2022. december 19., hétfő

2022 LEGJOBB KÖNYVEI

KÖNYVES MAGAZIN / BOOKLINE
Szerző: KÖNYVES MAGAZIN
2022.12.


Végre eljött ez a pillanat is, felfedjük az első tízet, azaz az év végi listánkat vezető könyveket, és megmutatjuk, hogy 2022-ben szerintünk mi volt az év könyve! Ahogy az elmúlt években, úgy idén is novemberben húztunk egy határt, és elkezdtük listázni a kedvenc olvasmányainkat. Sokszor leírtuk már, hogy a lista szubjektív - és mint minden lista, emiatt igazságtalan -, de ezúttal is csak azokból válogattunk, amelyeket olvastunk, és amelyek megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket, Egyszóval, amelyeket az idei év legemlékezetesebb és legizgalmasabb olvasmányainak találtunk. Így olvastunk mi 2022-ben.

(A LISTA TOVÁBBI RÉSZEI: 50-41., 40-31., 30-21., 20-11.)

BE-VALLÁS

SZÜRKENYÚL BLOG
Szerző: Szürkenyúl
2022.12.19.


Egy olyan országban, mint Magyarország is, mindenki szolga. Hitvány gazemberek uralkodnak a mocskos pénzükkel a gyáva, puhány nép felett. A pénz hatalom. Még a vallást is meg lehet venni belőle.

Vallással pedig mindig féken lehet tartani egy népet. Jól tudja ezt a hatalmon lévő álkeresztény rablóbanda is. Ne tévedjünk! Már a templomok is médiák, mert a kapzsi főpapok segítségével Orbán azt csinált belőlük, s mint tudjuk, akinek a kezében a média, az irányítja, birtokolja, mi több, bitorolja az elmét.

Nap, mint nap megy a nyáj etetése, egyesek még arra is képesek, hogy sunyi, álszent módon még az utcán is összefont kézzel járjanak, mintha mély meggyőződésű keresztények lennének, közben a tízparancsolatot is páros lábbal tiporják! Mások meg a pápai áldást is pénzért veszik, mint a cukrot.

Azzal szoktak jönni, hogy nálunk (is) keresztényüldözés folyik. Bizony! Ha úgy vesszük, igen, duplán is! A trottyos és bandája milliárdokkal üldözi a magyarországi keresztény egyházakat. Egyet kivéve, azt máshogy üldözi, törvénytelenül is! Templomokat épít, újít fel nekik, ingatlanokkal, iskolákkal dobálja őket! Félre sem tudnak ugrani, igaz, nem is akarnak! Szemrebbenés nélkül elfogadják a júdáspénzt is, meg is szolgálják azt bőségesen! Teszik ezt ott, ahol a nép, akinek a pénzét elfogadják a hatalomtól, az EU-ban a második legszegényebb!

Ugyanakkor, a keresztények üldöznek, bennünket, akik nem vagyunk vallásosak. Na, ez is keresztényüldözés! Vannak olyan települések, ahol csak egyházi iskola van. Van már katolikus tankönyv is, gimnazistáknak, a Szent Imre-tankönyvcsalád. Egyelőre csak irodalom és történelem, de ahogy ismerem ezeket a gazembereket, hamarosan lesz keresztény matek, fizika, meg még biológia, sőt keresztény informatika is!

Ezzel még nincs vége! A futballba, az üzleti életbe is betették keresztjüket. Már formálódik, elindult a BL felé az első keresztény focicsapat is, Isten segedelmével. Szürkenyúl létemre ezt sem értem. Eddigi nyomorult kis életemben még nem hallottam, hogy keresztényi feladat lenne a futball felvirágoztatása. A Mindenható erről még sosem beszélt. Ha ez nem lenne elég, a szállodaiparban is nyomulnak! Nem tudom, honnan a késztetés, arra gondoltam, talán a kis rigó hamis éneke tévesztette meg Istent, vagy megtévedt helytartóit. Vagy esetleg a kis rigót tévesztették meg a milliárdok.

Az sem világos előttem, mi keresnivalója van az egyházaknak a politikai életben...

PEDAGÓGUSBÉREMELÉS: ÍGY TRÜKKÖZIK A KORMÁNY

KLUBRÁDIÓ
Szerző: BOHUS PÉTER
2022.12.19.


A pedagógusok pénteken személyesen is megtapasztalhatták, hogyan viszonyul hozzájuk a kormány, amikor Pintér Sándor belügyminiszter eligazítást tartott nekik. Másnap megjelent egy rendelet, ami béremelésnek álcázva a 2014-es alapon számolt bérpótlékot emelte meg 12 százalékkal. A pedagógus érdekvédelmi szervezetek Pintért lemondásra szólították fel, mert megalázta őket, és egyben kiderült, egyáltalán nem biztos a brüsszeli támogatás.

A kormány egyelőre a tanárok 12 százalékos bérpótlékemeléséről döntött, ez azonban nem béremelés, hanem a szakmai pótlék emelése. A kormány szerint ugyanis ez nem rajtuk múlik, hanem "Brüsszelen". A Reggeli gyorsban Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének az elnöke egyenesen arról beszélt, hogy a pénteken éjjel megjelent rendelet gyakorlatilag "nem más, mint amit Maruzsa Zoltán már a nyár elején említett nekik". Elmondta, a mostani pótlékemelés az 2014-es vetítési alapból számított alapbér 32 százaléka, ezt tavaly tíz százalékkal emelték, tehát már ezzel is trükköznek, hátha így többnek tűnik, hogy nem 10, hanem 32 százalékról beszélnek, mondta.

Arról is beszélt, hogy a közleményekből úgy tűnik, mintha valamilyen megállapodás történt volna, "de lehetséges, hogy mégsem így történt". Maruzsa ugyanis nyáron azt mondta, hogy amint megszületik a megállapodás, a sztrájkbizottságot azonnal összehívja egyeztetésre, de ilyen nem történt, "hanem mindenféle egyeztetés nélkül megjelent a közlönyben, hogy még tíz százaléknyi pótlék", ezért ők úgy érzik, hogy az EU Bizottságától származó pénz egyáltalán nem biztos.

