2016. szeptember 7., szerda

EGY GYÁVA NÉP HAZÁJA

HUPPA BLOG
Szerző: Cserpes Tamás
2016.09.07.


„Hangsúlyozom: nem húzok egyenlőségjelet az Iszlám Állam és a nacionalista demagógok tettei közé. De a Daes-propaganda kommunikációja, féligazságai és leegyszerűsítő megfogalmazásai a populisták taktikáját idézik.” (Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa)

A főbiztos úr nagyon visszafogottan fogalmazott az európai populisták rendkívül kártékony tevékenységével kapcsolatosan. Nyugodtan mondhatta volna azt is, hogy ezek a magukat önkényesen Európa megmentőinek kinevező politikusok, aljas és számító módon, a saját hatalmi céljaikra használják fel más emberek halálát, szenvedéseit, félelmeit. Pont ugyanúgy, mint ahogy azt az Iszlám Állam teszi. Viszonylag korlátozott működésük miatt ezek a populista politikusok természetesen nem öletnek meg senkit, de az is elég, ha hagyják meghalni és szenvedni a lakóhelyükről elüldözött embereket. Már maga a félrenézés, közöny is bűn a részünkről. A miénkről, természetesen. Az uszítás azonban ennél jóval többet jelent.

Esetükben hideg és számító vámpírokról van szó, akiket más emberek vére tart a hatalomban. Kiontott vérből mostanában nincs hiány, persze ez soha nem volt hiánycikk. Mindig is könnyedén hozzá lehetett jutni. Szeretett és a nép által körülrajongott populistáink vígan lubickolnak benne, sőt vidáman nevetgélve egymásra is fröcskölik azt. Kiélvezik a helyzet minden előnyét. Hasznot hajtanak maguknak.

Magyarországon egyetlen valamirevaló párt sincs, aki ki merné mondani azt, hogy Szíria esetében hatalmas humanitárius katasztrófáról van szó, melyhez hasonlóval Európa a délszláv háború óta nem találkozott. Majd megszakadnak, úgy szaladnak a kormány propagandája után, hogy ők is részesüljenek a lehulló morzsákból. Sokra persze nem mennek vele, leggfeljebb hiteltelenné válnak.
Gyáva népnek csak hazája van, melybe gyorsan visszahúzódhat, mint a csiga a házába, ha fenyegetve érzi magát. Az országot elárasztó, véresen kék útbaigazító tábláknak pont ez is volt a céljuk. „Rettegj, félj és borzadj! Szörnyű sárkány körme nagy!” (Csukás István)

Ez az üzenet tökéletesen elérte a célját. Sikerült a terror áldozatait terroristákká nyilvánítani. A valódi terroristák legnagyobb örömére. Így már csupán mindenre elszánt gonosztevőkről, gyilkosokról, erőszaktevőkről van szó. Nem okoz lelkiismeretfurdalást a haláluk és a sorsuk. Ki velük Európából, mert az kizárólag a miénk! A közvélemény-kutatási eredmények szerint ez a szörnyű propaganda nem sok ellenállásba ütközött.

A kormány az október 2-ai népszavazással minden felelősséget képes lesz elhárítani önmagáról. Emberiség elleni bűntett? Humanitárius katasztrófa? Ugyan már! Hiszen ők csak demokratikus módon, a nép akaratából cselekedtek. Nevezett alperes, maga a nép, később legfeljebb „majd” arra hivatkozhat, hogy ő “akkoriban” sajnos semmit sem tudott a szíriai polgárháború szörnyűségeiről, de „majd” nagyon tragikusnak fogja tartani azt, ami a polgári lakossággal történt. Úristen mennyi halott és még ezek a szegény gyerekek is! Tényleg rendkívül tragikus, ami velük történt. Ők azonban csak jóhiszeműen bedőltek a gyűlöletet szító plakátoknak. Rengeteg volt belőlük szerteszét az országban. Szomorú, de másokkal is megtörtént már az ilyesmi. Legközelebb azonban majd jobban fognak figyelni.

Mi csak a plakátok utasításai szerint jártunk el! Adhat-e azonban ez az érvelés a résztvevők számára bármiféle felmentést?...

ITT OLVASHATÓ

FELTÁMASZTOTTÁK A III/III-AS BELSŐ ELHÁRÍTÁST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016. 09.07.


A 444.hu beszámolója szerint egy magyar újságírót tavaly decemberben megpróbált beszervezni az Alkotmányvédelmi Hivatal (a polgári titkosszolgálat, a Nemzetbiztonsági Hivatal jogutódja). A cikk szerint egy magánjellegű információt osztottak meg vele, majd azzal zsarolva együttműködésre akarták rábírni.

Mivel az újságíró Magyarországon dolgozik, az együttműködés kizárólag a környezete megfigyelésére és adatgyűjtésre vonatkozhat. Magyarul, besúgó ügynöknek akarták beszervezni ugyanolyan módszerekkel, ahogy az egykori pártállami III/III-as ügyosztály dolgozott. Csakhogy 1990. fabruár 13-én jogutód nélkül megszűnt az állambiztonsági szolgálat, attól kezdve nincs "belső elhárítás". 

Az állampolgárok megfigyelése, róluk adatok gyűjtése tilos, nem lehet a politikai nézetei vagy tevékenysége miatt senkiről adatokat gyűjteni, megfigyelni. Az Alkotmányvédelmi Hivatal beszervezési kísérlete azonban arra utal, hogy az Orbán-rendszer feltámasztotta a III/III-as ügyosztály tevékenységét, megfigyel magyar polgárokat, ügynököket épít be a sajtóba, és vélhetően más helyekre is.

Amellett, hogy ez törvénytelen, a történet bizonyítja, hogy az Orbán-rendszer halad a nyílt és totális diktatúra felé, ahol a diktatúrák eszközeivel harcolnak a politikai ellenfelek és más világnézetűek ellen. Az nyilvánvaló, hogy az igazi ellenzéket, amely ma még nem létezik, a terrorizmus vádjával fogjak zaklatni, üldözni és börtönbe zárni. Az ilyen besúgókra azért van szükség, hogy a terrorizmus vádjához gyűjtsenek információkat.

Magyarországon a nyilvánosságra kerülő esetek és hírek tovább növelik a félelmet és a rettegést, amely már így is jelen van a társadalomban. Fortélyos félelem igazgat, és a jelek szerint már vannak kartotékok. Mire a társadalom megérti, elfogadja és felfogja, hogy Orbán rendszere egy aljas fasiszta diktatúra, addigra olyan megfélemlítés alá kerül, hogy nem mer, később már nem tud cselekedni.

Ezért súlyos a felelősségük azoknak, akik folyamatosan tagadták, hogy Orbán rendszere diktatúra, pedig azt már 2010-ben lehetett tudni, de legkésőbb 2011-ben már mindenki megérthette. A Klubrádió, Bolgár György és társai tevékenysége, amely az állampolgári éberséget elaltatta, a diktatúráról beszélőket lejáratta, a betelefonálókat az igazságukból kibeszélte, felelős mindazért, ami bekövetkezik, ahogyan erre már akkor felhívtuk a figyelmet. Akkor lehetett volna még megállítani. Ma már nem lehet, ahogy arra intettünk.

S ez még csak a kezdet.

ITT OLVASHATÓ

FASIZÁLNAK A VÉRSZÍVÓ NÉGYEK (v4)

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.09.07.


Miután a fasizálódó, németellenes és unióellenes Lengyelországban az év emberének választották az Európai Unió első fasiszta államának vezetőjét, Európa legnagyobb fasisztáját, Orbán Viktort, bejelentették egy angolnyelvű közös propagandatelevízió létrehozásának tervét.

