2020. január 6., hétfő

ISMÉT A MÉSZÁROS KÖZELI CÉG VÉGEZHETI AZ MTVA HIRDETÉSI FELÜLETEINEK ÉRTÉKESÍTÉSÉT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: KATUS ESZTER
2020.01.05.


A Media Services Company Magyarország Szolgáltató Kft. nyerte a közmédia hirdetési felületeinek értékesítését az elővetkező három évre. A kormány holdudvarába tartozó cég több szálon is kötődik fideszes politikusokhoz.

A G7 még tavaly novemberben írt arról, hogy várhatóan újra a Media Services Company (MSC) értékesítheti az állami média hirdetési felületeit, ha nem minősítik ismét érvénytelennek az erre vonatkozó közbeszerzést.

Az uniós közbeszerzési értesítőben január 3-án közzétett eredmény szerint ez valóban így is lesz. A nettó 2,1 milliárdos tendert ugyanis tényleg az MSC húzta be, amelynek 36 hónapon keresztül – vállalkozási szerződés keretében – a közmédia valamennyi hirdetési felületének (televízió- és rádió csatornákon, előbbiekhez tartozó online és teletext felületeken biztosítható hirdetési felületek) értékesítése lesz a feladata.

Az MSC-nek nem kellett sok versenytással megküzdenie a tárgyalásos eljáráson, hiszen egyedül tett ajánlatot. (A nyílt eljárás ezúttal is eredménytelenül zárult.) Ez persze nem újdonság, már így volt 2016-ban is. Akkor a Media Services Company tárgyalásos eljáráson (szintén egyedüli ajánlattevőkén) nyerte el az 1,8 milliárd forintos értékesítő munkát...

NEM ORBÁN FÁRADT EL, AZ EMBEREK FÁRADTAK EL TŐLE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.01.06.


„Még nem tudni, hogyan alakul a Fidesz és az Európai Néppárt jövőbeni kapcsolata. Minden izgalmas és nyitott, de sok jel mutat arra, hogy Orbán kilépteti a Fideszt a pártcsaládból, ami azonban nem oldja meg a ’hogyan tovább’ komoly dilemmáját” – véli Szent-Iványi István. Az európai uniós szakértő szerint, Orbán lavírozta erre a pontra a pártját, „nagyon sok mindenben eltaktikázta magát, egy éve súlyos tévedésekre alapozza a politikáját”. Úgy látja: habár a Fidesz még mindig szeretne az EPP-ben maradni, de ha látja, hogy kifelé áll szekerének a rúdja, akkor inkább maga lép ki, hogy fenntarthassa a látszatot, hogy nem mások döntenek a Fidesz sorsáról.

„Alapvetően az úgynevezett Bölcsek Tanácsa jelentése fogja meghatározni, hogy mi fog történni a Fidesszel, s bár hivatalosan semmit nem lehet még tudni, azt hallani, hogy a háromtagú vizsgáló testület a Fidesz felfüggesztésének fenntartását fogja javasolni” – mondta a Hírklikk megkeresésére Szent-Iványi István. Mint portálunk is beszámolt róla, a Népszava értesülése szerint, elkészült a kora tavasszal az EPP által felállított háromtagú testület jelentése, amit először Donald Tusk pártelnök kap meg. A lap informátorai nem igen tartották elképzelhetőnek, hogy a Fidesz megússza az elszámoltatást. Valószínűbbnek ítélték a felfüggesztés meghosszabbítását, vagy a döntés néhány hónappal történő elhalasztását, kevésbé a párt kizárását. Lehetőségként számolnak azzal is, hogy végül a Fidesz veszi a kalapját, meg sem várva, hogy határozzanak róla.

A látszatot fenn akarják tartani...

A VÉGÉN TÉNYLEG NEM LESZ MIBŐL FIZETNI A NYUGDÍJAKAT?

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.01.06.


„Nagy hiba, ha az ellenzék csak a néhány tizedszázalékos nyugdíjemelési kormányzati trükkel foglalkozik, mert a nyugdíjrendszer tele van feszültséggel. Az MNB előrejelzése szerint, a nyugdíjrendszer tíz évig még fenntartható, aztán megindul a bomlás” – nyilatkozta a Hírklikknek Simonovits András közgazdász. Az egyetemi tanár szerint, bármely kormány rákényszerülhet, hogy a nyugdíjak kifizetése érdekében további támogatást vonjon el az egészségügytől és az oktatástól.

– A kormány bejelentette a várható nyugdíjemelés mértékét, a pártok képviselői pedig azonnal nyugdíjcsökkentésről kezdtek beszélni. Ön szerint mi a helyzet?

– Nézze, természetesen a kisnyugdíjasok szempontjából a legkisebb összeg is számít, s akár felháborító is lehet, hogy az államtitkár 3,4 százalékos emelést mond, de valójában csak 2,7 százalékos lesz. Még akkor is felháborító ez, ha év végén mindenki megkapja a különbséget, az állam néhány hónapra lenyúlja a nyugdíjasok pénzét. Ezt elismerem, de én úgy látom, hogy ma az ellenzéknek nemcsak erről, hanem a nyugdíjrendszer veszélyeiről, az esetleges szétesés következményeiről is kéne beszélni...

TÖBB MILLIÓ DOLLÁR ELTÜNTETÉSÉÉRT LEHET FELELŐS AJÁN TAMÁS, A SÚLYEMELŐ-SZÖVETSÉG ELNÖKE

INDEX
Szerző: MIZSUR ANDRÁS- JOÓB SÁNDOR
2020.01.06.


Az ARD német közszolgálati csatorna oknyomozó újságírói szerint legalább 5,5 millió dollárral nem tud elszámolni az Aján Tamás vezette Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF). Ez okirat-hamisítás, hűtlen kezelés és sikkasztás gyanúját veti fel, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) származott a pénz. A NOB azzal hárította felelősségét az ügyben, hogy nem tudtak beavatkozni a súlyemelő-szövetség belügyeibe. Az ARD birtokába került bizalmas dokumentumokból az is kiderül, hogy a világbajnoki vagy olimpiai érmet szerző súlyemelők majdnem felénél nem végeztek doppingtesztet a versenyidőszakon kívül. A dokumentumfilm szerint, ha végeztek is, az IWF által preferált Magyar Antidopping Csoport (HUNADO) ellenőrei nem találtak problémát. A moldáv súlyemelő válogatott orvosa arról is beszélt, hogy ellenőrök pénzt fogadtak el manipulált doppingminták után.

