2016. február 11., csütörtök

ÁTGONDOLTÁTOK?

PKP BLOG
Szerző: Hídvégi Mihály
2016.02.11.


Átgondoltátok, barátaim? Átgondoltátok ti ezt rendesen, tisztességes magyar, magát jobboldaliként meghatározó, a napi betevő falatjáért megdolgozó s a Fideszre szavazó emberek, polgárok? 

A ti barátotok (nem közös barátunk, mert én az ilyennel nem cimborálnék), Orbán, amikor kedve úgy tartja, egyszer hazazavarja az oroszokat, másszor pedig behívja őket. Utóbbin azt értem, hogy Putyinnal barátkozik, közös terveket szőnek a paksi bővítésről, nagy, monumentális terveket, évtizedekre szólót. Most pedig a legújabb terv egy oroszokkal közösen indítandó légitársaság. S Orbán elmondja, hogy nekünk fontos Putyin barátsága, fontos az orosz piac. 

Látjátok, így szokott nektek őméltósága füllenteni, hogy ezt a szép kifejezést használjam. Mert az orosz piac fontos, nagy piac, közel lévő piac, hogyne lenne fontos. De Putyin barátsága nem fontos, sőt! Olyan ember barátsága, amelyik a saját hazáját is zülleszti, háborút vív testvérnépe, az ukránok ellen, háborút vív a Közel-Keleten Aszad mellett Szíriában, nos, az ilyen ember barátságát békeszerető, hazájáért élő-haló ember megvet, kiközösít...

ITT OLVASHATÓ

KALÁKA SZÉPIRODALMI FOLYÓIRAT

2016. FEBRUÁR
Szerző: Kaskötő István
2016.02.10.


         Faludy György       
            Tanuk nélkül

Kirajzolódom végleg a világból,
mint csupasz falnak állított fogoly,
külön kezel, kivételes magányban
a tanuk nélkül dolgozó pokol.

Egy porcikám se bízná senki másra,
ha unja már, magam kezére ad,
s én folytatom, hol éppen abbahagyta,
a két kezemmel, úgy és ugyanazt.

Ki itt találna rám e szörnyűségben,
és végignézné, mit is művelek,
nem hinné el tulajdon két szemének,
s egy szót se merne szólni senkinek.


Ily nyomorúság ugyan mire várna?
Mi hátra van, bevégzi egymaga,
hogy holta után is beléremeg,
meg-megrándul a hóhér kosara.

A KITÖRÉS ALULNÉZETBŐL

INDEX - TUDOMÁNY
Szerző: Ungváry Krisztián
2016.02.11.


A budapesti német–magyar csapatok kitörési kísérlete a második világháború egyik legvéresebb katonai akciója volt. Kevesebb mint öt nap alatt húszezer katona pusztult el, ugyanennyien estek fogságba, míg az átjutás legfeljebb 700 főnek sikerülhetett. Összehasonlításul: az 1944-es normandiai partraszállás során a szövetségesek számára legvéresebb veszteségek az Omaha-partszakaszon keletkeztek, de a halott, sebesült és eltűnt katonák száma itt sem haladta meg az ötezer főt. Ehhez képest az Omaha-partszakasz az amerikai kollektív emlékezetkultúra integráns része, míg a kitörés eseményei egyáltalán nem szerepelnek a német köztudatban, és sokáig Magyarországon sem kaptak különösebb figyelmet.
          
A kitörés halottait sokáig csak titokban lehetett gyászolni. Szomorú jelenség, hogy a légüressé vált politikai térben sajátos szervezetek ezeknek az áldozatoknak a sorsát is egyre inkább instrumentalizálják. Oda jutottunk, hogy ma már nem csak neonáci szervezetek olvasata az, hogy  itt a „hősies helytállás“ minősített esetéről van szó. A kitörés emléktúrák legnagyobb szervezője, a Börzsöny akciócsoport weboldala szerint „az Európa Erőd védői  a harc nélküli lemészárlást jelentő kapituláció helyett esküjükhöz híven a kitörést választották“. Ez a weboldal felteszi a túrákat teljesítő személyek teljes névsorát, ami folyamatosan növekvő tendenciát mutat: 2015-ben már majdnem két és fél ezer fő teljesítette a három távval rendelkező teljesítménytúrát...

