2021. február 18., csütörtök

RÁADÁS: BÖDŐCS VIDEÓK A NETEN

YOUTUBE
Szerző: BÖDŐCS TIBOR
2020.Bödőcs Tibor videók...

PUSZTAI ERZSÉBET: AZ ORSZÁGOS OLTÁSI KAMPÁNYT NEM LEHET ILYEN ZAVAROS MÓDON MEGSZERVEZNI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.02.18.


A miniszterelnök szerint reális esély van arra, hogy április elejére kétmilliónál is többen lehetnek a beoltottak, május végéig pedig 3,5 millió emberrel többet tud Magyarország beoltani, mint egy hasonló mérető uniós ország, amelyik csak a nyugati vakcinákra támaszkodik. Legalábbis erről beszélt az Országgyűlésben hétfőn. Ám ennek realitásáról a napi oltási mizéria láttán erős kétségeink lehetnek. Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő szerint pedig lehet, hogy a miniszterelnök fejében ez van, de hogy miként fogják végrehajtani, nem árulják el. Pedig az nem úgy megy, hogy ma parancsba adom, és az holnap megvalósul! Úgy véli, egy ilyen tömeges oltás megszervezéséhez a helyi szinteket be kell vonni.

Tulajdonképpen mi az alapvető baj a mostani regisztrációs rendszerrel és a szervezéssel?

– Az első hiba az volt, hogy kitalálták a központi regisztrációt. Igaz, az elején azt mondták, hogy az csak igényfelmérés. Most pedig a központból akarják megmondani, hogy kinek, mikor, hova kell menni. Ez megoldhatatlan! Ragaszkodnak a hibás kiindulóponthoz, és ettől egyik hibát halmozzák a másikra. A gombhoz varrják a kabátot...

ÚGY ÍGÉR MÁRCIUS VÉGÉRE OLTÁST EGY MAGÁNCÉG, HOGY A KORMÁNY SZERINT MÉG EGYETLEN VAKCINÁT SEM SZEREZTEK BE

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2021.02.18.


A „legoptimistább forgatókönyv szerint” akár már március végén is elkezdheti oltani koronavírus elleni vakcinával a pénzért regisztrálókat a Nemzetközi Oltóközpont. Ezt írta legalábbis a cég a Telexnek, és ilyen levelet küldött ki az előjegyzőinek is.

Hogy milyen vakcinával fog oltani, vagy mennyit fog ezekből beszerezni és honnan, azt még nem lehet tudni.

A cég ellen korábban fogyasztóvédelmi eljárás is indult az ügyben, és a kormány is arra buzdítja az embereket, inkább az ingyenes állami oltásra regisztráljanak. Az is kérdéses, hogy tudna még idén vakcinát beszerezni magánúton egy cég.

A Nemzetközi Oltóközpont saját bevallása szerint augusztus 20. óta árulja az előfoglalási jogot. November 28-ig összesen 4997 ember foglalt elő, és majdnem 25 millió forintot fizettek be, ez a pénz viszont szerintük „folyamatosan rendelkezésre áll a cég számláján”. Amikor viszont februárban érdeklődtünk az előjegyzők számáról, a cég azt válaszolta, „jelenleg nem gondoljuk, hogy ezeket az adatokat nyilvánosságra kellene hoznunk”, és korábban is csak a fogyasztóvédelmi eljárás miatt tették ezt.

Mit ígér a Nemzetközi Oltóközpont?


„Arra számítunk, hogy 2021 első negyedévében engedélyezett oltóanyaghoz fogunk jutni, és így azok, akik az ingyenes állami oltóprogramban csak később vagy egyáltalán nem is kerülhetnének sorra (például a Magyarországon élő külföldi állampolgárok), is hamarosan kaphatnának koronavírus elleni oltást” – mondta januárban a Nemzetközi Oltóközpont ügyvezetője, Kámány Roland a Telexnek...


SUPER MARIO: KICSODA VALÓJÁBAN AZ ÚJ OLASZ MINISZTERELNÖK?

G7.HU
Szerző: POGÁTSA ZOLTÁN
2021.02.18.


Olaszországnak ismét új miniszterelnöke van. Ez elég gyakori, önmagában nem is lenne érdekes hír. Az ad neki különleges jelentőséget, hogy az új, egymásnak ellentmondó filozófiájú sokpárti kormányt egy jól ismert európai csúcstechnokrata, Mario Draghi vezeti innentől.

Draghi nevét, amikor nyolc évig tartó európai központi banki elnöki ciklusa véget ért, az európai vezetők aranyba foglalták. Ő lett az az ember, aki a legmélyebb válságban „megmentette az eurót”. Emmanuel Macron a tőle megszokott komikus pátosszal egyenesen az „emberiség/humanitás fáklyahordozójának” nevezte Draghit.

De megérdemli-e a dicséretet? Kicsoda valójában az új olasz miniszterelnök? És mindenek előtt: megoldja-e majd Olaszország mély válságát?

Annak ellenére, hogy Draghit Olaszországban sokszor professzornak szólítják, nem tisztán akadémiai karrier volt az övé. Hosszú időn keresztül ugyanis a Goldman Sachs nevű rendkívül befolyásos pénzügyi multinál dolgozott, amelyet Matt Taibbinek a The Great American Bubble Machine, azaz a Nagy amerikai buborékgyár című híres Rolling Stones-cikke után csak vámpírpolipnak csúfolnak az Egyesült Államokban. A cég, amelyik mindenhol jelen van, minden politikai rendszerben befolyásos, és szinte mindig a saját előnyére. A világ legbefolyásosabb pénzügyminiszterei, jegybankárai és a nemzetközi pénzügyi szervezetek vezetői jönnek ettől a magáncégtől. Sok piaci manipulációban ott vannak a csápjai a nagy gazdasági világválság óta.

Ennél a vámpírpolipnál dolgozott Draghi is. Amikor az ezredfordulón a Goldman olyan titkos államadósság swapügyleteket adott el Olaszországnak és Görögországnak, melyek segítségével azok megtéveszthették az Eurostatot és az eurózónát, Draghi éppen az ezzel foglalkozó Goldman-divíziónál dolgozott. A csalás kiderült, ráadásul a swapokkal végül mindkét ország anyagilag is rosszul járt, a reputációjuk sérülésén túl. A Goldman ennek ellenére nyert az ügyleteken. Draghi később ügyvezető igazgató is lett a Goldmannál...

IMMUNVÁLASZ - A HVG HETI LAPAJÁNLÓJA

HVG ONLINE
Szerző: DOBSZAY JÁNOS
2021.02.18.


Minden élet számít. Kivéve azoké, akik meghalnak. „Idős, krónikus beteg volt” – ismételgetik a szakmai és politikai felelősség alóli önfelmentő szófordulatot, amikor a koronavírusban elhunytakról beszélnek. Bár az ország belefáradt a védekezésbe, és a többség már oltakozna, mindent azért mégsem lehet benyomni az emberek felkarjába. Amióta Orbán behívta Magyarországra az orosz vakcinát, azok is elbizonytalanodtak, akik korábban csak arra vártak, hogy mielőbb rájuk kerüljön a sor.

Aki behívót kapott, ám most menekül a felkínált Szputyintól, mehet a sor végére.

