2020. január 8., szerda

„ORBÁN VIKTORT NEM TORRENTEN TÖLTÖTTÉK LE NEKÜNK”

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2020.01.08.


Orbán Viktor a nagyvállalatok érdekeinek megfelelően alakítja át a gazdasági rendszert, az állam vagyonokkal támogatja az óriáscégeket, miközben a hazai vállalkozásokat kiszorítják a piacról – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Dorosz Dávid. A főpolgármester-helyettest a régi idők szocijaival való munkamegosztásról, a budapesti autótenger apasztásáról és az égető társadalmi kérdéseket feszegető új könyvéről is kérdeztük. 

(Az interjú eredetileg a Magyar Hang 2019. november 29-i számában jelent meg
.)

Különösebb hírverés nélkül zajlott le a klímavédelemről szóló online konzultáció. Kitöltötte a kérdőívet?

– Kitöltöttem, és az oldalamon is megosztottam. Úgy láttam, sokan kitöltötték, úgy kétszázezren, ez pedig megmutatta, hogy a kérdés annál biztosan fontosabb, mint hogy el legyen dugva valahol egy kormányzati honlapon.

Örököltek valamilyen klímastratégiára emlékeztető programot az előző városvezetéstől?

– Létezik egy koncepció, de elsősorban a környezetvédelmi szempontokra fókuszál, miközben a klímaváltozás komplex probléma. Ilyen értelemben nincs a fővárosnak klímastratégiája.

– Önök arról beszéltek, idővel kell a dugódíj, és a dízelautókat is kitiltanák a belvárosból. Kiszámolták, hányan fogják a fejüket követelni?

– Erről már volt szó a választási programban is. Semmi újdonság nincs abban, amit most mondunk. Külföldi példákból kiindulva, mindent a helyi közösségekkel egyeztetve, tesztidőszakokat bevezetve fogunk csak ilyen lépésekbe belekezdeni. Ez értékválasztás: a budapesti belvárosban nagyon súlyos a közlekedési és a légszennyezettségi helyzet, ennek a kezelésére van szükség.
Visszatérő probléma a P+R parkolók hiánya. Hol terveznek ilyeneket létrehozni, és mennyit?

– Ebből a szempontból nem mindegy, milyen a kormányzat hozzáállása a fővároshoz. Ezért is van benne a stadionépítés kapcsán ismertetett feltételrendszerben az, hogy a Tarlós István és Orbán Viktor között köttetett, a közösségi közlekedés fejlesztéséről szóló megállapodás maradjon érvényben. A miniszterelnök a megállapodás fenntartását megígérte, de mi azt is szeretnénk, hogy mindezek észszerű határidőn belül megvalósuljanak Abban ugyanis nagy összegek szerepelnek például P+R parkolók létesítésére és a kötött pályás közlekedés fejlesztésére. Nagy szükség van arra, hogy a külső kerületek és az agglomeráció közlekedése javuljon – ezek a kerületek nagyon sok szempontból mostohagyermekei voltak a főváros vezetésének...

AMIKOR A KLEPTOKRÁCIA BUKÁSA UTÁN KIELEMEZTÉK, HOGYAN HATNAK A GAZDASÁGRA A HAVERI CÉGEK

G7.HU
Szerző: TÓTH ISTVÁN JÁNOS
2020.01.08.


Szeptemberben még úgy látszott, hogy teljesen rendben mennek a dolgok. Az országban a gazdasági reformok hatására immár tíz éve komoly gazdasági fejlődés bontakozott ki. Közel megháromszorozódott a dollárban számolt egy főre jutó GDP, hála a kormányzat politikájának, megindult az ipari növekedés, ezzel párhuzamosan – főleg a növekvő turizmusnak köszönhetően – komoly növekedésnek indult a szolgáltató szektor is. Tízéves átlagban 5 százalék fölé nőtt a GDP növekedés üteme, a nemzetközi szervezetek elkezdték az országot „kis tigrisként”, „gazdasági csoda”-ként emlegetni, miközben a szegénységi küszöb alatt élők aránya 15 év alatt a felére, 4 százalék alá csökkent. Szóval minden rendben lévőnek tűnt.

A miniszterelnök, akinek a neve ezt az egész korszakot fémjelezte, bátran nézhetett előre: az utóbbi évek választásain minden esetben kimagasló arányú győzelmet aratott. Ennek megfelelően további tíz, tizenöt, vagy akár húsz év kormányzásban kezdett gondolkozni, egy új gazdasági korszak nyitányáról, az ország új aranykoráról. Nem sokan beszéltek ekkor még az általa létrehozott elnyomó rendszerről, a joguralom hiányáról, az állami intézményeket átitató, átszövő rendszer-szintű korrupcióról, ahol a korrupciós lánc végén szinte minden esetben a miniszterelnök egy-egy közeli barátja, családtagja állt. A kiépített rendszer haszonélvezői nyilvánvalóan ők voltak.

Január 4-e ebben az évben egy keddi napra esett. Minden ekkor lett nyilvánvaló, minden, ami pár napon belül szertefoszlatta a miniszterelnök szépreményű terveit, és senki által sem várt, korábban nem látott eseményeket indítottak el az országban.

Tíz napra rá a miniszterelnök szűk családjával együtt repülőn kényszerült menekülni, menteni a lopott vagyont panamai, dubaj-i, kajmán szigeteki bankok, cégek közbeiktatásán keresztül...

MINDEN LÉPÉSEDRŐL TUDNAK, ÉS BÁRMIT MEGTEHETNEK AZ ADATAIDDAL

INDEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2020.01.08.


A mobilos helyadatok begyűjtésére és értékesítésére épülő iparág léte eddig sem volt ismeretlen, de a probléma kiterjedtségére és komolyságára most minden korábbinál látványosabban világított rá egy kiszivárgott adatbázis, amelyet a New York Times dolgozott fel. Az elvileg anonim adatokból szinte bárki beazonosítható, és egész városok lakosságának követhető nyomon minden mozdulata. Miközben az amerikaiak szörnyülködve figyelik a kínai totális megfigyelő gépezet kiépülését, valami jellegében egészen hasonló rendszer jött létre körülöttük, a zsebükben hordozott nyomkövetőknek köszönhetően. A cégek önfegyelmén múlik, mihez kezdenek az adatokkal, de még ha ők nem is élnek vissza velük, illetéktelen kezekbe kerülve komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Sokak visszatérő félelme, hogy a telefonjuk illegálisan lehallgatja a beszélgetéseiket, pedig minden jel arra utal, hogy ez a félelem teljesen alaptalan. Erre a trükkre nem is nagyon szorulnak rá az életünkről minél több információt összegyűjteni igyekvő marketingesek, hiszen ennél jóval egyszerűbb – és ráadásul teljesen legális – módszerekkel is sokkal többet tudhatnak meg rólunk, mint gondolnánk...

NAGYOT UGORHAT IDÉN A BITCOIN - TAVALY 95 SZÁZALÉKOT LEHETETT NYERNI A KRIPTOPÉNZEN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.01.08.


Tavaly a legnagyobb nyereséget felmutató pénzügyi eszköz volt a bitcoin, de a 2020-as év sokkal nagyobb lehetőséget rejthet. Májusban ugyanis feleződik a bányászat teljesítménye. Sokat lendíthet a kriptovaluta ügyén a jobb szabályozás is.

A bitcoin 2019-es piacát a Bloomberg elemzője „szemet gyönyörködtetőnek” nevezte, megemlítve azt is, hogy idén január első napjaiban azért tanúi lehettünk egy kisebb (azóta korrigált) visszaesésnek. A legtöbben persze azt emelik ki, hogy tavaly a legnagyobb nyereséget felmutató pénzügyi eszköz volt a bitcoin: a januári 4000 dollár körüli árfolyam decemberre 95 százalékkal, 8000 dollár közelébe emelkedett – azért ehhez sem árt hozzátenni, hogy nyáron még a 12000-es szintet is megjárta az árfolyam.

