2018. november 17., szombat

NÉGY KÉRDÉS, MELYEK NEM MARADHATNAK VÁLASZ NÉLKÜL A GRUEVSZKI-ÜGYBEN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.11.16.


Elképesztő hazardírozásba kezdett a magyar kormány azzal, hogy lényegében bújtatja a megbukott, majd jogerősen elítélt macedón miniszterelnököt. Mondhatnánk, hogy diplomáciai unortodoxia az, amit a magyar külügy művel, de valószínűleg helyesebb, ha azt mondjuk, totális hülyeség volt részéről ebbe az ügybe belemászni. Orbán Viktor most törheti a fejét azon, hogyan másszon ki abból a csapdából, amibe meggondolatlanul belesétált. Van ugyanis néhány kérdés, melyekre neki kell megadnia a választ rövidesen:

1. Miért volt olyan fontos megmenteni Nikola Gruevszkit a börtöntől? A magyar kormány különösen érzékeny a nemzeti szuverenitás témájában, ezért eléggé visszás, hogy most nyíltan beavatkozik Macedónia belügyeibe. Ha egy magyar politikus menekülne el külföldre egy jogerős bírósági ítélet elől, és egy politikai elvbarátja adna neki védelmet külföldön, nyilván rettenetesen fel lenne háborodva a magyar kormány Szijjártó Péterestől, Trócsányi Lászlóstól, mindenestől. A magyar politikai döntéshozók nyilvánvalóan súlytalannak ítélik meg Macedóniát a nemzetközi erőtérben, ezért nem izgatta őket különösebben, hogy diplomáciai küzdelembe bocsátkoztak Gruevszki miatt az új kormánnyal, ám a helyzet nem ilyen egyszerű. Az amerikaiak máris jelezték, hogy nagyon nem tetszik nekik, amit a magyarok művelnek, és az EU rosszallása is borítékolható. A magyar kormány tehát sokat kockáztatott egy bukott külföldi politikus miatt, és látszólag nincs ésszerű magyarázat arra, ezt miért vállalta be Orbán Viktor és csapata. Egy ésszerű magyarázat azért van: Gruevszki túl sokat tud, és amíg nálunk van, addig ebből baj nem lehet.
Egy másik országban tisztességes bírósági eljárás során elítélt idegen állampolgárt 
fogadtak be a hatóságok, ezzel meghiúsították egy macedón bíróság ítéletének a végrehajtását...

ELŐVÁLASZTÁS

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.11.17.


Mozgalmas év elé nézünk 2019-ben a politikai életet nézve, hiszen két jelentős választás is lesz. Az év első felében európai parlamenti, a második felében pedig önkormányzati választás lesz. Mindkettő alapvetően átstrukturálhatja a mai politikai mezőnyt, de annak csak az ellenzéki oldalát érintheti. Előzőleg az áprilisi országgyűlési képviselő választás után volt egy olyan változás, ami jelentősen érintette az ellenzéki tábor erőviszonyait és ez bizony alapvetően meghatározhatja a következő évi választások kimenetelét is.

A legnagyobb mozgás a Jobbik párt esetében történt, amelyikből kivált egy csoport és egy önálló pártot hozott létre „Mi hazánk” néven. Ez nyilvánvalóan legyengítette a Jobbikot, jelentősen csökkent a támogatottságuk, ami azt sejteti, hogy a 2019-es év választásai során veszíthet az eddig megszerzett pozícióiból. Ezzel párhuzamosan viszont a Mi hazánk párt szerezhet újabbakat, ami viszont egyáltalán nem biztos, hogy megegyezik azzal, amit a Jobbik veszíteni fog. Tehát nagy valószínűséggel ez a két párt rosszul fog kijönni a szétválással, ami viszont majd a többi párt támogatottságánál jelentkezhet. Az MSZP is sok választót veszített, amit azzal próbált kompenzálni, hogy hosszú távú együttműködési szerződést kötött a Párbeszéd párttal. Ez megítélésem szerint részükről egy nagyon rossz húzás volt, mert semmivel sem növekedett a támogatottságuk, és csupán egy koloncot vettek a nyakukba. Ez utóbbi csak most látszik igazán akkor, amikor a Párbeszéd párt feltételekhez köti az MSZP-nek az EP választáson történő támogatását. Ez nyilvánvaló zsarolás, amit egy alig egyszázalékos párt nem engedhetne meg magának. A választások utáni változások igazán csak a DK szektának kedveztek, mert ez a párt nem csupán megőrizte a választóit, hanem növelni is tudta azok számát. S végül a Momentumpárt most már színt vallott az identitását illetően, de szerintem a lehető legrosszabbat választotta: liberális pártnak tekinti magát. Ez azért volt rossz lépés a részükről, mert ezzel azonnal migránspártinak titulálhatták, ami inkább tekinthető stigmának, mint dicséretnek. A többi ellenzéki törpepárt lényegesen nem szólhat bele a választások kimenetelébe, és az egyes képviselői helyek megszerzésében.

Mindezek a változások egyértelműen a Fidesznek kedveztek, amelyik változatlanul megtartotta a vezető helyét a pártpreferencia listákon és még inkább egyértelmű várományosává válhatott mindkét választás győztesének. Sőt, a jelek szerint a Sargentini-jelentés vitájából származó vélt hátrányok sem jöttek be, mert a párt támogatottsága semmit sem csökkent. Angela Merkel német kancellár háttérbe vonulása pedig azt sejteti, hogy a Fidesz, s vele együtt Orbán Viktor pozíciói nem csupán hazánkban, hanem az Európai Unióban is erősödni fognak, így arra sem lehet számítani, hogy az EPP-ből meneszteni fogják őket. Végeredményben az egész migrációs ügyből leginkább a Fidesz és Orbán Viktor nyert, ami egyúttal azt is jelenti, hogy sem hazánkban, sem az Európai Unióban nem fog csökkenni a kormánypárt befolyása. Ez utóbbi pedig azt is eredményezheti, hogy kevés esély lesz arra nézve, hogy belátható időn belül a hazai ellenzéknek lesz bármi lehetősége arra nézve, hogy gyengítsék Orbán Viktor pozícióit. Ha valamikor, akkor éppen most lehet azt állítani, hogy Orbán Viktor hosszú időre, akár még további ciklusokra bebiztosította a helyét a miniszterelnöki bársonyszékében...

