2019. június 27., csütörtök

RÁADÁS: AKI AZT GONDOLJA MAGÁBAN, HOGY ŐT NEM ÉRINTI, ANNAK JÓ, HA TUDJA, HOGY DE

OFOE BLOG
Szerző: RÓZSA ILDIKÓ
2019.06.18.


Szerintem az van, hogy nem világos a sztori. Próbálom kifejezni a saját antiposzt forever stílusomban. A 20+ osok 25%-a funkcionális analfabéta. EGYNEGYEDE, mondom marha okosan, mert nekem megadatott, hogy tanulhattam. Ami azt jelenti, hogy ezt biztosan nem olvassa (mást se), nem érti (mást se), és nem tud kommentet írni (mást se.)

Nos. Magyararországon ez a kultúraéstudásmínuszos kiszolgáltatott nyomorúság nem csak a pillanatnyi jelen, ami hipphopp elmúlik, hanem a jövő, vastagon. Neem fog tudni elmúlni, mint a fejfájás, mert újratermelődik sokszorosan. Hanem nőni fog. A fejfájásod is, de akkor késő lesz.

Úgyhogy azt kéne rendkívül sürgősen átgondolni - ha akarod, ha nem, ha tetszik, ha nem - hogy a növekvő tendencia miatt a te gyereked kortársainak 30? 40? százaléka lesz úgy, hogy x-et rak, pedig ehelyett lehetne úgy, hogy ugyanolyan, mint amilyennek mi most képzeljük magunkat, ha nem hagytuk volna? De hagytuk. Mert azt hittük, ha mi kis piti érdekeink felül tudják írni a valóságot. Folyamatok vannak, ez a hír. Ha kirakom a jégkockát a napra, víz lesz, és nem lesz hideg italom. Ha ez téged pont nem izgat, az okés, de ha a te jégkockád is kirakja valaki (amikor már nem lesz beleszólásod), ide megmondom, hogy az is az lesz. Mert tanulhattam, onnan tudom.

A valóság az, hogy a családilag közmegegyezéssel biofüvező 6 éves gyerek álma, hogy közmunkás lehessen. Ha valaki 1 évben egyszer feléjük fordul, és ez épp véletlenül karácsonykor van, amikor hirtelenjében mindenki szeret mindenkit, akkor a legnagyobb álmaként a 3 éves egy plüss macit kér, ami 58 Ft kilóra a százas boltban, (2EUR - 1 kávé a schengeni övezetben), és múlt héten vágtál be 5 db-ot a kukába, mert olvastad (mivel te még tudsz), hogy a túl sok játékot le kell felezni. Megvettek kilóra.

Jó gyorsan el kéne gondolkozni, hogy akkor a mostani folyamatok közül, melyik az, ami nem érint téged, mert pont sikerült betolnod az egyháziba, alterba, magánba, tancsopiba. Aki azt gondolja magában, hogy őt nem érinti, annak jó, ha tudja, hogy de, sajnos. A méhek pusztulásába is simán beledöglesz, és nem lesz erről kikérve az értelmiségi véleményed.

Sajnos, attól a sokktól, ami majd akkor éri az (esetleg még meg sem született gyerekedet, ami itt várja 10 év múlva), ami a mi mulasztásaink egyértelmű következménye, nem fogod tudni megvédeni. Akár milyen kiváló, óvó-védő szülő vagy, és remek érdekérvényesítő ma,
mert az ő holnapjuk, amikor eljön (hamarabb, mint gondolnánk), nem leszel.

ITT OLVASHATÓ

LEHET, HOGY EZÉRT KELL NEKÜNK IS 3 ÉVES KORTÓL A HAJDANI KÖZOKTATÁSBÓL ELFIDESZÜLT SZTÁLIN-GYÁRTÓSORON REGGELTŐL ESTIG FORMÁLÓDNI?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Mikes Mirtill
2019.06.27. 


Tárgy: Sztálinsokszorosítás

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba


Most aztán tényleg ne tessék hazajönni, mert nagy itt a kavarodás. A tatámék is csak kapkodják a fejüket, pedig ők a sötétben is látnak. Nem úgy értem. Nem a szemükkel. Azzal, a szemüveggel felturbózva is csak bajosan. Hanem az eszükkel. Persze kend ezt nem értheti, én meg nem tudom megmagyarázni kendnek. A Béla bácsi viszonylagosan pedzegette – szerintem legalább is-, amit szeretnék kinyögni: „A kultúra a szegények szabadságra nyíló ablaka, amit éppen most falaztat be a diktátor a papokkal”. Gondolom, nem érti most se. Nincs egyedül.

Nekiszaladnék másképpen. A nagyiéknak is kötelező volt az egyházi iskola, mikor olyan kicsik voltak, mint most én. Csakhogy akkor a papok többsége szegény és ezért a szegények pártján volt. A nagyi fel is olvasta nekem egy ormánsági református lelkész panaszos sorait: „Tégy egy népet szegénnyé, súlyos gondokkal küszködővé s lealjasítod azt a népet”. Több mint száz esztendeje írta ezt a bácsi, és jött az első világégés és tényleg. Megszentelt puskákkal gyilkolta egymást Európa népe. Mimagyarok különösen jeleskedtünk. Díjazták is Trianonban.

Utána a Horthy-féle keresztény kurzus idején az Isten szolgái, no meg a tanítók szárszói konferenciára jártak, a népi írók az urbánusokkal összekapaszkodva tették a dolguk, hogy „a nép fia, a nép közül kilábol”- hasson.

Most a nép fia „az erőközpontból” a népére gázol, vagy, ahogy Arany János írta: „…….hint szennyet apái porára a maradék.”...

MENEKÜLTSTÁTUSZA MIATT NEM ADTÁK KI GRUEVSZKIT

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.06.27.


A Fővárosi Törvényszéken tárgyalták Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kiadatási tárgyalását, a bíróság szerint a kiadatás feltételei nem állnak fenn Gruevszki menekültstátusza miatt. A szökött politikus nem volt hajlandó szóba állni a sajtóval.

A csütörtök reggel kezdődő tárgyaláson megjelent a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki is, napszemüvegben és baseball sapkában, amit nem vett le a teremben sem. Nem járult hozzá, hogy róla képfelvétel készüljön. Csuklóját öltönyével takarja, azon a tárgyalás kezdetén egy bőr szíjat lehetett látni. Civil ruhás férfiak ültek mellette a tárgyaláson, nem derült ki, hogy ők kik (csak később, hogy rendőrök). Gruevszki a tárgyalóterembe tartva nem válaszolt újságírók kérdéseire. A tárgyaláson a bíró szavait egy tolmács fordította számára...

LÉNYEGES VÁLTOZÁSOK A BABAVÁRÓ FELTÉTELEIBEN: MUTATJUK A LEHETŐSÉGEKET ÉS A BUKTATÓKAT

HVG ONLINE
Szerző: bankmonitor.hu
2019.06.27.Szerda este pontosító jogszabályok jelentek meg a Magyar Közlönyben a babaváró támogatásról, így már pontosan kiszámítható, hogy mennyi saját megtakarításra van szükség egy lakás megvásárlásához, ha a kölcsönt is igénybe veszünk. A július 1-31. között születő babák után is járni fog a babaváró kamatelengedése.

A babaváró támogatás egy maximum 10 millió forint összegű kölcsön, melyhez a futamidő alatt született gyermekek számától függően kamattámogatás és tartozáselengedés is kapcsolódhat. Az igénylés alapvető feltételeit jogszabályban rögzítették, melyek egy részét a Magyar Közlöny szerdai száma alapján megváltoztatták vagy kiegészítették.