A kriptovaluta prófétái erős optimizmussal néznek 2020 elé, és úgy vélik, várakozásaiknak ezúttal fundamentális alapja is van: májusban ugyanis feleződik a bányászat teljesítménye. A konstrukció lényegéhez tartozó, informatikai okokból bekövetkező jelenség mintegy négyévenként következik be, és mind 2012-ben, mind 2016-ban erős lendületet adott a piacnak. Az elemzők többsége ezúttal is az árfolyam jelentős emelkedését várja tőle, 40-50 ezer dollár körüli árra számítanak, de 90 ezres jóslat is akad...

A SVÉDEK ÉS A PÉNZ

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.01.08.


A jómód, a magas fizetés a legtöbb országban a siker fokmérője, amivel ha dicsekedni nem is feltétlenül illik, de szégyellni sem kell. Svédországban ugyanakkor nem nagyon beszélnek ezekről a dolgokról, aminek oka egy mélyen gyökerező kulturális kód, a Jantelagen.

Östermalm Stockholm egyik leggazdagabb környéke, a kikötőben magánjachtok ringatóznak, a fák övezte boulevard, a Strandvägen a svéd főváros egyik legdrágább utcája, tele exkluzív üzletekkel és éttermekkel, csak tagoknak szóló bárokkal és luxusirodaházakkal.

Mindenről üvölt a gazdagság, ezzel együtt a BBC riportja szerint szinte lehetetlen olyan embert találni, akivel lehetne egy kicsit a pénzről és a jómódról beszélgetni.

„Nem árulom el, mennyit keresek, nem tudom, miért kellene. A pénzemet részvényekre költöm, szeretek befektetni” – mondta például a 30 éves Robert Ingemarsson, aki marketing területen tölt be vezető pozíciót.

Miközben Svédország kapcsán előszeretettel emlegetik a magas adókat és a társadalmi egyenlőségre törekvést (nem alaptalanul, teszem hozzá), addig az 1990-es évekhez képest a skandináv államban is egyre nagyobbra nyílt az olló gazdagok és szegények között. A legfelső 20 százalék négyszer annyit keres, mint a társadalom legalsó ötöde.

Talán a társadalmi egyenlőség az oka, hogy a BBC tudósítójának is kőkemény feladatot jelentett megszólaltatni jómódú, sikeres svédeket. Pontosabban felvételen kívül szívesen beszéltek hatalmas nyaralókról, családi jachtokról, sportautókról és az éjszakai életről, ám ha ugyanezt felvételre kellett volna elmondani, rögtön bezárkóztak.

„Úgy érzem, kérkedésnek hatna, amit nem szeretnék” – mondta ki az egyik tervezett interjúalany, míg mások egyszerűen a túl sok elfoglaltságra hivatkozva nem beszéltek vagy csak simán nem válaszoltak a megkeresésre...

CSAK A FELCSÚT MIATT VAN TAO ÉS MINDENFÉLE SPORTTÁMOGATÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.01.08.


A TAO a vesztegetés és a hatalommal való visszaélés, a befolyással való üzérkedés tipikus esete és abszolút büntető jogi tényállása. Orbánnak azt kellett megoldania, hogy miután Felcsúton létrehoz egy NB-I-es klubot, megépít egy FIFA-stadiont, ami meghaladja a falu mérteit és teherbíró képességét, valamilyen közpénzből működtethető és finanszírozható legyen. Erre találta ki, hogy az ehhez szükséges pénzt a nagy cégek dobják össze, méghozzá úgy, hogy azt levonhassák az adóból, és az adó helyett Felcsútra menjen a pénz. Cserébe ezek a cégek állami kedvezményeket és előnyüket kapnak őle.

Mivel a felcsúti focicsapat és az akadémia az övé, mindezt neki saját pénzből kellett volna finanszírozni és fenntartani is. Ehelyett ellopja a közvagyonból, miután arról már bírósági ítélet is született, hogy a be nem fizetett TAO támogatás is közpénz. Egy-egy nagyvállalatnak úgy érdemes kiválasztani a támogatandó csapatot és spotklubot, hogy annak minél nagyobb reklámértéke legyen a számára. Oda érdemes a pénzt adni, ahol van néző, fizetőképes kereslet, és ahol vannak eredmények (akár nemzetközi eredmények vagy annak reménye) is.

Ennek ellenére a cégek a legnagyobb TAO-támogatást a miniszterelnök felusi csapatának adják, ami üzleti és piaci szempontból még leírt adóból is a legrosszabb befektetés. Itt azonban nem piacról van szó, hanem vesztegetésről. Nem marketing- vagy reklámérték számít, mert a TAO funkciója, hogy megvesztegessék a miniszterelnököt, aki cserébe állami előnyüket, kedvezményeket és megrendeléseket ad. Így a pénzt uplán lopja ki a költségvetésből. A TAO lényege, hogy a miniszterelnök magánpasszióját és futballklubját kell támogatni állami előnyökért cserébe. Felcsúton Orbán alapítványánál kell befizetni, az állami kassznál lehet az ellenszolgáltatást átvenni. Valamit valamiért, tiszta korrupciós ügylet.

Orbánnak úgy kellett felállítania ezt a rendszert, hogy a Felcsút korrupt finanszírozása ne legyen egyértelmű és törvényes látszatot kapjon az ügylet. Ezért kiterjesztették minden futballcsapatra a támogatást, ahol más fideszesek által vezettt csapatokat lehet támogatni, vélhetően ezek egy részét központilag el is osztják, hogy Orbán magánosított “fideszes” bajnokságát közpénzből finanszírozzák, miután a piaci viszonyokat teljes egészében felszámolták. Ezért már a többi csapatnak juttatott TAO is hasonlóan vesztegetési pénz. Mindennek a törvénytelenségnek a leplezésére terjesztették ki a TAO-t más sportágakra, és még a kultúra egyes területeire is. Utóbbiakhoz mindenképp állami pénzeket kellene adni, de így megoldják, hogy a közpénz odajusson, és takarja a TAO bűncselekmény jellegét. Miután rájöttek, hogy ez a lehetőség kinyit olyan kapukat, hogy nemcsak a lezsírozott fideszes kenőpénzeket fizetik a TAO-ba, hanem mások is támogatnak független színházakat, ami gyengíti a fasiszta állam kontrollját, ezeket azonnal megszüntették...

A MAGYAR NARANCS ÚJ SZÁMÁNAK AJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MANCS
2020.01.08.


Interjú
„Mindenki magányos”
Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója

Mi történt a színházi szabadságért szervezett Madách téri tüntetés óta, és hogy áll a színház szolidaritási akciója? Mit gondol Pintér Béla szenvedélyes beszédé­ről? 2019 utolsó napján ezekről és az Örkény új Térey-bemutatójáról beszélgettünk.

Váradi Balázs
Megrendelő magyar Madisonoknak
Az új magyar alkotmányról

Abban a hosszú pillanatban, amikor az Orbán-rendszer már összeomlott – ami október 13. után a legkevésbé sem tudományos fantasztikum –, de még állnak a bukáshoz vezető csaták (reméljük, inkább virtuális) barikádjai, magától értetődően merül fel majd az igény: a Fidesz hatalmát bebetonozó alaptörvény helyett új alkotmányra van szükség.

Vajda Mihály: Miért végezték ki Szókratészt?
Egy liberális naplói

Már a legutóbb is azt mondottam, hogy szeretném már békén hagyni Szókratészünket, régen megjött már a hajó is Déloszból, kivégezték hát – nyugodjék békében, még ha egészen világossá nem is vált számunkra, hogy tulajdonképpen miért is végezték ki.

A szerk.
A természet vastörvénye

Idén márciusig eldőlhet, hogy a Fidesz marad-e az Európai Néppárt frakciójában az Európai Parlamentben (vagy, ágaskodik a bennünk szunnyadó politológus, márciusig mégsem fog eldőlni).

A szerk.
Amíg ránk rohadnak

A szilveszteri kis színesek mellett 2020 első fővárosi tömegközlekedési híre az volt, hogy kivonták a forgalomból a felújított orosz metrószerelvények elsőként érkezett hat kocsiját – rozsdásodás miatt.

