2022. március 8., kedd

12 NAPJA TART AZ OROSZ INVÁZIÓ UKRAJNÁBAN - ITT VANNAK A LEGFONTOSABB HÍREK KEDDEN

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2022.03.08.


12 napja tart a nyílt orosz-ukrán háború. Tegnap a béketárgyalások harmadik köre is áttörés nélkül zárult. Külföldi szakértők szerint már körülbelül 200 ezer katonát küldött Oroszország Ukrajnába. Megkezdte a működését az ukrán idegenlégió. Meghalt egy orosz tábornok a frontvonalon. Legfontosabb híreink az orosz-ukrán háborúval kapcsolatosan kedden...

A SBERBANK BEDŐLÉSÉVEL FIDESZES ÖNKORMÁNYZATOK KAPHATNAK KORMÁNYZATI GYORSSEGÉLYT

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2022.03.08.


A kormány olyan önkormányzatoknak ad gyorssegélyt a Sberbank csődje után, amelyek nyilvánvalóan nem gazdálkodtak körültekintően a rájuk bízott pénzzel. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, az egyesült ellenzék önkormányzati kabinetreferense azonban nem lepődött meg a történteken, amelyeket a kormány hattyúdalának is tart.


A Sberbank bedőlése régebbről eredeztethető, aligha az orosz-ukrán háborús konfliktus következménye. De törvényszerű, hogy egy piaci bank csődjét a magyar kormány korrigálja? Amúgy olyan fideszes önkormányzat(ok) megsegítésével, amelyek ennél a pénzintézetnél tartották pénzüket?

– A legkevésbé sem életszerű gyakorlat. De kezdjük távolabbról. Az önkormányzati szektor valóban bajban van. Amikor már Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is azt mondja, hogy idén már le kellene felezni azt a szolidáris hozzájárulást, amit elvon a kormány, akkor ez nem csupán „ellenzéki hőzöngés”. A szolidáris hozzájárulás ráadásul sem nem szolidáris, sem nem hozzájárulás, hanem a települések megsarcolása. Jól működő önkormányzatoktól ugyanúgy elvonják ezt az összeget, mint a kevésbé felelősen gazdálkodóktól. Budaörs esetében ez 4-5 milliárd forint, amit az állam „jóindulatán” bukunk.

Valóban a jóindulat jele a kormány aktuális, gyors segítsége?

– Erről a jóindulatról hosszan tudnék beszélni. Például a fideszes vezetésű Nagykanizsa – amelyik a leginkább kárvallott a banki csőd következtében és a legnagyobb költségvetéssel rendelkezik – milliárdos kormánytámogatáshoz jut. Tekintve, hogy kormánypárti polgármesterről van szó, olyan nagyon sokat nem kell azon gondolkozni, miért lépett ilyen gyorsan az állam.

Bizonyára ugyanilyen gyorsan siettek volna Budaörs segítségére is.

– Szerintem inkább széttárták volna a karjukat. Még akkor is, ha a gyorssegélyben részesített önkormányzatok között feltehetően van nem kormánypárti is. Csakhogy ennek a banknak már két évvel ezelőtt egymilliárd forint vesztesége volt, noha akkor a magyar bankrendszernek mintegy 250 milliárd forintos bevétele volt. Ennek egy nagyon pici szeletét képviselő bankról van szó, ami jelentős kintlévőséget halmozott fel. Kérdésem: a „bankbajba” jutott települések ezt tényleg nem látták?
...

AMIÓTA VILÁG A VILÁG, HALOMRA ERŐSZAKOLJÁK A NŐKET A HÁBORÚKBAN, DE A TETTESEK ÉS AZ ÁLDOZATOK EGYARÁNT HALLGATNAK

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2022.03.08.


Mi a közös a magyar színjátszás nagyasszonyának és legfényesebb csillagának, Jászai Marinak, valamint a két generációval később élt Gyarmati Fanninak az életében? A „csend összeesküvése”, adja meg a választ az Elhallgatva – A háborús erőszaktétel története és megjelenítése című, most megjelent tanulmánykötet, amelynek szerkesztői előszava szerint „mindenkinek érdeke volt, hogy ne beszéljenek” arról, hogy a szegény családból származott és markotányosnőként szolgált Jászait éppúgy megerőszakolták a katonák a königgrätzi csatában, ahogy Radnóti Miklós özvegyét a Budapestet felszabadító szovjet hadsereg tagjai 1945-ben. Mindkét nő magára maradt, és csak az emlékirataik fedték fel a leplet valódi sorsukról, mert – mint azt a kötet leszögezi – „amikor férfiak mondják el, hogy ők mit láttak, mi történt a nőkkel, addig maguk a nők általában hallgatnak”.