ITT OLVASHATÓ

NE PANASZKODJ: ÚJABB ELKESERÍTŐ FORDULAT A BETEGJOGOK TERÜLETÉN?

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: TASZ
2016.02.11.


Január 21-én jelentette be Lázár János, hogy a kormány tervei szerint, a bürokráciacsökkentés jegyében, megszünne tizenhárom állami intézmény és további hatvan háttérintézetet is felszámolnának jelenlegi formájában, mindegyik a fenntartó minisztériumhoz kerülne. Többen több szempontból megírták már aggályaikat, hogy milyen problémákat vethet fel a működő intézetek megszüntetése, illetve átszabása. A megszellőztetett listán kívül, jelenleg nem áll rendelkezésünkre információ azzal kapcsolatban, hogy a kormány pontosan hogyan képzeli ezeknek a többnyire alapvető állami feladatokat végrehajtó, sokszor több száz munkavállalót (csak az OEP-nek jelenleg több mint 1200 munkatársa van) foglalkoztató intézményeknek a beolvasztását. Információink szerint, ha történtek is előkészületek erre, az az intézetekben dolgozók teljes kihagyásával zajlott. Egyelőre nem látszik biztosíték arra sem, hogy a megszűnő és átalakításra kerülő intézmények szerepe megnyugtatóan fennmarad...

ITT OLVASHATÓ

SUPERCONTANGO LEHETŐSÉGE AZ OLAJPIACON?

ALAPBLOG
Szerző: Nyugdíjas
2016.02.11.


Amikor a nemzetközi kőolaj piacán a határidős árak az időben előrehaladva emelkednek és meghaladják a prompt (azonnali) tőzsdei árat, contangóról, ellenkező esetben backwardationről beszélünk.
A világ legnagyobb termelője, a szaúdi Aramco, 2014 második felében úgy döntött, hogy hosszú távú érdekei védelmében többlettermeléssel letöri a kőolajárakat és ezáltal középtávon kiszorítja a drágábban termelőket a piacról.  Az „erőfeszítés” árra vonatkozó része sikerrel járt, a világ legfontosabb nyersanyagának ára másfél év alatt 70 százalékot zuhant, alaposan feje tetejére állítva – talán nem túlzás – az egész világot, a nyersanyagpiacoktól a geopolitikáig. (Emlékeznek még az azeri csodára? Még Wizz Air járat is volt Budapestről…)
Nem kell megijedni, nem fogok hosszú távú olajár-jóslásokba bonyolódni, csupán egy érdekes gondolati játékot vázolok fel:
paradox módon minél alacsonyabbra zuhan a kőolaj prompt ára, hosszú távon annál nagyobb az esélye a magasabb árnak, hiszen minél kevesebb árbevételt realizál az iparág, annál kevesebb beruházást eszközöl és előbb-utóbb annál több termelő dobja be a törölközőt.

ITT OLVASHATÓ

NEM, VIKTOR, NEM KÜLSŐ ERŐK, HANEM A MAGYAR DIÁKOK, SZÜLŐK ÉS TANÁROK TILTAKOZNAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.02.11.


Orbán Viktor szerint külső erők lázítják a pedagógusokat és az egészségügyi dolgozókat, Lázár János pedig úgy tesz, mint aki nem olvasta a tanárok követeléseit, hogy olyan dolgot adjon a szájukba, amivel könnyebb vitatkoznia.

Vannak olyan pontok, ahol ki kell mondani közösen, hogy nem, nem hagyjuk magunkat elterelni és átverni.

Orbán szerint azért egyértelmű, hogy külső erők támadnak a tanárokon keresztül, mert: "Lássuk be, nem életszerű, hogy egy szép reggel Miskolcon Pilz Olivér felkel, rájön, hogy rendkívül elégedetlen, és elkezd levelet írni, tiltakozni".

Beláthatjuk, hogy nem így történt, hiszen akinek van gyereke vagy pedagógus ismerőse, az tudja: évek óta halmozódnak a problémák, de tudjuk azt is, Pilz Olivér sem felkelt egy nap, hanem az iskola nevében még novemberben írt levelet a KLIK-nek és az oktatási minisztériumnak a panaszaival, amire nem kapott választ, majd ezután fordult a nyilvánosság felé. Márpedig az elégedetlenség pont így robban ki: gyűlik, és ha az igazság semmilyen viszontválaszra nem talál, akkor robban...