POLITIKA

A Fidesz megint a maga képére formált egy jogszabályt
Fazonigazítás

Az Országgyűlés házszabálya már eddig is erős korlátja volt az ellenzéki s főleg a független képviselők tevékenységének. A képviselőcsoport alakítására vonatkozó rendelkezések január 1-jei változtatása kivált az utóbbiak helyzetét nehezíti tovább.
Ellenzéki belharc egyetlen mandátum miatt
Egy politikai öngyilkosság

A Kaposváron történtek kicsiben mutatják, hogy olykor milyen pimf dolgokon mehet szét az összefogás a Fidesszel szemben. Tanulságos történet a somogyi megyeszékhelyről.
Havi hatvanezer a családfő otthonápolásáért
Húsz százalék egészség

Súlyos balesete után Mária férje állandó ápolásra szorul. A nő és a gyerekei mindent megtesznek – Mária újraházasodott is – azért, hogy Gyula emberhez méltó életet éljen. Az állam segíthetne nagyon sokat. De az állam nem segít sokat.
Interjú
„A választók tisztítják meg az ellenzéki palettát”
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke

Egyre kevesebb szavazót taszítana egy közös ellenzéki lista, de a Momentum korainak tartja a döntést a választási indulás formájáról. 2022 ugyanakkor több pártnak is a véget jelentheti Fekete-Győr András szerint, aki arról is beszélt, hogyan terjeszkednek vidéken és a középiskolákban, és mire figyelnek az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál.

A külügyi tárca Szijjártó keze alatt
A mozgalom minisztériuma

Bő öt éve vezeti Szijjártó Péter a külügyet, eddigi regnálása alatt a minisztérium munkáját zömmel belpolitikai szempontok határozták meg. Orbán Viktor autoriter barátai ettől függetlenül is különleges elbánásban részesülnek.

KULTÚRA

Könyv
Kalapos Éva Veronika: F mint

képregény
Hellblazer – Káros szenvedélyek

Könyv
Életrehívás
Nemes Péter: Amerigo – Egy szobrász, aki meghódította Rómát

Nem véletlen, ha egy művész nem ír önéletrajzot. Ha olyan kalandos az élete, mint Amerigo Totnak, inkább éli, mint írásban rögzíti. Utólag a nevében önéletrajzot írni nem szokás, legalábbis itthon eddig nem volt rá példa.
Könyv
Tűzforró kása
John le Carré: Ügynök a terepen

Az MI6 veterán terepügynök-futtatóját hazarendelik a Baltikumból.

Színház
Amit akartok (Vízkereszt)

A Latabár-dinasztia
„Jeles tehetségét árnyékba borította”

Valószínűleg nincs a világon még egy olyan család, amelynek tagjai már hat generáció óta színészkednek. A Latabárok 1831 óta állnak a színpadon, volt köztük zseni, epizodista és dilettáns.

Színház
Az egyetem- alapító
Térey János: Lót – Szodomában kövérebb a f

Térey János és Kovalik Balázs együttes visszatérése az Örkény Színházba 17 évvel az immár legendás emlékű Borisz Godunov (és 14-gyel a tán kevésbé feledhetetlen Odüsszeusz Tours) után akkor is fontos eseménynek számítana, ha nem emlékeztetné a magyar színházi világot két hatalmas veszteségre: az író tavalyi, tragikusan korai halálára és a rendező immár majd’ évtizedes, sokak bűnéül felróható távollétére.

lemez
The Masters Collection: Liszt Ferenc Chamber Orchestra

lemez
A Winged Victory for the Sullen: The Undivided Five

mi a kotta?
Te, Szajna

rés a présen
Képtelen megunni
Darvas Kristóf zenész

Lemez
Nem temetni jött
Burial: Tunes 2011 to 2019

Will Bevan, akit jó okkal nevezhetünk az elektronikus (tánc)zene egyik korszakalkotó, stílusteremtő figurájának, 2007 óta nem adott ki rendes albumot.
Interjú
„Nem vagyok virtuóz”
Sallai László gitáros, énekes, dalszerző

Szinte nincs olyan gitárzenekar az undergroundban, amelyben ne játszott volna már. Jelenleg a Szabó Benedek és a Galaxisokkal és a Felső Tízezerrel is új, karrierfordító lemez kiadására készül.

tévéSmaci
Kakasfarok

Rádió
Podcastok és orgiák
Balázsék

A hozzáértők szerint a podcast lehet a rádiózás jövője, de efelől még amellett is akadnak kétségeink, hogy valóban izgalmas, viszonylag friss és eléggé demokratikus, hangos médiumnak tűnik.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
2020: a kimcsi éve

étel, hordó
Aum

Háború és béke a játékasztalnál
Mentális masszázs

Örömet okoznak, oldják a feszültséget, összehoznak és összetartanak, de akár heves perpatvarhoz is vezethetnek a társasjátékok.

A kisállattartás ökológiai terhei
Mancsnyomok

A kutya és a macska sokaknak okoz örömet, de az ezzel járó környezeti ártalmakkal kevesen számolnak.

Interjú
„Ki kell mondani az igazságot”
Carlo Ginzburg történész

Pár hete a CEU vendége volt a világhírű olasz történész, a mikrotörténeti megközelítés egyik alapítója és úttörője. Budapesti előadásaihoz kapcsolódva szekularizmusról, a fasizmus jövőjéről, álhírekről és a történeti igazságról kérdeztük.

A vészterhes 1920 krónikája
Nulladik év

Kormányzóválasztás, Trianon, numerus clausus, Vitézi Rend: 1920, egy mozgalmas, ellentmondásos és erőszakos esztendő a Horthy-korszak kezdetén. Nemigen lesz okunk a centenáriumi ünneplésre.

BLOG

Film
Tőrbe ejtve

Film
A nevem Dolemite

tévétorrent
The Mandalorian

Film
Visszahull
Céline Sciamma: Portré a lángoló fiatal lányról

A pályája csúcsán lévő rendezőnő Cannes-ban díjazott, César-, Oscar- s még ki tudja, mi minden várományos filmjének alaphelyzete egyszerű, mint egy taoista történeté: két ember találkozik, e találkozás megváltoztatja őket, majd saját útját e találkozás életre szóló tapasztalatával folytatja a két ember – más-más irányban.
Interjú
„Tudjak nemet mondani”
Szőke Abigél színésznő

Tóth Barnabás Akik maradtak című Oscar-listás filmjének a főszereplőjével, a Pesti Magyar Színiakadémia hallgatójával egyebek mellett a sikerről, az egyetemi felvételiről és a színészi önfeláldozásról beszélgettünk.

FLECK: A BÍRÁK MEGFÉLEMLÍTÉSE A FIDESZ POLITIKAI STRATÉGIÁJÁNAK RÉSZE!

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.01.08. 


„A politika nálunk késztetést érez, hogy egy neki nem tetsző bírósági döntés után, közvetlenül beavatkozzon az igazságszolgáltatás folyamatába” – nyilatkozta a Hírklikknek Fleck Zoltán. A jogszociológus elsősorban a közelmúltban elkövetett szörnyű gyerekgyilkosságot említette, amely után a kormány azonnal szigorítani akarja a büntetési tételeket, amelyektől elsősorban a politikai népszerűség javulását várja.

A kormány szívesen beavatkozik olyan esetek megítélésébe, amikor a bírósági döntés politikai szereplőket is érinthet, mint például a Szeviép-ügy. A kormánypárti sajtó a közelmúltban azt sulykolta, hogy a szegedi cég vezetői csődbüntettet követtek el, amire viszont a bíróság másodfokon nem talált bizonyítékot, ezért a vezetőket felmentette. Ezek után, még a Miniszterelnökséget vezető miniszter is beállt a kormánysajtó széles kórusába, és összeférhetetlenségről szónokolt. Büntetőeljárást követelve, kérte a felelősségre vonást.

