2019. december 27., péntek

SZABAD SZEMMEL - SOROS TOVÁBBRA IS CÉLPONT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.12.27.


Yahoo 

Giuliani legújabb támadása azt mutatja, hogy Soros György továbbra is az egyik legfőbb konzervatív célpont marad. A 89 éves üzletember idáig több mint 32 milliárd dollárt fordított liberális ügyek támogatására a személyes vagyonából. Egy jobboldali civil szervezet szerint személyesen ő szabja meg a Nyílt Társadalom Alapítványok költségvetését, amelyből olyan NGO-k részesülnek azután, mint a Társaság a Szabadságjogokért, az Amnesty International és sok más. Ennélfogva jó pár konzervatív háttérben meglapuló cselszövőnek tekinti, egy sor összeesküvés elmélet fűződik hozzá. Még az is elterjedt róla, hogy annak idején az SS tisztje volt – 13 éves korában! Kelet-Európában a rendszerváltás után hatalmas összegeket költött a demokrácia előmozdítására, ezért az antiszemiták szemében ő vette át a Rotschild-család szerepét. Vagyis újabban ő testesíti meg a zsidó ármányt, amely irányítja a világot. A cikk idézi a Rágalom-ellenes Liga állásfoglalását, miszerint Soros emberbaráti tevékenysége évek óta gerjeszti a túlméretezett antiszemita összeesküvés elméleteket, amelyek szerint a zsidók ellenőrzik és manipulálják az országokat, sőt, a globális fejleményeket is. Giulianinak bocsánatot kell érnie, hacsak nem szeretné uszítani a keményvonalas zsidóellenes köröket, illetve a fehér felsőbbrendűség híveit, akik hitelt adnak ennek a szennynek.

A lap fő kommentátora azt írja az épülő Északi Áramlat 2-vel összefüggő német-amerikai ellentétekről, hogy azokban igazából semmi új nincs, a vita évtizedek óta zajlik, legfeljebb most annyi az újdonság, hogy a két ország vezetői már nem nevezik néven a nemzeti érdekeket, sőt azokat kifejezetten mellőzik az érvelés során. A kétoldalú kapcsolatokat nyugodtan lehet szövetségi partnerségként jellemezni, egészen addig, amíg nem a kereskedelmi együttműködés, azon belül az energiaellátás kerül szóba. Azokban azonban most csupán az álnokság jelenik meg új vonásként. Míg a korábbi vezetők, Adenauertől és Kennedytől kezdve, nyíltan megnevezték, hogy országuk mit akar, addig mai utódaik Európa mögé bújnak, amikor a nemzeti érdekekről van szó. Washington valójában cseppfolyósított földgázt szeretne eladni a németeknek. Berlin ugyanakkor igyekszik élvezni az új gázvezetékről kötött exkluzív szerződés minden előnyét, függetlenül attól, milyen aggályaik vannak a többi EU-kormánynak. A német fél szívesen háborodik fel azon, hogy Magyarország és Lengyelország nem a földrész érdekében cselekszik. Hogy ez tényleg így van-e, az most nem számít. Mindenesetre Budapest és Varsó nem néz szembe azzal, hogy külön úton jár. De nagyon is igaza van Bismarcknak, aki egyszer kijelentette: Európa nevét gyakran olyan politikusok veszik a szájukra, akik nem merik egy az egyben előadni saját követeléseiket.

A lap úgy mutatja be Tamás Gáspár Miklóst, mint aki figyelmeztette Európát a posztfasisztákra. A filozófus egykor a rendszerváltás stratégája volt, Orbán Viktor bálványként tisztelte. Ma is ünneplik, de szerény viszonyok közepette él Budapesten. Az elmúlt években időről időre átvett a kézbesítőtől egy-egy díszes borítékot, benne a miniszterelnök legfrissebb beszédének szövegével, a Kancellária szíves ajánlásával. A kormányfő éles bírálójaként felidézi, hogy néhány éve nem ment el, amikor a politikus meghívta egy kávéra. Mégpedig azért, mert Orbán pontosan tudja, hogy mit gondol róla a tudós, így semmi értelme nem lett volna társalogni az ország egyeduralkodójával. Tamás Gáspár Miklós évtizedek óta a közélet kiemelkedő szereplője, aki legendaszámba megy. Még mindig eljár tüntetésekre, és néptribun módjára kapásból beszédeket tart. Publicista, aki talán mindenki másnál inkább megoszt. Lendületesen, kíméletlenül és fáradhatatlanul írja cikkeit Orbán etnonacionalista, reakciós és szélsőjobbos, egy emberre épülő állama ellen. De ugyanilyen kritikus, amikor az ellenzék vagy a független sajtó melléfogásait tűzi tollhegyre. Ám soha nem üt öv alá. Lehet, hogy éppen ezért becsülik nagyra az összes politikai táborban, miközben a közhangulat gyűlölettel teli és mérgezett. Bátornak és megvesztegethetetlennek tartják, aki nem mocskolódik, de ha úgy adódik, még az ellenfelekkel is szolidaritást vállal. Az elhibázott rendszerváltás, illetve a globalizálódás láttán a „Posztfasizmus” című dolgozatában már 2000-ben megfogalmazta, hogy a korszerű, demokratikus társadalmak szakítanak a Felvilágosodás általános érvényű elveivel. Az elsők közt jelezte előre azt ami, Orbán alatt, 2010 után következett be. Ám azt ő sem gondolta, hogy 2011-ben ő is a tisztogatások áldozata lesz. Lapátra tették a Filozófiai Intézettől. Azóta még sötétebben ítéli meg az ország és Európa helyzetét. Szerinte a társadalmak a gyökértelenség, a barbárság és a pusztulás háromszögében mozognak. Ez persze nem teszi feleslegessé az erkölcsileg indokolt tiltakozásokat, de arra kell felkészülni, hogy Putyin, Erdogan vagy Orbán rendszere még évekig, évtizedekig fennmarad. Hogy menesztése után milyen szörnyű anyagi viszonyok közé került, az senkit sem zavart Magyarországon és ez azért sokat elárul a nemzet politikai kultúrájáról. Nyugdíjat csupán tavaly óta kap, az szerény megélhetést biztosít neki. TGM nyilvánosan soha nem panaszkodott a szegénysége miatt. Nem fordult Orbánhoz sem, pedig biztos abban, hogy kérése meghallgatásra talált volna. De mint mondja, miként nézne akkor most a tükörbe, ha bármit kért volna a miniszterelnöktől?