Azt, hogy a most zajló ukrán-orosz háborúban mi történik a frontvonalak mentén élő nőkkel, a háborús erőszaktételt a középpontba állító kötet tanúsága szerint nagy valószínűséggel csak évek, évtizedek múlva tudhatja majd meg a világ. A nők elleni háborús erőszakról ugyanis a híradások még utólag is legfeljebb csak töredékesen számolnak be – igaz, a közösségi médiában máris jelentek meg egyelőre ellenőrizhetetlen hírek a nők elleni erőszakról. Az Elhallgatva történeti forrásokat, valamint képzőművészeti és irodalmi műalkotásokat elemző tanulmányai szerint ugyanakkor bizonyos, hogy amióta világ a világ, a nőket halomra erőszakolják a háborúkban. A háborús erőszaktétel történetét és megjelenítését feldolgozó tanulmánykötet egyes írásai az okokra próbálnak magyarázatot találni, mások a jelenséget igyekeznek minél részletesebben feltárni, megint mások pedig a nők által elszenvedett erőszaknak emléket állító műtárgyakat és irodalmi alkotásokat elemzik...

AZ UKRAJNAI KONFLIKTUS MEGMUTATTA, HOGY A HÁBORÚT NEM CSAK HARCKOCSIKKAL VÍVJÁK

G7.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2022.03.08.


A nemzetközi politika elemzésének egy hagyományos, konzervatív beidegződése, hogy az állam első és legfontosabb célja túlélésének biztosítása és biztonságának szavatolása, amelynek legfőbb változója a katonai erő. Emiatt a biztonsági és katonai kérdések mindennél fontosabbak az állam számára, ezek jelentik a „magas politika” (high politics) terepét, amelyhez képest a túlélés szempontjából kevésbé fontos területek, például a gazdasági kapcsolatok alacsonyabb rangot képviselnek a politikai hierarchiában (low politics).


Ez az éles felosztás természetesen már évtizedek óta erősen vitatott, és Oroszország ukrajnai háborúja jó példája annak, hogy a gazdasági kapcsolatok mennyire erős hatással vannak a modern hadviselésre, beleértve a katonai erőhöz kapcsolódó klasszikus biztonságpolitikai területeket is.

Az ukrajnai háborúban a gazdaság és a biztonság közötti alapvető kapcsolat féltucatnyi területen is megmutatkozik:

- maga a gazdasági háború, amelyet az Oroszországra kivetett szankciók jelentenek;

- a háború finanszírozásának kérdése;

- a háborús utánpótlás és a konfliktus anyagi terheinek eloszlása;

- az oroszországi makrogazdasági hatások;

- a globális hatások és a nyersanyagpiac felborulása

mind olyan gazdasági jelenségek, amelyek hatással vannak a harctéri folyamatokra, valamint az orosz, az ukrán és számos más állam biztonságára is. E tekintetben pedig a konvencionális fegyverekéhez fogható erőt képvisel a pénzügyi hatalom...

ROGÁN CECÍLIA EGY HÁROMEMELETNYI PARAVÁNNAL PRÓBÁLJA ELREJTENI TIHANYBAN, HOGY LÁBBAL TIPORJA A TÖRVÉNYEKET.

FACEBOOK
Szerző: HADHÁZY ÁKOS
2022.03.08.