SÚLYOS KORRUPCIÓS ÜGYEK MIATT INDULHAT BÜNTETŐELJÁRÁS A 79 ÉVES AJÁN TAMÁS, A NEMZETKÖZI SÚLYEMELŐ SZÖVETSÉG (IWF) ELNÖKE ELLEN, ÍRJA HONLAPJÁN A NÉMET ARD A BIRTOKÁBA JUTOTT DOKUMENTUMOK ALAPJÁN.

A német közszolgálati televízió oknyomozó újságírói a nemzetközi szövetségnél működő feketekasszáról, mindent átható „korrupciós kultúráról", készpénzen árusított „búcsúcédulákról” és korlátok nélküli doppingolásról írnak...

GYURCSÁNY KEZDTE, ORBÁN FOLYTATTA: ÍGY ESETT KI 600 EZER EMBER A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSBÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2020.01.06.


A fiatal felnőttek közel 20 százaléka nem biztosított Magyarországon, a 23 és 40 év közötti korosztálynak pedig több mint tizede nem jogosult egészségügyi ellátásra. Alulról porlad szét a társadalombiztosítási rendszer, amelyhez az Orbán-kabinet december végén anélkül nyúlt hozzá, hogy felmérte volna, milyen pusztítást végzett a Gyurcsány-féle 2006–2007-es reform, és hogyan tetézte ezt később saját – más tekintetben sikeres – szegénypolitikája. A július elsejétől bevezetendő szigorítás célkeresztjébe néhány tízezer potyautast és külföldön élő magyart képzeltek, de helyette százezerszámra találnak a tb-ből kirekedőket. A magyar egészségbiztosítás rejtett arca – a tervek szerint júliustól hatályos intézkedések tükrében...

ORBÁN FEL AKARTA EMELNI A SPORTOT, DE PÁR TERÜLET CSERBEN HAGYTA

INDEX
Szerző: ÁGHASSI ATTILA
2020.01.05.


Orbán Viktor napra pontosan tíz éve, 2010. január 5-én miniszterelnök-jelöltként látogatta meg az akkor még Schmitt Pál vezette Magyar Olimpiai Bizottságot. Ekkor hangzott el először, hogy a sportnak stratégiai ágazatnak kell lennie. Megnéztük, mi történt ennyi idő alatt.

"Ha azt akarjuk, hogy a jövő nemzedékei érmeket szerezzenek, győztesek legyenek, illetve ismerjék a sikert, és ennek érdekében képesek legyenek összefogni másokkal, a sportot stratégiai ágazatnak kell nyilvánítani"

mondta Orbán a 2010-es januári találkozón, amikor meglátogatta a Magyar Olimpiai Bizottságot. Fontos gondolata volt még, hogy egy országot látszólag a kormány irányít, de valójában az történik, amire az emberek képesek, és helyesnek gondolnak.

Nem maradt fenn jegyzőkönyv a kibővített elnökségi ülésről, de akiket kérdeztünk, úgy emlékeztek vissza, az volt a politikus üzenete, hogy az eddigi terveket, amiket pénz híján félretettek, most leporolhatják, írhatnak hozzá, mert áprilistól, ha megválasztják kormányfőnek, minden másként lesz. A találkozón elhangzott még a baltával faragunk szputnyikot kifejezés, ezzel érzékeltették: súlyos a pénzhiány, és ez egyenesen a fejlődés gátja, így pedig nem könnyű a lépést tartani az egyre fokozódó versenyben.

A londoni olimpia előtt 2,1 milliárd forintot kapott a MOB. Két és fél év múlva, a 2012-es londoni olimpia sikerei alatt (8 arany, 4 ezüst, 6 bronz) egy kinti fogadásnak az érzetét a következő mondatokkal lehet leírni. „Hálálkodva tehetjük össze a két kezünket az állam bőkezűségét, és a kormányzat nagylelkűségét látva. Ahonnan eddig csak kivontak, most normalizált viszonyok lesznek, nem kell az edzőknek másodállást vállalniuk, hogy eltartsák magukat, hanem a gyerekekkel tudnak foglalkozni.” Mindegyik sportvezető tele volt ötlettel, hogyan kell felvirágoztatni a magyar sportot, ez a felfogás jellemezte az általános hangulatot.

MOST MÁR ANNAK IS NAGYON ÖRÜLNÉNK, HA VALAHOGY VISSZAJUTNÁNK A 2012-ES EREDMÉNYESSÉGI SZINTRE.

Akkor a tizennyolc megszerzett érmet nyolc sportág hozta, míg Rióban a tizenöt érmet már csak négy sportág. A Magyar Olimpiai Bizottság most már tizennégy éremmel is kiegyezne. Sok esetben kiderült ugyanis egy-egy edzőről, hogy ha megfizetik, attól még nem lesz okosabb, rátermettebb. Felkészült edzők nélkül pedig nem működik a sport, kis műhelyek nélkül nem lesznek olimpiai sikerek.

PEDIG A MINISZTERELNÖK EREDETI KONCEPCIÓJÁT ÚGY LEHETNE KÖRÜLÍRNI, HOGY Ő ADJA A PÉNZT, A TÖBBIT PEDIG MAJD ÚGYIS MEGOLDJÁK, HISZEN A MAGYAR SPORT EGY JÓL MŰKÖDŐ RENDSZER.

Akkor még lehetett abban hinni, hogy a magyar sport forráshiányos, a tudáshiányt persze igyekezett mindenki eltitkolni, mára viszont már egyre nyilvánvalóbban érzékelhető. Arra persze nem lehetett számítani 2010 elején, hogy a sportban adatforradalom megy végbe, és aki nem analizál jól, azonnal lépéshátrányba kerül...

IDÉN IS VÁLTOZIK A CAFETERIA - NYUGDÍJ: BÁNHATJA, AKI NEM FOLYTATTA A TAKARÉKOSKODÁST

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.01.06.


