2023. április 4., kedd

BOD PÉTER ÁKOS: HOGYAN ÉRT UTOL MINKET ROMÁNIA?

PORTFOLIO
Szerző: BOD PÉTER ÁKOS
2023.04.04.


Évtizedeken keresztül evidencia volt, hogy Magyarország fejlettsége meghaladja Romániáét. Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint azonban szomszédunk egy főre jutó GDP-je utolérte a miénket. De hogyan történhetett mindez? És mit tanulhatunk a románoktól?
...

EGÉSZ AMERIKA A TRUMP ELLENI VÁDEMELÉSRE FIGYEL, AMI CSAK AZ ELSŐ CSAPÁS A VOLT ELNÖKNEK

TELEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2023.04.04.


Múlt csütörtökön vádat emeltek Donald Trump ellen, az ügy precedens nélküli, ő az első exelnök, akivel ez megtörtént az amerikai történelem során (de eljárás már indult a polgárháború legendás északi tábornoka, Ulysses S. Grant ellen is, akit mandátumának lejárta után New Yorkban lovaskocsival való gyorshajtás miatt büntettek meg). A Fehér Házból a 2020-as választás után nagy nehezen távozó politikus ellen New York állam Manhattan kerületének ügyésze, Alvin Bragg vizsgálódott, amiből egy vádesküdtszék jóváhagyását követően lett hivatalos büntetőeljárás.

A vádiratot kedden fogják felolvasni az ehhez Floridából New Yorkba hétfőn visszaérkezett Trump jelenlétében. A városban óriási biztonsági készültség van a bíróság épülete és a Trump Tower környékén is, emellett tüntetésekre is számítani lehet.

Ember, most jöttem ki a pornóstól!

A pontos vádakat is csak akkor fogjuk megismerni, bár a CNN úgy tudja, a vádirat nem kevesebb mint 30 ízben elkövetett üzleti csalásért tartja felelősnek Trumpot. A vádak magját azonban biztos, hogy egy pornósztárnak közvetítő útján kifizetett hallgatási pénz alkotja...


VÁRATLAN DÖNTÉSRE ROBBANT AZ OLAJÁR - EZ A LÉPÉS BETEHET AZ INFLÁCIÓ CSÖKKENÉSÉNEK IS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: SZEPESI LÁSZLÓ
2023.04.04.


Vasárnap robbant a hír, miszerint az OPEC+ tagállamai megállapodtak az olajtermelésük visszafogásában. A bejelentésre az olajárak gyakorlatilag azonnal kilőttek, és elemzők szerint az inflációs kilátások is romlottak. Kérdés, hogy mennyire lesz sikeres az olajlobbi akciója.


Az OPEC+ tagállamok vasárnapi bejelentés szerint május elejétől egészen az év végéig jelentős csökkentést vállalnak ezek az országok, a termeléskiesés elérheti akár a napi 1 millió hordó értéket is. Ebből Szaúd-Arábia egymaga 500 ezer hordót vállalt, ez a sivatagi állam tervezett napi 11,5 milliós termelésének majdnem az 5 százaléka. Egyes állami híradások szerint Irak is 211 ezer hordóval kevesebb olajat fog kitermelni, az Egyesült Arab Emírségek 144 ezer, Kuvait 128 ezer, Algéria 48 ezer hordóval fogja majd vissza nyersolaj-felhozatalát. Mindeközben Kazahsztán 78 ezer hordóval, Omán 40 ezer hordóval csökkenti a kitermelését, és Oroszország is bejelentette, hogy meghosszabbítja azt a napi 500 ezer hordónyi csökkentést, amit még korábban jelentett be a nyugati szankciók elleni tiltakozásul.

Magyarán egy igen nagy és változatos csoport jött létre, akik koordinált tevékenységükkel azt kívánják elérni, hogy a kínálat csökkentésével magasabb egyensúlyi ár alakuljon ki a piacon...

OROSZORSZÁG RÁKAPOTT A JÜANRA, ANNAK MINDEN HÁTRÁNYÁVAL EGYÜTT

G7.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2023.04.04.


Kína több mint egy évtizede hangoztatja, hogy szeretné szélesebb körben használt nemzetközi fizető- és tartalékeszközzé tenni fizetőeszközét, a zsenminpit (“népi pénz”), avagy a jüant (ami a zsenminpi egységének elnevezése).

Ezeket a törekvéseket világos, rendszerszintű korlátok akadályozzák. A zsenminpi nem konvertibilis, azaz nem szabadon váltható; Kínában máig tőkekorlátozások vannak érvényben, azaz (mint arra nemrég Mark Mobius legendás befektető is rácsodálkozott) nem lehet szabadon kivinni és behozni a jüant; a kínai pénzügyi szektor pedig relatíve zárt, így a befektetési lehetőségek korlátozottak. Mindez erősen szűkíti a jüan használatának körét a külföldiek számára. Ezt kiköszöbölendő Kína külföldi pénzügyi központokban és a kereskedelmi elszámolásokban próbálja támogatni a jüan használatát, ami idáig mérsékelt eredményeket hozott. 

- A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) szerint 2022 áprilisában a jüan az összes devizaváltás 7 százalékában volt érintett, szemben az amerikai dollár 88 százalékos és az euró 31 százalékos arányával.

- A Nemzetközi Valutaalap adatai szerint 2022 harmadik negyedévében a globális jegybanki tartalékok 2,8 százaléka volt jüanban, míg 60 százaléka amerikai dollárban, 20 százaléka euróban és 5-5 százaléka brit fontban és japán jenben.