Ha nem jó neki az orosz, kaphat kínait. Vagy törököt, hisz Buda falait már készül bevenni egy másik diktátor, Erdogan áfiuma is. Bár a káoszban a szakhatóságok rendet vághatnának, a bizalmat részint eljátszották, illetve maguk is a politika játékszerévé váltak – derül ki címlapsztorinkból.

Olyan országban, ahol a politikai megfelelési kényszer láthatóan felülírja azt, amit a szakmai felelősség és a józan ész diktál, nem csoda, ha emberek tömegei még a zavaros konteókban is jobban hisznek, mint a politikusoknak. Különösen, ha a tájékozódásban egyre inkább csak a hatalom által üldözött orgánumokra, illetve a második nyilvánosságra támaszkodhatnak. Merthogy az Orbán-rendszer már azt sem tűri, ha valódi kérdéseket tesznek fel. Mint tette azt a Klubrádió is, amelynek frekvenciáján hétfő óta csak sercegés hallható.

„Ideje volt” – vélik a kormánypártiak, de még a rokonszenvezők is hajlamosak „idős, krónikus beteg” elvesztéseként értelmezni az utolsó független közéleti rádiócsatorna kivégzését.

Különösen, hogy de facto nem szűnt meg, s ha jól viselkedik, talán még vissza is térhet az éterbe, ahogy a Rogán-féle helikopterezést leleplező Népszabadság is csak „szünetel”. Hogy az alternatív, az internetre költöző vagy eleve ott startoló médiának – így a Partizánnak – milyen esélyei vannak, Fókuszban rovatunkban elemezzük. Rogán újabb botrányáról pedig A miniszter félremagyaráz című cikkünkben olvashatnak.

Minél intelligensebb egy hatalom, annál nehezebb a vele szemben alapvetően értelmiségi munkát igénylő ellenzéki szereplők dolga. A kritikai gondolkodók helyzetét a NER nagyban megkönnyíti ugyan, például a Disney-meséket idéző eredetkutatásokkal (lásd a Magyarságkutatóról írt cikkünket), vagy azzal, hogy – mint Szellem rovatunk írásából kiderül – az egykor rangos SZFE-t színházi önképzőkör szintjére züllesztik, de az általános néphülyítés mégiscsak a bőrünkre megy. Hogy mikor lesz vége a játszmának, van-e még a rendszerben tartalék, abban iránytűként szolgálhatnak Kornai János gondolatai. A 93 esztendős tudós pályájáról és új kötetéről Gazdaság rovatunkban olvashatnak. Ő már tíz éve arra figyelmeztetett, hogy Orbán Viktor kormányzása autokráciába vezeti az országot, amitől már csak egy lépés a diktatúra. A veszélyt – ha létezne errefelé is ilyen intézmény – impeachmenttel még időben el lehetne hárítani. Igaz, mint Világ rovatunkból is kiderül, Trump esetében ez nem sikerült. Mindenesetre az amerikai társadalom Biden megválasztásával erős immunválaszt adott a fertőzésre. A kérdés az, a magyar választók szervezetében felgyülemlik-e annyi ellenanyag a keleti vakcinák behozatalából hasznot húzó hatalommal szemben, ami elegendő lesz az elzavarásához.

„CSAK A HATALOM MEGTARTÁSA A CÉL” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2021.02.18.


A TARTALOMBÓL:

– Egyedül a hatalom megtartása a cél – Stumpf András és Para-Kovács Imre a Klubrádió lekapcsolásáról, túlélési praktikákról, a társadalom betegségeiről és arról, miért nehéz itthon együtt tüntetni bármilyen ügyért. Páros interjú

– A médiatörvénytől a Klubrádióig – A folyamat természetesen nem zárult le a Klubrádió ellehetetlenítésével; hogy meddig tart, azt nem tudhatjuk

– „Dől a panasz a cserben hagyott vállalkozóktól” – Ha az Európai Unió erőt akar mutatni a külpolitikában, akkor a moszkvaihoz hasonló fiaskók nem férnek bele – mondja Cseh Katalin. Interjú

– Mély vízben – Felélték tartalékaikat a magyarországi fürdők. A dolgozók egy része csökkentett bért kap. Sok fenntartó hitelfelvételre kényszerült

– Az állóháború után tavasszal költözhetnek a betegek – Kiegyezett az önkormányzat a szociális csúcshivatallal

– Fel kell zárkóztatni az alacsony nyugdíjakat – A bérnövekedést is figyelembe vennék a havi járadék megállapításánál

– Arccal a praxisközösségek felé – orvosok nélkül – Hiába a pluszpénz ígérete, egyelőre csak a bizonytalanság nő a háziorvosi ellátásban

– „Lassan nem marad semmink” – Bezárhat az utolsó üzem is, ami naggyá tette Zalaegerszeget

– Több ezer élet egy közepes GDP-eredményért

– Egy kardigán, az jó lenne – Déri Miklós fotós és a Rákóczi téri hajléktalan férfi

– Rivotril, fű, alkohol – Feltérképezzük a Xanax és hasonló szerek által uralt, félillegális piacot

– Példakép lehetne, mégis munkáért könyörög – A kisgyermekét egyedül nevelő, mozgássérült, roma fiatalasszonynak nem a legjobbak az esélyei az állásinterjúkon

– Kevernünk kellene a vakcinákat? – Egyre több kutatóban felvetődik, hogy mi lenne, ha a két dózis nem ugyanabból a vakcinából származna

– Vágyott rémek – A most megjelent Rémesen népszerű című antológia szerzői amellett érvelnek, hogy a különböző korokban és kultúrákban megjelenő szörnyek nem a gonoszról, hanem inkább saját magunkról, vívódásainkról, félelmeinkről és vágyainkról mesélnek

– Végóráit éli az európai turisztikai ágazat – Miközben sokan már eljátszanak a gondolattal, hogy esetleg nyárra véget érnek a lezárások, és lehet nyaralást, utazásokat tervezni, a turisztikai ágazat az utolsókat rúgja Európában

– Kezesebb sajtó magyar mintára – A járványra hivatkozva kivetendő reklámadó még a lengyel kormányzó koalíciót is megosztja

– Összeköt a történelem, közösek az érdekek – Harmincéves a visegrádi együttműködés

– Teljes erővel fegyverkeznek a szomszédjaink – Jelentős előrelépést értek el a haderejük fejlesztésében a Magyarországgal szomszédos országok az elmúlt két évben

 Ki akarja megölni a szerb elnököt? – A szerb ellenzék által nyilvánosságra hozott felvételen a most letartóztatottak közül többen is láthatók Vucic pártjának pancsovai épülete előtt

– A mocsok macsók és a hajbizgentyű – A harminc évvel ezelőtti Disney-animáció, A kis hebleány szinkronstábjából kerestünk többeket, hogy Vass Gáborról, szakmájuk múltjáról és jelenéről faggassuk őket

– Mi lesz most a világ Atticusaival? – Az öt évvel ezelőtt elhunyt Harper Leeről

– Ruhaipari propagandából világsiker – Száz éve született Zdenek Miler, a Kisvakond megalkotója. Hőse még az Endeavour fedélzetére is eljutott

– A kitörésről – másként – Mi az a Kitörésnapja.hu?

