2021. március 22., hétfő

A MAGYAR ORVOSI KAMARA ELNÖKSÉGÉNEK KÖZLEMÉNYE A SÚLYOSBODÓ JÁRVÁNYHELYZET TEENDŐIRŐL

MAGYAR ORVOSI KAMARA
Szerző: MOK ELNÖKSÉGE
2021.03.22.


A COVID-19 betegség minden eddiginél erősebben támad. A baj nagy, és ha nem vigyázunk, még nagyobb lesz. A népességarányos halálozási mutatókban napok óta elsők vagyunk a világon, a kórházi osztályok túlnyomó része már COVID-osztály, az intenzív osztályok sokszoros terhelés alatt vannak, a műtők leálltak, az ott lévő lélegeztetőgépeken is már COVID-betegek küzdenek az életükért. A vezényelhető egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak önkénteseket keresnek a kórházi munka segítésére.

A járvány legyőzése, az ország kinyitása, a negyedik hullám megelőzése az oltási program gyors, eredményes végrehajtásán múlik. Ebben kifejezetten jól állunk, de az, hogy most, a harmadik hullám csúcsán hányan kerülnek kórházba, hány honfitársunkat veszítjük el, az a korlátozó intézkedéseken és a lakosság önfegyelmén, szabálykövetésén múlik. Ezért egyszerre kell erőltetett menetben folytatni az oltási programot és erősíteni a személyes védekezést, távolságtartást, kapcsolat-minimalizálást.

A helyzet rendkívül súlyos, ezért a Magyar Orvosi Kamara elnöksége mindenkitől azt kéri, hogy csak rendkívül indokolt esetben mozduljon ki otthonról.

Kérjük a lakosságot, hogy

-tervezzék meg a bevásárlást, lehetőség szerint hetente maximum 1 alkalommal menjenek boltba,

- közeledik a tavasz, az egyedül végzett kerti munka veszélytelen, de ne a barkácsáruház legyen az új pláza, ahol közösségi életünket éljük,

- aki teheti, mellőzze a tömegközlekedési eszközöket,

- ne látogassuk szeretteinket, ne találkozzunk barátainkkal, jelenleg ezzel vigyázunk a legjobban rájuk,

- ne menjenek hétvégén a közkedvelt parkokba, tavakhoz, kirándulóhelyekre,

- kerüljenek minden halasztható utazást, belföldön is,

- idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás, hogy jövőre is meglocsolhassuk szeretteinket.

A találkozások csökkentése, a távolságtartás, a helyes maszkviselés és a kézmosás most emberéletek számában mérhető személyes felelősség.

Tudjuk, hogy mindez sok lemondással jár, mindenki vágyik a szabadabb, korlátozás nélküli életre, de idő előtti lazítással ne tegyük eredménytelenné az eddigi korlátozásokat. Ma Önökön múlik, hogy az intenzív osztályokra olyan terhelés hárul-e a közeljövőben, ami már korlátozza az ellátás biztonságát.

Kérjük a döntéshozókat, hogy

- azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát,

- tiltsák meg közterületen 3 főnél nagyobb beszélgető csoportok kialakulását, ez alól kivételt csak az egy háztartásban élők jelenthessenek,

- rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban kizárólag az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva, és a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége

EURÓPÁBAN IS PÁRATLAN ÉRTÉKET TESZ TÖNKRE A TATAI ÓRIÁSHOTEL, DE ÁTERŐSZAKOLJÁK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ATTILA
2021.03.22.


Egy ideje mintha csend lenne a Hell energiaital-gyártó csoport tatai szállodaprojektje körül, amely tavaly országos botrányt okozott. A Válasz Online bemutatja, hogy a háttérben bizony most is gőzerővel zajlik az akadályok elhárítása az építkezés elől. Elfogadták ugyanis az építési szabályzatot, ami utat nyit a hotelnek. Minden jel arra mutat: a város vezetése a végsőkig elszánt, hogy tönkretegye Tata európai szinten is páratlan értékét. Egészen ritka csoda ugyanis, hogy egy város szíve egyetlen mesterien megkomponált, festői angolkert. Ebben az ügyben tehát sokkal nagyobb a tét, mint hogy valahova felhúznak egy mégoly ronda épületet...

VISSZAÉL A KORMÁNY A HÁZIORVOSI RENDSZER HUMÁN ERŐFORRÁSAIVAL

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.03.22.


Egy háziorvos több mint két hónap alatt a hozzá tartozó páciensek mintegy húsz százalékát tudta beoltani. Sokkal többre is képes lenne, ha megkapná hozzá a megfelelő mennyiségű vakcinát, valamint a jelentkezők listáját. Csakhogy ezen a területen is káosz uralkodik. A gyakran emlegetett oltási tervvel pedig a Hírklikknek nyilatkozó Komáromi Zoltán sem találkozott.


Lassan már ott tartunk, hogy mindenkinek van egy története az „oltakozásról”. A Hírklikk egyik olvasója azt mesélte, hogy sikerült megkapnia a kínai vakcinát. Mégpedig úgy, hogy sokáig semmiféle értesítés nem érkezett, mikor és hol számíthat az oltásra. Emiatt egy szép napon felhívta a háziorvosát, aki azt mondta, ha megfelel neki a kínai, akkor akár azonnal mehet érte és beoltja. Egy másik történet arról szól, hogy az egyik háziorvos értesítette a páciensét, valaki lemondta az oltást, helyette elmehet az oltópontra. Az illető így is tett, de a kórházból hazaküldték, miután az ő neve nem szerepelt a listán, csak azé, aki elállt tőle. És sorolhatnánk még a különféle eseteket.

Mindez a rendszerből következik, káosz van – összegezte az eddigi tapasztalatokat Komáromi Zoltán háziorvos, aki közvetlen közelről láthatja, hogy a kormányzati sikerpropaganda mekkora fejetlenséget igyekszik elfedni. Mint mondta, neki két-három órát szinte minden nap elvesz a munkaidejéből, hogy megpróbál rendet teremteni az adminisztrációban. Küldenek ugyanis egy listát azokról, akiket központilag kijelölnek az oltásra, de ebben olyanok nevei is szerepelnek, akik már kaptak vakcinát, vagy esetleg időközben meghaltak. Az is rapszodikus, hogy kiket kellene oltópontra küldenie és kiknek adhatja be ő maga a vakcinát. Szavai szerint visszaélnek a háziorvosi rendszer humán erőforrásaival. Hozzátette, ha több oltóanyagot juttatnának el hozzá, több embert is be tudna oltani naponta, de főleg az lenne hasznos, ha rájuk bíznák a szervezést...

VAKCINAHAJNAL, AVAGY HOGYAN SZÉGYENÍTI MEG MÜNCHAUSEN BÁRÓT ORBÁN VIKTOR

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.03.19.Számokkal mutatom be hogy torzítja a valóságot Orbán amikor arra fogja az oltásmizériát, hogy nincs elég oltóanyag. Orbán maga mondta, hogy a védekezés sikerét a halálozások száma mutatja, a járványt emberéletekben mérjük. Sikeres az a miniszterelnök, akinek az antikormányzása oda vezetett, hogy lakosságarányosan Magyarországon haltak meg a 7. legtöbben a 221 monitorozott ország közül a vírus következtében? És ez az arány egyre romlik...

ORBÁNÉK TOVÁBB FORGÁCSOLJÁK A KÖZBIZALMAT

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.03.22.


Komoly törvényességi és adatkezelési problémákat vet fel az az újabb levél, amelynek kiküldéséről nemrég a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt. Így kommentálta Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke Gulyás Gergely bejelentését.