- A legnagyobb bankközi kommunikációs rendszer, a Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság (SWIFT) által elszámolt nemzetközi tranzakciókban a jüan aránya 2,2 százalék volt 2023 februárjában,

- míg a kereskedelmi finanszírozásban 4,5 százalék, szemben az amerikai dollár 84 százalékos részesedésével.

Az ukrajnai invázió és az arra válaszul hozott pénzügyi szankciók egy országot ugyanakkor mégis elindítottak a jüanhasználat útján: Oroszország nemzetközi elszámolásaiban, sőt már belföldi pénzügyi szektorában is hódít a zsenminpi, mint a “mérgező valuták” (a dollár és az euró) alternatívája...

MÁR NEM HAGYNAK MARADÉKOT A GYEREKEK AZ ISKOLAI EBÉDBŐL ABAÚJKÉREN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.04.04.


Súlyosan érinti a legszegényebbeket az infláció, az abaújkéri Wesley János iskolában érzékelik, hogy a családok nem tudják megoldani a gyerekek megfelelő otthoni étkezését – írta riportjában a Le Monde. Orbán Trumpot támogató üzenete beavatkozás az amerikai belügyekbe a Bloomberg szerint. A Guardian a svéd külügyminiszert idézte, aki a múlt héten azt mondta: Magyarország – közelebbről ki nem fejtett sérelmekre hivatkozó – újabb ellenvetései nyomán már nem bízik, hanem csupán reménykedik abban, hogy országa júliusig csatlakozni tud a NATO-hoz. Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

Magyarországon a rekordmértékű áremelkedés súlyosan érinti a legszegényebbeket – írja a Le Monde különtudósítója az ország északkeleti részében található Abaújkérről szóló riportjában. A párizsi lap megjegyzi, hogy a februárban mért 25,8 százalékos éves infláció messze a legrosszabb adat volt az Európai Unióban.

Az Evangéliumi Testvérközösség abaújkéri Wesley János általános és szakiskola étkezdéjében ma már nem hagynak a diákok maradékot, mint korábban tették – mondja a vezető a francia újságírónak, és hozzáteszi: egyre több család igényli az ingyen ebédet. Szerinte ez annak az egyértelmű bizonyítéka, hogy a tanulók számára az infláció miatt egyszerűen megoldhatatlan a megfelelő otthoni étkezés.

A jótékonysági jelleggel működő intézmény mintegy háromszáz főről gondoskodik. Ezen a Budapesttől két órányi autóútra fekvő, félreeső településen, távol a világ zajától nem ismeretlen a nyomor, de Iványi Gábor lelkész alapítványának alkalmazottai arról számolnak be a Le Monde riporterének, hogy ezekben az időkben különösen nehéz helyzeteket élnek át.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök mélyen belegázolt az amerikai politikába, amikor támogató üzenetet küldött a New Yorkban épp ügyészi idézésre tartó Donald Trumpnak, aki ma arról kénytelen számot adni, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány során hallgatási pénzt fizetett egy korábbi pornósztárnak. Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államokban vád alá helyeztek egy volt elnököt. Az „Önnel vagyunk” tartalmú Twitter-üzenettel Orbán kiemelte,hogy a republikánusok felé hajlik, és ezzel fagyos reagálást váltott ki a Biden-adminisztráció részéről – írja a Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség, és megállapítja: Orbán üzenete merőben szokatlan beavatkozás egy külföldi kormányfő részéről az amerikai belügyekbe, különösen egy olyan EU- és NATO-tagország esetében, amelynek a vezetője rendszeresen visszautasítja, külföldi beavatkozásnak minősíti azokat a bírálatokat, amelyeket azért kap, mert igyekszik megszilárdítani a magyar társadalom fontos vonatkozásai fölött gyakorolt hatalmát.

A cikk emlékeztet arra, hogy Orbán volt az első olyan külföldi vezető, aki 2016-ban támogatta Trump megválasztását, tavaly pedig az amerikai konzervatívok konferenciáján 12 pontot tartalmazó receptet adott arra, miként lehet megkerülni a demokrácia korlátait az illiberális rezsim bevezetése érdekében. A Bloomberg arra is kitér, hogy az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatok újabb mélypontra süllyedését nem csupán az váltotta ki, hogy Orbán több mint egy évtizede küzd azért, hogy erősen kézben tartsa Magyarországot, hanem az is, hogy meghitt viszonyt ápol Kínával és Oroszországgal, azután is, hogy Moszkva tavaly megtámadta Ukrajnát. A Biden-kormány nem hívta meg Magyarországot a múlt heti demokrácia csúcstalálkozóra, valamint felmondta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló amerikai-magyar szerződést. Utóbbiról Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta tegnap amerikai üzletembereknek, hogy republikánus vezetők megígérték: ha jövőre elnyerik a Fehér Házat, vissza fogják állítani a szerződés érvényét.

Orbán Trumphoz intézett, nagy visszhangot kiváltó Twitter-üzenetéről beszámolva az AP amerikai hírügynökség a "populista" és a "szélsőjobboldali" jelzőt használja a magyar miniszterelnökre.

Törökország mellett Magyarországgal is foglalkozik a nemzetközi sajtó Finnország NATO-csatlakozása és Svédország további várakoztatása miatt. A londoni Guardian felidézi: Tobias Billström svéd külügyminiszter a múlt héten azt mondta, Magyarország – közelebbről ki nem fejtett sérelmekre hivatkozó – újabb ellenvetései nyomán már nem bízik, hanem csupán reménykedik abban, hogy országa a júliusban Vilniusban tartandó NATO-csúcsig csatlakozhat az atlanti szövetséghez.