Magyarország is ott van a világ 11 legfejlettebb állama között, amelyekben súlyos gondokat okoz a szervezett bűnözés. A felmérést a Világgazdasági Fórum készíttette szerte a Földön, csaknem 17 ezer üzleti vezető megkérdezésével. Az éllovas Finnország lett, ahol alig tapasztalni a jelenséget, viszont az nagyon is érinti Portugáliát, Franciaországot, Görögországot, az USÁ-t, Nagy-Britanniát, Németországot, de ezek az államok még mindig jobban állnak, mint Magyarország. Rosszabb viszont a helyzet Törökországban, Szlovákiában és Olaszországban, valamint Mexikóban. Magyarország a 80. helyet érdemelte ki a listán, miután az értékelés szerint a maffia uralja a prostitúciót, az autólopásokat, az embercsempészetet, illetve –kereskedelmet, a kábítószerpiacot valamint a cigarettacsempészést. Erről az amerikai Külügyminisztérium szolgáltatta az adatokat. Az Interpol ezt annyival egészítette ki, hogy az ország földrajzi elhelyezkedése, a sok szomszédos állam vonzó a kábítószer- és embercsempészek számára.

MÁRAI SÁNDOR: AJÁNDÉK

KLUBRÁDIÓ
Szerző: MÁRAI SÁNDOR
2019.12.24.


Árva Brigitta szerkesztő egy Márai-írással köszöntötte a Klubrádió közönségét:...

A GAZDAGOK KIVÁLTSÁGA LETT A HITEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VARGA DÓRA
2019.12.27.


Egyre nagyobb összegű lakáshiteleket vesznek fel a háztartások egyre hosszabb időre. A jelzálogkölcsön lényegében a tehetősebbek kiváltságává vált...

...főként a gazdagabb háztartások férnek hozzá a hitelekhez, a szegényebb rétegek egyre inkább kiszorulnak a lehetőségből – olvasható ki a Pénzügyi stabilitási jelentésben közölt számokból. Az idei első fél évben kötött lakáshitel-szerződések felvevőinek kétharmada ugyanis a háztartások legmagasabb jövedelmű 20 százalékából került ki. A legszegényebb ötöd szinte egyáltalán nem élt a lehetőséggel. Ha mégis, akkor feleakkora összegeket igényeltek, mint a leggazdagabbak. A személyi kölcsönök esetében még nagyobb az eltérés: a leggazdagabbak által felvett átlagos hitelösszeg kilencszer nagyobb, mint a legszegényebbeknek folyósított összeg. A hozzáférés eme termékek esetében kevésbé egyenlőtlen, bár a személyihitel-szerződések 40 százalékát így is a leggazdagabb réteggel kötötték a pénzintézetek. A kisebb jövedelemmel rendelkezők részesedése csökkent tavaly óta csökkent...

GYARMATI ANDREA: ÉDESANYÁM SZEDELŐZKÖDIK ERRŐL A VILÁGRÓL

24.HU / POSZT-ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2019.12.24.


Nem adom fel.

Amikor jó, általában könnyű is.

De mit tégy, amikor nehéz? Amikor épp karácsony előtt érzed úgy, hogy rettentően sok a teher a válladon.

Szeretem az ünnepeket. A születésnap, a névnap és minden egyéb ünneplés örömmel tölt el. Lehet készülni, tervezni, vásárolni, csomagolni, kitalálni, kit és mivel lephetek meg.

Szeretek adni, s szeretem mindennek megadni a módját, olykor akár túlzásba esve, a családtagjaimat is zavarba hozva.

Közeleg a karácsony, bőségesen lehet adni, és lehet örülni annak, amit kapok: ajándéknak épp úgy, mint figyelmességnek, szeretetnek, odafigyelésnek. Nekünk, gyermekgyógyászoknak ebből a szempontból is szerencsénk van, mert a rendelőben december elejétől ünnepi a hangulat; lényegében Mikulástól megváltozik minden, a kis betegeim izgatottan mesélik, mit kértek s mit fognak kapni karácsonyra.