A miniszter azt közölte, hogy a tiszti főorvos külön levélben akarja megkérni azokat a 65 év feletti embereket, akik még nem regisztráltak az oltásra, hogy tegyék meg. Müller Cecília azt kívánja elérni, fontolják meg, hogy érdemes-e beoltatniuk magukat. A miniszter nagy eredménynek nevezte, hogy az érintett korosztályhoz tartozók kétharmada már jelentkezett az oltásra és sajnálatosnak minősítette, hogy több százezer idős ember még hiányzik a listáról.

Aligha van törvényes jogalap az újabb levél kiküldésére és az is lényegi kérdéseket vet fel, miképpen hozhattak létre egy új adatállományt – a még nem regisztrált idős emberek neveivel. Majtényi László szerint ez az ügy ismét komoly problémákra mutat rá. Hiszen emlékezetes, a regisztráció eleve önkéntes, tehát nem érheti hátrány azokat, akik ezt – bármilyen okból – elmulasztották. Már az is sértette a jogot, hogy az oltásra jelentkezők adatkezelését a propagandaminisztérium feladatává tették. Ez joggal keltette azt a gyanút – amire már sokan rámutattak -, hogy a regisztráció nem is a járványügyet szolgálta, hanem inkább a jövő évi választás előtti adatgyűjtést...

ORBÁN ELSZIGETELŐDIK, VAGY ÚJ JOBBOLDALT ÉPÍT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.03.22.


Szükség esetén már a magyar választások előtt döntene Vera Yourová uniós biztos a jogállami mechanizmus alkalmazásáról és az uniós pénzek esetleges megvonásáról, ezzel pedig kínos helyzetbe hozná 2022-ben Orbán Viktort, a Die Presse cikke szerint. Ráadásul a magyar miniszterelnök, már a Fidesz egykori pártcsaládjára sem számíthat. Eközben a brit Daily Express arról számol be, hogy Orbán más populistákkal összeállva akar nagy és erős jobboldali pártközösséget akar létrehívni.


Szenzációszámba ment Szijjártó Péter az orosz médiában, miután ő lett az első európai politikus, aki a Szputnyik V vakcinával oltatta be magát, ami azért mégsem akkora csoda, hiszen Magyarország lett az első uniós ország, ahol engedélyezték az orosz oltóanyagot. A magyar külgazdasági és külügyminiszter az oltásáról a Facebookon tett közzé egy bejegyzést – erről olvastunk többek között a Russia Today TV honlapján is. A képhez fűzött kommentárból az is kiderül, hogy az elkövetkező két hétben 680 ezer újabb adag érkezik hazánkba, amiről a tárcavezető az orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel egyezett meg. Egyébként összesen 2 millió dózist rendelt az Orbán-kormány. A cikk megemlíti, hogy Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő pedig a kínai Sinopharm vakcinával oltatta be magát.

Miután másfél millióan már megkapták valamely koronavírus elleni vakcina legalább első dózisát, 421 ezren pedig már mind a két oltást, a cikk azt írja, hogy a statisztikák szerint Magyarországon az átoltottsági arány az egyik legmagasabb Európában. Annak ellenére, hogy továbbra sincs uniós engedélye az orosz oltóanyagnak, gyártásukra szinte sorban állnak a legkülönfélébb országok. Legutóbb pedig a bajor tartományi miniszterelnök, Markus Söder sürgette az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy mielőbb adjon véleményt a szerről, noha az uniós hatóság március elején már munkához is látott.

Babák és történeteik

Ha vége lesz a járványnak, és valaki netán Észak-Karolinába téved, ne hagyja ki a Spencer Múzeumot, mert ott a Budapesten született Adrianne Brown festett porcelánbabái vannak kiállítva. A Salisbury Post hírei között szerepel ugyanis, hogy két díjnyertes babát adományozott Brown a múzeumnak, s ebből az alkalomból be is mutatja a helyi lap a szobrász hölgyet, akitől megtudjuk, nagyanyja küldött rendszeresen számára porcelánbabákat karácsonyra, miután Adrianne az Egyesült Államokba költözött. Innen jött az ihlet, hogy babákat varrjon, sőt mindegyikhez egy-egy történetet is kitalál. Porcelánbabáival először 1995-ben nyert díjat a Santa Fe Nemzetközi Babaművész Kiállításon.

Miért hasonlít a 3T-re a Demeter-féle kultúrharc?

A kulturális háborúban újabb frontot nyitott a kormány, pontosabban Demeter Szilárd a magyar popzene 23 milliárd forintos reformjának meghirdetésével – vette át az AFP tudósítását számos portál, többek között a YahooNews is. Demeter szerint ugyanis a magyar popkultúra tudja igazán kifejezni a sajátos magyar jellemet, a jövőképet és a történelmi tapasztalatot egyszerre. Demeter, aki 110 százalékos orbánistának tartja magát, arról is beszélt, felvetődik a kérdés, vajon lesz-e még 100 év múlva is magyar kultúra? A miniszteri biztos író és amatőr basszusgitáros a cikk írójának, Peter Murphynek, hangsúlyozta, hogy baloldali liberálistól kezdve szélsőjobbig és marxistáig mindenki belefér a tervbe, ha minőségi zenét alkot. A kultúrháborúról szólva a szerző az előzmények között megemlíti többek között a CEU elűzését, a színházak kontroll alá helyezését.

Megyeri Ferenc punk énekes szerint a kormány azonban már most cenzúrázza a dalokat, sőt Soros György feliratú pólóban nem engedték a színpadra. Koncz Zsuzsa is beszélt arról, hogy az elmúlt 10 évben egyetlen állami meghívása sem volt. Neki erről a popreformról az egykori 3T (Tiltott, Tűrt és Támogatott) megkülönbözető politikája jut az eszébe, mert azt tapasztalta, minél közelebb megy valaki a rezsim mézes csuprához, annál könnyebben tud enni belőle.

Jourová azt ígéri, szükség esetén megvonja az uniós pénzeket

Vera Jourová uniós bizottsági alelnök gyors döntést akar a jogállami normák megsértése esetén kilátásba helyezett uniós pénzek megvonásáról – írja a Die Presse. S amennyiben erre – a tervek szerint – akár az idén már sor kerülne, akkor az időzítés igencsak érzékenyen érintené a választások előtt álló Orbánt, nem beszélve arról, hogy már nem élvezheti az Európai Néppárt támogatását sem.

S nem lenne jó start az új pártcsalád gründolásához sem. A legfőbb probléma persze az lenne, hogy a "COVID-segélytől" megfoszthatnák Magyarországot 2022 elején.

A britek érdeklődve nézik a Orbán ügyködését az EU-ban

A brit média egy bizonyos része, például a Daily Express vasárnapi kiadása előszeretettel foglalkozik a magyar kormány uniós konfliktusaival, s talán nem véletlenül a Brexit után – most például azzal, hogy Orbán Viktor egy új szuper csoportosulást akar létrehozni populista, szélsőjobboldali pártok beszervezésével, amelynek legfőbb célja lenne az unió további integrációját megakadályozni. S ez, Orbán szerint, akár a második legnagyobb pártcsalád is lehetne Brüsszelben. Akár a Konzervatívok és Reformisták valamint az Identitás és Demokrácia csoportok összevonásával. A lap arról ír, ő ugyanis igazából egyikhez sem akar csatlakozni, sokkal inkább saját alapítású politikai közösségben gondolkodik.

MAGÁNBESZÉLGETÉS - JAKAB PÉTER 1.ÉS 2. RÉSZ (JUSZT LÁSZLÓ MŰSORA)

TV13
Szerző: JUSZT LÁSZLÓ
2021.03.11. ésREMÉNYTELEN HELYZETBE HOZTA A ZÁRÁS A KISKERESKEDŐKET

MAGYAR NARANCS
Szerző: TÓTH ANDRÁS
2021.03.22.