A potsdami tartományi bíróság közlése szerint a vádlott súlyos egészségromlása miatt átmenetileg elnapolták a Horst Mahler ellen uszítás és holokauszttagadás miatt indított újabb büntető pert – számolt be a német Welt a dpa hírügynökségre hivatkozva. A most 87 éves jogász annak idején részt vett a Vörös Hadsereg Frakció megalapításában, de aztán a szélsőbalról a szélsőjobbra váltott. A mostanihoz hasonló bűncselekményekért már több évet ült. Ügyének magyar vonatkozású érdekessége, hogy 2017-ben Magyarországra szökött, ahol politikai menedékjogot kért, de azt nem kapta meg, hanem kiadták Németországnak.

ITT OLVASHATÓ 

TÖBB EZER PEDAGÓGUS KÉSZ A PÁLYAELHAGYÁSRA

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2023.04.04.


Távozást helyezett kilátásba csaknem 2800 tanár, ha a kormány megszünteti a közalkalmazotti jogviszonyukat.


Öt nap alatt több mint 2800 pedagógus jelezte hétfő délutánig egy online felmérésben, hogy akár el is hagyhatják a tanári pályát, ha a kormány megvalósítja terveit, és idén nyáron egy új törvénnyel megfosztja a pedagógusokat közalkalmazotti jogviszonyuktól. Az aHang.hu-n található kérdőívet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Pedagógus Egység és a Hívatlanul Csoport azért kezdeményezte, hogy kiderüljön, mennyien mérlegelik a pályaelhagyást az új, munkavállalói szempontból hátrányos következményekkel járó státusztörvény bevezetése esetén.

A Népszava még januárban írta meg elsőként, hogy a kormány egy új jogállási törvénnyel készül átalakítani a pedagógusok foglalkoztatását, ami a közalkalmazotti jogviszonyuk megszüntetését jelentené. A márciusra elkészült törvénytervezetből ki is derült, hogy a közalkalmazotti státuszt egy új jogállási forma, a “köznevelési foglalkoztatotti jogviszony” váltaná fel. A törvényben egyebek mellett újraszabályoznák a pedagógusok ellen indítható fegyelmi eljárások és büntetések előírásait, a próbaidőt 4 hónapról 6 hónapra emelnék, ami alatt bárkit indoklás nélkül el lehet bocsájtani, a felmentési időt 8 hónapról 60 napra csökkentik, ugyanakkor a lemondási időt - vagyis amikor a munkavállaló kezdeményezi a munkaviszony megszüntetését - 2 hónap helyett 6 hónapra emelhetik...

FOGYATKOZIK EURÓPA, FOGYATKOZIK BUDAPEST, ÉS EMIATT AZ INGATLANÁRAK IS LEZUHANHATNAK

QUBIT
Szerző: SZABÓ ATTILA
2023.04.04.


Az Eurostat friss becslései szerint az unió lakossága 2026-tól masszív csökkenésnek indul. A népességcsökkenés meglepő változásokat idézhet elő a kontinensen.

Arról már tavaly év végén beszámoltunk, hogy Európa lakossága masszívan öregszik, de az Eurostat legfrissebb jelentése konkrét adatokat is tartalmaz: az unió népessége várhatóan 6 százalékkal csökken majd az évszázad végére. Az Ukrajnából érkező menekültek egyébként látványosan megdobták az EU lakosságát, de az még ezzel együtt sem növekszik sokáig. Az Eurostat szerint 2026-ban érjük el a csúcsot, és onnantól kezdve az öregedő társadalmak miatt már csökkenés várható.

A csökkenés azonban várhatóan nem egyformán érinti a kontinens különböző régióit. Az Eurostat arra vonatkozóan is készített egy becslést, hogy miként érinti a népesség változása az unió egyes nagyvárosait. A projekciók nem különálló egységként kezelnek egy-egy várost, hanem az agglomerációval együtt (Budapest népessége például a KSH szerint 1,7 millió volt 2022-ben, de az agglomerációval együtt több mint 3 millió)...

MOST AKKOR LE KÉNE TARTÓZTATNUNK PUTYINT VAGY SEM?

24.HU
Szerző: DR. SÁNDOR ZSUZSA
2023.04.01.


Sándor Zsuzsa elemzi a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság által kiadott elfogatóparanccsal kapcsolatos jogi érveket, és egyértelmű következtetésre jut.


Csaknem húsz évvel ezelőtt Hollandiában jártam turistaként. Egy bíró utazás közben is bíró, ezért ahol csak tehettem, megnéztem a helybéli bíróságokat. Legtöbb helyen akkor engedték be a turistákat a bíróság épületébe bámészkodni, amikor éppen nem voltak tárgyalások. Nem így azonban Hágában, a Nemzetközi Büntetőbíróságon. Már az előcsarnokba lépve egy televíziós képernyőn lehetett látni, hogy a bíróság tárgyal, méghozzá a volt jugoszláv, szerb elnök Szlobodan Milosevics ügyét. Be is lehetett ülni a tárgyalásra, egy golyóálló üvegfal választotta el a hallgatóságot a tárgyalóterem többi részétől. Milosevicset a délszláv háborúban elkövetett háborús bűntettek sokaságával, köztük népirtással és etnikai tisztogatással is vádolták. A büntetőbíróság elé akkor került, amikor elveszítve a választást belgrádi otthonában letartóztatták, majd kiadták a hágai bíróságnak. Milosevics ügyében végül nem született ítélet, mert 2006-ban – ötévi letartóztatás után – szívrohamban meghalt.