A terv annyira kézenfekvő, hogy csupán azon lehet csodálkozni, hogy eddig nem jutott eszükbe. Minden fasiszta diktatúra először a tömegkommunikációt kaparintja meg, s ott áll előttük a példakép, Putyin propagandagépezete, amely az orosz titkosszolgálat irányításával sikeresen fordította szembe a világot a szabadsággal, az emberi jogokkal, a politikai korrektséggel és a liberális demokrácia, a felvilágosodás értékeivel.

Az Európai Unión élősködő volt kommunista országok, a Vérszívó Négyek (V4) céljai hasonlók: a demokratikus Nyugat, a szabad világ, a liberális Európa és Amerika szétverése, rombolása, összeesküvés-elméletekkel való kriminalizálása és pusztítása. Ez egybecseng az ISIS, az iszlám terroristák, Putyin, Erdogan, az európai szélsőjobb érdekeivel. A Vérszívó Négyek angolnyelvű propagandája arra irányulna, hogy saját fasiszta Európa-koncepciójukat kényszerítsék Nyugat-Európára.

A folyamat azzal kezdődött, hogy Nyugat-Európa megnyitotta a kapuit a volt szocialista országok előtt. Ezzel akarta segíteni őket a demokratizálódásban, gazdaságilag, hogy mielőbb utolérjék a fejlett liberális demokráciákat, egyenjogú tagjai legyenek az európai közösségnek és piacnak. Ezen a Vérszívó 4-ek csak nyertek minden tekintetben, csak élősködtek idáig az európai polgárok pénzén, de a közös szabályokat nem tartották be.

Miután az Európai Unió - Orbán szavaival élve - gyengének bizonyult, méghozzá abban a tekintetben, hogy a posztkommunista országoktól nem követelte meg az európai értékek betartását, ezek odáig pofátlanodtak el, hogy most már az Európai Uniót akarják saját képükre és hasonlatosságukra formálni. Az Unió nagy országai nem veszik elég komolyan a veszélyt, mert önmagukban ezek kicsi országok.

Azonban a populista fasiszta propaganda hat, a "kereszténységnek" nevezett fasiszta ideológia jól leplezett, és rendkívüli mértékben erősíti az európai szélsőjobbot, amely Európában sorban megdöntheti a demokratikus elkötelezettségű pártok uralmát. Ha többségbe kerülnek, azonnal megszavazzák, hogy kerüljön be az uniós szerződésbe a "keresztény gyökerekre" való hivatkozás, arra hivatkozva azonnal elindul a törvények átalakítása.

A politikai katolicizmus évszázados receptekkel dolgozik, a liberálisok felkészületlenek velük szemben. Ahogy a kereszténységet kibelezték, de a nevét megtartották, annak mintájára belezik ki a demokráciát, a demokrácia nevének megtartásával. Létrejön az Európai Együttműködés Rendszere magyar mintára, közös európai hadsereggel. A Vérszívók angolnyelvű közös propagandatévéje ezt a célt szolgálja. Ebben támogatja őket Putyin, Erdogan, az ISIS és az iszlám terroristák.

A harc eldőlni látszik. Orbán a fasiszta rendszer és az EU közötti háborút megnyerte. Idő kérdése, hogy rendszere, mint a pestis, mikor fertőzi meg egész Európát, és teszi a földrészt emberi jogi szempontból pokollá. Ennek vége polgárháborúk lesznek, még egy világháború is belefér, mert amikor a szabadságot felszámolják, akkor az emberi élet alapjait számolják fel, ami ellen az emberek fellázadnak. A diktatúrák pedig soha nem érzik magukat biztonságban, másrészt terjeszkedni akarnak. Semmi nem állhat a világégés útjában, ha Orbán tervei valóra válnak. Pláne, ha Amerikában Trump győz.

A Vérszívó Négyek (V4) bővülni fognak, elkezdenek egy másik Európai Uniót szervezni az Európai Unión belül, méghozzá a liberális Európai Unió pénzén, hogy többségbe jutva demokratikus úton szavazzák be Európába a fasizmust, amit "kereszténységnek" hívnak majd. Ha senki nem tesz semmit, ez megállíthatatlan folyamat. Ezek tudatosan és szisztematikusan dolgoznak ezen, ellenfeleik pedig olyanok, mint a Titanic utasai.

Eközben a magyar parlamenti ellenzék, amely most már nemcsak Magyarország, hanem Európa és a világ felé is felelősséggel tartozik Orbánért, s egyedül állíthatná meg az új Hitlert, azt képzeli, hogy Orbánt választásokon legyőzheti. A választási színjáték csak arról szól, hogy a rendszer stabilitásáért, a rendszer ellenfeleinek fékentartásáért az áruló kollaboráns álellenzék mennyi képviselői állást és mennyi pénzt kapjon. Ez játék, és Orbán számára az ellenzéke arra való, hogy a nyugodt hátországot biztosítsa az európai terveihez.

Csak nem képzeli bárki, hogy amikor Orbán Európa meghódításának a küszöbén áll, majd engedi, hogy választáson legyőzzék? A rendszert is, a választásokat is bojkottálni kellene, ahogy a népszavazást is bojkottálják, csak a parlamenti választások bojkottja esetén elesnek ezek a gazemberek az ellenzéki pártoknak járó állami támogatástól. Ez pedig fontosabb nekik, mint Magyarország és Európa sorsa.

Azt mondják, hogy a népszavazás tartalmilag előrehozott választás. Ez így van, mert a parlamenti választásokat ugyanaz a hazug, gyűlöletkeltő propaganda fogja eldönteni, amely a népszavazást is. Ha a népszavazást bojkottálják, akkor a választást miért nem? Mi a különbség? Megmondom: a pénz. S ez a legnagyobb aljasság, hazaárulás, amit az ellenzék elkövet. Felelősek mindenért, amit Orbán tesz. Nemcsak otthon, hanem Európában és az egész világon...


ITT OLVASHATÓ

HOGYAN ÜLDÖZZÜNK KERESZTÉNYT?

TÖRÖK MONIKA BLOGJA
Szerző: törökmonika
2016.09.07.


A címben felvetett kérdés égetőbb, mint gondolja a kedves olvasó. Nem szabad a homokba dugni a fejünket. A keresztényüldözés mindennapjaink égető problémája – ha másból nem, onnan biztosan lehet tudni, hogy már államtitkárságot is létrehoztak ellene.

Ahhoz, hogy hatékonyan felvehessük a harcot a keresztényüldözéssel, kénytelenek vagyunk megismerkedni az ördöggel magával.

Keresztényt üldözni afféle népi sportnak, virtusnak számított a magyar történelem során. Ha kinyitjuk a történelem- vagy irodalomkönyveinket, gyakorlatilag semmi másról nem olvashatunk benne, mint hogy hazánk földjén rendszeresen és sportból üldözték a kereszténységet.

Most ne tessenek Koppány vezér tetemrészeire gondolni, haladjunk.

Keresztényt üldözni sokféle módszerrel szokás, a legjobban elterjedt az, hogy éjfélkor, a keresztúton, amikor a varjúhájat szedjük teliholdkor, akkor térdelőrajtból indulunk és üldözzük a keresztényeket.

Kedves népi szokás még, hogy szintén éjszaka megjelenünk a delikvens háza előtt fehér csuklyában, rágyújtjuk a pajtát és elégetünk egy keresztet, hogy a delikvens retinájába beégjen a látvány.

Szintén régies szokás, hogy máglyákra cibáljuk őket és családilag égetjük el őket, de ez a szokás mostanában már kezd kimenni a divatból.

Egy időben az is járta, hogy nagy hajókra szálltunk, találtunk és meghódítottunk teljes földrészeket, és ott, aki keresztény volt, azt nagyon üldöztük, egészen a rezervátumokig.

Az európai irodalom, különösen az angolszász vonal különös figyelmet fordított a keresztényüldözésre, akár Indiáról, akár más gyarmatról volt szó, az úgynevezett teaklubokban szerveződött aktív közösségek mindig lelkesen üldözték az ottani keresztényeket. Ha nem volt, vittek oda.