1. Lakásvásárlásnál a babaváró hitel 75 százaléka számít önerőnek

Mivel a konstrukció ingatlanfedezet nélküli és szabad felhasználású, így jó megoldásnak ígérkezett egy lakásvásárlás esetén meglévő önerőnk kiegészítésére. Ezzel a megoldással akár teljesen hitelből is meg lehetett volna vásárolni akár egy házat. A teljes hitelből finanszírozás azonban nem áll összhangban a Magyar Nemzeti Bank azon törekvésével, hogy megakadályozza az emberek túlzott eladósodottságát. Emiatt a babaváró hitelnek „csak” 75 százalékát lehet önerőként használni.

Azaz 10 millió forint babaváró hitel felvételekor 7,5 millió forint önerőnek minősül (ha lakást vásárlunk) és 2,5 millió forint számít majd hitelnek.

Mit jelent ez a változás?


A mai előírások értelmében a bankok a megvásárolt ingatlan értékének legfeljebb 80 százalékáig nyújthatnak hitelt. Egy 20 millió forintos lakás esetében tehát maximum 16 millió forint hitel folyósítható, ezen felül 4 millió forint önerővel (saját megtakarítással, vagy esetleg vissza nem fizetendő csokkal) kell a családoknak rendelkeznie.

A babaváró megjelenésével ez lényegesen változik. A babaváró egy támogatott hitel, 3 gyermek jövőbeni megszületése esetén a teljes meglévő tartozást elengedik. Ebből adódóan nem klasszikus hitelként kell kezelni, a felvett összeg 75 százaléka önerőnek minősül, azaz kevesebb valós saját megtakarításra lesz szükség.

Egy konkrét példa: 45 millió forintos lakás megvásárlása


- Felvesszük a 10 millió forint babaváró támogatást (ebből 7,5 millió forint önerőnek, 2,5 millió forint hitelnek minősül).
- A 45 millió forint 20 százalékát kell legalább önerőként biztosítanunk, ami 9 millió forint.
- A 9 millió forint önerőszükségletből 7,5 millió forint önerőt adhat a babaváró, így mindössze 1,5 millió forint valós saját megtakarítást (vagy vissza nem térítendő csok-támogatást) kell felmutatni.
- Ha teljesítettük az önerőszükségletet, akkor – a 10 millió forint babaváró és 1,5 millió forint önerő feletti – 33,5 millió forintra lakáshitelt vehetünk fel.

Azaz 7,5 millióval kevesebb saját megtakarítás szükséges egy vásárláshoz a babaváró hitel miatt július 1-től...

TGM: TÉBOLY, AGYALÁGYULTSÁG, ÖNPARÓDIA - ORBÁN CÉLJA, HOGY NÉMÁN, FEGYELMEZETTEN, EGYSÉGESEN KÖVESSE A NÉP. AZ ÚT A SZAKADÉK MÉLYÉRE VEZET

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ / BOLGÁR GYÖRGY
2019.06.27. 


Össznépi röhögés fogadja majd mindazt, amit a kormány tervez például a hun múzeummal, a gigantikus Attila-emlékművel – mondja Tamás Gáspár Miklós. A filozófus szerint már az egész magyar értelmiség szembe fordult mindazzal, ami ma országban van, s különösen azzal, amit Kásler Miklós és Palkovics László csinál.

Még a Kádár-érában is létezett -ha mást nem, a föld alatt- egy délibábos, szittya, hun mítosz, amely alátámasztotta a szélsőjobb egy részének tevékenységét, de ennek kevés képviselője volt. S ami lényeges: az államvezetés csúcsa ezt nem képviselte.

Téboly, elmondhatatlan agyalágyultság, teljes önparódia – jellemezte a helyzetet Tamás Gáspár Miklós. Szerinti azok, akik egyáltalán tudomást szereznek róla, jól szórakoznak rajta még külföldön is.

Egyébként ez mutatja, hogy mi a rendszer politikai elitjének az ideológiája. Gyökerei a kiegyezésig vezetnek vissza, az azt ellenzők és a felvilágosodást ellenzők egy részének gondolkodásáig, ami aztán a nyilas mozgalomban is felbukkan, most pedig a neofasizmusban.

Orbán rendszere a magyarokra haragította az összes szomszéd országot, rosszabb a helyzet, mint 1913-ban. A miniszerelnök jobban érzi magát mondjuk Türkmenisztánban, mint Nyugat-Európában. Éljen Ázsia, le Európával! Ezzel jelzi a szélsőjobboldal egy részének, hogy velük van.

A hatalmi cél világos: egy nacionalista mozgósítás. Ha körülöttünk mindenki ellenség, akkor nem bízhatunk másban, csak a vezérben. Klasszikus eszköz a társadalmi osztályok, csoportok közötti egyenlőtlenségek áthidalására a szomszédok iránti gyűlölet felizzítása.

A szomszédaitól elkülönített, magára utalt nemzet mítosza arra való, hogy a nép csak egy kiutat lásson: egységesen, némán követni Orbán Viktort. A szakadék mélyére.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

AZ OROSZ PROPAGANDÁRÓL, AZ ÁTLÓ ELSŐ FÉL ÉVÉRŐL, ÉS MÉSZÁROSÉKRÓL BESZÉLGETTÜNK A TILOS RÁDIÓBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2019.06.27.


A Bádogdob című műsor keddi adásában Erdélyi Katalin, Kőműves Anita és Bátorfy Attila voltak Bodolai László műsorvezető vendégei.

A Tilos Rádió Bádogdob című műsorának 2019. június 25-i adásában az Átlátszó három újságírója, Erdélyi Katalin, Kőműves Anita és Bátorfy Attila volt Bodolai László műsorvezető vendége.

A közel másfél órás adásban kollégáink az orosz és magyar kormánypropagandáról, a kormányközeli üzletemberek sikereiről, és adatvizualizációs csapatunk, az Átló első fél évéről beszélgettek.

Az időnként hallható zajok a stúdión kívüli fúrás-faragásból jöttek, a Tilos Rádió ugyanis utolsó óráit töltötte hosszú évek óta megszokott helyén, a Mária utcában, ahonnan hamarosan elköltözik...

KINEK A KUDARCA? IGENIS JELENTŐS FÉLSIKER VOLT A DUNAKANYAR MEGMENTÉSE

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: LÁNYI ANDRÁS
2019.06.26.


Amennyiben a dialektikus materializmustól örökölt „megszűnten megőrizni” formulának volt valaha értelme, akkor a magyarországi rendszerváltozásra nézve volt. A megszűnt gulyáskommunizmus élcsapata sikeresen őrizte meg – s busás haszonnal váltotta készpénzre – befolyását az új világban, az ország megőrizte tekintélyuralmon nevelkedett szolgai lelkületét, a több párt pedig megőrizte az egypárt jó szokását, hogy szeretett népe feje felett s megkérdezése nélkül intézkedjen. Szomorú látni, hogy magáról a rendszerváltozásról is e megszűnten-megőrzés ködös és eleve ködösítésre szánt terminusaiban gondolkodunk. Legutóbb ezt a Magyar Hangban megjelent, Nekik erőmű – nekünk fiaskó című cikk juttatta eszembe.

A harmadában-negyedében sikerült politikai átalakulásnak annak idején igenis jelentős félsikere volt a Dunakanyar megmentése, heves és elhúzódó küzdelemben a dunai duzzasztógátak elszánt hazai híveivel. A Horn-kormány még 1998-ban is a teljes vízlépcsőrendszer megépítésére készült, s emellett agitált. „A villamos energiát előállító erőmű építésének elgáncsolásáról” szóló suttogó propaganda közhelyei azóta újra és újra előkerülnek, olyan jóhiszemű írásokban is, mint ezúttal...