KILENC, HATÁRON TÚLI FOCIAKADÉMIÁT TÁMOGAT A FIDESZ


444
Szerző: haszanz
2018.11.17.


Három kész, hat még készül. Így állnak a határon túli fociakadémiák, amiket a magyar kormány támogat.

A dunaszerdahelyi pénteki átadásán Orbán Viktor arról beszélt, hogy az akadémia létrejötte az egész régió sikere. Szerinte a „sport a mi közös nyelvünk, összeköt bennünket és becsületes versengésre buzdít. Ezért Magyarország kormánya a sportakadémiák létrejöttét az egész Kárpát-medencében támogatja”. Azt is mondta, hogy személyesen is az a meggyőződése, hogy a sportban a legszebb módon egyesül a harci szellem, a közösségérzés és a tisztelet kultúrája. „Arról is meg vagyok győződve, hogy a sport az európai civilizáció egyik legfontosabb építőköve.”

Orbán fel is sorolta, hogyan állnak most. „A dunaszerdahelyi akadémia a topolyai és a csíkszeredai után a harmadik akadémiánk, ami a Kárpát-medencében, de Magyarországon kívül foglalkozik fiatalokkal. A sornak azonban ezzel nincs vége: jelenleg Munkácson, Sepsiszentgyörgyön, Eszéken és Lendván is komoly akadémiai fejlesztések történnek. A Felvidéken pedig Dunaszerdahely mellett Révkomáromban és Rimaszombaton is támogatjuk egy-egy labdarúgóakadémia létrejöttét”...

GYURCSÁNY IRODÁJA IS MEGSEMMISÜLT A TERÉZ KÖRÚTI TŰZBEN

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2018.11.17.


400 négyzetméteren égett a ház tetőszerkezete, hatalmas volt a füst.

Tűz ütött ki abban a Teréz körúti irodaházban, amely a DK országgyűlési képviselőinek, a DK-nak és a DK pártalapítványának is helyet ad. A tűz azt az emeletet érinti, amelyen ezek az irodák is vannak. A tűzoltók már végzik az oltást, a tűz okáról és körülményeiről egyelőre semmit sem tudunk. A tűz idején a párt egyetlen munkatársa sem volt az irodákban, személyi sérülésről nem tudnak - közölte a párt kora délután. Később kiderült, az irodák megsemmisültek.

Hatalmas a füst volt a körúton, helyszínen lévő tudósítónk azt mondta, a Szondi utca és a Teréz körút sarkán lévő ház tetejéről darabok is leszakadtak, a Blaha Lujza tér felé le volt zárva a körút. A Katasztrófavédelem negyed 3-kor még azt közölte, kb. 200 négyzetméteren ég egy négyemeletes épület tetőszerkezete, 3 után viszont már azt közölte, nagyjából 400 négyzetméter ég a tetőszerkezet.

A helyszínre tíz tűzoltó gépjárművel vonultak ki a fővárosi hivatásos tűzoltók, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett kilenc vízsugárral, köztük három emelőre szerelt vízsugárral körülhatárolták a tüzet, így az továbbterjedni már nem tudott, végül délután ötre eloltották a tüzet, már már csak utómunkálatok folynak.

Egy ideig nem járt a villamos, hatalmas volt a dugó...

A KISKANÁL MEG A HORDÓ

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.11.17.


Sokszor mondtam már, azt sosem lehetett tudni, melyik lesz az a történés, mozzanat, amibe egy diktatúra belebukik. Minél magabiztosabb egy olyan kis felfuvalkodott, mint amilyen a csúti kertiszobor, minél inkább úgy gondolja, neki mindent szabad, annál közelebb jut a véghez, azaz a tendencia világos, de a banánhéj jellegű esemény nem is sejthető.
Most ez a macedón kolléga elég ígéretesnek látszik, de attól tartok, túlságosan is nyilvánvaló a törvénysértés, ilyenek nem szoktak feltűnni, sem Mari néninek, sem az Európai Parlament jórészt iszonyatosan ostoba, a saját félreismert érdekeiket is balgán védő politikusainak.

Azért ennek a balkáni szökött csirkefogónak a "befogadása" némi tűnődésre késztetett. Hogy ezt a nemzetközi méreteket öltő köztörvényes bűnözést meddig lehet csinálni. Mint tudjuk, a történelemről jónéhány alapigazság forog a tudatunkban, ezek közül az egyik úgy hangzik, hogy a megtörtént tragédiák után már nem érdemes intézkedni, mert a történelem sosem ismétli magát, a másik meg úgy, hogy a történelem mindig ismétli önmagát. Lehet választani. Én most az utóbbit ajánlanám, nem számoltam utána, hányadszor - ismét emlékeztetek Chamberlainre. Akiről annak idején úgy véltem, nála butább politikus nem elképzelhető, most meg ott ülnek Strasbourgban százával. Nem lehetne szólni nekik, hogy a Magyarország nevű Putyinbirodalom már túl van azon, miszerint fenyegetné az Európai Uniót, már elkezdte szétrohasztani?
Nem mintha bármi hozadéka lehetne a múlt figuráival való összevetésnek, de azért kerestem az emlékezetemben ehhez a mi jelenünket mérgező gazemberhez bármennyire is hasonlítható pitiáner és primitív alkatú (a "lelki" előtagot szándékosan mellőzöm) elöljárót, légyen az egyházi vagy világi állású, végülis bőséges a merítés, egy-két kivételtől eltekintve a mi históriánk ezeknek a sorából tevődik ki.
A három legkártékonyabb figura akármekkora gonosztevő volt is, más formátumot jelentett (azt mégsem mondhatom, hogy minőséget). Azért az István névre keresztelt Vajk súlya nem említhető egy napon ezzel a mi kis trógerunkkal, a szent király mégis csak lerakta a megingathatatlan szilárdságú alapokat ahhoz, hogy ez a nép szerencsétlenebb és szánalmasabb legyen az összes többinél itt a földrajzilag meghatározott Európában. Az olyan történelemszakértők, akik már két könyvet is elolvastak, fölényesen megjegyzik, midőn István sorozatgyilkosságairól esik szó, hogy az egy más kor volt, más volt az emberélet értéke. Nem volt más. Tetszik látni, pontot tettem a mondat végére, nem kiabálok, türelmesen és csöndesen közlöm, nem volt más az emberélet értéke. Csak egyes brigantik (jó, rengetegen voltak) úgy vélték, ők gyilkolhatnak rakásra, mert nincs aki megbüntesse őket, és úgy is volt - nem is büntette meg őket senki. Az István nevűt egyenesen istenként imádja egy egész nemzet, igaz, ennek az értéke olyan is, amilyen például a "szent jobb" elnevezésű végtag fetisiszta, a barbárság legalját hihetetlenül gusztustalanul jelentő imádat... tényleg, még sosem kérdeztem, belegondoltak már, mit hordoznak körbe a XXI. században egy magát európainak hirdető országban? Egy ember levágott végtagját, amitől jobb érzésű kóbor ebek is behúzott farokkal oldalognának el, azt most hagyjuk, mekkora a valószínűsége annak, hogy ez valóban a mi szentünk alkarja-e, mindegy, ez ügyben valóban elegendő a hit ereje, akkor sem volna kevésbé undorító, ha bizonyosan első királyunk testéről metszették volna le...