A tavalyi nagy átrendezés után 2020-ban csak apróbb, bár zsebbe vágó változások alakítják a béren kívüli juttatások rendszerét. Az viszont már most jól látszik, hogy akik tavaly a céges juttatási palettáról levették a nyugdíjpénztári megtakarítást, nagyon rosszul jártak.

Hiába szeretett volna a szakszervezeti oldal egységesen tíz százaléknál magasabb minimálbér- és bérminimum-emelést, a kormány végül a bérek 8-8 százalékos emelése mellett döntött. Január elsejétől így a minimálbér bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedett. Ezzel a cafeteria néhány juttatási kerete is nagyobb lett (a cafeteria idei szabályait itt nézheti meg).

Tavaly július 1-jétől csökkent a szociális hozzájárulási adó (szochó) mértéke. Ezt a munkabérnél azonnal megérezhették a dolgozók, de a cafeteria emelését nem minden cég hajtotta végre – legalábbis 2019-ben. Az idén már mindenképpen béren kívül is hat ez a változás.

A béren kívüli juttatási rendszerben azonban nem ez az egyetlen változás. Az idén januártól – mint arról korábban részletesebben írtunk – ismét módosították a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) kibocsátásának és felhasználásának szabályait. A legjelentősebb változás, hogy a fel nem használt egyenleget nem csak százalékos, hanem fix díjjal is terhelhetik a bankok, amíg egyáltalán van pénz a számlán. A társkártyák, elveszett kártyák pótlásának költségét is érvényesíthetik a dolgozó SZÉP-kártyás számláján.

Úgy tűnik, nyugodtan szabhatják-varrhatják a pihenőkártyás szabályokat (tavaly az elfogadást is brutálisan megdrágították). A cafeteria átalakításával sikerült elérni, hogy a bankokhoz ömöljenek a munkáltatói pénzek. (Rogán Antal tavaly nyáron hangot is adott elégedettségének.) A KSH által közzétett legutóbbi adatok szerint 2019 októberében az egy évvel korábbinál 64 százalékkal több pénzt költöttek a pihenőkártyáról...

ÖTLETBÖRZE A TÉLI KERTTERVEZÉSHEZ

MEGYERI SZABOLCS KERTÉSZBLOGJA
Szerző: MEGYERI SZABOLCS
2020.01.05.


Az ünnepek elmúltával lassan visszatérünk a szokásos kerékvágásba, ám mivel még csak január legeleje van, a szokásos teendők közé sajnos még nem vehető fel a kertészkedés. Az év első hónapja ugyanakkor mégsem haszontalan ilyen szempontból, ez ugyanis a tervezgetés, gondolkodás izgalmas időszaka. A lelkes hobbikertészek a tavaszig tartó holtszezonban nagyszerű lehetőséget kapnak arra, hogy kitalálják, megtervezzék a kertet, a veteményest, és a kapcsolódó kinti munkálatokat, vagy általában a növényekkel kapcsolatos idei elképzeléseiket. Az ötletgyűjtés beindításához következik most egy csokor vázlatos idea, amolyan kedvcsinálóként!

BIZONYTALAN MAGYARORSZÁG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.01.06.


Véget értek az évvégi ünnepek, mától a legtöbben visszatérnek a hétköznapokba, ami sok határátkelő számára azt is jelenti, hogy vége az otthon töltött napoknak. Vajon milyennek látták Magyarországot a hazalátogatók? Balázs írta meg tapasztalatait, de erre bíztatlak titeket is.

„Nagyon vártuk! Nagyon vártuk, hogy végre az Ausztria nevű burokból kilépve, saját bőrünkön is megtapasztaljuk az aktuális magyar valóságot. Az erre szánt röpke hét nyilván semmire sem volt elég, ám bíztunk benne, hogy minél több valós tapasztalattal és élménnyel leszünk gazdagabbak.

Ami legelőször feltűnt, az az autópályán Budapest felé hömpölygő, nemzetközi rendszámtalálkozó volt. Tíz autóból talán kettő volt magyar rendszámos.

A tetőig pakolt verdák szinte mind angol, német, osztrák, francia és olasz rendszámmal rendelkeztek, no meg kétségtelenül magyar sofőrrel, illetve utasokkal. Ijesztő volt ezt látni! Írom ezt úgy, hogy a mi kocsink is ezt a tábort képviselte.

Ahogy elfoglaltuk az édesanyám által felajánlott vendégszobát és átestünk az ilyenkor szokásos, hozzáteszem csodálatosra sikeredett karácsonyi ünnepeken, nyakunkba vettük Budapestet...

FÜTTYKONCERT ÉS TÜNTETÉS FOGADTA ORBÁN VIKTORT A PRÁGAI OPERAHÁZ ELŐTT

168 ÓRA
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2020.01.06.


Tüntetők fütyülték ki Orbán Viktort a felújításon átesett prágai operaház megnyitó ünnepsége előtt – derül ki a Euronews magyar kiadásának a Facebook-oldalán megjelent videóból...

A FACEBOOK HATALMA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BALLA ESZTER
2020.01.03.


Fennállásának tizenöt éve alatt volt már a demokrácia élharcosa, a nyílt társadalom szabad kapcsolatrendszerének szószólója. Mára a demokrácia aláásójaként hevesen bírálják az Egyesült Államokban. A Facebook-vasút azonban tovább robog, immár 2,45 milliárd utassal, csaknem 18 milliárd dolláros bevétellel.

Ki tudja, mit hoz nekik 2020? Tovább növelik politikai befolyásukat, netán királycsinálók lesznek a jövő évi elnökválasztáson, vagy ha megkésve is, de eljön a regulációk ideje?

2004-ben a húszéves harvardi diák, Mark Zuckerberg az általa kidolgozott egyetemi közöségi háló, a Theface­book kirobbanó sikere láttán nem sejtette, hogy terméke a digitális forradalom leghatékonyabb eszköze lesz, aminek szociológiai, társadalmi, sőt politikai hatását sem lehet majd elvitatni. Zuckerberg forradalmasította a kommunikációt, új dimenziót adott barátságnak, magánéletnek. „A magánélet a múlt normája” szlogen jegyében milliók mutatták meg önként magukat, világukat. A Facebook népszerűségének sokáig semmi sem ártott. Hiába óvtak pszichológusok, szociológusok a virtuális kapcsolatok ártalmaitól, aggódtak szülők gyermekük korai, fölösleges kitárulkozása miatt. Hiába figyelmeztettek kommunikációs szakemberek, hogy a szenzációra, nagy kattintásszámra épülő digitális sajtó kiszorítja a tárgyszerű, elemző hírközlést. Felhasználók milliárdjai döntöttek úgy, hogy Facebook nélkül nem lehet élni, kirekesztettnek éreznék magukat, ha nem lennének a közösségi háló tagjai.

