2019. október 30., szerda

RÁADÁS: A TERVEZETT ELAVULÁS TÖRTÉNETE - A VILLANYKÖRTE ÖSSZEESKÜVÉS

YOUTUBE
Szerző: IDEJE FELÉBREDNI
2013.02.02.  A fogyasztói társadalom három 
  alappillére: a reklám, a tervezett elavulás 
  és a hitel. A mostani generációknak úgy 
  tűnik csupán annyi szerepe van az 
  életben, hogy minél több hitelt vegyen fel, 
  hogy olyan dolgokat vásároljon vele, 
  amire nincs szüksége. Ennek azonban 
  nem sok értelme van

  Tényleg csak egy konteó (konspirációs t
  teória)? 

  A gazdasági növekedés társadalmának   
  kritizálói rámutatnak, hogy ez hosszú távon fenntarthatatlan, ugyanis égbekiáltó ellentmondáson alapul. Aki azt hiszi, hogy a végtelen növekedés fenntartható egy véges bolygón, az őrült, vagy közgazdász. 

Ez a tanulságos dokumentumfilm megpróbálja felkutatni, miért romlik el minden tárgy (amit oly nagy örömmel vásárolunk meg) rögtön a garancia lejárta után.

RÁADÁS: PIHENÉSKÉPPEN KÖZLEKEDJÜNK

YOUTUBE
Szerző: Wuppertaler Stadtwerke
2017.12.24.  Wuppertali függővasút

  Wuppertal sűrűn beépített, forgalmas város 
  volt már a 20. század elején is. A városnak 
  szüksége volt egy új vasútra a 
  megnövekedett forgalom miatt. A 
  beépítettség miatt egy hagyományos vonal 
  nagyon drága lett volna és a Wupper-patak 
  is nehézséget jelentett. Egy mérnök 
  javaslatára a vonalat egysínű 
  magasvasútként építették meg a patak felett
  mert ez volt a legolcsóbb megoldás...


MAGYARORSZÁGON ELKEZDŐDÖTT A TÁRSADALOM HALÁLA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2019.10.30.


Inotai András professzor, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének főtanácsadója szerint Magyarországon olyan zárványok keletkeztek, amelyek csak arra jók, hogy a népbutító kormányoknak négyévente két kiló lisztért szavazatot adjanak. Reményt csak a legutóbbi önkormányzati választás ad, ami halványan azt mutatja, kezdenek ébredezni az emberek.


Több mint egy éve beszélgettünk utoljára, akkor azt mondta, az elmúlt időszakban a magyar emberek olyan mértékben váltak közömbössé vagy kifejezetten fertőzötté a NER-től, hogy szinte lehetetlen visszahozni őket a fásultságból, a gyűlölködésből, a jövőrombolásból. A mostani önkormányzati választás azonban változást hozott.

– Egyértelműen alulról indult el a változás, de az is benne van, hogy a politikai pártok is felébredtek, és belátták, együttesen képesek az embereket mozgósítani, és lokális szinten visszaszerezni az ellenőrzést. Az ellenzék egyvalamiben mára biztosan egyetért: azokat a gazdasági, társadalmi és morális költségeket, amelyeket az Orbán-rendszer az elmúlt majdnem tíz évben rárakott a társadalomra, nem lehet tovább fokozni, mert azokat egy tízmilliós ország nem tudja megemészteni, és végleg leszakad, elszigetelődik. És itt nem elsősorban gazdasági költségekről beszélek – amelyek egyébként már önmagukban is elegendők, hogy katasztrófát idézzenek elő –, hanem azokról a társadalmi és morális költségekről, amelyek felszámolása, a sebek begyógyítása, egy minimálisan szükséges társadalmi kohézió kiépítése generációs feladat lesz. Az emberek mindennapjaiból, tudatából, viselkedéséből olyan mértékben hiányzik a szolidaritás, annyira beépült a másokkal szembeni cinikus fellépés, a gyűlölet, hogy ha éppen nincs migráns, akkor keresnek egy másik célpontot. Először ez a társadalom másik fele lesz, aztán a szomszéd, majd a családtag. Ez egy pusztító pestis. Az ellenzék azt vette észre, hogy legalábbis fékezni kell ennek a járványnak a terjedési sebességét. Ha sikerül az ellenzéknek – amely bizonyos helyeken megszerezte a lokális, regionális ellenőrzést – közös politikát csinálnia, az új lehetőségeket nyit...

VALAKIKNEK MEG KELLETT FIZETNIÜK AZ ÚRILÁNYOK SZÜZESSÉGÉNEK ÁRÁT

24.HU
Szerző: JANKOVICS MÁRTON
2019.10.30.Már százhúsz éve is a politika kedvenc aggodalma volt, hogy fogy a nemzet, csak ekkor még a nők taníttatását és munkába állását tartották a fő veszedelemnek – mondja Szécsi Noémi író, aki új életmódtörténeti művében, a Lányok és asszonyok aranykönyvében mutatja be, hogy gondolkodtak a magyarok szépségről, egészségről és szexualitásról a 19. és 20. század fordulóján. A kutatás egyik fő forrását Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói adták, amiből rengeteget megtudhatunk a kor előítéleteiről és szokásairól. De mennyit fejlődtünk azóta? Mekkora volt a híres dívák befolyása? Mi volt az ára a jogvédelemnek? És vajon jobb helyzetben van-e egy mai fiatal a szexuális felvilágosítás terén? Interjú.

AZ ELLENZÉK ÚGY TUDOTT NYERNI, HOGY A FIDESZ NEM GYENGÜLT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.10.30.


Bebizonyosodott, hogy az ellenzéki együttműködésnek nincs alternatívája, de önmagában a kooperáció még nem vezet sikerre - írja friss tanulmányában a Political Capital. 2022-re több feladata is van az ellenzéknek: erősödniük kell a kisebb településeke is, találniuk kell egy miniszterelnök-jelöltet és meg kell győzniük a választókat, 
ők is tudnak kormányozni.

Az önkormányzati választás után – az elmúlt 1,5 év választásának értékelése címmel tartott konferenciát a Political Capital. Bemutatták az intézet és a Friedrich Ebert-Stiftung közös tanulmányát az elmúlt választások következményeiről, majd először politológusok, elemzők (Lakner Zoltán elemző, Sebők Miklós MTA-főmunkatárs, Szabó Andrea MTA-főmunkatárs és Unger Anna egyetemi adjunktus), aztán októberben megválasztott ellenzéki vezetők (Baranyi Krisztina a IX. kerületből, Karácsony Gergely főpolgármester, László Imre a XI. kerületből, Őrsi Gergely a II. kerületből és Pikó András a VIII. kerületből) beszélgettek.

A László Róbert és Molnár Csaba jegyezte dolgozat címe, hogy “Megtört a Fidesz legyőzhetetlenségének mítosza”, ami a tavaszi EP-választás és az őszi önkormányzati választás – erőteljesebben az utóbbi – fő következtetése és tanulsága is egyben:...

FLECK ZOLTÁN: ISTEN MENTSEN MINDENKIT HANDÓ TÜNDE JOGÁLLAMÁTÓL!

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.10.30.Orbán Viktor hatalmi rendszerét már nem képes alkotmányos keretek közé szorítani az Alkotmánybíróság – nyilatkozta Fleck Zoltán jogszociológus portálunknak. A Stumpf helyére lépő Handó Tünde jelöléséről az egyetemi tanár csak annyit mondott, hogy az elmúlt években vállalt szerepe alapján a jogászok szemében teljesen hiteltelen személyiséggé vált. Vagyis teljes mértékben beleillik a jelenlegi bírói karba.

- Jelöltként Handó Tünde erősítené a rendes bíróságok és az alkotmánybírák közötti bizalmat. Ez jogi értelemben mit jelent pontosan?