ITT OLVASHATÓ

AMIKOR EGYETLEN KOMMENT ÖSSZEFOGLALJA A LÉNYEGET

GA WEB MÉDIA GROUP
Szerző: Győrfi András
2016.02.11.

Avagy a szocializmus felé forduló Magyarországról.
A YouTube-on néztem, hallgattam az új Barackfa dalt. Mármint az új naon nemzeti dalszerzeményt. Alább a videó. Még alább pedig egy komment. Szomorú volt olvasni. 
"ELKÉPESZTŐ, HOGY HÁNYSZOR VAN AZ UTÓBBI ÉVEKBEN DÉJÁ VU ÉLMÉNYEM A MAGYARORSZÁGI POLITIKAI ÉLETTEL KAPCSOLATBAN, MIKOR PONT UGYANOLYAT LÁTOK, AMIT MÁR VÉGIGÉLTEM EGYSZER ROMÁNIÁBAN A CEAUŞESCU-KORSZAKBAN(EZ MAGYARORSZÁGRÓL LEHET, HOGY NEM LÁTSZIK ANNYIRA, MINT INNEN.) MOST IS, MIKÖZBEN EZT HALLGATTAM, ANNYIRA ISMERŐS VOLT, HOGY VALAHOGY RÖGTÖN ÁTVÁLTOTT NEKEM MAGÁTÓL MAGYARRÓL ROMÁNRA, A "MAGYAR" HELYETT IS "ROMÁN"-T HALLOTTAM, ÉS AKKOR MÁR CSAK ADRIAN PĂUNESCU HIÁNYZOTT, HOGY TELJES LEGYEN A "MEGÉNEKLÜNK, ROMÁNIA"-ÉLMÉNY. 

(AKI NEM TUDNÁ: EZ EGY ORSZÁGOS, TÖBB ÉVIG TARTÓ FOLYAMATOS FESZTIVÁL VOLT, AHOL PONT ILYEN DALOKKAL DICSŐÍTETTÉK PÁRTUNKAT ÉS KORMÁNYUNKAT, JELLEMZŐEN GYEREKSEREG KIVEZÉNYLÉSÉVEL, ÉS ERŐSÍTETTÉK A TŐSGYÖKERES ROMÁN NEMZETI ÉRZÉST, ILLETVE MAGASZTALTÁK A ROMÁN NYELVET.)

AMÚGY EZ IGAZÁBÓL AZ EGYNYELVŰSÉG REKLÁMJA, MEG IS LÁTSZIK RAJTA, MERT MINTHA CSAK SZEMLÉLTETNÉ AZT, AMIT A KANADAI FRANCIA-ANGOL KÉTNYELVŰEK TALÁLTAK KI AZ EGYNYELVŰEK ÉSZJÁRÁSÁRA: "MONOLINGUAL STUPIDITY".

AZ EGÉSZ PÁLYÁT BEFOCIZZA A FIDESZ

POLIPRAKTIKA BLOG
Szerző: Herczeg Sándor
2016.02.11.


A legnagyobb tévedésben az van, aki azt hiszi, hogy a 2018-as választási kampány még nem kezdődött el. A kormány legutóbbi ideái közül kettő, a családi otthonteremtési kedvezmény, valamint az államosítással kapcsolatos bejelentések két olyan réteget céloznak meg, ahol a krónikus nemszavazók leginkább megtalálhatók.

Közismert axióma, hogy a fiatalok politikai aktivitása a rendszerváltás óta csekély, az éppen regnáló kormányok közül egy sem tudott számukra olyan alternatívákat felmutatni, amely kimozdította volna őket a holtpontról. A Friedrich Ebert Alapítvány és a Policy Solutions 2013 végén megjelent elemzéséből világosan kiderül, hogy mely korosztályok tanúsítanak apolitikus magatartást...

ITT OLVASHATÓ

A VISSZAVONULÁSÁT FEDEZI ORBÁN ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETE

EGYENLÍTÓ BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2016.02.11.


