2022. július 7., csütörtök

BRUTÁLIS VÁLSÁG KÖZELEG? SURÁNYI GYÖRGY KÖZGAZDÁSZ, EGYETEMI TANÁR // FRIDERIKUSZ PODCAST 51. ADÁS

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2022.07.07.Döbbenetes áremelkedések tanúi vagyunk hetek-hónapok óta. 

A forint valósággal szabadesésben veszít értékéből.

Az infláció végét még senki sem látja, viszont 2023-ban a világban már recessziót, azaz gazdasági visszaesést jósolnak, aminek hatását természetesen itthon is jócskán megérezzük majd. Az orosz-ukrán háborúnak is rengeteg a negatív gazdasági következménye, hogy az Európai Unió által visszatartott, több ezer milliárdos támogatás körüli bizonytalanságról már ne is beszéljünk. És bár a magyar kormány szűnni nem akaró rezsicsökkentéssel és az egyes termékekre kivetett árstoppal próbál a lakosság kedvébe járni, de mindezeknek az árát is természetesen mi, emberek fizetjük meg, csak némi kerülővel. 

A fenti kérdésekben is érdemes tisztán látnunk, hogy az egyre negatívabb gazdasági spirál okait és következményeit ne feltétlenül úgy értelmezzük, ahogy azt a kormány propagandagépezete súlykolja. Ehhez az értelmezéshez Surányi György közgazdászt, egyetemi tanárt hívtuk meg.

KEVESEBB ÉTELT LEHET VÁSÁROLNI EGY ÁTLAGNYUGDÍJBÓL, MINT 2010-BEN

HVG
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2022.07.07.


A nyugdíjakat évről évre megemelik annyival, amennyi az infláció, ez azonban most azt jelenti, hogy az élelmiszerek árának száguldását nem tudják követni a nyugdíjak. Ráadásul hiába ad a kormány év közben extra nyugdíjkiegészítést, amikor igazán elszálltak az árak, akkor még a szándékosan alultervezett inflációval megemelt nyugdíjból kellett valahogy kigazdálkodni 
a drágább ételt.

Az elmúlt néhány hónapban megfordult az 1990-es évek második fele óta tartó trend, a fizetések növekedése már nem képes tartani a lépést az élelmiszerek drágulásával – mutattuk be. Cikkünk második részében azt nézzük meg: mi a helyzet a nyugdíjakkal?

JÖHET A KÉTSZÁMJEGYŰ MAGYAR KAMAT

G7.HU
Szerző: TRIPPON MARIANN
2022.07.07.


Aki kicsit távolabbról figyeli a hazai monetáris politikát és nincs pontosan tisztában annak komplex eszközrendszerével, június végén azt láthatta, hogy az MNB brutális, 185 bázispontos kamatemelést hajtott végre. A valóságban azonban ennél lényegesen kisebb, mindössze 50 bázispontos szigorításra került sor, hiszen a jegybank az elmúlt időszakban „kettős kamatrendszerrel” operált: van az alapkamat, aminek gyakorlatilag nincs/nem volt relevanciája, és mellette az egyhetes betét kamata. Utóbbi eszközbe korlátlanul fogad be likviditást a jegybank, így gyakorlatilag az egyhetes kamat funkcionál irányadó, effektív kamatként.

Az alapkamatról rendes ügymenetben havonta dönt a Monetáris Tanács, az ülések után közlemény, jegyzőkönyv készül, háttérbeszélgetésen részletezik a döntések hátterét. Az egyhetes betéti tender kamatáról viszont az igazgatóság dönthet hetente. Nincs közlemény, kommentár, egyszer csak megjelenik egy szám a monitoron, és ennyi.

A két kamat szétválasztását sokszor megindokolták a döntéshozók: nagyon leegyszerűsítve az alapkamattal küzdenek az infláció ellen, míg az egyhetes kamattal a „rövid távú pénzpiaci feszültségeket” kezelik (magyarra lefordítva a forint árfolyamát próbálják menedzselni). Azon túl, hogy az árfolyam és az infláció egy a miénkhez hasonló gazdaságban a jelenlegi körülmények között azért elég szorosan összefügg, a kettős kamatrendszer komoly zavarokat okozott az elmúlt időszakban.

Nehezen érthetővé, bonyolulttá tette a rendszert, kételyeket ébresztett az MNB valódi szándékaival kapcsolatban, a piaci szereplők többször úgy érezhették, hogy az MNB „maszatol”.

Kívülről úgy nézett ki, mintha a jegybank csak félszívvel állna bele az infláció elleni harcba, nem kőkeményen szigorít, hanem „szigorítgat”, a lehető legkevesebbel akarja megúszni a kamatemelési ciklust, az infláció mellett talán más szempontokat is figyelembe véve. Ez azonban tarthatatlanná vált, hiszen egy sikeres monetáris politikához sok más egyéb mellett elengedhetetlen a transzparencia és a hitelesség. E két faktort gyengítette a kettős kamatrendszer, amit júniusra az MNB is belátott, és egy huszárvágással összezárta a két kamatot. A rendkívül veszélyes szinteken billegő forintárfolyam és a jegybanki hitelességgel kapcsolatos erős kételyek mellett ez volt a helyes lépés. A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy az egyhetes kamat nem került teljesen kiiktatásra, az továbbra is az eszköztár része marad, amivel a rövid távú piaci ingadozásokra hónapon belül is reagálhatnak, az esetleges rendkívüli egyheteskamat-emelések azonban a jegybank ígérete szerint a következő „rendes” ülésen beépülnek az alapkamatba, így a hónapok végén a két kamat szintje megegyezik. (A cikk még az egyhetes betét kamatának mai, két százalékpontos, azaz 200 bázispontos emelése előtt született, a jegybanki jelzés szerint az alapkamat jövő héten éri utol ismét a megemelt szintet – a szerk.)...

PARKMENTES ÖVEZET | PARTIZÁNDOKU

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.07.07.2020 februárjában készítettünk egy összegző dokumentumfilmet arról, hogy milyen piszkos folyamatok zajlanak fejlesztés címszó alatt a Városligetben. Amikor nekiláttunk a Liget Budapest beruházás-együttes közel 10 éves történetének feltárásába, még nem állt sem a Magyar Zene Háza, sem a május végén átadott új Néprajzi Múzeum, a Városligeti Hőlégballonról pedig még hallani sem lehetett. 

A Liget-projekt új szakaszához érkezve úgy döntöttünk, hogy ismét megosztjuk veletek a videót, amiben a korszak szakértőit, építészeit és ligetvédőit kérdeztük a gigaberuházások hatásairól, valamint a projektet végigkísérő szakmai és pénzügyi transzparencia teljes hiányáról.

ANNYI KOKAIN, KETAMIN ÉS MDMA KERÜL A BALATONBA A SOUND UTÁN, HOGY AZ MÁR ÁRTALMAS A VÍZI ÉLŐVILÁGRA

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2022.07.07.