A csúcstechnológia egyik úttörője, Jaron Lanier informatikus, író, ma a Facebook üzletpolitikájának egyik legélesebb bírálója úgy emlékezik a Szilícium-völgy hőskorára, mint amikor a „hippi-szocialista alapítók” abszurd módon egyszerre akartak mindent ingyen adni és nagy üzletet csinálni. Így jött létre a reklámokon alapuló, a felhasználót örökösen bombázó, függőséget okozó médium, ahol percenként kattintanak a „barátok”, nehogy valamiről lemaradjanak. Lanier szerint az ingyenességnek nagy ára van. Az adatok begyűjtésével termékké tették a felhasználókat, árulják őket külső, titokzatos cégeknek. Nyitottságot, átláthatóságot ígértek, holott senki sem tudja, milyen algoritmusok, robotok, kamu személyek, fizetett kommentelők állnak a háttérben...


EZT MÉG BORKAI SEM MERTE MEGTENNI – ELKÉPESZTŐ ÖNIMÁDAT A FIDESZ ÚJ JELÖLTJÉNÉL

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2020.01.05.


Dr. Dézsi Csaba András kormánypárti polgármesterjelölt szabadidejében nem csak a többmilliós egzotikus házi papagájfarmjára áldoz – 30 milliós luxusterepjáróval furikázva madáreledelért, de nem áll tőle távol az ötvenes évek sztálinista személyi kultusza sem.

Amint a Hírklikk megtudta, kardiológus orvos lévén, szívbaj nélkül felpingáltatta saját magát és kedves nejét a gyermekrendelő falára. „Borkai legalább nem örökíttette meg az önkormányzati büfé desszertpultja mellett az adriai aktusát" – mondták erre győri forrásaink.

Felgyorsultak az események a győri időközi választást kísérő kampányban. Az újévi kapatosságot felváltotta a kijózanodás ideje, és olyan történettel szembesülhetünk, amiről a Fidesz által jelölt dr. Dézsi Csaba András eddig diszkréten hallgatott, mint egy gyomorproblémákkal küzdő hívő az éjféli misén...

A NETFLIX ÓRIÁSI POFONT KAPOTT A GOLDEN GLOBE-ON

24.HU
Szerző: JÁNOSSY VILLŐ
2020.01.06.


Vasárnap este tartották a 77. Golden Globe-gálát, és a főbb kategóriákban Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywoodja és Sam Mendes első világháborús filmje nyertek.

A Netflix végre bemutathatott volna Hollywoodnak, hogy igenis helye van a nagyok között, és észre kell venni a streaming szolgáltatót, ha a legjobb filmekről van szó. Minden esélyük megvolt, hogy Martin Scorsese Az ír című filmjéről vagy Noah Baumbach Házassági történetéről szóljon az este – A két pápáról nem is beszélve –, ehelyett Quentin Tarantino (Volt egyszer egy Hollywood) és Sam Mendes első világháborús filmje, az 1917 (nálunk január végén mutatják be) nyerte az estét...

KÖVÉR TAKARÍTOTTA EL BORKAI ÚTJÁBÓL A FIDESZEST, AKI MOST BORKAI HELYÉÉRT INDUL

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2020.01.06.


Már novemberben, a korrupciós és orgiabotrányba keveredett Borkai Zsolt lemondásának másnapján sejteni lehetett, hogy a Fidesz Dézsi Csaba Andrást indítja a január 26-i időközi polgármester-választáson Győrben. Dézsi viszont nem sietett megerősíteni a hírt, hetekig halogatta a jelöltség hivatalos bejelentését. Megvolt rá az oka: Dézsi valaha sokkal nagyobb tekintély volt a városban, mint a beejtőrnyőztetett Borkai, a Fidesz vezetése azonban félreállította az útból. A volt polgármester politikai karrierjét derékba törő botrány után aztán elővették a parkolópályáról. Ellenfele a szocialista Pollreisz Balázs lesz...

FARKASVAKSÁG

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BÓTA GÁBOR
2020.01.05.


Vadászházba telepítették a Bánk bánt a Katona József Színház Kamrájában. Itt múlatja az időt és falja fel egymást az elit. Nincs kastély, Kálmán Eszter díszlettervezőként nem tervezett ódon falakat, jelmeztervezőként veretesen nehéz ruhákat. És fuccs az öblös hangú szavalásnak is, amitől annyit szenvedhettünk a Bánk bán és más klasszikus drámák előadásai közben. 

Ebben a produkcióban nem élnének meg az úgynevezett hősszínészek. Tarnóczi Jakab rendező hőstelenítette Katona József darabját, ami gyakran megosztó volt, sokan kezelték nagy nemzeti drámaként, rengetegen unták kötelező olvasmányként, és most is találkoztam olyan kollégával, aki azt mondta, hogy hát azért egy kecskeméti hivatalnok művétől olyan sokat nem lehet várni. Szerintem Tarnóczi méltán várt tőle sokat, a Bánk bánban, ha jelentős dramaturgiai buktatókkal is, benne van az élet sűrűje, benne az a közép-kelet európai állandósult érzés, hogy örökkön örökké a fejünkre telepszik valaki, állandóan ki vagyunk szolgáltatva, és a zavaros viszonyok, a gyűlölködés közepette, lavírozásra, küzdelemre van szükség a létezéshez, a megmaradáshoz. A sok harc, az egyfolytában résen levés, a csaknem leállíthatatlan háborúskodás torzítja a személyiséget. Azt hiszem Tarnóczit az izgatta a legjobban, hogy nem alakulnak már ki nagy formátumú hősök, tipródó emberek vannak, akik reménytelenül igyekeznek boldogok lenni, de ez még a társadalmi ranglétra legtetején lévőknek sem sikerül. 