Rogán Cecília egy háromemeletnyi paravánnal próbálja elrejteni Tihanyban, hogy lábbal tiporja a törvényeket. Hát, legalább szégyelli! A Balatonfelvidéki Nemzeti Park világörökségi védettségű részén vett ugyanis 143 millióért egy kis villát, amit most a földig (sőt, az alá) leromboltatott és újat épít helyébe. Teljesen törvénytelenül, engedély nélkül - ezt próbálta a gigantikus paravánnal eltitkolni.
A 444 korábban beszámolt az építkezésről, de a cikk írója számára nem volt egyértelmű, hogy van-e erre engedélye - a polgármester pedig nem volt rá hajlandó válaszolni. Nos, a helyiek szerint már az eredeti nyaraló is törvénytelenül épült, mert mezőgazdasági besorulású, 1900 nm nagyságú telken egyszerűen nem lett volna szabad építeni. Sokáig nem is kaphatott fennmaradási engedélyt az épület, ezért tudták nehezen értékesíteni. Szerintük a propagandaminiszter gyermekeinek anyja viszont ezt el tudta érni. Azonban ez azt jelenti, hogy CSAK FELÚJÍTANI szabad az épületet, ha lebontja, már nem építhetne a helyére újat.
Nos, ezt a kis problémát igyekezett R. Cecília az óriási paravánnal megoldani. Azt, hogy engedély nélkül építkezik, ottjártamkor megerősítette az építésvezető is. Amikor megkérdeztem, hogy van-e engedélyük, akkor határozottan azt állította, hogy van engedélyük FELÚJÍTÁSRA. A mostani és a korábbi képek szerint azonban felújításról szó sincsen, már a föld alatti szinten is teljesen új épület épül.
Április 3-án arról is szavazunk, hogy akarjuk-e, hogy a politikusok és feleségeik azt csináljanak, amit akarnak.
A képek között megtalálja a jelenlegi és a korábbi állapotokat is.
A 444 cikke a témában itt található:

UKRAJNAI HÁBORÚ - MIT TESZNEK A CIVILEK? MIT TEHETEK ÉN?

NONPROFIT.HU
Szerző: nonprofit.hu
2022.03.


Az Ukrajna és Oroszország között kirobbant háborús konfliktus kapcsán sokunkban merül fel a kérdés, hogy jelen helyzetben mit tehetünk. Válság idején fontos tudni, hogy kihez fordulhatunk segítségért, vagy ha segíteni akarunk. Ilyen helyzetben különösen nagy szerep hárul a civil szervezetekre, sokuk már az első hírek hallatán elkezdte a felkészülést a humanitárius segítségnyújtásra. Ebben a cikkünkben olyan szervezeteket gyűjtöttünk össze a teljesség igénye nélkül, akik önkénteseket keresnek, adományt fogadnak, és akikhez jogsegélyért, információért lehet fordulni.

Jogsegély, információnyújtás Ukrajnából menekülteknek

A Menedék készített egy rövid összefoglalót a menedékes státus tartalmáról ukrán és orosz nyelvű verzióban is:

https://menedek.hu/hirek/mi-tortenik-az-ukrajnabol-menekulokkel

Magyar Helsinki Bizottság - fontos infók összeszedve: https://helsinki.hu/az-ukrajna-elleni-tamadas-es-a-magyar-menekultugyi-rendszer/

Információ az Ukrajnából menekülőknek magyar, angol, orosz és ukrán nyelven: https://helsinki.hu/informacio-az-ukrajnabol-menekuloknek/

Pro Bono jogi segítségnyújtás menekültekkel foglalkozó szervezeteknek: https://www.facebook.com/PILnet/posts/5458028887542648

Humanitárius segély, adománygyűjtés

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Babtista Szeretetszolgálat

UNICEF

Magyar Református Egyház

Katolikus Karitász

Magyar Vöröskereszt

Nemzeti Segélyvonal

ENSZ Ukrajnai Szolidaritási Alap

WorkForce - szállás/állás lehetőség

Szállás.hu - szállás felajánlás

EMMA Egyesület - Ingyenes segélyvonal anyáknak

Lista Ukrán szervezetekről (forrás: fb.)

savelife.in.ua

Telex összefoglaló: 

https://telex.hu/belfold/2022/02/25/ukrajna-karpatalja-menekultek-segitseg-adomany-hasznos-informaciok-kozszolgalat

Önkéntes és logisztikai felajánlások

Migration Aid: ételosztás, logisztika, fordítás, online adminisztrációs feladatok - részletek a Fb poszt alatt, jelentkezés: info@migrationaid.org

Age of Hope egyesület és Budapest Bike Maffia - a facebook eseményben folyamatosan frissülnek a hírek, és hogy miben lehet segíteni (várhatóan autós adományszállítás és ételkészítés, szendvicsosztás)

Magyar Református Szeretetszolgálat: https://jobbadni.hu/hirek/onkenteseket-keresunk/?fbclid=IwAR2C_wT3Mw2yiGt2g6sFnfERwJbT9KJSUAknm--z33wYmYh5H7NAMD9IBGA

Segítségnyújtás Facebook csoportokon:

Embereket segítő csoportok:

https://www.facebook.com/groups/369562874707496
https://www.facebook.com/groups/1023897178165936

mire érdemes figyelni, mit érdemes és hogyan olvasni, honnan tájékozódjunk?:


SAJÁTOS MENTÁLIS ÁLLAPOTOT MUTAT PUTYIN LEGBELSŐBB KÖRE

NAPI.HU
Szerző: KOMÓCSIN SÁNDOR
2022.03.08.