Pintér Sándor rendőrminiszter péntekre eligazítást hívott össze. Már eleve elképesztő, hogy az eseményen nem lehetett jelen a sajtó, nem készült hivatalos leirat, hanem "kalózfelvételekből kellett kiderülnie, hogy mi történt", jellemezte Komjáthy az állapotokat, majd hozzátette, "Pintér úrral kapcsolatban nagy meglepetés nem ért minket, mert ő már a bizottsági meghallgatásakor kijelentette, hogy a rendtermetést tekinti feladatának. Ez a folyamat el is indult, ami sokaknál kiverte a biztosítékot" - mondta Komjáthy Anna. Kiderült, hogy "a miniszter szóhasználata olyan távol áll mindenféle pedagógia gondolkodástól, hogy ezt a tanárok sértőnek és megalázónak érzik". Komjáthy példaként elmondta, hogy a Pintér által megfogalmazott elvárásrendszer olyan kifejezéseket tartalmaz, hogy "kontrolláljuk", "ellenőrizzük", "minősítjük", "feladatot szabunk".

Ezek után írták neki a lemondásra felszólító levélben, hogy mondjon le az oktatás irányításáról. Komjáthy megjegyezte, hogy tudomásuk szerint nem is a rendőr Pintér "vágyálma volt, hogy megszerezze az oktatást, mégis hozzácsatolták. Ez egy felsőbb szintű döntés eredménye azért, hogy rendet csináljon" - mondta a szakszervezeti vezető. Emiatt nemcsak Pintérnek, hanem a miniszterelnöknek is elküldték a levelüket.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

RENGETEGEN ÁLLNAK SORBAN ÉTELÉRT, A SEGÉLYSZERVEZETEK EGYRE NEHEZEBBEN TUDJÁK MEGSZERVEZNI AZ ÉTELOSZTÁSOKAT

MÉRCE
Szerző: SZADAI LEVENTE
2022.12.19.


Az ételosztásoknál is tapasztalható a válság kiszélesedése, mind nagyobbak a sorok, a segélyszervezetek pedig nehezebben tudják beszerezni az alapanyagokat. Az RTL Híradó riportja szerint vasárnap is rengetegen álltak sorba az ételosztásokon Budapesten.

A Híradónak a rászorulók és a segélyszervezetek is a megélhetési válságot emelték ki, mint fő okot:

„Minden nagyon drága. Olyan drága, hogy meg sem tudjuk venni sajnos” – mondta egy férfi az Ökumenikus Segélyszervezet csepeli ételosztásán. Egy idős nő pedig arról beszélt, hogy nagyon alacsony, mindössze 85 ezer forint a nyugdíja, ezért szorul rá az ételosztásra.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója is arról beszélt, hogy olyanok is beállnak most a sorba, akik a korábbi években nem tették. Mint elmondta, biztos benne, hogy ebben nagy szerepet játszik a megélhetési költségek növekedése, az általános áremelkedés. A szervezet december 23-ig tart ételosztást Csepelen, ahol napi ezer adag meleg ételt adnak ki...

MIT OSZT A KOPASZ? HIRDETÉSI PÉNZT FIDESZES KAMPÁNYOKRA, SZÁZMILLIÓS NAGYSÁGRENDBEN

TELEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2022.12.19.


Magyarként elég nehéz úgy fészbúkozni és a YouTube ingyenes verzióját használni, hogy az ember ne akadjon lépten-nyomon kormánypárti propagandába. Jobb esetben ez legalább magától a kormánytól vagy a Fidesztől jön, ilyenkor az ember legalább tudja, pontosan mit lát és kinek a finanszírozásában. De egyre több olyan szereplő van, akikről első blikkre nehéz eldönteni, pontosan kicsoda és miért tolja száz százalékban a fideszes üzeneteket.


A jelenség legismertebb példája a Megafon, amelyet a jobboldali, konzervatív kormánypárti hangok közösségi médiában való felerősítésére hoztak létre azután, hogy a Fidesz érzékelte, volna még mit fejlődnie ezen a téren. A politikai influenszereket futtató platform a hagyományos médiát karcsúsító, és az erőforrásokat a közösségi média irányába átcsoportosító stratégia keretében pár év alatt megkerülhetetlenné vált a kormánypárti kommunikációban.

A Megafon ma már egy népszerű, Fidesz-hű médiaszemélyiségeket sorai közt tudó, évi többszáz milliós költségvetésű szervezet, amelynek létezéséről minden, közélet iránt érdeklődő magyar kénytelen tudomást venni. Vannak azonban kisebb játékosok is ugyanezen a piacon, mint például az egyik ismert megafonos által gründolt Aktuális Média. A főleg Facebookon aktív, mindössze 18 ezer követővel rendelkező oldal több százmillió forintért hirdette már a fideszes üzeneteket az elmúlt egy évben, miközben a mögötte álló cégnek tavaly nem volt látható bevétele.

Filep Dávid, ismertebb nevén „A Kopasz” a Megafon egyik népszerű oldalának (A Kopasz Oszt) szerkesztője. Filepet nem csak az emeli ki a fideszes politikai influenszerek közül, hogy az egész mezőnyből őt követi egyedül Instagramon Orbán Viktor, de az is, hogy van egy saját mini-Megafonja. Az Aktuális Média Nonprofit Kft. egy nulla alkalmazotti létszámú kommunikációs cég, melynek Filep a tulajdonos-ügyvezetője, és amelynek közösségi médiás megfelelői a cég 2021-es megalapítása óta több már több mint 455 millió forintot hirdettek el...


A FOGORVOSOK EDDIGI FINANSZÍROZÁSÁT IS MEGFÚRJA A PINTÉR-FÉLE BELÜGY, KITÖRT A FELHÁBORODÁS

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2022.12.19.


Teljes egészében az aktuális havi forgalmuktól, és a munkájuk minőségértékelésétől függne, hogy az adott hónapban mekkora összegből gazdálkodhatnak a praxisok.


A fogorvosok finanszírozását is át akarja alakítani a Belügyminisztérium – derült ki egy rendelettervezetből, amely az érintettek között nagy felháborodást keltett. A változtatás megszünteti a körzetek működésének stabilitást adó finanszírozási elemet, az alapdíjat és teljes egészében az aktuális havi forgalmuktól, és a munkájuk minőségértékelésétől függne, hogy az adott hónapban mekkora összegből gazdálkodhatnak a praxisok. Ezzel az érintettek szerint az is bizonytalanná válik, hogy a költségeiket minden esetben fedezni tudják-e. A szakmai szervezetek karácsony szentestéjéig tehetnek észrevételeket a jövő év első napjaiban már hatályos új szabályokhoz...