Hogy bírja a zebrahal a kokaint? Milyen hatással van a speed a nagy mocsáricsiga hosszú távú memóriájára? A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Pécsi Tudományegyetem kutatói 2017 és 2019 között vizsgálták a tó illegális drogokkal való szennyezettségét a Balaton Sound előtt és után. A fesztivál utáni napokban olyan mennyiséget mértek belőlük a vízben, ami akár mérgező is lehet a halaknak és más élőlényeknek..

...A Balaton Soundon a kokain, a ketamin és az ecstasy volt a sláger


Az összesen nyolc magyar szerző, Maász Gábor, Molnár Éva, Mayer Mátyás, Kuzma Mónika, Takács Péter, Zrinyi Zita, Pirger Zsolt és Kiss Tibor részvételével készült tudományos munka 2021 januárjában jelent meg az Environmental Toxicology and Chemistry című szaklapban, angol nyelven. Talán nem véletlen, hogy Magyarországon szinte senki nem kapta fel rá a fejét, és megjelenése óta gyakorlatilag visszhang nélkül maradt: a címében („Illicit Drugs as a Potential Risk to the Aquatic Environment of a Large Freshwater Lake after a Major Music Festival, azaz „Illegális kábítószerek mint egy nagy édesvízi tó vízi ökoszisztémájára jelentett potenciális kockázat egy nagy zenei fesztivál után”) nem szerepel sem Magyarország, sem a Balaton, sem az, hogy melyik fesztiválról van szó. Később a szövegben ugyan nevesül a Balaton, sőt a mintavételi helyeket térképen is ábrázolták a kutatók, azt viszont csak a helyszínből, az időpontokból és a látogatószámokból lehet kitalálni, hogy az emlegetett fesztivál nem más, mint a Balaton Sound.

A magyar kutatók 2017 és 2019 között vizsgálták a Balaton vizét Zamárdinál, a Balaton Sound területén, a tóparthoz viszonylag közel (35 méterre) elhelyezett három mérési ponton, illetve két távolabbi (6–8 kilométerre elhelyezett) kontrollponton. A méréseket több különböző időpontban elvégezték: a fesztivál előtt 3 hónappal (áprilisban) és egy héttel (júniusban), valamint a Sound után egy nappal (júliusban), egy hónappal (augusztusban) és 4 hónappal (novemberben)...

...Összesen 10 tiltott kábítószer nyomát mutatták ki a vízmintákban, és szinte mindegyik kizárólag a fesztivál utáni napokon volt jelen a vízben, tehát valószínűsíthető az összefüggés a rendezvény és a droghasználat között. Legmagasabb koncentrációban a kokaint, a ketamint, illetve az ecstasy fő hatóanyagát, a 3,4-metiléndioxi-N-metamfetamint (MDMA) mutatták ki. Mint megállapították, a szerek többsége a vízben is „megőrizte farmakológiai hatását, ami potenciálisan káros hatással lehet az élővilágra”...

AZ EU ALAPJOGI CHARTÁJÁBA FOGLALNÁ AZ ABORTUSZHOZ VALÓ JOGOT AZ EP

MAGYAR NARANCS
Szerző: NARANCS.HU
2022.07.07.


Az EU-tagországoknak mindenfajta hátrányos megkülönböztetés nélkül kell szavatolniuk a biztonságos, legális és ingyenes abortuszt.

Az Európai Parlament szerint az Európai Unió alapjogokat rögzítő chartájába kell foglalni az abortuszhoz való jogot, az uniós tagországoknak pedig biztosítaniuk kell a biztonságos, jogszerű és ingyenes hozzáférést a művi terhességmegszakításhoz – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Az EP strasbourgi plenáris ülésén 324 igen, 155 nem szavazattal és 38 tartózkodás mellett elfogadott határozatban az EP-képviselők felszólították az Európai Unió Tanácsát, hogy nyújtson be javaslatot az alapjogi charta 7. cikkének módosítására, amelyet szerintük azzal a szöveggel kell kiegészíteni, hogy "mindenkinek joga van a biztonságos és legális abortuszhoz".

A képviselők szolidaritásukat és támogatásukat fejezték ki az Egyesült Államokban élő nőkkel és lányokkal, valamint arra szólították fel az amerikai kongresszust, hogy fogadjon el olyan törvényjavaslatot, amely szövetségi szinten védené az abortuszt...

ITT OLVASHATÓ 

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

A FIDESZ VOLT A PEDOFÍLIA LEGNAGYOBB TÁMOGATÓJA, MOST PEDIG MENTEGETI BÖJTÉT, AZ ERDÉLYI PEDOFILBOTRÁNY FELELŐSÉT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.07.07.


A “család” és a “gyermekvédelem” került a Fidesz hazugsággyárának középpontjába, aminek semmi köze sem a családvédelemhez, sem a gyermekvédelemhez, mert a propaganda azt sugalmazta, hogy az orbáni fasizmus ellenfelei veszélyeztetik a család intézményét és veszélyeztetik a gyerekeket. Mindezt azzal követik el, hogy elismerik azok egyenlő jogát is az élethez, akik nem ugyanúgy élnek, éreznek, szeretnek, mint a többség, akik nemi identitása különbözik másoktól. Ezeket pedofiloknak, jogvédőiket családelleneseknek és a gyerekbántalmazónak állították be.

A “családról” és a “gyermekvédelemről” szóló hazug propaganda a liberális demokratikus jogok és e jogok képviselői ellen irányul. Ez az amerikai fundamentalista keresztény szélsőjobb és az orosz titkosszolgálat közös politikai terméke, amit átvett Orbán. Mindez önmagában is éppen olyan hamis és hazug, mint az egész Orbán-rendszer. Arra azonban senki nem gondolt, hogy a gyerekeket politikai eszközzé alacsonyító fasiszta rendszer közpénzből egy olyan erdélyi intézményt támogat, ahol tíz éve verik, kínozzák, megfélemlítik, éheztetik és szexuálisan bántalmazzák a gyerekeket.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a rendszer “keresztény” jelképe lett, a magyar “keresztény-nemzeti” jobboldaliság szimbóluma, a rendszer bálványa, aki sztárolta magát, s mindennek ellentéte volt, amit a Biblia a keresztény alázatról, a jó cselekedetekről, a szerénységről mond. Böjte valóban az Orbán-féle keresztényfasizmust, a hamis kereszténységet megtestesítő jelkép, mert tökéletes mintaképe a hazug, felelőtlen, alkalmatlan, nemzetieskedő, álkeresztény mocsoknak, amit az Orbán-rendszer és szellemi elődje, a horthyzmus képvisel.

A szeretetről papoló képmutató, álszent, farizeus erdélyi pap, aki magát az “árvák megmentőjének” nevezte, valójában már nem is árvákat szedett össze, hanem szegény sorsú családokból vadászta össze a gyerekeket, hogy azokat felhasználhassa, azzal az ígérettel, hogy az ő otthonaiban jobb helyre kerülnek. A legtöbb jó, amit elmondhatunk ennek a szélsőjobboldallal összefonódott fasiszta papnak a tevékenységéről, hogy a kezein megfordult 6 ezer gyerek között voltak olyanok, akiket nem aláztak meg, nem vertek, nem félemlítettek és nem erőszakoltak meg, vagy csak kicsit.