NEYMAR MEGÉRETT ARRA, HOGY MEGMENTSE A BARCELONA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.06.27.


Hogy a Barcelona nemcsak egy futballklub, hanem intelligens és humánus emberek közössége is, azt számos esetben bizonyította. Említhetnénk Messit, akin nemcsak azért segített gyermekkorában a Barcelona, mert a világ legjobb játékosát kapta érte cserébe, mert akkor még nem tudhatták, hogy így lesz, bár a kis Messi nagy tehetségnek számított. De abban nem lehettek biztosak, hogy a kezelések sikeresek lesznek és megnő a kisfiú. De segítették. Említhetnénk Suarez esetét is, aki a harapása után élete mélypontján volt, senkinek nem kellett, és felkarolta a Barcelona. Nem járt rosszul ezzel sem. A Bareclona a világ egyik legintelligensebb klubja, valahogy ez a játékosokon is látszik és érződik.

Neymar élete is darabokra hullott, mióta elhagyta a Barcelonát, és megérett arra, hogy a Barcelona megmentse. Nemcsak mint játékost, hanem mint embert is. Neymar Párizsba igazolása jó döntésnek látszott akkor. S ahogy a brazil fenomén kezdett, ahogy hozzá állt a párizsi szereplésből, azon látszódott, hogy komolyan gondolta a kihívást. Vezéregyénisége akart lenni egy csapatnak, a Paris Messije, és a játékával ki is vívhatta volna ezt a szerepet, ha a klubon belüli klikkesedés nem állja útját. Már a Cavanival való első konfliktus mutatta, hogy Neymart nem fogadta be a klub abban a szerepben, amire a tulajdonos szerződtette, és amiért elhagyta Barcelonát. A tulajdonos és az edző pedig nem védte meg...

ÉRVEK, MELYEK A BUDAPESTI ELŐVÁLASZTÁS FONTOSSÁGA MELLETT SZÓLNAK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.06.26.


Az előválasztási rendszernek nincs semmilyen hagyománya Magyarországon, ami nem jelenti azt, hogy ne lenne hasznos eszköz az apátiában lévő választók felrázására. Mivel az utóbbi kilenc évben a Fidesz szisztematikusan bekebelezte a képviseleti demokrácia intézményrendszerit, leépítette azokat a témákat, melyek érdemi vitákat generáltak a társadalomban, illetve kisajátította a közbeszédet, most jól jöhet egy olyan választás, melyben helyi ügyekről, speciális problémákról folyik a diskurzus, így a Fidesznek is ki kell lépnie saját süketszobájából. Az előválasztásnak ezért ellenzéki szempontból csak győztesei vannak. Az igazi győztes persze Karácsony Gergely. 

Amikor először vetődött fel az ellenzéki előválasztás ötlete Budapesten, még sokan tamáskodtak annak hasznosságával kapcsolatban, ám lassan kiderült, hogy ez a rendszer az ellenzéki oldalon visszahozhatja a demokratikus választások hangulatát. Voltak érdemi viták a jelöltek között, olyan témákról nyilatkoztak meg, amelyeket a kormányoldal szívesen agyonhallgatna, így a Fidesz tartózkodása sem olyan stabil már ezekben a kérdésekben, mint korábban. Az előválasztási kampány kicsiben megmutatta, hogy milyennek kellene lennie nagyban egy képviseleti demokráciának.

A Fidesz egyik legnagyobb bűne ugyanis, hogy kiölte az érdemi párbeszédet a magyar közéletből, ugyanakkor a választópolgárok magánéletébe száműzte a politikai vitákat. A magyar családok többségét végletesen megosztja a politika, ugyanis akiknek nyilvánosan kéne érvelniük saját döntéseik mellett, ezt nem teszik meg, így marad a kisember, aki hajlandó összeveszni a rokonaival, barátaival, csakhogy feloldja ezt a feszültséget. Ha egy kormánypárt csak kinyilatkoztat, esetleg hazugságokkal tereli el a polgárai figyelmét, ne csodálkozzon, ha a társadalomban komoly feszültségeket generál...

PUTYIN CSERBENHAGYTA ORBÁNT, KIEGYEZETT INKÁBB MACRONNAL ÉS MERKELLEL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2019.06.26.

Lehet, hogy mégis el kellett volna kezdenie építeni Paks 2-t.

Magyarországon kevés visszhangot kapott, hogy az Európa Tanács parlamenti közgyűlése kedden hosszas és éles viták után visszaadta Oroszország szavazati jogait, amit még 2014-ben, a Krím annektálása után vettek el tőlük.

(Az Európa Tanács egy kormányközi szervezet, nem azonos az Európai Tanáccsal, az Unió kormány- és államfőinek döntéshozó fórumával.)

Különösen érdekes, hogy a magyar képviselők nem vettek részt a döntésben, de utólag - az Azonnalinak nyilatkozva - a fideszes Németh Zsolt ellenezte, a szocialista Gurmai Zita és a jobbikos gyöngyösi Márton viszont támogatta a határozatot. Azaz minden visszakerült a kb. 10 évvel ezelőtti állapotába: a Jobbik és az MSZP látszólag az oroszok oldalára,
a Fidesz pedig Moszkva-ellenes pozícióba.

De mi a pálfordulás oka? Mi történt valójában?

A bennfentes beszámolók egyetértenek abban, hogy az orosz szavazati jog visszaadásáért személyesen a francia állam- és a német kormányfő lobbizott. Amiből az következik, hogy
Macron és Merkel alkut kötött Putyinnal...


EGYDIMENZIÓS PROPAGANDA URALJA AZ EU JÖVŐJÉRŐL SZÓLÓ DISKURZUST

ÁTLÁTSZÓ / PCBLOG
Szerző: Political Capital
2019.06.26.


Tizenöt évvel a V4-ek uniós csatlakozása után az euroszkeptikus kormányok kezére játszik, hogy továbbra sincs érdemi politikai akarat az integráció ambiciózusabb mélyítésére.

Közel két és fél év telt el a Jean-Claude Juncker bizottsági elnök által kiadott, az EU intézményes jövőjét tárgyaló Fehér Könyv megjelenése óta, de az EP-választás utáni vezetőségváltás körüli bizonytalanságok még inkább elodázzák az európai integráció reformját érintő vitát.

Szuverenitásharc – érdemi mondanivaló nélkül

A V4-ek vezetői közül Orbán Viktor szerint Közép-Európa gazdasági teljesítményének arányával akar beleszólni az EU jövőjéről szóló vitákba. Hazai kampányaiban az Orbán-kormány közel egy évtizede „harcol” Brüsszel ellen, üzenete többé-kevésbé állandó: az Európai Unió elidegenedett az emberektől, politikai és gazdasági értelemben is a „hanyatló Nyugat” megtestesítője, amely a nemzetállamokra és különösen Kelet-Közép-Európa országaira jelent veszélyt. Ez a szélsőjobboldalon hagyományosan népszerű „antiimperialista”, populista narratíva nagyban hasonlít Jarosław Kaczyński, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) kormányzópárt vezetőjének retorikájához, aki 2011-ben publikált Álmaink Lengyelországa című könyvében azt állította, Angela Merkel arra törekszik, hogy Lengyelországot a német érdekek alá rendelje.