Jól sejtik, a Milosevics-ügy annak kapcsán jutott eszembe, hogy március 17-én a Nemzetközi Büntetőbíróság (angol rövidítése ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és az elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen. A bíróság közleménye szerint

alapos okkal feltételezhető, hogy az egyes gyanúsítottak felelősséggel tartoznak a lakosság jogellenes deportálásának háborús bűntettéért, valamint a lakosság jogellenes áthelyezéséért Ukrajna megszállt területeiről az Orosz Föderációba, amelyeket ukrán gyermekek sérelmére követtek el.

De mi is valójában ez a Hágában székelő Nemzetközi Büntetőbíróság? Először is: ne tévesszük össze az ugyancsak Hágában működő Nemzetközi Bírósággal. Ez utóbbi az ENSZ bírói szerve, amely az államok közötti vitás kérdésekben hoz ítéletet. Ezzel szemben a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőinek

egyéni büntetőjogi felelősségét vizsgálja.

Egy ilyen büntetőbíróság létrehozásának ötlete már az első világháború után felmerült, de még hosszú idő és még egy világháború kellett ahhoz, hogy az ötlet eljusson a megvalósításig. A második világháború után a szövetséges hatalmak két ad hoc bíróságot hoztak létre, a Nürnbergi- és a Távol-keleti Katonai Törvényszéket a német és a japán háborús bűnösök felelősségre vonására. A jugoszláv háborúban elkövetett fegyveres atrocitásokat és a ruandai mészárlást is még ad hoc bíróságok tárgyalták.

A Nemzetközi Büntetőbíróságot a 2002-ben hatályba lépett Római Statútum hozta létre. Eddig 122 ország fogadta el a szerződést, ami a bíróság alapokmánya: Dél-Amerika és Európa szinte összes országa, Óceánia és Afrika országainak nagyjából a fele. Néhány állam – Izrael, az Egyesült Államok és Oroszország – ugyan aláírta a szerződést, de nyilatkoztak, hogy nem szándékoznak taggá válni. Ukrajna nem ratifikálta a szerződést, viszont elfogadta a bíróság joghatóságát.

Nyilván felmerül a kérdés, ha Oroszország nem tag és Ukrajna sem, csupán elfogadta a bíróság joghatóságát, akkor hogy kerülhetett sor a Putyin elleni elfogatóparancs kibocsátására?
...

„RÖGHÖZ AKARJÁK KÖTNI A PEDAGÓGUST, EZ ELLEN MINDENT MEG KELL TENNI”

MAGYAR NARANCS
Szerző: BÁNYAI GYÖRGY
2023.04.04.


Marad-e még bármilyen eszköz a pedagógusok és szakszervezeteik kezében az érdekérvényesítéshez, miután ha elfogadják, egy törvénytervezet számos jogától megfosztaná a tanárokat, a tantestületeket és az iskolákat? Erről az ún. státusztörvényről beszélgettünk Nagy Erzsébettel, a PDSZ ügyvivőjével.


Ahogy azt több sajtóorgánumhoz hasonlóan a Narancs.hu is megírta, egy belügyminisztériumi törvénytervezet megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát és teljesen új jogállási törvény hatálya alatt, „köznevelési foglalkoztatotti jogviszony” keretében alkalmazná őket. A Népszava közölte elsőként még március elején, hogy a rendőrminisztérium elképzelései szerint megszüntetnék a nevelőtestületek döntési jogát az iskolai pedagógiai programok, a szervezeti és működési szabályzat, az éves munkatervek, a továbbképzési programok, az intézmény munkáját átfogó elemzések, értékelések, beszámolók elfogadásáról, valamint a tanulók fegyelmi ügyeiben. Egyes esetekben a tanévet is meghosszabbítanák: ha a köznevelésért felelős miniszter másként nem rendelkezik, az iskolában minden év szeptemberének első napjától legalább 180 napig tart a szorgalmi időszak, de a fenntartó egyetértésével - akár az elmaradt heti pihenőnapok biztosítása nélkül is – az igazgató elrendelhet hosszabbítást. Emellett a köznevelési miniszter is meghosszabbíthatja a tanévet július 15-éig, ha valamilyen előre nem látható és el nem hárítható okból a tananyag átadása másként nem biztosítható. Ebben az esetben a nyári szünet legkisebb mértékét meghatározó rendelkezést is figyelmen kívül lehet hagyni.

magyarnarancs.hu: Milyen hátrányos szabályokat tartalmaz a törvénytervezet a pedagógusok foglalkoztatására nézve?

Nagy Erzsébet: Kezdjük a jogviszony létesítésével! Egyházi és magánintézményekben a próbaidő három hónap, a Munka törvénykönyve alapján. A közalkalmazotti törvényben is ennyi, de – ha a felek úgy állapodnak meg – eggyel több is lehet. Azonban köznevelési jogviszonyban hat hónap. Így félelemben és bizonytalanságban tartható lesz fél évig a fölvett ember, aközben simán kirúgható – mégpedig azonnali hatállyal, indoklás nélkül –, ha nem tesz lakatot a szájára.

magyarnarancs.hu: S ha egy tanárnak – túl mindenféle próbán – elege lesz, és távozni akar?