ITT A VISSZATÉRÉS A BRUTÁLIS MÍNUSZOKBÓL - ÖRÜLHETNEK VÉGRE A BEFEKTETŐK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: L. J.
2022.12.19.


Novemberben a hazai állampapírpiacon rövid és hosszú távon is zuhantak a hozamok, a pénzpiaci és kötvényalapok árfolyamai ennek köszönhetően szépen emelkedtek. Ez nagyon kellett már a befektetőknek ahhoz, hogy a korábbi brutális negatív éves hozamok konszolidálódjanak.


Novemberben az USA-ban a vártnál jobban szerepelt a demokrata párt a félidős választásokon, megtartva szenátusi többségét. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 75 bázisponttal emelte az irányadó kamat szintjét, de a kamatemelés végét még távolinak látta Jerome Powell, az intézmény elnöke. Ugyanakkor a várakozásoknál nagyobb mértékben, 7,7 százalékra csökkent az infláció, a maginfláció pedig 6,3 százalékra. Az adatokra a kötvényhozamok bezuhantak, törölve a decemberi 75 bázispontos emelési várakozásokat, és erős löketet adva a kockázatos eszközöknek. (A múlt héten a FED aztán valóban csak 50 bázisponttal emelt.)

A tízéves hozam 4 százalék feletti szintről 3,60 százalékig esett novemberben, míg a kétéves hozam 4,49 százalékról csak 17 bázisponttal csökkent. Biden amerikai és Hszi kínai elnök megbeszélései enyhíteni látszottak a két ország közti feszültséget. A kínai jegybank lazított, 25 bázisponttal csökkentette a kötelező tartalékrátát – áll az OTP Alapkezelő havi portfoliójelentésében. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

FAKIVÁGÁS INDULT MEG A HAMZSABÉGI SÉTÁNYON, MIKÖZBEN A DÉLI KÖRVASÚT ENGEDÉLYE ÚJRA PER ALATT ÁLL

ÁTLÁTSZÓ
Szerzők: BODNÁR ZSUZSA
2022.12.16.Újbuda önkormányzata és a korábban már pert nyert civilek bíróságon támadják meg a Déli Körvasút ismételten kiadott környezetvédelmi engedélyét. Eközben a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. megkezdte a fakivágást a vasúti töltés mentén, ami ellen az önkormányzat és a civilek egyaránt tiltakoznak. Lázár János építési és közlekedési miniszter kijelentette: kompromisszumos megoldást szeretne találni a beruházás ügyében.


Fakivágást és bozótirtást kezdett meg Nemzeti Infrastruktúra Zrt. (NIF) a Hamzsabégi sétány mentén, a vasúti töltés mellett. A megszűnés előtt álló NIF december 5-én, egy Facebook-posztban jelentette be, hogy a munkálatokra a Déli Körvasút kapacitás-bővítése miatt kerül sor, a MÁV kezelésében lévő területen...

HOGYAN LESZ AZ ETNIKAI ELŐÍTÉLETBŐL FOGLALKOZTATÁSI DISZKRIMINÁCIÓ? A KISVÁLLALATOK SZEREPE

KÖZGAZDASÁGI SZEMLE
Szerzők: KÁROLYI RÓBERT, KERTESI GÁBOR, KÖLLŐ JÁNOS, SZABÓ LAJOS TAMÁS
2022.11.


Tanulmányunk a magyarországi romák reziduális (megfigyelhető jegyekkel nem magyarázható) foglalkoztatási hátrányának területi különbségeit vizsgálja. Miközben a diszkriminációval szembeni jogi védelem hasonló egy országon belül, az előítéletesség foka és a piaci struktúrák eltérnek. Hipotézisünk szerint a romák foglalkoztatási hátránya ott a legnagyobb, ahol erős az etnikai előítéletesség, és egyidejűleg magas a kisvállalatoknál dolgozók aránya. Az előfeltevést a 2011-es népszámlálás egyéni adatain, több kiegészítő forrás felhasználásával teszteljük. A megfigyelt egyének foglalkoztatási esélyét becslő egyenletekben a roma etnikai hovatartozást, a kisvállalatok járáson belüli foglalkoztatási súlyát és a Jobbik akkori támogatottságát mérő indikátorokat, valamint ezek interakcióit szerepeltetjük. Előzetesen kimutatjuk, hogy a Jobbik támogatottsága szoros kapcsolatban állt a helyi népesség erősen előítéletes tagjainak részarányával, továbbá a kisvállalatok kisebb arányban foglalkoztatnak romákat, különösen akkor, ha a munkakör csapatmunkát vagy a fogyasztókkal való kapcsolatot feltételez. Fő egyenletünkben a roma etnicitás, a kisvállalati részarány és a Jobbik szavazati aránya hármas interakciójának együtthatója várakozásunknak megfelelően negatív. A férfiaknál a roma-nem roma foglalkoztatási rés az átlagosnál 20-40 százalékkal szélesebb erős Jobbik-támogatottság és sok kisvállalat esetén. A roma nők kisebb arányban dolgoznak a diszkriminációnak erősen kitett helyeken, foglalkoztatásukra erősebben hatnak a kínálati döntéseik, esetükben nem találunk bizonyítékot a vizsgált keresleti oldali összefüggésre. Az eredmények arra figyelmeztetnek, hogy az antidiszkriminációs jogalkotás elégtelen a probléma kezeléséhez, annak enyhítéséért a korlátokkal számot vető foglalkoztatáspolitikai eszközökre, valamint a stigmatizáció elleni lépések sokaságára lenne szükség.* Journal of Economic Literature (JEL) kód: J71, R23.

KATARGATE: EZÉRT NEM FOGJA MEGTÖRNI A KORRUPCIÓ ORBÁN NÉPSZERŰSÉGÉT

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2022.12.19.


Amíg a magyarországi ellenzék tagjai a „tisztakezű” Európát próbálják meg ellentétbe állítani a korrupt Fidesszel, minden alkalommal pontosan az fog történni, mint ami az előző héten.