VÉGE AZ UDVARLÁSNAK, ELKEZDETT MEGSZORÍTANI A KORMÁNY

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2018.11.17.


Hat éves rekordot döntött az infláció, miközben a magyar gazdaság nem erősödött meg - Petschnig Mária Zita gyorselemzése.

A magyar gazdaság növekedési üteme (idén 4,5 százaléka) nem tartható fenn, bármit is mondjon a Pénzügyminisztérium, magyarázta Petschnig Mária Zita a Millenium Intézet podcastjában.

Hiába jósol négy százalék fölötti gazdaságbővülést a tárca, már a Matolcsy György vezette jegybank is ennél kisebb növekedéssel kalkulál. Az ok egyszerű: apadnak az uniós támogatások, továbbá nem lehet büntetlenül fellazítani a pénzügypolitikát, indokol a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa.

A fegyelem persze jövőre még nem áll teljesen helyre, hiszen lesznek választások, de már nincs olyan heves udvarlás (értsd: pénzosztás a választói csoportoknak). Ezt bizonyítja, hogy a Pénzügyminisztérium megszorít: visszavette a lakáskasszák támogatását, csökkentette a kifizetett előlegek (különböző pályázatokhoz) mértékét. Az igazi baj, hogy magyar gazdaság potenciális növekedése nem erősödött meg – nem véletlen, hogy az MNB 1,6 százalékkal számol. Ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, átmeneti időszakban (értsd: az előző uniós ciklus pénzei már kifutottak, az új ciklus támogatásai meg még nem érkeztek meg) ennyit tud magától a gazdaság. Ráadásul a növekedést a foglalkoztatás bővülése segítette. Csakhogy ennek vége. Egyrészt már 600-700 ezer magyar dolgozik külföldön – és ők zömmel jól keresők, fiatalok. Másrészt egyre csökken – demográfiai törvényszerűségek okán – a munkaképes réteg. Harmadsorban lényegében semmit nem tett a kabinet a munkanélküliek (és ez esetben a közmunkások is idesorolhatóak) érdemi képzése, átképzése érdekében.

3,8 SZÁZALÉK az infláció, erre hat éve nem volt példa...

ORBÁN VIKTOR MOST OPERAELŐADÁSRA REPÜLHETETT MILÁNÓBA HONVÉDSÉGI REPÜLŐGÉPPEL


MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2018.11.17.


Csütörtökön Orbán Viktor Milánóban járt, ahol a Scala Operaházban nézte meg egy magyar opera ősbemutatóját. Az Átlátszó szerint a Magyar Honvédség egyik repülőgépe szintén csütörtökön Budapestről Milánóba repült. A miniszterelnök, szokásával ellentétben, ezúttal nem osztotta meg a közzel, hogy mivel utazott Olaszországba.

Csütörtök este Kurtág György zeneszerző első operájának ősbemutatója volt a milánói operaházban, Orbán Viktor erre az előadásra ment az olasz városba. Szerinte „a magyarság számára a legfontosabb hely ez alatt a két-három óra alatt Milánó.” Úgy tűnik, olyannyira fontos, hogy a Honvédség egyik gépét, egy Airbus A319-es repülőt is le kellett emiatt foglalni. A 605-ös lajstromjelet viselő gép csak november 16-án, pénteken tért vissza Budapestre.

A gép egyike annak a két repülőnek, melyet év elején mutattak be Kecskeméten, és amiről Simicskó István volt honvédelmi miniszter azt állította, hogy nem kormánygépek. „Ezek a gépek nem kormánygépek. A Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, és a Magyar Honvédség fogja használni őket. Csapatszállító repülőgépeink hadrendjében semmiféle változás nem fog bekövetkezni. A változás mindössze annyi, hogy újabb, modernebb eszközökkel rendelkezik a Magyar Honvédség” – mondta beszédében a miniszter.

Ahogy az Átlátszó is kiemeli, Simicskó szavai ellenére megvétele óta Orbán Viktor a 605-ös gépet már többször is használta: Izraelbe, Montenegróba, Moszkvába és Salzburgba utazott vele a miniszterelnök. Izraelbe érkezéséről Orbán még videót is posztolt, amin egyértelműen látszik a gépen a „Hungarian Air Force” felirat...

ORBÁN MACEDÓN CSAPDÁJA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ARA-KOVÁCS ATTILA
2018.11.17.Orbán nyilvánvalóan tudja: Nikola Gruevszki aktuális sorsában saját jövője van megírva, jobb, ha nem erőlteti tehát a párhuzamokat, s nem megy a – rá és családjára – oly veszélyes következmények elébe. Komoly kényszerpályákon száguldozik, s láthatóan igazán alkalmas kiutat egyik lehetőség sem tartogat számára.

Azok a politikai – de nem csak politikai jellegű – kényszerpályák, amelyekbe Orbán Viktor manőverezte magát 2010 után, most kezdik majd igazán megnehezíteni a magyar kormány és a fideszes politikai „elit” életét. Csak egy közülük a napokban kipattant Nikola Gruevszki-ügy. Ez is roppant kockázatokat rejt magában, de egyelőre nem lehet megmondani, mi lesz az az esemény, ami a jelenlegi kaotikus, elvtelen és csak rögtönzésekre épülő Orbán-féle kormányzást végképp ellehetetleníti majd.