De ez sem a celebkedő papon múlott, hanem annak volt köszönhető, hogy a felelőtlenül az utcáról összeválogatott önkéntesek, képzetlen és felkészületlen “nevelők” között, akik maguk is segítségre szorultak, voltak jó érzésű és tisztességes emberek, akikben volt felelősségérzet, együttérzés és szeretet, aminek a szikrája sem volt a képmutató, álszent fasiszta papban, Böjte Csabában. Hazudik, aki ennek az ellenkezőjét állítja, mert Böjte Csaba magatartása és egész tevékenysége cáfolja ezt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a pedofilbotrány kirobbanása utáni viselkedése.

Amit a Fidesz tett ennek a képmutató, s gyerekeket veszélyeztető, felkészületlen és alkalmatlan papnak a közpénzek tízmillióival történő támogatásával, az minimum hűtlen kezelés, még inkább bűnrészesség abban a felelősségben, amely ezt a meggondolatlan, önző, magamutogató, beképzelt és álszent papot teheli mindazokban a szörnyűségekben, amelyeket a gyermekotthonaiban nem egyszer, nem egy ember, hanem tíz éven át zavartalanul tucatnyi “nevelő” elkövetett kiszolgáltatott, védtelen és szegény gyerekek ellen. Mindez az égbe kiált.

Aki közpénzt adományoz, annak kötelessége meggyőződni arról, hogy azt a pénzt helyesen, jó célokra és jól használják fel. Csak olyan szervezeteket és intézményeket támogathat, amelyekről tudja, hogy betartják a szabályokat, jól képzett, megfelelően ellenőrzött személyzet neveli a gyerekeket, akiket nem érhet bántódás. Egy ilyen botrányos hely finanszírozása után egy demokráciában egy kormány megbukik. Az Orbán-rezsim ráadásul a papot és a rábízott, gyötört, kínzott, megerőszakolt gyerekeket pártpolitikai célokra használta fel.

Nem mentség, hogy nem erőszakolták meg mind a 6 ezer gyereket, nem mindnek verették szét a fejét, nem mindegyiket zárták szekrénybe, nem mindegyiktől vonták meg az ételt, mert ha eggyel is megtörtént, az is sok. De egy ilyen esetnek azonnal ki kell derülnie, az illetőt azonnal rendőrkézre kell adni, és a többi nevelőt azonnal továbbképzésre kell rendelni. Egy ilyen intézményben még az állami szabályok is előírják, milyen védelmi rendszert kell kiépíteni ezek megakadályozására, de Böjte ezeket a szabályokat mind megkerülte, elmulasztotta, ezért bizonyítottan felelős a tragédiáért.

Ha egy állami intézményben vagy magáncégben ehhez hasonló eset történik, az egyszemélyi vezető felelőssége azonnal megállapítható, és gondatlansága miatt feljelentik vagy minimum menesztik. Böjte Csaba ellen felelősségre vonást kellett volna kezdeményeznie a magyar államnak, mely a közpénzt tolta bele Böjte vállalkozásába, amivel a pap soha nem számolt el, csak annyit tudunk, hogy a gyerekek a rengeteg adomány és támogatás ellenére sokszor romlott ételt kaptak, az adományozott ajándékokat nem kapták meg, s emellett a nevelők némelyike esténként megerőszakolta őket.

A 2022-es választási kampányban az Orbán-rezsim a “gyermekvédelemre” és a pedofília elleni fellépésre építette a propagandáját. Ez alatt azonban a homoszexuálisok elleni gyűlöletkeltést kellett érteni, akiket azonosítottak a pedofíliával. Eközben a rendszer idolja, sztárja, hamis bálványa egy olyan erdélyi (!) fideszes pap, akinek intézményeiben tíz éven át (!) gyerekek tucatjait erőszakolták meg, amiről az a pap, aki magát az “árvák megmentőjének” nevezte, aki a gyerekekért felelősséget vállalt és belőlük dicsőséget hajhászott, semmit nem tudott...

NEM CSAK A HŐSÉG MIATT VAN VÍZHIÁNY, BUDAPEST KÖRNYÉKE TÚLNÉPESEDETT, A REZSICSÖKKENTÉS PEDIG VÉGLEG BETETT A FEJLESZTÉSNEK

NÉPSZAVA
Szerző: DOROS JUDIT
2022.07.07.


A szép zöld gyep nem lehet annak az ára, hogy emiatt nem jutnak ivóvízhez az emberek – mondja a gödöllői polgármester. Körkép.


Meg kell akadályozni, hogy még többen költözzenek a főváros környéki településekre, ugyanis az ellátórendszer már most is túlterhelt. Miközben Pomázon tíz évvel ezelőtt még nagyjából 12 ezren laktak, addig ez a szám gyors ütemben mostanra 18 ezerre nőtt. Az utcák nem lettek szélesebbek, az óvodák nem lettek nagyobbak, és a vízhálózat kapacitása sem lett jobb, miközben a fogyasztók száma szinte megduplázódott – mondta lapunknak Leidinger István, a település független polgármestere.

Az elmúlt napokban tucatnyi Pest megyei településen kellett korlátozni a vízhasználatot. A vízhiányt nemcsak a hőség, hanem a budapesti agglomeráció túlnépesedése és a vízközműhálózat lepukkantsága okozta.

Leidinger István úgy fogalmazott: a rezsicsökkentésnek nevezett intézkedéssorozat csak tovább rontott az állapoton, hiszen ilyen tarifák mellett egész egyszerűen nem maradt pénz a fejlesztésre. A lakossági hozzájárulásokból ugyan az önkormányzat annak idején fejlesztette a hálózat rá eső részét, de a komplex rendszer működtetésére nincs ráhatásuk, azt állami forrásokból kellene korszerűsíteni...

„KÖZÖSSÉG AZ, AHOL AZ EGYIK EMBER ÁTÖLELI A MÁSIKAT” – KORNISS PÉTER AZ 50 ÉVES TÁNCHÁZMOZGALOMRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BALÁZS
2022.07.06.


Korniss Péter Széken készült, kétméteresre nagyított képe fogadta a vendégeket az ötven évvel ezelőtt megrendezett első budapesti táncházban. A világon az egyik legismertebb magyar fotós megkerülhetetlen szerepet játszott a táncházmozgalom felvirágzásában: sokan az ő képei révén találkoztak először a Szék község jelképezte archaikus erdélyi paraszti világgal. Korniss Péter elfogadta, hogy a képein megörökített kultúra mára eltűnt, de a közösségek szétesését nagyon fájlalja. Interjú az egy hónap múlva 85. születésnapját ünneplő fiatalemberrel, akinek fotói hatására egy holland ember Székre települt.

ORBÁNT CSAK A PÉNZEN KERESZTÜL LEHET MEGFOGNI - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.07.07.


Elismert jogászok csapata tanácsolja az Európai Bizottságnak, illetve Ursula von der Leyennek, hogy a Magyarországgal szembeni forrásmegvonás legyen száz százalékos; talán ettől Orbán jó útra tér. Csernyányszkí Judit nemzetközi lapszemléje.