Az ügy politikai jellegét nehéz lenne vitatni, mert a Szeviép-szereplői kapcsolatban állhattak Botka László polgármesterrel, aki azonban már korábban cáfolta a bírósággal való összeférhetetlenségét. Ennek ellenére, a Szeviép-ügy főszereplőinek felmentése után, a Szegedi Törvényszék büntetőkollégium-vezető helyettesével szemben fegyelmi eljárást indított a Szegedi Törvényszék elnöke. A vizsgálatot a Handó Tünde helyébe lépő Senyei Barna, az OBH új elnöke rendelte el...

ERRE SZÁMÍTHATNAK IDÉN A NYUGDÍJASOK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: B. M.
2020.01.08.


Emelkedő korhatár, 2,8 százalékos nyugdíjemelés, változatlan, 28 ezer forintos minimálnyugdíj.

2020 több változást hozott a magyar nyugdíj-ellátásban. Talán a legfontosabb, hogy újabb fél esztendővel nőtt az öregségi nyugdíj-korhatár, a tavalyi 64-ről 64 év és 183 napra. Vagyis azok, akik 1956 első felében születtek, azok 2020. július 1-jétől kérhetik öregségi nyugdíjukat. 

Mint az idei - csütörtökön kezdődő - első nyugdíjkifizetéskor a járadékosok tapasztalhatják, a járadékok összege 2,8 százalékkal növekszik, amelyet nem kell külön kérvényezni. A növekedés mértéke azért ekkora, mert a tavaly késő tavasszal, amikor a 2020. évi központi költségvetést elfogadták, az idei inflációt ilyen mértékűre becsülték. Nem kell nagy jóstehetség hozzá, hogy novemberben - akárcsak az utóbbi években mindig - egyösszegű korrekció lesz, éspedig a 2020. január-augusztusi tényleges - a KSH adatait figyelembe vevő - fogyasztói árindex növekedés függvényében. 

Most a januári 2,8 százalékos nyugdíjemelésnél már figyelembe vették a tavaly novemberi 0,7 százalékos korrekciót is, amit a kormány a tervezettnél magasabb infláció miatt hajtott végre. Akkor januárig visszamenőleg egy összegben 8,4 százalékkal növelték a nyugellátásokat. Decemberben még az októberivel azonos, tehát alacsonyabb összegű nyugdíjakat fizették ki, most januárban viszont a tavalyi emelés egy hónapra jutó részét mindenki megkapja, és ehhez hozzáadják a 2,8 százalékot, vagyis az egy évvel ezelőttihez képest mindenkinek 3,52 százalékkal magasabb lesz a járadéka...

ÁLMOMBAN

KOLOZVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: HORN ANNA
2020.01.08.


… az történt, hogy a 17 éves svéd Greta nem Madridba látogatott a legutóbbi klímakonferenciára, hanem Budapestre.

Álmomban Greta messze földről, környezetet nem károsító járgánnyal érkezett, vagyis biciklivel. Majdnem olyannal, amilyennel a holland miniszterelnök jár dolgozni. Sok országon át karikázott az ifjú lány, egyre több követője lett, és egy idő után a Forrest Gump effektus elevenedett meg körülötte, biciklis tömegek képében. Álmomban még EU-tagország voltunk, ezért határtalan magabiztossággal kerekezett át a tömeg Ausztriából Magyarországra.

Mindeközben a budai Várban válságtanácskozások követték egymást. A fő kérdés az volt, migránsok-e ezek a ki tudja mit akaró és miért harcoló ifjak? A TEK menjen megállítani őket, vagy ki? És izzottak a telefonok, mobilok is, titkosak is, az orosz cár is jelentkezett. Álmomban nem hallottam mit mondott a magyar királytársának, de annyit sikerült meglátnom, hogy az utóbbi nagyon elsápadt, majd derékból meghajolva a készülék felé – biztos, ami biztos, hátha kamerás – befejezte a beszélgetést. Kiordított az ügyeletes seggnyalónak: – Gretát fogadni kell! Azonnal csináljatok valamit!

Álmomban azt is láttam, hogy újabb emberek érkeztek egyenruhában, öltönyben, sápadtan vagy kipirulva, de nagyon idegesen a megbeszélésre. A Vezér szólt:

– Bécs elesett. Végleg. Összeálltak a zöldekkel. Fogadnunk kell ezt a taknyos csajt, hátha később nagy befolyása lesz. Vörös szőnyeg az autópályára. Tatabányától, most azonnal. Egy stadionnal kevesebb, de majd megoldjuk, most ez a prioritás. Személyesen fogadom. Mikorra ér ide?

Kapkodó, egymás tekintetét kereső vazallusok nyökögtek álmomban, nem emlékszem a szavakra, a nevükre még annyira sem.

A következő kép: Greta és csapata a Kossuth téren. Öltönyös fütyik sorakozó hada, Greta izzadtan, bakancsban, pólóban, derekára csavart pulcsiban, nulla sminkkel leszáll a járgányáról, és a szokott, elveszettnek tűnő tekintettel néz körbe. Nem érti a felhajtást, nem szereti a kamerákat a sok, kordonon kívül rekedt, kérdéseket üvöltöző embert, de már van egy kis rutinja. Nem játssza meg magát, valakinek a kezébe nyomja a biciklijét, és elindul az impozáns budapesti Parlament főlépcsője felé.

Ahol maga a potrohos nagyság várja – még nincs korona a fején az álmomban –, és amikor Greta odaér hozzá, kezet csókol neki. Ebből a részből csak a kislány megrökönyödött arca maradt meg, amikor felébredtem.

De még álmodtam egy kicsit tovább. A sok kínos kérdés, amiket Greta feltett, ahhoz vezettek, hogy végül mindenki ki lett zavarva a találkozóról, és maradtak ők ketten. A kis király és egy svéd kislány. Innentől minden szóra emlékszem:...

MÁR A LÁTSZATRA SE AD, NYÍLTAN RÖHÖG A HAZUG, ÉS EZ ÖSSZEFOGLALJA A TELJES HONI KÖZÉLETET

24.HU
Szerző: BODNÁR JUDIT LOLA
2020.01.08.


Mondható, hogy ott is áthallásokat látunk, ahol nincsenek, de mégis, egyes drámai művek olyan pontosan írják le az emberi gyarlóságokat, hogy nem tudnak nem örök érvényűek lenni. A Katona József Színház sorra hozza a világirodalmi klasszikusok új színpadi változatait, a Tartuffe is olyan friss, mintha nem is több száz éve íródott volna.

Nem mondok újdonságot azzal, hogy a hazai színházi életben farkastörvények uralkodnak, már ami a túlélést illeti: mivel az ország pici és nem is túl vaskos a vásárlóereje, így támogatásra szorulnak a színházak is, és mivel az állami pénzek sorsa erősen politika-vezérelt, a sokáig komoly segítséget jelentő tao-pénzeket pedig szintén ilyen elvek mentén osztották újra, a küzdelem az életben maradásért csak tovább fokozódott. A közelmúltban Gothár Péter zaklatási ügye kapcsán komoly össztűz alá került Katona ugyanakkor hosszú ideje elkezdte azt a nagyon tudatos munkát nemcsak színházművészeti szempontból, hanem marketing-, PR-, közönségszervezés- és közösségimédia-fronton, amivel elérte, hogy ha jól nem is esik nekik a támogatási rendszer felforgatása, de azért nem rokkannak bele. Az előadásokra alig lehet bejutni, minden teltházas, a Katona cool, friss és érzi a kor szavát például olyan szempontból is, hogy hogyan kell egy zaklatási ügyet kezelni szakmailag és emberileg.

Ennek a folyamatnak az is a része, hogy a Katona tesz érte, hogy alkalmas legyen a színházi nevelés központi terévé válni, és sorra dolgozza fel (újra) és állítja színpadra a világirodalom kötelező olvasmányként, vagy a tananyag részeként tárgyalt műveit. A Katonába lehet vinni gimiseket rendhagyó magyarórára: az előző évadban Odüsszeusz alakját keretezték át az Ithakával, a mostani évadban pedig párban mutattak be két nagy klasszikust, Molière Tartuffe-jét és a színház névadójának főművét, a Bánk bánt, de repertoáron van Ibsen Nórája, Jeanne d’Arc története, Gogol, Dosztojevszkij, Shakespeare és Aiszkhülosz is. Ezek a sokszor megénekelt, nem egyszer ódon darabok frissen és érthetően állnak a színpadra, ami komoly misszió a következő színházba járó generáció kinevelésében, és ennek a trendnek egy állomása a Tartuffe is, amelyet Bocsárdi László rendezésében mutattak be tavaly év végén...