- Szerintem semmit nem jelent. Mégpedig azért nem, mert a mai helyzetben aligha lehet értelmesen vitázni két közjogi szervezet jogértelmezési konfliktusáról. Erre legfeljebb akkor lenne mód, ha tétje lenne a közjogi vitának, de ma már nem az Alkotmánybíróságon dőlnek el a dolgok. A testület már régen nem állít szinte semmilyen korlátot a hatalmat gyakorlók elé...


KARÁCSONY: A MINISZTERELNÖK-JELÖLTET IS ELŐVÁLASZTÁSSAL KELL KIVÁLASZTANI

INDEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2019.10.30.


Háború, a NER szívcsakrái, a kormánnyal való együttműködés lehetőségei, az ellenzéki szövetség csapdái. A főpolgármester és ellenzéki kerületvezetők vallottak arról, mire készülnek a következő öt évben. A politikai változást firtató konferencián Karácsony az ellenzéki együttműködésben való felelősségéről, a fővárosi városrészek polgármesterei pedig a pártérdekek visszaszorításáról is beszéltek.

"Én egy nagyon normális csávó szeretnék lenni a főváros élén, aki mindenkiben, mindenhol a partnert keresi"

– mondta Karácsony Gergely Friedrich-Ebert-Stiftung és a Political Capital közös, új ellenzéki polgármestereket felvonultató konferenciáján. A főpolgármester még a választás előtt ígérte meg, hogy részt vesz ezen a beszélgetésen, többek meglepetésére jelent meg, hogy arról beszéljen, milyen lehetőségei vannak az ellenzéki városvezetésnek a következő öt évben.

"Jogos dilemma, de a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk", mondta Karácsony rögtön az első kérdésre, hogy hogyan működhet együtt Budapest új vezetése a kormánnyal úgy, hogy sokan azért szavaztak rá, mert egy Orbán-ellenes népszavazásként fogták fel az önkormányzati voksolást. A főpolgármester azt mondta, neki kizárólag Budapest érdekében kell eljárnia. A politikai kritikáját a kormánnyal szemben fenntartja, de megpróbál normálisan viselkedni,
"úgy, mintha egy normális országban élnénk, hátha előbb-utóbb ott is élünk majd."

Karácsony a választás előtt is azt mondta, hogy a Fidesznek elementális érdeke, hogy ne rombolja tovább a megítélését a fővárosban, és ennek egyetlen útja van, ha ő is normálisan viselkedik. Szerinte meg kell nézni Orbán Viktor választást követő nyilatkozatait, minden mondata azt bizonyítja, hogy a kormányfő és a Fidesz felismerte a kockázatot október 13-án...

BÉREMELÉS? DEHOGY, INKÁBB OLCSÓ MUNKAERŐ KELETRŐL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.10.30.


Lengyelország, Románia és Magyarország kormánya is tárt karokkal – noha bármiféle csinnadratta nélkül – várja a keletről érkező vendégmunkásokat. Mindhárom gazdaság küszködik ugyanis az országot elhagyó fiatalok hiányával, akik a jobb fizetés és a nyugati felfogás érdekében hátrahagyták hazájukat, hogy több ezer kilométerre kezdjenek új életet. Lengyelországból közel 2 millióan vándoroltak többek között az Egyesült Királyságba és Németországba, míg a hazai számok a pár százezres nagyságrendben mozognak. A kormány felmérése szerint legalábbis, noha ezeket a számokat nem érdemes biztosra venni, hiszen a valóságban senki nem tudja a külföldre menekültek pontos számát.

Lengyelország ezt a 2 millió emigránst 2 millió ukrajnából, valamint újabban mongóliából és nepálból is érkező vendégmunkással próbálja meg helyettesíteni. Lengyelország menekültet szinte egyet sem fogad be, miközben 3-6 hónapra szóló munkalehetőségekkel csábítja oda a keletről érkező, nem muszlim vallású vendégmunkásokat. Ezt persze ott sem verik túlzottan nagy dobra, hiszen nem férne bele a bevándorlásellenes, nacionalista propagandába, de mint ahogy azt a legutóbbi választások mutatják – újra, kétharmados többséggel megválasztották a PiS-t – ez nem érdekli a közvéleményt. Nem érdekli az, hogy a kormánypárt a saját szavazói arcába hazudik nap-nap után, hiszen a gazdaság a magyarhoz hasonlóan szárnyal.

Vélhetően ameddig ez így folytatódik, addig nagyobb ellenállásba nem fog beleszaladni sem Orbán, sem pedig Kaczynski. Az oka ennek, hogy ez a téma újra felmerült nem más, mint a HVG által észrevett Channel News Asia cikk, mely a francia AFP hírügynökségre alapozva jelentette meg írását, a Magyarországra és Romániába érkező több tízezer vendégmunkásról. A gazdaság olyan ütemben növekszik idehaza és Romániában is egyaránt, hogy egyszerűen a kormányok úgy érzik, valahonnan munkaerőt kell szerezniük, ha nem akarják azt, hogy lelassuljon a növekedés. Azt persze a cégek valamiért nem veszik figyelembe, hogy megemelt bérekkel talán lehetne hazai munkaerőt is találni – esetleg lenne olyan, aki hazatér -, nem, inkább a bérek alacsonyan tartása mellett hozatnak ukrán, kínai, vagy épp vietnámi vendégmunkásokat, akik elvállalják a munkát...

MESSIÁSOK. MEDDIG KELL VÁRNI BORKAI UTOLSÓ AKTUSÁRA?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.10.30.


A tudomány mai állása szerint egy A8-as Audi nem bír polgármester lenni. Akármilyen okos meg szuper is. Meg aztán a győriek nem az Audit választották maguknak polgármesternek. Márpedig úgy tűnik, hogy Borkai Zsolt csak az autóját küldte el városházára, ahol az önkormányzati képviselők átvették megbízólevelüket. De a Borkai nem vette át, így aztán hogy a tyúkszaros életben lesz ő polgármester: se papír, se eskü, se semmi. Pedig nem kellett volna szégyellnie magát, a kockakövön nem látszik a cipőjében a lyukas zokni. Nyugodtan bemehetett volna a közös ülésre – nem arra, mert ott nem hat lotyolinda várta, hanem a megválasztott önkormányzati képviselők közé, hiszen ő főnök.

Csakhogy nem bírt a szemükbe nézni, márpedig, ha ilyen kicsi dologtól berattyol, akkor ne legyen a város vezetője. Takarodjon el! Csak így simán, nem kell ezt agyonmagyarázni. Ez lenne az utolsó aktus, ami megmenthetné a közélettől. Trógerséget meg egyéb korrupciós és lopásgyanús ügyeket általában a bíróságon szoktak volt tárgyalni. Majd meglátjuk azt is, hogy a választások eredményéről hogyan dönt a héten a Győri Ítélőtábla: helyt ad-e az ellenzék törvényességi aggályainak. (Közben döntött: nem változtatta meg a győri szavazás végeredményét a Győri Ítélőtábla, így Borkai Zsolt nyerte a győri önkormányzati választásokat 19 308 szavazattal, míg ellenfele a DK-s Glázer Tímea 18662 szavazattal második lett – a szerk.)

Ennek a teljesen lezüllött fószernek már magától régen el kellett volna takarodnia. Még ilyen sem volt talán, hogy egy polgármester bujdokol. Vagy távirányításban akarja vezetni a várost, ha már az Audija erre még nem képes. Egyszerűen felfoghatatlan, miért nem áll tovább? Gondolom, a hatalom ennél még mindig erősebb, ehhez szokott az Orbán-brancsban. Meg azért, mert inkább vállalja az ócska sumákolást, húzza az időt, hiszen nagyon sok hivatalos papírt, szerződést, dokumentumot el lehet tüntetni; megbeszélni a tettestársakkal mi legyen, hogyan, mivel mossák ki magukat. Nem tudják, remélem, bár Orbán névlegesen függetlenítette, de persze senki sem hisz neki/nekik. Összetartoznak, mint borsó meg a héja...