NE: A Munka törvénykönyve szerint a felmondási idő 30 nap. A közalkalmazottaknál – amit hivatalosan esetükben lemondásnak neveznek – két hónap. Köznevelési jogviszonyban ez is hat hónap is lehet majd a tervezet szerint. Magyarán röghöz akarják kötni a pedagógust, ha talál magának egy jobb munkahelyet, nehogy már el tudjon menni. Ez nagyon súlyos.

magyarnarancs.hu: Viszont aki marad, annak újabb képesítés megszerzését is elő lehet majd írni. Ez konkrétan mire vonatkozhat? Kiegészítő képzésre, továbbképzésre, átképzésre, akár egyetemi szinten?

NE: Bármire. És az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtti öt évig...


CSABA LÁSZLÓ: A TÉVÚT ISKOLAPÉLDÁJA, HOGY MAGYARORSZÁG AKKUNAGYHATALOM LESZ

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2023.04.04.


Csaba László közgazdász, akadémikus hosszan fejtette ki véleményét a magyar gazdaság helyzetéről, az akkumulátorgyártásról, az inflációról, a jegybank és a kormány elmérgesedett vitájáról, a Népszavának adott interjú során.


Csaba László a Népszavának elmondta, bár látszólag nincs olyan nagy baj, mert a mutatók, elemzések nem sokkal rosszabbak, mint a tavalyiak, de a valóságban nem jó a magyar gazdaság helyzete. Állítása szerint a kormány olyan döntéseket hoz, amelyeket rövid távú megfontolások alapján tesz, amit a népszerűség szül és nem a szükség, ami talán nem lenne adott esetben olyan népszerű az emberek körében, de hosszú távon az kedvezne az országnak.

„Elakadtunk egy olyan szinten, ahonnan nem tudunk továbbmenni. Ha az előttünk lévő két-három esztendő prognózisait nézzük, akkor a hibák a szembetűnőek, s nem az erős pontok. A forráselosztás rendszere kevéssé hatékony, a tőkepiaci rendszer nem működik jól, ennek következtében a fogyasztás nem tud igazán bővülni, vagyis a felzárkózásra most nincs esély” – fogalmaz a szakértő...

„EGY GARÁZST NEM TUDOK VENNI EBBŐL A PÉNZBŐL BALATONFÜREDEN” – PERLIK AZ ÖNKORMÁNYZATOT A GÖRÖG FALU TULAJDONOSAI

24.HU
Szerzők: MÁZSÁR TAMÁS, FARKAS NORBERT
2023.04.04.


Balatonfüred rendezni szeretné az évek óta elhagyatott görög falu sorsát. Ehhez 30–35, a területen kisebb üzlettel rendelkező tulajdonossal kellett volna megállapodni, ám ez nem sikerült. Az önkormányzat ezért kisajátításáról döntött. Többen perre mentek az önkormányzattal, de egyelőre tehetetlenek: márciusban a Kúria is helybenhagyta a kisajátítást. Van, aki majdnem harminc éve 3 millió 600 ezer forintért vett itt üzlethelyiséget, most 5 milliót kapott érte, miközben Füreden harminc év alatt a 10–15-szörösére emelkedtek az ingatlanárak. Az önkormányzat közérdekre hivatkozik, de lakások is épülhetnek a területen.


„Mentik a menthetőt, viszik, ami mozdítható” – mondja Kreszadló Dóra, és rámutat az egyik kis ingatlanra a balatonfüredi görög faluban, aminek már se ajtaja, se ablaka nincsen. A tulajdonos felújította az apartmant, de beköltözni már nem tudott, az önkormányzat ugyanis úgy döntött, kisajátítja az ingatlanokat. A kártalanítás összegét már ki is küldték a tulajdonosoknak.

Szürke, hideg napon találkoztunk néhány elkeseredett ingatlantulajdonossal. A füredi görög falu mostanság már nyáron sem nyújt szép látványt, de a tél végén még lehangolóbb. Repedések a falakon, omló vakolat, elhanyagolt épületek. Persze vannak kivételek. Jó néhány tulajdonos rendben tartotta az ingatlanát, de az összkép elkeserítő...

EGY ÉV SZÜNET UTÁN ISMÉT FESTMÉNYEKET AKAR VENNI A NEMZETI BANK CÉGE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2023.04.03.


Három éve kezdte az MNB-Ingatlan Kft. kortárs magyar festők alkotásait megvásárolni. Legutóbb tavaly áprilisban vettek festményeket, de a közbeszerzési értesítő szerint most tovább bővítenék a gyűjteményüket. Ezúttal Bak Imre négy művét szemelték ki, ám az eladó nevét és a becsült árat kitakarták az iratokból. 2020-ban egyébként már vettek Bak-festményeket: 17 darabot összesen 165 millió forintért.


2020 szeptemberében írtunk először arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) leánycége, az MNB-Ingatlan Kft. elkezdett festményeket vásárolni. Onnantól kezdve néhány hetente, de maximum havonta vett a cég újabb alkotásokat, számításaink szerint összesen 4 milliárd forint értékben. A képek tárolási helyét hosszú ideig titkolták, majd nagy sokára egy online galériában mutatták meg őket, újabban pedig a nagyközönség is láthatja egy részüket egy-egy kiállításon...

„GYEREKET SOHA NEM AKARTAM, DE A KUTYÁMÉRT A VÉGLETEKIG HAJLANDÓ VAGYOK ELMENNI”

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2023.04.04.