Az egyik lehetőség természetesen az, hogy a magyar miniszterelnök elveszítette a józan eszét. Elszakadhatott az a vékony zsinór, ami őt még a valósághoz kötötte, és azért mond olyanokat, hogy "külső erők által gerjesztett akció a pedagógusok tiltakozása",
mert "Lássuk be, nem életszerű, hogy egy szép reggel Miskolcon Pilz Olivér felkel, rájön, hogy rendkívül elégedetlen és elkezd levelet írni, tiltakozni."

ITT OLVASHATÓ

IGAZI HŐSÖK

EGY BLOG ÉS KÉSZ
Szerző: Kész Zoltán
2016.02.11.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium országos tiltakozásához csatlakozott iskolák ugyanis nem fogadják el a kormány által pánikszerűen összerántott köznevelési kerekasztalt, és rendszerszintű változást akarnak. Sokan talán nem értik, miért nem hajlandók tárgyalni, pedig az ok nagyon egyszerű. A tiltakozók rájöttek, hogy nem érdemes felülni az oktatást alattvalók gyártására használó kormány hazug ígéreteinek. Mert amennyit ma engedne a kormány, hogy kihúzza a tiltakozás alól a talajt, annak kétszeresét verné le később az ágazatban dolgozókon.

A tiltakozó pedagógusok ezt ma pontosan tudják. Ők ma az igazi hőseink, akik megértették, hogy nem érhetik el a céljukat addig, amíg nem lesz rendszerszintű változás. Pontosan tudják, hogy néhány elem módosítása nem változtatja meg az alapvetően nemzetellenes oktatási rendszert, amelyet az Orbán-kormány alantas politikai céloktól vezetve kidolgozott.

ITT OLVASHATÓ

SEMMI KÖZÖTÖK HOZZÁ PARASZTOK!

HACSAKNEM
Szerző: H_A
2016.02.11.Ha nem tudnám, ki az a Németh Szilárd és csak úgy meglátnám egy-egy narancssárga csoportképen, azt hinném, ő a kormánypárt elsőszámú verőembere, akinek egyben az a szerepe, hogy a rendszerint hányással végződő bulik után eltakarítsa a romokat.
Németh Szilárd azonban nem verőember, hanem a Fidesz aktuális megmondóembere, akinek persze sokkal jobban áll a feltűrt ingujj, meg a 
gyere ki a hóratípusú szellemi párbajok lemenedzselése, ám magasztosabb feladatra predesztinálta őt a sors és az anyapárt. Amikor éppen nem a hangerő és intelligencia közötti leküzdhetetlen akadályt próbálja legyőzni, 12 darab kiválóan memorizált, különböző frekvenciákon elüvöltött mondatok formájában a terrorveszélyhelyetről, vagy nem a magyar bíróságokat akarja elszámoltatni hirtelen, akkor törvényt módosít. Mert ő olyat is tud.

ITT OLVASHATÓ

A HÍD, AMI MÁR NEM KÖT ÖSSZE

HAMPLÓ BLOG
Szerző: Hamster
2016.02.11.

Volt törzsfelhasználóként igyekeztem figyelemmel kísérni, hogy mi történik az egykor Oszt(y)apenkónak nevezett városi káosz-fókuszpont környékén. 2015 márciusában izgalommal figyeltem, ahogy a gyalogos felüljárót arrébb tették néhány méterrel - arról viszont lemaradtam, amikor november közepén eltüntették. Emléke velünk marad - immár nincs honnan nézni az építkezést...

ITT OLVASHATÓ

FINNORSZÁGI KISOKOS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: határátkelő
2016.02.11.


Ma folytatódik az a sorozat, melyben egy-egy országról próbálom meg összeszedni mindazt, ami fontos lehet az oda indulóknak, reményeim szerint hasznos linkekkel, információkkal. (Az Elintézendő ügyeink eddig részeit itt találjátok.) Ma Finnország van soron, és ebben az esetben is a helyi hivatalos forrásokon túl a korábbi posztok szerzőinek tapasztalatait is megpróbáltam beépíteni. Remélem, hasznosnak találjátok majd (és természetesen ha pontatlanságot találtok, jelezzétek nyugodtan!)Fontos tudni, hogy Európai Uniós állampolgárként természetesen szabadon vállalhatunk munkát Finnországban, legalábbis három hónapig, utána sem nagy kaland a dolog, csak regisztrálnunk kell (erről majd kicsit lejjebb).
Ugyanakkor arra a legtöbb oldal felhívja a figyelmet, hogy ha csak tehetjük, már indulás előtt próbáljunk meg munkahelyet találni (erre a Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Hivatal oldalán is találhatunk hasznos, angol nyelvű linkeket, valamint érdemes megnézni az EURES uniós foglalkoztatási mobilitási portált is), mert a megélhetési költségek magyar pénztárcával mérve magasak.