Vlagyimir Putyin a világtól elzárva éli napjait, szinte kizárólag csak legszűkebb belső vezetői-tanácsadói körével érintkezik, így a valóság, ha egyáltalán érzékeli még, csak ezen a szűrőn keresztül jut el hozzá. A belső kör tagjai főként az orosz államfő régi KGB-s és leningrádi vezetői korszakából ismert figurák.


Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, Ukrajna invázióját megelőzően és azt követően két olyan értekezletet hívott össze, amit a nyilvánosságnak szántak – kezdi az orosz vezető belső vezetői körét bemutató cikkét a BBC. Az egyiken a berendelt kormánytisztviselők és oligarchák egy óriási teremben húsz méterre ültek előtte, a másokon a Kremlben található egyik hosszú asztal egyik végén ült Putyin, a másikon katonai és más vezetők (képünkön).

Az utóbbin készült egy közeli kép is, amin Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök hallgatja a főnököt, meglehetősen elveszetten, miután a kép azt követően készült, hogy nem jött össze az orosz hadseregnek a villámháború Ukrajna ellen, amit az orosz elnök a kiszivárgott hírek szerint nehezményezett. Putyin ugyan egyszemélyi vezető, azaz megtartja magának a fontos döntéseket, de körülveszi egy hozzá lojális kör, amelynek tagjai szót kaphatnak a jelenlétében. A kérdés: kik azok, akik befolyásolhatják a döntéseit?
...

TÍZ ELLENTMONDÁS, AMIVEL ORBÁNT ÉS A NER-T MEGCSAPTA AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ

24.HU
Szerző: NAGY GERGELY MIKLÓS
2022.03.07.


Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, egyre csak szaporodtak azok a mozzanatok, amelyek kényessé válhatnak a miniszterelnök számára. Összeszedtük ezeket.


Számos ellentmondás és törés vált láthatóvá Orbán Viktor körül és a NER-ben az orosz-ukrán háború után – erre jutott a 24.hu, amikor csokorba szedte a kényes pontokat a korábbi nyilatkozatok, állásfoglalások, politikai lépések, illetve közvélemény-kutatások alapján. Ezek közül nem mindegyik új keletű, de akad köztük ilyen is. És van olyan, például a Fidesz-tábor megosztottsága oroszügyben, ami sebezhetővé teszi a kormánypárt népszerűségét is.

Érdemes ugyanakkor előrebocsátani, hogy noha megalapozott a megközelítés, amely fontosnak tartja az ellentmondások feltárását egy politikus vagy egy párt megnyilatkozásaiban (mert például az a hitelességet csorbítja), mégis érdemes megjegyezni, hogy az orbáni politika logikája alapvetően nem osztja ezt a nézetet – legalább már a 2014-es illiberális politikai program meghirdetés óta. Jól szemléltetheti ezt az is, amit G. Fodor Gábor kormányzati tanácsadó mondott 2015-ben a Magyar Narancsnak adott interjújában:

"Az emberek nézőpontjából érdektelen, most mit gondolsz a liberalizmusról, és tizenkét éve mit gondoltál róla. Az ő nézőpontjukból az az érdekes, megvédi-e őket a kormány, bármilyen nehézségekkel kerülnek szembe, vagy sem".

A tanácsadó akkori megközelítése ma is megvilágíthatja a kormányzati cselekvések fő célját, amikor is Orbán a biztonságot, a nyugodtságot, a semlegességet és legfőképp a békepártiságot hangsúlyozza az ukrán–orosz háború kitörésének sokadik napján.

Ettől függetlenül az Orbán-kormányok elmúlt 12 évében aligha volt olyan pillanat, mint a mostani. Amikor szinte egyik napról a másikra ennyi ponton keletkezett volna törés, ellentmondás nemcsak évtizedes, de akár viszonylag friss állásfoglalásokkal kapcsolatban is, a többi közt ezek miatt is megjósolhatatlan, hogy az orosz-ukrán konfliktus mekkora nyomot hagy a magyar belpolitikán, okoz-e komolyabb sebeket a kormánypártnak, vagy sem...