– Nemzeti önbecsülés lila-fehérben – A kiesés és a NER között ingadozik az Újpest FC.

– Olvasói felmérés

Publicisztika:
– Gulyás Balázs: Megbratislavástalaníthatatlanságoskodásaitokért – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Dévényi István: Kétország
– Reichert János: Széteső egészségügy, gátlástalan demagógia
– Szerető Szabolcs: A bűnös város
– Simányi Frigyes: A magyar műemlékvédelem agóniája
– Pápay György: Az év, amely megpecsételte Magyarország sorsát – Több a zászló
– Virovácz Péter: 2021: az év szava a vakcina
– Híd Jenő rajzol: Fogalommagyarázat
– Wekerle Szabolcs: Pacsi
– Gazda Albert: 30
– Szerető Szabolcs: Sportnemzet a tévé előtt – Szotyola
– Puzsér Róbert: A szegény polgármester panaszai
– Marabu: Oltakozgatunk

Tárca:
– Szécsi Noémi: Nyitnikék

Kritika:
– Vidékek dalai – Ha bemegyek a Lehel Szállodába… – Népdalok a Jászságból
– Soha többé – Szabó Stein Imre: Soha
– Megjövendölt káosz – Jared Diamond: Zűrzavar
– Generálpauza – Garaczi László: Végre egy kis csönd

ITT OLVASHATÓ

FRISS MAGYAR NARANCS - AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.02.17.


A SZERK.
Csak a halott indián

Épp lapzártánk idején érkezett a hír, hogy a 92,9-es rádiófrekvenciára benyújtott, és formai okokból elmeszelt két pályázat gazdája közül immár a második – Bíró Balázs, finoman szólva is NER-közeli ügyvéd nevével fémjelzett LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. – is visszavonta a kizárás elleni fellebbezését, amitől már újra is indult a pályázat, immár csupán egy résztvevővel, amely pedig nem más, mint a Klubrádió.

A SZERK.
A falu bolondja

„Köszönettel elfogadom”, e szerény szavakkal fogadta el állítólag a Blikk birtokába jutott ajándékozási szerződéssel Kósa Lajos a Crédit Industriel et Commercial bank 24 százalékos tulajdoni részét.

PUBLICISZTIKA

VÁRHEGYI ÉVA
Varázstükör
Alulmért infláció, munkanélküliség, átlagbér – hogyan torzítanak a KSH statisztikái?

Már korábban írtam arról, hogy a legjobb szándék ellenére is korlátokba ütközhet a valós folyamatok hű leképezése a statisztikában. Különösen megnő a valóság tükrözésének nehézsége olyan rendkívüli helyzetekben, mint amilyen egy háború vagy éppen a mostani világjárvány, amikor már az adott jelenség megközelítése is gondot okoz.

BENE MÁRTON
A fehér házi kommentelő
Donald Trump kommunikációs forradalmáról

Január 20-án nemcsak Donald Trump távozott a Fehér Házból, hanem egy olyan Twitter-oldal is lakat alá került, amely felforgatta napjaink politikai kommunikációját, és hosszú távon is nyomot hagy annak működésén.

RADNÓTI SÁNDOR
Végszó egy polgári ellenállásról

A Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiaharcában a legfeltűnőbb az volt, hogy milyen sok, talán két tucatnál is több diák vitte a szót, nyilatkozott a mozgalomról – és mindegyik bátran, talpraesetten, szavakészen.

BELPOL

INTERJÚ
„A gyerekek a vírus legnagyobb terjesztői”
Dr. Balázs Péter egészségügyi szakértő

Ezért őket is oltani kellene - mondja Balázs Péter egészségügyi szakértő.

FESZÜLTSÉGEK AZ ALAPÍTVÁNYI FENNTARTÁSBA ADOTT CORVINUSON
Bizalomvesztés, belharcok, kevesebb hallgató - mit hozott a modellváltás a Corvinusnak?

Az alapítványi fenntartásba adott Corvinus Egyetem régiós vezető szerepre törekszik, de a modellváltás eddig inkább feszültségeket hozott.

KLUBRÁDIÓ: ELNÉMULT AZ FM 92,9
Bűnös, aki némít

2021. február 14-én éjfélkor elhallgatott a Klubrádió műsorsugárzása a 92,9-es frekvencián. Egy régi történet újabb, minden korábbinál keserűbb epizódja ez, ami még akkor is nyomasztó képet fest a magyar médiahelyzetről, ha van minimális esély arra, hogy nem marad ez így nagyon sokáig.

TÚLÉLÉSI STRATÉGIÁK A JÁRVÁNY MIATTI NEHÉZ ANYAGI HELYZETBEN
Szomorú élethelyzetekhez vezetett a járvány miatti anyagi helyzet

Egyre többen vannak, akik tartalékok nélkül, napról napra, hétről hétre élnek.

KÜLPOL

KATONAI PUCCS MIANMARBAN
Vissza a fegyverekhez

Február elsején, az új parlament első ülésének reggelén a hadvezetés megpuccsolta az ország demokratikusan választott új vezetését. A katonai parancsnokság rendkívüli állapotot hirdetett, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost és több politikai vezetőt őrizetbe vett.

SORKÖZ

KÖNYV
Táj ablakkeretben, tóval
Marilynne Robinson: Háztartás

Az 1980-ban megjelent Háztartás a leg­első – és 2004-ig az egyetlen – regénye a számtalan rangos díjat, köztük a Pulitzert is magáénak tudó amerikai írónőnek, akit 2016-ban a Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé sorolt.

KÖNYV
Viking Brünnhilde
Birgit Nilsson: La Nilsson – Opera az életem

Istenáldotta tehetségét korán felfedezték, debütált a Scalában (a MET-ben, a Bolsojban stb.), mindenütt zajosan ünnepelték, egyenrangú partnere volt a műfaj aranyszívű és/vagy nehéz természetű legendáinak, s egyik-másik nevezetes előadásán előfordult valami mókás színpadi baki is.

KÖNYV
André Aciman: Harvard tér

A nyárra elnéptelenedő egyetemi tér jól szimbolizálja egy önmagát örökös kívülállónak érző fiatalember lelkiállapotát.

KÖNYV
Roger Crowley: Az elátkozott torony

A keresztes háborúk a kezdetektől – tehát amióta az első (szedett-vedett) hadak elindultak a Szentföld felé – izgatják a képzeletünket.

KÖNYV
Catarina Sobral: Hihetetlen

Hogyan kezdődött minden? Hogy jött létre az univerzum?

RÉS A PRÉSEN
„Az irodalmi élet kíváncsi rám”
Mécs Anna író

Mi határozza meg az esztétikai ítéleteinket, a matekos példával élve, mit definiálunk jó szövegnek?

SZÍNHÁZ

ONLINE ÚJCIRKUSZ
Mégis szuperhősök
Freak Fusion: Restlesslegs

Az összes színház közül messze a Trafó online programja a legérdekesebb. Mégpedig azért, mert ezek a produkciók nem a valós színházi teret akarják a virtuális térben megkettőzni, az ugyanis – mint bebizonyosodott – minden esetben a valóság gyenge és nehezen élvezhető másolata lesz.