A miniszterelnök előtt három lehetőség van, amikkel a Gruevszki-ügyre reagálhat. Márpedig így vagy úgy reagálnia kell, mert annak is meglesz a súlyos ára, ha semmit sem tesz. Valóban, ez az egyes számú opció: Megtűrni Gruevszkit Magyarországon, és a teljes média és diplomáciai hangerőt maximumra állítva azt kommunikálni, hogy Macedóniában politikai leszámolás történt, Gruevszki pedig okkal kérheti a magyar hatóságokat, hogy neki menedéket adjanak. És ezt humanitárius okokból a magyar kormány nem tagadhatja meg...

ATLASZ A KATEDRÁN -

MAGYAR HANG
Szerző:  B. MOLNÁR LÁSZLÓ
2018.11.17. 


Eljött az idő végérvényesen, amikor kimondhatjuk, vétkesek közt cinkos, aki néma. Igen, vétkes az is, aki némán tűri azt, amit immár évek óta művel a kormányzat a magyar oktatással, a pedagógusok társadalmával. Az iskolák elveszítették önállóságukat, és az állam a tankerületi központok számára sem biztosítja a megfelelő forrásokat. Helyi szinten sem valósult meg együttműködés az önkormányzat és a fenntartó között, a pedagógusok leterheltsége pedig lehetetlenné teszi a munkát. Nincs a világon még egy olyan ország, ahol a diákoknak és a tanároknak ekkora és teljesíthetetlen terhelésben lenne részük, mint nálunk.

Ez a kormányzat próbálta már a gondokat megoldani óraszámcsökkentéssel, meg -növeléssel, látta már a jövőt a pedagóguslétszám emelésében vagy csökkentésében. Sőt, volt olyan elképzelésük is, hogy kizárólag a tanév meghosszabbítása vagy az iskolai szünetek számának növelése-, esetleg csökkentése lehet az igazi gyógyír, de kísérleteztek már a tankötelezettség korhatárának csökkentésével, forráskivonással, illetve a bérek emelésével, a pedagóguséletpálya-modell bevezetésével is. Csak eggyel nem: a gondok szakmai megoldásával.

Elöregedett a szakma, és ha a következő tíz esztendőben valóban nyugdíjba megy negyvenezer pedagógus, óriási lehet a baj. A már most elképesztő méreteket öltő pedagógushiány hosszú folyamat eredménye, és a kedvezőtlen bérviszonyok mellett a megbecsültség hiánya és a rossz munkakörülmények is közrejátszanak benne. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a pedagógus-életpályamodell nem vált be, ugyanis rengeteg pluszmunkát, feszültséget, fáradságot hozott magával – ami finoman szólva nem kedvez az oktatás színvonalának. Majd lassan a nagy dérrel-dúrral bejelentett bérfejlesztés is megfeneklett: 2015-ben például kikerült a törvényből az a biztosíték, hogy a pedagógusbéreket a mindenkori minimálbérhez kötik...

LAKNI MÉG VAN MIBŐL, ENNI MÁR NINCS


ABCÚG BLOG
Szerző: LESTYÁNSZKY ÁDÁM
2018.11.16.


Akkor is ki lehet venni belőle az ételt, amikor senki sem látja, így azok is élnek a civilek által működtetett ételdobozzal, akik amúgy szégyellnének sorban állni egy ételosztáson. Legtöbbjük a lakhatását még tudja finanszírozni, ennivalóra azonban már nem mindig jut pénz. Lestyánszky Ádám és Pivarnyik Balázs videója.

ITT NÉZHETŐ MEG

HÁROMSZÁZ MILLIÁRDNYI MÉSZÁROS VAGYON VÁLT LÁTHATÓVÁ

G7
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2018.11.17.


Lezárult az a még februárban bejelentett tőzsdei tranzakció, amely keretében Mészáros Lőrinc legfontosabb vállalkozásait (részben) a szintén hozzá köthető Opus Nyrt. részvényeire cserélte. Az ügyletnek a tőkepiaci hatása is jelentős, hiszen így a jövőben tőzsdei kisbefektetők is részesülhetnek az állami megrendelésekkel kitömött cégek sikeréből, még ha a haszon nagy része továbbra is Mészáros Lőrincet gazdagítja majd. (Feltéve, hogy a jövőben is ilyen sikeresek lesznek ezek a cégek.)

Van azonban emellett még egy fontos következménye ennek az átszervezésnek. A tranzakció során ugyanis olyan vállalatokat is felértékeltettek egy nagy tanácsadócéggel, amelyek értékét korábban csak nagyságrendileg lehetett megbecsülni. Ezzel a Mészáros-birodalom újabb elemei váltak forintban is kifejezhetővé.

Legutóbb májusban írtunk Mészáros Lőrinc és családja vagyonáról, amikor a korábbi felcsúti polgármester bejelentette, hogy ő (és felesége) a Konzum PE Magántőkealap kizárólagos tulajdonosa. Ezzel csendben elismerte, hogy dollármilliárdos. Akkor csak a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégekben meglévő részesedéseinek értékét tudtuk összesíteni, ám az is 280-300 milliárd forintra rúgott.

Azóta néhány tranzakció, de főleg a részvények árának esése miatt sokat apadt a tőzsdei Mészáros-vagyon. Az év elejéhez képest különösen az Opus szerepelt rosszul. (Az alábbi ábrán a két nagy Mészáros-cég együttes tőzsdei kapitalizációja látható – tehát hogy a részvények ára alapján a piac mennyire értékeli a két céget. A helyzet hamarosan egyszerűsödni fog, mivel a két cég a közeljövőben egyesülni fog.)..
.

ITT OLVASHATÓ

SZÉGYEN ÉS HATÁRÁTKELÉS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.11.17.


A szégyen és a félelem furcsa dolog, sokszor olyan helyzetekben jön elő az emberből, amikor semmilyen oka nincs rá. Akadnak, akik folyamatosan attól félnek, hogy kiderül, nem elég jók abban, amit csinálnak – minden ok nélkül. Hogyan kapcsolódik mindez a határátkeléshez? Rögtön kiderül!