Jó megállni, végiggondolni, kit szeretek, kik szeretnek, kiknek fontos, amit teszek, jó érezni a megbecsülést, ami a munkám nyomán fakad.

Voltak békés karácsonyaim, melyek melegére és fényére szívesen emlékszem; amikor sokan álltunk, ültünk a fa és az asztal körül. És akadtak szomorú karácsonyaim is, bár igyekeztem a legtöbbet kihozni azokból a helyzetekből is.

A szüleim tízéves koromban elváltak, ami akkoriban ritkaságszámba ment; csodabogár lettem, hogy, jaj, de rossz lehet neked. És azóta valaki mindig hiányzott a fa mellől.

Némiképp túldramatizálva gyakran éreztem magam úgy, mint a mesebeli kis gyufaárus lány az Andersen-meséből, aki vágyakozik a benti fényre, melegre, de kívül reked, s bár sorra gyújtogatja gyufaszálait, reggelre megfagy.

Manapság viszont tényleg elég kemény a helyzet:édesanyám szedelőzködik erről a világról, így aligha lesz megnyugvás az idei karácsony.Látva szenvedését, legszívesebben kifutnék a világból, mert orvos létemre se vagyok képes segíteni valakin, aki elmondhatatlanul fontos számomra.

Azt írta Popper Péter, aki a barátom volt, s akivel sokat karácsonyoztunk együtt, hogy a halállal nincs baj, nincs miért haragudni rá, ám a haldoklás embertelen, kozmikus botrány.

Bölcs gondolat...

HONNAN LESZ ENNYI PÉNZE AZ ORBÁN-KORMÁNYNAK 2020-BAN?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.12.26.


Látványosan erős 2019-es évet tudhat maga mögött a magyar gazdaság. Ha egyetlen mutatóba kellene ezt sűríteni, akkor a GDP-növekedés lenne az: az eredetileg tervezett 4,1% helyett 4,9% lehet a bővülés üteme. A kormány pedig a 2020-as évre is nagyon bizakodó, a magas bázis ellenére sem fogta vissza növekedési prognózisát. Ha pedig teljesül a kormány növekedési előrejelzése, az kényelmes helyzetbe hozza jövőre a költségvetést is.

Nem adta lejjebb a kormány

A napokban megismerhettük a kormány legfrissebb makrogazdasági prognózisát, vagyis a Pénzügyminisztérium bő fél év után mutatta be várakozásait (legutóbb a 2020-as büdzsé júniusi beterjesztésekor tett le ilyet az asztalra). A dokumentum egyik lényeges üzenete, hogy az idei GDP-növekedés 4,9% lehet, miközben a kormány 2018 nyarán eredetileg 4,1%-os növekedési ütemmel fogadta el a 2019-es költségvetést. Mindezek fényében az is érdekes, hogy a kormány kitart a 2020-ra vonatkozó 4%-os GDP-növekedési előrejelzése mellett.

Ha összevetjük a 2020-as kormányzati prognózist a piacon lévő előrejelzésekkel, akkor meglehetősen ambiciózusnak mondhatjuk. A Portfolio november közepén (az erős harmadik negyedéves növekedési adat megjelenése előtt) végzett felmérésében az elemzők 3,3%-os GDP-bővülést valószínűsítettek jövőre. Hasonlóképp a Nemzetközi Valutaalap is 3,3%-ot vár jövőre a két hónappal ezelőtt megjelent átfogó előrejelzése alapján. Az Európai Bizottság pedig 2,8%-os növekedést jelzett előre november elején a magyar gazdaság 2020-as teljesítményére. A kormány előrejelzéséhez a legközelebb a Magyar Nemzeti Bank várakozása áll. Nemrégiben megjelent inflációs jelentésében ugyanis a jegybank a korábbi 3,3%-ról 3,7%-ra húzta fel előrejelzését.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kormányzati ígéretek szerint 2020 tavaszán érkezik az újabb gazdaságvédelmi akcióterv, valamint a versenyképességjavító reformok is folytatódhatnak, mindezek pedig támogathatják a növekedést...

MAGYAROK KARÁCSONYA BALITÓL KANADÁIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.12.27.


Minden évben karácsonykor küldtök képeket arról, ki hogyan tölti a karácsonyt a világkülönböző pontjain. Idén rengeteg fotó érkezett, így aztán tegnap az Európában élő magyar határátkelők képeit mutattam meg, ma pedig következzen a világ többi része...

A KAPITALIZMUS LOGIKÁJÁT AZ EMBERBEN, NEM A TŐKÉBEN KELL KERESNI

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2019.12.25.


A kapitalizmus bírálói a lehető legritkább esetben indulnak ki a rendszer antropológiai alapjaiból: abból, hogy emberi (alap)szükségleteket elégít ki a korábbi gazdasági rendszereknél nagyobb hatékonysággal, azaz több ember számára nagyobb hasznosságot érve el, mint előtte bármi (folyamatosan növelve az emberiség által elért -- a szükségletek kielégítésében mért -- összhasznosságot). Azaz a kapitalizmusban nem az önálló életre kelt tőke a meghatározó, hanem az, hogy a tőke működése emeli a leghatékonyabban az összhasznosságot, ezért nagyjából mindenkinek érdeke a rendszer üzemeltetése, illetve ha elég nagy számban fordulnának is ellene, nem tudnának helyettesítő logikáról gondoskodni.