„Nem akarom, hogy még egy szörnyeteggel több legyen a világon. Senki nem úgy szül gyereket, hogy »ebből a gyerekből milyen sikeres sorozatgyilkost nevelünk majd mire felnő«, aztán mégis előfordul, és ez zsákbamacska! A kutya viszont szeretetet ad, hozzád bújik a kanapén, enni, inni kér és hálás mindenért. Nem veszekszik, nincs hisztirohama, hamar szobatiszta, nem követelőzik. Őszinte és ártatlan lelkű. Igyekszem felelősségteljesen élni, olyanokat szeretni és félteni akik viszonozzák, meghálálják. Van elég ember a világon és minél több van, annál gyengébb a minőségük”


– írta a Qubitnek az egyébként hagyományos házasságban élő Márti arról, hogy miért vállaltak gyerek helyett inkább kutyát.

A világ iparilag legfejlettebb részén a nők számára a világtörténelemben soha nem volt ennyire magától értetődő, hogy eldönthetik, szülnek-e gyereket vagy sem. A gyermektelen nők többségére ezzel együtt egyelőre mégis inkább az a jellemző, hogy a körülményeik, például a megfelelőnek ítélt partner hiánya vagy a fizikai egészségük vezet oda, hogy nem nevelnek gyereket. Sokaknak a gyermekkori traumái vagy a lelki egészségük járul hozzá, hogy tudatosan elkerülik a gyerekvállalást. A gyermektelen nőknek csak a kisebbik része dönt a gyerektelenség mellett úgy, hogy egyébként a számára kielégítő párkapcsolatban, fizikai és lelki ereje teljében, boldog gyermekkorral a háta mögött éli a mindennapjait, csak épp nem kívánja vállalni a gyermekneveléssel járó megpróbáltatásokat. Akárhogyan is, a gyerektelen nők minden csoportjában egyre több kutyatartóval lehet találkozni. A Nők gyermek nélkül zárt Facebook-csoport tagjai, valamint családszociológiával, kutyákkal foglalkozó szakemberek segítségével annak próbáltunk utánajárni, hogy miért vállalják a kutyatartással együtt járó gondokat a gyerekvállalástól elzárkózó nők, és mennyire jellemző, hogy gyerekpótléknak tekintik a kedvenceiket.

Ha szerettek volna saját gyereket, de bármilyen okból nem jött össze, miért nem gyereket, miért inkább kutyát fogadnak örökbe a gyerektelen nők? Miért vállalnak kutyát azok, akik a saját szabadságuk elvesztésétől való félelmük vagy a gyerekneveléssel járó lelki, egzisztenciális és anyagi áldozatok miatt nem vállalnak gyereket? Miben látják a különbséget, és mennyire tartják hasonlónak a kutyatartást és a gyereknevelést? Viszik-e a kutyáikat éttermekbe, kávézókba, esetleg a munkahelyeikre? Mit gondolnak azokról a hotelekről, ahová gyereket nem, kutyát viszont gond nélkül beengednek?
...

A SZEMÜNK LÁTTÁRA ÍRJÁK ÁT A VALÓSÁGOT

TELEX / VIDEÓ
Szerzők: Simor Dániel, Szilli Tamás, Lerch Júlia
2023.04.04.Kevesebb mint egy hétvége elég volt a Fidesznek, hogy megalkosson egy hamis narratívát, amivel megindokolták az orvosi kamara kiherélését. A videóban bemutatjuk, hogyan dolgoztak a hatalom emberei kifinomult összhangban a valóságot meghajlító történet felépítésén.

A kormány a február végi törvénymódosítással megszüntette a kötelező kamarai tagságot. Az orvosoknak április 1-ig kellett nyilatkozniuk arról, hogy meg akarják-e tartani a tagságukat, ennek hiányában az automatikusan megszűnt. Végül az orvosok több mint háromnegyede jelezte, hogy maradni akar abban a kamarában, amelyet a kormány az orvosok zsarolásával vádolt.


MAKAI JÓZSEF: EBBEN A HÁBORÚBAN MEGTANULHATTUK, HOGY A JÓSLÁSOK NAGYON KOCKÁZATOSAK

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRkLIKK
2023.04.04.


Dinamikusan változik a helyzet Ukrajnában, de ebben az utóbbi szakaszban már nem nagyon mozgott a frontvonal. A változások a morálban, a hozzáállásban, az elképzelésekben történnek – mondta Makai József a Klikk TV Mélyvíz című műsorában. Az újságíró rendszeresen jár a háborús övezetben, gyűjti az anyagot és emellett segélyeket szállít, ha kell, katonai járműveket is. Úgy vélekedett, amikor utoljára a Donaszban volt, akkor bizakodók voltak, hiszen hónapokig tartó orosz ostrom után az ukránok kitartottak. Hozzátette, vita alakult ki arról, hogy megvédjék vagy feladják Bahmutot, mert az volt az általános vélemény, hogy nincs jelentősége és 
túl sok áldozatot követel.

Egyrészt jellemző egy általános fáradtság, nehézség, félelem, másrészt most vannak túl azon a szakaszon, amiről azt gondolták, hogy nagyon nehéz lesz, ez pedig a tél – mondta Makai József. „Nem sikerült az a terv, hogy majd a hideg megtöri az ukránokat, sőt, még dühösebben, elszántabban jöttek ki ebből. A másik, hogy a háború érzete és jelenléte áttevődött az ország keleti és déli részére. Kijev március elején már sokkal békésebb hangulatban volt. Gyakorlatilag látni még homokzsákokat, tankcsapdákat, kiégett páncélosokat a Szent Mihály székesegyház előtt, de ez a háború nagyon messze van, mint Ukrajnában minden. A fővárosban élik az életüket az emberek és ez teljesen normális, hogy így van. Nem élhet egy város folyamatos rettegésben és félelemben, és nem is akarnak így élni. Vannak légiriadók, de az elmúlt egy évben naponta négyszer volt, és aki minden alkalommal lemegy a pincébe, az nem tud dolgozni, alkotni. Már le sem mennek. A Donbász érzi, hogy háború van.”