A nagyobb háborúkban, amelyekben a civilizált lakosság nagy része százalékosan is nagyon elpusztult, természetesen csak keresztények haltak meg – de hiszen ezért is robbantottuk ki őket.

A leghatékonyabb keresztényüldözés természetesen a kommunizmus éveiben zajlott, amikor annyira üldöztük a keresztényeket, hogy például párttitkár belőlük a lehető legritkább esetben lehetett, kénytelenek voltak más állásban meghúzni magukat. De persze nem voltunk ennyire bigottak – a mi keresztényünk azért még lehetett párttitkár, csak csöndben, a négy fal között...


ITT OLVASHATÓ

MERKEL VESZZŐFUTÁSA

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.09.07.


Vasárnap tartományi választást tartottak Németországban. Ennek az adott kivételes jelentőséget, mert innen, tehát a mecklenburg-elő-pomerániai tartományból származott el Angela Merkel akkor, amikor a politikai pályára lépett, tehát ez a tartomány a saját szűkebb hazájának számított. Az ember ilyenkor arra számít, hogy Merkel fölényes győzelmet arat majd itt, hiszen hol ne támogatnák, ha nem ott. Ám a választás adatai szerint a CDU súlyos vereséget szenvedett és csupán a harmadik helyet szerezte meg a pártok közötti versenyben. Az nem jelent különösebb hírt, hogy az SPD megelőzte a CDU-t, mert a két nagy párt között már nagyon régen folyt a rivalizálás. A bomba hír az, hogy a nemrégen alakult AfD is megelőzte Merkel pártját, ami tényleg katasztrofális vereségnek tekinthető.

Ezt a választási eredményt sokan és sokféleképpen magyarázták. Jómagam azonban most csak a Merkel menekültpolitikájával hozom összefüggésbe, mivel szerintem csak ez hozhatott olyan lehetőséget az AfD pártnak, hogy a választók viszonylag széles tömegét megnyerje. Azt már egy korábbi bejegyzésemben megemlítettem, hogy a választók egy jelentős része ma már nem a régi kikristályosodott politikai eszmerendszerek, tehát a szociáldemokrata, a liberális és a konzervatív politikai filozófiák mentén gondolkodnak és preferálnak pártokat. Sokkal fontosabb számukra az, hogy a napi életükben felmerülő problémákra milyen választ adnak a politikai pártok. Ez érthető is, mert nem a nagy politikai áramlatok által perspektivikusan, tehát a távoli jövőben biztosított életforma fontos a számukra, hanem az, hogy legyen munkahelyük, rendes fizetésük, amiből a családjukat el tudják tartani, működjön a szociális háló, legyen közbiztonság, stb., röviden egy normális európai polgári életet tudjanak élni. Ez hosszú ideig biztosított volt számukra, mindaddig, amíg a migránsok áradata nem lepte el Németországot. Ekkor már ugyanis minden bizonytalanná vált, hiszen a munkahelyüket már veszélyeztethették a migránsok, a fizetésük is mérséklődhetett, mert az olcsó munkaerő azt lenyomhatta, bizonytalanná válhatott a családok megélhetési lehetőségei, a közbiztonság szemmel láthatóan lecsökkent és még folytathatnám a sort...

ITT OLVASHATÓ 

PSZICHIKAI TERRORKÉNT ÉLTE MEG AZ ÜLÉST AZ ÉRPATAKI KÉPVISELŐ

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Mórcz Csaba
2016.09.07.

 
Mint ahogyan lapunk elsőként számolt be: tegnap, késő este 4:3-as arányban feloszlatta magát az érpataki képviselő-testület. A csaknem négyórás ülés a birtokunkban lévő hangfelvételek tanúsága szerint üvöltözéssel és pszichikai nyomásgyakorlással zajlott. Az érpataki, Árpád fejedelem névre keresztel ülésteremben a képviselőkön kívül mintegy 20 közmunkás is részt vett, akik nem kapták meg a havi járandóságukat.
 
A képviselők és az érapataki polgármester között gyakorlatilag 2014. októberi választások óta feszült a viszony, miután Orosz Mihály Zoltán kisebbségbe került a testületben. Azóta az ülések nem egyszer vitába fulladtak és gyakorlatilag csak a legfontosabb kérdésekben tudtak érdemi döntéseket hozni a képviselők.
 
Rendszeresen visszatérő kérdés volt az elszámolások hiánya, képviselői indítványok semmibevétele, Orosz diktatórikus ülésvezetése, vagy a jegyző kioktatása – nemegyszer üvöltve. Sajnos arra is volt példa, hogy Orosz – egyszerű keresztényi indíttatásból – azt kívánta Gagna Jánosnak, hogy járjál csak te is úgy, ahogyan P. Feri. Ő súlyos beteg, nem mellesleg az ő házát érte 2014-ben Molotov koktélos támadás, amiben a rendőrség jelenleg szünetelteti a nyomozást.
 
A feszültség akkor nőt a testület és Orosz között, amikor a négy ellenzéki képviselő feltételekhez kötötte a 2015-ös zárszámadás elfogadását: a polgármester számoljon be és bizonylatokkal, számlákkal igazolja a 2015-ös mezőgazdasági bevételek és a 15 millió forint kölcsön hollétét, a jelentősen megemelkedett kiadások tételeit.

Orosz a három hónap alatt egyszer sem volt hajlandó elszámolni a mezőgazdasági bevételekkel és csak egy 2016-os számlát mutatott be a 2015-ös helyett. Ezért a képviselő-testületből négy ellenzéki következetesen nemmel szavazott a zárszámadásra. Az ellenzéki képviselők  szerint amennyiben a polgármester a kérteknek megfelelően elszámolt volna akkor nem alakulhatott volna ki a jelenlegi csődhelyzet. Nem  beszélve arról, mondja az egyik képviselő, hogy felelős polgármesterként talán nem a Balatonnál kellett volna időzni egy héttel ezelőtt az önkormányzati kisbusszal, miközben Érapatak kasszája üres volt...

ITT OLVASHATÓ

A ZSIDÓK ÉS A ROMÁK UTÁN A KERESZTÉNYEKET IS MEGVÉDI A KORMÁNY

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.09.07.


Nagyon benne volt már a levegőben, hogy feláll egy keresztényüldözés elleni államtitkárság. Várható volt, hogy a kormány előbb, vagy utóbb lép valamit, felhagy a teszetoszázással, a sarkára áll és azt mondja: eddig, nem tovább!

A helyzet kezdett tarthatatlanná válni, nem lehetett tovább halogatni a keresztények megvédését.

A zsidókat és a cigányokat már korábban megvédte a kormány, már csak egyedül a keresztények voltak hátra.

Mozdulhattak volna hamarabb is, mielőtt a keresztények üldözése a tetőfokára hágott volna. Azért így is értékelendő a tett: a 24. órában vagyunk ugyan, de talán még nem késtünk el teljesen, és vissza lehet fordítani a folyamatot. Az mindenesetre jó jel, hogy a kormány nem várta meg, míg a keresztények kénytelenek elmenekülni az országból. Vagy, ami még ennél is rémisztőbb opció: itt maradni és hamis papírokkal bujkálni. És esténként, búvóhelyeiken azon sóhajtozni, milyen jó, hogy vannak az országban tisztességes nem-keresztény emberek, akik bújtatják az üldözötteket.

Voltak már korábban is gyanús jelek, amelyeket botorság lett volna nem észrevenni. Amikor Semjén Zsolt diplomájával szórakozott a sajtó. Abba kötöttek bele, hogy a szöveg jó részét máshonnan emelte át.

Azért mert valaki keresztény, már az ilyet is szóvá kell tenni?