Bányai Kelemen Barna a kezdetektől nem egy tettre kész Bánk bánt játszik, nem olyan embert, aki tudja, merre vezesse az országát és a magánéletét, hanem inkább tipródó, vívódó értelmiségit, aki gyötri magát rendesen, hogy mi célravezető, mi etikus, cselekedhet-e értelmesen? Kicsit úgy mondja a monológját, mintha Hamlet lenne, ki is áll a zsarnok királyné mellett meg nem is, hisz is a feleségének, Melindának, hogy nem csalja őt Ottóval, a királyné öccsével, meg nem is. De ebben a rendezésben azt látjuk, hogy Melinda éppen buzgón simogatja Ottót, miközben mentegetőzik a neki szemrehányást tevő Bánk előtt, ami jól jelzi, hogy mennyire elharapódzott a farkasvakság, mennyire le lehet tagadni a nyilvánvaló tényeket és milyen nehéz megbízni bárkiben is. Pálos Hanna nem kifejezetten romlott nőt ad Melindaként, de nem is szűzies Oféliát, hanem olyan valakit, akit óhatatlanul megfertőz a közeg, bármennyire is tiszta volt valaha a lelke. Dér Zsolt Ottója pedig azt érzi, hogy felső kapcsolatai miatt neki mindent szabad, de mégis határozatlan, pipogya, ezért van szüksége az ügyeskedő, haszonleső Biberach jónak hitt, rossz tanácsaira. Kovács Lehel tenyérbe mászó fickót ad, akinél a hazugság rutin, alapjárat, gonosz, kárörvendő fintora leleplezhetné, hogy homlokegyenest mást mond, mint amit gondol, de hát a farkasvakság országában ki vesz észre ilyen „finomságokat”? Ez itt a gazemberek eldorádója. Meg a zsarnokoké és az ő fiók-zsarnokaiké...

MIÉRT LENNE KÖTELEZŐ EGYFÉLEKÉPPEN EMLÉKEZNI TRIANONRA?

HVG ONLINE / KULT
Szerző: BALLA ISTVÁN
2019.01.06.


Idén júniusban lesz 100 éve, hogy aláírták a Trianoni békediktátumot, így a téma 2020-ban alighanem heves indulatokat gerjeszt majd. Többek között annak próbáltunk utánajárni Egry Gábor történésszel, a Politikatörténeti Intézet főigazgatójával, hogy mi lehet ennek az oka. Miért csak a veszteségekről beszélünk, és miért nem tudjuk elfogadni a különböző viszonyulásokat Trianonhoz? Megoldás-e erre a Nemzeti Összertartozás Napja? Túl lehet-e lépni a fasiszta vs. nemzetáruló leegyszerűsítéseken? Interjú.

hvg.hu: Ön azt állítja, hogy a Trianon-trauma pontatlan kifejezés a békediktátum utáni magyar közérzetre. Miért, hiszen máig tartó hatása van?

Egry Gábor: A történeti gondolkodásba a trauma megnevezés a holokauszt után szűrődött be, és később is népirtások, vagy különböző egyének, csoportok elleni erőszakos cselekmények után került elő. Ahhoz, hogy traumáról beszéljünk, nagyon sok ember egynemű tapasztalata szükséges, ami ráadásul hosszú ideig kíséri e csoport tagjait.

hvg.hu: „Magyar az, akinek fáj Trianon” – ezzel, az egyébként alaptalanul Illyés Gyulának tulajdonított mottóval szokták gyakran leírni a Trianon-traumát. Ebben is a magyarok egynemű tapasztalata, a fájdalom, a gyász jelenik meg.

E. G.: Igen, ez a mondat azt fejezi ki, hogy Trianon minden magyar számára tragikus élmény, amire csak folyamatos gyásszal lehet emlékezni. Én azt állítom a levéltári kutatásaim alapján, hogy a tapasztalatoknak ez a fajta azonossága egyéni szinten nem igazolható. Magyarország összeomlása után az országban és az utódállamokban élő embereknek, magyaroknak is, sokféle tapasztalatot jelentett Trianon, és vannak olyanok, amik egyáltalán nem írhatók le tragikusként, megpróbáltatásként. Sokaknak az élet nem túl nagy változásokkal folytatódott ugyanúgy, mint korábban. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem voltak tömegesen olyanok, akiknek az ország szétesése nagyon negatív tapasztalat volt – hiszen tudunk a menekültekről, tudunk arról, hogy magyarokat ért erőszak a kisebbségi voltukból kifolyólag stb. -, de ez nem mindenkire volt jellemző. Akik pedig Magyarországon maradtak, nem élték meg, hogy kisebbségi sorba kerültek, azok tapasztalatai sem itatódtak át tragikus, mindennapi gyásszal. A revíziós propaganda hatására, szimbolikusan ők is megjelenítették a mindennapi tárgyak szintjén a veszteséget, de amikor kisebbségi magyarokkal találkoztak egyáltalán nem ez befolyásolja a viszonyokat. Már a 20-as, 30-as években is sokan voltak, akik mondjuk, lerománozták az erdélyi magyarokat, megkérdezték tőlük, honnan tudnak magyarul, sőt azt mondták nekik, hogy menjenek haza, ne vegyék el a magyarországiak munkáját. Ezek az egyébként jól dokumentált esetek mind ellentmondanak annak, hogy Trianon egy homogén, traumatikus tapasztalat lenne...

A KSH SZERINT EGYRE TÖBB NYUGDÍJAS ÉL NYOMORBAN, RÉTVÁRI BENCE SZERINT EZ NEM IGAZ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2020.01.05.