ITT OLVASHATÓ

MARKETINGAKCIÓ AZ ÚJABB NEMZETI KONZULTÁCIÓ

HELSINKI FIGYELŐ
Szerző: presshelsinki
2016.02.11.


A kormány arra készül, „nemzeti konzultációval” kérdezi meg a lakosságot, támogatná-e a terrorveszély elrendelését lehetővé tevő alkotmánymódosítást. Az eredmény aligha lehet kérdéses. Már csak azért sem, mert ilyesfajta kérdésekre nemrég adott választ az ország népe.

A tavalyi, a bevándorlásról és terrorizmusról szóló „nemzeti konzultációban” három kérdés kifejezetten a terrorizmusról szólt. A válaszok megoszlása itt látható.ITT OLVASHATÓ

KETTŐRŐL AZ EGYRE - HÁGA

HOVA MEGY EZ A VONAT BLOG
Szerző: Ellátott utas
2016.02.11.Hollandia nem egy „egyslágeres” ország, még ha a legfőbb nevezetességei így is Amszterdamba összpontosulnak – a látogatók többsége viszont nemcsak akkor szokott vonatra szállni, ha tulipánokra, szélmalmokra, vagy sajtpiacokra kíváncsi. Az ugyanis már minden kontinensen előfordult nem is egy országgal, hogy ilyen vagy olyan okból fővárost váltott (hogy ilyet találjunk, ki se kell mozdulnunk otthonról, hiszen nálunk sem Budapest – illetve 1873 előtt Buda – viselte egyedül ezt a címet, amióta a magyar állam létezik) – de olyant nem nagyon találni, hogy egy második főváros is legyen. Itt azonban még ilyet is találunk Hága formájában, és nagyon sok minden van, amiért ide is tehetünk kirándulást – köztük villamosok is.A két főváros közül Hága viselte előbb ezt a címet, és nagyon sok funkciót meg is tartott még akkor is, mikor Amszterdam került előtérbe. Ma is itt található meg a parlament és a kormány, valamint ezekhez illően a követségek nagy része. Mégsem a holland bel- és külpolitika az, ami miatt a város nevével gyakran lehet a hírekben találkozni, hanem a Nemzetközi Bíróság elé kerülő ügyek. De még egy jelentős különbséget fel tud mutatni a másik fővárossal szemben: itt lehet valódi tengerpartot találni, nemcsak a városfejlesztés és a kikötők satujába szorított beltengert. Ehhez Scheveningen-be kell kiutazni, ahová a Hollands Spoor pályaudvarról az 1-es és a 9-es villamos jár – ezek útvonala mentén találhatjuk meg a város többi látványosságát is.


ITT OLVASHATÓ


MAGYAR NEMZETI HIP-HOPOT!

HVG.HU - VÉLEMÉNY
Szerző: Hont András
2016.02.11.

Szinte hihetetlen, de volt olyan terület az országban, amelyik működött. Eddig.