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Rétvári Bence államtitkár azonnal észrevette, hogy honnan fúj a szél. Sanda szándékok felől fújt a szél, és az államtitkár nem is késlekedett a leleplezéssel. Rámutatott, hogy itt üldözik a keresztényeket, ezért vették elő
Semjén Zsolt dolgozatát.
Vagy, amikor Pállfy Istvánt, az egykori tévés hírolvasót, a későbbi kereszténydemokrata honatyát, jelenleg egy nagyköveti poszt várományosát, találták meg a keresztényüldözők. Azt állították róla, hogy egy felvételen úgy nézett ki, mintha
részegen imbolyogna a parlamenti ülésteremben.

Pedig, a történelem és az élet maga is, számtalanszor megtanított bennünket arra, hogy ne annak higgyünk, amit látunk. Ha valaki azt látja például, hogy szétlopják az országot, előbb magában keresse a hibát, és szálljon le a keresztényekről!...


ITT OLVASHATÓ

EGYÉRTELMŰEN MEGBUKOTT A VASÁRNAPI BOLTZÁR - MÉGIS A VISSZAVEZETÉSÉN GONDOLKODNAK?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.09.07.


Bár Kósa Lajos tagadta, hogy visszavezetnék a vasárnapi boltzárat, több elképzelés is már napvilágot látott, hogy mihez kezdene a kormánykoalíció a hét utolsó napjával. Semjén Zsolt szerint a vasárnapi boltzár megállta a helyét, mivel a szabad vasárnap ellen felhozott gazdasági érvek alaptalanok voltak, a munkavállalók pedig kifejezetten jól jártak vele. 

Ezzel szemben az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint tény, hogy a kormány miatt sok egyéni vállalkozó, vagy négy főnél kisebb cég zárta be a boltját. Háromezer kisbolt tönkrement, a foglalkoztatottak száma 15 ezerrel csökkent. Tehát a boltzárnak igenis volt negatív hatása a gazdaságra.

Több minden kering arról, hogy mit tervez a kormánypárt a jövőben a vasárnapi boltzárral kapcsolatban. A Népszabadság információi szerint például törvényben szabályoznák, hogy az üzletek csak egy bizonyos időpontig tarthatnak nyitva normál ügymenet mellett. A források a legvalószínűbbnek a déli 12 órát tartják, és a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek csak akkor tarthatnának nyitva délután is, ha az akkori forgalom meghatározott részét befizetnék pluszadóként. Ezt nyilván lehet úgy kalibrálni, hogy ne érje meg nyitva tartani délutánonként.

Az elképzelés a hazai tulajdonú kisebb üzletekből álló láncoknak kedvezne, ahogy az előző boltzáras szabályozástól is remélték, hiszen ezeknél a bolt területe általában nem éri el a 400 négyzetmétert. A nemzetgazdasági tárcánál állítólag már tudnak az elképzelésről, ám formális döntés még nem született.

Emellett fut egy másik terv is, amelyet Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető ismertetett. Elképzelésük szerint az volna célszerű, ha egy évben csak meghatározott számú napon lehetne munkára fogni a dolgozókat, mely az elképzelések szerint hattól akár húsz napig is terjedhet.  Emellett javasolják, hogy vasárnapi munkavégzés esetén a következő szombatot a munkaadónak ki kelljen adni pihenőnapként. Azt nem tudjuk, hogy kötelező lenne-e kivenni ezt a pihenőnapot, vagy a dolgozó maga határozhatná meg, szeretne-e élni a lehetőséggel...

ITT OLVASHATÓ

NYUGODJUNK MEG, LEGALÁBB ORBÁN CSALŰDJÁNAK JÓL MEGY SORA

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.09.07.


Beszervezni vágyott újságíró itt, gyanús gázpalackok ott, vádemelés az operatőrasszony ellen amott. Ilyen helyen a kicsinek is örülni kell.

Azért jó tudni, hogy rohamosan változó társadalmunkban is vannak állandó cölöpök: az egyik ilyen az állampolgárokat a legalantasabb módszerekkel megkörnyékező titkosszolgálat. Legalábbis ez derült ki reggel a 444 cikkéből, mely szerint tavaly év végén egy (meg nem nevezett) magyar újságírót szolid erőszakkal, a magánéletének senki másra nem tartozó rétegeit is felhasználva próbálták együttműködésre bírni – nagyjából úgy tehát, ahogy a rendszerváltás előtt a sötét tartótisztek a leendő besúgóikat. A sztori tényszerűen nehezen bizonyítható, de a 444 nyilvánvalóan megbízhatónak tartja az újságírót, és egyébként mai facebook-bejegyzésében a mandineres Stumpf András is aláhúzta, hogy ő is ismeri a történet névtelen főhősét, és az elbeszélés nem kamu.

Később a Belügyminisztérium homályos válaszában “lényegében arra célzott, hogy a Magyarországon dolgozó újságírók között akár lehetnek külföldi kémek is. A belügy pedig az ilyen törekvéseket akarja felszámolni” - amitől tényleg az isten mentsen meg minket. Kósa Lajos mindeközben Balatonon jaszkarizva válaszolt az őt az ügyről faggató tévécsatornáknak a maga humorosnak szánt, de sajnos egyszerűen csak ízléstelen módján, amikor például kifejtette, hogy ennyire komolytalan titkosszolgálat Jamaicában sincs. De, van. Talán ezért fognak tárgyalni az ügyről a jövő héten a nemzetbiztonsági bizottságban is.
 
A zavarosan, büdösen a közéletbe ömlő Bayer-ügy még vetett ma egy kisebb örvényt: lemondott ugyanis a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnöke, Stark Tamás. Ez az az alapítvány, amely a professzionális működés mintapéldájaként úgy jelölte alelnöke révén a leginkább tokában erős közírót, hogy a jelölő asszony sem az elnököt, sem kuratóriumi társait nem értesítette az akcióról. Stark célja a legalább utólagos helytelenítés lett volna, de a nyilatkozatot nem szavazta meg a kuratórium, így nem maradt más számára, mint a lemondás, amiért részünkről jár a respekt...

ITT OLVASHATÓ

ÖKOBARÁT SZIGETHÁZ

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.09.07.


Kanadában egy házaspár 20 év óta építgeti ökobarát szigetházát.

„A szabadság szigetének” elnevezett ház az 58 éves volt táncosnő Catherine King és a 66 éves Wayne Adams szobrász tulajdona. A szabadság szó azért is találó, mert a sziget teljes földrajzi elszigeteltséget biztosít. Nem több 2 ezer négyzetméternél, csak hajóval közelíthető meg, Vancouver magasságában fekszik Brit-Columbia tartományban, a kanadai szárazföldtől délnyugatra.

Illik rá a szabadság jelző azért is, mert függetleníti magát a fogyasztói szemléletű társadalomtól. A házon mindent modern eszközök nélkül, reciklált anyagokból építenek. Felhasználták a halászfalvakból származó acélt, hogy azzal helyettesítsék szigetük rothadó fa platformjait. A 12 úszó platformot átjárókkal kötötték össze és kialakítottak rajtuk egy táncszobát, egy művészeti galériát, egy kertet, öt üvegházat és egy lakóhelyiséget. ha vendég jön, a világító tornyukban helyezik el...

ITT OLVASHATÓ

FRAKCIÓ

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.09.07.


Azt olvastam, hogy a fidesz frakcióülést tart Balatonfüreden. Jó hosszú cikket írtak erről, föltett az újságíró mindenféle kérdéseket az éppen csak el nem bődülő frakcióvezetőnek. Mintha az képes volna egyetlen kérdésre is válaszolni.

Azt nem kérdezte az újságíró, hogy tessék mondani, miért tetszik Balatonfüredre menni frakciózni. Festés van odahaza? Miért tetszik a pénzünket ilyesmire költeni? És ha már festés van, miért nem tetszik mondjuk Mátészalkán frakcióülést tartani? 
 