KÖZPÉNZMILLIÓK LOVAS SZÍNHÁZRA
Nem sétagalopp

Pintér Tibor operett-, rockopera- és musicalelemeket vegyítő lovas színháza uniós fejlesztési, illetve állami kulturális forrásokból is igyekszik felébreszteni a magyarságba kódolt lovas ösztönöket. Csakúgy, mint a kormány lovas programja.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
"Egy rajz akkor jó, ha megpróbál elszakadni a valóság ábrázolásától"
Gróf Balázs grafikus, animátor

A Pesti Est képregényrajzolójaként kezdte, ma már világsztároknak készít klipeket. Interjú Gróf Balázs grafikussal.

KIÁLLÍTÁS
Hús és árnyék között
Metzing Eszter: Fabric of Childhood (A gyerekkor szövete)

Metzing Eszter az egyetemi évei végén egyfajta mediális alaphordozóként talált rá a textil és a grafika ötvözetére. A textil és a hímzés technikája már gyerekkorától jelen volt az életében, s kikerülhetetlenül beleszövődött alkotótevékenységének alapjaiba is. Diplomamunkája, a 2018-as Belső kert című, nagy méretű hímzett grafika is komoly szakmai figyelmet keltett.

ZENE

NEKROLÓG
Szerezz zenét mindennap!
Chick Corea (1941–2021)

Február 9-én halt meg, 79 éves korában. Halálával Herbie Hancock maradt az utolsó mohikán a mai jazz legnagyobb hatású billentyűsei közül; Joe Zawinul 2007-ben hunyt el, Keith Jarrett pedig már nem koncertezik a betegsége miatt.

LEMEZ
Óriások vállán
Madlib: Sound Ancestors

A zenekészítők, előadók egy kivételes csoportjában találjuk azokat, akik mindenestől képesek belehelyezni magukat a mélyen tisztelt elődök által kikövezett hagyományba; rendre onnan merítenek nem csupán ihletet, de konkrét hangokat, egész strófákat, hangszerszólamokat.

LEMEZ
Yu Su: Yellow River Blue

A kínai kisvárosban felnőtt fiatal lány akkor találkozott először az elektronikus (tánc)zenével, amikor hat éve, a kanadai Vancouverben megkezdte egyetemi tanulmányait.

LEMEZ
Thurston Moore: Screen Time

Talán nem túlzás Moore tavalyi albumát 2020 legjobb szellemidézésének nevezni, eddigi szólólemezei közül ugyanis a By the Fire az, amelyik leginkább emlékeztet a Sonic Youth-ra, pontosabban arra, hogy milyen lenne az együttes, ha nem szűnik meg 2011-ben.

MI A KOTTA?
Eljövendő korok

Klasszikus zenei programajánló a 2021/07. hétre

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/07.


Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Szüret 2021/07.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Egy hét tudomány 2021/07.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

TUDOMÁNY

GYÓGYULÁS VR-TERÁPIÁVAL
Avatar a háztetőn

A virtuális valóságban zajló terápiás ülések ugyanolyan hatékonyak lehetnek a mentális betegségek kezelésében, mint a hagyományos pszichoterápiás módszerek. Egy magyar kutatásban a szkizofréniával élők felépülését segítik a virtuális térben, de a testképzavarokat és a poszttraumás stresszt is kezelik már VR alapú terápiákkal.

INTERJÚ
Hogy beszélnek a trollok, és hogyan szereljük le őket?
Petykó Márton nyelvész a trollkodásól

Ki minősül ma trollnak, és mi számít trollkodásnak? Petykó Márton nyelvészt a trollkodás nyelvi jellemzőiről kérdeztük.

SPORT

AZ ÓLOMLÖVEDÉKEK KORLÁTOZÁSA
Dugós puska

Az Európai Unió környezetvédelmi és egészségügyi okokból megtiltaná a vadászati és sportcélú ólomlövedékek használatát. A vadászok nem boldogok ettől.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Négy tányér téli főzelék

A hideg hétköznapokra jöjjön néhány egyszerű, még­is különleges főzelék.

ÉTEL, KIHORDÓ
Ropogó

„Vegán és húsos. Könnyű és rántott. Minőségi és gyors.” E három ellentétpárral hirdeti magát a Múzeum körút 41. szám alatt található bisztró

MIKROFILM

TÉVÉSOROZAT
Gyűlöletbe zárva
Informer

A nemzetközi terrorizmus elleni harc egyik legnagyobb kerékkötője, hogy a pánikba esett nyugati hatóságok egyszerűen nem ismerik saját társadalmukat.

TÉVÉSOROZAT
Hosszú rajongás
Mintha egy városban lennél

Martin Scorsese Fran Lebowitzcal beszélget, és élvezi. Persze, hogy élvezi, máskülönben nem készített volna hétrészes beszélgetős filmet vele, de a sorozat bizonyítékokkal is szolgál: a nagy filmrendező hol a térdét, hol a székkarfát csapkodva hahotázik, miközben Lebowitzból dől a szó.

RÖVIDFILM
A cappella
Dylan Holmes Williams: Ördögi harmónia

Kamasznak lenni maga a horror – nem véletlen, hogy a horrorfilm műfaja szívesen simul össze a tinifilmekkel.

TÉVÉSOROZAT
Firefly Lane – Szentjánosbogár lányok

Ó, azok a boldog (?) gyermekévek a 70-es évek Amerikájában, amikor mindegy volt, hogy két lány mennyire különbözik egymástól, a szomszédság automatikusan örök életre szóló barátságot jelentett!

FILM
Szabadon

Névtelen fiú menekül egy szárazságtól és éhezéstől sújtott birtokról a kopár szurdokok közé, valahol a forró Andalúziában.

FILM
A madarász fia

Nincs a filmben semmi nyílt feminizmus, a jogok kérdése csak öröklési, illetve birtokügyekkel kapcsolatban merül fel.

TÉVÉSMACI
Kondor keserűvíz

Amikor Sztupa és Troché elmentek a moziba, nem csalódtak!

PFIZER, MODERNA, ASTRAZENECA, SZPUTNYIK V: KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINÁKKAL KAPCSOLATBAN

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2021.02.18.


Négyféle engedélyezett vakcinával zajlik már az oltás Magyarországon, a Pfizer-vakcina és a Moderna-vakcina mellett már az orosz Szputnyik V vakcinával és a brit AstraZeneca vakcinájával is oltanak. Megérkezett az első adag kínai vakcina Magyarországra, amely szintén az engedélyezett vakcinák közé tartozik Magyarországon, így a közeljövőben ötféle vakcinára bővülhet a kör. Melyek lehetnek a következő engedélyezett vakcinák? Hogy alakul ki a koronavírus-védettség? Melyek a koronavírus vakcina mellékhatásai? Összegyűjtöttük cikkünkben a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket...

A VÖRÖSURALOM LECKÉJE: ERŐSZAKKAL NEM LEHET ÜDVTÖRTÉNETET CSINÁLNI – VENDÉGÜNK HATOS PÁL [HETIVÁLASZ 60]

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.02.18.