Üzleteik mielőbbi nyitását sürgetik a kiskereskedők és más kisvállalkozók, akik a járványügyi intézkedések miatt kényszerültek bezárni, ezátal elestek jövedelmüktől.

Egyre több, különböző iparágban dolgozó kisvállalkozó háborog azért, mert üzletüket zárva kell tartani, támogatást nem kapnak az államtól, így megélhetésük került veszélybe. A múlt héten a Magyar Szolárium Egyesület kért segítséget Gulyás Gergelytől, de lapunk írt arról is, hogy nehéz helyzetbe kerültek az önfoglalkoztató egyéni vállalkozók (iskolai büfések, falusi kiskocsmát működtetők), a bértámogatást csak több hónapos késéssel megkapott vendéglátósokról nem is beszélve.

Nyitást szeretnének a kiskereskedők

Egy szolnoki divatáru-kereskedő felhívást tett közzé egy Facebook-csoportban. Azt írta, "nem tudom, vajon a kormány ezzel a lezárással direkt módon akarja-e tönkretenni a magyar kisvállalkozók nagy részét, vagy csak egyszerűen a kompetencia hiánya miatt hoztak egy ennyire abszurd és kettős mércét alkalmazó intézkedést. Konkrétan a legnagyobb baj ezzel - és most sok tízezer kényszerbezárt kisvállalkozás nevében is írok -, hogy alapból most is a multik érdekeit szolgálja az intézkedés!" - írta a vállalkozó. Szerinte ugyanis a nyitva tartó multiknál az élelmiszereken kívül továbbra is minden megvásárolható, ráadásul ezekben az üzletekben egyszerre több száz ember is tartózkodhat, nem úgy, mint egy kis boltban. "Akkor hol is van nagyobb fertőzésveszély?" - tette fel a kérdést. Példaként megemlíti, hogy Görögországban a nyitva tartó szupermarketekben le vannak takarva az úgynevezett non-food termékek, hogy az üzletláncok ne juthassanak igazságtalan versenyelőnyhöz...

"MAGYARORSZÁG ELSŐ SZÁMÚ MELEGE VAGYOK" | INTERJÚ LAKATOS MÁRKKAL

PARTIZÁN
Szerző: GULYÁS MÁRTON
2021.03.22.A Partizán POP eheti vendége Lakatos Márk stylist, műsorvezető, divat-és látványtervező. Vajon a több mint két évtizedes működésével a magyar médiában segítette vagy erősítette a magyarországi nők testképzavarait? Az általa vezetett szépség- és átalakító műsorokkal milyen hatással volt a kortárs képiség nyomasztó túlszexualizáltságából fakadó teljesíthetetlen elvárásokra? Nyíltan felvállalt melegsége biztosított-e számára megkülönböztetett státuszt a magyar nyilvánosságban? És ha így van, reprezentánsa-e a magyarországi melegnek?

EMLÉKSZIK MÉG VALAKI A RÉGI FIDESZRE, AMELY MA MÁR A KÍNAI NÉPIRTÁST TÁMOGATJA?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.03.22.


Nem is annyira észrevétlenül, de Kína megváltozott, a régi időkre jellemző személyi kultusz, erősödő diktatúra, embertelen elnyomás és terjeszkedés jellemzi a kommunista diktatúrát. A nyugati nyitásnak vége, amiről Hong Kong lakói tudnának bővebben beszámolni. Már kínai hajók százai vesznek körül olyan szigetet, amit kiszemeltek maguknak, az ujgurokkal szemben konkrétan népirtás zajlik, ahogy az amerikai külügyminisztérium nyilatkozott és népirtásnak minősítette a kínai embertelenséget.

Kína agresszív terjeszkedésével és az emberi jogsértések erősödésével szemben minden kulturált és civilizált ország tiltakozik, Magyarország nem tartozik ezek közé. Mindez azért is furcsa, mert a jobboldali sajtó írt még két évvel ezelőtt arról, hogy az ujgurok a magyarok rokonai. Az ujgurok nyugatra szakadt testvéreiknek tartják a magyarokat, még Csíksomlyóra is ellátogatnak, a pörköltjük majdnem olyan, mint a magyaroké, s a kalocsai hímzés motívumai vannak tulipánokkal a népviseletükön, miközben azonos szavaink is vannak.

Ha úgy tetszik, ők is “határon túli magyarok”, de ez nem érdekli a “nemzeti” magyar kormányt, mert az ujgurokat elnyomó, népirtó kínai kormánnyal üzletel. Miközben a világ minden más civilizált népe felemeli a hangját az ujgur népirtás, az átnevelőtáborok, a kényszermunka-táborok, az ujgurok üldözése, megerőszakolása ellen, addig éppen a magyarok nem szolidárisak a rokonaikkal szemben, és az elnyomóik mellé állnak. Nincs annál cinikusabb, aljasabb és mocskosabb nyilatkozat, mint amit Szijjártó elengedett azt követően, hogy végre az EU is szankciókat jelentett be Kínával szemben.

Ezek a szankciók is csak jelképesek, de legalább erkölcsi kiállást jelentenek egy elnyomó diktatúrával, népirtó rezsimmel szemben, amely mellesleg nemcsak az ujgurokat, hanem a kínai keresztényeket is üldözi, de ez nem éri el a keresztényüldözés elleni államtitkárság ingerküszöbét, mert a szervezett bűnözői csoportként működő korrupt magyar kormány jó üzleteket köt saját zsebére és a magyar adófizetők kárára a kínai kommunista diktatúrával. Orbán, akinek Fidesz nevű pártja egykor még tiltakozott a tienanmen téri vérengzés ellen, 2017-ben ezen a téren koszorúzta meg a kínai kommunisták hősi emlékművét...


MIT LEHET TUDNI AZ ITTHON MOST ENGEDÉLYEZETT KÉT ÚJABB VAKCINÁRÓL?

HVG
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2021.03.22.


Ismét kelet felé indultak a kormány fürkészői és portyázói, az operatív törzs is megerősítette, hogy az OGYÉI két újabb koronavírus elleni oltóanyagot engedélyezett Magyarországon. A Covishield gyakorlatilag az AstraZeneca megfelelője, amit Indiában állítanak elő, a CanSino pedig egy kínai vektorvakcina, amely egy diplomáciai bonyodalomnak is köszönheti, hogy nem lett belőle a világ első koronavírus elleni oltóanyaga. Kérdések bőven akadnak, cikkünkben ezért azt próbáltuk összeszedni, mik a legfontosabb tudnivalók a két újabb vakcináról...

AZ RNS-ALAPÚ VAKCINA LEHET A CSODAFEGYVER A MALÁRIA, HIV-VÍRUS ÉS BIZONYOS RÁKTÍPUSOK ELLEN IS

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2021.03.22.A koronavírus elleni harc csodafegyverének bizonyuló hírvivő RNS-alapú vakcinák eddig elképzelhetetlennek hitt távlatokat nyitottak a biotechnológiában és az orvoslásban. Kézzelfogható közelségbe került például a hatékony védekezés néhány olyan fertőző, daganatos és öröklődő kór ellen, amelyek napjainkban milliók életét rövidítik meg évekkel szerte a világon.