Ilyen sem volt már régóta: a kormánypropaganda minden zegzuga egy korrupciós botránytól hangos. A miniszterelnök Twittere, a Megafon fő hangadóinak videói, az Origo, a Hír TV is mind azt harsogták, hogyan fogadott el a vádak szerint katari kenőpénzeket az Európai Parlament egyik alelnöke, a görög Eva Kaili, Kaili élettársa és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség újonnan megválasztott főtitkára, Luca Visentini más baloldali EP-képviselőkkel együtt.

Persze az eset az eurós bankjegyekkel megtömött bőröndökkel túl magas labda volt, hogy ne boncolgassák az ügyet apró részletekbe menően. Különösen úgy, hogy a jogállamisági feltételességi eljárás és az EU intézményeinek kommunikációja hónapokon át arról szóltak, hogy a magyar kormány korrupciójának véget kell vetni ahhoz, hogy az ország a helyreállítási és kohéziós alap forrásait megkapja. A korrupció elleni harc narratívája utóbbinál mint egy regionális aberráció felszámolására tett kísérlet jelenik meg, a felzárkózás folyamata pedig az, amelynek során Magyarország végül csatlakozása után 18 évvel felszámolja a jogállamot szétverő politikai gyakorlatait. Legalábbis erre utal az a jogállamisági feltétel- és keretrendszer, amelyet az EP liberális, közte magyar képviselői 2020 óta kidolgoztak.

A helyzetet kárörömmel követő fideszes hatalmasságok bejegyzéseit látva régi emlékek elevenednek meg. 2004 és különösen 2006, illetve az előző nagy gazdasági világválság után éppen arról volt ismert a jobboldali ellenzék és médiája Magyarországon, hogy a kormányzó balliberális pártok korrupciós ügyeinek minden apró, izgalmas részletéből egy kisebbfajta Watergate-botrányt tudtak kerekíteni, amit aztán milliók követtek tévén és online hírportálokon egyaránt. Igaz, ezek az MSZP-s korrupciós ügyek (a nokiás dobozra vagy Szalainé Szilágyi Eleonórára emlékszik még valaki? Hát Veres János fiaira?) mai szemmel eleve annyira amatőr módon leszervezettnek tűnnek, mintha csak az Orbán Viktor körül gyülekező gazdasági és médiavilág kedvéért tették volna el azt jó sok magyar forintot a Gyurcsány-kormány és a Demszky Gábor-féle városvezetés emberei.

Egy kicsit ismét ugyanez a helyzet: a magyar pártharcok helyett most itt van „Brüsszel” mint számba vehető ellenség, a nokiás doboz helyett pedig a gurulós bőrönd és 600 millió forintnyi euró.

Orbán Viktornak különösen jól jött ez az eset a csütörtökön és pénteken is tartó EU-csúcs alatt: sajtójelentések szerint a Katargate-botrányt Donald Trump 2016-os kampányjelszavával jellemezte, amikor úgy fogalmazott, „le kell csapolni a mocsarat” Brüsszelben...

„ŐRÜLET” – PÉNZT NEM AD, DE MÁR A BÖLCSŐDÉKKEL IS TRÜKKÖZIK AZ ORBÁN-KORMÁNY

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2022.12.19.


A kabinet nem ad több pénzt a szociális ellátórendszerre, de az intézménybezárásoktól is tart, ezért döntött úgy, hogy lazít a személyi és tárgyi feltételeken. Már a bölcsődékben is.


Bölcsődei célra vagy szociális ellátásokra eddig soha nem használt épületbe is áttelepítheti a fenntartó április végéig ezeket a szolgáltatásokat, ha ott olcsóbban tudja megoldani a működtetést, ha pedig egy intézmény több telephelyen működik, azokat összevonhatja akár egy helyre is, sőt, egy másik fenntartó épületébe is beköltöztetheti azokat. A bölcsődéket pedig akár oktatási intézményben is el lehet helyezni. Sem az eddigi személyi, sem pedig a tárgyi feltételeknek nem kell már megfelelni, csak az a meglehetősen bizonytalan elvárás maradt meg a nappali szociális ellátásokban, a szakosított ellátásban, tehát a bentlakásos otthonokban, a gyermekek és a családok átmeneti otthonaiban, hogy a költöztetések miatt az ellátottak jogai nem sérülhetnek. Mindezt a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva lépte meg az Orbán-kormány. A szociális szférát átmenetileg újraszabályozó kormányrendelet november 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben, a bölcsődékről szóló veszélyhelyzeti előírásokat pedig a múlt héten hirdették ki...

SOKAN NEM GONDOLNAK BELE, MENNYI SZEMPONTOT KELL FIGYELEMBE VENNI EGY AJÁNDÉKOZÁSNÁL…

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.12.19.


Minden gyerek fontos…

Sokan nem gondolnak bele, mennyi szempontot kell figyelembe venni egy ajándékozásnál…

Pl. logikus, hogy azokat ajándékozzuk meg, ahova nem jut ajándék. Hiszen, aki tud venni a gyerekének, oda nem kellene adni. De közben gondolnunk kell a gyerekközösségekre is. Pontosan tudjuk, hogy mennyi munkát kell befektetnünk abba, hogy elfogadják egymást. 
És a gyerekek megbeszélik a dolgokat… sőt, ebben a megzavarodott világban sokszor a szülők sem úgy véleményezik az ilyet, hogy a saját gyereküket az elfogadás irányába neveljék. Könnyen kialakul és elmérgesedik egy-egy konfliktusos helyzet, amiben könnyen elvész a karácsony üzenete.

Tehát a segítségnyújtásnak, karácsonyi ajándékozásnak is olyannak kell lennie, amiben érvényesül az „igazságosság”, de egyben közösségépítő is. Az a jelzés, hogy „csak az kap ajándékot, aki szegény” a gyerekek között nem vállalható. Nem építi az elfogadást. És sajnos nemcsak a gyerekek között, de a felnőttek között sem.

Mit lehet hát tenni? Hogy tudjuk elérni akkor ezt a remélhetőleg 2000 gyereket, hogy minden üzenet a helyén legyen?

Egyrészt először azokat a településeket, helyesebben iskolákat, óvodákat vesszük sorra, ahol magasabb a hátrányos helyzetűek aránya. Ez nem túl nehéz feladat, hiszen sok a szegregált óvoda, iskola ezen a vidéken (is). Ahol többségben vannak a hátrányos helyzetű gyerekek, ott mindenki kap az intézményében az Igazgyöngyhöz kötődve a cipősdobozos, vagy ajándékzacskós meglepetésekből. Az is, aki esetleg nem rendelkezik gyermekvédelmi kedvezménnyel. Az üzenet pedig itt nem a szegénységhez kapcsolódik, hanem a gyerekek öröméhez.