A közeljövőben nem tudja Magyarország az orosz olajat és gázt mással helyettesíteni – nyugtázták Szijjártó Péternek a CNN-interjúban elhangzott kijelentését az orosz médiában, többek között az Interfax hírügynökség. Mivel fizikailag képtelen ezt a problémát egyik pillanatról a másikra megoldani, ezért kivételes eljárást kért Magyarország az uniós közösségtől, hogy ne kelljen csatlakozni az orosz olajembargós megállapodáshoz – magyarázta a külügyminiszter, noha Amanpour nem kérdezett rá, akkor mások hogyan tudják ezt mégis megoldani. Talán azért, mert meg akarják oldani… Az orosz hírügynökség összefoglalóját azzal zárja, hogy az Európai Unió felszólította azokat az országokat, akik továbbra is kapják az orosz olajat, hogy sürgősen találjanak alternatív megoldást a tarthatatlan helyzetre.

Nagyon sok orosz sajtóorgánum vette át a CNN-es interjút magyarázva, ismertetve, azonban – mint például a Kommerszant is – egyik sem említi Szijjártónak válaszát arra a kérdésre, hogy kit látna szívesen a magyar kormány győztesnek ebben a háborúban, merthogy a külügyminiszter azt mondta, természetesen azt az országot, amelyik áldozata ennek a harcnak.

A kijevi magyar közösség vezetője, Tompa Tibor viszont arról beszélt az ukrán Kanal 24 műsorában, hogy feldühítették Szijjártó szavai, miszerint azért nem adnak a magyarok fegyvert Ukrajnának és a hazánkon keresztül történő fegyverszállítást sem engedélyezik, mert akkor az oroszok a kárpátaljai magyarokat fogják lőni. És minket lehet lőni itt Kijevben, vagy akár Nyikolejevben? – teszi fel a kérdést Tompa, hozzátéve: az Ukrajna területén élő, szétszóródott magyar kisebbséget különösen felháborítja Szijjártó megfogalmazása. Tompa egyébként magyarul is üzent a külügyminiszternek, hogy felháborítja, amit a CNN-en mondott az interjúban. A Kanal 24 portálon egyébként beágyaztak egy videót is ehhez a tudósításhoz, amelyben a műsorvezető azt állítja, hogy Magyarország tudott Putyinnak az Ukrajna megtámadását fontolgató tervéről.

Elismert jogászok csapata tanácsolja az Európai Bizottságnak, hogy egy centet se adjanak Magyarországnak addig, amíg a demokratikus rend helyre nem áll Magyarországon – írja a Der Spiegel, miután a Zöldek kezdeményezésére megszületett Kim Lane Scheppele a Princeton, Daniel Kelemen a Rutgers és John Morijn a Groningen Egyetem professzorainak szakértői anyaga, amely azt tanácsolja Ursula von der Leyennek, hogy a forrásmegvonás ne 10, 20 vagy 50, hanem 100 százalékos legyen. Tehát nem csak a Covid-féle helyreállítási alap megvonásáról van szó, hanem a kohéziós alapokról és az agrár szubvenciókról is. Sokan teszik most fel a kérdést Brüsszelben, vajon ennek hatására Orbán jó útra tér? A szakértők ugyanis arra a következtetésre jutnak, amennyiben nem vonják meg az uniós forrásoktól Magyarországot, vagy legalábbis nem függesztik fel, akkor az az uniós költségvetést is aláásná. S tulajdonképpen így lehetne Orbánt legérzékenyebb pontján ütni. Ráadásul az a forma, ahogy Orbán a rendeleti kormányzást bevezette a veszélyhelyzetre való hivatkozással, önmagában a jogállam megsértését jelenti. Amíg nem szünteti be a rendeleti kormányzást, addig fennáll a törvénysértés. Daniel Freund uniós képviselő a Spiegelnek úgy nyilatkozott, 60 kötelezettségszegési eljárás megindítása után elfogyott a türelmünk. A bizottságnak pedig ki kell dolgoznia a demokratikus rend helyreállítását célzó útmutatót. Ugyanakkor Freund attól tart, hogy az uniós egység fenntartása érdekében Ursula von der Leyen kisebb alkukat köt majd Orbánnal kisebb kozmetikai beavatkozások elfogadásával. A jelentés bemutatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón az Európia Néppárt képviselője ugyanúgy helyeselte a szakértői jelentés intézkedési javaslatát, mint a liberálisok, a szocdemek és a zöldek. Egy dolog van, amin keresztül megfoghatod Orbánt, ez pedig a pénz – erről van most szó – fogalmazott Daniel Freund a Zöldek német uniós parlamenti képviselője.

FONTOS LENNE MEGÉRTENI, HOGY AZ ANYASÁG EGY VÁLASZTÁS, AMIHEZ CSOMÓ ELLENTÉTES ÉRZELEM KAPCSOLÓDIK

TELEX
Szerző: ARADI HANGA ZSÓFIA
2022.07.06.


Oltai Kata korábban a józsefvárosi, feminista Feri Galéria vezetőjeként rendezett már kiállítást az anyaságról, de most, második gyermeke születése után egy évvel kurátorként sokkal nagyobb szabású, összetettebb anyagot állított össze a témában. A kiállításon helyet kap minden, ami a megélt anyaságról megfogalmazódhat egy nőben: testiség, önazonosság, gondozás és gondviselés, bűntudat és megbánás, öröm és ragaszkodás, kajamaradék a lefolyóban és legóhányás. A Jelenlétem evidens című kiállítás július 29-ig tekinthető meg a Deák Erika Galériában.


„Én társadalomban akarok gondolkozni, szemben azzal a nagyon erős kulturális nyomással, amelyik nemzetben gondolkozik” – mondja Oltai Kata. Már a gyerekei születése előtt is arra kereste a választ, hol és hogyan tud társadalmi ügyekkel, csoportokkal foglalkozni, a józsefvárosi lokális identitástól kezdve az olyan, kimondottan női szemponthoz kapcsolódó identitásig, mint az anyaság. Szerinte erre intézményi szinten sokkal kevesebb teret ad ma a hazai képzőművészeti színtér. „Egyáltalán hol jelenhet meg olyan kérdés, hogy mi az anya identitása? Ma tilos identitásról beszélni az állami fenntartású intézményekben. Marad egy nagyon szűk sáv, kevés munka és kevés művész, aki igazán kritikus mer lenni.” Ebből a szűk merítésből jött létre a Jelenlétem evidens című kiállítás.

Abban a közegben, amiben az anya gazdasági termék lett, kötelező lenne beszélni róla...


SZ. BÍRÓ ZOLTÁN: SEMMI SEM IGAZOLJA, HOGY AZ OROSZOK MEGÁLLNÁNAK DONYECKNÉL

KLIKK TV
Szerző: BOLGÁR GYÖRGY
2022.07.07.


Az orosz-ukrán háború aktuális kérdéseire kereste a lehetséges válaszokat Bolgár György a Klikk TV TÍZ című adásában Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő segítségével.


Az oroszok már elfoglalták Luhanszk megyét, a Donyeck felé indultak. A jelen állás szerint előbb-utóbb megszerzik a két szakadár területet. Több mint égető kérdés, hogy ezzel megelégednek-e az oroszok, mire lehet következtetni az eltelt négy hónapból?

