Lakás? Itt bérlek egyet a környéken. Na jó, nem lakás, hanem egy szoba, ketten béreljük egy ismerőssel. Így megvagyok, legalább fedél van a fejem felett. Nem könnyű az élet, de hamarosan megyek a felülvizsgálatra. Ha rokkantosítanak, meglesz a biztos megélhetésem.

Régen. Nem rokkantosítottak. Már nincs is olyan…nem vagyok jogosult a nyugdíjra a korom miatt, meg a szolgálati időm sincs meg. Ha így haladok, nem is lesz. Látod, hogy járni is alig tudok. Hogy menjek így közmunkára? Meg nem is adnak munkát, van elég erős, egészséges jelentkező. De így mihez kezdek? A 22 800 forint, amit kapok, semmire nem elég. A lábam is kifekélyesedett, nem akar gyógyulni. Egy ismerős garázsában húzom meg magam, ameddig megengedi. Milyen bűz? Én nem érzek semmit. Meghívhatnál egy kávéra…jó, megértem, hogy sietsz. Majd legközelebb.

Ismerjük egymást? Tényleg…régen volt. Csak fél éve? Többnek tűnt. Na, megyek…nem, sehová sem sietek. Jó, maradok. Csak üljünk le ide, a padkára. Nem nagyon akar megtartani a lábam. Téged se? Mi van veled? Tönkrement a vállalkozásod? Sajnálom. Ez a mankó? Autóbaleset? És most? Kilakoltattak? Az a rohadt hitel…szemét bankok. Tudom én, hogy megy ez. Nehéz. Na, megyek…időben oda kell érnem, hogy jó helyet találjak. Ne a huzatban kelljen…itt, az aluljáróban. Néha hoznak gyógyszert, teát is. Csak ez a hálózsák van? Kell papír is, az jól szigetel. Menjünk, most adok az enyémből. Holnap majd keresünk neked is. A szupermarket mögött, én is onnan szoktam. Persze, elférünk, majd összehúzzuk magunkat. Van nálad egy kis bor? Az jó…segít felejteni. Csak ne néznének úgy ránk, mint egy darab szarra. Csak azért, mert nekik jól megy…igyunk egy kortyot. Élni csak kell. Még nekünk is.

ITT OLVASHATÓ

FOLYTATÓDIK A MATOLCSY SAGA: HANTÁZOTT A JEGYBANKELNÖK PARLAMENTI MEGHALLGATÁSÁN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.11.08.


Az év vége felé közeledve sem csitulnak a botrányos ügyek a jegybankelnök körül, pedig a lista már eddig is hosszú. Október elején írta meg az azóta felszántott Népszabadság, hogy a jegybankelnök Patai Mihály, az Unicredit Bank Hungary Zrt. igazgatójának lakását bérli, ezzel pedig számos ponton megsértheti a jegybank  belső etikai kódexét. 

Matolcsy György a Parlamentben és egy hosszabb levélben cáfolta a vele kapcsolatos állításokat. A Parlamentben tett kijelentésével  azonban rögtön sikerült belefutnia egy nagyobb hazugságba, amikor azt mondta, hogy egy lejáratókampány és egy blöffsorozat része, hogy unokatestvére, Szemerey Tamás 600 millió forintot kapott volna a jegybanki alapítványoktól. 

A jegybankelnök ügyei Rogán Antal viselkedésével egyetemben egyre kínosabbak a Fidesz számára, így talán nem a véletlen műve, hogy az ügyeket nyilvánosságra hozó Népszabadságot egyik napról a másikra beszántották...

ITT OLVASHATÓ

FORTÉLYOS FIDESZ IGAZGAT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Pálmai Tamás
2016.11.07.


Amennyiben az Európai Unió nem határoz úgy, hogy a sok simli és gáncs következtében jobban utánanéz, hogy Magyarország kormánya – hangsúlyozom, nem a „magyar emberek” – mennyi pénzt akar tisztességtelenül lenyúlni a közösből a saját zsebébe, akkor az eljövendő pár év gigaberuházása a vasútfejlesztés lesz.