A kapitalizmus (= az emberi koordináció tőke alapú mechanizmusa) a ma ismert egyetlen produktív koordinációs mechanizmus embermilliárdok között. Más ilyen mérvű koordinációnak még csak az elméletét se ismerjük. Kézenfekvő módon az kényszerítené versenyre a kapitalizmust, ha az antropológiai megalapozottságú szükségletek (létfenntartási stratégiák, vágyak, félelmek) helyébe az emberi kapcsolatok más fenntartható logikáját lehetne állítani. Erre tesznek régóta kísérletet a vallások. Tudjuk, milyen eredménnyel. A kapitalizmusnak nem lehet komoly vetélytársa a hit, a szeretet és a lemondás a közösségi koordinációban -- éppen az utóbbiak nem kellő antropológiai mélysége miatt. Krisztus megváltani tud (a bűneinktől), betölteni nem; a szeretet parancsolat, nem tény. (Nem kívánom megnyitni az érvelést efelé, de az univerzális szeretetparancsolat nyilvánvalóan isteni perspektívából értelmezhető csak, amelyből az emberek egyformán gyengék, szánandók és védendők. Az emberi szeretet hatóköre jóval korlátozottabb és előzetes invesztíción alapul.)...

ITT A KORMÁNY KARÁCSONYI AJÁNDÉKA: AZ EGÉSZSÉGÜGY ÁTALAKÍTÁSÁRA KÉSZÜL!

PORTFOLIO
Szerző: CSIKI GERGELY
2019.12.25.A karácsonyi ünnepek előtti utolsó munkanapon jelent meg a miniszterelnök által aláírt kormányhatározat: a kabinet az egészségügy finanszírozási rendszerének és ellátási struktúrájának teljes átalakítására készül. A dokumentum feladatokat és határidőket szab meg Kásler Miklós tárcájának. Emellett ez az a határozat, amely rendelkezik a 2019. év végi adósságrendezés részleteiről...

LEHET POLITIKÁT MÁSKÉNT CSINÁLNI - BESZÉLGETÉS GÖNCZ KINGÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: FÓTI TAMÁS
2019.12.19.


Göncz Kingától a politika elvette a gyerekkort, hamar felnőtté vált, bár a környezetből érkező szolidaritás kárpótlás lehetett számára. A pszichiátriai pályát cserélte fel szakpolitikai tárcákra, és visszatekintve úgy tűnhet, az izgalmas újszászi demokráciaműhely – ahol „az egészségügyi dolgozók levették a köpenyüket, és nem hierarchikus viszonyban gyógyítottak” – már megágyazott a rendszerváltás utáni elkötelezett szociálpolitikusnak. Előbb az ifjúsági, családügyi, szociális esélyegyenlőségi tárcáért felelt a Gyurcsány-kormányban, majd külügyminiszter volt 2006–2009 között. Az Európai Parlamentben az állampolgári jogi bizottság alelnöke volt, ma a CEU közpolitikai tanszékének tanára.

Pszichiáterként indult, és a politikában kötött ki – vajon mennyire játszott a pályamódosításban szerepet az a tény, hogy édesapja, Göncz Árpád révén a politika mindig is jelen volt a családban?

– Ott voltam ’56. október 23‑án a Kossuth téren, apám kivitt magával, ami egy nagyon képszerű és nyomatékos közvetlen élmény volt a politikával kapcsolatban, és ezt követte aztán letartóztatása és elítélése. Szabadulása után a baráti körben is persze természetes közeg volt a politika.

Hogyan élte meg alig tízévesen az apa nélküli világot?

– Tulajdonképpen nem nekem, hanem a kicsiknek volt a legnehezebb. Négyen vagyunk testvérek, én vagyok a legidősebb, én voltam a leginkább beavatva, és ilyenkor az ember támasszá is válik. Tízévesen az ember hozzánő a helyzethez. Emlékezetes volt az első beszélő – egy évvel a letartóztatás után –, amikor már volt ítélet, de azt is csak úgy tudtuk meg, hogy a vizsgálója rákérdezett: Göncz, magának életfogytiglanja van, ugye? – ez volt a közlés... Anyám akkor megpróbálta elmondani, hogy az indiaiak közbenjártak érdekében, de persze ezt is csak virágnyelven lehetett. Lakott a házunkban egy cigány család, az egyik kislányukkal barátnők voltunk, és anyám szavaiban ez volt az átkötés. Amit nem értettem, hogy jön ez ide, és rákérdeztem, mire mindketten szúrós szemmel rám néztek, hogy ne okvetetlenkedjek. Az indiaiaknak volt köszönhető, hogy nem lett halálos ítélet. No így tanultam meg az analitikus titoktartást, hogy fogjam be a számat...


ITT OLVASHATÓ  


NYOLC ŐSI IDÉZET ORBÁN VIKTORTÓL, MELYEKTŐL GARANTÁLTAN DOBSZ EGY HÁTAST

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.12.26.