Évente mintegy 250 ezer csecsemő születik évente öröklődő sarlósejtes vérszegénységgel, amely főként az afrikai, mediterrán vagy dél-ázsiai gyökerekkel rendelkező emberekben fordul elő. A vörösvérsejteket a kór sarló alakúvá deformálja, amelyek így problémákat okoznak a véráramban, ami súlyos esetben szív-, tüdő- és veseelégtelenséggel járhat. Az immunrendszerre halálos csapást mérő HIV-vírussal még mindig 38 millióan kénytelenek együttélni a világon, míg az Anopheles szúnyog terjesztette malária miatt 2019-ben 400 ezren lelték halálukat, és több mint 200 millióan kapták el a kórt. Ezeknek a betegségeknek a többsége az afrikai és a dél-amerikai kontinenst fenyegeti a leginkább, ezért egy olcsó és tömegesen alkalmazható módszer jelentené a legjobb megoldást. Ennek reményét hozhatja el az mRNS-technológia, ami a CRISPR génszerkesztési eljárással ötvözve azt jelenthetné, hogy a jövőben a géntárápia ára nem haladná meg a jelenlegi koronavírus elleni vakcinák árát...

A KÓRHÁZBAN ÁPOLT KORONAVÍRUS-FERTŐZÖTTEK TÖBB MINT TÍZ SZÁZALÉKA GÉPI LÉLEGEZTETÉSRE SZORUL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: LOVAS ANDRÁS
2021.03.22.


A harmadik hullám nagyobb terhelést jelent az egészségügyre, mint amekkorát az első vagy a második hullám okozott. Jelenleg a kórházban, az igen jelentős mértékű betegbeáramlás miatt, a kompetencia szintek nemegyszer összemosódnak. Az ápolási osztályon nem ritka, hogy mire végeznek a reggeli kiosztásával, az etetéssel, addigra következhet az ebédosztás. Az országos adatok hiányában nem ismerjük a COVID miatt intenzív osztályon fekvők számát, ami magasabb, mint ahányan lélegeztetőgépre szorulnak, ugyanis nem minden intenzív osztályon fekvő, koronás beteget kell lélegeztetni. Tovább növeli a leterheltséget, hogy nem csak COVID-19 betegek fekszenek az ország intenzív osztályain, és hogy számos, a SARS-CoV-2 vírusfertőzés alól felszabadított, a COVID-19-ből gyógyultnak minősített beteg továbbra is gépi lélegeztetésre szorul. A mai cikkben a kórházba kerüléstől, az intenzív osztályra történő betegfelvételig tartó folyamatról írok. Lovas András cikke...

ILYEN, AMIKOR A JÁRVÁNYADATOKAT NEM POLITIKAI HASZONSZERZÉSRE HASZNÁLJÁK, HANEM TÁJÉKOZTATÁSRA

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.03.22.


"Köszönjük a felhasználóinknak a számos érdekes javaslatot és észrevételt, amelyeket a fejlesztő és elemző csapattal együttműködve beépítettünk a COVID 19 információs weboldal egyes részeibe."


Péntek reggel egy felugró ablakban ez az üzenet fogadta a látogatókat a cseh egészségügyi minisztérium koronavírus tájékoztató honlapján. A szöveg pedig nem a Magyarországon megszokott politikai reklám: a csehek itthonról nézve tényleg döbbenetesen részletes, de ami még fontosabb, a járványhelyzet megítélése szempontjából fontos és használható adatokat osztanak meg.

A tájékoztató honlapjuk pedig valóban folyamatosan bővül. Miközben nálunk az elmúlt nagyjából tíz hónapban a megyei térkép átszínezésével és a rendőrségi intézkedések napi frissítésével sikerült fejleszteni a koronavirus.gov.hu-t, addig Csehországban bárki megnézheti, hogy az egészségügyi kapacitásokból mennyit visz el a Covid, hogy a régiójában hány 35 és 44 év közötti nő kapta eddig el a betegséget, hogy az adott járásban mennyien veszítették életüket, vagy hogy múlt hét kedden egy adott kórházban hány embert oltottak be AstraZenecával.

A továbbiakban azt mutatjuk be, hogy a járvány szempontjából néhány kiemelten fontos mutatóról mennyit lehet tudni itthon, illetve Csehországban, és miért fontosak ezek a különbségek. (Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy az adatkezelés cseh útja csodafegyver lenne a járvány kezelésében – Csehország még hazánknál is rosszabbul áll a lakosságarányos halálozásban -, hiszen az egyéb téren elkövetett hibákat* nem ellensúlyozza, és nyilván az elérhető vakcinák mennyiséget sem befolyásolja.)...

OLTÁSELLENESEKTŐL A VÍRUSTAGADÓKIG

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2021.03.22.


Képtelenség olyan légből kapott elméleteket gyártani, amelyeknek ne lenne piaca. A dezinformáció – mondja Krekó Péter szociálpszichológus – elvont fogalomból valósággá vált.


„Sosem fogom támogatni az oltást, mert ellenőrizhetetlen, tele van vegyi anyagokkal, és túl gyanús, hogy ezt tukmálják is elég erőszakosan” – a találomra kiválasztott facebookos hozzászólás sok évvel a Covid-járvány kitörése előtt született. Pusztán azért idézzük, hogy illusztráljuk, az új típusú koronavírus megjelenésekor nem a semmiből keletkeztek az oltást ellenző vélemények. Szintén a járvány előtt készült a Závecz Research felmérése: a megkérdezettek 27 százaléka vélte úgy, hogy a védőoltás „több bajt okoz, mint amennyit használ”. 

Az oltásellenesség gyakran együtt jár a maszkviselés elutasításával és a vírustagadással. Mindazok, akik rejtelmes gazdasági vagy politikai érdekeket sejtenek az általuk hisztinek minősített járvány hátterében, nem kizárólag a kommentfolyamokból meríthetnek ihletet. 

Már a harmadik hullám is berobbant, amikor Pócs Alfréd ortopéd sebész február végén közzétett videójában – a Szent Korona másolatának társaságában – arról értekezett, hogy „ez a vírus nem létezik”, az egész járvány „hazugságra” épül. (A vírustagadók egyik vezéralakjának számító orvost – aki máskülönben önkormányzati képviselő Egerben – a gyöngyösi kórház elbocsátotta, a Magyar Orvosi Kamara elhatárolódott tőle, a rendőrség házkutatást tartott nála.) Pócs eszmefuttatása néhány nap leforgása alatt sok tízezer látogatót vonzott, de aktuális nézettségéről nem tudunk beszámolni. Ma már csak egy rövid tájékoztató olvasható ugyanis a helyén: „ezt a videót eltávolítottuk, mert megsértette a YouTube Általános Szerződési Feltételeit”. 

Az egyszerre vicces és ijesztő nézetek időnként a fősodor közelében is felbukkannak. Az összeesküvés-elméletek – úgynevezett konteók – kutatásával foglalkozó Krekó Péter szociálpszichológus, a Political Capital ügyvezető igazgatója korábban elrettentő példaként említette azt a Gyanús tények a koronavírus körül című írást, amely a kormánypárti Demokrata oldalán jelent meg tavaly februárban, és komolyan eljátszott a gondolattal, hogy a járványt Bill Gates szabadította rá az emberiségre. Hasonló színvonalat képviselt a kormányzati kommunikáció is, amikor a vírus terjedéséért az „illegális migrációt” igyekezett felelőssé tenni. 

Utóbbi már inkább a tudatos dezinformáció kategóriájába tartozik. Persze, ebben a versenyben akadnak nehezen legyőzhető vetélytársak: Krekó Péter közlése szerint a „zavarkeltésben érdekelt, államilag finanszírozott orosz álhíroldalak” a járvány kitörése óta hiperaktív üzemmódba kapcsoltak...