„Ami 2014 óta történik Ukrajnával, az semmilyen alapot nem ad arra, hogy bízni lehetne az oroszok megállásában. Vagyis erre nemcsak az elmúlt négy hónapból lehet következtetni. Elképesztő körülmények között és nemzetközi szerződéseket áthágva bekebelezték a Krím-félszigetet majd fellázították Kelet-Ukrajna három megyéjét” – emlékeztetett a történész a Klikk TV TÍZ című műsorában.

Sz. Bíró Zoltán véleménye szerint még abban sem lehet bízni, hogy egy új megállapodást betartana az agresszor. „A francia elnök, a német kancellár és az olasz kormányfő kijevi látogatásáig még úgy tűnt, hogy az európai hatalmak egy kiegyezés irányába motiválnák Zelenszkijt. A hetek és a NATO-csúcs után, mintha eltűnőben lennének az európai és amerikai szándékok közti különbségek és egyre inkább úgy vélik, hogy jogos Ukrajna igénye a február 21-e előtt állapotok visszaállítására.”

A szakértő úgy látja, más garancia nem nagyon létezik jelenleg a háború optimális lezárására, mint egy jelentős ukrán győzelem. Ezt persze az orosz erőfölény nem könnyíti meg. „Ehhez hozzá kell tenni, hogy Ukrajna mögött viszont egy eltökélt és gazdag nyugati szolidaritás sorakozik fel, amelyik a diplomáciai, politikai támogatás mellett, jelentős haditechnikai segítséget is biztosít. Amennyiben ez kitart, van esély.”

Mindez természetesen nincs ingyen. „Egy friss kutatás szerint havi ötmilliárd dollár szükséges ahhoz, hogy Ukrajna költségvetése ne szakadjon be. Ez pedig csak addig fenntartható, amíg a nyugat segít.” Sz. Bíró Zoltán szerint – legalábbis amennyire innen, Budapestről megítélhető – az ukránok nagy többségének kitartása még töretlen, amit csak erősít az orosz hadsereg civil célpontokat sem kímélő agressziója.

A legrövidebben feltehető és a legnehezebben megválaszolható kérdés, hogy mindezt miért? Az még érthető, hogy Putyin siratja a birodalmi álmot, de az már nem, hogy ezért mi szükség van ilyen mértékű vérontásra.

„Bevallom, magam is azok közé tartoztam, akik úgy vélték, ez a háború nem történhet meg. Annyira abszurd és önsorsrontó humanitárius és gazdasági előjelei voltak, amik ezt igazolták – volna. S hogy mégis megtörtént, az valószínűleg azzal is összefügg, hogy az autokráciák egy idő után elvesztik a realitásérzéküket.”

ÁRFOLYAMPÁNIK VAN, S CSAK A KORMÁNYON MÚLIK, MEDDIG TART

HÍRKLIKK
Riporter: NVZS
2022.07.07.


„Pánikszerű jelenségnek vagyunk a héten tanúi, hiszen semmi olyan adat nem jött ki most, ami kiválthatta volna az árfolyamgyengülést. Ez a pánik nyilván összefügg azzal, hogy nem látszik sem a megállapodás az Európai Unióval, sem pedig az, hogy mit akar a kormány a gazdaságpolitikával” – szögezte le portálunknak Bod Péter Ákos. A korábbi jegybankelnök és miniszter szerint a politikai kockázatot kellene csökkenteni, s „valami értelmeset mondani a gazdaságpolitikáról, nem csak a választási szlogeneket ismételgetni, amit Orbánék az újabb győzelmük óta csinálnak”. A jegybank hiába hajtott ma végre 200 bázispontos kamatemelést, a forint csak átmeneti ideig és enyhén erősödött, utána ismét gyengült. Az euróval szemben egy ponton korábban már átlépte a 417-es szintet is
.

Mint mi is beszámoltunk róla, a Magyar Nemzeti Bank – valóra váltva a jelentős árfolyamgyengülésre reagáló tegnapi jelzését – durva, 200 bázispontos kamatemelést hajtott végre. A múlt hetinél ugyanis 200 bázisponttal magasabb, 9,75 százalékos kamattal hirdette meg az egy hetes betétet a mai aukciójára. Túlzottan nagy hatása nem volt a drasztikusnak nevezhető húzásnak: még maga az – amúgy kormánykritikusnak távolról sem nevezhető – MTI is azt jelentette, hogy a kamat meghirdetése után a forint néhány percre erősödött a főbb devizákkal szemben, de tíz percen belül visszaállt a reggeli árfolyamszintre: az euró 408,2 forint, a dollár 399,9 a svájci frank 412,5 forint közelében forgott. Délben már ismét 411 fölött volt az euró, és 403 fölött a dollár.

Egyes elemzők már 450 forintos eurót „vizionálnak”. A hét elején például Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője az RTL Klub Reggeli című műsorában erről beszélt...

SPÓROLNI KEZDTEK A BOLTOKBAN A VEVŐK - SOKAN KEVESEBB ÉS OLCSÓBB TERMÉK VÁSÁRLÁSÁRA KÉNYSZERÜLNEK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: BVJ
2022.07.07.


A bolti forgalom mennyiségi megugrásáról számolt be a KSH, az élelmiszerek eladása viszont alig nőtt. Mint sokan saját bőrükön is tapasztalhatják, beindult a spórolás. Ez egyelőre főként azt jelenti, hogy a márkás cikkek helyett egyre több vevő áll át az üzletláncok sajátmárkás termékeire. Ezt tapasztalják a Lidl, a Spar, a Tesco, az Auchan és a Penny boltjaiban is.

A KSH friss adatai szerint az idei első öt hónapban a kiskereskedelmi forgalom mennyiségben 11,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mértet. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben viszont mindössze 2,7 százalékkal nőtt az értékesítés. Az elsőre tetszetős statisztikát elsősorban az üzemanyagok 31,6 százalékkal megugró eladása okozta, de a nem élelmiszer közel 15 százalékos bővülése is elég látványos. Miközben tehát akad olyan réteg, aki kaját is csak spórolósan tud venni, mások bőségesen költhetnek.

Májusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 37,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Ezeket a számokat azért érdemes annak tükrében értékelni, hogy a mennyiség (volumen) nem azt jelenti, hogy valóban minden eladást darabról darabra leszámolnak. Az ilyen számok a drágulási átlagokkal kalkulálva jönnek ki. A drágulás hivatalos adataiban pedig egyre többen kételkednek...

IMMÁR SEMMI MÁS FELADATA NINCS, CSAK AZ, HOGY AMIKOR ZUBOG KÖRÜLÖTTÜNK A GANÉ, AMIKOR AZ ORSZÁGOT TESZI ÉPP TÖNKRE TOTÁLISAN ELCSESZETT GAZDASÁG- ÉS PÉNZÜGYPOLITIKÁJÁVAL, MILLIÁRDOK ELLOPÁSÁVAL, „LÁTVÁNYBERUHÁZÁSOK” MANIPULÁCIÓIVAL, ÖNMAGUK KITÖMÉSÉVEL AZ Ő SZERETETT PÁRTJA ÉS KORMÁNYA, AKKOR MONDJON VALAMIT, VALAMI ELKÉPESZTŐ BAROMSÁGOT…

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.07.06.