Huszonöt évvel ezelőtt Zöldi László szerkesztésében megjelent egy olyan könyvecske, mely politikusok, művészek, üzletemberek, sportolók, közéleti személyiségek legjobb, illetve legrosszabb mondásait adta közre. A kötet sztárja kétségtelenül Orbán Viktor, volt aki 1994 elején még abban bízott, hogy ebben az évben a parlamenti választásokon magához ragadja a hatalmat. Akkor a Fidesz akkorát bukott, hogy még a parlamentbe is alig jutott be, de a pártvezér mondatai már akkor jelezték, hogy amennyiben hatalomra jut Orbán, a hangzatos kijelentések új értelmet kapnak, és az is biztosnak tűnt, hogy ennek nem igazán fogunk örülni. Íme, ezek a negyedszázados gondolatok, melyekhez csak rövid megjegyzéseket fűztünk, nehogy gúzsba kössük az olvasók fantáziáját:...

2010-ES ÉVEK: A GAZDAGOK ÉS HATALMASOK ÉVTIZEDE

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.12.26.


...Ebben az évtizedben vált megkerülhetetlenné a klímaváltozás kérdése, melyet ugyan a tudósok a hetvenes évek óta hangsúlyoznak, de figyelmeztetéseik huszonnegyedik órájába most érkeztünk el.

A bolygónk megmentésének szükségessége ráadásul ráépült az egyenlőtlenségek hetvenes évek óta tartó folyamatos emelkedésére. Ennek az összjátéknak a hatására nemcsak a megtermelt javak elosztása, de az egészség és egészségtelenség, illetve a klímaváltozás már érezhető káros hatásainak egyenlőtlen és igazságtalan eloszlása is az eredménye. A migrációs válságok is csupán innen, a globális egyenlőtlenségek, plusz a klímaváltozás perspektíváiból érthetők meg.

Ugyancsak ebben az évtizedben terjedtek el a nagy technológiai monopóliumok, az olyan platformok, amelyek a világ teljes népességének egy-egy szeletét képesek voltak leuralni. Ezek a platformok és közösségi médiák alapjaiban kezdték átrajzolni a társas kapcsolatainkat, közösségi nyilvánosságainkat, politikai rendszereinket.

A világunk ebben a tíz évben tehát egyenlőtlenebb, kaotikusabb és kilátástalanabb lett, társadalmaink pedig széttöredezettebbek. És miközben közösségi szorongásaink elaltatásában kiválóak a kor hegemónjai, a valódi problémák kezelésére még szándékuk sincs.

Ha mindezek elolvasása után valaki eltúlzottan sötétnek mondaná a lefestetett képet, igaza lenne.

Történt ugyanis rengeteg reménykeltő dolog is. Az arab tavasztól a megszorításellenes mozgalmakon át az idei év globális tüntetéseiig rengeteg példa mutatta, hogy az emberek igenis vágynak az igazságosságra és szabadságra. A MeToo hatására a történelemben még soha nem beszéltünk olyan nyíltan évezredes nemi hierarchiákról, mint napjainkban. A klímaváltozás elleni küzdelem fiatalok millióit mozgatja meg.

A gazdagok és hatalmasok évtizede magában hordozta, magában hordozza a változás csíráit. Amikor pár nap múlva a naptár 2020-ra vált, reménykedjünk, hogy a 20-as évek ezeknek a szárba szökkenését hozzák el. És reménykedjünk, hogy nem túl későn.

És ne csak reménykedjünk, tegyünk is érte!

BHAGAVAD-GÍTA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.12.27.


Magyar hazánk, illetve az ő hazájuk magára maradt nyomorúságában. Máriának fölajánlva, szügyig merülve a keresztény kultúrában, amelynek fő tanítása, ne etesd az éhezőt, ne adakozz a koldusnak. Ahogyan Erdő Péter volt szíves nekünk összefoglalni az esszenciát, egy mondatba süríteni mintegy a lényeget, miszerint az egyház nem jótékonysági szervezet. Tudjuk. Bank leginkább vagy kupleráj különleges kínálattal, friss gyerekhússal. Idén karácsonykor a Krisna tudatúak osztottak ételt a keresztény magyaroknak csak.

A szánkó az szent dolog, ha egy fa tövibe rakjuk advent idején, ha embertársunk éhen veszik szintén advent idején, csak kelti a hangulatot, ha megfagy, direkt szórakozik, ha kiugrik a tizedikről, mert nem bírja elviselni az életet, megtagadja az ő urát. Minden hit és vallás elkurvul az egyházzal, a jámbor elsőáldozóból dagadt egyházfi lesz, a plébánosból bíboros, a parasztgyerekből miniszterelnök, a tízparancsolatból kalmopyrin. Jézus a kereszten azt sóhajtotta, az ő ura mért hagyta el őtet, mi pedig őt kérdjük, minket miért hagyott magunkra ő.

Erdő Péterek kezébe téve a hitet, amely az ilyen manusoktól, ha igazi, óhatatlanul elveszik, az ember megcsömöllik, okádik az Erdő Péterektől és a hozzá hasonlatos feudális nagyuraktól a kedves vezetőig bezárólag. Ha én máma hívő keresztény lennék, mint ahogyan nem vagyok, Lutherként tudnék élni kizárólag, és kiszögezném a tételeimet amellé a papír mellé, amely arra inti a kedves híveket, ne adakozzanak a rászorulóknak, ne etessék őket, ellenben a perselypénzt már lehetséges bankkártyával is fizetni...