Az első magyarországi kommunista kísérlet valóságos ingovány, elfelejtett része a történelmünknek, és bizony nagyon sok csont pihen a mocsár mélyén, amiért le kell merülni, hogy jobban értsük a 20. századot – mondja a HetiVálaszban, a Válasz Online podcastjában Hatos Pál. A történész rég várt, Rosszfiúk világforradalma című könyve a napokban kerül a boltok polcaira. Hogyan épített a Tanácsköztársaságból hamis bálványt a Kádár-rendszer? Zsidóuralom volt-e 1919? Miért nem maradtak zárványban a bolsevikok eszméi? Ezekről is kérdezi a szerzőt Ablonczy Bálint és Borbás Barna.

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található...

MÁR GYÚRNAK A BEHAJTÓK A HITELMORATÓRIUM UTÁNI IDŐSZAKRA - TRÜKKÖSEN VÁLTOZOTT A KILAKOLTATÁS FOGALMA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.02.18.


Megnőtt a rezsitartozások egy főre eső összege – állítja a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ). A szervezet szerint a hiteltörlesztési és hitelfelmondási moratórium lejártával tömeges problémák jöhetnek.


A pénzügyi szakma – közölte a MAKISZ – valószínűnek tartja, hogy a Covid-járvány miatt meghosszabbított hiteltörlesztési és hitelfelmondási moratórium június 30-i lejártával megnövekszik a késedelmes hitelfizetések, illetve a fizetésképtelenség miatt felmondott hitelek száma. Szerintük ezt jelzi az is, hogy megnövekedett a közüzemi és telekommunikációs szolgáltatók felé fennálló tartozások egy főre eső összege, és a kkv szektorban megnőtt a körbetartozás mértéke...

OSZTRÁK EGÉSZSÉGÜGY SZÜLÉSTŐL A MŰTÉTIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2021.02.16.


Az osztrák egészségügy egyike azon témáknak, melyek kifejezetten megmozgatják az olvasókat, a vélemények és a tapasztalatok szerencsére kifejezetten sokszínűek. Lívia minapi posztja is hozzászólásra ragadtatott sokakat Facebookon és emailben is, ezekből válogattunk, már csak azért is, mert kiderül, az osztrák egészségügy sem fekete vagy fehér.

Katinak a sürgősségi ellátással és a szülészettel kapcsolatban is szuper tapasztalatai vannak.

„Rendkívül segítőkészek, minden modern, és ragyog az összes épület, még akkor is, ha nem egy mai darab. Én a Klagenfurt ELKI-ben szültem. Gyönyörű szülőszobák, lehetőségek tárházából lehet választani, hogyan szeretnél szülni.

Az ágy, mint egy Transformers-űrhajó, nem is tudom, hány pozícióba állítható. Mivel még korai volt ott maradni, felkísértek osztályra, ahol azonnal előkerült egy ápolónő, aki megmutatta az ágyamat egy gyönyörű kétágyas kórteremben. Minden volt. Meg benti ruha a babáknak is.

Tudta, hogy ambuláns szülést szeretnék, tehát szülök és másnap haza, de a protokoll szerint 5 napra kellett felvegye az ételrendelésem.

Majd megmutatta a folyosón lévő ingyenes büfét, ahonnan nap közben szolgálhatom ki magam. Tea egész nap, kávé, azt hiszem, 13 óràig. A hűtőben joghurtok, máj és sajtkrém, kefir. Méz, és lekvár...

AUTOKRATÁK VÁLASZTÁSAI

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerzők: BÖCSKEI BALÁZS, HAJDU NÓRA
2021.02.12.


Polcnyi irodalom született az utóbbi évtizedben arról, hogy Magyarország leírható-e, és ha igen, milyen jelzős demokráciaként, vagy eleve már autokráciának kell tekinteni. E két fogalom körüli bábeli terminológiai meghatározások – és az azokkal járó demokráciaelméleti viták – önmagukban sem könnyítik meg a társadalomtudósok egyértelmű válaszadási lehetőségeit. Jelen írásnak nem is célja, hogy a demokrácia–autokrácia tengelyen egy vitán felül álló nyugvópontra helyezze Magyarországot. Álláspontunk szerint attól függetlenül is van jelentősége annak, hogy tudjuk, a választási autokráciákban milyen funkciói és kimenetei lehetnek egy választásnak, továbbá egy demokratikus fordulatot követően milyen „evolúciós” úton haladnak az előző rezsim autoriter pártjai. Példák sokasága figyelmeztet ugyanis arra, hogy egy rezsimváltást eredményező választást követően is meg van az esélye és a veszélye egy visszarendeződésnek.


A következő gondolkodásnak aktualitást egyrészt az ad, hogy bár nem olyan erős felhajtóerővel – értjük ezen, hogy kevesek által képviselten –, de Magyarország is felmerült rendszertipológiai értelemben mint választásai autokrácia (e téren leginkább Unger Anna politológusnak 2018-ban a Fundamentumban megjelent tanulmánya a referencia [A választás mint rendszerkarakterisztikus intézmény]. Másrészt szemléltetni szeretnénk, hogy a Magyarországnál kevésbé demokratikus országokban is lehetséges volt a kormány- és rezsimváltás – egyúttal üdvözüljük, hogy 2019 októberét követő ellenzéki sikerekkel alább hagyott a bojkottról való publicisztikai diskurzus is. Harmadrészt „feldobunk labdákat” az olvasóknak annak elgondolására, hogy a politikatörténet milyen példákkal szolgálhat a Fideszre nézve, ha az 2022-ben elveszíti az országgyűlési választást...


MEGLEPETÉSEK ÉVE: MEGLEPŐ, DE NEM MULATSÁGOS

HÍRKLIKK
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2021.02.18.


Orbán Viktor nemrég megrendelte: a magyar gazdaság visszaesése a világjárvány kitörésének évében legyen kisebb, mint amekkora 2008-2009-ben a globális válság idején bekövetkezett. Akkor 5,7 százalékkal zuhant a bruttó hazai termék, tehát ennél enyhébb recessziónak kellett lennie. És lőn!

Jót tettek a gazdaságnak a covid második hullámának lezárásai?

A KSH a minap azt hozta ki előzetes adatként, hogy kiigazítások nélkül a GDP csak 5,1 százalékkal zsugorodott 2020-ban. Ez úgy jött ki, hogy a negyedik negyedévben – aminek több mint a felében már nálunk is érvényesültek a szigorú járványügyi előírások – a magyar gazdaság jobban teljesített, mint július-augusztus-szeptember hónapokban, amikor szinte semmiféle korlátozás nem érvényesült. Akkor a bruttó hazai termék az előző év azonos időszakához mérten 4,6 százalékkal esett, az év utolsó hónapjaiban azonban csak 3,7 százalékkal...

MINÉL NEHEZEBB AUTÓT GYÁRT EGY CÉG, ANNÁL TÖBBET SZENNYEZHET

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2021.02.18.


Összeütközött az autóipar az éghajlatvédelemmel, és az utóbbi tört össze csúnyábban. A 2050-re klímasemlegességet kitűző Európai Unióban olyan szabályokat sikerült megalkotni, amelyeknek köszönhetően továbbra is érdemi szankciók nélkül lehet nagy és szennyező autókat gyártani az évtized végéig. Az éghajlatváltozás szempontjából kiemelkedően káros sportkocsikat pedig lényegében kivették a szabályozás alól.