A KSH nemrég hozta nyilvánosságra azokat az adatokat, amelyek szerint amíg Magyarországon 2018-ban 11 százalékos volt a nyugdíjasok körében a relatív jövedelmi szegénység, vagyis 238 ezer nyugdíjasnak kellett 93 312 forintnál kevesebb pénzből tengődnie, a számuk egy év alatt csaknem 28 ezer fővel nőtt, jelenleg 265 ezer nyugdíjas nyomorog. Ennek kapcsán – hívja fel a figyelmet a Privátbankár – a jobbikos parlamenti képviselő, Jakab Péter fordult azzal az írásbeli kérdéssel az emberi erőforrások miniszteréhez, Kásler Miklóshoz, hogy az Orbán-kormány milyen intézkedésekre készül, annak érdekében, hogy a nyugdíjak legalább a bérek átlagos emelkedésének megfelelően növekedjenek. Erre a tárca parlamenti államtitkára, Rétvári Bence válaszolt, kiemelve, hogy 2010 óta a 2019. novemberi nyugdíj-kiegészítést is figyelembe véve a nyugdíjak 34,2 százalékkal emelkedtek, a vásárlóértékük pedig 10,3 százalékkal nőtt...

SZABAD SZEMMEL: MÁR BIZTOSRA VEHETŐ, HOGY HORVÁTORSZÁG NEM A MAGYAR ÉS A LENGYEL ÚTON HALAD MAJD

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.01.06.


Yahoo/Bloomberg 

Az a baloldali politikus lesz a következő 4 évben Horvátország elnöke, aki bevitte Zágrábot az unióba. Zoran Milanovics csaknem 53 százalékkal verte hivatalban lévő riválisát, Grabar Kitarovicsot, a kormánypárt, a HDZ jelöltjét. Ily módon feladja a leckét a miniszterelnöknek a készülő parlamenti választások előtt, éppen akkor, amikor a horvátok látják el az EU soros elnöki tisztét. Azt ígéri, hogy elutasítja a szélsőséget, küzd a széles körben elharapózott vesztegetések ellen és megállítja a fiatalok elvándorlását. Vetélytársa ezzel szemben bevándorlás-ellenes jelszavakkal próbálkozott, magyar és lengyel mintára. Ezen felül ő az USÁ-t tekinti az ország legfőbb szövetségesének, míg Milanovics az unióban látja a jövőt. Horvátországban a legfőbb közjogi méltóság javarészt ceremoniális jelentőségű, egy zágrábi politológia professzor mégis úgy véli, hogy az eredmény nagy csapás a jobboldal számára. Egyik kollégája pedig megjegyezte, hogy ezek után teljesen nyílttá vált a küzdelem az általános választások előtt, de nem lehet tudni, hogy a most következő időszakban hol lesz a tényleges hatalom: az államfői hivatalban vagy a kormánynál. 

Az új horvát elnök kijelentette, hogy a többpárti parlamenti demokrácia nem tökéletes, csak éppen nincs jobb nála, viszont minden más a tekintélyelvűségbe vezet. Milanovics azt ígérte, hogy megpróbál véget vetni az ország megosztottságának és mindenkivel párbeszédre törekszik. A politikus, aki 2011 és 15 között szolgált kormányfőként, 5 %-kal utasította maga mögé Grabar-Kitarovicsot. Közölte, hogy ugyan kettejük között a különbség nem volt túl jelentős, mégis egyértelmű, és némi hitet öntött a társadalomba. Így ő maga részéről most boldog. Egy zágrábi elemző úgy értékelte, hogy a változás mérsékelt, mégis biztosra vehető, hogy Horvátország a következő jó négy évben nem a magyar és a lengyel úton halad majd. A jelek szerint ugyanis a szavazópolgárok nem kértek a kormánypárt keményen jobbos irányvonalából, mert azt túlságosan is radikálisnak tartották.

FT 

A kommentár aggasztónak tartja, hogy Oroszország megint átírja a történelmet, ezúttal a Molotov-Ribbentrop-paktum kapcsán. Több oka is van annak, hogy Putyin átértelmezi az egykori eseményeket, amit azután ideológiai fegyverként használ. Először is nem szeretné, ha bármi árnyékot vetne a szovjet győzelem emlékére, miután közeleg az évforduló, hiszen májusban lesz, hogy Európában véget értek a csaták. Amióta az elnök tekintélyelvűbb vonalra és harciasabb külpolitikára állt rá, rendszerének legitimitása szempontjából sarokkő lett a világháborús diadal. Másodszor, az orosz felet aggasztja, miként hat a politikai rendszerek stabilitására, ha elmondják a történelmi igazságot, főként az olyan rezsimekről van szó, amelyek korlátozzák a szabadságot. Gorbacsov és Jelcin idején Moszkva példátlan tisztességgel ismertek el egy sor disznóságot. Csakhogy az utolsó szovjet államfő bátorsága lejáratta az uralkodó ideológiát és a rendszer bukásához vezetett. Ezt a leckét pontosan megtanulta Kína és Putyin is. Gorbacsov alatt a szovjet vezetés elítélte a náci Németországgal kötött titkos megállapodást, amely alapul szolgált a Lengyelország elleni orosz invázióhoz és a balti köztársaságok megszállásához. A Kreml később felelősséget vállalt a katyni mészárlásért, valamint a Prágai tavasz leveréséért is. Ily módon megnyitotta az utat, hogy Közép- és Kelet-Európa államai visszaszerezzék történelmüket és nemzeti függetlenségüket. Ezek a kormányok jelenleg értelemszerűen nyugtalanok, hiszen azt látják, hogy a moszkvai propagandisták eltorzítják a tényeket. Nemzedékről nemzedékre fel kell tárni az államhatalom hazugságait, a történelmi ferdítéseket. Egyébiránt a kontinens középső részén javarészt úgy ítélik meg, hogy a paktum az előjátékot szolgáltatta ahhoz a lidércnyomáshoz, amit a régió a következő 50 évben a náci és a szovjet teljhatalom alatt elszenvedett. Az oroszoknál viszont csaknem minden 2. ember teljesen vagy részben támogatja az egykori egyezséget.