Orbán Viktor teljesen hamisan egy kétbites diskurzusba ágyazza az EU intézményes jövőjével kapcsolatos vitát, amely szerinte a „bevándorláspárti föderalisták” és a bevándorlásellenes szuverenisták között zajlik. Ezt tükrözte Orbán hétpontos EP-választási „programja” is. A magyar kormánynak ugyanakkor továbbra sincs értelmes szakpolitikai mondanivalója a többsebességes EU jövőjét meghatározó ügyekről, mint például a formálódó energiaunióról, ahogy arról sem, hogy a monetáris unióból történő kimaradás közép távon milyen hatással lehet Magyarország gazdaságára és közösségi szintű politikaformáló erejére.

Bár a magyar miniszerelnökhöz hasonló euroszkeptikus populisták gyakran riogatnak Európa erőszakos föderalizációjának veszélyével, az unió jelenlegi formájában nagyon is kormányközi alapon működik, az „Európai Egyesült Államok” intézményes kialakítására pedig továbbra sincs komolyan vehető politikai szándék. Fontos ugyanakkor, hogy itt nem a De Gaulle-i értelemben vett klasszikus kormányköziségről van szó (ami a mélyítés intézményes gátja volt a hetvenes években), hanem egy konstruktívabb, tárgyalásos, újfajta formájáról. Ennek keretében bővült Maastricht óta meghatározó mértékben az EU tevékenységi köre a meglévő integrációs alapok lényegi változása nélkül.

A legtöbb területen továbbra is az uniós alapszerződés által lehetővé tett keretek között, önkéntes alapon történő csatlakozással mélyítenek az arra nyitott tagállamok. Az úgynevezett „megerősített együttműködés” keretében csatlakozhatnak például az európai ügyészséghez, a kimaradási klauzulának köszönhetően távol maradhatnak az eurózónától, és kormányközi szerződés keretében részesei lehetnek a nagyobb költségvetési fegyelmet előirányzó Fiskális Paktumnak. A nemzetállami szuverenitás megerősítését hangoztató magyar, lengyel és cseh kormányok tehát továbbra is maguk dönthetik el, melyik mélyítési folyamathoz mikor csatlakoznak. Ezen felül a teljes konszenzust igénylő ügyekben továbbra is vétóval tudják megakasztani az uniós döntéshozatalt, ahogy tették legutóbb az uniós klímamegállapodással kapcsolatban...

„EZZEL A LOGIKÁVAL A LEGJOBB AZ EGYPÁRTRENDSZER” – TÖRÖK GÁBOR ELŐVÁLASZTÁSRÓL, ELLENZÉKRŐL ÉS AZ ORBÁN UTÁNI IDŐKRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2019.06.27.


Török Gábor szerint nagy dolog, hogy az ellenzék, ha rettentő lassan is, de csak képes volt felfogni saját érdekét, s ha a következő hónapokban is ilyen meglepő fegyelmezettségről tesznek tanúbizonyságot, Tarlós István verhető ősszel. De jó lenne-e az Budapestnek? Aztán: az újra kétosztatúvá váló magyar politikában hova álljanak a mérsékelt nemzeti szabadelvűek, konzervatívok? Miért volt rossz jelölt Kálmán Olga? Miért van vége mindenképpen az MSZP-nek? Elemzőinterjú.

AZ ORBÁN-RENDSZER ÉS AZ ELLENFORRADALOM KULTUSZA - HA MÁR A KORMÁNY TUDATOSAN FELÉLESZTI AZ 1919-ES ELLENFORRADALOM ÉS A FEHÉRTERROR KULTUSZÁT, AKKOR IDEJE LENNE ANNAK HÍVNIA MAGÁT, AMI: ELLENFORRADALMINAK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: SÁROSI PÉTER
2019.06.26.


Nagy csinnadrattával avatta fel a kormány a VIII. kerületben a ludovikások emlékoszlopát. Ezt az oszlopot még a Horthy-korszakban állították fel, és a második világháborúban semmisült meg (akárcsak az ellenforradalmárok emlékműve. Az oszlop a katonai akadémia azon tanárainak és diákjainak állít emléket, akik az 1919. június 24-én a Tanácsköztársaság megdöntésére indított ellenforradalmi felkelésben veszítették életüket. ” A díszes kőoszlop oldalára a kivégzett ludovikás felkelők nevét vésték fel: Lemberkovics Jenő, Ivándai Karátson István, Mildner Ferenc századosok, Erődy Ödön tartalékos főhadnagy és Pogány Jenő akadémikus,” fogalmaz a Józsefváros című kerületi lap.

„Amikor az ország nagyrésze bénultan vette tudomásul a kiépülő diktatúrát, az élet egyre nagyobb területére kiterjedő terrort, a magántulajdon elrablását, az állami vagyon eltékozlását, az egyházak zaklatását, a keresztyénségen alapuló ezeréves kultúránk alapvető értékeinek megtaposását, egyéni és közösségi jogaink eltörlését, akkor ezek a fiatalok megtették, ami erejükből telt,” jelentette ki Gulyás Gergely az ünnepségen. A jelenlegi hatalom tehát mintha azt a látszatot próbálná kelteni, hogy a diktatúra és elnyomás miatt aggódó, a demokráciáért és szabadságjogokért életüket áldozó szabadságharcos hősök emlékét kívánja ápolni.

Pedig a valóságban a Kádár-rendszer kritikátlan Tanácsköztársaság-kultuszával szemben a mostani rezsim a Horthy-korszak kritikátlan ellenforradalom-kultuszához tér vissza. A történelmi igazságtétel valódi szándékát pedig újra felülírják az aktuális rendszer legitimitását megerősítő emlékezetpolitikai szándékok.

Kezdjük talán azzal, hogy a ludovikás tanárokat és diákokat nem “kivégezték”, mint ahogy a Józsefváros állítja. Fegyveres harc közben estek el, amelyet ők kezdeményeztek. Ezenkívül nem a szabad, demokratikus Magyarországért harcoltak. Az ellenforradalmi puccs ötlete Lemberkovics Jenő századostól származott. Ő már a Károlyi-kormány idején a demokratikus hatalom megdöntésén és a régi, tekintélyelvű rendszer visszaállításán fáradozott. A szó szoros értelmében vett ellenforradalmár volt: idegenkedett a népuralomtól, és katonai diktatúrát kívánt létrehozni a megdöntött Tanácsköztársaság helyén (ha megéli, valószínűleg részt vesz a fehérterrorban). Ebben – naivul – számított a jobboldali szociáldemokrata katonai népbiztos, Haubrich József támogatására, aki alatt a Hadügyi Népbiztosság tanügyi osztályát vezette...

A MINŐSÉGI OKTATÁSHOZ ELENGEDHETETLEN A TANÁROK ERKÖLCSI ÉS ANYAGI MEGBECSÜLÉSE

MAGYAR HANG
Szerző: TÓÁSÓ ELŐD
2019.06.27.


Itt az iskolai tanév vége, ezáltal egy összképet kaphatunk a magyar oktatási helyzetről is. Az elmúlt napokban jelentek meg információk, hogy több mint 2300 aktív tanári álláshelyet hirdettek meg a Közigazgatási Portálon. 

A 24.hu által megadott számok valószínűleg növekedni fognak, mert még nem kerültek fel a Közigazgatási Portálra az ország iskoláiban a következő tanévben hiányzó pedagógus álláshirdetések. A különböző területi oktatási központok (Szakképzési Centrumok és KLIK), még helyi szinten próbálják kezelni a problémát a meglévő pedagógusok áttanításával.