Az uniós szabályozás leginkább morbid része, hogy

olyan képletet alkottak, amivel azt érték el, hogy minél nehezebb és szennyezőbb autót gyárt egy cég, annál enyhébb szabályok vonatkoznak rá
.

Ennek következtében az az érdekes helyzet állt elő, hogy nehezebb egy egytonnás kisautóval teljesíteni a kibocsátási határértékeket, mint egy 2,5-3 tonnás városi terepjáróval. Utóbbiba betesznek egy aprócska villanymotort egy parányi, sokszor még 100 kilométerre sem elég akkumulátorral, és papíron máris egy környezetbarát járműről van szó.

Pedig a technológia mai szintjén lényegében biztosak lehetünk benne, hogy egy kisautóhoz kapcsolódik kevesebb szén-dioxid-kibocsátás, különösen akkor, ha a gyártás környezetterhelését is figyelembe vesszük. Egy Land Rover terepjáró legyártása 35 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár, míg egy Citroen C1-é 6 tonnával. A kisautó kilométerenkénti 106 grammos kibocsátása mellett ez azt jelenti, hogy 273 ezer kilométer megtétele után lenne ugyanakkora a környezetterhelése, mint egy nulla kilométeres Land Rover Discovery-é.

Csakhogy az uniós szabályozást úgy alkották meg, hogy az egyetlen figyelembe vehető faktor az autók szén-dioxid-kibocsátásakor a kipufogón át a tesztek során távozó molekulák tömege. Ennek fő vesztese az alábbi ábra szerint a mezőny legkönnyebb autóit előállító Suzuki. Itt az látható, hogy az Európai Unióban legtöbb személyautót eladó gyártók a 2019-es értékesítési adataik alapján hogy állnak flottaszinten a 2015-ös, illetve a 2020/21-es kibocsátási elvárásokhoz képest...

FITNESZEDZŐ ÉS MŰVÉSZTANÁR IS KAPOTT TERMŐFÖLDET HEVES MEGYÉBEN – ITT A LEGÚJABB ÁNGYÁN-JELENTÉS

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2021.02.18.


A feudális jellegű rendszerekhez hasonlóan, a bérlőknek a kormányzó elithez való viszonya Heves megyében is döntő szerepet játszhatott az árverésre bocsátott földek kiosztásában – állítja Ángyán József, a második Orbán-kormány egykori államtitkára a földprogramot vizsgáló
legújabb elemzésében.

A második Orbán-kormány egykori államtitkára eddig 15 tanulmányban hozta nyilvánosságra a “Földet a gazdáknak!” elnevezésű program kapcsán kapcsán általa talált visszásságokat. Ángyán József az árveréses földértékesítési eljárások hátterét és tényeit elemezve tárja fel megyénként, hogy kik jártak jól a közös földek privatizálásával. Az első megyei elemzést 2016 áprilisában tette közzé.

A 2015 novembere és 2016 júliusa között, három hullámban lebonyolított, és 2016 őszén törvénnyel lezárt földprivatizáció során a szakember szerint a félrevezető kormányzati propagandával szemben elsősorban nem a helyi gazdákhoz, hanem jó kapcsolatokkal rendelkező tehetős vállalkozókhoz került a földterületek nagy többsége.

A szakember minden megyei elemzésében emlékeztet: az NFA/NFK mindezidáig nem hozta hozzáférhető és áttekinthető módon nyilvánosságra az adásvételi szerződéseket, de még csak azok összegzett listáját sem, így jelenleg csak a hivatalosan közzétett árverési eredmények elemezhetők...

JÖN A FELMONDÁS NAPJA – A NŐVÉREKTŐL FÜGG, KIBŐL LESZ TÚLÉLŐ

168 ÓRA
Szerző: 168
2021.02.18.


Van olyan intenzív Covid-osztály az országban, ahol az ápolónők nyolcvan százaléka kijelentette: nem fogja aláírni az új munkaszerződést, annak hiányában pedig a munkaviszonya március elsején megszűnik – a legfrissebb 168 Óra címlapsztorija.


Nagyon fáradtak vagyunk a Covid miatt, nagyon várjuk már, hogy mikor lesz vége ennek a megpróbáltatásnak. Közben pedig őrlődünk az új szolgálati jogviszony miatt, őszintén szólva gusztustalannak tartjuk, hogy február közepéhez közeledve még mindig nem láthatjuk, mit akarnak aláíratni velünk.

Ezt Mária, egy nagy vidéki kórház felelős beosztású nővére mondta a 168 Óra nyomtatott kiadásának legújabb számában. A lap címlapsztorijához Barát József készített összeállítást.

Mária viszi a Covid-betegekkel kapcsolatos teljes adminisztrációt, naponta öt jelentést készít el. Igaz, talán egy is elég lenne mindenkinek – akit illet. De, mint mondja, államunk és pártunk döntött, nincs apelláta. Mellette ügyel, ha éppen nincs hadra fogható fiatalabb kolléganő, mostanában naponta oltani is beáll pár órára...

A FIDESZ MEGSZÓLÍTANÁ A FIATALOKAT, DE INFLUENSZEREKKEL EZ NEM LESZ EGYSZERŰ

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.02.18.


A Fidesz nagyon szeretne nyitni a fiatalok felé. Az önjelölt spin doctorok elképzelései szerint ezt a célt segíthetnék a webes véleményvezérek, az influenszerek. A Post for Rent piacvezető ügynökségben van is állami tőke, a korábbi, illetve jelenlegi magántulajdonosoknak is van neres kötődésük, viszont megkeresésünkre egyértelműen kijelentették, ilyen programban soha nem vennének részt. A szakma többi cége sem tartja alkalmasnak a netes sztárokat a pártpolitikai üzenetek tolmácsolására.


Magyarországon a Fidesz a legnépszerűbb párt bizonyos társadalmi csoportokban, például a kistelepülések idősebb lakói között hatalmas az előnye. Máshol, így a nagyvárosi fiatalok körében azonban kevesebb híve van.

Ennek megváltoztatására többféle ötlet is felmerült a propagandagépezetnek tanácsokat adók körében, akik természetesen ezért cserébe megbízásokban reménykednek, így

- egy fiatalos tévécsatorna,

- facebookos lájkhadsereg képzése,

- egy indonéz kommunikációs sikerrecept lemásolása,

- de még a feltörekvő netes sztárok, az influenszerek bevonása is.

De vajon mennyire reálisak ezek a célkitűzések?

A témáról korábban itt írtunk, most pedig többekkel beszéltünk, elsősorban olyanokkal, akik vagy a konkrét elképzelésekkel találkoztak már, vagy az influenszerek világát ismerik jobban. Mint előbbiek mesélik, a Fideszben a 2019-es önkormányzat választás részleges kudarcai után lett hangsúlyosabb a harc az agyakért és a szívekért, vagyis a nyitás a fiatalok felé. Írásunkhoz azonban nemcsak a vezető kormánypárt, hanem általánosan is a politikai üzenet-továbbítás lehetőségeiről is érdeklődtünk...

COVID UTÁN JÖN A FEKETELEVES

G7.HU
Szerző: TÖRÖK ZOLTÁN
2021.02.16.