VEZETŐ EMBEREK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2020.01.03.


Kásler Miklós miniszter egy alapkőletétel alkalmával már többedszer fejtette ki azt a gondolatát, hogy a munka és az imádság határozza meg az életet. Szép gondolat, bár, ha az imádkozó és dolgozó emberek megbetegszenek, annál valamivel többet is várnának az egészségügyért felelős minisztertől, mint amit Szent Benedek lassan 1500 évvel ezelőtt hagyott örökül. Például, hogy legyen emberhez méltó kórházi ellátás, megfelelő színvonalú betegügyi gondoskodás, és ha eljön annak ideje, tisztességes végórák. Ezek viszont nincsenek, és mert ezek megoldására a miniszter úgyszólván egyetlen gondolata a tízparancsolat, az a keserű realitás, hogy belátható időn belül nem is lesz. Az emberi erőforrások minisztere már nem először veszi elő az Írást: ezzel gyógyítaná a halálos betegségeket. Szerinte ezek hetven-nyolcvan százaléka „a Tízparancsolat betartásával elkerülhető”. Ezeket mondta Kásler Miklós az Istenhegyi Szent László Plébánia új óvodájának alapkőletételén, majd zárásul horvátozott egyet, amennyiben hozzátette még, az áldott, irgalmas király megkegyelmezett a legyőzötteknek, és felemelte, valamint társországgá tette Horvátországot. A horvátos gondolat azóta fizet jól különösen kormánykörökben, hogy a miniszterelnök a déli határország eredményes futballvilágbajnoksági szereplése alkalmával megállapította, „a horvát foci a mi kutyánk kölyke”. Még akkor is így van ez, ha a tiszta kép újabban mintha opálosodott volna a horvát bíróság első fokú ítélete után. Ez bűnösnek mondta ki Orbán számos jobbkeze közül az egyiket, nevezetesen Hernádi Zsolt MOL-vezérigazgatót.

Vagy tekintsük Kósa Lajost! Arra a gondolatára utalnék, amit az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságában nemrégiben Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők törvényjavaslatának tárgyalásakor fejtett ki, és amely javaslat amúgy a tranzitzónában tapasztalt embertelen gyakorlat megszüntetését célozta. Kósa ellenezve a tárgysorozatba vételt, rámutatott: „Az a tízmillió turista, aki belép Magyarországra, sem kap enni a magyar államtól, ők sincsenek éheztetve.” Semmivel sem nagyobb szamárság, mint az orvosi ellátás helyett ajánlott imakönyv.

Ezek az emberek, Kósa is, Kásler is Magyarország vezetői. Előbbi pártvonalon futott föl, hogy aztán a mozgalomban szerzett tapasztalatait a közigazgatásban – ha szabad így fogalmazni – kamatoztassa. Másikuk fordított pályát járt be: a hazai onkológia egyik legnagyobb alakja, nemzetközi hírű orvos máig érthetetlen okokból, pályája csúcsán csinált magából bohócot, és lépett be Kósa Lajosék politikai és intellektuális környezetébe...


CSAK ÚGY ÖMLIK AZ ÁLLAMI TÁMOGATÁS A REFORMÁTUS ORBÁN VIKTOR KORMÁNYÁTÓL A REFORMÁTUSOK ÖLÉBE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2020.01.08.


A legutóbbi parlamenti választások óta 29 milliárd forintot kapott egyedi kormányzati támogatásokból a református gyülekezet – írja a HVG csütörtöki számában. 

Látványosan megnőtt az utóbbi években Orbán Viktor miniszterelnök felekezetének, a reformátusoknak juttatott állami támogatás. Például a rákoscsabai református egyházközség, a Mennybemenetel templomának építtetője egymaga két éve 520 millió forintos egyedi támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumából. Majd tavaly év végén ismét egy 920 millió forintos egyedi támogatást szavazott meg a kabinet a Makovecz Imre által tervezett templom építésére.

A lap azt írja, hogy

2015 óta 108 olyan kormánydöntés született, amely a „rendes” költségvetési támogatáson felül pluszpénzeket juttatott a református közösségeknek, a templomépítéstől kezdve az ingatlanok felújításán és a turisztikai fejlesztéseken át a „forrásszükségletek” kielégítéséig.

Jutott pénz honismereti táborok szervezésére is a református lelkészek közreműködésével.

A KÖZSZOLGÁLATI MÉDIAKURATÓRIUM HÁROM TAGJA IS TILTAKOZOTT A SZÉLSŐJOBBOLDALI SIKLÓSI BEATRIX KOSSUTH RÁDIÓS KINEVEZÉSE ELLEN

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2020.01.08.


Tegnap derült ki, hogy a korábban a Média1 blog tényfeltáró cikkei nyomán összeférhetetlenségi botrányba keveredett igazgató, Mucsányi Marianna távozása után Papp Dániel, az MTVA igazgatója a szélsőjobboldali, antiszemita és homofób nézeteiről ismert, addig az M5 csatornáért felelős Siklósi Beatrixot nevezte ki a legfontosabb közszolgálati rádió, a Kossuth élére.

A döntés nagy hullámokat vert, most pedig a közszolgálati médiakuratóriumba kinevezett három tag, Debreczeni József, Kránitz László és Silhavy Máté is közös nyilatkozatban szólaltak fel a döntés ellen.
A Média1 által ismertetett kommünikében úgy fogalmaznak, Siklósi „a legkülönfélébb fórumokon tett gyűlölködő megnyilvánulásokat, […]” és azt is hozzátették, a történelmi egyházak 2014-ben közös nyilatkozatban határolódtak el személyétől, úgy fogalmazva: „személyét elfogadhatatlannak tartjuk. Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására.”
Pedig a Kossuth Rádión a nemzetiségi magazinokon kívül éppen a vallási, egyházi magazinok szerkesztése is Siklósi Beatrix felügyelete alá fog tartozni.

A kuratórium tagjainak levelére válaszolva Balogh László a Közszolgálatai Közalapítvány kuratóriumának Fidesz által delegált elnöke inkább Debrecezenit, Kránitzot és Silhavyt bírálta megfogalmazott véleményük miatt, valamint azt hangsúlyozta, a különvélemény semmilyen hatással nem lehet a kinevezésre. Hangsúlyozta, szerinte a tiltakozók „nem mélyültek el a médiatörvényben” sem, valamint azokat ellenzéki frakciók delegálták a testületbe.

A régóta a jobboldalhoz köthető, és régóta a magyar közmédiában dolgozó Siklósi először a kétezres években akkor kavart nagy botrányt, amikor az MTV 1-es csatornáján sugárzott Éjjeli menedékcímű műsorába 2003-ban meghívta David Irving ismert brit antiszemita politikai figurát is, aki ott azt a véleményét hangoztatta, hogy az 1956-os magyar forradalom a „zsidó hatalom” ellen kitört „antiszemita lázadás és pogrom” volt. A botrányos interjú után műsorát a televízió akkor megszüntette...

A KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEKEN TÚL A KASTÉLYPROGRAMOT IS BALÁSY CÉGEI REKLÁMOZHATJÁK

ÁTLÁTSZÓ / KÖZBESZERZÉS
Szerző: KATUS ESZTER
2020.01.07.


Nettó 267 millió forintért reklámozhatja a Nemzeti Kastélyprogramot a New Land Media és a Lounge Design. Ez persze csak aprópénz ahhoz képest, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda nettó 11,8 milliárd forintos szerződést kötött velük a kormányzati intézkedések népszerűsítését szolgáló kommunikációs feladatokra.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében tavaly december közepén komplex kommunikációs feladatokkal bízta meg a Nemzeti Kommunikációs Hivatal a New Land Media és a Lounge Design Kft.-t – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

A Balásy Gyula tulajdonában álló két cég nyílt eljárás során, egy másik pályázóval, az Adistrict Reklámügynökség Kft.-vel szemben lett befutó. A 267,6 millió forint fejében hét helyszín (az Esterházy-kastély, a bajnai Sándor-Metternich-kastély, a dégi Festetics-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély, a majki Kamalduli Remeteség, a nádasdladányi Nádasdy-kastély és a sümegi Püspöki palota) “kommunikációjával összefüggő stratégiai tervezési feladatok” ellátását kell biztosítaniuk.