Azokat az iskolákat, ahol ez az arány alacsony, ahol jobb társadalmi státuszú gyerekek tanulnak, őket levesszük erről a listáról, de azokat a gyerekeket, akik ide járnak, és érintettek, őket megajándékozzuk, nekik azonban nem az iskolában adjuk át a csomagokat. Ez persze jóval nagyobb munka a részünkről, hiszen nem mindenkin tud bejönni érte, de jobb így.
És külön keressük fel a családokat a plusz adományokkal is. Az ösztöndíjasokat, az egyéni támogatottakat, a családi csomagokat, vagy nevesített ajándékokat kapókat, így a gyerekek között nincs szükség indoklásra, miért kapott az egyik többet, mint a másik. E mögött a lista mögött is sok munka van a részünkről, hiszen a támogatók tőlünk kérnek „ajánlást”, mi választjuk ki a gyerekeket, családokat, és ezekben a döntésekben nagyon sok szempontot figyelembe vevő, és évek óta végzett mentorálási munka van.

„Védhetőre” kell igazítanunk ezt is, hogy kellően megindokolhassuk, ha jön a vádaskodó telefon attól, aki nem kapott annyit, és ezt nehezményezi.

Évről évre kevesebb ilyen, egyébként nagyon leamortizáló, vádló telefon, üzenet érkezik, de van még mindig… Nem tudom, más hogyan osztja szét az adományokat, milyen szempontok szerint, mert sosem hallok erről információt senkitől, pedig nem hiszem, hogy ez másoknál nem okoz nehézséget.

A határokat meg kell húzni, a szabályokat meg kell alkotni, és alkalmazni, másképp nem megy jól ez a terület sem. Határ pl. az is, hova jutunk el, milyen településeken segítünk, meddig fogadunk adományokat, meddig dolgozunk, mikor zárjuk le a munkát. Nem az ajtóval, vagy a kapuval persze, hanem a visszacsatolásokkal. Mert így töltjük be jól a szerepünket. Ha a köszönet visszaérkezik a támogatókhoz.

NAPOKIG FEKÜDTEK ITT A HOLTTESTEK, MERT SENKI NEM MERT KIMENNI AZ UTCÁRA

TELEX / VIDEÓ
Szerzők: NYILAS GERGELY, SZILLI LÁSZLÓ, HUSZTI ISTVÁN
2022.12.19.Elmentünk a felszabadult Herszonba – abba az ukrán városba, amit kilenc hónapnyi orosz megszállás után szerzett vissza az ukrán hadsereg. Az orosz rakéták és aknavetők fenyegetése így is mindennapos, de a helyiek szerint még így is jobb az életük, mint amilyen az oroszok alatt volt.


„AZT GONDOLJÁK AZ UKRÁNOK, HOGY ORBÁN OLYAN ŐRÜLT, MINT PUTYIN”

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2022.12.19.


Melitopol polgármesterét a háború elején elrabolták az oroszok, később fogolycserével szabadon engedték. A múlt héten az Európai Parlamentben vehette át a Szaharov-díjat, amelyet „Ukrajna bátor népe” kapott. Szankciókról, Melitopolról és Orbán Viktorról is beszélgettünk vele.


Az Európai Parlament a katari korrupciós botrány miatt az utóbbi napokban leginkább komor és feszült hely, amin egy kicsit enyhített, hogy a december eleji, strasbourgi plenáris ülésen átadták a Szaharov-díjakat. Ez az EU legismertebb emberi jogi díja, nevét a Nobel-békedíjas Andrej Dmitrijevics Szaharovról, a híres orosz politikai menekültről kapta.

Most először valamennyire vissza is tértek a gyökerekhez, amennyiben a gyökerek az orosz totalitárius törekvésekkel szembeni ellenállást jelentik.

A díjat ugyanis először kapta meg egy teljes nép, „Ukrajna bátor népe”.

Mivel így a díjat is nehezebb átadni, az ukrán népet néhány aktivista és politikus képviselte, valamint bejelentkezett Volodimir Zelenszkij elnök is videókapcsolaton keresztül.

Zelenszkij arra kérte a parlamentet, hogy egyperces néma csenddel emlékezzenek azokra az ukránokra, akik az életüket áldozták a háborúban. Az Európai Parlamentben gyakori az állva tapsolás, de olyan hosszú tapsot ritkán kap bárki, mint amit Zelenszkij kapott...

ARAB BÜSZKESÉG, NYUGATI KULTÚRHARC: NEM CSAK A FOCI MIATT MARAD EMLÉKEZETES A KATARI VB

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2022.12.19.


Rég rendeztek annyira átpolitizált foci-világbajnokságot, mint a vasárnap zárult katarit. A nyugat-európai válogatottak egy része inkább vétette észre magát emberi jogi moralizálással, mint a pályán nyújtott teljesítményével. A legsikeresebben a szivárványos karszalagra nemet mondó Franciaország szerepelt, de a vb ott is felszínre hozta a bevándorlók integrációjának mély problémáit. Ám míg a Nyugat számára sok fanyalgást hozott az elmúlt hónap, a világ többi része Argentína és Marokkó menetelése vagy épp a japánok remeklése miatt futballünnepnek élte meg a vb-t.


Semmi új nincs abban, hogy a nagy nemzetközi sportesemények politikai színezetet kapnak, és ez alól a futball-világbajnokságok sem jelentenek kivételt. Benito Mussolini rezsimje már rögtön a második, 1934-es olaszországi vb-t a fasizmus hírnevét öregbítő nagyszabású propaganda-eseményként kezelte, és a korabeli vádak szerint saját kezűleg választotta ki azokat a bírókat, akik az olasz válogatott útját a győzelemig egyengették – ami azonban valószínűleg nem igaz. A csapat elég erős volt ahhoz, hogy segítség nélkül is nyerjen.