TRASH-CUNAMI: PACHMANN, ISTENES, VASVÁRI, BERKI

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2021.03.22.Ezen a héten nemcsak a covid, a bulvár is bekeményített. De engem sem kell félteni: szitkozódom, dudálok, büntetőfékezek. Ami a csövön kifér.

EL KELL FOGADNOD VÁLASZTOTT ORSZÁGOD ÉRTÉKEIT?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelők
2021.03.20.


A kérdés alapvető fontosságú a határátkelők életében. Magyarként Európán belül maradva sem mindig egyszerű alkalmazkodni és beilleszkedni, de még mindig könnyebb, mint egy teljesen eltérő kultúrában. A nagy kérdés az, hogy kell-e.


Talán akad még, aki emlékszik rá, amikor pár hete megírtuk, hogy fellángolt az erről szóló vita Dániában, mégpedig annak kapcsán, hogy a jobbközép ellenzéki Liberális párt bedobta, a külföldiek állampolgársági vizsgáján az interjúnak ki kellene térnie arra is, a jelentkező mennyire tette magáévá a „dán értékeket”.

A kormány sem feltétlenül zárkózik el teljesen az ötlettől, melynek részeként olyan kérdések is felmerülnének, mint jog és vallás viszonya, illetve hogy a nők szabadon választhassák-e meg a partnerüket.

Emellett a legnagyobb ellenzéki párt elképzelése szerint a jelentkezőknek levelet kellene írniuk, melyben kifejtik, miért akarnak dán állampolgárságot szerezni.

„Önmagában a jó magaviselet nem elegendő. Ha valaki dán állampolgár szeretne lenni, akkor be kell fogadnia egész Dániát” – mondta a liberálisok témáért felelős szóvivője, Morten Dahlin.

A jelenlegi szabályozásban a munkavállalás, a dán nyelvtudás és a büntetlen előélet szerepel feltételként, illetve a jelentkezőnek ki kell jelentenie, tiszteletben tartja a dán értékeket és a demokráciát. (A teljes posztot további reakciókkal itt olvashatjátok el.)

A dán Local megkérdezte olvasóit, mi a véleményük, vajon el kell-e fogadni az adott ország (ebben az esetben nyilván Dánia) értékrendjét annak, aki le szeretne ott telepedni...

VAKCINAÚTLEVÉL: AZ EGÉSZ VILÁG FORRONG - NYÁRRA NEM BIZTOS, HOGY ELKÉSZÜLHET A KÖZPONTI ALKALMAZÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: LENKEI GÁBOR
2021.03.22.


Az egészségügyi ügynökségek már több mint egy évszázada kifejlesztették a járványok leküzdésére az oltási igazolásokat. Most mégis jókora gondok látszanak ezek gyors és megnyugtató alkalmazásával kapcsolatban.


A járvány még teljes erővel dühöng, de világszerte belendülőben az oltási kampányok is, amitől remélhetőleg még az idén a visszaszorulása várható. Előbb-utóbb alighanem mindenütt enyhítenek a korlátozásokon. Sok a kérdés azonban egyelőre a nemzetközi összehangolás körül. Egyik állam sem engedne be szívesen a jövőben sem fertőzést hordozókat, az idegenforgalomból élő országok viszont sürgetik valamifajta „nemzetközi egészségügyi útlevél” bevezetését, amely igazolja, hogy tulajdonosa vagy be van oltva, vagy korábban átesett a betegségen, így az sem rá, sem a vele kapcsolatba lépőkre nem jelent veszélyt.

Nálunk is megérkeztek már az első beoltottakhoz a zöld színű plasztikkártyák, mint hírlik, igencsak megbízhatatlan adattartalommal. Ráadásul egyelőre azt sem lehet tudni, itthon mire jogosítanak majd és mire nem. Azoknak pedig, akik akár üzleti okokból, akár dolgozni a határon túlra készülnek, vagy csak végre egy felhőtlen nyaralásban reménykednek, végképp fogalmuk sincs, mire mennek majd vele. Kérdés ugyanis, hogy ha itthon olyan szinkronizációs problémák merülnek fel, mint az elmúlt napokban, hogyan sikerül majd hozzáilleszteni őket a nemzetközi rendszerekhez. (És akkor még nem szóltunk a különféle vakcinák nemzetközi elfogadottságáról terjengő hírekről és rémhírekről.)...

VILÁGVÉGE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2021.03.19.


...Nem tudom, mit látnak az ország vezetői, amikor ünnepélyesre faragott tekintettel bejárják a határrendészeti bázist, értőn szemlézik az élőerőt, valamint a technikát: ezeken a képeken az ország jelentős része jól mulat, mert néhány halálra fagyott szerencsétlenen kívül legföljebb a mi pufók tábornokainkat látja nem kevésbé pufók országvezetők társaságában. Van ebben erősen valamiféle világvégehangulat: határozottságot és erőt demonstrálni akkor is és ott is, amikor arra nincs szükség. Védeni a határt akkor is, amikor nincs ki ellen, de az indokoltnál nagyobb, eszelős túlerővel. A nagyon is kérdéses eredményességű járványkezelésről elterelni a figyelmet a határvédelemre, amelyben állítólag sikeresek vagyunk. Hogy milyen áron és milyen jogszerűtlenségekkel, azon megbotránkozik a világ: már az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) is kivonja erőit azzal, hogy nem vállal szerepet azokban a jogszerűtlen eljárásokban, amelyeket a magyar hatóságok elkövetnek. Ennek a világvégének ünnepélyes pillanata volt az állami kitüntetések átadása. Ennyire elfogult díjazás valószínűleg még az ötvenes években sem volt. Nyilván díjaztak nagy tehetségű és arra érdemes embereket, de soha olyan tömegben nem történt meg a lojalitás honorálása, mint ez évben. Ez az értékelés sajnos a középszer megemelésével egyben a díjak devalválódását jelenti. Persze azok, akik megkapták, biztosan úgy találják, helyreállt a világ rendje. Vagy még ők se találják úgy.


JAKAB PÉTER AZ ÉLRE KERÜLT, MOST Ő A LEGNÉPSZERŰBB ELLENZÉKI MINISZTERELNÖK-JELÖLT

TELEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2021.03.22.


- Jakab Péter Jobbik-elnököt az előválasztást tervező ellenzéki szavazók 30%-a látná szívesen most miniszterelnök-jelöltként – derül ki a Závecz Reserach eddig nem nyilvános márciusi felmérésből.

- A második a DK-s Dobrev Klára, aki ugyanakkor még nem jelentette be indulását.

- Karácsony Gergely főpolgármester lebegteti, hogy beszáll-e a küzdelembe, most ugyanannyian támogatják, mint Fekete-Győr András Momentum-elnököt, akinek az ellenzéken belüli népszerűsége némileg erősödni látszik az elmúlt hetek kampánya után.

- A bizonytalanok között viszont Karácsonynak látszik a legtöbb tartaléka.

- Ez a kutatás csak pillanatfelvétel, nem jósolja az előválasztás eredményét. Viszont már most látszik, hogy nem lefutott a verseny. Számok és következtetések.

Bár az őszre tervezett ellenzéki előválasztás pontos szabályait még nem hirdették ki a szervező pártok, és még messze nem egyértelmű a jelöltek névsora, a kampány már megindult egy ideje az ellenzéki térfélen. Tagadhatatlanul az egyik legfontosabb kérdés, hogy ki lesz a hat párt (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) közös miniszterelnök-jelöltje, egyben közös listájának vezetője.