Nem újdonság ez, hiszen már jó előre megalakultak az erre alkalmas „mindenközeli” stróman-gyanús vállalkozások – Mészáros nevével fémjelezve. A rezsim úgy látszik, picit kezd jobban odafigyelni arra, hogy a még meglévő, maroknyi demokratikusan tényújságírást közlő sajtóorgánum ne láthasson a korrupciós gödör mélyére. Az elhárító hadművelet során Seszták Miklósra esett a dicső feladat, hogy nevét adja pártja és kormánya védelmére és benyújtsa az „objektív” parlamenti döntnökök elé új törvényjavaslatát. Nem kell tövig rágni a körmét senkinek izgalmában, előre elárulom, mint puha vajon a forró kés, úgy megy majd át a parlamenten a beadvány.                     

A javaslat konkrétan azt tartalmazza, hogy legyenek titkosíthatók a közforgalmú vasúti járművek műszaki adatai, ami kétfenekű dobként nem csak ellehetetlenítené azt, hogy bármilyen adat kiszivároghasson például a metró állapotáról, amit naponta több százezer budapesti használ, bízva abban, hogy ha tényleg életveszélyes, akkor biztosan leállítják, hanem Pannónia legnagyobb úttörővasutasa is kedvére sajátítgathat ki terepet a játékához.

De kik is avatkoznának közbe? Akiknek az eddigi tapasztalatok alapján, lényegesen fontosabb az emberi élet biztonságánál a politikai csatározás, vagy az önös érdek?


ITT OLVASHATÓ

HAT KÉRDÉS ÉS VÁLASZ KOCSIS MÁTÉ ZAKLATÁSI PERÉRŐL

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.11.07.


Miért pereltük be Kocsis Mátét és a Józsefvárosi Önkormányzatot?

A tavalyi menekültügyi krízis eszkalálódása idején, 2015. augusztus 4-én Kocsis Máté józsefvárosi polgármester nyilvános Facebook-oldalán azt írta, hogy a II. János Pál pápa téren a „népvándorlók […] őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak”. Polgármester nem uszíthat a véleménynyilvánítás szabadságának álarca mögé bújva. Ezért úgy döntöttünk, bepereljük őt. A Helsinki Bizottság személyiségi jogi perben követeli, hogy Kocsis Máté és az általa képviselt önkormányzat a nyilvánosság előtt kérjen bocsánatot a polgármester bejegyzése miatt, és ismerje el: megsértette a migránsok emberi méltóságát, s ezzel a hatályos magyar törvényeket is. 

Mit is jelent ez esetben az, hogy „zaklatás”?

2003 óta nem csak a büntetőszabályok, hanem az esélyegyenlőségi törvény is tiltja a zaklatást, vagyis azt az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartást, amely az érintett személynek meghatározott tulajdonságával (pl. nemével, bőrszínével, nemzetiségével, anyanyelvével, fogyatékossága vagy éppen társadalmi helyzetével) függ össze, „és célja vagy hatása valamely személlyel szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet kialakítása”. A zaklatás tényét az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) vagy bíróság állapíthatja meg. 

Miért nem migránsok perelik Kocsist, miért a Helsinki Bizottság?

Kocsis Máté talán úgy gondolta, nem kockáztat az uszító hangnemmel, hiszen a magyarul nem beszélő, kiszolgáltatott menedékkérők között nem lesz senki, aki gyűlöletkeltő kijelentésével szemben jogorvoslatot keres egy hosszadalmas, aprólékos polgári jogi perben. Csakhogy a törvény lehetővé teszi civil szervezeteknek, hogy a nagyobb csoportokat érintő jogsértésekkel szemben a köz érdekében maguk forduljanak bírósághoz. Így tettünk mi is, vagyis közérdekű igényérvényesítőként vagyunk felperesek a perben...

ITT OLVASHATÓ