Az OECD friss felméréséből kiderül, hogy a magyarországi tanárok helyzete nemzetközi viszonylatban sem kedvező, hiszen jelentősen elöregedett a magyar pedagógus társadalom és kevés a fiatal pályakezdő. Jelentős problémát okoz majd, a Ratkó korszak gyermekeinek jól megérdemelt nyugdíjba vonulási időpontja is a jövő tanévtől, így tovább fog növekedni a tanárhiány országszerte, főleg, hogy a jelenlegi fizetések mellett, nincs elegendő utánpótlás az iskolákban.

A kormányzati kampányokban hirdetett 50 százalékos, öt évig elnyújtott fizetésemelés arra volt elég, hogy pillanatnyi lélegzethez juttassa az oktatási rendszert, stabilizálja a már több évtizede dolgozó pedagógus korosztályt, de az utánpótlás pályára való becsalogatásáról nem gondoskodtak. Viszont az elnyújtott fizetésemelés heti óraszám növeléssel is járt, 22 és 26 közötti kötelező tanítási órával tovább terhelték az oktató tanárokat. Ezzel a lépéssel a magyar kormány a túlórák keretéből spórolta ki a fizetésemelésre szánt keretet, illetve a munkaerőhiány problémáját is orvosolta egy bizonyos szinten, tovább terhelve a pedagógusokat...

MAGYARORSZÁG HADBAN ÁLL

HÍRKLIKK
Szerző: LOVÁSZ PÉTER
2019.06.27.


Hadiállapotban vagyunk! Ugyan a legkevésbé sem az én tisztem, hogy ezt bejelentsem, de - gondoltam - azért jó, ha tudunk róla. Mindenesetre van gazdaságvédelmi programunk, családvédelmi programunk, határvédelmi tervünk, már helyet kapott a költségvetésben országvédelmi képességeink erősítése, s van még talán vagy tucat védelmi tervünk. Vagyis kész a hadiállapot.

Néha tudjuk, hogy ki vagy mi az ellenség, néha nem. Itt van például a katasztrófavédelem. Aki ezt az elnevezést kitalálta...- minimum retardált lehetett. De ez csak szemantikai probléma, a kifejezést végül is érti mindenki, s ez a fontos. Aki ebben az üzletágban dolgozik, csak elismerést érdemel. Az árvízvédelemben dolgozók is csak tiszteletet érdemelnek, különösképp akkor, ha megelőzik az árvizet, de akkor is, ha csónakon mentik az elöntött települések népét.

A határvédelem tárgyában már némiképp aggodalmas vagyok, jómagam ugyanis egyelőre nem látom jelét annak, hogy az illegális bevándorlók hordái támadnának délen, s a magas hivatalosság sem számolt be arról, hogy csapatostul jönnének a pirézek neki a kerítésnek. Napi egy tucat menedékkérő ellen pedig talán mégsem kellene mozgósítani a hadsereget. De hát honnan is tudhatnám én, hogy mi a valós veszély...

TIBORCZ ISTVÁN EGYHEKTÁROS, ÚSZÓMEDENCÉS BIRTOKOT VETT A BALATONNÁL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.06.27.


A miniszterelnök veje március elején vett meg Felsőörsön két egymás melletti területet, melyeknek együttes nagysága 9500 négyzetméter. A földhivatali nyilvántartás szerint mindkettő zártkert gazdasági épületekkel, házszámuk nincs, csak helyrajzi számuk, és a közútról nem észrevehetőek. A levegőből azonban jól látszik, hogy egy hatalmas úszómedencés villa rejtőzik a sűrű növényzet és a magas kerítés mögött. 

Felsőörs egy kis falu Veszprém megyében, a Balaton északi partján. Budapestről sebességtől és forgalomtól függően 1-1,5 óra alatt érhető el autóval. Dimbes-dombos település, ahol már a római kori lakosság is szőlőtermesztéssel foglalkozott. A község egyes részeiről ugyan látszik a Balaton, de a víztől 4 kilométerre fekszik, ezért tópartja nincs. Gyakorlatilag azonban szinte összenőtt a szomszédos Balatonalmádival, ahol több strand is várja a fürödni vágyókat.

Tiborcz István 2019 március elején ebben a festői szépségű faluban vett egy 1 hektáros nyaralókomplexumot. Két egymás melletti területről van szó, egy 8000 és egy 1500 négyzetméter nagyságú telekről...

BUDAPEST KERESZTBE TEHET ORBÁNNAK, MINT ISZTAMBUL ERDOGANNAK? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.06.27.


Liberális előválasztási győzelem, párhuzam Törökországgal és Lengyelországgal. Sunyi hallgatás a magyar korrupcióról. Nemzetközi lapszemle.

Liberális nyerte a főpolgármesteri előválasztást – címmel értékelte a tegnapi eredményt a Reuters tudósítása, ami egyrészt szembe akarta állítani azt Orbán Viktor illiberalizmusával, másrészt ezzel jelezte, mennyire fontos az ellenzék összefogása azok után, hogy a kormányfő 2010 óta hét egymást követő választást nyert meg – ideszámolva az országgyűlésin kívül az önkormányzati és az uniós választási eredményeket is.
Nem sikerült elüldözni a demokrácia szellemét

Ebből a hazából nem sikerült elüldözni a demokrácia szellemét, az ellenzék képes az együttműködésre – ezt a mondatot emelte ki a Reuters a győztes Karácsony Gergely sajtótájékoztatójából. A poszt fontosságát azzal érzékeltette a cikk, hogy ugyan a 10 milliós országnak csak az ötöde él a fővárosban, de gazdasági vonzáskörzetét tekintve a teljes lakosság egyharmada tartozik a budapesti közigazgatás alá.

Nemzetközi kontextusban pedig párhuzamot vél látni például Törökországgal – ahol az isztambuli polgármester-választás ugyancsak keresztbe tett Erdogan elnöknek, mint ahogy Lengyelországban kezd trenddé válni, hogy a nagyvárosokban az ellenzék veszi át az irányítást.

A Publicus Intézet felmérése pedig azért figyelemre méltó, mert legutóbb Karácsony népszerűségét 46%-on mérte be, ami gyakorlatilag csak két százalékkal maradt le a hivatalban lévő Tarlóstól. Gyurcsány Ferenc pedig még az előválasztás előtt ígéretet tett arra, hogy a győztes mögé beáll a pártja. Ugyanakkor nem engedi feledtetni a tudósítás azt sem, hogy könnyűszerrel megverte Tarlós öt évvel ezelőtt Bokros Lajost annak ellenére, hogy az ellenék egységesen felsorakozott mögötte...

KÁOSZ A BABAVÁRÓ HITEL KÖRÜL: TISZTÁZZUK, MI VAN!

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2019.06.27.


Bár a szabályok viszonylag egyszerűek, rengeteg technikai akadály és bizonytalanság nehezíti azok dolgát, akik mielőbb felvennék az akár 10 millió forintos, kamatmentes babaváró hitelt. A program július 1-jei tényleges elindulása is komoly veszélybe került. Összegyűjtöttünk néhány aktuális dilemmát, kérdés-válasz formában tisztázva a félreértéseket. A Portfolio a Takarék Csoporttal együttműködve 5 alkalmas roadshow-t is indít az új családtámogatásokról: Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Győrben és Pécsett mutatjuk be a részleteket, válaszoljuk meg a személyes kérdéseket...

ITT VANNAK A BABAVÁRÓ ÉS AZ AUTÓTÁMOGATÁS FONTOS MÓDOSÍTÁSAI! - NEM MARADNAK HOPPON A KORÁBBI TARTOZÁSUKAT MEGEGYEZÉSSEL RENDEZŐK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.06.27.