Először tényleg úgy olvastam, hogy egy kormánytervezet szerint kvázi államosítanák a terrorizmust. De hát annak semmi értelme. Magyarországon a terror alapvetően állami feladat, méghozzá az állami feladatoknak azt a speciális alfaját képezi, amelyet az állam történetesen el is lát. Úgyhogy itt valami nem stimmelt.
Azután megnéztem még egyszer a hírt, és kiderült: félreolvastam. Nem a terrorizmust, hanem a turizmust akarják államosítani. Óbocsánat, nem is államosítani akarnak, hanem csupán központosítani. Mert a turizmusnak nyilván az a legnagyobb baja, hogy nincs eléggé központosítva. A központosítás pedig általában úgy be szokott válni. Csak túl ne tolják a biciklit, hogy aztán lehessen menni félévente söralátétet igényelni a Magyar Nemzeti Fogadó- és Korcsmaellátó Intézettől.
Kár lenne, ha így lenne. A helyzet az, hogy az amerikai alapkezelőkön, a brüsszeli bürokratákon és a német nagyvállalkozókon, tehát azokon túl, akik a Magyar NemzetGazdaság belső fejlődési potenciálja helyett eltartanak minket, még a turizmusban – ideértve a vendéglátást is – reménykedhetünk. Ez azon kevés ágazatok egyike, amely az elmúlt években nemzetközileg is értelmezhető eredményeket tudott fölmutatni. Hozzáteszem: a hivatalos szervek és a lakosság ellenében. Mert amit évek óta kapnak, az annyi, hogy szüntessék meg, hallgattassák el, bontsák le; szántsák be a fesztivált, zárják be a kocsmát, vigyék arrébb a szállót, neveljék meg a vendégeket; korlátozás, vegzálás, sápleszedés. Ugyanis mifelénk mindenki egészen pontosan tudja, hogy a másiknak miként kell élni. Azt nem tudja senki, hogy miből.
ITT OLVASHATÓ

MIÉRT IS FELHÁBORÍTÓ?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Hollósy Gerty
2016.02.11.


„Általános megrökönyödés fogadta a TV2 bejelentését, amely szerint Kökény-Szalai Vivien váltja Azurák Csabát a csatorna hírigazgatói posztján. A kinevezés hátterében mindenki politikai okokat vél fölfedezni, például azért, mert a bulvárújságíró jegyezte a Zuschlag Jánosról készült, a 2014-es kampányban megjelentetett könyvet.” – olvasom a Népszabadság online oldalán, a facebookon és máshol is.
Utána kellett néznem egy kicsit, ki is ő, vagyis Kökény-Szalai Vivien. Kiderült, nem vagyok elég tájékozott a kifejezett bulvárújságírás és a botrányszagú sikerkönyvek terén. Ez az én bajom és az én hiányosságom, de már képben vagyok.

ITT OLVASHATÓ

NE FÉLJETEK! SÁNDOR MÁRIA A KOSSUTH TÉRRE HÍV!

KÖZHÍRRÉ TÉTETIK - KISBÍRÓ BLOG
Szerző: Ivako
2016.02.11.

Kivonat Sándor Mária felhívásából, mert kell a közös fellépés!
„Hajnalban, munkába menet a HÉV-vezető, a villamosvezető, a kukásautóban ülő 3 kukás "Viktória-jelet” mutat felém. Győzni fogunk, veletek, kisemberek!
Mi a MUNKÁSOK vagyunk. A legkisebbek. Akikkel úgy lehet elhitetni, hogy kicsik, hogy erőből alacsonyan tartjuk a bérüket. Ugyan már! Mindegyik pótolható... azonnal. A kétkezi munkás, az ápolónő, a tanár, gondozó, a mentős, a villamosvezető, a kukások, a kéményseprő, a bolti eladó. Mi vagyunk az ország motorja, mi vagyunk, akiktől nap, mint nap indul az élet. Akik beletermeljük a vezetőink zsebébe a jobblétet, ezért ők cserben hagynak, sőt, kirúgással fenyegetnek! Hát légy ott!
Légy ott a Kossuth téren február 13-án, ha nem akarod a gyermeked mai napig meg nem kapott tankönyvét - minden nap kinyomtatgatni!
ITT OLVASHATÓ

NÉGY ÉV RABSZOLGASORS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.02.11


Éppen erre szeretnék ítélni a külföldön dolgozó magyarokat - szlovák, cseh és lengyel sorstársaikkal együtt - a visegrádi államok vezetői, mondván, megértik a brit miniszterelnököt, akit leginkább a szociális rendszerükön élősködők zavarnak.
Érthető, hogy nem akarja a brit adófizetők pénzét a potyautasokra pazarolni, de talán mégsem az a legjobb megoldás, ha mindenkit egy kalap alá veszünk, majd mindenkitől megvonjuk a szociális ellátást, lehetne ezt talán jobban is cizellálni, - mondjuk, hogy aki munkában áll, az élvezze ugyanazon jogokat, mit akámelyik brit állampolgár, természetesen ugyanazon kötelezettségek mellett.
Persze, ha mindenkitől megvonják a juttatásokat, akkor azon rendesebbet lehet kaszálni, adminisztrálni se kell annyit, a hatékonyság mindg is erénye volt az angol közigazgatásnak...