Ma még alaposan benne járunk a covid-válságban, talán éppen a járvány harmadik hullámának elejére érkeztünk meg februárban, de az oltások felgyorsításával van esély arra, hogy egy-két negyedév múlva magunk mögött hagyhatjuk ezt a rémálmot. Alapvetően a fejlett és gazdag országokra igaz ez – ahová Magyarország is tartozik. Az oltásokhoz lassabban hozzáférő – a régi szóhasználat szerint a harmadik világba tartozó – országok számára ennek az időpontja 2022-re, vagy még rosszabb esetben 2023-ra tolódik el.

A korlátozások vége, az élet normális kereteinek a visszaállása, és ezzel a gazdaság fellendülése azonban olyan következménnyel jár, amivel érdemes már most tisztában lennünk. Ugyanis nem valami elvont dologról, hanem húsba vágó ügyről van szó, ami a pénztárcánkba vág léket:

elkerülhetetlennek tűnik, hogy egy évtizednyi rejtőzködés után, a covid-válságot követően visszatérjen a fejlett világba az infláció.


A kormányok és a jegybankok rengeteg pénzt pumpálnak a rendszerbe azzal a céllal, hogy az a gazdasági vérkeringésbe bekerülve a fogyasztást és a beruházásokat stimulálja. Ez egy jelentős különbség az előző, a 2008-2009-es krízis kezelése során alkalmazott válságkezeléssel szemben. Akkor a hangsúly a bajba került pénzügyi szektor talpra állításán volt, és a gazdaságba injektált milliárdokból nem sok jutott az emberekhez. Nem is lett belőle infláció, annak a hétköznapi értelmében, vagyis a fogyasztói árak emelkedésének formájában. Mert egyébként igenis komoly áremelkedésre került sor például a tőzsdei árfolyam-emelkedés vagy a gyakorlatilag világszerte tapasztalható ingatlanár-emelkedés formájában.

Ami a covid-válság után jön, az abban fog különbözni, hogy az utóbbiak folytatólagos fennmaradása mellett a fogyasztói árak érdemi emelkedésére is sor fog kerülni, ahogy a korlátozások feloldásával és a normalizálódással párhuzamosan beindul mind a fogyasztás, mind a beruházási aktivitás. Hovatovább, ha erre nem kerülne sor, az lenne a nagyobb baj, mert akkor sikertelennek kellene nyilvánítanunk a válságkezelést. Ez a forgatókönyv nem tűnik reálisnak – „L” alakú válságlefutásban ma senki sem gondolkodik...

A LÉTEZETT SZOCIALIZMUS – ÉS ÖRÖKSÉGE

MÉRCE
Szerző. SZALAY ERZSÉBET
2021.02.18.


Az utóbbi hetekben azt kellett megtapasztalnom, hogy a létezett szocializmus, pontosabban az ahhoz való viszony talán a legforróbb, legmegosztóbb téma a hazai alternatív baloldal tájékán: különösen a fiatalabb korosztályok köreiben a legszélsőségesebb véleményekkel, attitűdökkel lehet találkozni, ha az 1989-ben összeomló – összeomlasztott – rendszer szóba kerül. Másik végletként a teljes hallgatással, a teljes hárítással. Egyik kedves barátom mondta is, hogy vitáinkban jobb kerülni ezt a pontot, vagy inkább ponthalmazt, mert sehova se visz, pontosabban csak konfliktusokhoz vezet, és különben is: beszélgessünk inkább a jövőről, mert az sokkal érdekesebb. Úgy látom azonban, hogy a dolog megkerülhetetlen – a létezett szocializmus kérdésköre körül nem véletlenül izzik fel újra és újra a levegő. Mert amikor az ahhoz való viszonyunkról van szó, akkor éppen, hogy a jövőről van szó: ha ugyanis a létezettet csupán egy bűnökkel – és csakis azokkal – terhelt történelmi vargabetűnek, kisiklásnak tekintjük, melyből nem származik pozitív történelmi örökség, melyet továbbvihetünk, akkor innen csak egy lépés odáig eljutni, hogy miután egyszer már hiába próbálkoztunk a kapitalizmus meghaladásával, ennek kísérletét másodszor már nem szabad megismételni. Társadalomjobbító igyekezetünkben maradjunk a fennálló rendszer alapkeretei között, meg se próbáljunk a kapitalizmust meghaladó, azt szétfeszítő megoldásokat, alternatívákat keresni. Ha viszont a létezett szocializmusban találunk olyan vonásokat, melyek rekonstruálhatóak, továbbvihetőek, vagy legalábbis tanulságul szolgálnak, akkor oda juthatunk, hogy talán mégis csak van értelme a kapitalizmus keretein túltekintve egy újszocialista alternatíván és egy ezzel adekvát stratégián gondolkodnunk.

A jövőről naponta vitatkoznak baloldali szociáldemokratáink és a náluk radikálisabb antikapitalistáink – és lehet, hogy azért nem elég termékenyek ezek a viták, mert kérdéseit eddig még nem igen helyeztük szélesebb, vagyis történelmi összefüggésrendszerbe. Hozzáteszem: a jobboldali gondolkodók és politikusok (mint majd érinteni fogom) még kevésbé. Meggyőződésem, hogy aki a jövőről gondolkodik, annak a jelenleginél árnyaltabban kell viszonyulnia az első szocialista kísérlethez, az első olyan nagy léptékű próbálkozáshoz, melynek célja a kapitalizmus keretein való túllépés volt. Jelen írásomban (a nagyjából adott terjedelmi korlátok között) erre, vagyis a létezett szocializmus többoldalú elemzésére vállalkozom – a téma bővebb kifejtése megtalálható az elmúlt negyven évben megjelent, több mint kéttucatnyi, többségükben empirikus kutatásokra alapozott könyvemben. (Ezekhez képest persze mostanra mondanivalóm új mozzanatokkal is bővül)...

EGYRE TÖBBEN ÉREZHETIK ÚGY, HOGY A KORMÁNY KISZÚR VELÜK A KELETI VAKCINÁKKAL

HVG360
Szerző: GÁTI JÚLIA
2021.02.18.


A kormány először szembesül azzal, hogy sokan nem várják, hanem visszautasítják az oltást. Az orosz és kínai vakcinák iránti bizalmatlanság csökkentése nem prioritás. Igaz, a beszerzés célja nem is feltétlenül az volt, hogy fel is használják a milliószámra vásárolt keleti oltóanyagot.

Nem igaz a városi legenda, hogy az orosz vakcinával történő oltásra csak a renitens fővárosban, annak is jobbára csak az ellenzéki vezetésű kerületeiben élők kaptak behívót. Ha most még úgy tűnhet, hogy büntetés a felajánlott Szputnyik oltóanyag, a következő hetekben, amikor megkezdik a beérkezett félmillió adag kínai oltóanyag felhasználását, akár már a kisebbik rossznak is tűnhet az orosz készítmény.

Bár a hivatalos közleményekből sosem egyértelmű, mi mennyi, úgy tudni, hogy az ígéretek szerint márciusban 600 ezer Pfizer-, 500 ezer orosz és negyedmillió adag AstraZeneca-oltóanyag érkezik. Miközben Magyarország közel 20 millió adag vakcina európai uniós szállításának várományosa, ami bőven elegendő a felnőtt lakosság beoltására, Orbán Viktor azt mondja, hogy 3,5 millió embert unión kívüli, vagyis orosz és kínai készítménnyel akarnak óvni a fertőzéstől. Kérdés, lesz-e rá ennyi jelentkező. Igaz, a keleti vakcinabeszerzéstől külpolitikai – és feltehetően anyagi – hasznot remélő kormánykörök szempontjából ez másodlagos...