Pár nappal a hatályba lépése előtt módosították a babaváró kölcsönre és a nagycsaládosok autószerzésére vonatkozó rendeletet is. Hiába várták azonban sokan, a hitelféken nem lazított a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Legalábbis egyelőre.

Az elmúlt hetekben többen háborogtak azon, hogy a július elején születendő gyerekek után esély nincs a babaváró támogatás igénybevételére. Fogalmilag kizárt ugyanis, hogy a kismama időben tudjon szerződni (az már más kérdés, hogy vajon miért kell a szülőket arra kényszeríteni, hogy már a várandósság alatt rohanjanak egy bankhoz). Az előzetes ígéretnek megfelelően ezen – megjegyezzük, csak ezen, tehát az előszerződési kényszeren nem –módosított a kormány. Más (kifejezetten üdvözlendő) változás is akad. Ezek közül a lényegesebbeket az alábbi táblázatban szedtük csokorba:...

HAZALÁTOGATÓ MAGYAROK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.06.27.


Lassan Nyugat-Európában is elkezdődik majd a nyári szabadságok időszaka, ilyenkor mindenki megindul kipihenni az év első felének fáradalmait. A határátkelők közül sokan ilyenkor Magyarország felé veszik az irányt – de vajon milyennek látják az országot, milyen tapasztalatokat szereznek?

A téma annak kapcsán merült fel bennem, hogy nem is olyan régen volt egy poszt itt, a blogon, ami azt feszegette, mennyire lehet reális képet kapni akár Magyarországról egy hazalátogatás alatt.

A Határátkelő Facebook-oldalán a poszt rengeteg hozzászólást generált, méghozzá nem minden tanulság nélkül valókat, így arra gondoltam, érdemes szemezgetni közülük kicsit. (Megjegyezve, hogy természetesen semmilyen reprezentatív jellege nincs a válogatásnak, ami így leginkább vitaindító érdekességként kezelendő.)

„Alig látni otthon boldog embert”

Nagyon tanulságos volt azt látni, hogy a többség számára egyfajta kultúrsokk a hazalátogatás (Bernadett például egyenesen azt írta, hogy egy ilyen út inkább megerősíti abban, hogy ne költözzön vissza, annak ellenére, hogy nagyon sok mindent imád Magyarországban, ami sehol másutt nem pótolható.)

Más úgy fogalmazott, hogy azt hitte, csak ő érez úgy, hogy nem akar hazamenni (és szégyellte is magát ezért), de annak ellenére nem költözne már vissza Magyarországra, hogy imádott otthon élni.

„A családom hiányzik és néha Budapest, mert az bizony tud hangulatos lenni nyaranta, esti sétálgatásokkor, koncertek, gyönyörű épületek. :) De sajnos az emberek alapmentalitása, a létbizonytalanság, a gázos egészségügy és a lehetőségek hiánya az, amiért nem gondolkodom a visszaköltözésben.

Rettenetesen rosszindulatúak és gorombák tudnak az emberek lenni otthon, legutóbb áprilisi hazautam során döbbentett le elég mélyen a dolog. Épp hogy leszállt a gép, két órája sem voltam a városban és már a taxisofőr is bunkó módon ordít rám (az utasra, aki gizet a szolgáltatásért), hogy ’ba****m már be a cuccaim oda hátra’.

Ezután kb. a BKV-kalauz is, boltban a néni, fogorvos, etc. Alig látni otthon boldog embert és ez akkora szívás...” – írta Nikolett.

Érdekes, hogy az ideges hangulatot elég sokan felvetették, meglehetősen éles kontrasztot húzva a nyugati élettel. Akadt, aki szerint a nyugalmat sem megvásárolni, se elvenni (megszerezni) nem lehet, ez külföldön alapból a tiéd, ha valamennyire előrelátóan élsz.

„Magyarországon belepúposodhatsz, akkor sem a tiéd. Sem ha szegény vagy, sem ha viszonylag gazdag. Nekem az egészségemet „adta vissza” Hollandia. Mentesültem pl. az életfogytiglani vérnyomáscsökkentő szedésétől. (Zoltán)...

HÁZI FELADAT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2019.06.21.


...Vannak az életnek pillanatai, amikor az ember mások helyett szégyelli magát, olyanok helyett, akiket nem ismer, és nem is akar megismerni, csak belefut az általuk művelt gyalázatos dolgokba, és elvörösödik. Ég a pofám miattatok, mondaná, de nincs kinek. Magyarország kormánya miatt a magyar állampolgárnak elég gyakran ég a pofája, és ezen alkalmak száma egyre inkább sokasodik. Harminc-negyven évvel ezelőtt még egész jó volt külföldön magyarnak lenni, a sörünket ugyan mások fizették, de volt némi respektusunk 56 miatt, a magyarországi viszonylagos szabadság miatt, de még az itteni valamelyest működőképesebb gazdasági élet miatt is, persze csak olyanok előtt, akik Budapestet és Bukarestet képesek voltak megkülönböztetni egymástól. Ma már semmifajta respektusunk nincs, magyar voltunkat még elnézik ugyan, de olyan arckifejezéssel, mintha azt gondolnák, hogy ilyesmi még egyszer ne forduljon elő. Ismerünk világutazó magyart, aki néha ukránnak adja ki magát, és állítása szerint így néha barátokra lel.

A sajtó- és médiaszabadság tárgyában kérdeztetvén Orbán akként nyilatkozik, hogy Magyarországon a kormánykritikus média dominanciája érvényesül. Mondja ezt perfekt szinkronban avval az információval, amely szerint Washington a Szabad Európa Rádió magyar adásának újraindítását fontolgatja. Interneten lesz fogható, ha lesz, noha rövidhullámon volna igazi. Akkor ugyanis újra lehetne indítani az úgynevezett rádióvédelmet, magyarul a SZER zavarását, amelyet 1964‑ben megszüntettek ugyan, de a mi nemzedékünk még élénken emlékszik rá. Ne legyen kétséges, hol is élünk valójában. Happy days are here again, the skies above are clear again stb., a legidősebb generáció ettől újra fiatalnak érezné magát, és boldogan vigyorogna.

A többi választ hagyjuk is, abszurditásuk egyértelműen sértésszámba megy, rendes falusi italmérésben az ilyesmit tettleg szankcionálják. Mellesleg pont ezért jó, ha a falusi gyerek felcseperedvén a kocsmában gyakorta megfordul. Ottan cizellálódik a modora. Hatszor-nyolcszor orrba verik, utána már kezd neki derengeni, hogy felebarátaink érző lények, közelítsünk hozzájuk civilizáltan, vagy mehetünk mindennap a sürgősségire, az pedig tudjuk, milyen. Pláne manapság. Orbán ezt az iskolát elbliccelte, az eredménnyel a három bölcsek se boldogok.

Hogy mégis mi a francokat vártak, az rejtély. Ők a Micimackó szereplői, beengedték maguk közé a farkast, aki pedig nem is ebben a mesében játszik, hanem egy másikban, és ráadásul lenyelte a nagymamát. Bagoly, Nyuszi és Malacka bizottságot alakítottak és bebizonyították, hogy a nagymama csakugyan le van nyelve, a farkas pedig nem akarja kiköpni. Ezt követően kiküldték Tigrist, ő még hosszabban vizsgálódott, beszélt a farkas hasában időző nagymamával, és megállapította, hogy az idős hölgy boldogtalan. Harmadikként Róbert Gida lépett a pástra, munkája semmivel se volt kevésbé alapos, mint a kollégáié, és ugyanarra az eredményre jutott. Legutóbb Nyuszi, Kanga és Zsebibaba zaklatta kérdőívvel a farkast, fáradozásuk jutalma lebarmolás lett. A farkas továbbra is szotyolázik és böfög, a nagymama szomorúan mélázik odabent. Mindenki más tanácstalan.