HA NÉHÁNY APRÓSÁGRA ODAFIGYEL AZ EMBER, NAGYON KÖNNYŰ AZ AUTISTÁKKAL EGYÜTT DOLGOZNI (VIDEÓ)

ABCÚG BLOG
Szerző: LESTYÁNSZKY ÁDÁM, PIVARNYIK BALÁZS
2019.10.30.


El tudja képzelni, hogy autistákat alkalmaz? Hogy nap mint nap együtt dolgozik velük? Egy budapesti férfi öt évvel ezelőtt belevágott, és sikeres lett. A KockaCsoki csokoládékészítő manufaktúra ma már nemcsak műhely, de közösségi tér is, ahol programok sora várja az érintetteket és azokat is, akik szeretnének közelebbről megismerkedni az autizmussal. Dénes Ákos szerint könnyű autistákkal együtt dolgozni, csak néhány apróságra kell odafigyelni. Ha ez sikerül, az elvégzett munka minősége is várakozáson felüli lesz. Ma már az is látszik, hogy az életük szinte minden területére jó hatással van, hogy dolgozhatnak.

ITT NÉZHETŐ MEG
PUTYIN BUDAPESTRE JÖN, MIKÖZBEN HAZÁJÁBAN BRUTÁLIS POLITIKAI RETORZIÓ ZAJLIK A REZSIMJÉVEL SZEMBEN FELLÉPŐK ELLEN


MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2019.10.30.


Vlagyimir Putyin orosz elnök ma Budapestre érkezik. Azzal együtt, hogy egy hét múlva Recep Tayyip Erdoğan török elnök is fővárosunkba látogat, különösen feltűnő, hogy az Orbán-kormány milyen előszeretettel barátkozik olyan vezetőkkel, akik a politikai elnyomás számos eszközét alkalmazzák saját országaikban, de azokon kívül is.

Erdoğanhoz képest viszont Putyin annyiban különleges, hogy az orosz elnök, ahogy a 24.hu fogalmazott kedden, ezen a ponton „mintha hazajárna Orbánhoz”. A cikk rámutat, hogy Putyin és Orbán 2010 óta évente legalább egyszer, de van, hogy többször is találkoznak. Ez az ukrajnai háború kirobbanása óta még feltűnőbbé vált, mivel azóta Putyin jóval ritkábban találkozik a többi uniós tagállam vezetőivel. Ennek következtében az elnök 2014 óta többször járt Budapesten, mint a többi európai fővárosban összesen.

Putyin látogatása kapcsán érdemes feleleveníteni, hogy mi zajlott Oroszországban az elmúlt hónapokban és jelenleg is.

Szeptember nyolcadikán helyhatósági választásokat tartottak több helyen az országban, például Moszkvában és Szentpéterváron is. A választást megelőzően a moszkvai választási bizottság különböző mondvacsinált indokokkal elutasította több tucat független képviselő-jelölt regisztrációját, aminek következtében nem indulhattak a választáson.

A döntés beindított egy többhónapos tüntetéssorozatot, aminek során a rendőrség és különböző különleges rendőri és katonai alakulatok évek óta nem látott brutalitásssal léptek fel a békés tüntetőkkel szemben Moszkvában és Szentpéterváron egyaránt. A tüntetéseken a letartóztatottak száma összesen meghaladta a 2500 főt. A letartóztatottak többségére csak pénzbírságot róttak ki, de néhány, látszólag véletlenszerűen kiválasztott tüntetőre sokkal súlyosabb sors várt.

Július és szeptember között összesen 17 embert tartóztattak le tömeges zavargások szításáért vagy azokban való részvételért, illetve hivatalos személy elleni erőszakért. Októberben újabb négy embert tartóztattak le hasonló vádak alapján.

A szeptemberi választások előtt egy ideig úgy tűnt, a kezdeti vádakhoz és belengetett börtönbüntetésekhez képest végül a gyakorlatban enyhébben fogják a hatóságok kezelni a „moszkvai ügy” vádlottjait. A választások után azonban egyértelművé vált: a hatóságok mégsem terveznek kesztyűs kézzel bánni a tüntetőkkel...

MESSZE MÉG A FORDULAT – AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK EREDMÉNYE ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÓKERÜLETI BONTÁSBAN

MÉRCE
Szerző: SANYÓ ÁDÁM
2019.10.30.


Ellenzéki sikerek

Október 13-án este szinte mindenkit meglepetésként ért az ellenzék sikere. 2010 után először fordult elő, hogy egy rendes – és nem időközi – választáson az ellenzék eredményesen szerepelt. A siker okairól már számos cikk született, amelyek az ellenzéki összefogást, a viszonylag egységes kampányt, a vártnál jobb mozgósítást és a Borkai-ügyet említik főbb tényezőkként.

Maga az eredmény a 10 000 fő feletti városokban egyébként tényleg kiemelkedő, hiszen 350-nel több egyéni képviselői hely került nem fideszes kézbe 2014-hez képest. Több tucat településen váltották le a regnáló fideszes polgármestert összellenzéki jelöltre, köztük 10 megyei jogú városban (a korábbi hárommal szemben). Emellett három városi közgyűlésben is – Szolnokon, Szekszárdon, és Nagykanizsán – többségbe kerültek az ellenzéki képviselők, így a megyei jogú városok többsége is kvázi ellenzéki vezetés alatt működhet majd...

FREUND ELNÉZÉST KÉRT AZ MTA TÁRSADALOMTUDÓSAITÓL, AKIK SZERINTE MEGMÉTELYEZIK A FIATALOKAT

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2019.10.30.


Freund Tamás az MTA-nak adott interjújában ismét a nemrégiben a Qubit által ismertetett üzenetéről beszélt. A kormányközelinek tartott akadémikus Orbán Viktor miniszterelnöknek írott levelében Palkovics László innovációs minisztert és az általa bevezetni kívánt strukturális reformokat kritizálta, ennek során pedig lesújtóan nyilatkozott a „kormányt folyamatosan kritizáló, gyengén teljesítő társadalmi kutatócsoportokról”, amelyek munkatársai az intézetük megszűnésével „egyetemi állásaikon akkor is túl fognak élni, és onnan tovább mételyezik a közéletet és a fiatalságot”. 

Az agykutató korábban már megerősítette, hogy vállalja az elnökjelöltséget, a mostani interjúban ismét azt hangsúlyozta, hogy megválasztása esetén elítélő szavai ellenére sem szüntetne meg társadalomtudományi intézeteket, de ez nem is szándéka. Most adott interjújában azt mondta, hogy nem érti azt az újságírói következtetést, hogy elnökként utcára teszi majd a kormánykritikus társadalomtudósokat, már csak azért sem, mert az „MTA elnökének semmi köze az ELKH IT döntéseihez”.
Szomorú megosztottság

Freund elmondta: már az ominózus levél legelején hangsúlyozta, hogy elsősorban nem a potenciális MTA-elnökség érdekli, hanem a kutatóhálózat megmentése. Levelének írásakor attól tartott, hogy a legjobb kutatók távoznak majd az országból, amikor pedig gyengén teljesítő kutatókról beszélt, arra gondolt, hogy a kevésbé eredményes tudósokat senki nem fogja külföldre csábítani...

AKÁR TITOKBAN IS BEKAMERÁZHATÓ A MUNKAHELY

ÁTLÁTSZÓ / STRASBOURGI FIGYELŐ
Szerző: GÖNCZI GERGELY
2019.10.28.A szupermarket készleteiben öt hónapja jelentős hiányt tapasztalt az üzletvezetés. A dolgozók sikkasztására gyanakodva a menedzsment látható és rejtett kamerákat szerelt föl, amikről a dolgozókat a spanyol jog előírása ellenére nem tájékoztatták. Tíz napon belül a felvételek segítségével azonosítottak és azonnali hatállyal elbocsátottak 14 dolgozót, aki részt vett a sikkasztásban. Az öt kérelmező a személyiségi jogok megsértésére hivatkozott. A Nagykamara azonban az eset összes körülményeire, így különösen a régóta tartó, szervezett és súlyos jogsértés gyanújára, illetve a pénztár környékére szorítkozó és időben is korlátos megfigyelésre tekintettel nem állapított meg egyezménysértést...