AZ ÁVO ÉS AZ INKVIZÍCIÓ KEVERÉKE A NERBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.09.07.


Gyártják a magyarok rendületlenül a vicceket arról, hogy Keresztényüldözés Elleni Helyettes Államtitkárság alakul az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Ha ehhez hozzátesszük még, hogy "adta hírül a Magyar Idők", akkor igazán úgy érezhetjük magunkat, mintha bolondok házában lennénk, s aki Magyarországon él, azt nem is csalja meg ez az érzete.

A helyzet korántsem ilyen vicces. Az alapítói szándék szerint az új kormányhivatal a világban üldözött keresztények megsegítésére jön létre, de mivel "a keresztényüldözés minden formája ellen" kíván harcolni, a harc kiterjed majd a libanoni keresztényüldözők mellett a magyar keresztényüldözőkre is. Orbán bűnszervezete magát "kereszténynek" nevezi, minden vele szembeni magatartás, amely az alkotmányos rend helyreállítására irányul, ezért egyben keresztényüldözésnek is tekinthető.

Aki fellép az állam és az egyház összefonódása ellen, vallás és nemzet azonosításával szemben, ami az új alaptörvény fundamentuma, az keresztényüldöző is egyben. De aki a liberális demokrácia elveit vallja, a katolicizmust kritizálja, azokat a vallási jelképeket, amelyeket Magyarország több évszázados elnyomására használtak, megveti, szintén keresztényüldöző lesz. Ha valaki csupán a liberális demokratikus Európai Unió értékeit vallja, az Orbán-rezsim felfogása szerint már keresztényüldöző.

Fontos megkülönböztetést tennünk a katolicizmus vonatkozásában. A katolicizmus nem kereszténység. Azért is fontos ezt megjegyezni, mert a keresztényüldözés elleni államtitkárság kolosszális ötletére azután jutottak, hogy Orbán Rómában járt és találkozott közel-keleti katolikus papokkal. Ezért világossá kell tenni, hogy az orbáni retorikában a keresztényüldözés alatt katolikusüldözést kell érteni.

A legnagyobb keresztényüldöző a mindenkori államhatalommal összefonódó katolikus egyház volt. Ők gyilkolták századokon át a keresztényeket eretneknek minősítve. A katolicizmus a kereszténység után létrejött vallás, amely a keresztény újjászületést elutasító irányzatból alakult ki a Konstantinus császárral való megegyezés után. A katolicizmus kisajátította a kereszténység nevét, annak szellemi tartalma nélkül, és az államhatalommal üldözte és gyilkolta az igazi keresztényeket századokon át.

A katolikus vallás mindenben ellentéte a Bibliának és a kereszténységnek. Teológiájának központi eleme az állam és az egyház összefonódása, az államhatalom felhasználása a hit terjesztésére. Ágoston, a katolikus vallás főideológusa szerint, mint a test és a lélek, úgy tartozik össze az állam és a katolikus egyház. Magyarországon is tűzzel és vassal "térítették" a népet, majd állami erővel és agymosással hitették el, hogy Magyarország "keresztény" ország lett, a magyar nemzet a kereszténységgel azonos. Ezt foglalta alaptörvénybe az orbáni bűnszervezet.

Magyarországon a legnagyobb keresztényüldöző Orbán rendszere, amely megvonta a tényleges keresztény gyülekezetek és egyházak jogi státuszát, megnehezítette a működésüket, ellehetetlenítette a helyzetüket és szemet vetett a vagyonukra. Iványi Gábor ma nem számít hivatalosan sem kereszténynek, sem lelkésznek, az egyháza nem minősül keresztény egyháznak, hanem olyan társadalmi egyesületnek, mint amilyen egy kertbarátkör. De sorolhatnánk példaként hívő keresztény gyülekezetek százait...

ITT OLVASHATÓ

A POLT PÉTERI ÜGYÉSZSÉG MINTÁJÁRA KEBELEZNÉ BE A FIDESZ A BÍRÓSÁGOKAT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.09.07.


„A tervezet megalkotásának célja előttünk még most is ismeretlen” - áll az Országos Bírósági Hivatal (OBH) harminc oldalas elemzésében, amelyet a Fidesz közigazgatási bíróságok kialakításáról szóló tervezetéről írt. Hogy érthető legyen, lefordítom, mit jelent a mondat: semmilyen szakmai indoka nincs a tervezetnek,az csak a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálja.

Pedig az OBH-t nehéz baloldali kötődéssel vádolni, vezetője az Handó Tünde, aki Szájer József fideszes EP-képviselő felesége. De nem csupán a bíróságok szakmai munkáját ellenőrző testület, hanem a munkaügyi bírák is tiltakoznak a rendelet ellen, és nem véletlenül.

A tervezet lényegében leválasztaná a bírói karról a közigazgatási bíráskodást, amely olyan, több esetben politikai döntések felülvizsgálatáért lesz felelős, mint a gyülekezési törvény (ne feledjük, új gyülekezési törvény készül, amelyben nem tudjuk még, ki kapja majd meg az engedélyezés jogát), a médiahatóság és a versenyhivatal döntései, egyes választási ügyek, vagy átláthatósági ügyek, például a közérdekű adatok kezelése.

Az új közigazgatási bírói kart pedig kivennénk a viszonylag független bírósági intézményrendszerből. Azért viszonylag független, mert bár számos esetben döntenek a bíróságok jelenleg is a kormány kedvének nem megfelelően, de számos esetet tudunk említeni, amikor politikailag kínos ügyekben furcsa döntések születnek. Az Alkotmánybíróság és a Kúria esetében is arról szól a városi pletyka, hogy a necces ügyekben inkább a kormánypárt felé hajlik a bírók keze, és csak a teljesen egyértelmű ügyekben mondanak ellent neki, amikor már a szakmai reputációjuk kerülne veszélybe.

Az új szabályozás egy külsős, a közigazgatásból érkező embert ültetne a bíróságok élére, akinek a többi bírói vezetőtől eltérően kilenc éves mandátuma lenne, és pályáztatás, illetve megfelelő vezetői tapasztalat nélkül is ki lehetne nevezni. (A 444 szerint a posztra a Nemzeti Választási Irodánál magát egyértelműen megégető Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság jelenlegi vezetője az egyik legesélyesebb.) De újraosztanák az eddigi munkaügyi és közigazgatási bíróságok regionális székhelyeit is, ezzel számos bírót költözésre vagy szakterület-módosításra, illetve pályaelhagyásra ösztönözve (főleg a fellebbviteli bíróság székesfehérvári helyszínével). Új bírót pedig ki lehetne nevezni majd a közigazgatásból is, bírói gyakorlat nélkül, sőt az új bírák felét kötelezően innen kéne felvenni, akik egy zárt, politikusok uralta hierarchikus rendszerből érkeznének független bírói döntéseket meghozni.. Ezekkel a módosításokkal pedig majdnem egyértelművé válik, hogy a cél az eddigi bírák egy részének elküldése, és a helyükre Fidesz-káderek ültetése a közigazgatásból...

ITT OLVASHATÓ

ITT A KORMÁNY LEGÚJABB PROPAGANDAFÜZETE

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: laspalmas
2016.09.17.


Teljes gőzzel pörög a rettegtetőkampány.

Végre megérkezett a friss propagandafüzet a Pasa parkból Miniszterelnöki Kabinetirodától.
Egészen csodálatosra sikerült, érdemes végiglapozni...

ITT OLVASHATÓ

KÉTÉVES A NÉGYES METRÓ, AZ UNIÓS FINANSZÍROZÁSÚ PROJEKTEK ÁLLATORVOSI LOVA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.09.07.