"ARRA KÉREM A MAGYAROKAT, HOGY NE ESSENEK ORBÁN CSAPDÁJÁBA"

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2022.03.08.


- Pénteken beszélgettünk Katarina Barley német szociáldemokrata politikussal, aki jelenleg az Európai Parlament egyik alelnöke, és korábban a Merkel-kormány igazságügyminisztere is volt. Az interjú után a magyar Parlamentben Hiller István alelnökkel találkozott, Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szervezésében.

- Barley szerint már rég el kellett volna indítani a magyar kormány ellen azt az új uniós mechanizmust, ami alapján pénzbüntetéssel lehet sújtani a demokráciát megsértő tagállamokat.

- Szerinte egyértelmű, hogy Orbán Viktor ellopja a magyarok és az európaiak pénzét.

- Úgy látja, hogy a homoszexuális propaganda elleni harcot terelésből hozta elő a magyar kormány.

Szerdán jelentette meg az Európai Bizottság, hogy milyen irányelvek mentén kívánja használni a feltételességi mechanizmust, azaz azt az eljárást, amivel pénzbüntetéssel lehet sújtani a jogállamiság rombolásában vétkes kormányokat. Elégedett ezzel a 40 oldalas kézikönyvvel?

Az Európai Parlament szerint nincs szükség ilyen iránymutatásra, ebben egyetért a képviselők és pártok elsöprő többsége. Van már egy rendelet, amit azonnal érvényesíteni kellene, nincs mire várni. A Bizottságnak már a rendelet elfogadása utáni első napon (2020. december 11. - szerk.) alkalmaznia kellett volna, de nem akarta. Azóta a várakozás az EU Bíróságára (ez egészen idén februárig tartott - szerk.), vagy most az iránymutatások kiadására, mind csak időhúzás. Politikai okokból ugyanis nem akarták alkalmazni eddig a rendeletet.

Amúgy az iránymutatás rendben van, az a lényege, hogy minden ügyet egyenként ki kell vizsgálni. Még jó, másképpen hogyan is lehetne. De lépjünk már! A Parlament tavaly beperelte a Bizottságot az inaktivitása miatt, ilyen az egész EU történetében csak egyszer fordult elő korábban. Elvárjuk, hogy a Bizottság tartsa magát a rendelethez, és lásson végre munkához, indítsa el a mechanizmust...

AZ OROSZOK KÖNNYEN MEGBÉNÍTHATJÁK AZ UKRÁN ÁRAMRENDSZERT, ÉS EZT ALIGHANEM MEG IS TESZIK

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.03.08.


Az orosz villámháborús terveket Ukrajnában felváltotta egy pusztítóbb, sokkal több áldozatot követelő, szisztematikus küzdelem. Ha az ország megbénítása a cél, az oroszok az áramellátás megzavarásában könnyen érhetnek el sikereket azzal, ha elfoglalják az atomerőműveket, mivel Ukrajna gázt vagy szenet nehezen tud importálni. Ha pedig már valóban a teljes pusztítás a szándék, a vízerőműveket is könnyű megrongálni. Kijevben és Moszkvában jártas energetikai szakemberekkel beszélgettünk ennek esélyeiről.


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább


Veszélyben az ukrán áramrendszer. Egyre többet ír erről a hazai és a nemzetközi sajtó. Itt olvasható például a Reuters elemzése, ez pedig Balogh József energiapiaci szakértő cikke a VG-ben.

Úgy tűnik, hogy Oroszország Ukrajnában viszonylag könnyen tud haladni és pusztítani, miközben képtelen az országot kontroll alá vonni vagy valamilyen közigazgatást kialakítani, kollaboránsokat találni. Egy ilyen helyzetben a pontszerű elemekből (erőművek, vezetéktalálkozások, szállítási útvonalak) is felépülő energetikai csomópontok támadása révén az energetika megbénítása egyszerűbb feladat a támadónak, mint egy bonyolult rendszer zavartalan működtetésének fenntartása a védekező oldalnak.

A szigetszerű (most más országokkal közvetlenül nem kapcsolódó) ukrán áramrendszer valóban nehéz helyzetben van.

- Az atomerőműveket kezdik elfoglalni az oroszok, bár a négyből kettő azért az ország nyugati részén található.

- Szene nincs elég az országnak, Lengyelország felől vasúton tud importálni, de ha Nyugat-Ukrajnára is átterjed a háború, ez a vonal is könnyen elvágható.