A BETEGEK LÁTJÁK KÁRÁT A KORMÁNY TAKTIKÁJÁNAK

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: PARA-KOVÁCS IMRE
2019.10.30.


Az egészségügyre egyre többet kell költeni, ahogy öregszik a társadalom, de a kormány a mai költségeket sem fizeti ki. Igaz, évi 50-60 milliárdot költ adósságrendezésre, de a bizonytalanság miatt állandó veszélyben van az ellátás.

Három-négy éve ígéri a kormány, hogy javítja az állami tulajdonú egészségügyi intézmények hatékonyságát, hogy kiderüljön végre, mennyibe is kerül a betegellátás. Mert a kórházak állítólag pazarolnak. Az ígéreteket azonban nem követi cselekvés, az adósság egyre nő. A beszállítók finanszírozzák az intézményeket, és ebből elegük van. Egy nagyobb vállalat még csak-csak kibírja, ha fél-, vagy egyéves késéssel kapja csak meg a pénzét, de a kisebb cégeknél a működést, sőt a fennmaradást veszélyezteti ez a helyzet. Vannak olyan cégek, amelyeknek az év második felében már hitelt kell fölvenniük azért, mert az állam tartozik nekik. Az Orvostechnikai Szövetség ezért arra kéri a kormányt, hogy azonnal rendezze az egészségügyi intézmények lejárt adósságát.

Az év végén általában megtörténik ez, ám csak részben. Az évente felhalmozódó 50-60 milliárdos tartozás nagyobb részét általában kifizeti a kormány, de erre nem lehet alapozni. Tavaly például november közepén még nem lehetett tudni, hogy lesz-e konszolidáció, vagy sem. Egyébként pedig körülbelül 40 milliárdos adósságszintnél már veszélyben van a betegellátás, mert a kórházak nem tudnak annyi eszközt, anyagot vásárolni, amennyire szükség lenne.

A bizonytalanságot az is fokozza, hogy nem lesz mindig ilyen jó helyzetben a magyar gazdaság, jönnek még szűkebb esztendők, viszont az egészségügyre egyre többet kell költeni, ahogy öregszik a társadalom – mondja Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Érthetetlen a kormány taktikája. A Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium is készített versenyképességi programot, mindkettőben pontosan megfogalmazták, hogy mi a probléma az egészségügy finanszírozásával. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium is jelezte, hogy mekkora gond a körbetartozás, amit jelen esetben maga az állam generál. Ennek ellenére nem történik semmi, pedig az egészségügyi intézmények állami kézben vannak, az állam nevezi ki a vezetőket, ellenőrzi a pénzügyeket, nincs tehát kire mutogatni, hogy ő a felelős a felelőtlen gazdálkodásért.

ANYA, ÉHES VAGYOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: TUKORÁNÉ KÁDÁR IBOLYA
2019.10.29. 


„Bácsi, köszönöm nagyon finom volt a töltött káposzta. Jövünk anyuval legközelebb is.”

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete és a Segíts a rászorulókon Facebook-csoport a hónap utolsó vasárnapján, október 27.-én Debrecenben, a Petőfi térre ismét vendégségbe hívta a városban élő szegényeket, a közmunkából tengődő családokat, a magukra maradt kisnyugdíjasokat, a fedél nélkül élő felebarátainkat. Kis csapatunk igyekezett – ha csak pár órára is – szebbé tenni a térre érkezőknek a vasárnapját.

Az októberi napsütésben már jóval az ételosztás kezdete előtt gyülekeztek az ételre váró emberek. Talán a jó időnek köszönhető, de úgy láttuk, ebben az évben most voltak a legtöbben. Többségüket már arcról jól ismerjük, hiszen rendszeresen visszatérő vendégeink. Sokan írják kommentjeikben, hogy a szegények a mai kormányra szavaztak. Mi senkivel, sohasem beszélünk politikáról, nem fontos számunkra az ételre várók pártszimpátiája. Ez mindenkinek a magánügye. A sorban állók mindegyike számunkra egy ember, akinek segítő kézre van szüksége. Erkölcsi kötelességünknek igyekszünk eleget tenni, amikor havonta ebédet biztosítunk azok számára, akiknek nem jutott hely az élet napos oldalán. Ez független attól, hogy melyik pártra szavaztak. Az emberség pártoktól független. Nem hisszük, hogy az éhes embereket bárkinek joga van megszólni azért, mert ide jutottak.

Nekünk nincs jogunk ítélkezni, senkitől sem kérdezzük meg, miért áll a sorban, hiszen aki eljut eddig, annak jó oka lehet rá. Mi tesszük, ami emberségünkből telik. Nyomoráról egyébként sem beszél senki szívesen. Ugyanakkor mindenkit meghallgatunk, ha kéri. Ha megtehetjük, akkor segítünk más ügyes-bajos dolgaikban is.

Az évek alatt megszokták, ha esik, ha fúj, ha hideg van, vagy forróság, bennünket minden hó végén a téren találnak. Az időjárás miatt a több mint hét év alatt egyetlen ételosztás sem maradt el.

Egykor, még 2012 elején az első ételosztásokat az utcán élőknek hirdettük meg, ma már többnyire ők vannak kevesebben. A hosszú sorban a hajléktalan honfitársaink mellett nagyon sok az egykor jobb napokat látott kisnyugdíjas, közmunkából tengődő felebarátunk. Sokan rokkantsági nyugdíjból vegetálnak, és mind többen jönnek olyanok, akik élete az utóbbi években került lejtőre, eladósodtak, nyögik a devizahitelt.

A kisnyugdíjasok öreg napjaikra oda jutottak, hogy hó végére elfogy a kevés összekuporgatott pénzük, idős korukra a társadalom számkivetettjeivé váltak. Egy dolgos élet van mögöttük, most egyik napról a másikra élnek. Nem tudom, miért jutottak ide, de ahogyan állnak a sorban az ételhordójukkal, benne van az életük minden búja, keserve. „Nem ezt érdemeljük, hiszen még tudtunk, dolgoztunk”, mondja egy idős úr. „Egyedül maradtam, gyerekeim messze költöztek, senkire sem számíthatok” – tette hozzá.

Szomorúan látjuk, hogy egyre több a kisgyermekes család, akik hétvégén csak így tudnak meleg ételt biztosítani gyermekeiknek. Összeszorul a szívünk, amikor szomorú szemű kisgyermeket látunk, aki fogja szülei kezét, s várja, hogy töltött káposztát ehessen...

HANDÓ TÜNDE NEM BÍRT EL A BÍRÓSÁGOKKAL, EZÉRT FELFELÉ BUKTATTÁK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.10.29.


Handó Tünde szakmai múltja önmagában is megkérdőjelezi azt, hogy alkotmánybíró váljon belőle. Emellett többrendbeli összeférhetetlenség is fennáll, mindjárt azért is, mert a férje által szerkesztett alkotmány értelmezése a feladata, illetve a testület olyan kérdésekben hivatott dönteni, amelyek az általa vezetett Országos Bírói Hivatal és az Országos Bírói Tanács közötti vitában merültek fel. Handó Tünde jelölése azért is problémás, mert eddigi tevékenysége során az OBH elnökeként a bírói függetlenség és a jogállamiság aláásásán dolgozott. A megválasztása ettől függetlenül nem kérdéses.