Noha aktivisták és hírességek a katari vb bojkottjára szólítottak fel, egyetlen válogatott sem maradt távol önszántából a tornától. Pedig volt példa ilyen kiállásra: az 1966-os világbajnokságot 15 – zömében pár évvel korábban függetlenné vált – afrikai ország bojkottálta, tiltakozásul az ellen, hogy a 16-os mezőnyből egyetlen helyen kellett volna osztozniuk Ázsiával. És mert a FIFA elnöke, Sir Stanley Rous annak ellenére engedni akarta Dél-Afrika fehér válogatottjának indulását, hogy az apartheid miatt az afrikai konföderációból kizárták az országot.

1978-ban az az Argentína adott otthont a vb-nek, ahol két évvel azelőtt – amerikai támogatással – katonai junta puccsolta meg Juan Perón kormányát, és a következő évek során ezerszámra „tüntették el” a rendszer ellenségeit. A politikai foglyok Buenos Aires-i börtönéből hallani lehetett a közönséget az alig másfél kilométerre fekvő Monumental stadionból, ahol a döntőt is játszották. A bírók pedig ezúttal valóban arcátlanul segítették a győzelemig menetelő házigazdákat – aminek a nyitómeccsen a magyar válogatott is kárvallottja volt...

SZÓVAL, ENNYIT A LÁZADÁSRÓL – A NER ÉS A TÜNTETÉSEK, MÁSODIK RÉSZ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HONT ANDRÁS
2022.12.19.A tanártüntetések még vezethetnek eredményre, már amennyiben megmaradnak tanártüntetéseknek. Legalábbis ezt mutatja 12 év tüntetéstörténete. A múlt évtized demonstrációfolyama, illetve annak furcsa ritmusa nem destabilizálta, hanem konszolidálta a rendszert és a látszólagos pártversengést. Tanulságok és mellékhatások, tüntetésmustra második rész.


Legutóbb végigvettük az elmúlt tizenkét év tüntetéseit, és összevetettük őket a választások eredményeivel, illetve az utcai hangulatot a demonstrációk idején rendezett időközi választásokéval. Megállapítottuk, hogy a tiltakozások, médiavisszhangok és a hétköznapi elégedetlenkedések által meghatározott közhangulat és a tényleges politikai erőviszony mintha teljesen eltérnének egymástól. Az utóbbit – úgy tűnt – meg sem karcolják a protestálások...

NAGYON ÚGY TŰNIK, HOGY EZ A SZORGALMAS, ÁMDE BUTA, FELKÉSZÜLETLEN EGÉSZSÉGÜGYI VEZETÉS CSAK BEVERI AZT A VÉGSŐ SZÖGET

FACEBOOK
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2022.12.18.


Felkerült a kormány honlapjára az egészségügyi törvénymódosítás további szabályozása is.
Sok érdekesség mellett, mint például a városi kórház az az, amely négy adott szakmából kettőben, míg a vármegyei kórház pedig, amely 21 adott szakmából legalább random ötben tud 24 órás ellátást biztosítani. Így a Szolnoki Hetényi Géza Kórház bátran, immár legálisan beszüntetheti a szülészetet és a stroke, de akár az intenzív terápiás ellátást is, ha van egyéb öt szakmája a listából. Gondolom az orvostudományi egyetemeknek ezentúl elég lesz majd minimum feltételként a kréta és a tábla, na meg kis piros játék orvosi táska A sehány éves kisleánnyal.
Mégis az egyik leghúzósabb és legbrutálisabbnak tűnő tervezet a magánszolgáltatóknál dolgozó orvosok kötelező beforgatása az állami rendszerbe.
Minden szakvizsgával rendelkező orvosnak a műkődési engedélyét öt évente meg kell újítani. Ehhez bizonyos mennyiségű tudományos aktivitás és igazolt orvosi munka szükséges. Ezen orvosi munkát akár az állami rendszerben, akár a magánellátásban, vagy akár külföldi munkavégzéssel is lehetett igazolni.
Most azt akarják bevezetni, hogy a tisztán magánellátásban dolgozók is - mintegy adó, vagy tizedként - havi 20 órát dolgozzanak az állami ellátásban, az Egészségügyi Jogállási törvény alapján, annak hatálya alatt. Azaz a teljesen magánellátásba menekült orvosokat, most megpróbálják visszakényszeríteni az állami ellátásba, annak jogszabályi kötelezettségével együtt. Ez olyan például, mintha egy magán angol tanárt arra kényszerítenének, hogy az állami iskolákban is nyomjon le havi 20 órát ahhoz, hogy magántanár lehessen.
Bónuszként rákényszerítve egy olyan szerződést, amely alapján az ország másik végébe is vezényelhető, ha éppen úgy hozza.
Érdekes ez az éppen megindult jogállamisági eljárások tekintetéből is, de akár a kényszerítés BTK által is üldözött cselekményét is felvetheti.
Engedélyt akkor kapsz, ha aláírod a tizedet.
Mindenesetre egy biztos a további bizalmat ez a rendelkezés tovább rombolja, és az elvándorlást is fokozni fogja. Sőt, azon külföldön dolgozóknak, akik eddig megtartották egy esetleges visszajövetel kapcsán a magyar engedélyüket ez most ennek biztos elengedését, tevékenységük végleges külföldre költöztetését jelenti.
Nagyon úgy tűnik, hogy ez a szorgalmas, ámde buta, felkészületlen egészségügyi vezetés csak beveri azt a végső szöget.
Fun fact az egészségügyi államtitkár ezt a szabályozást úgy hozta, hogy orvosként ez rá nem vonatkozhat, hiszen eddig roppant fontos feladatai mellett egy szakvizsgát sem volt képes megszerezni.

A MAGYAR KORMÁNY OROSZORSZÁGON KÍVÜL KERES ENERGIABESZÁLLÍTÓT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.12.19.


A hunokat az aszály, a 21. századi magyar politikai vezetést pedig az energiabeszerzés új célpontjai indították útnak. Azerbajdzsánból áramot, a Közel-Keletről olajat és gázt vehet Magyarország. Nemzetközi lapszemle.

Attila, a hun, feltehetően azért indult hódító útra a Római Birodalom ellen, mert ahol letelepedett, túl száraznak bizonyult a klíma – állítják a Cambridge-i Egyetem kutatói, akik egyrészt a fák évgyűrűiből következtettek erre, történelmi, illetve új régészeti leletek elemzése után összegezték feltételezésüket, amiről a Jerusalem Postban olvashatunk. Egyes történészi megközelítések szerint a hunok 4-5. századbeli Kelet-, illetve Közép-Európába nyomulása és kalandozásaik vezetettek végeredményben a Római Birodalom bukásához, mások viszont nem csak ezt vonják kétségbe, de Attila mondákat és származását is, illetve kapcsolatát Európa ezen részével.