Volt egy idősebb ismerősöm, aki valamikor a kilencvenes évek elején pszichiátriára került. Jártam be hozzá látogatni, s minden ilyen alkalommal elvonszolt egy üres sarokba, körülnézett, s amikor megbizonyosodott arról, hogy senki nem lát, nem hall bennünket, valami fontosat közölt. Például azt, hogy ő nem az, akinek én gondolom, hanem egészen más. Csak a megtévesztés miatt tűnik annak, akinek látszik, valójában ő „küldött”: hol agent provocateur, hol FBI ügynök, hol XVII. századi reformátor, hol Lev Trockij. A kezelőorvosa véletlenül családi barát volt, így hát megkérdeztem tőle: ilyenkor mi a teendőm? Hagyjál mindent rá, máskülönben sokkal rosszabbá fordulhat az állapota – hangzott az orvosi tanács.
Többen azt kérdezik tőlem, miért nem írok Kövér sátánistázásáról, pedig ez nekem való téma. Ugyanazt tudom mondani, mint az egykori pszichiáter barát: hagyjuk rá, nehogy rosszabbra forduljon az állapota.
Nem is vele kell foglalkozni, ezzel a beteges agyvelővel, akinek immár semmi más feladata nincs, csak az, hogy amikor zubog körülöttünk a gané, amikor az országot teszi épp tönkre totálisan elcseszett gazdaság- és pénzügypolitikájával, milliárdok ellopásával, „látványberuházások” manipulációival, önmaguk kitömésével az ő szeretett pártja és kormánya, akkor mondjon valamit, valami elképesztő baromságot, hiszen kizárólag erre képes, erre lett bejáratva, hogy vele foglalkozzék inkább a nagyérdemű, s ne azzal, hogy cimborái épp látványosan és tartósan cseszik tönkre az országot.
És most mégis, először és utoljára, valamit mondok erről a Kövér-féle dumáról, habár vallásokkal bíbelődő bölcsész vagyok, s nem mentálisan súlyosan sérült alakokkal foglalkozó pszichiáter.
Kövér a legszennyesebb módon bélyegzi meg a politikai ellenfeleit. Ez az ember ül fent a pulpituson, mindenkit szakmányban rendre utasít, ám eközben zubog az alattomos ostobaság, a gyűlölködő, eszement okádék kifelé a száján. Kedvem lenne elmondani, kiket neveztek a történelemben elsőként sátánistáknak, az Antikrisztus gyermekeinek (de persze ezt Kövér bizonyára jól tudja), vagy arról beszélni, hogy miként öröklődött tovább ez a szép hagyomány az inkvizíció használatában, a reformáció-ellenreformáció során, vagy éppen a kormány legjobb barátainak körében, az orosz ortodoxián belül, önmagukat harmadik Rómának nevezvén, s ennélfogva szent kötelességüknek tartván a sátánistává vált nyugati világ visszatérítését a krisztusi útra: ha nem megy másként, hát tűzzel-vassal, mert szent ügyet képviselnek, s a legfőbb rosszal (Summum Malum) készülnek végképp leszámolni.
A 60-as években több sátánista szekta jött létre, a Szovjetuniótól Japánon át az USA-ig, amely szekták a Teremtővel szemben a gonoszság Istenét, a Sátánt imádták. Irracionális tanaikban a sátánista „evangélium” alapján az emberiség elleni lázadást hirdették meg, melynek része volt a véres gyilkosság, a kegyetlen és perverz erőszak minden formája, a gyermekekkel szembeni brutalitás, a legkülönbözőbb szexuális perverzió, a kannibalizmus, a csoportos öngyilkosság, az állati vér fogyasztása, a feketékkel szembeni gyűlölet és a faji háború meghirdetése, az ostyagyalázás, a sírgyalázás, állatok nyilvános kivégzése, ledarálása, a szexuális váladék közös elfogyasztása és így tovább.
Nos, Kövér László beteges fantáziájával és leépült agyával ezekkel azonosítja a neki nem tetsző politikai irányzatokat és politikusokat.
Én bizony felállnék a helyemről minden alkalommal, amikor ez a perverz agyú tróger ül bele az Országgyűlés elnöki székébe.
Amúgy pedig vigyázó tekinteteiteket függesszétek az inflációtól szétzúzott fizetésetekre, jövedelmeitekre, megtakarításaitokra, füstbe ment terveitekre.
Kövér pedig dumáljon, hagyjuk csak, nehogy még ennél is rosszabbra forduljon az állapota.

MÁR A KAKTUSZ TERJED AZ ALFÖLDÖN – LUKÁCS BALÁZS BIOLÓGUS A SIVATAGOSODÁSRÓL [HETIVÁLASZ 131]

HETI VÁLASZ / PODCAST
RIPORTEREK: BORBÁS BARNA, STUMPF ANDRÁS
2022.07.07.


A Kiskunságban megjelentek a kaktuszok, Debrecen környékéről a féléves átlagos csapadékmennyiség fele hiányzik, kiszáradófélben a Nagyerdő matuzsálemi tölgyei – sorolja az alföldi sivatagosodás jeleit Lukács Balázs biológus, ökológus. Az Ökológiai Kutatóközpont főmunkatársa, két évvel ezelőtti nagy hatású riportunk főszereplője szerint viszont a solymári és jászsági vízhiánynak a klímaváltozáshoz nincs köze. Mi történik a Kárpát-medence „víztesteivel”? Mit tehetünk a kiszáradások ellen? Podcast a legfontosabb ökológiai kérdésekről. Kérdez: Borbás Barna, Stumpf András...

BALATON-TÖRVÉNY: HIÁBA DÖNTÖTT AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG, TIBORCZ ISTVÁN LAZÁN ÉPÍTKEZHET TOVÁBB

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2022. 07.07.


Bár alaptörvény-ellenesnek minősítették a jogszabály egyes passzusait, a Club Aliga beépítésére vagy a miniszterelnök vejének keszthelyi projektjére ez nem lesz hatással, a döntés ugyanis nem visszamenőleges hatályú, nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánított beruházásokra pedig nem vonatkozik.


Fontos döntést hozott az Alkotmánybíróság (AB), amikor alaptörvény-ellenesnek minősítette a Balaton-törvény egyes passzusait, hiszen ez fékezheti a parti beépítéseket, de nem felhőtlen az öröm: a már elkezdett óriásprojektek ettől nem állnak le, és továbbra is kikerülhetnek minden tiltást, ha nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánítanak egy-egy beruházást – így összegezhető a Balaton ügyeivel foglalkozó több civil és egy ügyvéd álláspontja az AB nagy visszhangot kiváltó határozatáról.

A Balaton-törvény miatt, a part védelme érdekében az MSZP normakontrollt kért tavaly augusztusban, a grémium pedig – mint arról már írtunk – nemrégiben egyhangú határozatban helyt is adott a beadvány kifogásainak. Az AB-döntést után sokan biztosra vették, hogy mostantól nem lehet majd a 30 méteres parti sávban építkezni. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint azonban az AB határozatát végigolvasva kiderül: maradt kiskapu...