SZABAD SZEMMEL: AZ UNIÓ TAGJAI KÖZÜL IDÁIG CSUPÁN MAGYARORSZÁG VETT AZ OROSZ SZPUTNYIK V-BŐL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.02.18.


Reuters


Hírek szerint az EU megelégelte, hogy Magyarország a füle botját nem mozgatja a Lex Soros ügyében hozott ítélet kapcsán, noha köteles volna végrehajtani az Európai Bíróság döntését. Három beavatott forrás is az közölte névtelenséget kérve, hogy a Bizottság ma jelenti be az újabb szerződésszegési eljárást, mivel az Orbán-kormány nem hajlandó módosítani a jogszabályon, amely arra kötelezi a civil szervezeteket, hogy bizonyos összeghatár felett jelentsék be, ha külföldi támogatást kapnak.

Az EUB tavalyi verdiktje kimondja, hogy a jogszabály diszkriminatív és igazságtalanul korlátozza mind az érintett NGO-kat, mind azokat, akik a határon túlról segítik őket. Sérül a személyes adatok védelme, valamint az egyesülési szabadság elve is. A magyar fél egyelőre nem válaszolt, amikor a hírügynökség megkereste a fejlemény miatt.

A nyomásgyakorlás részeként a menet ilyenkor az, hogy az unió levélben értesíti véleményéről a magyar vezetést és annak két hónapja van, hogy reagáljon. Ha ez idő alatt nem változik semmi sem, akkor a Bizottság kérheti az Európai Bíróságot, hogy vessen ki kemény pénzbüntetést Budapestre.

Orbán Viktor azonban visszautasítja, hogy megsértené a közös normákat, noha az unió szerint így áll a dolog a bíróságok, a média, a civil szervezetek és a tudományos-oktatási intézmények függetlensége, továbbá a bevándorlást szabályzó törvények kapcsán. Amikor a politikus a múlt szeptemberben interjút adott a Reutersnek, azt válaszolta a bírálatokra, hogy ő szabadságharcos.

Yahoo/AP

A Visegrádi Csoport fennállásának 30. évfordulóján rendezett krakkói csúcstalálkozón az Európai Tanács elnöke méltatta a regionális együttműködés jelentőségét, de arról is beszélt, hogy a tömörülésnek tiszteletben kell tartania a demokratikus elveket. Michel szavai nyilvánvalóan Magyarországnak és Lengyelországnak szóltak, miután mindkettőt vonakodó tagállamként tartják számon és gyakran bírálják, mivel beleártják magukat az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségébe.

Orbán Viktor előzőleg azt hangoztatta a csúcstalálkozón, hogy a térség nemzetei védeni kívánják az uniót a külső veszélyekkel szemben, de nem kérnek abból, hogy Brüsszel birodalmat építsen, mert számukra fontos a nemzeti szuverenitás megóvása. A miniszterelnök egyébként később kétoldalú megbeszélést folytatott lengyel kollégájával.

Az eseményen a négyek azt sürgették, hogy gyorsítsák fel a vakcinák beszerzését minden megbízható forrásból, mert csakis az oltások révén lehet úrrá lenni a járványon és beindítani a gazdaságokat. Kiemelték, hogy itt nem számíthatnak geopolitikai szempontok, csak az, hogy a készítmények biztonságosak és hatékonyak legyenek. A jelentés hozzáteszi, hogy az unió tagjai közül idáig csupán Magyarország vett az orosz Szputnyik V-ből, be sem várva, amíg az európai hatóság engedélyezi annak használatát.

Michel azt közölte, hogy az EU vezetői a jövő héten tárgyalnak a termelés növeléséről, illetve az oltóanyag gyorsabb beadásáról. A szervezet közben bejelentette, hogy további 300 millió adagot vesz a Modernától és csaknem negyed milliárd eurót fordít a mutánstörzsek feltartóztatására. Előzőleg a Pfizer arról írt alá szerződést Brüsszellel, hogy további 200 millió adagnyi készítmény szállít.

Washington Post

Az észt hírszerzés szerint Oroszország arra játszik, hogy a koronajárvány meggyengíti a Nyugatot. A tallinni titkosszolgálat éves jelentése kiemeli, hogy Moszkva azt reméli: a Covid-19 hatására lazul a nyugati egység, ily módon az orosz hatalom nagyobb szerephez jut nemzetközi ügyekben, ugyanakkor hanyatlik a másik oldal befolyása. Kiindulópontja az, hogy a nyugati országok kénytelenek a hazai politikára összpontosítani, beleértve a gazdaság állapotát, ám ennélfogva feljöhetnek a populista és szélsőséges mozgalmak.

Az összefoglaló rámutat: a Kreml a maga részéről igyekszik felszítani a lángokat és ráerősíteni ezekre az irányzatokra. Ezért az orosz ügynökök az idén is megpróbálnak ellentéteket kelteni a nyugati társadalmakon belül, illetve azok között. Továbbá igyekeznek elmélyíteni a már meglévő törésvonalalak, pl. az EU-ban.

Céljuk egyben, hogy lejárassák a nyugati vakcinákat, mert akkor kedvezőbb megítélés alá esik majd a Szputnyik V, illetve Moszkva úgy állíthatja be, hogy a legelsők között kínált megoldást a fertőzésre. Saját készítményét már most is nagy erőkkel propagálja, a többi közt Magyarországon.

Az észt hírszerzési elemzők óvnak a kínai technológiától is, mert abban biztonsági fenyegetést látnak a világ többi részével szemben. Az 5G hálózat, a korszerű műholdas GPS-rendszer, a felhőszolgáltatások és mesterséges intelligencia mind-mind olyan terület, ahol Peking már vezető szerephez jutott, vagy az élre akar törni. Szándéka azonban egyértelműen az, hogy a világ tőle függjön ebben a vonatkozásban.

Reuters

A szlovák kormány elvileg ma hozza meg döntését, Horvátország viszont már puhatolózó tárgyalásokat kezdett az orosz vakcina beszerzéséről. A horvát egészségügyi miniszter a zágrábi orosz nagykövettel folytatott megbeszélés után arra kérte a szakhatóságot, hogy ne várjon az EU-ra és fontolja meg a szer engedélyezését. Az EU-n belül orosz és kínai szert idáig egyedül csak Magyarország vett, amely amúgy is sokszor összeütközésbe kerül Brüsszellel.

A horvátok úgy gondolják, hogy kérik az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását, de nem okvetlenül várnak arra. A miniszter kijelentette, hogy most saját szakértőiknek kell adatokat be beszerezniük a Szputnyik V hatékonyságáról és biztonságáról, illetve az engedély feltételeiről. Szerinte a válasz napokon belül megszületik ezekben a kérdésekben. Arra hivatkozott, hogy minden országnak gondoskodnia kell polgárainak egészségéről, és nem baj az, ha nem az unión belül találják meg a megoldást, főként ha az EU késlekedik a szállításokkal.