Abban van valami igazság, hogy az oroszok erőfeszítései kifulladtak, most nem látszik, hogy tovább tudnának lépni – tette hozzá. „Ha valamit megtanulhattunk ebben a háborúban, az az, hogy a jóslások nagyon kockázatosak. Egy kijevi katonai szakértő azt mondta, április végére lesz a talaj olyan állapotban, hogy a harckocsik, a nehezebb harcjárművek rámenjenek és közlekedni tudjanak a burkolt utakon kívül. Emellett Bahmutban meg-megjelennek ukrán páncélosok, ami annak a jele lehet, hogy ott már nincsenek orosz tankelhárító eszközök, ellőtték az oroszok, amijük volt.”...

BÖJTE CSABA MEGMAGYARÁZTA – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.04.04.Szíve joga. De hagyja ki belőle a gyerekeket.

Tíz éven át verte és szexuálisan visszaélt a rábízott gyerekekkel egy férfi Böjte Csaba alapítványánál


A kormány humoristája bocsánatot kér

“Az igazi humor mindig ellenzéki, függetlenül attól, hogy épp ki van kormányon és ki ellenzékben. Aki ezt nem tudja, vagy magasról tesz rá, az hiába próbálja szórakoztatni és nevettetni az embereket, jobban tenné, ha más pályán próbálna érvényesülni.”

Az új magyar légitársaság hidroplánozni akart, írtak neki egy jogszabályt

Jól lobbiztak. Érdeklődéssel figyeljük, mi volt/lesz ennek az ára.

Az MTVA szerint szerint ezért kell nekik saját autómosó

Nem nyilvános határozat: több mint 700 álláshelyet vett el a kormány a közigazgatási szervek


Ahelyett, hogy a megüresedett állásokat betöltötték volna, inkább megszüntették a betöltetlen pozíciókat.

Nem most rántotta magához az Orbán-rendszer roppant gravitációs ereje Szili Katalint

“Ha a volt miniszterelnök (Horn Gyula – aszerk.) a Fidesz (meg a KDNP) szemében ennyire vállalhatatlan, akkor hogyan fogadhatják a világ legtermészetesebb módján a soraikban Szili Katalint?

A szakvélemény, ami miatt Pintér kirúgta az igazgatót

A Debreciner közölte korábban a szakvélemény főbb megállapításait, most úgy döntött, nyilvánosságra hozza a teljes dokumentumot. Helyes.

Felszámolás alá került a Milkovics Pál-féle Pesti Hírlapot visszahozó cég

A cég hitelezői futhatnak a pénzük után, de kevés az esélye, hogy sikerrel.

A 168 Óra élén sem bírta sokáig Szombathy Pál

Szil, szál, szalmaszál! Merre jár a Pál?

A szemünk láttára írják át a valóságot

Kevesebb mint egy hétvége elég volt a Fidesznek, hogy megalkosson egy hamis narratívát, amivel megindokolták az orvosi kamara kiherélését.

A világháborúról kezdett beszélni Orbán Viktor és köre, a minta Donald Trump lehet

Az rtl.hu-nak nyilatkozó elemző szerint a kormánypárt nemcsak szlogeneket, hanem komplett témákat kölcsönöz az amerikai populista jobboldaltól.

Orbán, a háborúpárti

“Aki egy területhódító, imperialista háborúban az agresszor érveit hangoztatja és megtagadja a segítséget a védekezőtől, az objektíven nem a békét, hanem a harcoknak a támadó fél győzelméig tartó elhúzódását szolgálja.”

Reagált az amerikai nagykövet Orbán trumpos fotójára

Orbán hétfőn egy Trumppal közös képet posztolt.

“Azzal mutatjuk ki tiszteletünket, hogy nem avatkozunk bele más országok belpolitikájába, nem nyilvánítunk véleményt, nem próbáljuk befolyásolni azt” (Szijjártó Péter)

Elkobozzák az orosz hatóságok a vezető tisztségviselők és az állami vállalatok vezetőinek útleveleik

A lépés oka, hogy megakadályozzák az érintettek esetleges külföldre menekülését, illetve ott a külföldi titkosszolgálatokkal történő kapcsolatfelvételt.

TRUMP, KURVÁK, ORBÁN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.04.04.


Hamarosan bíróság elé áll Donald Trump, ahol – többek között – azt vizsgálják, fizetett-e egy kurvának azért, hogy hallgasson arról, igénybe vette a szolgáltatásait. Nem tudjuk, melyik tűnik bűnösebb dolognak a család szentségét olyannyira magasztaló amerikai republikánusok számára, hogy azért fizetett, amiért prostiknak általában szoktak, illetve másodjára, hogy erről kussoljon. A bíróság számára ez a második az érdekesebb, mert az a 2016-os kampányban történt, a texasi amerikai bunkónak viszont az első is fájhat, mert ők is hasonlókat hazudnak a családról, mint ami a NER-ben ma divatban van.

Az amerikai hülyék nyomora nem érdekelné az embert, ha Orbán nem hívná fel rá a figyelmet, de valami értehetetlen okból kifolyólag egyetlenünk nem bírja befogni a száját, és Trumpnak üzent a Twitteren: „Tartson ki elnök úr! Önnel vagyunk.” Az nem derül ki, ki van az elnök úrral, Orbán a nevünkben beszél, a Fidesz vagy csak a kedves családja szószólója, de nem ártana konkrétabb alanyt használnia, mert ez így félrevezető. Én magam például nem vagyok Trumppal, és nem azért, mert kurvázik, hanem, mert egy fasiszta briganti, de nagy valószínűséggel Orbánnak ezért annyira kedves. Tehát a rejtély megoldódott.