A munka és az összeg azonban eltörpül amellett a megbízás mellett, amelyet Balásy cégei a Miniszterelnöki Kabinetirodától kaptak a minap.

A 24.hu szúrta ki a január 6-án nyilvánosságra hozott szerződést, amely szerint Rogán Antal tárcája 11,8 milliárd forintot biztosít a kormányzati intézkedések népszerűsítésére. Hogy ez pontosan mit takar, az nem derült ki a dokumentumból, de a Kabinetiroda háttérinformációi alapján többek között belföldi és nemzetközi tájékoztató anyagokra, kampányokra és honlapokra vonatkozhat a megrendelés...

TÁMADÁSOK A HIMNUSZ ELLEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: PANDULA DEZSŐ
2020.01.08.


Ha április 1. lenne, arról adnék most hírt, hogy nemzeti himnuszunkat azonnali hatállyal leváltotta a hímnászát ülő Kormány. Kicserélte egy – egyesek szerint mélabús – elődjénél frissebb, kopogósabb, szárnyalóbb újra. És ami a lényeg: már az első sorában ott szerepel benne a dicsőséges, a fényességes Vezérünk neve (S.N.D.B. = sit nomen Domini benedictum = az Úr neve legyen áldott): „A Párt, Orbán, Magyarország…”. A veretes versszöveget maga Az Elnök írta.

De mivel még csak január 1. van, meg kell elégednem azzal, hogy csupán utalok rá: egy ilyen fordulat egyáltalán nem elképzelhetetlen – bármit is ír az Alaptörvény I. cikkelye. Miután a múlt év utolsó napjaiban a Nemzeti Kupaktanács – két milliárdos pénzszórás között – lazán a Rogán Antal miniszter által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelte Nemzeti Kommunikációs Hivatal hatálya alá helyezte a komplett filmszakmát, ugyan mi akadálya lenne annak, hogy a Himnuszunkat is „megvédje”? A gránitszilárdságút akkor cseppfolyósítják, amikor kedvük tartja. Nem diktátorok allűrje-é – Türkménbasitól Ceauşescuig -, hogy átszellemülten megélt hazafiságuknak versek fabrikálásával és közzétételével adnak hangot? A hazájában nemes egyszerűséggel csak Szerdárként (vezérként) emlegetett államfő, Szaparmurat Nyijazov kabinetje ülésein maga olvasta fel alkotásait a minisztereinek. Költeményeinek első szerencsés olvasóit – a Halk Maszlahatinak (népi tanácsnak) nevezett törvényhozás tagjait – annyira meghatották az Elnök mélyben gyökérző rigmusai, hogy élete végéig tartó elnökséget szavaztak meg neki, ráadásként megkapta az Arany Évszázad Érdemrend mindhárom fokozatát és a „Türkmenisztán Nagy Írója” címet is. A szintén költő Kárpátok Géniuszáról pedig azt tartja a fáma, hogy az 1977-től a forradalomig használatos hivatalos román himnusz (Trei culori cunosc pe lume = Három színt ismerek a világon) verslábait is ő maga farigcsálta. Nem tetszett neki a korábbi állami himnusz, van ilyen!… Az sem lehetett a csere gátja, hogy az előzőt is ő maga zúdította a sorokbanállással elfoglalt népére. De csere ide meg oda, szomszédaink szívbéli himnusza – kvázi Nélküled-je – egy induló volt, amely a Partidul, Ceauşescu, Romȃnia = A Párt, Ceauşescu, Románia” címmel lopta be magát a történelembe.

Amúgy 2013-ban egyszer már belenyúltak a mézesbödönbe: a Magyar Kultúra Napján adták át a Himnusz, a Szózat és a Székely Himnusz új változatait. A hanghordozón Kölcsey Ferenc megzenésített Hymnusának dallama 4 (azaz négy) verzióban szerepel! Mi ez, ha nem a nemzettudat totális megzavarása? A trianonsebzett gyászmagyarok mentális elbizonytalanítása?
...

A RENDŐRSÉG SZERINT OKÉ KÉT KÉZZEL SZÓRNI A KÖZPÉNZT – NINCS NYOMOZÁS A SÁMÁNDOBCÉGNÉL

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2020.01.08.


Közpénzen bérelt és felújított iroda bezárása, működés alatt abszurd programok – mindez teljesen rendben lévő a BRFK gazdaságvédelme szerint. A rendőrség elutasította Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentését a “sámándobcég” szczecini kirendeltsége ügyében. Mi viszont az adatvédelmi hatósághoz fordulunk, mert az állami cég a közadatigénylésre sem reagál.

„Önmagában abból, hogy az érintett gazdasági társaság lengyelországi irodája bezárásra került, illetve annak bevétele és kiadásai között feltűnő aránytalanság mutatkozik, nem vonható le olyan következtetés, hogy a cég gazdasági tevékenységet csak színleg folytatott volna. (…) A feljelentés adatai alapján olyan szándékos kötelességszegő magatartás gyanúja, mely vagyoni hátrányhoz vezetne, nem merült fel” – indokolta a BRFK korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztály gazdaságvédelmi osztályának vezetője decemberi határozatában, hogy miért utasítja el Hadházy Ákos feljelentését, amit a politikus a Valor Hungariae Zrt. külföldi irodái ügyében tett...

BARDÓCZI LESZ AZ ÚJ FŐKERTÉSZ, JÖVŐ HÉTEN A FŐKERT IS ÚJ VEZETŐT KAP

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: HAMVAY PÉTER
2020.01.08.


Újra lesz főkertészi státusz, aminek Bardóczi Sándor a várományosa, aki szerint csak beteg fákat szabad kivágni. A Főkertért még megy a csata, a szocialistákat is érdekli a cég.

Bardóczi Sándor tájépítész, mérnök, az Építészfórum állandó szerzője lesz Budapest főkertésze, tudta meg lapunk. Az elismert szakember jelenleg Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója, feladata épp az, hogy előkészítse az 1940-ben megszüntetett főkertészi intézmény újbóli létrehozását, ami legkorábban csak akkor jöhet létre, ha új SZMSZ-e lesz a fővárosnak.

Bardóczi még a választások előtt részletesen kifejtette elképzeléseit, amit főkertészi programjának is tekinthetünk. E szerint nem az agglomerációt kell tovább terjeszteni, a zöldmezős beruhásokat pedig különadóval kellene sújtani, helyettük a rozsdaövezetek felszámolására, reorganizálásra kell koncentrálni. A szakember nem látványos nagyprojektben gondolkodik, hanem alulról jövő, a valós igényekkel alátámasztható apró ötletek megvalósításában.

Úgy tudjuk, Karácsony Gergelynek és Bardóczi Sándornak szakmailag nem volt kifogása a Főkert jelenlegi vezetőjével, Szabó Józseffel szemben. A társaság jó eredményeket mutatott fel az elmúlt években. Ám most úgy tűnik, Szabó pozíciója megingott. A Fővárosi Közgyűlés az év végén ugyanis pályázatot írt ki a tisztségre, Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes pedig nyilvánosságra hozta, hogy a Fidesz korábbi budaörsi elnökének a cége, az Axilior Kft. évente nettó 6 millió forintért vizsgálta a budapestiek parkhasználati szokásait. Illetve közlése szerint egész alvállalkozói háló épült a Főkert köré. Főkertes forrásaink szerint mindenre van válaszuk, de nem akarnak vitába keveredni a tulajdonossal...

SIKLÓSI ÉS AZ ADÁSHIBA

FORGÓKÍNPAD BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2020.01.08.