Van-e bármilyen kapcsolat a külföldön élés és azon kellemetlen érzés között, amit szégyennek nevezünk? A kérdés nem nekem jutott az eszembe (mi több: eszembe sem jutott volna), hanem egy spanyol szakembernek, aki sokat foglalkozik határátkelők lelki problémáival.

Celia Arroyo gyakorló pszichoterapeutaként mindig is érdeklődött a téma iránt és ez az érdeklődése csak fokozódott, amikor határátkelőkkel kezdett foglalkozni, mert azt vette észre, hogy a téma egyre gyakrabban jelent meg a páciensekkel folytatott beszélgetéseiben.

Aztán feltette magának a kérdést: van-e valamilyen összefüggés a kivándorlás folyamata során tapasztaltak és a szégyenérzet aktivizálódása között? A szégyen közeli kapcsolatban áll olyan érzésekkel, mint a bizonytalanság vagy az alacsony önbecsülés, amivel időnként mindannyian szembenézünk és persze nagyrészt megtanuljuk kezelni.

Hatalmas teljesítmények és mégis…


A szégyennek persze sok típusa van, ami mindegyikben közös az az, hogy olyan érzésről beszélünk, amitől alkalmatlannak, másoknál kevesebbnek érezzük magunkat, vagy úgy érezzük, nem érdemeljük meg, hogy jó dolgok történjenek velünk.

„Olyan emberekkel dolgozom, akik számomra elképzelhetetlenül komoly dolgokat értek el: külföldön élnek és dolgoznak, doktori disszertációkat írnak más nyelven, hatalmas multinacionális vállalatoknál vezetnek csapatokat… mégis sokszor azzal a félelemmel élnek, hogy egyszer valaki rájön, hogy voltaképpen alkalmatlanok arra, amit csinálnak, esetleg az elvártnál kevésbé bátrak vagy intelligensek” – írta cikkében Celia Arroyo.

Ezek az emberek attól félnek, hogy egyszer valaki rájön, hogy voltaképpen kamu az egész, érdemtelenek a sikereik - miközben a teljesítmény, amit letesznek az asztalra, valódi.

A gyerekkorban ered

Nyilván mindenki találkozik az élete során a szégyenérzettel. „A szégyen a kis hang, ami azt suttogja neked, hogy valami nem stimmel veled. Különbözik a félelemtől és a bűntudattól, bár a három érzés gyakran együtt jár” – fogalmazott a pszichoterapeuta.

A szégyenérzet a kora gyermekkorból eredeztethető, amikor úgy érezzük, a szüleink nem értékelnek eléggé. Nem kell nagy dolgokra, megszégyenülésekre gondolni, elég pár apró jelzés arról, hogy nem tartanak elég okosnak, jónak, szépnek… És akkor mondjuk az iskolai zaklatásról még nem is beszéltünk.

Mindegy, nem akarom ebbe az irányba elvinni a posztot, de ennyit azért érdemes volt leírni, mert kapcsolódik a külföldi élethez és munkához.

Kijavított nyelvhelyesség és kiejtés

Celia Arroyo felhoz egy esetet, amikor az egyik páciense komolyan fontolóra vette a felmondását, mert úgy érezte, képtelen megfelelni a munkájának és az azzal járó felelősségnek.

Külföldön dolgozott, ahol nem az anyanyelvén kellett jelentéseket írni, összehangolni a kollégák munkáját, akik ugyan szakmailag nem voltak olyan képzettek, mint ő, de állandóan kijavítottak a nyelvi hibáit és a kiejtését.

Amikor kicsit a dolog mélyére néztek, előjöttek még diákkorban szerzett rossz tapasztalatok és a család által elvárt tökéletesség...

TRUMP RETTEG A FÜGGETLEN ÜGYÉSZTŐL, VÁDEMELÉS JÖHET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.11.16.


Trump hisztérikus Twitter üzenetekben támadta meg a Mueller különlege ügyész által az orosz beavatkozás ügyében vezetett nyomozást. Trump ideges, retteg a közeledő pillanatttól, amikor válaszolnia kell a különleges ügyész kérdéseire, amelyekrő Giuliani volt New York-i főpolgármester, Trump egyik ügyvédje azt mondta, számos csapdát tartogat. Michael Cohen, Trump volt személyi ügyvdéje, aki vádalkut kötött és Trumpra vallott, találkozik a héten Mueller különleges ügyésszel, és Trump fia, Donald Jr. is Megjelenik Mueller előtt.

Trump hisztérikus és dühödt reakciója arra utal, hogy Donald Jr. sem áll messze a vádemeléstől, és Cohen is súlyos információkat adhat át. A nyomozás a félidős választások után láthatóan felgyorsult, mert Trump leváltotta az igazságügyi miniszterét, és egy olyan embert nevezett ki, aki nem is rejtegeti, hogy a nyomozás megszüntetése a legfőbb feladata. Trump óvodás gyerekek színvonalán toporzékolt több Twitter bejegyzésben a különleges ügyész nyomozásával szemben, amit a “nemzet szégyenének nevezett”, állítása szerint megfenyegetik a tanúkat, hogy azt mondják, amit hallani akarnak, egy szeméthalmaz az egész, eddig nem találtak semmit, és szokott tárgyilagossával azt állította, ez Amerika történetének legnagyobb boszorkányüldözése.

Trump őrjöngése jó jel, azt jelenti, hogy van mitől félnie, a nyomozás jú úton halad. Azonban nem biztos, hogy az egyre inkább bevállalós Trump, aki kitiltotta a CNN-t a Fehér Házból, választási csalással gyanúsította meg minden alap nélkül a demokratákat, amellyel az amerikaiak demokratikus intézményekbe vetett bizalmát rendítheti meg, nyíltan fasiszta hangot üt meg, elrendelheti egyik napról a másikra Mueller különleges ügyész menesztését és a nyomozás bezárását. Ezt azonban nem teheti meg olyan következményekkel, mint a szabad és független sajtó korlátozását, bár a CNN bírósághoz fordult, és a pert minden bizonnyal meg is nyeri. Amerika még nem Magyarorszáf. Fasiszta elnöke van, de alkotmányos rendszere. Ez egy “hibrid” rendszer, Magyarország nem az. Magyarország tisztán fasiszta állam...

PETŐ IVÁN: DRÁMAINAK LÁTOM A JÖVŐT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2018.11.17.