Erdogan mer nagyot álmodni – írja az elemzés, hozzátéve, hogy a török elnök geopolitikai terveinek részeként Európa délkeleti peremén szinte teljesen észrevétlenül kezdte meg működését egy orosz gázt szállító vezeték. Célja az, hogy Törökország – tranzitállamként – a regionális energiaellátás fordítókorongja legyen. Az új csőrendszer Oroszországból a Fekete-tengeren át török földre, majd onnan Bulgárián, Szerbián és Magyarországon át Ausztriába vezet, már ha megépül a meghosszabbítása. A két ág kapacitása évente összesen 31,5 milliárd köbméter. Az EU tavaly 458 köbméternyi földgázt használt fel, vagyis csekélység az, ami Törökország felől jön majd. Erdogan mégis nagy jelentőséget tulajdonít neki és a Török Áramlat elkészülte nem okozott akkora viszályt, mint az Északi Áramlat 2, amely feldühíti az amerikaiakat és megosztja az európaiakat. Ráadásul tovább enyhít a korábban feszült török-orosz viszonyon. Viszont Brüsszelben és Washingtonban már nincsenek meggyőződve arról, hogy Ankara tényleg a Nyugat felé tart. Ráadásul, ha lesz leágazás Európa felé, akkor Putyin az EU korábbi ellenkezése dacára eléri, amit akart: Ukrajna megkerülésével szállíthat energiahordozót a földrészre. Egy német szakértő éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy gazdasági szempontok alapján sokkal jobban megérné továbbra is az ukrán területen futó vezetéket igénybe venni, de itt a politikai érdekek domináltak. A törökök viszont jól járnak anyagilag, hiszen egyrészt övék lesz a tranzitdíj, másrészt az új csövön keresztül a hazai energiaszükséglet egyharmadát tudják fedezni. Emellett az elképzelésekben további vezetékek szerepelnek. Továbbá Ankara kiépítette a kapacitást a cseppfolyósított amerikai földgáz fogadására. Ily módon tavaly az első félévben csaknem annyi mélyhűtött gáz érkezett az USÁ-ból, mint amennyi Oroszországból vezetéken. Ez lehet az oka, hogy Trump egyáltalán nem ágál a Török Áramlat miatt, míg az Északi Áramlat 2 ellen nem győz tiltakozni. Ugyanakkor a tengerentúli energiahordozónak köszönhetően csökken Törökország függése az orosz földgáztól...

DE AKKOR MIBŐL TELIK NEKIK?

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2020.01.05.


Egy ismerősömmel nemrég a generációs szegénységből érkező, szakképzésben tanuló gyerekekkel kapcsolatos tapasztalatainkat egyeztettük. Láncszerűen kapcsolódtak egymáshoz az észrevételeink, az általános iskola alapkészséghiányos befejezésétől a szülői minta hiányáig, ami mind egyenesen vezet a 16 évesen az oktatási rendszerből kikerüléshez, és ugyanannak az életpályának az ismétléséhez, melyben már a szülők, nagyszülők is éltek. 

Aztán hirtelen azt kérdezte tőlem: “de mondd meg, miből telik nekik azokra az okostelefonokra, meg azokra a tetoválásokra, amikkel villognak az iskolában? Hogy van ez?”

Nos, most nyilván idehozhatnám a 21.századi szegénységet, ami a fogyasztói társadalom hatásait együtt képezi le sok esetben 19. századi túlélési technikákkal, amiben csak egyetlen üzenet van, birtokolj, fogyassz, amid van, azzal tudod pozicionálni magad a világban, stb. De erről sokszor írtam már, bár bizonyára még fogok is, mert pl. a tetoválási szokások változása is megérne egy misét, ahogy a börtöntetkók, meg az “üss”, vagy az “anyám” felirat helyét hogyan foglalják el a számukra értelmezhetetlen kínai betűsorok, angol mondatok, no meg a rózsák, szörnyek, és sok más, most divatos, színes és drága tetoválás, fokozva az abszurditását ennek az egésznek.

De most inkább arról írok, hogy mit látok, honnan van ezekre pénz. Nyilván nem a szüleik közmunka-béréből, ez világos.

Először is: a szegregátumok világában is rétegződés van, csak más léptékekben, mint azon kívül. Mondjuk a házakon ez (főleg kívülről) nem igazán látszik, az előteremtett pénz sokkal inkább másra fordítódik, mint mondjuk a víz bevezetésére, vagy a külső tatarozásra, esetleg a kert rendbetételére, vagy a tartozások visszafizetésére, amit egy másféle szocializációval rendelkezők elvárnának. Sokkal fontosabb egy olyan életstílus fenntartása, amiben a környezetük számára világossá tehető: náluk van pénz. Ami persze viszonylagos, hiszen arra nem elég, hogy elköltözzenek, jobb házat vegyenek, ne ott éljenek, hanem mondjuk ott, ahol a szolgáltatások sokkal inkább élhetőbb közeget biztosítanak.

És nem is nagyon akarnak elmenni, mert számukra a pénzszerzés is ide kötődik, ebbe a közegbe.Vagyis, a többiek biztosítják nekik a jövedelmet, azoknak a szolgáltatásoknak a megvásárlásával, amire szükségük van. Nem legálisan persze, ezt mondanom sem kell. Fuvarozás, boltocskázás, illegális cigaretta- és alkoholkereskedelem, üzletelés. Azok a családok, ahol ebből van a jövedelem, ők a többiekhez képest jobban élnek, és kialakítanak maguk körül egy hierarchiát, aminek a csúcsán ők vannak. Mintegy mintát mutatnak, a helyi jólétről, és pontosan tudják, mekkora ereje van ennek a szerepnek az üzletelésben.

Mert csak arra kell rátapintaniuk, hogy az tekinthető embernek, akinek ez, vagy az megvan. Úgy, mint nekik. Akinek meg nincs, és nem veszi meg, az egyértelműen lejjebb van, lenézhető.

Hogy érthetőbb legyen: nemrég mesélte nekem valaki, akitől egy csúfos lerészegedés okait tudakoltam, hogy náluk az a szokás, ha valakit le akarnak itatni, akkor azt mondják: “ha nem iszod ki fenékig, haljon meg a családod”. És hát, ki akarja, hogy meghaljon!? Kiissza azt is, meg a következőt is. Ugyanez megy az üzletelésben: “Csóró vagy, mi?” “Menjél is haza, nem vagy ember… “ “Hát milyen apa vagy te, hogy nem veszed meg a gyerekednek?” Az alacsony tervezési képességgel rendelkezők önérzetét kell csak piszkálni, és belemennek mindenbe. És ha szemtől szembe nem megy, mivel a gyerekek előtt zajlik minden, bemegy majd velük a téma az iskolába is, és lehet majd csúfolni ott a másikat, mondjuk az adományruháért, cipőért, táskáért, hiszen ha otthon nem vették meg, és ezért alázták őket a szülei, miért ne tehetné meg a gyerekük is ugyanezt az iskolában? Ezt aztán sok szülő nem bírja, és így is érzi a nyomást: meg kell venni, tőle, aki kínálja, hogy bebizonyíthassa neki, ő is ember. És megveszi, sokszor drágábban, mintha boltban venné, vagy rendelné.