Handó Tünde feladata a bírói függetlenség és szabadság felszámolása lett volna a törvényesség hamis látszatának fenntartásával. Tevékenysége azonban nem nevezhető sikeresnek, mert nem bírt a bírók ellenállásával, és nem tudta a NER alá gyűrni az igazságszolgáltatást. Sokkal kevésbé volt sikeres, mint például Palkovics László, aki sikeresen üldözte el a CEU-t, végezte ki a Magyar Tudományos Akadémiát és éppen a felsőoktatás teljes bedarálásán dolgozik. Ehhez képest Handó Tünde kudarcot vallott, a bírói testület nem adta meg magát, az OBH és OBT közötti vita állóháborúvá változott.

Ezért Orbánnak nem maradt más megoldás, mint Handó kimenekítése a lehetetlen helyzetből. Mivel a Fideszben nem lehet megbukni, ezért az Alkotmánybíróság a menekülő útvonal Handó Tünde számára, amire egyébként sem felkészültsége, sem tudományos munkássága, sem szakmai tapasztalata, sem tekintélye, sem emberi kvalitásai és demokratikus elkötelezettsége sem teszik alkalmassá. Ez egy politikai kinevezés, ahol még az sem áll fenn, hogy egyébként a szakmai feltételek adottak lennének. Lesz egy újabb pártkatona az Alkotmánybíróságban, aki még szakmailag is alkalmatlan.

Handó Tünde távozása után az igazságszolgáltatás élére új embert kell állítani. Fel kell számolni a bírók ellenállását, a szakmán belül a fékek és ellensúlyok rendszerét, és az igazságszolgáltatást Orbán uralma alá kell hajtani. Valaki másnak kell elvégezni azt a munkát, amire Handó Tünde alkalmatlannak bizonyult. Nincsenek kétségeink, hogy Orbán megtalálja majd ezt az embert, és sötét jövő, kemény harcok elé néznek a bírák, már aki egyáltalán a pályán marad. Már az eddigi kísérletek is nagyon sok kiváló bírót késztettek arra, hogy elhagyja a pályát, és a bíróságokon kívül keressen magának munkát...

AZ IGAZI VESZÉLY A HORVÁTH CSABA-FÉLE SZOCI TEMPÓ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.10.28.


2010 után is megdöbbentő volt, hogy a katasztrofális választási vereség, a fülkeforradalom, a NER bejelentése, az Alkotmány önkényes eltörlése a legkisebb önvizsgálatra, pályamódosításra nem késztette az MSZP politikusait. A legkisebb mértékben sem gondolták úgy, hogy magukba kellene szállniuk, valamit változtatniuk kellene, s ha erre nem képesek, esetleg vissza kellene vonulni. Nem szennyezni tovább a közéletet. De az elmúlt kilenc év katasztrófája sem volt elég, hogy az MSZP-s mutyis gondolkodással szakítsanak. Nem fogják fel, mi a tét, és mit kockáztatnak.

2010 óta a mostani önkormányzati választás az első reménysugár, hogy Orbán diktatúráját legalább fékezni lehessen. Azok az ellenzéki képviselők, polgármesterek, akik a választók Orbánnal szembeni undorának köszönhetően pozícióba kerültek, nem viselkedhetnek úgy, mint a Fidesz és a 2010 előtti MSZP (ami majdnem ugyanaz). Alternatívát kell mutatniuk, be kell bizonyítaniuk, hogy nem gengszterváltás történt csupán, hanem a Fidesznek van alternatívája. Lehet jogállami módon, a korrupciót kizárva, tisztán és becsületesen dolgozni és élni.

Az MSZP nem képes megszabadulni a régi törtető kádereitől, a reflexeitől, hogy amint pozícióba kerülnek, azonnal megkezdődik a helyezkedés, a pozíciók osztogatása, a pénzek lerablása. A földcsuszamlást ez okozta 2010-ben. Kilenc év kellett hozzá, hogy az emberek nagyjából elfelejtsék, és megelégeljék némileg Orbán illiberális rendszerét, a központilag irányított rablást. Újra esélyt adtak egyeseknek, akik ezt arra akarják felhasználni, hogy ott folytassák, ahol abbahagyták. A bűzös, belterjes szoci mutyi világot.

Horváth Csaba első lépésként máris meg akarta teremteni a korrupció kereteit, fideszes módszerrel lehetővé tegye az átláthatatlan döntések sorozatát, amelyeket a képviselőtestület háta mögött hozhat meg. Arra tett javaslatot, hogy maga hozhasson döntést a képviselőtestület hatáskörébe tartozó szinte bármely ügyben, ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti. Az új polgármester megkerülhetné azokat az átláthatósági és nyilvánossági garanciákat, amelyek a képviselőtestület működéséhez kapcsolódnak – írta meg az Átlátszó. Törvényesíteni akarta a törvénytelenséget, akár a Fidesz...

A GLOBÁLIS KAPITALIZMUS: A VÉG KEZDETE VAGY A KEZDET VÉGE? - ITT AZ IDŐ AZ ÚJABB RENDSZERVÁLTÁSRA? LASSABBAN A TESTTEL

HVG ONLINE /  GAZDASÁG
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY
2019.10.30.


Az Economist - a magánvállalkozások tántoríthatatlan híve – címlapsztorit szentelt a Business Roundtable legutóbbi vitájának. A lap borítójára rakta, az eddig soha meg nem kérdőjelezett tényre vonatkozó kérdését: „Mi is egy vállalat célja?” A Financial Times – a kapitalizmus harcos támogatója - egész oldalas formátumban hirdetette meg: „Kapitalizmus: Elérkezett az újraigazítás ideje”. A Newsweek - a szabad piac elkötelezett védelmezője – hitetlenkedve kérdezte: „Kiszerettünk volna Milton Friedmanból?” Pedig az USA vállalatigazgatói mindeddig a Friedman-doktrína - az üzlet egyetlen társadalmi felelőssége: minden erőforrásával és minden tevékenységével profitot termelni a tulajdonosok számára - harcosainak számítottak. Most azonban változni látszik az idő. A világ legnagyobb vállalatainak vezetői nem kérdésként hanem állításként fogalmazták meg: alapvető feladatuk, a profit mellett a társadalmat szolgáló célok követése.

A helyzet engem - egy kicsit - a rendszerváltás időszakára emlékeztet. Azt, hogy a szocializmus - amelyet apámtól kaptam örökül, amelyben felnőttem, és amelyet magam is (ki)szolgáltam - nem működőképes, előttem sokan felismerték. Velem lassan halmozódó személyes tapasztalataim és folyamatosan gyarapodó ismereteim tudatták ezt a tényt. A 70-es évek végén – még bizonytalanul - a tervgazdaságon alapuló társadalom helyett valamiféle piaci szocializmus felé tapogatóztam. A 80-as évek közepén már a monolitikus politikai rendszer „pluralizálása” sem volt idegen tőlem. Mégis, a szocializmus jövőjét ekkor még valamiféle „modellváltásként” képzeltem el. A történelem azonban túllépett rajtam. Az általam „modellváltással” és reformokkal megoldhatónak vélt problémák „rendszerváltást” kényszerítettek ki.

A rendszerváltás lényege ugyanis: a nem működőképes és alapvetően megreformálhatatlan szocializmust a kapitalizmus - hosszú évszázadok során kiformálódott - „alapértelmezett” modelljére kicserélni. Ennek a modellnek elmaradhatatlan elemei: a gazdasági folyamatokat a „szabad” piac vezérli, a gazdaságot a magántulajdonon alapuló vállalkozások mozgatják, a társadalom működési szabályai a liberális demokrácia intézményrendszerének keretei között formálódnak, a szabadság, a személyes tér és a személyiség védelme az egyének vitathatatlan joga, és a társadalmak a szuverén nemzetállamok keretein belül szerveződnek. A rendszerváltás ennek az öt - egymást feltételező - intézmény-rendszernek az egyidejű kiépítését jelentette. Ez a szocializmus felől akár ellenforradalomnak is vélhető volt, ám a történelmi haladás szemszögéből valóságos forradalom volt. Így Antal József sokat idézett– „Tetszettek volna forradalmat csinálni” – mondatára joggal válaszolhatnánk: De hiszen azt csináltunk!...