A leginkább kézben tartott diktatúrák is kipukkannak valahogy. Addig is folyton jelezni kell, hogy nem tetszik, ami az országban zajlik – mondja Pető Iván, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) volt elnöke.

Gyertyát gyújtott? Megivott egy pohár bort? Egyáltalán eszébe jutott, hogy a már megszűnt SZDSZ, amelynek alapítója és meghatározó politikusa volt, harminc évvel ezelőtt jött létre? 
Magamtól nem szoktam minden év november 13-án megemlékezni az SZDSZ alapításáról, de a kerek évforduló alkalmából most meghívást kaptam egy összejövetelre. A bulinegyed egyik szórakozóhelyén találkoztunk, az alapítók közül Kis János, Magyar Bálint, Mécs Imre, Kőszeg Ferenc, Haraszti Miklós, Horváth Aladár és sokan mások, elég sokan vidékiek is megjelentek.

Búsongtak? Szidták a rendszert?
Kellemes találkozás volt régi ismerősökkel, a mostani állapotokról kevés szó esett. Nem volt szervezett ünnepi rítus, Kis János, az SZDSZ első elnöke mondott néhány mondatot. Annak külön örültem, hogy a párt egykori alkalmazottai közül is sokan eljöttek. Ami nekünk a hősi múlt volt, nekik a munkahelyük. Mégis, úgy látszik, jó szívvel gondolnak az SZDSZ-re, ránk.

Ön két évtizedig volt parlamenti képviselő. Mit érez, amikor a Kossuth téren sétál?
Nem fáj a szívem. Jó előre eldöntöttem, hogy 2010-ben befejezem a képviselőséget. Akkor is így tettem volna, ha máshogyan alakul az SZDSZ története. Húsz év bőven elég volt. Kifejezetten jó érzés, hogy már nem odabent ülök. Kínos lenne eljátszani a biodíszlet szerepét a kormánnyal szemben. Ez nem az ellenzéki politikusok hibája, hanem a helyzet következménye. Emlékszem, már az is kellemetlen volt, amikor a MIÉP bekerült a parlamentbe. Nem nagyon tudtuk, mit kezdjünk a vállalhatatlan szövegeikkel. Az se jó, ha szó nélkül hagyjuk, de az se, ha mindenre ugrunk. Pedig a MIÉP-nek távolról sem volt akkora támogatottsága, mint a Jobbiknak, pláne a Fidesznek.

Törvényszerű volt az SZDSZ eltűnése?

A hasonló szerveződések hasonló sorsra jutottak az összes volt szocialista országban. A demokratikus ellenzékből kinőtt pártok mindenhol fölszámolódtak. Ennyiben akár igen lehetne a válasz. Nem akarom azonban ezzel felmenteni magunkat a tévedéseink és baklövéseink alól. Egészében mégis azt hiszem, hogy az SZDSZ eltűnése is szükségszerű volt. Az értelmiségi, morális alapon politizálni kezdő emberek eleve másfajta attitűddel érkeztek a hivatásos politikusságba, mint azok, akik szerint a hatalmat szeretni és mindenáron akarni kell.

Demokratikus ellenzékiként melyik korszakot tartja nyomasztóbbnak: a késő kádárizmus hanyatló diktatúráját, vagy a mai lebomló jogállamot?
Erre elég egyértelmű a válaszom. A kádári diktatúrának ugyan nem láttuk a végét, de azt jól érzékeltük, hogy folyamatosan gyöngül és forgácsolódik. Megélhetőbb világ volt, mint egy kiépülő autokratikus rendszer, amely cseppet sem úgy néz ki, mintha gyöngülne. Annak idején a szabadságjogokból egyre többet sikerült kivívni, most pont az ellenkezője történik. Ráadásul a Kádár-korszak politikai berendezkedéséhez nem volt semmi közöm, a rendszer ellenzékéhez tartoztam. A mai kormányra viszont nem tudok máshogyan tekinteni, mint egy olyan képződményre, ami 1989-ből nőtt ki. Márpedig a rendszerváltásnak én is részese és alakítója voltam.

Mekkora felelőssége van az SZDSZ-nek – és személy szerint önnek – abban, hogy a Fidesz rátenyerelhetett az országra? 
Az SZDSZ volt az a párt – egyébként pont az akkori Fidesz mellett –, amely leginkább azonosult a rendszerváltással. A piacgazdaság szociálisan kontrollált formáját szerettük volna megteremteni (ennek ellenére ránk sütötték a „neoliberális” bélyeget), parlamenti demokráciát akartunk. Ha valaki akkor azt mondja, hogy egyszer majd nyugatellenes propagandával komoly politikai sikereket lehet elérni Magyarországon, mindenki körberöhögte volna. Aztán kiderült, hogy a magyar társadalom jóval kisebb fogékonyságot mutat a nyugati típusú demokrácia iránt, mint azt korábban hittük...

RENDKÍVÜLI ÜLÉST HÍVOTT ÖSSZE AZ EURÓPAI NÉPPÁRT VEZETŐSÉGE A GRUEVSZKI-ÜGY MIATT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.11.17.


Rendkívüli ülésre összehívják a Gruevszki-ügy miatt az Európai Néppárt elnökségét – jeleztette be az ATV Egyenes beszéd című műsorában Molnár Csaba. A Demokratikus Koalíciója (DK) EP-képviselője szerint azért ül össze a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád vezetése, mert „van egy olyan renitens közöttük, megint Orbán Viktor, aki nem hajlandó elkötelezni magát az európai értékek mellett”.

Az ellenzéki politikus arról is beszámolt a műsorban, hogy a héten, Strasbourgban szinte csak emiatt az ügy miatt állították meg azok, akik a magyar helyzettel kapcsolatban érdeklődtek. Molnár szerint a teljes európai közvélemény számára világossá válhatott, hogy a magyar miniszterelnök ugyanazt próbálja tenni, mint Vlagyimir Putyin, aki sok balkáni vezetővel jóban lett, és megígérte nekik, ha bajba kerülnek, majd mehetnek hozzá Oroszországba, így például Macedóniából is vannak ott egykori politikusok.

Molnár Csaba szerint azonban a konzervatív uniós pártcsaládban most betelt a pohár, amiért Orbán Putyint próbálja utánozni macedón kollégája befogadásával.