BABAVÁRÓ HITEL: ITT VANNAK A PONTOS SZABÁLYOK

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.06.27.


Az MNB honlapján közölte: jelzáloghitel felvétele esetén legfeljebb 75 százalékban önerőként szolgálhat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az adósságfék szabályok nem korlátozzák az egyes állami támogatások igénybevételét, a speciális konstrukciók céljának elérését pedig több esetben kivételszabályokkal és a piaci gyakorlatok egységesítésével segíti a jegybank.

A jegybank honlapján azt közölte: az adósságfék szabályokat meghatározó, módosított rendeletében rögzíti, hogy a babaváró kölcsön jelzáloghitel felvétele esetén legfeljebb 75 százalékban önerőként szolgálhat.

A szerdán közzétett és július 1-jén hatályba lépő módosításból kiderül: amennyiben az ügyfél a babaváró kölcsönön kívül 90 napon belül ugyanazon lakás vásárlására jelzáloghitelt is igényel, a hitelnyújtó a babaváró kölcsönből eredő kitettségének legalább 25 százalékát hozzáadja a jelzáloghitel kitettségéhez.

Az adósságfék szabályok a rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén a babaváró kölcsön hitelkiváltási céllal való felhasználhatóságát nem gátolják - írja közleményében a jegybank.

A jegybank kifejti: a kamattámogatás mellett elérhető hitelek törlesztőrészlete az adósok által ténylegesen fizetendő (a kamattámogatással csökkentett) értéken veendők figyelembe a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) megállapítása során, így a szabályozás nem hátráltatja az állami támogatás felhasználását, de gátolja a háztartások túlzott eladósodottságának kialakulását...

EGYRE TÖBB JEL UTAL ARRA, HOGY NAGYON MAGASRA ÉRNEK A PARKOLÁSI BOTRÁNY SZÁLAI

444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2019.06.27.


„Hadd legyek egészen őszinte: nem értek egyet azzal, ami ma van. Hallok én is pénzügyekről, állítólagos visszaélésekről.”

Ezt Tarlós István nyilatkozta a Válasz Online-nak márciusban. Az emlékezetes interjúban azt is elmondta, hogy 16 dolgot kért Orbán Viktortól az újrázásért cserébe, de a miniszterelnök csak 15-re bólintott rá, a parkoláshoz senki nem nyúlhat, ugyanis az kezelhetetlen politikai feszültséggel járna. Legkésőbb azóta már biztosan tudjuk, hogy a parkolási panama szálai magasra érnek. Ezt támasztja alá az is, hogy a rendőrségről, az ügyészségről és az adóhatóságról sorban pattannak le a parkolással kapcsolatos gyanús ügyek. A különös az, hogy akkor sincs ez nagyon másképpen, ha nem ellenzéki politikusok vagy civilek, hanem fideszes polgármesterek tesznek feljelentést. A különbség csupán annyi, hogy ha nem befolyásos fideszes tesz feljelentést, akkor el sem indítják a nyomozást, ha pedig Bácskai János vagy Kocsis Máté fordul a hatóságokhoz, akkor ugyan nem söprik le azonnal az ügyet, viszont vagy parkolópályára rakják vagy széles mozdulatokkal elkenik azokat:...

SZABAD SZEMMEL: MIKÖZBEN EURÓPA A VASFÜGGÖNY LEBONTÁSÁT ÜNNEPLI, ORBÁN AZ ELNYOMÁS SAJÁT VÁLTOZATÁT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE ÉPÍTI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS 
2019.06.27.


New York Times/Reuters 

A Karácsony Gergely győzelmét hozó budapesti előválasztás ötletét a baloldali pártok Törökországtól és Lengyelországtól vették át, miután Orbán Viktor nacionalista programja jól kibillentette nyugalmából Európát, ám ugyanakkor sorozatos hazai győzelmekhez segítette a politikust – részben mivel az ellenzék belharcokkal volt elfoglalva. Krekó Péter azt mondja, az erőpróba kis lépés volt a megfelelő irányban, ám nem lesz egyszerű feladat, ha bárki a városi sikerekre alapozva próbálja meg kiütni a nyeregből a miniszterelnököt. Hiszen a Fidesz népszerűbb, mint valaha, és ellenfelei győzhetnek ugyan egy-két nagyobb településen, de földrengésszerű változásokra nem lehet számítani. A szakértő nem gondolja, hogy kifogástalan lesz az együttműködés az ellenzéki erők között.

Budapesten az ellenzék hosszú és keserű út eredményeként jutott el odáig, hogy közös kihívót találjon Tarlós Istvánnal szemben. A próbálkozás nem volt mentes belső súrlódásoktól és kölcsönös szemrehányásoktól. A lap szerint Tarlós gyakran ütközik Orbán Viktorral, ezért általában tisztelet övezi a mindig megfontoltan nyilatkozó politikust. És ugyan 71 évesen már kissé fáradtnak tűnik, mégis határozott kiállása magyarázza, hogy elvileg miért neki áll a zászló az őszi választáson. Csakhogy ezúttal az ellenzéki erők nem megosztottak, még akkor sem, ha az európai választás felborította a belső erőviszonyokat. Ennélfogva a DK és a Momentum azonnal saját jelöltet állított, szembemenve a korábbi megállapodással. Karácsony részsikerével számszakilag nem kizárt Tarlós veresége, ám Puzsér még belezavarhat a képbe. Azon kívül kérdéses, hogy a Jobbik hívei, a párt hivatalos iránymutatása ellenére, hajlandóak-e egy baloldali jelöltre voksolni.

Palkovics László azt mondja, minden egyetem azt kutat, amit csak jónak lát, ám a kérdés az, hogy kap-e hozzá állami támogatást. A miniszter szerint azonban alaptalanok az aggályok a magyar tudomány függetlensége miatt. Mindössze annyi történik, hogy átalakítják a kutató hálózatot, német mintára, minden központi befolyástól mentesen. Így még erősödik is az autonómia. Mint kifejtette, nem kell tartani az új irányító testülettől sem, mert abban paritásos alapon kapnak helyt a két fél képviselői. Hozzátette, hogy az ötlet az MTA-tól származik. Egy kérdésre azonban elismerte, hogy az Akadémiánk nem tetszik az 50-50 százalékos arány. A reform indokául azt hozta fel, hogy a Bizottság szerint az innováció szintjét tekintve Magyarország az utolsó előtti helyen áll az unióban. Ennek okát részben abban látja, hogy az ország keveset költ ilyen célokra. A miniszter emellett hiányolja az ipar, a tudomány és az egyetemek együttműködését, továbbá úgy látja, hogy az ország nem kellőképpen kapcsolódott be az unió kutatási tevékenységébe. Azaz baj van az egész kutatási hálózattal. A CEU-val kapcsolatban azt fejtegette, hogy az jelenleg nem létezik Magyarországon, mivel nem teljesíti az előírt követelményeket. Inkább a politikai botrányban érdekelt. Szerinte a gendertudományok oktatására azért nincs szükség, mert ezt a területet bőven lefedi a családkutatás. A beszélgetés során felmerült, hogy hivatalosan a kutatások rendszerének átalakításánál a német példát veszik alapul, ám az érintett német intézmények, egy kivételével, nyílt levélben tiltakoztak a tervezett lépések ellen. Palkovics erre azt válaszolta, hogy akik aláírták a nyilatkozatot, azok nem ismerik a magyar társadalmat, csupán a sajtóból tájékozódnak. Pedig nem ártana, ha alaposabban körbenéznének, mielőtt ilyesmire szánnák el magukat. Pl. konzultálhatnának a magyar kormánnyal. Attól ugyanakkor nem tart, hogy sok tudós elhagyná az országot, mert itt szerinte arról van szó, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsék meg a magyar tudomány számára.