Ahogy ezt már megszokhattuk, természetesen ez sem arról szól, mint amiről beszélnek, hanem sokkal fajsúlyosabb dologról - az Unió jövőjéről.
Az eredeti elképzelés szerint az Unió ugyanis egyetlen gazdasági tér, melyben az emberek szabadon választhatják meg a lakhelyüket, munkahelyüket, iskolájukat, maga a Paradicsom.
Azt ugyan mindenki sejtette, hogy a munkaerő oda fog vándorolni, ahol jobbak az életfeltételek, a kereseti lehetőségek, de a modell megalkotói nem tekintették ezt leküzdhetetlen akadálynak, hiszen azt gondolták, hogy a fejlettebb államok által felzárkóztatásra adott pénzek elegendőek lesznek a gond megoldásához.
Hibáztak, nem számoltak az orbánviktorok mentalitásával, akik a pénzeket biztosabb helyen látták a saját zsebükben, mint az infrastruktúrában, egészségügyben, munkahelyteremtésben, így aztán ide jutottuk, ahol most vagyunk
...
 

10 MEGRÁZÓ FOTÓ A LODZI GETTÓBÓL

VIGYÁZÓ BLOG
Szerző: vigyázó
2016.02.11.


A nácik főkönyvelője minőségi Agfa-filmre fényképezett, hobbiból...
1987-ben találták meg ezeket a megrázó felvételeket Bécsben, egy antikvárium raktárában. A színes fotókról kiderült, hogy a lodzi gettó náci főkönyvelője, Walter Genewein készítette, hobbiból...

További képek és információk itt, a teljes gyűjtemény pedig a jeruzsálemi Jas Vásem Emlékhely és Múzeum archívumában tekinthető meg, itt.

ITT OLVASHATÓ

KÖZNEVELÉSI ASZTALTÁNCOLTATÁS - AZ NEM EGYEZTETÉS, AMIT RÁERŐSZAKOLNAK A PEDAGÓGUSOKRA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.02.10.


Túl vagyunk az első köznevelési kerekasztalon. Az emberi erőforrások minisztere által összehívott, és széleskörű egyeztetésnek csúfolt megbeszélés utáni első pillanatban akár még azt is hihetnénk, hogy van okunk örülni. Pedig inkább aggódni kellene…


Nehéz kezdet – a kerekasztal már előre gyanús volt

Sok illúziónk nem volt, amikor Balog Zoltán miniszter köznevelési kerekasztalt hirdetett. Már a meghívottak listája láttán felszaladhatott az ember szemöldöke. A Fekete György által elnökölt MMA képviselői ültek a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének delegáltjai mellé, dísznek meghívták a két szakszervezetet is – ebből a Pedagógusok Szakszervezete előbb hajlandónak mutatkozott az egyeztetésre, majd az utolsó pillanatban visszatáncolt; a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig pont fordítva: előbb bojkottra hívott mindenkit, végül mégis tárgyaltak. Közéjük ültettek még néhány arcot (az Iparkamarától az MTA bizottságáig), akik még életükben nem láttak iskolát működés közben, de cserébe szépen fel tudják mondani a kormány által kijelölt leckét...

ITT OLVASHATÓ

MI VAN AZ AGYUNKBAN?

CRITICAL BIOMASS BLOG
Szerző: Gáspár Merse Előd
2016.02.10.


Mi van az agyunkban, legfontosabb szervünkben, ami nagy valószínűséggel a világegyetem legkomplexebb objektuma is egyben? Természetesen neuronok. De kielégítő ez a válasz? Ha azt kérdeznénk, hogy mi van egy könyvben, és azt a választ kapnánk, hogy betűk, akkor nem lennénk vele túlságosan megelégedve. A kérdés az, hogy a neuronok aktivitás-mintázatukkal mit reprezentálnak, azaz mi a jelentésük a világ dolgaihoz viszonyítva. A szavak vagy mondatok egy kínai könyvben szintúgy csak formai elemek, önmagukban nem hordoznak semmiféle információt számunkra, csak akkor, ha egy szótárat is mellékelünk a kínai íráshoz.