- Gázt is próbál venni Ukrajna, most éppen leginkább Magyarország felől, de ez nagyon drága, eléggé sérülékeny és korlátozott áramtermelő kapacitás.

- A vízerőművek működnek, de már kezd elveszni a háborúban minden mértékletesség, és amikor csak a pusztítás számít, ezek sem lesznek biztonságban...


ORBÁN ELMAGYARÁZTA, MIT JELENT A STRATÉGIAI NYUGALOM – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.03.08.


Keveset beszélni, akkor viszont pontosan, felelősségteljesen

„Ilyenkor nem megengedhető, hogy a kampány szempontjai a nemzeti érdekek elé tolakodjanak…” Itt lehet nevetni? Vagy az már nyugtalanságot jelez?

Kövér: Az ukránok vagy leteszik a fegyvert, vagy felmorzsolják őket az oroszok

Szerinte ezen „veszít Oroszország, még ha nem is annyit, mint Nyugaton szeretnék, veszít Közép-Európa, és a következő 20 évben megszűnik a normális együttműködés lehetősége Oroszországgal.” Keveset, felelősséggel.

Bencsik András szerint „kvázi szláv belügy”, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát

Állandóan ijesztgetnek a világháborúval. Szó sincs semmilyen módon világháborúról – jelentette ki a Demokrata főszerkesztője.Minden hülye tudja – ezt nem tette hozzá. Keveset, felelősséggel.

Katasztrofális jövőre számít egy orosz hírszerző

Az internetre is kikerült a KGB utódszerve, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik illetékesének belső levele, amely egyértelműen bizonyítja: az orosz katonai agressziót katasztrofálisan készítették elő, a hírszerzés jelentéseit úgy kell igazítani, hogy az a Kremlnek megfeleljen, ami totális káoszhoz vezetett.

A Sberbankon keresztül folyt a pénz Paksra

Feltűnő, hogy egy egész sor NER-milliárdos építőipari vállalkozása van a sberbankosok között.

Matolcsy György a tegnap megjelent írásában szóra sem méltatta a 400 forintos eurót

A GDP nőtt, gyorsultunk, sőt majdnem sikerült is előznünk (azt nem írta, hogy a kanyarban).

Rendkívüli lépésre készülnek Matolcsy Györgyék?

A forintgyengülés hátterében a háború okozta bizonytalanság áll, sok befektető szabadul a kockázatosabbnak tartott eszközöktől, így a régiós devizáktól is – hangsúlyozta a K&H vezető elemzője.

Varga Mihály: A forint a brüsszeli szankciók áldozata

Ki másé? Esetleg Soros vagy Gyurcsány. Keveset, felelősséggel…

Megtiltották az MTI munkatársainak az ellenzéki összefogás kifejezés használatát

S a koronavírussal kapcsolatos hírek egy részét is cenzúrázták és manipulálták. Nem jelenhetett meg több, az orosz vagy kínai vakcinák hatékonyságát megkérdőjelező információ

A helyszínen volt a luxemburgi RTL riportere, amikor Csengersimán meghalt egy idős ukrán asszony

Az újságíró szerint nem is azzal volt a legnagyobb baja a buszok utasainak, hogy egy ilyen folyamaton kell átesniük, hanem azzal, hogy senki nem kommunikált velük úgy, hogy több mint fél napja egy buszra voltak zsúfolva.

Mindeközben Mészáros Lőrinc zsinórban visz vizes beruházásokat

Egy hét alatt közel 73 milliárd forint értékű ivóvíz- illetve szennyvíz beruházásokat nyert el a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. Különösen aktív Debrecen környéken.

TASZ: védje meg a választási iroda a kárpátaljaiak szavazati jogát

Sokan nekiestek a jogvédő szervezetnek emiatt.

Orbán vaságyakkal és irodai bőrszékekkel küzd a terrorizmus ellen

A kormány döntött egyes, a Magyar Honvédség tulajdonában álló állami vagyonelemeknek a Kurdisztáni Autonóm Régió kormánya részére történő ingyenes átadásáról. Többek között tucatnyi egyméteres acéllépcsővel, 80×80 cm-es falapos fémvázas asztallal és egyéb hasznos honvédő ajándékkal kíván sok sikert a kurdisztáni erők terrorizmus elleni harcához a magyar miniszterelnök.

KULTÚRHARC ÉS KÜLÖNÚT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.03.08.