Kissé zavarban vagyok, kérem, ugyanis én ezt a történetet tulajdonképpen meg sem akarom írni, csak sajnos muszáj, kikerülhetetlen, bármerre fordulok, elém mered Siklósi Beatrix sötét árnyéka abból az alkalomból, hogy kinevezték a Kossuth Rádió csatornaigazgatójának. Nem mondom, nagy hiba volt, ő az, akiből már nem lesz szalonképes ember – de hát nem ma kezdte a radikalizálódást.

Dániel Zoltánt. Egy ismerősöm, név szerint Galván Tivadar mutatott be neki, aki az autógyárban dolgozott. Akkor még nem sejtettem, hogy békaemberekkel fogok találkozni...”, de hát én sem mondhatok nagyon egyebet: 1992 körül ismertem meg Siklósi Beatrixot, éspedig a lehető legkellemetlenebb oldaláról. Mi több: nem is személyesen.

Történt ugyanis akkoriban, hogy én a Kurír című napilapot boldogítottam írásaimmal és ügyeleteimmel, Siklósi asszony pedig a „Sorstársak” című rehabilitációs magazint vezette és felügyelte a királyi köztévében. Daliás idők jártak, dúltak az első médiaháború ütközetei (még nem tudtuk, hogy lényegében véve egész hátralévő életükben zajlani fog ez a konfliktus), én a Kurírnál természetesen szemben álltam az akkori Antall-kormánnyal, Siklósi Beatrix a köztévénél nyilvánvalóan támogatta őket, habár egy rehabilitációs műsor sok támaszt nem képes nyújtani a politikának, és ha mégis, az a politika már elég rossz állapotban lehet, azt már ápolni kell... de a hölgy ambíciói buzogtak, miként gejzír a Yellowstone-parkban, ki akarta mutatni már akkor is az ő hűségét kenyéradói iránt, szóval nem mostanság lett ő ilyen és nem is a mosószertől...

ÚGY TŰNIK, POLITIKAI SZEMPONTOK ALAPJÁN DŐL EL, HOGY HOL KELL AUTÓPÁLYA MATRICÁT VENNI

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2020.01.08.


Eltűnt a jogszabályok útveszőjében a Békéscsaba felé vezető M44-es autópálya frissen átadott szakasza: sem az ingyenes, sem a fizetős szakaszok között nem említik. Nem egyedi esetről van szó, hasonlóképpen vált kámforrá az M4-essé átépített 4-es út ceglédi elkerülője is.

Pedig nem olyan rég még úgy volt, hogy 2020-tól már ezen a szakaszon is kötelező lesz a matrica használata, legalábbis ezt nyilatkozta Mosóczi László közlekedési államtitkár októberben, az M44-es átadásakor. Békés megyei matrica azonban azóta sincsen, és a sztráda nem lett fizetős. A közlekedésért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) értékítélete azonban – az önkormányzati választások után – megváltozott: december 30-án már úgy nyilatkoztak, hogy azért nem kell a Tiszakürt – Kondoros szakaszért fizetni, mert még nem csatlakozik más gyorsforgalmi utakhoz.

Korábban viszont, amikor még csak az M86-os Szombathely-Vát szakasza volt kész, szintén egyéb gyorsforgalmi út kapcsolat nélkül, akkor azt fizetőssé tették. Igaz, ezt végül szintén visszavonták. Az M44-es autóutat tehát önmagának többszörösen ellentmondva tette a kormány az év utolsó napjaiban mégis ingyenessé...

SZABAD SZEMMEL: ITT AZ IDŐ, HOGY TUSK ELENGEDJE ORBÁN KEZÉT ÉS A FIDESZT VÉGRE KIRAKJÁK A NÉPPÁRTBÓL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.01.08.Hogy az Európai Néppárt nem távolítja el soraiból Orbán Viktort, az az alapvető értékek elárulása, ám Donald Tusknak, a legnagyobb strasbourgi pártcsalád elnökeként előbbre kell sorolnia Európát, mint régi barátját, a magyar kormányfőt. Erre figyelmeztet a varsói Haladó Tanulmányok Intézetének igazgatója, a német Külkapcsolati Tanács munkatársa, a Politikai Kritika nevű mozgalom alapítója. Slawomir Sierakowski a vendégkommentárban emlékeztet arra, hogy a lengyel politikusnak az Európai Tanács előző elnökeként jól működtek a reflexei egy sor kulcskérdésben, így a Brexit, a menekültválság kapcsán. Ezek után a lengyelek közül sokan bíztak abban, hogy megbízatása lejártával hazatér és majd jól lenyomja Kaczynskit, ám ő a kedvezőtlen közvélemény-kutatási eredmények láttán másként döntött. De semmi kedve sincs visszavonulni, így az EPP első embere lett. Ily módon azonban szeretett Európa-terve oldalán olyan kihívással került szembe, amely még a brit kilépésnél is nagyobb. Ugyanis meg kell oldania azt a dilemmát, amit még senki sem tudott kezelni: Orbán Viktor, a populista Fidesz éppen szétzúzza a liberális demokráciát, felkorbácsolja az antiszemitizmust, olyan állammá változtatja Magyarországot, ahol a politikát maffia módjára csinálják. A miniszterelnök összeszűri a levet Kaczynskival, nehogy az EU helyre tudja állítani a jogállamot a két országban. Természetesen, a magyar kormánypártot ki kell rakni az EPP-ből, ám annak gerinctelen irányítói erre idáig nem voltak képesek. Ezáltal pedig megengedték, hogy túsz legyen a legnagyobb, demokratikusan megválasztott európai politikai csoportosulás. Tusk szemszögéből azonban mindezen felül azért tragikus a dolog, mert igazi barátság fűzi Orbánhoz, amit soha nem is titkolt. A magyar vezető a PiS-szel szemben azt támogatta, hogy ő legyen az Európai Tanács elnöke. Ezúttal azonban a lengyel politikusnak választania kell az általa nagyra tartott demokratikus értékek, az EU létalapja, illetve egy olyasvalaki között, aki nem érdemli meg a barátságot. Eközben azt kockáztatja, hogy őt vádolják majd, ha az EU még jobban széttöredezik. Ám az alapnormák ügyében nem lehetséges semmiféle kompromisszum.

Financial Times 

Nagy-Britannia a népszavazás óta igen szoros kapcsolatokat tart fenn Orbán Viktorral – írja lap azzal a botránnyal kapcsolatban, amelyet a brit miniszterelnök egyik választási tanácsadójának múlt decemberi budapesti előadása váltott ki. Montgomerie ugyanis intenzív együttműködést szorgalmazott a magyar vezetés és az Egyesült Királyság között. A „Boris Johnson, Magyarország és az európai jobboldali populizmus” c. kommentár rámutat, hogy a NER vélhetően az EU legantidemokratikusabb rendszere és éppen erről a rezsimről beszélt a szakértő oly melegen. A Munkáspárt felháborodása viszont pont azért meglepő, mert a jó viszonyban nincs semmi új, így volt ez már Theresa May alatt is. Sőt, igencsak ül a Duna Intézetben tartott előadásnak az a megállapítása, hogy nagyon sok közös van Johnsonban, a nacionalista Orbánban, a jobboldali-populista Trumpban, valamint Farage-ban, a brit kilépés gonosz szellemében. De nyugodtan mondhatta volna azt is, hogy minél inkább populista és nacionalista vonalra állnak rá a brit konzervatívok, annál inkább hasonlítanak a PiS-re. Mindkettő hazafias konzervativizmusával tűnik ki, ezen felül extra szociális juttatásokat és magasabb minimálbért ígér. A párhuzam azonban még ezen túl is érvényes Budapest, Varsó és London között. Merthogy a jobboldal vidéken erős, viszont gyenge a három liberális fővárosban. De nagy a hasonlatosság Johnson és a keményen jobbos Salvini között is. A Brexit azonban csupán leplezte, hogy a harc valójában a nemzeti identitás, a szociális értékek, valamint a globalizálódásból és a pénzügyi válságból eredő gazdasági gondok közül folyik. A válaszok országonként különböznek. Ugyanakkor abban egyedülálló Nagy-Britannia, hogy a hónap végén el akarja hagyni az uniót. Ebben még a némiképp euroszkeptikus magyar, lengyel és olasz vezetők sem kívánják követni.