Mindemellett, még ezzel is sikerült kavarnia doktorminiszter urunknak, hiszen Pressman nagykövet, akit nemrégiben Szijjártó oktatott ki, hogy ne avatkozzon a NER belügyeibe, most minden külön értesítés helyett kitett egy képet, amelyen Orbán Trump kurvázós kezét szorongatja, majd kommentár helyett Szijjártót idézte a belügyekbe való beavatkozásról. Ez nem is összecsapás, ez csak halvány mosoly a magasból, ahogyan Pressman bemutatja kies hazánk nyomorát, de nem is ez az érdekes igazán, hanem az a morál, ami a fasizmuson kívül Orbánt és Trumpot összeköti. Eszünkbe jutnak dolgok ugyanis.

Szájert látjuk az ereszen, amint iramlik lefelé, s az is fölötlik, nem kellett volna annyira menekülnie, ha nem kellett volna tartania a lebukástól. Ha be lehetett volna vallania melegségét, de ez lehetetlen abban a pártban, amely a másságot üldözi. Ez volt Szájer tragédiája, de sajnálatot vagy kegyelmet nem érdemel, mert tevőleges része volt a másság üldözésének kialakításában, és rajta csattant az ostor. Trump pedig ugyanúgy, ahogyan itt Orbán, a család szentségéről papol, ám szarik rá, így bár az amerikai bíróságnak az lesz a baja, hogy a kurva hallgatásáért fizetett, nekünk az, hogy kurvázott.

Mert abban a pillanatban Szájer volt ő az ereszen, akinek ez a csúszása a hazugság szimbólumává vált, s ahogy körbenézünk ezeken a családozó jobboldaliakon, látjuk ám, hogy bizony melegek vagy kurváznak, ahogyan Orbán másik világraszóló cimborája, a Berlusconi is. Szóval az derül ki, hogy más a mérce magukkal szemben, mint a társadalom felé, amelytől ájtatos, szent életet követelnek, míg önmaguk meg fetrengenek a mocsokban. Legalábbis a saját mércéjük szerint. Erre mondja Orbán, hogy „Tartson ki elnök úr! Önnel vagyunk.” – és látjuk mindeközben a fönnakadt keresztényi szemeket.

Ők szeretnék megmondani a többieknek, hogyan is kellene élni, miközben azt csinálnak, amit akarnak, egyetlen megkötéssel, csak ki ne derüljön...

A VILÁG LÚZERE 130 EZER DOLLÁRT FIZETETT, HOGY NE DERÜLJÖN KI A PORNÓS AFFÉR, AMELY ÍGY MINDEN ÚJSÁGNAK A CÍMLAPJÁRA KERÜLT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.04.04.


Még nem tudjuk, hány szélsőjobboldali “nemzeti érzelmű keresztény” fasiszta jelenik meg New Yorkban, hogy védelmébe vegye a Stormy Daniels pornószínésznővel viszonyt folytató Trumpot, aki az elnökválasztási kampányban 130 ezer dollár hallgatási pénzt fizetett a szeretőjének, amit csalással próbált a könyvelésben eltüntetni, miközben megsértette a kampányfinanszírozási törvényt is. Trump megsértette a törvényt, és egy jogállam független ügyésze vádat emelt ellene, mert a törvény mindenkire vonatkozik. Ez ellen tiltakoznak a “nemzeti érzelmű keresztények” fegyverekkel.

Mert nagy a nekibuzdulás, hogy Trump felbújtására újra megvédjék és “visszavegyék” Amerikát. Vélhetően az egész országban tiltakozások lesznek, a január 6-án megismert “nemzeti érzelműek”, akik támadást intéztek az ország törvényhozása, a nemzet jelképe, a Capitolium ellen, most is utcára vonulhatnak fenyegetőn. Pedig ez még csak az első vádemelés, amit remélhetően több is követ, sokkal súlyosabb ügyekben. Csak remélni merjük, hogy ez a nemes erkölcsöket képviselő banda nem győz bíróságokra járni, hogy a törvény alól felmentse Trumpot a törvénytisztelő Amerikában.

Hanem azért egy dologra szeretnénk felhívni a figyelmet, mivel Trump önmagát egyszerűen csak zseninek nevezi, amikor szerénységi rohama van. Hívei pedig azt a legendát hirdetik a zseniről, hogy milyen fantasztikus üzletember, mennyire sikeres ember, mekkora lángész. A tények mást mutatnak, mert Trump annyiszor ment csődbe, mint még senki, a börtön egész életében a feje fölött lebegett, mert csalással tudta fenntartani ahamis látszatot. Egy gigantikus ingatlanbirodalmat is csődbe tudott juttatni. De ezt a hívei nem hiszik el, pedig az elnöksége is egy ámokfutás volt...

NEM NŐI MŰFAJOK ÉS FINNEK A KLUBBAN - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.04.04.


Homofóbia, eutanázia, medvehús-automata, háború, e-roller és egyéb szörnyű dolgok a 444 reggeli hírlevelében.

Jó reggelt! Ez a 444 reggeli hírlevele (de nem az egyetlen), benne az elmúlt 24 óra legfontosabb híreivel. Ezúttal erősségi sorrendben, de előtte:

Szolgálati közlemény: még most, április 13. előtt érdemes előfizetni a 444-re...