AZ ATOM A LEGDRÁGÁBB - INTERJÚ MYCLE SCHNEIDERREL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2019.10.30.


Az Orbán-kormány nem gazdaságossági alapon döntött az atomerőmű mellett, ami versenyképtelen és eleve magas költsége az akár évtizedes csúszás során még tovább nőhet – véli lapunknak adott interjújában a néhány hete a CEU-n bemutatott The World Nuclear Status Report 2019 fő szerzője, Mycle Schneider.


- Annak tükrében, hogy tanulmányuk az atomerőművek egyre magasabb korára hívja fel a figyelmet, mi a véleménye arról, hogy a magyar kormány újat tervez? 

- Meg vagyok lepve. Áram sok mindenből előállítható. Attól, aki több milliárd eurót szán erre, elvárható lenne, hogy a döntés előtt alaposan átnézze a lehetőségeket. Kutatásaink alapján bizton állíthatom, ezek közül most az atomerőmű a legdrágább és a leglassabban kivitelezhető megoldás. Az elmúlt évtized során a világ 63 új nukleáris reaktora az első kapavágástól az átadásig átlag 10 év alatt épült fel. A szórás 4-40 év, hisz sok a megszakítás. Atomerőművet építeni nem egy eleve elrendelt kötelesség. Ha kormányuk fő célja tényleg az olcsó áram lenne, nyilván más termelési formát választott volna. 

- Manapság tanulmányozzák atomerőművek akár 80 éves működtetését is. 

- Tanulmányozzák. Főleg Amerikában. Bár ott kiadtak már néhány 60 éves engedélyt, az 50 éves kort is alig néhány egység éri meg. A napokban állították le például a nukleáris balesetéről ismert Three Mile Island utolsó, 45 éves blokkját. 

- Miért? 

- Mert az atomerőművek versenyképtelenek. 

- Az Orbán-kabinet szerint az új atomerőmű az olcsó energia záloga. 

- Ez teljességgel lehetetlen. Ez nem vélemény, hanem tény. Ismerjük az eszközök árát. 

- Azért a hazai erőművek közül még mindig a paksi a legolcsóbb. 

- Minden piac más. A szabályok is különbözők. Nehéz az összehasonlítás. A megújulók terén a legfontosabb a mennyiség: minél többet telepítenek, annál olcsóbb. A különbségeket nem a világpiaci árú berendezések adják, hanem az olyan puha költségek, mint az eloszlás, a szabályok, az adók, a támogatások, a bírságok, a politika, a közeg, a haszonkulcsok vagy az időtáv. Bár a fejlődés rohamos: míg Németország 2012-ben 7,5 gigawatt (GW) napelem telepítésével vitte el a pálmát, most az India mögött kullogó Kína évi 50 GW-nál tart. Ez több az USA összes eddigi naperőművénél. A felfutással Magyarországon is csökkenhetnek a költségek. 

- A Paksi Atomerőmű kilowattóránként körülbelül 12 forintért termeli a villamos energiát. A kormány szerint az új nukleáris blokkok 17 forinton már megtérülnének. A napelemek áramáért viszont az állam mintegy 30 forintot ad. 

- Ez utóbbi biztos nem tőzsdei ár. Egy jól működő piacon a napelem már 6 forint körül megéri. Kíváncsi lennék, a magyar állam mire alapozza a 30 forintos támogatást. A különböző termelési módok átláthatóságát leginkább szabványos, uniós árverések biztosítják. Itt meg kéne méretni az energiahatékonysági megoldásokat is. A takarékosság, a fogyasztáscsökkentés ugyanis szerintem mindent megelőz. A világ hatalmas energiaigényeinek kielégítésére még nem született épkézláb ötlet. Visszatérve: ki készítette a tervezett atomblokkjaikra vonatkozó 17 forintos előrejelzést? 

- A Rothschild Bankház, a magyar kormány megbízásából. 

- Értem. Nos, tekintve, hogy a új nukleáris egységek a piacon ma legalább 33 forintot kérnek az áramukért, egy 17 forintos becslés felettébb meglepő. Ezt más ismert elemzők nem is igazolják vissza. Kíváncsivá tett az említett tanulmány forrásai, hivatkozásai iránt. Aki valamit állít, bizonyítsa...

MÁR ORBÁN VIKTOR CSALÁDTAGJAINAK A CÉGEI IS BEKERÜLTEK A LEGÉRTÉKESEBBNEK BECSÜLT MAGYAR VÁLLALKOZÁSOK KÖZÉ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.10.30.


...- Az első helyen a főként élő szexkamerás szolgáltatásokról közismert Docler Group végzett, a cégcsoport becsült értéke 208,4 milliárd forint.

- Bekerült még az első ötbe a Videoton Holding, az MFP Holding, a Gránit Pólus Csoport és a Dayton Invest.
- A hatodik helyet kapta Csányi Sándor OTP-vezér agrárbirodalma, a Bonafarm Csoport 122,7 milliárd forinttal.
- Közvetlen őket követi a Mészáros Lőrinc bizalmasának tartott Szíjj László-féle Duna Aszfaltról ismert Duna Csoport, az ő becsült értékük 118,5 milliárd forint.
- Tizenötödik helyen végzett az utóbb időben számos támadást megélt Bige László tulajdonában álló Nitrogénművek 56 milliárd forinttal.
- A Mészáros Lőrinc-féle csoport a 17. helyet szerezte meg 51 milliárd forinttal. Ezek azok a Mészáros-család tulajdonában álló mezőgazdasági és borászati cégek, amelyek nem lettek beolvasztva az Opus Globalba.
- Huszonegyedik lett a Hell Energy Magyarország 41,7 milliárd forinttal.
- A néhai Andy Vajna fémjelezte Las Vegas csoport a harmincötödik helyen végzett.
Harminchetedik lett a közbeszerzéseken szintén sikeres West Hungária Bau, amelynek a tulajdonosa Paár Attila, Tiborcz István üzlettársa.
- A NER-hez és Szíjj Lászlóhoz szorosan kötődő Magyar Vakond Kft. a 47. lett.
- Hetvennegyedik lett a TV2 Média Csoport Zrt.

A KISLÁNY NEM FOGTA FEL, HOGY EZ AZ UTOLSÓ ESTÉJE OTTHON

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2019.10.30.


Újabb ügyben indult ügyészi és rendőrségi vizsgálat a Pest megyei gyermekvédelmi szakszolgálat (TEGYESZ) örökbeadási gyakorlata miatt. Klári születésétől fogva nevelőszülőknél nőtt fel. A család tagja lett, ott tanult meg beszélni, járni, szerette féltestvéreit, nevelőaanyját anyának szólította. Aztán a TEGYESZ szűk 3 nap alatt bonyolította le az örökbeadását. A négy és fél éves kislányt úgy adták oda az örökbefogadó szülőknek, hogy velük összesen kb. 10 órát találkozott. A kislány nem fogta fel, hogy soha többet nem térhet vissza oda, ami addig az otthona volt.

Vajon mennyire szolgálja egy gyerek érdekét, és milyen sérüléseket okoz neki, ha egyik napról a másikra kiszakítják megszokott környezetéből, el kell hagynia otthonát, örökre el kell válnia azoktól, akik addig szeretetben nevelték. A nevelőszülőknél cseperedő gyerekek örökbeadása alapvetően jó dolog, hiszen véglegesen rendezheti egy gyermek sorsát.

Érthetetlen azonban, hogy ezt a hivatalok néha miért bonyolítják le néhány nap alatt. Vajon mennyire felel meg a szakmai protokolloknak, az emberiesség követelményének, és milyen lelki sérüléseket okozhat az, ha egy születésétől kezdve négy és fél éven át nevelőszülőknél nevelt gyermeket 3 rövid találkozás után átadnak az örökbefogadó szülőknek.