A „JÉZUSKA” BŐSÉGES AJÁNDÉKKAL LEPTE MEG A NER OLIGARCHÁIT

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2019.12.27.


Magyarországon persze nincsenek oligarchák, de valahogy néhány, jórészt Orbán Viktorhoz közeli vállalkozó mesés vagyonra tett szert, mióta Orbán Viktor a miniszterelnök. Tiborcz István állami hitelt kapott decemberben, Mészáros Lőrinctől pedig az állam átveszi a ramaty erőművét.

„Az oligarcha szót mindenki rosszul használja. Az valójában olyan gazdag embert jelent, aki képes befolyásolni a politikát. Mondjon nekem egy embert Magyarországon, aki képes befolyásolni Orbán Viktort vagy a Fideszt! Oroszországban voltak oligarchák a kilencvenes években, Jelcin elnöksége idején. Van, aki gyorsabban, van, aki lassabban szerezte a vagyonát, a sebesség talán össze is függhet a politikával, de ez mindig így volt. Engem nem visel meg lelkileg, hogy ki hány milliárdot szerzett és hogyan, amíg nem kap előnyöket, és nem vonatkoznak rá más szabályok, mint rám. De ilyen a bankvilágban jelenleg nincs” – mondta Csányi Sándor, az OTP bank elnök-vezérigazgatója a HVG-nek adott decemberi interjújában.

Érdekes, hogy Csányi épp az orosz oligarchákkal példálózott, Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanis még júniusban beszélt róluk a Financial Times-nak. Putyin szerint Oroszországban már nincsenek oligarchák, az általa adott definíció azonban eltér Csányiétól: „Az oligarchák azok, akik a hatóságokhoz való közelségüket arra használják, hogy szuperprofithoz jussanak.” Az elnök ezekre mondta, hogy náluk ilyenek (már) nincsenek – természetesen vannak, nem is kevesen, és Putyin ezt pontosan tudja...

KARÁCSONYI PÉNZESŐ: NER-CÉGEKKEL PÁLYÁZÓ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG AZ ÉV VÉGE EGYIK NYERTESE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2019.12.23.


Lesz mit tenni a fa alá a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-nek. A zalakarosi cég összesen nyolcmilliárd forint összegű közbeszerzést nyert el karácsony előtt. A kormányközeli cégek oldalán felbukkanó vállalkozás több jelentős megbízást is kapott az elmúlt időszakban.

Két nagy összegű közbeszerzést is elvitt a mostanában sikert-sikerre halmozó Szabadics Zrt.

A cég egyrészt a Somogy Megyei Kormányhivatal épületének teljes körű energetikai korszerűsítését végezheti el nettó 1,1 milliárd helyett nettó 1,8 milliárd forintért, emellett a Duna Aszfalttal közösen építhet járműipari tesztpályát Zalaegerszegen 6,29 milliárd forintért...

AZ EZER ÍGÉRET ORSZÁGA

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.12.27.


Minden politikus és politikai párt azt ígéri, hogy a nemzetet fogja szolgálni. Felvirágoztatja Magyarországot, lakóinak életét jobbá teszi. Soha, senki nem állt még elő olyan programmal, hogy szavazzanak rá, mert ő majd tönkre teszi az országot. Lebontja a jogállamot, növeli a korrupciót, padlóra küldi az egészségügyet, az oktatást.

Senki nem azt ígéri, hogy megválasztása esetén lopni fog és csalni. Helyzetbe hozza családtagjait, rokonait és üzletfeleit, a nemzet javait pedig szétosztja a csókosok között.

És mindig lesznek elegen, akik elhiszik, hogy a jelölt tényleg a nemzetet fogja szolgálni. Felvirágoztatja az országot, lakóinak életét jobbá teszi. Eszükbe sem jut, hogy akire szavaznak, tönkre teszi majd az országot. Lebontja a jogállamot, növeli a korrupciót, padlóra küldi az egészségügyet, az oktatást. Lopni fog és csalni, családtagjait, rokonait és üzletfeleit hozza helyzetbe, az ország javait pedig szétosztja a csókosok között...

ORBÁN 400 MILLIÁRDOS VAGYONÁVAL A LEGGAZDAGABB MAGYAR - ORBÁN STRÓMANJA ORBÁN VAGYONÁT TARTJA A NEVÉN - MÉSZÁROS HŰ EBKÉNT ÜL ORBÁN 400 MILLIÁRDOS VAGYONÁN

AMERKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.12.26.


A Forbes összeállította évvégi listáját az 50 leggazdagabb magyarról. Ebből kiderül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az ország leggazdagabb embere, aki 407,7 milliárd forintnyi vagyont tart Mészáros Lőrinc felcsúti gázszerelő, közismert strómanja nevén. Orbán vagyona szinte kizárólag közpénzből, a magyar adófizetőktől ellopott pénzből áll. A kilopott pénz megforgatása, befektetése és a vagyon növekedése sem ügyesség eredménye, hanem a “kormányzat” által megteremtett gazdasági környezetnek és feltételeknek. Orbán az ország bankáránál, Csányi Sándornál is jelentősen gazdagabb, aki megszerezte a kivételes helyzetből indult bankot magának.