A korábbi, főleg tavalyi kutatások elsősorban Karácsony Gergely budapesti főpolgármester kedvező adatait mutatták – az ellenzéken, illetve a teljes népességen belül –, ehhez képest számít meglepőnek, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje a Závecz Reserach kutatása szerint jócskán megelőzi őt. A Závecz Reserach legutóbbi pártpreferencia-mérései már nyilvánosságra kerültek, az egyes miniszterelnök-jelöltek állásáról azonban csak most jutott adatokhoz a Telex...


„MOST OLYAN VILÁGOT ÉLÜNK, HOGY HA NEM EGYEZIK A VÉLEMÉNYED, LENYOMNAK”

444.HU
Szerző: HALÁSZ JÚLIA
2021.03.22.Dr. Kiss Csaba, erdőkertesi háziorvos 
veszélyesnek tartja, hogy kis méretű rendelőjében oltópontot alakítson ki, és nem használna olyan vakcinát, ami nem kapott EU-s engedélyt. Két héttel az Átlátszónak adott interjúja után fideszes politikusok és a teljes kormánymédia vele példálózik, hogy az ellenzék oltásellenességét bebizonyítsák.

„TUDTÁK, MIT CSINÁL A NŐKKEL, DE FÉLRENÉZTEK. NEKEM ÜTNÖM KELLETT, HOGY ELENGEDJEN”

24.HU
Szerző: NAGY GERGELY MIKLÓS
2021.03.22.


Januárban még csak annyit tudtunk, hogy folyt egy etikai vizsgálat Bálint Péterrel, a Debreceni Egyetem korábbi, államilag kitüntetett dékánjával szemben, és az elmarasztalta az írót. Cikkünk után azonban többen jelentkeztek, és megrázó történeteket meséltek.


- Bálint Pétert 2020 áprilisában, a tanév közben váratlanul mentették fel dékáni pozíciójából a Debreceni Egyetemen. A József Attila-díjas, állami érdemrenddel kitüntetett író 2015 óta vezette az intézmény hajdúböszörményi gyermeknevelési és gyógypedagógiai karát.

- Lapunk januárban írta meg, hogy a távozás mögött egy zaklatási ügyben indított etikai vizsgálat állhat, melynek végén elítélték Bálintot. Ennél többet azonban akkor nem tudtunk kideríteni.

- Cikkünk megjelenése után többen jelentkeztek, hogy beszélnének Bálintról. Köztük olyanok, akik nem a Debreceni Egyetemen kerültek kapcsolatba vele, de olyan is, akinek egy több mint 30 éves története volt. Tucatnyi forrással folytattunk beszélgetéseket, ezekből kiderült, hogy Bálint visszaélései – melyek nem függetlenek az ő, felsőoktatásban betöltött hatalmi pozíciójától – jóval kiterjedtebbek térben, de időben is, mint azt januári cikkünk írásakor sejtettük.

- Ugyanakkor kirajzolódott egy rendszerszintű probléma is. Forrásaink tapasztalata szerint Bálint egyoldalú közeledéseiről viszonylag széles körben tudtak az egyetemen, de nem foglalkoztak vele. Az érintettek most, az incidensek után évekkel egyértelműen állítják: ez a félrenéző intézményi reflex az igazán súlyos probléma. Egyik forrásunk ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozza: súlyos politikai nyomás volt mindenkin, aki bármit tehetett volna.

- Cikkünk háttérbeszélgetéseken alapul, az elhangzottakat, amennyire lehetett, ellenőriztük. Forrásaink keresztnevét minden esetben megváltoztattuk.

- Bálintról több nő is azt állította: közeledését fizikai erejüket bevetve kellett megakadályozniuk.

- Az egykori dékánt mindezzel szembesíteni szerettük volna. Az író előbb hajlandónak mutatkozott, hogy beszéljen az esetekről, végül azonban nem tette meg.

- Hivatalosan senki sem kért azoktól bocsánatot, akiket intézményi keretek közt ért inzultus Bálint Péter részéről. A leginkább érintett kar vezetői akkurátusan hallgatnak...

SOKAT KÖLT MAGÁRA A KORMÁNY – MINDENKIT ELŐZ A MAGYAR BÜROKRÁCIA

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2021.03.22.


Az Eurostat adatai szerint Orbán Viktoré Európa legdrágábban működő kormánya, az, amelyik egyre kevesebbet áldoz az egészségügyre.


Az elmúlt hónapokban, de különösen az elmúlt napokban sokak számára lett világos, hogy a kormány képtelen kezelni a koronavírus válság gazdasági, szociális és egészségügyi következményeit. Az állami működés funkciózavaraira egyszerre világított rá az oltási rendszer összeomlása, az egészségügyben bekövetkezett több ezres felmondás, illetve lezárás elrendelése körüli jogalkotási problémák. Pedig pénz, paripa bőségesen rendelkezésre áll, még nemzetközi összehasonlításban is. A felülről nyitott gazdaságvédelmi alap mellett ugyanis mozgósítható tartalékokkal is bőven rendelkezik a kabinet. Az Eurostat március elején frissítette a tagállamok 2019-es költségvetési adatait, ebből pedig az derül ki, hogy Magyarországnak van a legdrágábban működő kormányzata: az EU 27-ek átlagosan a GDP 5,8 százalékát költik a bürokráciára – hivatalosan fogalmazva – az általános közösségi szolgáltatásokra, ez ugyanakkor idehaza 8,2 százalék volt. Hasonlóan magas számot – 7,9 százalékot költött – Finnország, míg a laboratóriumnak tekintett Ausztria 5,7 százalékot, a fejlettségben egyre inkább tőlünk elhúzó V4 országokban, pedig a bruttó hazai termék 4-5 százalékát költi az állam önmagára. A közösségi szolgáltatásokban nincs benne a rendvédelem és a honvédelem sem, az utóbbiban a GDP 1 százalékával kicsit elmaradtunk az uniós átlagtól (1,3), de a rendvédelemre költött 2,1 százalék sem rugaszkodik el az átlagtól. 

A 2019-es zárszámadási törvényben a kormány nem tért ki arra, hogy mitől ilyen drága magyar állam működése. Ráadásul a nem is közöltek részletes adatokat, hogy mire ment el ez a mintegy 3330 milliárd forint, csak arra térnek ki, hogy azért nőtt az előző évhez képest, mert feltőkésítettek állami cégeket és bért emeltek a közszférában. A magyar állam működési költsége mindig kirívóan magas volt. 2010-ben, a kormányváltás évében a GDP 9,3 százalékát falta fel a bürokrácia, a csúcsév a 2013-as 10,2 százalék volt – vagyis azóta még számottevően csökkent is a ráfordítás. 2010-ben Orbán Viktor és a Fidesz az erős, de kicsi (olcsó) állam ígéretével kampányolt, s az már megítélés kérdése, hogy ennek a vállalásnak melyik felét sikerült tíz év alatt teljesíteni...

VÁLSÁG IDEJÉN IS VOLT SPORTRA 289 MILLIÁRD FORINTJA AZ ORBÁN-KORMÁNYNAK

MFOR.HU
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2021.03.22.


Bődületes költségvetési hiány, elszálló államadósság, beszakadó GDP - többek között ezt hozta magával a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság. Mindezek ellenére úgy tűnik, a sport kiemelt státuszát semmi sem árnyékolhatta be, a költségvetési átcsoportosítások során bődületes összeget csorgatott a kormány a legkedveltebb ágazatba. Ismeretlen felhasználási célok, indokolatlan tételek, jogos kiadások sorával találkoztunk gyűjtésünk során.


Szinte napra pontosan egy éve már annak, hogy az Orbán-kormány a hazánkat is elérő koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet első sportcélú kiadásáról döntött. Az az 514 millió forint, amit még 2020. március 20-án csoportosítottak át a büdzsében, csak az első fecske volt. Azóta annak az összegnek 561-szeresét szórta ki a kormány a költségvetésből. Eme furcsa évforduló apropóján eljött az ideje az újabb összegzésnek!