"Orbán és külügyminisztere, Szijjártó Péter többet érdemelne Putyintól, mint egy puszta érdemrendet: a Gazprom elnökségében kellene helyet kapniuk, ez lenne lojalitásuk méltó jutalma." Kárpáti János lapszemléje.

Közel negyven perces dokumentumfilmet sugárzott a 3sat német-osztrák-svájci tévécsatorna a választásokra készülő Magyarország politikai viszonyairól, annak elsősorban kulturális vetületéről - a művészet, a színház és az egyetemek világában zajló vitákról. A filmet február elején, vagyis még jóval az Ukrajna elleni orosz agresszió előtt forgatták.

Budapest, február eleje. Tizenkét év óta először van reális esélye a magyarországi ellenzéknek arra, hogy leváltsa Orbán Viktor kormányát.

A riportban megszólal a német szociáldemokrata Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke, aki Orbán Viktort az Európai Unió legkorruptabb kormányfőjének tartja. Márki-Zay Péter, Orbán kihívója, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmaz: Orbán most fasiszta diktatúrát épít. Egypárti államot. Először kommunista volt, aztán liberális, aztán konzervatív. Most csupán egy korrupt diktátor, aki építi a birodalmát, és annyi pénzt lop, amennyit csak lehet.

Kovács Zoltán, a külföldi kommunikációért felelős kormányszóvő ugyanakkor azt állítja: ha valóban korrupció és lopás lenne, akkor nem tartanánk ott, ahol vagyunk.

Színház, egyetemek, média. Orbán egymás után foglalta el saját embereivel a magyar társadalom fontos intézményeit. Vissza lehet-e még fordítani az órát?

Bagossy László rendező, a FreeSZFE részéről azt mondja, számukra nem marad más lehetőség, mint hogy harcoljanak. Molnár Áron színész-aktivista szerint ha Orbán nyeri ezt a választást, akkor sok fiatal el fogja hagyni az országot.

Magyarországon teljes erővel dúl a kultúrharc. Április harmadikán sorsdöntő választás lesz.

Most pedig egy napi aktualitás. A Fidesz vezetője mindent propagandára használ fel, még a háborúval is ezt műveli - emeli ki az Il Foglio című olasz lap Márki-Zay Péter nyilatkozatából, amelyet az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje több külföldi újságírónak adott. Európa - hangsúlyozta Márki-Zay - egységesen lépett fel az orosz fenyegetéssel szemben, és leginkább Magyarország vonakodik csatlakozni a nyugati szövetséghez. Orbán Viktor bizonyos kérdésekben köti az ebet a karóhoz, így például nem enged át az országon Ukrajnába tartó fegyverszállítmányt, de azt azért megértette, hogy egy bizonyos vörös vonalat nem léphet át.

Itt jegyzem meg, hogy a cikk megjelenése óta az Orbán-kormány irányt váltott, ilyen szállítmányok mégis áthaladhatnak az országon, de csak egy másik szövetséges országba. A nemzetközi sajtóban azonban már így is gyökeret vert az eddigi ellenkezés.

Az EU nem tűri Orbán Putyin-közeliségét - írja a konzervatív bécsi Die Presse. A tudósító, Thomas Roser szerint a magyarországi választási kampányban is bumerángként üt vissza a miniszterelnökre a Moszkva iránti hízelgés, vagyis nem csupán az unióban, hanem sok magyar szemében is egyre inkább kimerültek a tartalékai az ukrajnai háború kapcsán tapasztalt budapesti különutasság támogatásának.

A szerző idézi Manfred Webert, az Európai Parlament néppárti frakciójának - a Fidesz volt pártcsaládjának - a bajor Keresztényszociális Unióban politizáló vezetőjét, aki szerint Orbánnak el kell döntenie, hol áll. Weber - még annak nyomán, hogy a NATO-tag Magyarország eddig nem engedte át saját területén az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányokat - azt hányta a Fidesz szemére, hogy hihetetlen kettős játékot űz.

Mint a Die Pressében olvasható, Orbán ugyan az ukrajnai magyar kisebbség sorsa miatti aggodalommal indokolja, hogy ismét kilóg az ukrajnai háború kérdésében egyébként most szokatlanul egységes uniós sorból, ám bel- és külföldi bírálói úgy sejtik, hogy a valódi ok a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel évek óta fennálló nagyon szoros viszonya. A tudósító felhívja a figyelmet Donald Tusk volt lengyel miniszterelnöknek, az Európai Néppárt volt elnökének - előzőleg az Európai Tanács elnökének, még korábban Lengyelország miniszterelnökének - a Twitter-bejegyzésére, miszerint Orbán és külügyminisztere, Szijjártó Péter többet érdemelne Putyintól, mint egy puszta érdemrendet: a Gazprom elnökségében kellene helyet kapniuk, ez lenne lojalitásuk méltó jutalma.