A kétezres évek egyik legvitatottabb nagyberuházása volt a négyes metró építése. A projekt tíz évig húzódott, és végig botrányok kísérték. A metróvonal végül – szerelvények nélkül – 452,5 milliárd forintból készült el, ebből 181 milliárdot az Európai Unió adott rá támogatásként. A 7,4 kilométer hosszú vonal nem hozza a tervezett és elvárt utasszámot, így az ára 40 év alatt sem fog megtérülni, és lehet, hogy vissza kell majd fizetni az uniós pénz egy részét. Az építkezéssel kapcsolatban hűtlen kezelés, a metrószerelvények beszerzésével kapcsolatban vesztegetés gyanúja miatt ma is nyomoz a rendőrség. 

A tíz évig húzódó beruházás a Margit-híd felújítása mellett a másik olyan ikonikus ügy, ami a Demszky-féle SZDSZ-es városvezetés óriási korrupciós ügyeként vonult be a hírolvasók emlékezetébe. Nem véletlenül, mert a négyes metróval kapcsolatban szinte minden előfordult, ami gyanús közfinanszírozású projekteknél egyáltalán előfordulhat.

A negyedik budapesti metróvonal ötlete még a 70-es években született meg, de csak bő 20 évvel később állt neki a megvalósításnak a főváros vezetése. 1996-ban készült el a megvalósíthatósági tanulmány, majd ezután eltelt még hét év, mire 2003-ban aláírták a kivitelezési szerződést. Közlekedési szakértők az elejétől kezdve azt hangoztatták, hogy felesleges megépíteni, mert a végül elkészült 7,4 kilométeres első szakasz túl rövid, nem megfelelő a belvárosba tartó autósoknak, tíz megállója közül pedig több is olyan helyen található, amelyek gyalog vagy más BKV-járatokkal is gyorsan és könnyedén megközelíthetőek.

1998-ban Demszky Gábor, a harmadik ciklusát kezdő SZDSZ-es főpolgármester ugyan megállapodott Medgyessy Péter pénzügyminiszterrel, hogy a beruházást a főváros és a kormány közösen finanszírozza, ám a választások után az új, jobboldali kabinet luxuskiadásnak titulálta a projektet, és kivonult mögüle. A beruházás mögé végül csak 2004-ben került büdzsé, ám nem a kormány, hanem az Európai Unió támogatásának köszönhetően. A Budapest által remélt 260 milliárd forint uniós forrás elnyeréséhez azonban át kellett írni a megvalósíthatósági tanulmányt, mert az EU nem volt megelégedve az abban szereplő megtérülési mutatókkal.

Emiatt a főváros 2007-ben
megkurtította a terveket, hogy 18 milliárddal csökkentse az építkezés költségeit. Letettek több kiegészítő beruházásról, például a kelenföldi P+R parkoló és autópálya-csomópont, valamint a Fővám téri szökőkút megépítéséről, továbbá a Thököly út felújításáról is.

Korábban a főváros vezetése nem ismerte el, hogy a négyes metró 40 év alatt sem fog megtérülni, vagyis erősen ráfizetéses projektnek tűnik. A tervek 2007-es átírásakor ez már végképp egyértelművé vált, pedig ekkor még “csak” 480 milliárd forintos összköltségről volt szó az első és második szakasz megvalósítására. Már ez is közel 300 milliárddal több volt annál, amennyivel az építkezés alapjául szolgáló 1996-os megvalósíthatósági tanulmány számolt, a végösszeg mégis 452,5 milliárd forint lett, és ebből az irdatlan összegből csak az első szakasz készült el.

Brüsszel 2009-ben
bólintott rá a négyes metró első szakaszának támogatására, de a várt 260 milliárd helyett csak 181 milliárd forint uniós pénzt adtak az építkezésre. Ennek az volt az oka, hogy a metróépítés ötven szerződése közül tizenegyet nyílt pályázat nélkül kötött meg a főváros, így ezeknek az árát, 170 millió eurót (akkori árfolyamon mintegy 47 milliárd forintot) az EU nem finanszírozta...

ITT OLVASHATÓ

A BURKINI-VITA MÖGÖTT REJLŐ TÁRSADALMI FESZÜLTSÉGEK NAGYON IS VALÓSAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2016.09.07.


Az európai civilizáció ostroma számos fronton zajlik. Franciaország épp egy sajátos csatát vív ebben a küzdelemben a teljes testet befedő fürdőruhával, a burkinivel szemben, melyet az ausztrál divattervező Aheda Zanetti olyan nők számára készített, akik vallásos meggyőződésből szeretnék elfedve tartani a testüket sportolás vagy fürdés közben.

A francia hatóságok azonnal támadásba lendültek a nyilvánvaló dzsihadista provokáció ellen, és több városban betiltották a ruhadarab viselését. Azóta a bíróság sok ilyen döntést jogfosztónak ítélte és felfüggesztette, de néhány polgármester továbbra sem hajlandó engedélyezni a „veszélyes” és „ízléstelen” ruhadarabok viselését.

A burkini-problémát persze nem szabad elbagatellizálni. A mögötte rejlő társadalmi feszültségek nagyon is valósak, és azok a kérdések, melyeket e vita felvet, igen jelentős részben meg fogják határozni az európai társadalmi diskurzust az elkövetkezendő években. Épp ezért rendkívül fontos, hogy a lehető legalaposabban és legmegfontoltabban járjunk el, mikor feltesszük a látszólag nevetséges kérdést: veszélyt jelent-e a burkini az európai civilizációra?

A fátyol-vita (aminek a burkini-vita egy alesete) természetesen nem új. Franciaország 2004 óta tiltja a fejet fedő fátyol viseletét az állami iskolákban, 2011 óta pedig az arcot is fedő burkát vagy nikábot a köztereken is, ahogy számos más európai országban és régióban is léteznek teljes vagy részleges tiltások. A felhozott indoklások számosak, de a legerősebb érv – mely a burkini-vita középpontjában is áll – az, hogy ezek a ruhadarabok, és általában a fátyol a muszlim nők elnyomásának szimbóluma, és mint ilyen sérti a szabadság és egyenlőség európai eszméjét...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTOR VAGYOK, A VAGYON NÉLKÜLI POLITIKUS

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: András
2016.09.07. 


Lőrinc egy lángelme, aki bármilyen üzletbe belenyúl, mindenhol sikeres. Csak meg kell neki mondani, hogy mikor, mit pályázzon meg, előtte milyen céget alapítson ezért, aztán már csak felül kell árazni a megnyert közbeszerzését, és már utalhatja is a lóvét.

“Hát persze, hogy el tudom ezt mondani minden körülmények között a magam teljes gátlástalanságában úgy, hogy közben a szemem sem rebben meg a nyilvánvaló hazugságtól. Nincs, és nem is volt vagyonom soha! Na, milyen szépre sikerült? Ugye hihető? Főleg annak, aki képtelen az agyát arra használni amire való. Ők az én szeretett szavazóim, akik mindent elhisznek nekem, csak mert arról akarják magukat meggyőzni, mennyire tévedhetetlenek.

Még hogy Mészáros Lőrinc gyűjti nekem a vagyont. Már a kérdés felvetése is mélyen belevág sötét lelkem azon rejtett zugába, ahol ott lapul ennek beismerése, de ezt nem fogja megtudni tőlem soha senki sem. Lőrinc egy lángelme, aki bármilyen üzletbe belenyúl, mindenhol sikeres. Csak meg kell neki mondani, hogy mikor, mit pályázzon meg, előtte milyen céget alapítson ezért, aztán már csal felül kell árazni a megnyert közbeszerzését, és már utalhatja is a lóvét. Hol van itt nekem szerepem? Lőrinc mindenre kapható, csak megszólalnia nem lenne szabad, mert akkor világosan látszik, hogy a kapát is fordítva használná a nevére íratott több ezer hektár földön, ha annak hasznosításáról kérdezik. De Lőrinc okosan tud hallgatni, és ügyesen kibújik a kérdések alól,  ha válaszol is, abban nem sok értelem van, de ez végül is csak felháborodást kelt, utána alig foglalkoznak vele. Pedig nagyon sikeres üzletember, már annyira szerteágazó a nevén levő gazdasági ágazatok száma, hogy alig győzőm a háttérből irányítani helyette az általam odaküldött emberek segítségével a felölelt területeket. Lőrincről tehát nyugodtan kimondhatjuk, hogy semmi köze hozzám, neki inkább a jó isten a segítsége, meg az a szép nagy hombár feje, ami annyira üresen kong.