GAJDICS OTTÓ TÁVOZIK A HÍR TV-TŐL – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA.HU
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.07.07.


A NER-hez került Szabad Föld főszerkesztője lesz

A portál forrásai egybehangzóan úgy tudják, hogy a kormánypárti médiaszolgáltató vezetősége kezdeményezte a lépést, és a tartalomigazgatói poszt a távozással meg is szűnik.

Áder János egykori sajtófőnöke lett a közmédia egyik vezetője

Ez az a játék, amelyben a kört senki nem hagyja el.

Államosítaná az önkormányzati vízszolgáltatókat a kormány

Az ágazat a rezsicsökkentés miatt masszívan veszteséges, aszályosabb időszakban pedig már a vizet sem tudja mindenütt garantálni.

Napok óta ömlik a víz Budaörs néhány utcájában, mert nincs elég ember a javításra

Ráadásul szerinte egyre több csőtörésre lehet számítani, mert az öregedő rendszer karbantartására nincs elég pénz.

Válasz Menczer Tamásnak

“A magyar emberek, függetlenül attól, hogy mit gondolnak másokról, nem vállalhatnak felelősséget a többiek tetteiért. Mert bár az ország lakosságának túlnyomó többsége tisztességes és becsületes, élnek közöttünk gyilkosok, rablók, sikkasztók. Nőverők, gyereket molesztálók, állatkínzók és mindenféle más gazemberek.”

Kövér megszólal…

“Az EU jövőjéről zajló vita arról szól, hogyan legyünk csicskásai az USA-nak.” Tényleg jobb Putyin csicskásainak lenni.

Varga Judit megmagyarázná, hogy nem úgy értette a megszorításokat

„Az állam önmagán spórol, a magyar embereket azonban a Kormány megvédi a háború káros gazdasági következményeivel szemben.”

Sírjunk vagy nevessünk…?

Szárnyalnak az NBI-es focista fizetések: van, ahol 3 millió felett az átlag

Magyarországon a focisták fizetéseit gyakorlatilag hétpecsétes titokként őrzik a klubok, legfeljebb csak egy-két, az érintett szereplők által nem megerősített információ szivárog ki, milyen bérért rúgják a bőrt a játékosok az első osztályú bajnokságban.

Még egyszer: bruttó 260 ezerért keres katonákat a honvédség

Van kérdés? Van: hogy miért nem mentek el a…

A szolnoki Hetényi Géza Kórház nem tud elvégezni gyermek intenzíves ellátást igénylő műtéteket

„A Szolnoki Kórház vezetése legalább nem próbálja klímacserével, és egyéb tervezett karbantartással elfedni a valóságot, és azt sem állítja, hogy a gyermekek érdekei nem sérülnek, akkor ha kiesik a gyermek intenzíves ellátás, ahogyan ezt a Békés Megyei Központi Kórház igazgatója nyilatkozta, hanem beleáll és jelenti, ha megoldani nem is tudja ezt az országos problémát.” (Kunetz Zsombor)


MARADSZ VAGY MEGDÖGLESZ

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.07.07.


Ismerjük meg Maruzsa Zoltán nevét. Ha már találkoztunk vele, jegyezzük meg egy életre, vagy alkalmasint felejtsük el örökre, az volna a jobb. Államtitkár ő, aki az oktatás szétveréséért felel hivatalában, és derekul teszi is a dolgát. Látjuk, gyermekeinken érezzük, ahogy tátott szájjal jönnek ki az iskolapadból, és a tanárok is hasonképp néznek szemre és fejre. Maruzsa Zoltán nem enkezével verte szét a magyar oktatást, rengetegen dolgoztak azon, viszont most ő az, aki csűrdöngöl a füstölgő romokon, és mindeközben képes volt arra, hogy egy mondatban és mondattal alázza meg a tanárokat, illetve vágja haza a dübörgő és még annál is jobban teljesítő magyar gazdaságról nyerítő propagandát.

Maruzsa Zoltán a következőket mondta az ő szájával: „Most, hogy ilyen rosszul megy a gazdaság, nehezebben fognak tudni elhelyezkedni azok a pedagógusok, akik fel akarnak mondani. Ezért aztán majd meggondolják, hogy felmondanak-e.” Tessenek mély levegőt venni, felocsúdni az ájulásból, és értelmezni a mondandót, ami nem egyéb: a tanárok ugyan ugrálhatnak, fenyegetőzhetnek felmondással, de olyan rossz a helyzet, hogy úgysem kellenek sehová. Következésképp, vagy maradnak éhbérért tanárok, vagy pediglen éhen dögölnek. Így rakta helyre a hepciáskodó tanárokat az ő államtitkáruk, akinek normális országban a dolga az volna, hogy az általa felügyelt területen flottul menjenek a dolgok.

Ehhöz képest mondja azt, hogy itt is szar, de máshol még szarabb, és ezzel az ügy le is van zárva. Hogy a tanárokat képen köpi, az benne van a pakliban, mert nekik ez a sorsuk a NER-ben, viszont a döglődő országról tett kijelentését megbeszélhetné a főnökével. A legnagyobbal az erkélyen, mert a közvetlen, aki rendőr is meg orvos is, következésképp pedagógus úgyszintén ebben a rendszerben, és akit Pintérnek hívnak, egészen másképp látja dolgokat. Ő meg azt nyilatkozta, azért kevés a rendőr, mert annyira dübörög gazdaság, hogy könnyedén elhelyezkednek máshol a népek. Ezeket a kijelentéseket az ország állapotáról nem ártana egyeztetni a megszólalások előtt, mert itt mindenki összevissza beszél, ami épp eszébe jut.

Történetünk innentől, illetve méla kurvaanyázásunk többfelé is ágazhatna és iramodhatna, vizsgálhatná a gazdaságot, hogy kinek van igaza, illetőleg ki hazudik az említettek közül, de úgyis láthatja mindenki, mi folyik itt. Ha pedig nem, az baj. És még inkább gondoktól terhes állapot az, ha tisztában van azzal, kies hazánk nyakig ül a ganyéban, de neki így is, jó, mert egy a lényeg, hogy Orbán legyen hatalmon. Áprilisban kiderült, sokan vannak ilyenek, épp elegen ahhoz, hogy döntsenek az ország sorsáról. Emiatt már nem kesergünk, mert ebbe már beledöglöttünk, most is a szellemünk mesél csupán Husztnak düledező romjai közül. De foglalkozhatnánk Pintér elvtárssal, mint az oktatás atyaistenével is...

A SAJÁT MÉDIATÖRVÉNYÉT IS KIJÁTSZOTTA A HATALOM, HOGY BEBETONOZHASSA A NÉMETH CSALÁD RÁDIÓJÁT

444.HU
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2022.07.06.


- Minimum 10 évig az ATV-körhöz tartozó Spirit FM sugározhat az egyik legértékesebb fővárosi rádiófrekvencián, a 92,9-en.

- A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság mindent megtett annak érdekében, hogy a jogosultság a Klubrádióról a Németh család érdekeltségére szálljon át.