Gyűjtésünk alapján a kormány 2020. március 20. és 2021. március 19. között - a koronavírus-járvány és válság idején - összesen 288,6 milliárd forintot csoportosított át rendeleti úton sporttal összefüggő célokra. Legutóbbi, november 28-ával záródó összesítésünk szerint akkor ez a bizonyos sportszámla még "csak" 140 milliárd forintnál járt.

A tetemes növekedés annak köszönhető, hogy a szokásos év végi osztogatás során minden korábbinál több célra és nagyobb összeget csoportosított át a kormány, de ennek részleteiről egy kicsit később.

Ez a 288,6 milliárd forint azt jelenti, hogy fejenként a tavaly foglalkoztatott kicsivel több mint 4,6 millió magyar 62 ezer forintja a sportra ment el
...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁNÉK A POPZENÉRE MENNEK, A PÁRTELNÖK MEG JÁRVÁNYJUTALÉKOT SZED

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.03.22.


Financial Times


Kész lemondani a szlovák kormányfő, hogy megoldódjon a belpolitikai válság, amit az váltott ki, hogy saját szakállára kétmillió adag orosz vakcinát rendelt. Ám kemény feltételeket szabott távozása fejében. Matovics azt közölte: akkor megy, ha továbbra is a kabinet tagja maradhat. Viszont vegye a kalapját nagy ellenlábasa, Sulik gazdasági miniszter, a Szabadság és Szolidaritás Párt feje, továbbá hogy annak pártja adja vissza az egyik tárca irányítását.

Ragaszkodik továbbá ahhoz, hogy az Emberekért elnevezésű tömörülés váljon meg két kormányzati tisztségétől. Szerinte ez a két párt arra használta fel az oltóanyag beszerzés ügyét, hogy megroppantsa a koalíciót. Mint mondta, ezt bizonyítja, hogy először csak az egészségügyi minisztert akarták elmozdítani állásából, ami meg is történt, de utána már Matovics lett a célpont.

Süddeutsche Zeitung

Erkölcsi megtisztulást hirdetett meg a CSU elnöke, miután pártja tekintélyét alaposan megtépázta a maszkbeszerzések körüli korrupciós botrány. Kiderült, hogy a Keresztény Szociális Unió egyik tótumfaktuma, valamint társa, a Bundestag képviselője, legalább 2,5 millió eurós jutalékot vágtak zsebre, sőt a végösszeg 3 millió felé járt volna, ha nem derül ki a turpisság. Az ügy hazavágta az uniópártokat a napokban tartott tartományi választásokon, és nem sok jót ígér a szeptemberi országos választás előtt sem.

Ezért Söder a vasárnap sürgősséggel meghirdetett sajtótájékoztatón kijelentette, hogy új CSU kell létrehozni, amihez 10 pontos tervet jelentett be. Eszerint a képviselőknek, de még a jelölteknek is nyilatkozniuk kell a jövőben, hogy milyen mellékállásuk van, és milyen cégekben érdekeltek. A bevallásokat időről időre ellenőrzik, mert a tét a párt hitelessége, tekintélye, az általa élvezett bizalom – közölte az elnök. Ehhez pedig új szabályokat és felfogást szorgalmazott. Nem lehet majd lobbizni, és aki vezető tisztséget vállal a törvényhozásban, annak nem lehet semmiféle mellékállása. És akinek maga felé hajlik a keze, azt kihajítják.

Az egyik delikvens, Sauter, a bajor parlament tagja alighanem pont ezt akarta elkerülni, amikor bejelentette, hogy megválik minden posztjától, de a frakciót nem hagyná ott, mondván, hogy még nem bizonyosodott be bűnössége. Társa viszont már kilépett a CSU-ból, miután az ügyészség ráharapott az ügyre. Nagyon úgy néz ki, hogy ők ketten a pénzt egy liechtensteini bankon, illetve egyikük családi vállalkozásán keresztül markolták fel, alaposan összekuszálva a szálakat.

Die Presse

Egymásnak ellentmondó jelzéseket küldött a Salvini-féle olasz Ligának a német uniópártok strasbourgi csoportjának vezetője, miután a Fidesz kivált a Néppártból. Caspary először azt közölte, hogy felvehetik a jobbos-nemzeti olasz pártot az EPP-be, de csak akkor, ha az az eddiginél jobban kiáll az EU mellett.

Nem sokkal később azonban már azt üzente, hogy a mostani Liga számára nincs hely a pártcsaládban, mert ahhoz az kell, hogy a jelentkező egyértelműen kötelezze el magát az olyan európai értékek mellett, mint a demokrácia, a jogállamiság és a sajtószabadság, egyenlőség és így tovább. Ettől azonban Salviniék még nagyon messze vannak – tette hozzá, noha a párt – a szélsőséges Olaszország Fivéreivel ellentétben – szerepet vállalt a Draghi-féle egységkormányban.

A lap megjegyzi, hogy a végül visszavont ajánlat alighanem azzal függ össze: Orbán Viktor új, széles jobboldali mozgalmat kíván létrehozni az Európai Parlamentben, az pedig vetélytársat jelenthet a Néppárt számára.

Washington Post

Megtorpant a szélsőjobboldal nyomulása a világban, mi több, a mozgalom kezd visszaszorulni – mutat rá a vezércikk. Megjegyzi, hogy Amerika jó ideje úgy gondolja, ami a washingtoni politikában történik, az egyben jelzi, mi várható a világban. Nos, Biden ugyan lenyomta Trumpot, de ebből még nem lehet globális következtetéseket levonni. Főleg, hogy Németország és Franciaország még választások előtt áll.

Viszont a múlt heti hollandiai eredmény, valamint a két német tartományi választás kimenetele azt mutatja, hogy a járvány folytán az emberek felelős kormányt, demokratikus stabilitást akarnak, továbbá hogy a politika törődjön többet a klímaváltozással. Ugyanez derült ki egyébként Ausztráliában is.

Azaz mint Amerikában: fontos a mérsékelt hang, a hozzáértés és a társadalmi érzékenység. Ezt most már nem csupán a középbal, hanem a mérsékelt jobb is felismerte. Ugyanakkor a szélsőjobb mind a hollandoknál, mind a németeknél korlátok közé szorult. Már nem megy olyan jól a soruk, mint Trump alatt. Elvesztették a lendületüket. És látnivaló, hogy a Covid-19, valamint az éghajlatváltozás miatt a tömegek a gyakorlatiasabb gondolkodásmód felé fordultak, inkább érdekli őket az eredmény. Ez pedig haladás.

Bloomberg

Váratlanul igen széles támogatást élvez Magyarországon az egynemű családok gyerekvállalásának támogatására indult mozgalom. Előzőleg a kormány kampányt kezdeményezett az LMBT-közösség ellen, hogy feltüzelje híveit a választás előtt, de úgy néz ki, hogy a magyarok többsége nem vevő a dologra. Egy sor nagy cég, az Ikeától a Levi’s-en és az HBO-n át, a Michelin-csillagos Bábel étteremig aláírta a kezdeményezést, amely szembe megy az Orbán Viktor által szorgalmazott szigorítással.

A „Család az család” néven meghirdetett ellenakció mögé már 140 vállalkozás állt oda, ám feltűnő, hogy ezek között egyetlen nagy állami társaság sincsen, de hiányzanak a listáról a vezető tőzsdei szereplők is. Hogy a többiek közül mégis ennyien vállalták a véleményüket, az még a szervezőket is meglepte, mert a cégek általában óvakodnak ujjat húzni Orbánnal. Hiszen a miniszterelnök egyfolytában próbálja megerősíteni uralmát a bíróságok és civil szervezetek fölött. Továbbá tekintélyelvű fordulata miatt több ízben is összecsapott Brüsszellel.