Úgy néz ki, egyáltalán nem volt egyedi eset a Pest Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál (TEGYESZ) az, amit a korábbi cikkünkben csak Zsuzsinak nevezett, másfél éves kislány története alapján írtunk meg. Őt másfél évig nevelték a nevelőszülők, ám egy reggel jöttek a TEGYESZ szakemberei, és a kislányt aznap délután át is adták az örökbefogadó szülőknek, majd elvitték egy másik városba...

MEGLEPŐ ÉRTÉKEI VANNAK BUDAPESTNEK, DE ÖSSZESSÉGÉBEN MÉGIS CSŐDTÖMEG

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2019.10.30.


Nem sokat nyert a főváros Tarlós István 2010 óta tartó főpolgármesterségével, ha a város vagyonát* elemezzük. A 2010-es évben a város eszközei a mérleg alapján 2227 milliárd forintot értek, ami 2018-ra 2280 milliárd forintra nőtt. Ez a csupán 2,4 százalékos növekedés, ami azt jelenti, hogy reálárfolyamon még csökkent is a főváros vagyona, méghozzá 13 százalékkal.*

Budapest vagyonának a legnagyobb része ingatlanban van. Az utolsó elérhető adatok alapján ez adja a teljes vagyon 69 százalékát, 1,5 ezer milliárd forintnál is többet. A fővárosi cégek 300 milliárdot érnek. A vagyon soknak tűnik, ezt azonban nem használhatja arra a főváros, amire csak akarja. Nem lehet például csak úgy pénzzé tenni, hiszen a teljes vagyon 57 százaléka egyáltalán nem forgalomképes, további 33 százaléka pedig csak korlátozottan. Nem adhatja el ha akarja sem a főváros az útjait, villamosvonalait, de még a legtöbb cégét sem.

A vagyonelemek felsorolása igen érdekes dolgokat is tartalmaz, nem csak száraz könyvelési tételekkel találkozhatunk. Talán a legérdekesebb, hogy a főváros még növendék-, hízó és egyéb állatok sort is nyilván tart, ahol 355 millió forint értéket könyvel. Jó eséllyel az állatkert állománya lehet. Az is kiderült, hogy a Fővárosi Levéltár 37 kilométernyi levéltári anyagot kezel*. Valahogy a fővárosnál kötött ki az Est Média 65 millió forintnyi kötvénye is.

Részletesebben nézve a vagyont, annak legnagyobb részét, közel harmadát a közutak teszik ki. A közparkok értéke 262 milliárd forint, ez a vagyon 13 százaléka. A közművek értéke 142 milliárd, a vízközműveké további 71 milliárd. Talán meglepő lehet, de az aluljárók értéke (22 milliárd), magasabb, mint az erdőké (18 milliárd). Az is kiolvasható, hogy a városháza értékét – néhány kapcsolódó irodával együtt – 12,1 milliárdra tartják...

BÁRKIBŐL LEHET HAJLÉKTALAN, DE VISSZAKAPASZKODNI A NORMÁLIS ÉLETBE CSAK KEVESEKNEK SIKERÜL

ÁTLÁTSZÓ / SZAKIRODALOM BLOG
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2019.10.29.


Huszonhárom hajléktalan élettörténetét foglalta könyvbe Kovács Vera. A mű jelenleg Magyarországon egyedi és hiánypótló: egy olyan országban, ahol a hajléktalanságot büntetik, nyíltan kimondja, hogy nem mindig az emberen múlik az, hogy az utcára kerül-e.

Az Utak az erdőbe című szociográfia budapesti hajléktalan emberek életútját írja le mélyinterjúk alapján. A történetek mesélői és főszereplői az utcán élnek, vagy ott éltek huzamosabb ideig. Ez közös bennük, de minden egyéb különböző: ahány ember, annyiféle sors.

Kovács Vera: Utak az erdőben 
Noran Libro Kft., 2019. 301 oldal, 3490 Ft

A címnek hármas jelentése van. Utak, amelyeken az erdőben élő emberek járnak: munkába mennek, vízért bandukolnak, fát keresnek a fűtéshez. Utak, amelyeken odakerültek: döntések és emberek, amik és akik az életutakat szegélyezték. És végül utak, amelyek kivezetnek az erdőből szociális munkásokkal és kemény munkával karöltve.

A kötetben gyakran van szó az Utcáról Lakásba! Egyesületről, aminek tagjai a fővárosi önkormányzatokkal és magánszemélyekkel együttműködve kiutakat keresnek az erdőkből: önkormányzati vagy üres lakásokat adnak pályázati alapon azoknak, akik valóban tisztán tartják a környezetüket, és akiknek másképp valószínűleg nem lenne esélyük arra, hogy a közeljövőbenfedél legyen a fejük felett.

A legmegrázóbb a könyv olvasása közben az a visszatérő elem, hogy ez akárkivel megtörténhet...

ITT OLVASHATÓ

FIDESZES HALOTTLÁTÓK POLGÁRHÁBORÚS DAKOTA LÓHÁTON

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.10.30.


Jó reggelt! Szívem szerint napsugarasat kívánnék, de jelenleg kevés rá az esély. Azért persze kívánni még lehet. Már az önkormányzati választásuk után járunk három héttel, de nem laposodott el a politikai hacacáré, sőt. Bevallom, én még most is tudok örülni minden apró pofonnak, ami a kormány orcáján csattan. A jelentékenyebb kokikról, sallerekről és balhorgokról nem is szólva. Egyszóval egy kicsit elviselhetőbb lett az élet, mint akár csak egy hónappal ezelőtt is volt. Nem is annyira a káröröm miatt – még most is vállalom, bármennyire csúf dolog is, megdolgoztak érte, én pedigmegkínlódtam érte -, hanem azért, mert benne van a változás, a jó irányba változás. Közelebb jött az a fény az alagút végén, és már az is látszik, hogy nem a vonat lámpája. Valahogy frissebb, szabadabb a levegő. És ez nagyon fontos.

Úgy fest, Handó Tündét kimenti a Fidesz az egyre kínosodó szituációból. Ezentúl alkotmánybírói szerepben tündökölhet Szájer József felesége, mert első a család és egyébként sem hagynak senkit az út szélén. Hálisten. Polt Pétert jelöli Áder János legfőbb ügyésznek. Mondhatnám, hogy baromira meg vagyok lepődve, de miért éppen most kezdenék el hazudozni? Ki a fenét jelölne, ha nem Poltot? Ezt a bulit már végig kell táncolni, nincsen belőle kilépés. Polt nem helyettesíthető még a legszervilisebb elvtársukkal sem. Ahhoz túlságosan nagy a tét.

Fideszék éppen azt ünneplik, hogy Ursula von der Leyen alkalmasnak találta Várhelyi Olivért uniós biztosi posztra. Azt nem lelkendezték még el propagandáék, hogy azt nem lehet tudni, konkrétan milyen posztot kaphat Várhelyi, ahogy azt sem tudni, megszavazzák-e? Mert Ursula von der Leyen csak jelöli, dönteni nem ő fog. Meglátjuk, mint vak a poharat. Azt hiszem…

BUDAPEST, A KREML HÍDFŐÁLLÁSA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.10.30.


Orbán állandóan összeütközésbe kerül nyugati partnereivel a jogállamiság ügyében. Magyar-orosz közös törekvés Ukrajna megkerülése. Ha von der Leyen nem lép, megteszi az Európai Parlament. Nemzetközi lapszemle.