- A történet jó példa arra, hogy a hatalom, ha érdekei úgy diktálják, a saját jogszabályait is kész megkerülni.

- A propagandagépezet kiépülésével a fideszes médiapolitika most arra fókuszál, hogy növelje a befolyást a kritikus vagy annak látszó médiaterek felett.

Bő másfél éves jogi tusakodás után június közepén hosszú időre eldőlt az egyik legértékesebb budapesti rádiófrekvencia sorsa: a következő tíz évben Németh Szilárd egyesületének rádiója, a Spirit FM sugározhat a budapesti 92,9-es FM-frekvencián. Ez az egyik legjelentősebb elérést biztosító frekvencia a főváros vonzáskörzetben. A döntés nyomán tovább terjeszkedik a Hit Gyülekezetét vezető család médiaportfóliója: Németh Szilárd, a Hit Gyülekezetét irányító és a médiabirodalom jelentős részét tulajdonló Németh Sándor lelkész fia ugyanis az ATV televízió vezérigazgatója is egyben.

A 92,9-es frekvencia hét éven keresztül volt a Klubrádióé, miután három év politikai csatározás végén 2014-ben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) beleeegyezett, hogy Arató András csatornája közösségi médiaszolgáltatóként használhassa ezt a frekvenciát. Akkor 7+5 évre kapta meg az ellenzéki hangvételű csatorna a használati jogokat, azaz a hatóság az első periódus lejárta után felülvizsgálatra volt jogosult.

2020 szeptemberében az NMHH közleményben jelezte: ismételt jogsértések miatt nem hosszabbítja meg a 2021. február 14-én lejáró médiaszolgáltatási jogosultságot. A hatóság azzal érvelt, hogy a médiaszolgáltató a működése során „ismételten vagy súlyosan” megszegte a médiatörvény rendelkezéseit, és ez a jogosultság megújítását kizáró okként van feltüntetve a szerződésben. A Klubrádió az érvelés szerint több alkalommal elmulasztotta beszolgáltatni a műsorstruktúrára vonatkozó adatokat. Arató nem ismerte el az ítélet jogosságát, azzal reagált, hogy „ha lett volna számottevő szabálytalanságunk, akkor számottevő büntetést szabtak volna ki ránk, ilyen azonban sohasem történt (...) mondhatták volna inkább azt, hogy nem szeretik a Klubrádiót”.

A hatóság online nyilvántartása két ilyen elmaradást mutat, de egyik sem nevezhető súlyos szabálysértésnek. 2016 decemberében elmarasztalták a Klubrádiót, mert késve nyilatkozott arról, hogy a 2016. augusztus 1. és augusztus 7. közötti sugárzott zenei műsorszámok közül melyek voltak magyar művek, és milyen időtartamban. 2017 áprilisában aztán a hatóság megállapította, hogy a Klubrádió a 2016. szeptember 26.– december 31. közötti időszakban nem teljesítette havi adatszolgáltatási kötelezettségét, ezért 30 ezer forint bírságot szabott ki.

A rádiós piac ismerői szerint a hatóság ilyen helyzetben nem feltétlenül mérlegelhet, és az automatikus meghosszabbítás helyett a pályázatot újra ki kell írni. Arató a 444-nek ezzel szemben azt mondta, hogy amikor az elmaradásokat regisztrálták, a médiatörvény nem rendelkezett egyértelmű adatszolgáltatási határidőkről. A Fővárosi Törvényszék mindenesetre jogszerűnek találta a hatóság döntését, és a Kúria is helybenhagyta azt, a Klubrádió viszont ebbe nem nyugodott bele, és Strasbourghoz fordult. Később kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság is az ügyben, mert szerintük a kiadott elutasító határozatok aránytalanok és átláthatatlanok voltak, és ezzel sértették az uniós jogot.

Az automatikus megújítás elmaradásától függetlenül a Klubrádiónak – papíron mindenképp – maradt lehetősége megőrizni a jogosultságot, és miután 2020 októberében az NMHH újra kiírta a tendert a 92,9-esre, Aratóék pályáztak is. Ekkor még bőven szólt a frekvencián Klubrádió, mert az eredeti szerződésük ezt 2021. február 14-ig lehetővé tette, de hamar kiderült, hogy erős politikai hátszéllel rendelkező riválisokkal kell megküzdeniük a frekvencia megőrzéséért...

„SOKAN MÉG NEM LÁTJÁK, MILYEN KATASZTRÓFA FELÉ ROHANUNK” – A SZÜLŐK NÉLKÜL NEM LEHET MEGMENTENI A KÖZOKTATÁST

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MIKLÓS GYÖRGY
2022.07.06.


Bár a Fővárosi Ítélőtábla korábban jogellenesnek ítélte a pedagógus-szakszervezet által meghirdetett januári, kétórás figyelmeztető sztrájkot, a Kúria hétfőn megállapította: a munkabeszüntetés jogszerű volt. A régi-új kormány megalakulása azonban nem hozott érdemi változást a közoktatás helyzetében, a kormányzati kijelentések továbbra is a társadalmi vélemények tükörképének foghatók fel. A társadalom támogatása nélkül tehát nem lesz változás, anélkül a sztrájk sem hatékony eszköz. Miklós György, a Szülői Hang Közösség társalapítójának írása.

Szertefoszlottak a remények, hogy a régi-új kormányzat érdemi változást hoz a közoktatás helyzetében. A tavaszi pedagógussztrájk és polgári engedetlenségi mozgalom abban tudott segíteni, hogy a társadalom jobban szembesüljön a pedagógusok – és végső soron a gyerekek – tarthatatlan helyzetével, ez azonban nem elegendő a megoldáshoz. Nemcsak a bérezés, hanem a pedagógusok szakmai megbecsülése, autonómiája terén sem látunk kormányzati gesztusokat, pedig ez végképp nem pénz, pusztán politikai akarat kérdése lenne. Az elkeseredés óriási: sok pedagógus elhagyja a pályát, van, aki végleg feladja a küzdelmet, akik pedig maradnak, még nagyobb terhelésre számíthatnak. A szülők közül, aki teheti, kimenekíti gyermekét az állami közoktatásból.

Hiába a pedagógusok, szakmai szervezetek, oktatási szakértők, gazdasági szereplők, szülők és diákok segélykiáltásai, a kormányzat számára nem fontos a közoktatás, nem kívánnak plusz pénzt fordítani rá. A lényeges pénzügyi döntések a miniszterelnöknél születnek, a minisztériumban már csak a pénz- és akarathiány következményeit próbálják kezelni, hogy minél kevésbé látszódjon, mekkora a baj.

A pedagógusok újabb tiltakozásokat terveznek. Bár a kormányzat jelentősen korlátozta a tanárok sztrájklehetőségét, továbbra is napirenden van a szakszervezetek által szervezett munkabeszüntetés folytatása, egyúttal polgári engedetlenségi akciót is bejelentettek, sokan tiltakozásképpen a felmondásukat is letétbe helyezték. A tiltakozások eredményessége szempontjából elsődleges, hogy elég erős társadalmi támogatottsággal rendelkeznek-e az abban résztvevők (ahogy erről korábban Lakatos Máté is írt)...