Orbánnak az a krédója, hogy Magyarországnak nem szabad belekeverednie a háborúba, kívül kell maradnia, hogy ne a magyarok fizessék meg a háború árát. Ám az Európai Unió türelme egyre inkább fogy az oroszokkal kapcsolatos magyar különút iránt - írja a bécsi lap.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

400

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.03.08.


Történelmi napot és órát élhettünk meg tegnap, mikor is az euró egyszer csak négyszáz magyar forintokat kóstált, ami már nem semmi. Igaz, a befagyasztott áru farhátra ennek hatása nincs, viszont minden másra nagyon is van. A történelmi pillanat és nap akként öblösödik ki, hogy az orrunk előtt megy szarrá a magyar fizetőeszköz, inflálódik el, amivel egyszer majd szembe kell nézni, és nem lesz kellemes a randi. Bohókás kedvű olvasók kitalálták a megoldást a bajra egyébként, ami a hatósági áras euró lenne, de épp erre a kedves vezető nem képes, hatalma itt véget ér, és éppen azért, mert szembe jön vele a lehengerlő valóság.

Bajaink tehát nagyok, hogy úgy ne mondjuk, hatalmasak. Pártunk és kormányunk pedig áll széttárt karokkal (ha lehet így képbe önteni a teszefosza tehetetlenséget), de arra van energiája és érkezése, hogy a saját dicsőségét zengje, mint tette ezt tegnap Varga Mihály. Ő volt az, aki, miközben mindenki nézte ámulva, hogy mi van itt, hogyan zuhan be a forint a feneketlen gödörbe, a kormány felettébb sikeres gazdaságpolitikáját ecsetelte részletezve a velünk tett rengeteg jókat, megvédéseket és előre menéseket, mintha egy másik bolygón élne. Vagy épp nem kapta volna meg a sorvezetőt a mondandóhoz, mint ahogyan előbb-utóbb mindenki megkapja.

Én innen a barlangomból tudnék javaslattal élni, miszerint idézem a kedves vezetőt 2004-ből, amikor azt fejtegette habzó szájjal, hogy „a gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak.” Innen nézvést az a kérdés, hogy Orbán gyenge ember-e, más szemszögből akarja vagy nem akarja a gyengébb forintot, vagy pediglen tehetetlen a csapással szemben. Ha igen, akkor életbe lép a következő igazság, ami az, hogy ő és a kormánya végig hazardírozott tizenkét évet úgy, hogy eddig szerencséje volt, most pedig egyszerre dől rá a szarkupac.

Következésképp ránk is egyértelműen. Történelmi pillanat lett volna az is, ha a tizenkét év alatt kies hazánk (Orbán) bevezette volna az eurót, mert módja nyílt volna rá, de nem akarta. Nem lehetett volna shortolgatni, árfolyamnyereséget elérni az özönlő uniós eurómilliárdokon, tehát Orbánnak nagyon jól volt ez így hosszú ideig, és mint pár sorral fentebb leföstöttem, most dől rá egyben az utóbbi száz év tíz legsikeresebbike egyben. Mint egy összeomló hazugságkatedrális. Mert itt mutogatni sokat már nem lehet, de Varga Mihálynak sikerült, amikor másodszor is porondra lépett, mert elsőre, mint említettem a sikerjelentésből kimaradt, hogy elég nagy a baj.

Hogy úgy ne mondjuk, hatalmas, de recept erre is van, a kalapból mindig elő lehet húzni a bűnös nyuszit, aki Brüsszel. És Varga másodjára meg is tette, midőn közölte velünk, hogy “A forintra és a magyar emberekre a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy lebegtetik a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra. Aki ezt kéri, az a magyar emberekkel akarja megfizettetni a háború árát.” Varga előadása szerint ülnek a brüsszeliek a vérzivatarban, és azon agyalnak, hogyan tudnák áthárítani a háború teljes költségét Feri bátyámra a novemberi nyolcvanezrével a kocsma asztalánál. A Fidesz – Orbán és Varga, valamint a többiek – képtelenek az önreflexióra...