Olyan régóta vagyok képviselő, hogy már szégyellem is magam amiért nem tudtam magam degeszre lopni ennyi idő alatt. Még egy székházat sem voltam képes eladni annyira szegény voltam, azt is a Lajos csinálta meg, aki azóta már gecinek nevez. De én ebben nem vettem részt, csak utasítást adtam rá, és az apám is csak egy kis részt kapott az eladásból befolyt összegből. Mikor először voltam miniszterelnök, akkor sem raboltam le a földeket Tokaj környékén, a feleségem nevén futott minden. Felcsút akkor még nem volt az ország főközsége, ide is csak pár milliárd jutott akkor még fejlesztésre. Sajnos az első uralkodásom még nem sikerült valami fényesre, a Várba sem tudtam beköltözni, de a koronát már a magam közelébe vitettem, egyszer hátha.

Ezen hatalomban eltöltött idő alatt is látszik mennyire nem gyűjtöttem vagyont, szerényen éltem, de majdnem belepusztultam a választás elvesztésébe. Miután kikezeltek elhatároztam, hogy ezután sem gyűjtök vagyont, és az országon sem állok bosszút, amiért nem választottak meg újra, hogy továbbra is szerényen élhessek. Ellenzékben ott segítettem az ország fejlődésének a lassítását, ahol csak tudtam. Mindenre volt megoldásom, amiről ma már nem beszélek, mert pont az ellenkezőjét csinálom. Pont kapóra jött a világválság, összehoztam egy népszavazást, amit azóta már utálok az ellenzéknek megengedni, és az ölembe hullt a hatalom. De továbbra sem gazdagodtam meg...

ITT OLVASHATÓ

OTTHON MARADNI: AZ IGEN, AZ KALANDVÁGY!

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Péter
2016.09.07.


Nagy kérdés, mihez kell nagyobb kalandvágy, külföldre költözni, vagy Magyarországon maradni – ez Péter mai posztjának kiindulógondolata, de innen elég messze jutunk majd a Londonban, sej… sorozat legfrissebb részében. (Az eddig részeket itt olvashatod el.)

„Annak idején, 1956 után is az volt a hivatalos álláspontok egyike, hogy akik Magyarországot elhagyták, azok kalandvágyból tették. A magyarok sokáig azt mondogatták egymás között: szó sincs erről; inkább ahhoz kellett a kalandvágy, hogy valaki otthon maradjon.

Azt gondolom, hogy most igazán ez a helyzet.

Volt év, amikor a magyarországi adó-jogszabályok, ahogyan visszaemlékszem, egyetlen év alatt ötven változáson mentek keresztül. Ugyanabban az évben az Egyesült Királyságban két adójogszabály-változás volt: mindkettő az előző év közepétől fent volt az adóhivatal honlapján.

Tessék mondani: melyikben élni „kalandosabb”?

Amikor először jártam az Egyesült Királyságban, utána baráti körben így jellemeztem az érzéseimet (elnézést a komolytalan stílusért, de ez valóban egy „barátoknak szánt” megfogalmazás volt): úgy érzem, hogy ha végigmennék az utcán négykézláb, valamelyik testnyílásomban egy pávatollal, akkor Magyarországon nevetnének rajtam, valószínűleg beszólnának; van ország, ahol rendőrt hívnának, és van, ahol elmeorvost; az Egyesült Királyságban azonban, ameddig csak valakit meg nem bántok, meg nem támadok, vagy meg nem akadályozok abban, hogy ő is „a maga módján” viselkedjen, az emberek azt gondolnák: ennek az úriembernek nyilván van valami oka arra, hogy így cselekedjen!
Ez nem közömbösséget jelent. A legjobban talán a következő példából látszik az egésznek a felfogása...

ITT OLVASHATÓ

AKI EZT ELHAZUDJA, NA AZ MAGYARELLENES

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Batka Zoltán
2016.09.07.


Tisztelt honpolgár, kormányunk éppen most veszi önt palira! Tudta? Miközben óriásplakátokon hergeli önt a menekültek ellen, vezető gazdasági körökben arra készülnek, hogy amint a politikai klíma engedi, munkába állítják az ide menekülőket. Ez nem kérdés. Állítás.
 
Az októberi népszavazás után Orbán egy darabig még nyilván ünnepelteti magát. Majd a „polgári” meg a „rezsicsökkentéshez” hasonlóan a „migráncs” nevű politikai termék is veszít a szavatosságából, idővel megy a kukába, és egy szép napon a most déli vasfüggöny mögött rostokoló Abdallahot ott találjuk CNC-forgácsolóként az egyik itteni üzemben. Allahnak hála, ha így lesz.

Beszéljünk már komolyan! Pár év és az esetleg betelepülő menekültek (vagy mások) nélkül mi leszünk menekültek. Tudta? Magyarország nyugdíjas­országgá vált. A brutális munkaerőhiány miatt leépül a magyar gazdaság. Ezen elvileg háromféle módon lehet úrrá lenni. Egy: most azonnal kilépünk az EU-ból, hogy megakadályozzuk a munkaerő további elvándorlását. Sokaknak már itthon is tetszik az ötlet, de a valóságban ez csak elvi lehetőség. Az egyéb hatalmas veszteségeken kívül egy ilyen kilépés sokéves huzavonával jár, közben többen távoznának innen, mint akármikor előtte. Kettő: a kormány és sok magyar honfitársunk kedvenc érvének engedve megfizetnék rendesen a magyar embereket! Akkor nem lenne elvándorlás.

A helyzet azonban az, hogy a cégvezetők nagyjából most is pont annyit fizetnek a magyar munkaerőnek, amennyit nagy tömegében az ér. Történetesen harmadát az osztráknak. Politikai korrektségből a magyar és multi cégvezetők egyaránt elhallgatják, hogy ha itt felvesznek száz embert, abból negyven „három L”. Vagyis lóg, leissza magát, de főleg lop. Csak a kiskereskedelemben alsó hangon évi 30 milliárdra rúg az „ismeretlen eredetű leltárhiány”, de a többi ágazattal együtt nálunk minden bizonnyal GDP-alkotó tétel a munkahelyi lopás. A kapitalista pedig beárazza a lopkodást meg a többit, és levonja a tisztességes magyar melós béréből is. Nem elsősorban ez határozza meg a bérszínvonalat, hanem a termelékenység, de ez is lényeges. Lehet itt jobb béreket osztogatni. Azonban éppen a tehetségesebb és a szorgalmasabb akkor is gyűlöli, hogy rendre a link és lopós kolléga miatt tartja a hátát. És ha azt is látja, hogy kormányon is hasonló alakok ücsörögnek, akkor tudja, hogy belátható időn belül semmi sem változik. És már veszi is a repülőjegyet...

ITT OLVASHATÓ

A RASSZIZMUS, ANTISZEMITIZMUS, HOMOFÓBIA, SZEXIZMUS KIBUGYOG AZ ÖNÖK DISZTINGVÁLT KÖREIBŐL ÉS BŰZLŐ MOCSKÁVAL BETERÍTI A MAGYAR TÁRSADALMAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.09.06.