Bár Európa jelenleg a populizmussal, az idegengyűlölettel és az újfasizmussal küszködik, az EU javára szól, hogy a kontinensen immár elképzelhetetlenek a vasfüggöny lebontása előtti állapotok. A tudósítás Sopronból kelteződött, hiszen annak idején ott bontották el ünnepélyesen a határzárat. Mint rámutat, az unió segített a Nyugatnak, hogy túljusson a 2. világháború következményein, a keleti tagok esetében pedig az újjáépítéshez járult hozzá a hidegháború után. Azóta kiderült, hogy a nacionalizmus nem egyenlő a hazafisággal, és hogy túl gyakran igen gusztustalan változatába képes átfordulni. Kelet-Európa egyes részein 89 szelleme idegenellenességgé, nyílt rasszizmussá és neonácizmussá torzult. Történelmileg nézve a legfőbb áldozatok a zsidók és a romák. Most már felzárkóztak hozzájuk a menekültek. Az olyan kormányok, mint amilyen Orbán Viktoré is, kifejlesztik az elnyomás saját változatát. Ezért óvatosnak kellene lenni az ügyben, mennyire szilárdult meg a demokrácia, és milyen mélyek az emberi jogok gyökerei a földrészen. De még a legszélsőjobbosok sem tekintik az EU-t bármiféle értelemben a Szovjetunió örökösének. És immár egyetlen tagállam sem szeretné otthagyni a szervezetet. Európa hatalmas utat tett meg 30 év alatt, így érdemes felidézni azt a bizonyos, egykori, nyári napot Sopronban...

GYURCSÁNY TÉVEDÉSE

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.06.26.


Nem írtam mostanában a blogba, merthogy nem élek Budapesten, viszont ismerem a várost, a zsigereimben van a pesti emberek gondolkodásmódja, hiszen ott születtem, ott éltem életem jelentős részében.
Mai fatornyos kis falum gyakorlatilag összeépült a fővárossal, a lakosság nagy része - a rokonságom is - ott dolgozik, aludni, meg a hét végét eltölteni jár haza.
Mégis, a főpolgármester választása a budapestiek ügye.
Bármennyire is elszoktak az ilyesmitől, nekik kell kiállniuk valakiért és valamiért - az önkormányzatiságért, a valódi demokráciáért.
A dolog eldőlt, az előválasztást Karácsony Gergely és a budapesti választó nyerte, gratuláljunk nekik.
Természetesen ez az attrakció felfogható akár közvéleménykutatásnak is.
Ajánlanám figyelmébe a résztvevőknek a közismert tanácsot: nem közvéleménykutatást kell nyerni, hanem választást!

Amit az előválasztás előtt a blogban írtam , az nagyjából bejött, - nagyot nem tévedtem, de semmi káröröm sincs bennem.
Kálmán Olgát újságíróként ma is nagyra tartom, és el tudom képzelni politikusnak is, a tömegkommunikáció úgyis oly távol áll a demokratikus oldal pártjaitól, beleértve a DK kommunikációját is, mint tehéntől a gepárdszerű mozgás...
Kerpel-Fronius Gábor számára ez alapfokú politikusi tanfolyam volt, egyben bevezetés a közéletbe, ezért is gondolom, hogy a Momentumot a Szüzek Kolostoraként bemutatni törekvő kommunikációs apparátus professzionistáit a Fidesz környékén kell keresni, merthogy ennek a célnak ez a rendezvény tökéletesen megfelelt.
Karácsony Gergely remekül szerepelt, megérdemelten nyert, és van néhány olyan tulajdonsága, mely komoly kihívóvá teszi.
Elsősorban kellemes jelenség, a szokásos politikusi allűrök nélkül, személyisége sugározza a tisztességet, az emberséget.
Nem felejtett el érthetően és megnyerően beszélni, tudja kezelni a nehéz helyzeteket is, képes felülemelkedni pillanatnyi érdekein, hinni lehet neki - márpedig egy politikus számára ez a legfontosabb...

AZ IGAZSÁG, MEG AZ ÜGY

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.06.27.


Varga Juditot, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát jelöli igazságügyi miniszternek Orbán Viktor Mihály. Az örömhírt Havasi Bertalan (valamilyen Fidesz efendi) osztotta meg a nagyvilággal. Mondtam is magamban, jól van, nagymama, akkor már baj nem érhet minket, ő pedig vigyorgott a felhők fölött. Viszont ezt az igazságos ügyet sem sikerült hazugság nélkül megosztani, mert Havasi efendi azt is mondta, az előző igazságosat, bizonyos Trócsányi nevűt a magyar választók példátlan, egybehangzó akarata röpítette Brüsszelig, ahol is esélyes egy biztosi tisztségre.

Na most, egyik sem igaz, de ez legyen a Fidesz és a hívők baja, majd ők elszámolnak Isten előtt a lelkiismeretükkel, ha megtalálják valahol a sufniban. Ennél sokkal érdekesebb, vajon mi érdemesítette Varga Judit államtitkárt a magas hivatalra, milyen érdemei, bőséges szakmai tapasztalata, rejtett készségei és képességei vannak a jelöltnek. De rá kell jönnünk, ilyenje neki nincsen, mert ilyesmire a NER-ben szükség sincs egyáltalán, ezek fölösleges ballasztok, amelyektől emelkedéskor meg kell szabadulni. A NER-ben a hivatalhoz hit kell és fogak csattogtatása, ezt pedig Varga nacsasszony már teljesítette, amikor Junckert lekommunistázta.

Ennyi Varga nacsasszony érdeme mindössze, mert joggal úgy igazából nem foglalkozott, a bírósági fogalmazói székből egyenest politikai tanácsadó lett, aztán államtitkár, most meg miniszter. Egy szputnyik kutyafasza a miniszter nacsasszonyhoz képest, és most mondja valaki, hogy a NER nem a végtelen lehetőségek terepe. Mészáros is két perc alatt lett milliárdos, Varga Judit meg három alatt miniszter, igaz, csak úgy, mint a gázszerelő a gazdaság, ő meg a politika színpadán cserélhető biodíszlet a nagy varázsló kelléktárában. Majd eldobják őt is, ha elkopik vagy kifakul...

MIÉRT KARÁCSONY? FÉLHET TARLÓS? AZ ELŐVÁLASZTÁS ÖT TANULSÁGA

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2019.06.27.


Szerda délután kiderült, hogy az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Karácsony Gergely zuglói polgármester nyerte az előválasztást, így ő lesz a fővárost 2010 óta vezető Tarlós István ellenzéki pártok által támogatott kihívója októberben. A leadott 68 363 szavazat közül Karácsony 33 356-ot, a Demokratikus Koalíció által támogatott Kálmán Olga 25093-at, a harmadik helyen végző momentumos Kerpel-Fronius Gábor 9792 voksot kapott. Azaz Karácsony Gergely a szocialista Horváth Csaba elleni első fordulós kiütéses győzelem után a második körben majdnem 50 százalékos eredménnyel nyert.

Nézzük, mik a legfontosabb tanulságok!