Mivel Orbán “Mészáros Lőrinc” nevén felkerült már az amerikai Forbes világ milliárdosait összegyűjtó listájára, és rajta kívül ott kizárólag sikeres vállalkozók, feltalálók és üzletemberek vannak, akik nem felcsúti gázszerelés után összeharácsolt közpénzekből lettek dollármilliárdosok, hanem világcégek és világmárkák tulajdonosai, nyugodt szívvel elmondhatjuk, hogy Orbán Viktor a világ legkorruptabb és legarcátlanabb politikusa, mivel a strómanja nevén egyedül található politikusként ezen a listán. Nem kizárt, hogy más illiberális diktátorok és minősíthetetlen, tolvaj fasiszták is rendelkeznek hasonló vagyonnal, de az legalább nem látszik. Ilyen szemtelen lopásra nincs példa sehol a világon.

Orbán logikája szerint a politikai hatalom nem tartható meg gazdasági hatalom nélkül, és nem lehet a pluralizmust és a demokráciát felszámolni, ha az országban különféle gazdasági erőcsoportok is vannak, amelyek nincsenek a központi hatalom, a diktatúra kontrollja alatt. Ezért Orbán harácsolása a teljes önkényes vagyonátcsoportosítás mellett azt a célt is szolgálja, hogy mások elől elvegye a gazdagodás, az anyagi növekedés lehetőségét, hogy egyetlen más politikai erő mögött se lehessen gazdasági erő. Ezért saját ellenzékét és ellenzéki sajtóját is (néhány tiszteletre méltó kivétel mellett) ő maga tartja el, s tartja tőle függő viszonyban.

Ez a magyar nép önrendelkezésének és szabadságának teljes felszámolása, az ország megkötözése és lebénítása. Mivel a vagyon egyre nagyobb része kerül Orbán családjához és strómanjaihoz, a magyarok egyre nagyobb százaléka nem csupán “szavazója”, hanem közvetett vagy direkt formában alkalmazottja is Orbánnak. Még néhány év, s Orbán elmondhatja a Napkirállyal együtt, hogy az “Állam én vagyok”. Ez egy elfoglalt, megszállt ország, amely az Orbán-család kezébe és tulajdonába került, amelyet vállalkozási formában működtet az Orbán-család maffiája. A Mészáros Lőrinc nevén tartott vagyon természetesen nem az Orbán-család teljes vagyona, mert ezen kívül még számos oligarcha és stróman nevén vannak pénzek és vagyontárgyak, amelyek valójában nem az övék, hanem Orbán. Akkor veszi el tőlük, amikor akarja...

MIT KÍVÁNJAK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: HORN ANNA
2019.12.26.


...Minden fedél nélkülinek azt kívánom, valaki gondoljon rájuk, és érezze át a helyzetüket. Évente több százan fagynak meg közülük az utcákon. A számok annyira „titkosak”, hogy csak találgatni lehet azokról. A NER-ben a nincstelenség takargatni való szégyen; normális országokban megoldandó és megoldható probléma, akarat és odafigyelés kérdése. A szőnyeg alá söpréstől a gond csak egyre nagyobb lesz, és amiről nem vesznek tudomást a hatalmon lévők, az attól még létezik.

A menekülteknek, bárhonnan jöjjenek és bárhova tartsanak is, bármilyen legyen a bőrük színe vagy a vallásuk, azt kívánom, találják meg azt a legelső befogadó helyet, ahol ételt, takarót, orvosi ellátást kaphatnak addig is, ameddig kiderül, hogyan alakulhat a továbbiakban az életük. Ők nem turisták, akik ki tudják fizetni a szállodai szobáikat és az étkezésüket nagyszerű hazánkban. Ők szétbombázott városokból, felégetett falvakból, terror és nincstelenség körülményei közül menekülve keresnek egy másfajta létezést. A drog- és embercsempészek, a bűnözők, a gyilkosok és merénylők kerüljenek kiszűrésre – azután a börtönbe vagy a megfelelő büntető intézménybe. Nekik hirtelen nem tudok mit kívánni, talán csak azt, legyen elég idejük elgondolkodni azon, vajon tényleg jó úton járnak-e.

A nyugdíjasoknak azt kívánom, tudjanak olyan ételt főzni az ünnepek alatt, amit szeretnek. Legyen elég a pénzük zöldségre a húslevesbe, például. A fehérrépa ma luxuscikk Magyarországon, a krumpli is majdnem az. Azt kívánom, ne sakkozni kelljen azzal, mire elég a nyugdíj, piruló arccal visszautasítani a pár dekával több felvágottat: esetleg narancsot vagy egyéb gyümölcsöt csak ajándékba kapni, ha kicsit jobban megy a leszármazottaknak. Azt kívánom, jusson utazásra, könyvre, színházra sok ledolgozott évtized után. A spanyol nyugdíjasok hónapok óta az utcákon követelik a méltó nyugdíjat, sok tíz- vagy időnként százezren. Ebből is látszik, nem csak magyar a probléma, de az is látszik, hogy összefogás nélkül ebben (sem) lehet eredményt elérni.