...Tehát vidáman lehet propagálni ezt a gennyes mentalitást, az egyetlen feltétel, hogy ne hangozzék el benne csúnya szó. Mert arra a csipkés lelkű magyar nagyon érzékeny. Még az is lehetséges, hogy Bayer Zsolt legfőbb bűne is ez volt – sajnos sokak szájából hallottam, olyanokéból is, akik visszaadták a kitüntetésüket – hogy mert vulgáris, ordenáré és fúj. Ha sokaknak az az összes problémája Bayer Zsolttal, hogy nem a kifinomult elit modorában szalonzsidózik, akkor itt igen komoly bajok vannak.

A levelét megíró újságíró hölggyel is komoly bajok vannak és nem azért, mert nincs tisztában azzal, hogyan írja Tőkéczki a nevét, hanem azért, mert nem látja, vagy nem is óhajtja látni azt, hogy hová tart egy olyan társadalom, amelynek – elméletileg – szellemi elitje úgy gondolkodik és úgy beszél, ahogy azt Tőkéczki teszi. Ha tisztában lenne vele, vagy akár csak érdekelné, akkor nem engem büdös románozna le burkoltan, csipkekesztyűs kacsóval böködve a billentyűzetet, hanem elemi erővel háborodna fel azon, amit az ELTE egyik tagja megengedett magának.

Ugyanis semmi baj nincs a picsa szóval – nyilván ezen fintorog, aki – de azzal, hogy egy elméletileg tanult ember a cigányságot egy az egyben élősködő csoportként írja le, akik a segélyüket féltve meggyőzhetőek a szavazás szükségességéről, a melegeket, zsidókat, feministákat, ateistákat pedig baloldali típusú szervezetekként aposztrofálja, azzal rohadtul nagy baj van.

Innen üzenem Tőkéczkinek, a levélkét író csipkés lelkületű, szakmailag bizonyára kiemelkedő tudású hölgynek és mindenkinek, akinek a legfőbb gondja az úri modor, hogy a rasszizmus, antiszemitizmus, homofóbia, szexizmus kibugyog az önök disztingvált köreiből és bűzlő mocskával beteríti a magyar társadalmat. Akkor is, ha nem beszélünk erről. A náci duma akkor is náci duma marad, ha körbepakoljuk hófehér liliomokkal. Szerencsére ezt sokan és elég tisztán látjuk. Nem takar olyan sokat az a koszlott brüsszeli csipkefüggöny, mint hiszik.


ITT OLVASHATÓ

NEM HAGYJA NYUGODNI A BALKÁN HERNÁDIT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.09.07.


Ezekről ne maradj le!
 
Magyar fegyverkereskedő elkóborolt afrikai szállítmányát foglalták le (Átlátszó)
 
Miközben Orbán az EU-t támadja, a testvére pénzt kap Brüsszeltől (Direkt36)
 
Kötvénybiznisz: orosz csalóval is üzletelt a kormány (MNO)

Ha van 3 perced:
 
Magyar fegyverkereskedő elkóborolt afrikai szállítmányát foglalták le
Magyar szálai vannak annak a rejtélyes fegyverügyletnek, amely miatt augusztus eleje óta nyomoz a spanyol csendőrség. A részletek ködösek, annyi biztos, hogy az andalúziai Algeciras kikötőjében lefoglalt több mint 800 svájci fegyvert eredetileg a ghánai kormány vásárolta meg a budapesti Milipol Zrt. közvetítésével. A Milipol a magyar fegyveres testületek egyik nagy beszállítója kormányoktól függetlenül. (
Átlátszó)
 
Miközben Orbán az EU-t támadja, a testvére pénzt kap Brüsszeltől
Orbán Viktor ugyan most már évek óta egyre élesebben bírálja Brüsszelt, de közben legszűkebb körének egy újabb tagja vált az EU-s támogatások jelentős kedvezményezettjévé. Augusztus végén 291 millió forintos uniós támogatást nyert el ugyanis egy olyan cég, amelynek egyik tulajdonosa ifjabb Orbán Győző, a miniszterelnök egyik testvére. (
Direkt36)
 
Nem hagyja nyugodni a Balkán Hernádi Zsoltot 
A horvát korrupciós botrány után most meg a bosnyákok kopogtatnak a Mol vezér ajtaján. A szarajevói ügyészség szeretné meghallgatni egy ügyben, amiben Hernádi Zsolt, és Várady Zoltán, a cég korábbi vezetője is érintett. A magyar ügyészséget kéri, hogy menedzselje a kihallgatást. Az ügy itt is privatizációs: a bosnyák olajcég, az Energopetrol magánosításáról van szó. (
Index)
 
Kötvénybiznisz: orosz csalóval is üzletelt a kormány
Egy karib-tengeri sziget hatóságai által kiállított erkölcsi bizonyítvány alapján tudott letelepedési kötvényt vásárolni egy jogerősen elítélt orosz állampolgár, vagyis könnyen kijátszhatók a kormány által szigorúnak mondott biztonsági szűrők, hiszen az igazolást a „szokásos tartózkodási hely” hivatalaitól várják. Újabb szál bukkant fel, ami Rogánhoz vezet: az egyik letelepedési kötvényt forgalmazó cég tulajdonosa egyetemi társa volt a politikunak. Egyébként csak augusztusban közel annyian vettek letelepedési kötvényt, mint ahány menekültet idén befogadott az ország (
MNO, 444)
 
Hatvan nem alkuszik: évi majdnem 3 milliárd uniós forrást költhettek el
Vannak olyan uniós forrású beruházások, amiket soha az életben nem lehet majd megmagyarázni, de ezek körül is kiemelkedő, alighanem egy darabig dobogós helyen lesz a hatvani “híd”, “kerékpárút” és “kalandpark”. A beruházások végeredményének egyike sem felel meg teljes mértékben a funkciójának, ezek jelentős részét a Mészáros Lőrinc-közelinek mondott Duna Aszfalt vállalta. (
Átlátszó)
 
Ha van még két perced:
 
Népszavazást kezdeményezett a Vastagbőr blog a budapesti olimpiáról, ráadásul a biztonság kedvéért kettőt. Meg sem merték állítani a blog munkatársait a kopaszok. (Vastagbőr)
 
11 milliárd forint támogatás ment a felcsúti fociba 2011 óta, az MLSZ pedig három év alatt 31,8 milliárd forintot kapott, ez kétszer annyi, mint amennyi a többi szervezethez összesen befolyt. (Átlátszó)
 
Az egyszerű felcsúti gázszerelő Soros babérjaira tör: Mészáros Alapítvány néven, százmillió forint induló vagyonnal hozott létre alapítványt az Orbán-közeli milliárdos nagyvállalkozó. (Index)
 
A Fidesz 460 millióért újíttatja fel székházát. Korábban szeptember végére tervezték átadni, de a népszavazás előtt állítólag nem szeretnék borzolni a kedélyeket egy „csillogó” Fidesz-székház átadásával. (NOL)
 
Egymilliós adótartózás miatt indult végrehajtás a Pallas-alapítványok milliárdokkal tőzsdéző cége ellen. (444, NOL)
 
Szemerey Tamás és Schmidt Mária köröznek az egykor jobb napokat látott hetilap, a Figyelő felett: október végére rendeződhet a csődhelyzetbe került újság helyzete. (444)
 
Nem túl bonyolult módszerrel százmilliókat utaltatott át magának két román és máig ismeretlen bűntársuk. Erős a gyanú, hogy közpénzt konvertáltak át lopott pénzzé. (444)
 
Hogyan leplezzük le a korrupciót, teljesen nyílt, nyilvánosan elérhető adatok felhasználásával? Itt a lecke a Bellingcat szájttól. Sok orosz, luxuskarórával. (Bellingcat)
 
Autós bombák, korrupció, illegális fogadás: ez a ciprusi foci három szóban. A játékosok kétharmada szerint a meccsek nagy része bunda a szigetországban. (Guardian)
 
ITT OLVASHATÓ