Mindenesetre a fák évgyűrűit rekonstruálva 2000 éves viszonylatban a kutatók most arra jutottak, hogy Magyarország területén a 4-5. században szokatlanul nagy szárazság alakult ki, ami megnehezítette a gazdálkodást és az állattartást is, magát a helybenmaradást, és mindeközben megindult a migráció, illetve a régióban egyre nőtt a területhódítói aktivitás. A krónikák szerint a hunok erőszakosak, nagyravágyók és pénzsóvárak is voltak, ezért aranyat és területeket követeltek a rómaiaktól, a galloktól és Itália északi részein a 450-es évek elején.

Négyoldalú megállapodást kötött Magyarország, Románia, Grúzia és Azerbajdzsán szombaton Bukarestben, amely alapján az egyik leghosszabb földalatti, és a Fekete-tengeri vezeték kiépítésével áramot szállítanak az Európai Unió országai számára is. Mindez az azeri zöld alternatív energiára, a szélenergiára épülne. A megegyezés, amelynek aláírásán Ursula von der Leyen is jelen volt Romániában, azt bizonyítja, hogy az oroszoknak nem sikerült megbontani az uniós energiaellátás egységét, írja az AP amerikai hírügynökség.

A vezeték 1100 km hosszú lesz, jövőre kezdik az előkészületeket, és 3-4 év múlva meg is valósulthat a projekt, amelyhez az Európai Bizottság 2,3 milliárd eurós támogatással járul hozzá, írja az Euronews.

Románia gázszállításra külön szerződést is kötött Azerbajdzsánnal. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter pedig Omanban és Katarban tárgyalt a múlt héten gáz és olajvásárlásról, ami azt mutatja, hogy a kormány is Oroszországon kívüli energiabeszerzésen dolgozik, ahogy az unió többi országa is.

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

NÉMETH SÁNDOR: A DIÁKOK NE LÁZADOZZANAK! - HOGY JÖN KI ORBÁN A TEMPLOMBÓL?

YOUTUBE
Szerző: HADHÁZY ÁKOS
2022.12.16.Németh Sándor szerint a tanároknak nem lázadozásra kéne tanítani a diákokat, hanem arra, hogy tiszteljék a náluk fontosabb és értékesebb embereket. Hadházy Ákos videója 
Gyülekezeti propaganda a tanárok ellen

MEGSZÓLALT AZ OMV HUNGÁRIA VEZÉRE AZ ÁRSAPKA UTÁN: PÉLDÁTLAN NAPOKON VAGYUNK TÚL, MÁRIS VISSZATÖLTÖTTÜK AZ ÁLLAMI KÉSZLETEKET

PORTFOLIO
Szerzők: MOHOS KRISTÓF, WEINHADT ATTILA
2022.12.19.


Soha nem volt még akkora egyheti üzemanyag forgalmunk, mint a 480 forintos hatásági ársapka eltörlése előtti napokban, ami oda vezetett, hogy „a hálózatunknak közel a felén alakultak ki készlethiányok” – árulta el a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban Balogh Tibor. Az OMV Hungária Kft. ügyvezető igazgatója egyúttal azt a várakozását is megfogalmazta, hogy „a napokban talán eljutunk oda, hogy az alaptermékek megjelennek minden töltőállomáson”. Szavai szerint nagyjából két hónap kell ahhoz, mire lényegében normalizálódhat a magyarországi üzemanyagpiac, amikorra már hatályba lép az új oroszellenes olajszankció, igaz annak szerinte nem rögtön lesz hatása az itthoni helyzetre. Balogh Tibor a beszélgetés során jelentette be, hogy két héttel az év végi határidő előtt visszatöltötték az állami üzemanyag készletekből nyáron igénybe vett mennyiséget, és azt is hangsúlyozta, hogy az OMV folyamatosan, tehát még a nyári finomítói baleset idején is importált üzemanyagot Magyarországra, és ezért lehet az idei piaci részesedésük 10 százalék körüli a megugrott országos forgalmon belül. Az interjúban szóba került még többek között az OMV Hungária idei veszteségének mértéke, a bécsi központ ezzel kapcsolatos hozzáállása, az ársapkán kívüli egyéb nehezítő tényezők, illetve az is, hogy a piaci szerkezet hogyan alakulhat át...

A REZSIEMELÉS ÓTA ZUHAN A MAGYAR GÁZFOGYASZTÁS, 600 MILLIÓ KÖBMÉTERT SPÓROLTUNK MEG

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.12.19.


Az európai átlagnál hónapokkal később, de a rezsiemelés környékén végül Magyarországon is megindult az alkalmazkodás az új energiapiaci helyzethez. Az ipari gázfelhasználás visszaesése már nyáron megkezdődött, de igazán látványossá a fűtési szezonban vált a hazai fogyasztáscsökkenés. Az elmúlt három hónapban több mint 600 millió köbméter gázt takarítottunk meg.

Lassabban ért ide

Európai szinten gyorsuló ütemben csökken a gázfogyasztás az év eleje óta. A Bruegel adatgyűjtése szerint a 27 uniós tagállamban 2022-ben eddig minden hónapban kevesebb gáz fogyott, mint amit a korábbi években megszokhattunk. Január és április között az eltérés még nem volt túl jelentős: az 5 százalék körüli csökkenés, ha nem is kerekítési hiba, de ennél sokkal többet is tud magyarázni például a hőmérséklet alakulása. Májustól azonban egyre nagyobb lett a megtakarítás mértéke, ősz végére pedig már bő 20 százalékkal jártunk a megszokott fogyasztás alatt...

A HATALOMNAK NEM SIKERÜLT MEGNYUGTATNI A PEDAGÓGUSOKAT, INKÁBB MEGALÁZÓNAK ÉRZIK AZ INTÉZKEDÉSEKET

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.19.