A DK politikusa úgy véli, ha nem lenne ez az egész történet „mélységesen lelombozó és egész Magyarországra nézve szégyent borító, nevetni lehetne rajta”, mivel szerinte a magyar kormány James Bond-filmekbe illő akciók próbált végrehajtani, csak közben folyamatosan lebuktak. Elmondta, miközben egyik diplomata adta a másik kezére a menekülő volt macedón miniszterelnököt, aki előtte még a bankszámláit is kiürítette hazájában, az albán és macedón sajtó az egész összeesküvést 24 óra alatt leleplezte. Molnár szerint „ez körülbelül a szittya Moszad-színvonal”.

Nikola Gruevszki, a vesztegetésért két év börtönre ítélt macedón exkormányfő a napokban saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy Magyarországon tartózkodik. A legújabb fejlemények fényében tehette mindezt azért, mert a nemzetközi sajtó leleplezte a magyar kormány különböző szintű vezetőivel, de elsősorban Orbán Viktor kormányfővel szőtt szökési terveit...

ORBÁN VIKTOR KORMÁNYA EGY BŰNÖZŐT CSEMPÉSZETT ÁT A "HERMETIKUSAN LEZÁRT" HATÁRON - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.11.17. 


- Orbánnak kemény kérdésekre kell felelnie, hiszen egyértelmű, hogy magyar diplomaták jogsértő módon Tiranától a magyar déli határig segítették Gruevszki szökését, de lehet, hogy a magyar kormányfő mégis megússza, mivel az ugyan példátlan, amit a magyar kormány művelt, csak éppen az EU-nak jelenleg sokkal nagyobb gondokat kell(ene) megoldania;

- Orbán Viktor belülről veri szét az uniót, miközben egyre tollasodik, az ő példája mutatja, hogy egzisztenciális válságban van az EU;
- Orbánnak igen kemény kérdésekre kell válaszolnia, mivel magyar diplomaták minden kétséget kizáróan törvénytelenül segítették Gruevszki szökését, de lehet, hogy megússza, mert az EU-nak jelenleg kisebb gondja is nagyobb annál, semmint hogy az újabb magyar jogsértéssel foglalkozzon • A demokráciát akkor sem könnyű helyreállítani, ha netán sikerül kipaterolni az autokrata vezetőt, mert az általában addigra módszeresen szétveri a korábbi rendet, lerombolja a bizalmat, és aknákat hagy hátra, hogy mielőbb visszatérhessen.

Deutsche Welle

A független magyar nyilvánosság meg van döbbenve, mert a kormány nyilvánvalóan illegálisan hozta Budapestre a korábbi macedón miniszterelnököt, a hatóságok ugyanakkor nyugtatgatják a kedélyeket. De egyre erősebb a gyanú, hogy a hatalom embercsempészethez és törvénytelen beutazáshoz nyújtott segítséget. Ily módon pedig elképzelhető, hogy megszegte a hatályos jogszabályokat, a menedékjogot, de még az alaptörvényt is.

A montenegrói rendőrség azt közölte a német rádióval, hogy Gruevszki vasárnap lépett az ország területére, vele volt Tiranából két magyar diplomata: Kulcsár Antal és Várfalvai Csaba. Podgoricában autót váltott, és onnan kezdve az ottani magyar nagykövetség két munkatársa: Császár Zoltán és Félegyházi Csaba kísérte. Szerb részről még nem hozták nyilvánosságra, hol és miként jutott be a politikus az országba, illetve hagyta el azt Magyarország felé. Kovács Zoltán mindenesetre nem kívánt megjegyzést fűzni a montenegrói rendőrség adataihoz. Orbánt ugyanakkor nem érdeklik a hazai sajtóbírálatok.

FT

1. Magyarország reflektorfénybe került, mert egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy segített a jogerősen elítélt volt macedón kormányfőnek, hogy az eljusson a Balkánról Budapestre és ott menedéket kérjen. Az albán rendőrség azt közölte, hogy a politikus a tiranai magyar nagykövetség autóján lépte át Montenegró felé a határt. Ezt a montenegrói hatóságok is megerősítették, hozzátéve, hogy a kíséretében lévő két magyar diplomata útlevéllel igazolta magát, majd Gruevszki kb. három óra múlva már Szerbiában volt, akkor azonban már két másik magyar diplomata társaságában, akiket a követként és konzulként azonosítottak be. A leleplezés miatt a harcias Orbánnak újabb baja lehet Brüsszellel, hiszen nyilvánvaló, hogy segédkezet nyújtott a korábbi macedón miniszterelnöknek. A magyar Külügyminisztérium nem válaszolt arra a kérésre, hogy kommentálja a fejleményeket.

Krekó Péter úgy értékelte, hogy az utóbbi években nem érte ekkora csapás Magyarország nemzetközi tekintélyét, hiszen az Orbán-kormány felkarolt egy elítélt bűnözőt, aki ellenzi az ország Nato-szövetségeseinek stratégiai célját, a névvita rendezését Görögországgal. Egyébként ahhoz, hogy beléphessen Magyarországra, útlevélre volt szüksége.

2. Újabb Orbán-problémája van az uniónak, mivel a miniszterelnöknek válaszolnia kell arra, miként érkezett Magyarországra korábbi macedón kollégája, miközben nincs a magyarnál keményebb menedékpolitika a földrészen. Brüsszel sok energiát áldozott már, hogy megoldja a politikai válságot Macedóniában, illetve hogy világra segítse a megállapodást Athénnal, és így végre megnyíljon az út Szkopje számára az EU és a Nato felé. Ha a magyar politikus befogadja Gruevszkit, az még jobban kiélezi a viszonyt az EU-val. De lehet, hogy egyetlen európai vezetőnek sem lesz kapacitása foglalkozni vele, hiszen ott van a Brexit, az olasz költségvetési csata, a német vezetés sok baja, valamint Orbán bonyolult helye az EPP-ben...