Independent 

A brit Munkáspárt egyik parlamenti képviselője nagy bajnak tartja, hogy olyasvalaki vall igen veszedelmes nézeteket az Orbán-rezsimmel kialakítandó szoros kapcsolatról, aki igen közel áll a brit kormányhoz. Montgomerie a magyar fővárosban külön is méltatta a magyar vezetést, amiért az már jó ideje gondolkodik a liberalizmus korlátain. Majd később tanulmányozásra ajánlotta a magyar családpolitikát. Bírálók szerint azonban annak igencsak konzervatív felhangjai vannak. A lap ezek után úgy mutatja be Magyarországot, hogy a miniszterelnök a szélsőjobbos Fidesz élén saját maga, illetve szövetségesei kezébe összpontosította a hatalmat, lecsap a civil társadalomra, monopolizálja a sajtót. Különösen Soros György kapcsán antiszemita kampánnyal is vádolják, de iszlámellenességet is a szemére vetnek. Azt is megjegyzi az újság, hogy a tanácsadó véleménye aligha elszigetelt a toryknál, hiszen hatalomra jutása után Theresa May az egyik legelső meghívót Orbán Viktornak küldte. Azon kívül a konzervatívok nem szavazták meg, amikor az EP a Magyarország elleni jogállami eljárás megindításáról döntött...

MOST DŐL EL, ORBÁN MENNYIRE ÖREGEDETT MEG

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2020.01.08.


Az, hogy a Fidesz számára elmúlt az aranykor, mára egyértelmű lett. A kérdés csak az, most milyen irányba indul el a kormánypárt.

Orbán „formailag versengő és plurális választásokon nyert demokratikus felhatalmazást, de karizmatikus vezérként domináns helyet tölt be a magyar politikai életben, és riválisaival szemben aszimmetrikus módon kiemelkedik. (…) A fideszes pártgépezet centralizáltsága, a kormánnyal szembeni hatalmi ellensúlyok gyakorlati meggyengítése, és az állam példátlan centralizációja következtében a 2010-től kezdődő időszakban Orbán ’plebiszcitárius diktátorrá’ vált.”

Így írta le Körösényi András politológus 2017 év végén az Orbán-rendszert a Politikatudományi Szemlében, ahol a plebiszciter vezér uralmát tartalmilag a karizmája, formailag pedig népszavazás (népi döntés, tehát akár egy választás is) legitimálja...

TARLÓS ÉS A FIDESZ EMBEREI LERABOLTÁK A FŐVÁROSI CÉGEKET, RÖVIDESEN JÖHET A FELELŐSSÉGRE VONÁS!

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.01.07.


Újabb és újabb csontvázak zuhannak ki a budapesti cégek szekrényéből. A főváros új vezetése egyelőre csak vizsgálja azokat a szerződéseket, amelyek alapján tanulmány készült a budapesti kukásautók indonéziai munkavállalásáról. Az ázsiai kalandozásról készült tanulmányt eddig csak kifizették, de a jelek szerint, egyelőre még nem írták meg. A Hírklikknek nyilatkozó főpolgármester-helyettes, Tüttő Kata, fel akarja deríteni, hogy a Mészáros uradalom hogyan kaphatott megbízást veszélyes hulladék elszállítására, ha arra valójában nem volt engedélye. Továbbá vizsgálják, hogy miért fizettek ki évente milliókat azért, hogy tanulmányozzák a fővárosiak parkhasználati szokásait. Végül hat olyan gépről is szó lesz, amit nem is egyszer, de kétszer vásárolt meg egy fővárosi cég...

ISKOLAÉRETTSÉG: MÉG KISEBB MOZGÁSTÉR

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2020.01.07.


Már nem kérhetnek vizsgálatot a pedagógiai szakszolgálatnál az óvodapedagógusok, szülők, intézményvezetők arról, alkalmas-e a gyerek az első osztályra.

Kifejezetten az iskolaérettség megállapítása miatt már nem kezdeményezhetnek szakértői bizottsági vizsgálatot a pedagógiai szakszolgálatoknál a szülők, az óvodapedagógusok és az iskolaigazgatók. Az erre lehetőséget biztosító bekezdéseket ugyanis törölték a vonatkozó kormányrendeletből. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vonatkozó rendeletének két bekezdése írt arról, hogy a szülő, az óvoda vagy az iskola igazgatója szakértői bizottsági vizsgálatot kezdeményezhet a hatodik életévét augusztus 31-ig betöltő, tehát tankötelessé váló gyermek iskolába lépéséhez szükséges fejlettségének megállapítása céljából, ha ez másként nem dönthető el egyértelműen, vagy a kérdésben nincs egyetértés a szülő és az óvoda között. A rendelet 2020. január elsejétől hatályos verziójában azonban ezek a bekezdések már nincsenek benne. Csak annyi maradt:„A tankötelezettség megkezdésének feltétele, hogy a gyermek értelmi, lelki, szociális és testi fejlettségének állapota elérje az iskolába lépéshez szükséges szintet.” 

A változtatás oka, hogy a köznevelési törvény tavalyi módosítása szerint már minden, hatodik életévét adott év augusztus 31-ig betöltő kisgyermeknek kötelezően iskolába kell mennie. Ha a szülő azt szeretné, hogy gyermeke további egy nevelési évig óvodában maradhasson, az Oktatási Hivatalhoz (OH) kell kérelmet benyújtania. Idén januártól ugyanis csak ez az intézmény dönthet ebben a kérdésben, s ha szükséges, az OH küldi el a gyereket vizsgálatra a területileg illetékes szakértői bizottsághoz...

SZERTESZÉT GYÖNGESÉG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.01.08.


Azért ment Orbán miniszterügynök elvtárs a messzi Lengyelországba, hogy megtalálja az anyukáját, akárha kiskacsa, másrészt, hogy költői vénája szárba szökkenjen. Mert midőn az ottani hasonszőrűekkel fotózkodott, kinyílt, mint a bazsarózsa, és az írta használati útmutatásul a képhöz, hogy „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség”. Én ettől meghatódtam. Ez már líra, ez a szerteszét szó ez egy gyöngyszem, mert írhatta volna azt is, szanaszét, s hogy nem ezt írta, kitetszik, most nem a nép egyszerű gyermekéhez akart szólni jelszóilag, hanem megmutatta ennen kamaszkori báját.

Azt a kort, amikor pitypangot tépdel az ember, és számolgat, hogy szeret, nem szeret, szívből igazán. Hogyha a jódógos, jómunkásemberek felé óhajtott volna üzenetet közvetíteni, akkor azt írja, „szanaszét”. Ezt a jómukásember érti, ezt szokta neki mondani az asszonya, hogy már megint szanaszét hagytad a büdös zoknidat, hogy fordulnál föl, te alkoholista állat. Ilyet ismer a jómunkásember, ilyennel naponta találkozik, míg pedig ettől a szerteszéttől elkezd lebegni, szemei fönnakadnak, és megszállja őtet a szentlélek. Ha nem lenne istengyalázás, azt mondanám, ennek a szerteszét gyöngeség kapcsolatnak Cseh Tamás íze van.

Így tehát nem mondom. Pedig most jöttem rá, ugyanaz a ritmus, hangulat és lejtés, mint a „Keresztben jégeső”, s ebből fakadhatott, hogy ellágyultam, fölkaptam a fejem, hogy mi történt miniszterügynök elvtárssal, de nem történt vele semmi se. Amikor Cseh Tamás a létezés kilátástalan gyönyörűségéről énekelt, akkor miniszterügynök elvtárs szuszogva vett részt a KISZ munkájában, futballista-karrierről ábrándozott, hogy a Népstadion az ő nevét skandálja, miután egyedül legyőzte a brazilokat. Parasztgyerekeknek ilyen álmai vannak, meg valami homályos érzés, hogy valamiben nagy lesz, még nem tudja miben, de valamiben biztosan és minden áron...