Magyarország arra készül, hogy újabb kilenc évre kinevezi az eddigi legfőbb ügyészt, ugyanakkor pedig elmozdítja az igazságszolgáltatás eddigi irányítóját – írja a londoni székhelyű Reuters hírügynökség, amelynek az anyagait szerte a világon használja a média. Ezek a lépések – folytatódik a beszámoló – a bírálók szerint arra világítanak rá, hogy vegyes a kép, amikor azt nézzük, mennyire volt sikeres Orbán Viktor miniszterelnök az igazságszolgáltatási ágazatnak – a magyar társadalom továbbra is egyik legfüggetlenebb testületének – a befolyásolásában. A konzervatív populista Orbán, miközben állandóan összeütközésbe kerül a nyugati partnerekkel a jogállamiságot illetően, a magyar élet legtöbb területét szilárdan kézben tartja. Visszautasítja azokat az állításokat, hogy lebontotta a fékeket és ellensúlyokat, és azzal érvel, hogy a demokratikus választásokon megszerzett erős mandátum felhatalmazza a Fideszt a törvények megváltoztatására.
A bírák ellenállnak

Míg az ügyészségi szervezeti rendszer az Orbánhoz hűséges Polt Péter legfőbb ügyész közvetlen ellenőrzése alatt áll, a bírák országos szervezete ellenáll Orbánnak, és elkeseredett vitákba bonyolódik az olyan adminisztratív próbálkozások miatt, amelyek kinevezésekkel vagy pénzügyi nyomásgyakorlással a megtörésüket célozzák – olvasható a Reuters helyzetleírásában. A tudósítás ehhez hozzáteszi: az Európai Unió 2019-ben azt állította, hogy Magyarország nem lép fel határozottan a magas szinten jelentkező korrupcióval szemben, és hogy továbbra is aggodalomra ad okot az ügyészi szervezet működési hatékonysága. Polt Péter ezt az állítást alaptalannak nevezte.
A Kreml hídfőállása

Az AP amerikai hírügynökség Vlagyimir Putyin mai magyarországi vizitjéről közöl előzetes cikket, amelyet átvett egyebek közt a New York Times. Az elemzés azt emeli ki, hogy az orosz elnök abban az országban tesz látogatást, amely a Kreml számára a legerősebb hídfőállás az Európai Unión és a NATO-n belül, vagyis abban a két csoportosulásban, amely általában kelletlenül tekint Oroszországra.

Az orosz államfő tárgyaló partnere, Orbán Viktor éppúgy megveti a liberális demokráciát, mint Putyin. Hevesen ellenzi a bevándorlást, és szögesdrótkerítést emel, hogy távol tartsa nemzetétől a migránsokat. Korlátozza a médiaszabadságot. A magyar kormányfő vádló szavakkal illeti Soros Györgyöt, akire Putyin is ellenszenvvel tekint.

Megkerülni Ukrajnát

A magyar-orosz viszonynak – folytatódik az AP áttekintése – erősek a gazdasági alapjai is, különösen a földgáz miatt. Magyarország régóta Oroszországtól szerzi be a legtöbb gázt, és ez a függése valószínűleg csak növekedni fog, amikor a Gazprom orosz állami gázmonopólium befejezi annak a csőnek az építését, amely a Fekete-tenger alatt Törökországba vezet, és amelynek egyik leágazása a tervek szerint Magyarországra is juttat majd gázt. Az orosz gáz jelenleg a Ukrajnán keresztül áthaladó vezetéken érkezik. Az erről szóló, Ukrajnával kötött szerződés az év végén lejár, és nem világos, hogy sikeresek lesznek-e a megújításra irányuló tárgyalások. A 2009-es orosz-ukrán gázvita súlyos gázhiányhoz vezetett az EU-országokban a leghidegebb télben – emlékeztet az AP. Az elemzés szerint mind Orbán, mind Putyin számára vonzó lenne politikai értelemben, ha a Magyarországnak szánt orosz gáz megkerülné Ukrajnát, és ez megfosztaná Kijevet a tranzitdíjtól. Az orosz és a magyar vezető egyaránt gyanakvással figyeli Ukrajnát, és a hírek szerint sikerült abba az irányba befolyásolnia Donald Trump amerikai elnököt, hogy rossz véleménnyel legyen Ukrajnáról. Az AP Magyarország és Ukrajna vitáját arra vezeti vissza, hogy Kijev nem engedi meg a kettős állampolgárságot a magyar kisebbség tagjainak. Kitér a cikk arra, hogy Oroszország az egyetlen magyarországi atomerőmű korszerűsítéséről szóló szerződéssel szintén befolyást gyakorol Magyarországra. A szerződés alapján a projektet nagyrészt orosz hitelből finanszírozzák. Magyarország – állapítja meg az amerikai hírügynökség – az Európai Unión belül az egyik legerősebb hangon szólalt fel azért, hogy enyhítsék azokat a szankciókat, amelyeket az EU a Krím félsziget orosz bekebelezése és a kelet-ukrajnai elszakadáspárti lázadók támogatása miatt rendelt el Oroszországgal szemben...

23 MILLIÁRDOS HÁTRAHAGYOTT ADÓSSÁGRÓL BESZÉL PÉCS ÚJ POLGÁRMESTERE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.10.30.


PéterffyAttila szerint pénzügyi válsággal küzdő várost vett át, és az sem igaz, hogy komoly megtakarításaik lennének...

„8 milliárdos hitelállomány és majdnem 5 milliárdos működési hiány – Pécs fideszes vezetése csődközeli helyzetben hagyta a várost a demokratikus erőkre, miközben ennek ellenkezőjét kommunikálták. Azonnali intézkedéseket hoztam, de a 23 milliárd forintos konszolidált adósság ledolgozása kemény munka lesz. Páva Zsolt, Pécs volt fideszes polgármestere a múlt héten még arról beszélt, hogy 7 milliárd forint megtakarítással adta át a várost. Ám ez a számsorok egy nagyon furcsa értelmezése, a rideg valóság sajnos egészen más. A polgármesteri hivatal pénzügyi főosztályának összesítése alapján Pécs önkormányzatának és gazdasági társaságainak teljes hitelállománya szeptember 30-i állapot szerint nem kevesebb, mint 18,2 milliárd forint. Erről Páva Zsolt volt fideszes polgármester mélyen hallgatott múlt heti közleményében, de azt megelőzően sem tárta a nyilvánosság elé a céges adatokat. Mint ismert, 2019 májusában, pár nappal az EP választások előtt még azt kommunikálta az akkori városvezetés, hogy több milliárd forint szabad pénzeszköze volt az önkormányzatnak. Ehhez képest szeptember 30-án ugyanez a szám teljesen megfordult: mínusz 4,84 milliárd forint a „maradvány”, ennyivel költekezett túl idén május óta az önkormányzat és az intézményrendszer, ennyi ma a működési hiány. Ami néhány hónap alatt, javarészt a nyári szünetben gyűlt össze. A helyzet válságos, megoldására azonnali intézkedéseket hoztam, ahhoz hasonlókat, mint amivel megtiltottam az önkormányzati cégek vezetőinek az átadás-átvétel időszakára új kötelezettségek vállalását. A számok hétfőn váltak ismertté. Még aznap levélben fordultam az önkormányzati intézmények vezetőihez, amelyben határozottan megtiltottam egyebek mellett új kötelezettségek vállalását és újabb tételek lehívását a keretszerződésekből az engedélyem nélkül. Kedden újabb levélben fordultam az intézményvezetőkhöz. Ebben tájékoztattam őket intézményük pénzügyi helyzetéről és intézkedési tervet kértem tőlük a konszolidációra. A fenti drámai számok a polgármesteri hivatal pénzügyi főosztályától származnak, de nem lepődnék meg, ha a Fidesz a korábbi kommunikációját folytatva tagadni kezdené, hogy pár év után ismét a csőd szélére kormányozta a várost. Ha ez megtörténik, azonnal törvényességi felülvizsgálatot kérek a kormányhivataltól: mondják ki ők, az államigazgatás szerve, hogy ezek a számok a drámai valóságot tükrözik. Pécsett véget ért az a korszak, amelyben a valós problémákat propagandával és hazudozással lehetett elfedni. Szembesültünk a problémával, és bár az első feladatunk, hogy elkezdjünk megoldást keresni rá, ahogy azt a kampányban ígértem, a szembesítést most a felelősök sem fogják tudni elkerülni.”