Egy könyvtől persze sok vonatkozásban eltér az agyunk. Egyrészt nem statikus, hanem tanulás által folyamatosan változik. Rengeteg információ megy bele, kérdés hogy mit tart meg belőle és milyen struktúrába rendezve. Másrészt a könyvtől eltérően nem csak tárolja az információt, hanem saját magát olvassa és értelmezi is, majd az információt felhasználva tudatosan és tudattalanul is következtetéseket tesz és döntéseket hoz. Ráadásul mindezt egyazon biológiai rendszer. Bár vannak specializálódott területek az agyban és az idegsejtek is meglehetősen sokfélék, a tárolást és feldolgozást az agy ugyanazon a struktúrán valósítja meg párhuzamosan, ami igazán lenyűgöző...

ITT OLVASHATÓ

AMIKOR ÖSSZEZSUGORODIK A GYEREKSZOBA

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2016.02.11.


A felnőtté válás kihívásai
 
A felnőtté válás, a szülői ház elhagyása az emberi életút egyik fontos, minden kultúrában megtalálható átalakulása: átmenet a gyerekkorból az autonómia, a felelősségvállalás, az alkotó tevékenység, a tartós párkapcsolat felé. Míg száz évvel ezelőtt is szertartással, ünneppel ülte meg a közösség a felnőttkorba való belépést (ez a rítus kapcsolódhatott például a párválasztáshoz), addig napjainkra eltűntek ezek a hagyományok. Egyúttal a gyerek- és felnőttkor között egyre halványul az átmenet, és számos esetben részleges vagy elmarad a szülőkről való leválás – nem ritka, hogy egy harmincéves felnőtt a szüleivel él, akár anyagilag függő helyzetben.
 
Heinz-Peter Röhr német biblioterapeuta egy különleges könyvben járja körül a problémás leválás témáját: a Grimm testvérek A libapásztorlány című meséjén keresztül mutatja be, milyen családi konstellációban válhat a gyerekből kapaszkodó és bizonytalan felnőtt. A Kiút a függőségből könyv felfejti a több száz éves mese bölcsességgel átitatott rétegeit, egyúttal reflektál modern korunkra is...
 

MEGÉRKEZETT A CSOK FEBRUÁRI MÓDOSÍTÁSA! MOST MEGTUDOD, MILYEN MEGLEPETÉSEK VANNAK BENNE!

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.02.10.


Na most jól a képünkbe kaptuk a CSOK részletes szabályozást! 1 órája jelent meg a Magyar Közlönyben a már annyira várt CSOK 2016 részletes szabályozása és módosításai. Örömmel értesítek mindenkit, hogy a törvényhozás nagyon résen volt az elmúlt hetekben és gyakorlatilag minden olyan trükkös kérdésben sikerült részletesen nyilatkozniuk, amit eddig szabályoztunk! Nagyon sok az anyag, próbálom az izgalmasabb részeket összefoglalni! Viszont mindenkinek javaslok egy ingyenes konzultációt, mert minden élethelyzet más lehet. Nézzük a finomságokat!

ITT OLVASHATÓ

DR. SZABÓ SZABOLCS: FÜGGESSZÉK FEL A CSEPELI HÉV VILLAMOSSÁ ALAKÍTÁSÁT!

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző:csú
2016.02.10.


Szabó Szabolcs, Csepel–Soroksár egyéni országgyűlési képviselője az alapvető fontosságú kérdések megválaszolásáig a csepeli hév villamossá alakításának felfüggesztését követeli. Az Együtt képviselője szerint konzultációba kell kezdeni, amiből a csepeli polgárokat nem szabad kihagyni.

Az elmúlt hetekben a csepeli hév villamossá alakításáról terjedő hírek felkorbácsolták az indulatokat a Csepelen, valamint a Csepeltől délre fekvő településeken élők körében. Mindez arra vezethető vissza, hogy a budapesti Olimpia kapcsán felvetett ötlet köszönőviszonyban sincs az érvényben lévő fővárosi és kerületi fejlesztési dokumentumokban megfogalmazott fejlesztési irányokkal, amelyekben nagy kapacitású, részben felszín alatt vetett gyorsvasútként határozták meg a csepeli hév jövőbeli fejlesztési irányát...

ITT OLVASHATÓ