A talán még létező középrétegnek azt kívánom, gondolkodjon el. Azon, vajon tényleg elég-e a hatalmas képernyős TV, a hitelből vett autó, a „megjárja” munkahely (ami legalább van), az „évente eljutunk …ba, …be családostul”, az állandó aggodalom azon, mi lesz akkor, ha valami nem úgy alakul, mint eddig. Lehet-e valamit tenni az állandó frusztráltság, a „kapaszkodom abba, amim van, a többiek is küzdjenek, ahogy tudnak. Oldják meg, nem az én bajom” és ehhez hasonló mentalitáson. Mindenki a saját kis várát védi, és fokozatosan be is zárkózik abba a vélt biztonságba. Amit holnap kihúzhat a magyar politika a lábuk alól vagy a bankszámlájukról, ha ahhoz támad úri kedve. A vár meg fog inogni, akár össze is omolhat. Érdemes odafigyelni mások szerencsétlen sorsára, mert soha nem lehet tudni, mikor ér utol bárkit valami hasonló. A szerencse sokkal kevésbé adakozó kedvű, mint a baj. A „mi megvagyunk” homokba dugott fejű hozzáállás jó lehet, ideig-óráig, de semmit nem ígér a holnapról.

Az értelmiségnek Magyarországon azt kívánom, találjon vissza eredeti feladatához, bújjon elő a nihilből, és tegye a dolgát. Írjon, énekeljen, kiabáljon, tiltakozzon, amilyen fórumokon csak tud. Mert ha nem teszi, a következő, 2022-es választásokra beígért „legdurvább, legmocskosabb, legleglegebb” Fidesz-kampány letarolja az országot, és a már ma is majdnem teljesen bebetonozott hatalom elszívja előlünk még az oxigént is. Sok feladat van, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy reménytelen a helyzet. A „mocskon kívül akarok maradni” egy nézőpont – de ha azt követjük, az egész ország minden szegletét beborítja a fekália. És nincs más mód, mint a tudás felhasználása, az információ megosztása, a kérdések és kételyek megválaszolása – nap mint nap. Elbújva ezeket nem lehet megtenni. Ezért kívánom – és várom – a magyar értelmiségtől, hogy a 2020 legyen egy aktív év a közéletben részükről.

A nagyoknak, mármint az ország vezetőinek is illene kívánni valamit. Így hirtelen semmi nem jut eszembe. Azt gondolom, már most is megvan mindenük – és tudom, nekik ennyi sem elég. Ezen nem érdemes lamentálni, mert az ő cipőjükben olyan kevesen járunk, hogy bátran merem törpe minoritásnak nevezni őket. Nincs szükségük a jókívánságaimra.

Mindenki másnak szebb és boldogabb 2020-as évet kívánok!

SAJTÓSZABADSÁGHARC - A MAGYAR KORMÁNY ÉLEN JÁR A MÉDIA MEGSZÁLLÁSÁBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KUSITS SZONJA
2019.12.26.


Az emberek 70 százaléka szerint fontos a közmédia, de majd ennyien úgy vélik, az már a kormány szócsöve – ismertettek egy délkelet-európai felmérést egy szakmai konferencián.

A magyar kormány 2010 óta szisztematikusan, a piac manipulálásával igyekszik elhallgattatni a kritikus sajtótermékeket – hangzott el a közelmúltban tartott, Newsocracy című, a közszolgálati média jövőjével kiemelten foglalkozó nemzetközi konferencián. – Ma az Európai Unióban Magyarországon működik a legkidolgozottabb és legátfogóbb rendszer arra, hogy a közszolgálati média kiszolgálja a kormány érdekeit, tekintet nélkül a jogszerűségre, a tisztességre és a valóságra – fogalmazott Bayer Judit médiajogász, a Budapesti Gazdasági Egyetem főiskolai docense, a European Centre for Press and Media Freedom által szervezett konferencia egyik résztvevője. Noha a magyar kormány „élen jár” az Unióban a sajtó megszállásában, az Európai Bizottságban mégsem prioritás a közszolgálati média politikai befolyásoltságának kezelése. A szakértő szerint ez azzal magyarázható, hogy egyszerűen nem eléggé érzékelhető számukra a probléma: „A kormány mást és másképp képvisel Brüsszelben, mint Magyarországon, így az európai parlament képviselők többsége nem is tudja, milyen mértékű agymosást végez a közszolgálati média például a migrációról szóló híreivel. És tény az is, az Európai Bizottságnál sokszor nem éri el az ingerküszöböt az, hogy mi történik a kelet-európai médiával.” – mondta.

A konferencián részt vett Mong Attila, újságíró is, aki 2010 decemberében a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában egy perces néma csenddel emlékezett meg az új médiatörvény elfogadásáról. Ő a sajtó megszállásáról úgy fogalmazott: „Már akkor érezhető volt, hogy az új törvény központosítaná a tartalomgyártást és komolyan megkötötték az újságírók kezét. Azokról az ügyekről, melyeket a minisztérium nem kommentált, nem készülhetett műsor. Így például hiába bírálta több civil szervezet az akkori drogtörvényt, ha az illetékes minisztérium nem nyilatkozott, nem jelenhetett meg erről anyag.” Mong Attila szerződését a történtek után nem hosszabbították meg, jelenleg már nem dolgozik Magyarországon, ösztöndíjjal előbb Amerikába ment, majd Berlinben telepedett le...