Nem aratott osztatlan sikert a pedagógusok körében sem a sebtiben „összerántott” belügyminisztériumi konzultáció, sem az, hogy a Belügyminisztérium péntek este már közölte: tíz százalékos pedagógusbér-emelést tud megelőlegezni a kormány, amíg nem érkeznek meg a Magyarországnak járó források. Vannak, akik szerint ez olaj volt a tűzre, és csak tovább alázzák őket. Így nem is fog lecsendesedni a szakma, az ellenállás tovább folytatódik.

A további tervezett béremelés tehát már Brüsszeltől és a Magyarországnak járó uniós források érkezésétől függ. Sőt, a Magyar Közlönyben már meg is jelent a rendelet, amely a tanárok illetményéhez rendelt szakmai pótlékot emeli meg 20-ról 32 százalékra.

A kormány nem győzte hangsúlyozni, ahogy Magyarország megkapja a hazánknak járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógus-béremelés következhet. Ezért is fontos, hogy hamarosan megszülethetnek a hazánkat illető uniós forrásokról szóló megállapodások.

A kormány terve ismert: a pedagógusok átlagbére 2025-re elérje a diplomás átlagbérek 80 százalékát. Amennyiben megérkeznek az uniós források, a mostani bérhez képest 2023-ban a jelenlegi 10 százalék helyett 21 százalékos, 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a pedagógus-béremelés mértéke.

Persze, azt sem felejtik el soha hozzátenni, a pedagógus-béremelést egyedül a baloldal veszélyezteti, miután továbbra is meg akarja akadályozni, hogy hazánk megkapja a neki járó forrásokat.

A pedagógusok viszont a jelenlegi nehéz helyzetben egyáltalán nem voltak elragadtatva a tíz százaléktól. Arról, hogy mi a véleményük róla, csak egy hozzászólást idézünk a nem kevésből: „A pedagógusoknak a jelenleg beígért tíz százalékos, csupán csak bérpótlék emelés szégyenletesen kevés! Volna itt többre is lehetőség, és nem csak bérpótlékra, hanem valódi alapbéremelésre is, viszont ezzel a „módszerrel”, ami most van, az akarnok „katonásdi” döntéshozók csak tovább alázzák a pedagógusokat, ami a döntéshozókra nézve csúfos szégyen. Főleg azért is, mert a tankerületi vezetőket miközben busásan díjazzák, a tanárok csak morzsákhoz jutnak, vagy még ahhoz sem?”...

A LEGKISEBBŐL LESZ A LEGNAGYOBB – ÜZENTE ORBÁN MESSINEK – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.12.19.


A világbajnoknak ez nyilván sokat számít…

Ha esetleg magára is gondolt volna, mi ezt üzenjük. Mert Messi a saját erejéből és a tehetségéből lett nagy, és nem azért mert óriások vállán áll:

Lothar Matthäus szerint Orbán Viktor a legjobb döntés Magyarországnak

Lothar Matthäus egykori német focista, edző és a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya Szijjártót és Orbán Viktor dicsérte a kormányfő kedvenc lapjában, a Nemzeti Sportban. V

„Azt gondolják az ukránok, hogy Orbán olyan őrült, mint Putyin”

“Ez az igazság. Ha megkérdezi az ukránokat Orbánról, ezt fogják mondani. A második világháború fasizmusa és a mostani oroszizmus ugyanaz – számomra felfoghatatlan, hogy a magyarok ezt nem értik.”

Katar burkolt fenyegetéssel reagált az országot érintő korrupciós botrányra

A katari diplomácia hangsúlyozta: Doha és Brüsszel együttműködött a koronavírus-világjárvány idején, és Katar jelentős mennyiségű cseppfolyósított földgázt exportál Belgiumba is.

Olaszország rejtegetett szeretője lettünk

“Nagyon úgy tűnik, hogy Meloni határozottan törekszik arra, hogy meggyőzze az Uniót arról, hogy nem kell attól tartani, hogy az új olasz kormány úgy áll majd Brüsszelhez, ahogy Orbán kormánya. Így aztán nem is olyan meglepő, hogy inkább von der Leyennel mutatkozik az operában, mint a szotyizó Orbánnal egy focimeccsen.”

“Csúnya meglepetés érheti majd Magyarországot a háborús politikája miatt”

„… a magyar rezsim kitart a Moszkva-Belgrád tengely mellett, amit az ukrán elit szürkezónás destabilizáció formájában bosszulhat meg a háború után. ”

Leleplezte a jegybank elemzője, hogy az ársapkák végső soron emelték az árakat

Az üzemanyag esetében az ársapkát decemberben megszüntették, de az élelmiszereknél áprilisig meghosszabbították.

Már a bölcsődékkel is trükközik az Orbán-kormány

Mindezt a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva.

Az államnak nem lehet feladata az egyházak, felekezetek, papok finanszírozása

Az igen, hogy az egyházakkal közösen kialakítsa a mindenkori politikától független hivatásuk szerinti szolgálatuk önálló és zavartalan működését. De ilyen kategória Neriában nem létezik.

Ellenben ilyen nagyon is:

„Megzsarolták az egész orvostársadalmat”

Az egészségügyi szakértő szerint vérlázító a kormány rendelettervezete.

A Fidesz jelöltje nyerte a pesterzsébeti időközi választást

Lehet itt bármi… S amíg a másik oldalon nincs semmi…

Mindeközben:

Tömegek várnak meleg ételre, kígyóznak a sorok a budapesti ételosztásokon

A rezsiköltségek és az élelmiszerárak drasztikus emelkedése miatt maguk a segítők is nehéz helyzetben vannak, ráadásul az adományozóknak is egyre kevesebb lehetőségük van a jótékonykodásra.

KARÁCSONYFÁK ITTHON ÉS UKRAJNÁBAN - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2022.12.19.


Jó reggelt!

Pintér Sándor bizonyítványa, túlevés és fosó flamingó, pillantás az ársapkák alá. És persze a nagy meccs. Napindító hírlevél.

4 fontos cikk:


A KORMÁNY PIACFELDÚLÓ ÁRPOLITIKÁJÁBÓL MOST MÁR NEM TUD ORBÁN KIHÁTRÁLNI -HETES STÚDIÓ A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: RÓZSA PÉTER
2022.12.17.A Hetes Stúdió 2022. december 17-i adásában Rózsa Péter Bolgár Györggyel, Herskovits Eszterrel, valamint Horváth Zoltánnal, a HVG munkatársával beszélte meg a hét legfontosabb hazai és nemzetközi eseményeit.