Guardian

Egyre nagyobb a rejtély Gruevszki szökésének módja körül, miközben az a vád Magyarország ellen, hogy hazudott, amikor azt állította, hogy nem segített a politikusnak elkerülni a börtönt. A volt miniszterelnök szoros kapcsolatot ápolt Orbánnak, nézeteik keményen nacionalisták. E jó viszony erősségét bizonyítja, hogy a magyar kormány bejelentette: biztonsági megfontolásokból engedélyezte, hogy az érintett a menedékkérelmet Budapesten nyújtsa be. Macedónia viszont előterjesztette a hivatalos kiadatási kérelmet. Egy beavatott forrás azt mondta a lapnak, hogy Gruevszkit hírek szerint éjjel-nappal szemmel tartották a hatóságok, de kerülte a nyilvánosságot, még a lakása környékén sem lehetett látni. Szkopjéban az a hír járja, hogy a hatalom futni hagyta, cserében a politikus pártja jóváhagyja, hogy az ország új neve Észak-Macedónia legyen...

DRÁGA NEKÜNK NAGYURUNK EGÉSZSÉGE

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.11.17.


Vannak dolgok, melyeket nem nagyon vagyok képes megérteni, úgy látszik ez a hardware, amit itt a fejemben hordok, ezekhez kevés, de az is lehet, hogy a software elavult, legyen bár az agyam bármennyire soft.
Pedig hányszor ütögettem meg a kobakom büszkén, mondván, hogy van itt egy arzenál, vénségemre kiderült, hogy nem csak a deriválás és a női gondolkodás marad örök rejtély számomra.
Jó, tudom, igaza van Mária kérem, nincs női és férfi gondolkodásmód, gender-szak sincs, csak nyugodjon meg kérem és vakargassa tovább bátran a tökeit!
Szóval kiderült, hogy a tömegek lélektana is megfejthetetlen számomra, de persze nem adom fel, és ehhez Lánglelkű Vezérünk ad számomra fogódzót.
Persze először meg kell fogalmazni a problémát, mit is nem értek?
Hát van egynéhány dolog.

Itt van például elsőként mindjárt Miniszterelnök Urunk személye.
Nagyurunk - mint ezt már szakemberek is megállapították - komoly mentális kihívásokkal küzd.
Nem sültbolond ő, sőt, meglehetősen okos is, amikor a sok ostobát ráveszi arra, hogy fonják meg a nemzet számára azt a kötelet, melyen aztán maguk is lengedezni fognak, és kössenek erre a kötélre kisebb hurkokat, hogy legyen helye unokáik buksi kis fejének is.
Igaz, a kötél háromfonatú, piros, fehér és zöld pászmákból áll, de ez csak addig érdekes, míg rajta nem lengedezik a delikvens, utána ennek jelentősége azért már némileg csökken.
A Nemzet Esze vélhetőleg antiszociális személyiségzavarban szenved, ami egy pszichiátriai betegség, vélhetőleg genetikai háttérrel, a betegségek nemzetközi osztályozása is ismeri, F6020 a BNO kódja.
Nem lehet rá alkalmazni azt, amit Shakespeare III. Richárdnál kegyetlensége kiváltó okának vélt: "Úgy döntöttem, hogy gazember leszek!" - ez nem elhatározás kérdése, hanem a betegség tünete.
Erre az emberre egy házinyulat se szabadna rábízni, mégis büszkén masírozva vezeti a nemzetet a megsemmisülés felé.
Ez idáig rendben is lenne, a nemzet boldogan röhigcsél azon, hogy a grazi klinikán ő az Egyeske, csak az a baj, hogy ez a dolog nem ilyen nevetséges.
Amit nem értek az az, hogy ameddig egy autóbusz vezetőjének egészségi állapotát rendszeresen vizsgálni kell, addig annak az állapota, aki mögött képletesen szólva tízmillióan ülünk, közömbös a népnek, közömbös a pártoknak, egyházaknak, majdnem mindenkinek.
Már régen népszavazást kellett volna kezdeményezni azért, hogy az ország vezetői - képviselővel bezárólag - kinevezésük vagy megválasztásuk előtt essenek át orvosi vizsgálatokon, és csak a testileg-lelkileg arra képes és alkalmas emberek vezethessék az országot...

AZ EGYES SZÁMÚ MENEKÜLT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.11.17.


– Fogja, Béla – mondta Erős tizedes a recsegő magaslesen a kollégájának – azt a csípőfogót. Vágunk egy kis lukat a határőrizeti célú ideiglenes kerítésen, magyarul gyorstelepítésű gyorsakadályon, még egyszerűbben gyodán, szóval ezen a szaron ott lent, mert vendégünk jön.

– Nekünk? – értetlenkedett Béla – Utoljára azt az óvodás csoportot láttam, még az enszesek se jöhettek ide. – szúrt oda kicsit, de tényleg csak egy csöppet.

– Ne pofázzon, másszon. Nem hozzánk jön, csak be kell engedni. – magyarázott Erős tizedes.

– Akkor meg ki a rossebhez jön? – értetlenkedett Béla, s amikor a tizedes csak intett egyet felfelé a fejével válaszul, teljesen elcsodálkozott, és nagy gonoszan kérdezte.

– A jóistenhez? – tette fel a képtelenséget, vihogott, de nem tudta zavarba hozni a tizedest, aki csak kitartóan mutogatott a fejével felfelé.

– Még nála is feljebb? – csodálkozott már el Béla, és igenlő bólintást kapott, amire érthetetlen okból kifolyólag úgy elkezdett káromkodni, ahogyan csak az anyósától hallotta, ha nem lett kellően szalagos a fánk.

– Most meg mi baja? Ő nem fogadhat vendéget? – így mondta, ki sem merte ejteni a nevet, csak utalgatott, mint hajdan az elvakultak Jehovára.

– Egy hónapja ülök azon a szaron. Lefagy a tököm, az asszony elhagyott, rohad a lábam, de egy kibaszott embert nem láttam errefelé, se ki, se be. Még a madarak is elkerülnek minket, most meg lukat vágjak, mert így jön hozzá – és fölfelé intett – valaki? Így?

– Konspiráció van. – felelte a tizedes – Minden kilométeren vágnak egy lukat a kollégák, senki nem tudja, melyiken érkezik az egyes számú menekült.

– Milyen egyes számú menekült? Mi ez a baromság? – akadt ki Béla teljesen.

– Így írták a napiparancsban, de nem tudom biztosan, sifrírozva volt. – védekezett a tizedes.

– És még mi a szart sifríroztak? – akadt ki Béla már teljesen.

– Hogy bolgárul fog beszélni, arról ismerjük meg. – válaszolta a tizedes.

– És honnan az anyám valagából tudom, hogy bolgár, orosz vagy másfajta?
...