A Bábel tulajdonosa, aki meleg, reméli, hogy egy nap ők is örökbe fogadhatnak gyereket. Ő maga sok más emberrel ellentétben nem fél, bár szerinte nagyot szólna, ha retorzió érné. Itt ugyanis alapvetően az emberi jogokról van szó, és nem politikáról. Egy közelmúltban készült felmérés mindenesetre azt bizonyítja, hogy a közvélemény jelentős része szerint a hatalom túllőtt a célon.

A tapasztalat idáig az, hogy a vállalatoknak megérte befogni a szájukat, mert jelentős állami támogatásra számíthatnak, ha megkötik a maguk alkuját a kormánnyal. Chikán Attila, korábbi gazdasági miniszter úgy látja, hogy a Fidesz nem szeret ellenállásba ütközni és könnyen célponttá válhat az a cég, amely a párt útjában áll. Pál Márton, az egyik szervező elárulta: csak akkor rukkoltak ki az akcióval, amikor már elég támogatót gyűjtöttek össze, mert egy-két ellenszegülőn könnyen el lehet verni a port, de miként lehetne egyszerre 100 célpontra tüzelni?

AFP

A magyar kormány új frontot nyitott a kulturkampfban, mivel előirányozta a popzene reformját, ám sokan aggódnak, hogy emiatt csupán a politikai befolyás és a cenzúra erősödik meg. A programnak része a tehetségkutatás, a képzés, ösztöndíjak nyújtása, új stúdiók és előadó helyek építése. Demeter Szilárd az egész elképzelés felelőse azt mondja, hogy a zene ki tudja fejezni, miben más a magyar jellem, vízió és történelmi tapasztalat.

Az illiberális, nacionalista Orbán Viktor már 3 éve nagy változásokat jelentett be a kultúra és a tudomány területén, miután Fidesz-barát körökben mindkettőt a szabadelvűség melegágyának tekintik. Azóta szigorúbban kézben tartják a színházakat és egyetemeket, továbbá LMBT-ellenes kampány vette kezdetét. A CEU pedig távozásra kényszerült. Demeter szerint a magyar kultúra túlélése attól függ, sikerül-e ellenállni a külföldi befolyásnak, megőrizni és megerősíteni a nemzeti identitást.

Megjegyezte, hogy jobb, ha a popzenészek nem ütik bele az orrukat a politikába, mert az csak megosztja a közönséget. Ám ettől még azt ígéri, hogy minden áramlat képviselői kaphatnak támogatást, mert a sokszínűség a magyar kultúra erejét jelenti. A Hétköznapi Csalódások nevű pécsi punkzenekar frontembere, Megyeri Ferenc szerint azonban már most is működik a cenzúra. Ő attól tart, hogy sok banda elfogadja majd a pénzt és cserében befogja a száját.

Czutor Zoltán szövegíró pedig arra figyelmeztet: csak nehogy agymosás legyen a kezdeményezés vége és a gyerekek kötelesek legyenek meghallgatni a számukra írt nemzeti rock operákat.

Beszélt arról is, hogy csupán néhány sztár képes megélni a saját zenéjéből. A többiek rászorulnak az állam vagy a városok által támogatott fesztiválokra és a szervezők nem akarnak balhét. Az együttesek szintén kerülik a politikát, nehogy fekete listán végezzék. Mint pl. Koncz Zsuzsa, akinek a számait nem adja a közrádió. Szerinte az új terv nagyon emlékeztet a szocializmus 3 T-vel jellemzett kulturpolitikájára. És az utóbbi 10 év azt bizonyította, hogy minél közelebb vagy a mézes bödönhöz, annál könnyebben tudsz majszolni belőle.

FRISSEN, FIATALOSAN A SZOMBATHELYI OLTÓPONTOKRÓL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.03.22.


Tegnap a friss.hu című sajtóipari termékben megjelent egy szöveg, amelyben a szerző, bizonyos Csizmadia Tamás fogta a macsétéjét, nekilátott pörögni, akárha egy ájult dervis, és igyekezett lekaszabolni a szombathelyi, Fideszen kívüli világot. Az ok és indok annyi volt, hogy Nemény András megkapta az oltást, amihez nem is volt szükség városi oltópontra (na, ugye), következésképp mindenki hülye, aki valaha ilyet akart. A macsétés pörgésben kapott László alpolgármester, az ugytudjuk.hu, a nyugat.hu, s ami aztán kiborította a bilit, az a kávéfőzésre alkalmas könyvtáros és levéltáros ideája volt, ami fél mondatban benne van a Fidesz enbloc értelmiségellenes attitűdje. Csak ezt Csizmadia nem érzi, ő ugyanis az első vonalban hadakozik.

„…Bár gyanítom, a múzeumban egy jó levéltáros, netán könyvtár szakos diplomás egészen fergeteges tempóban tudott volna kávét vinni a dokiknak..” – Voltaképp ez volt az, ami a jobb érzésű embereket felháborította, hogy sajtóközleményt adott ki róla Ungár Péter (LMP), Bana Tibor (független), illetve Nemény András is a Facebook oldalán azzal a józansággal, hogy az nem érdekli, ha őt mocskolják, de a munkatársait, illetve a levéltárosokat, könyvtárosokat nem hagyja. Elolvastam hát a Csizmadia-féle műalkotást, amihez fel kellett keresni a friss.hu oldalt. Ez óriási nóvum volt számomra, mert amúgy nem üti át az ingerküszöbömet a Fidesz hirdetőtáblája, ami akkor is így van, ha az impresszumban ez nem szerepel.

Az M1 is, a Kossuth is „közszolgálati”. Tudjuk, ezek ilyen mókás színdarabok a statisztikának meg a bávatag népeknek, amit illiberáliában el lehet játszani, mosolyognánk is rajta, csak cserepes a szánk. Viszont ez a Csizmadia sem szerepel az impresszumban, nem munkatárs, nem főnök. Akkor vajon ki lehet, hogy mégis ilyen harsányan otthonos a felületen (majdnem redakciót mondtam, de az eufemisztikus magasztalása lett volna a propagandagépezet kis, szombathelyi csápjának). Nos, ez a Csizmadia Hende Csaba fideszképviselő sajtósa, előtte pedig az EMMI-ben töltött be hasonló hivatalt, tehát jó elvtárs. Ezt miheztartás végett kellett rögzíteni, mert ez a Csizmadia a szombathelyi városvezetést párttitkározza.

Pedig sem László Győző, sem Nemény András nem volt Orbán apukája, sőt, a nyugat.hu-t és az ugytudjuk.hu-t sem az adófizetők tartják el, míg viszont őt igen Hende mellett és korábban az EMMI-ben is. Az elébbi két portálnak senki nem adja utasításba, mit írjon, Csizmadiának a státusából fakadóan igen, bár elnézve a mocskolódó stílust, ő ezt felettébb élvezi is. Van a fideszes „újságírásnak” egyfajta hangja, látszik rajtuk a műhely, ami a Pesti Srácoké, az Origóé, a pökhendi, nagyképű, kioktató, lekezelő, lazának tűnő, mégis egyfajta zupás őrmester stíl, amiből kiviláglik az ember jelleme is. Az analfabéta ávósok voltak ilyenek, amikor megkapták a derékszíjat és a géppisztolyt, a Faludynál szalamandrát kéjjel gyilkolászó lágerőr volt ilyen...