Szóval, a hatalmi hierarchia csúcsán levők a többiek nyomorúságából tudnak olyan jövedelemre szert tenni, amiből nekik többre telik, mint másnak. Egy darabig persze, egyrészt, mert az ő pénzügyi tudatosságuk, beosztási képességük is csak rövid távú, másrészt, mert vékony a jég, könnyen átcsaphat uzsorába. De nagy lélektana van ennek, és sok esetben alulmaradunk, és a mi segítségünk helyett inkább fizetnek nekik, akár túlárazva, akár kamatra, mert ettől érzik magukat valakinek, és ennek az érzésnek a megtapasztalása fontosabb, mint a hosszú távon segítséggel stabilizálódás jövőképe.

Másik réteg, akinek a többiekhez képest van pénze, az a máshol munkát vállalókat jelenti. Egy részük munkaszervező, és szintén ebből a közegből szervez csapatot, van kapcsolatrendszere, mennek, főleg a fővárosba, épületbontásokra, építkezésekre, burkolásokra, meg máshova, útépítésekre, ásatásokra, ahova fizikai munka kell. Azt tudják, erre azt kell mondani, alkalmi foglalkoztatással, napi bejelentéssel dolgoznak, de az, hogy ez igaz-e, vagy mennyi megy legálisan és mennyi “zsebbe”, nos, erről a mai világban joggal lehetnek kétségeink. A munkaerőhiány alaposan feltornázza a “napszámot”, de az is változóan alakul, hogy a családfő fizetéséből mennyi jut haza. Mert fenn kell tartania magát is, ráadásul egy olyan közegben, a fővárosban, ami sokszoros erővel zúdítja rájuk a fogyasztói világ kínálatát és manipulációit.

De ha kellő ideig bírják a melót, és nem költik magukra, akkor a hazautazáskor bőven juthat a családnak, olyan dolgokra is, amikre egyébként nem lenne indokolt, és ez náluk is növeli a “rangot” a közösségen belül. Mert a rang, a státusz, az a pénzhez kötődik. Nem a munkahelyhez, nem a tanuláshoz, csak a pénzhez, és azokhoz a tárgyakhoz, amit birtokolnak. Nyilván az előzőhöz képest ez egy lépéssel előbbre van, és talán még örülhetünk is neki. Hiszen legalább a munkaerőpiacon vannak, ha nem is teljesen legálisan.

Aki viszont nem mobilis, nos, velük nagyobb gond van. Ennek persze több oka is lehet, egyrészt, hogy nem bírják a munkát, hosszú ideig képtelenek erős fizikai munkát végezni, meg egyáltalán folyamatosan, naponta dolgozni. Ők azok, akik eleinte még mennek, aztán másik munkaszervezővel próbálkoznak, hátha ott nem kell annyit dolgozni, végül azt mondják: maradnak inkább otthon, közmunkán. A másik ok, hogy a gyerekeik miatt maradnak itthon. Mert a hatások, amelyek a gyerekeket érik, veszélyesek is lehetnek, és az anyjuk nem mindig tud hatni rájuk. Így azt mondják, inkább szűkösen, de maradnak. Jellemző, hogy gyakran vesznek fel személyi kölcsönöket, hogy legalább néha elérjenek valamit ők is azokból a dolgokból, amelyekből másnak bőven jut. Amit aztán nem tudnak fizetni, és ássák magukat a behajtócéges tartozásokkal egyre mélyebbre. De ők még mindig jobb helyzetben vannak, mint azok, akik egyedül nevelik a gyerekeket.

Mert azt hiszem, ők vannak a legnehezebb helyzetben. Az anyák a gyerekekkel, akiknek a párjaik börtönben vannak, vagy elhagyták őket. Ritka esetben persze lehet az illető férfi is, de zömében asszonyokról beszélhetünk. A gyerekek miatt esélytelenek a munkavállalásra. Helyben többnyire csak a közmunka van, utazással nem tudják bevállalni a munkát, hiszen menni kell értük az oviba, iskolába. És el is kell látniuk őket. Aki pedig abban szocializálódott, hogy a főállású anyaság az egyetlen, ami kitölti az életét, az nem tudja elképzelni, hogy munka mellett is lehet háztartást vezetni, gyereket nevelni. Ezt a mintát nem látták sosem, nem is értik. Ők a családi pótlékból, gyesből élnek, gyerektartást sem kapnak többnyire.

És ott vannak még a fogyatékkal élők…akik még közmunkára sem hívhatók be. A csicskák, az alkoholisták, a pszichiátriai betegek, mind, akiknek az élete vakvágányra futott. Akik legalul vannak. Nos, ebből a csoportból nemigen telik sem telefonra, sem tetoválásra. Se másra. Az nekem is rejtély, hogy ők miből élik túl a hónapokat.

Azt hiszem, az világosan látszik, hogy a generációs szegénységben élők nem a legális jövedelemszerzésből élnek. Ami legális, a közmunkabér, a családi pótlék, a gyes, nem elég, így a fekete zónából egészítik ki a megélhetésüket. Az változó, hogy ebben ki, meddig jut el, de egyben megegyeznek: egyik sem ad más ívet az életpályának. A jövedelem érkezéséhez igazodó nélkülözés, feketemunka, kriminalizáció. Ezek a lehetőségek.

Ami még nagyon fontos: egyik sem motivál a tanulásra. Ezekhez ugyanis nem kell. A szülői minta erős, és nem a tanulásba fektetett energiát közvetíti. Egyik esetben sem.

Nos, akkor mit lehetne tenni? Először is megérteni ezt az egészet. A tanulatlanságban, nyomorúságban, a másik kihasználásában kialakuló túlélési stratégiákat. Aztán a megfelelő, erre a helyzetre fókuszáló oktatás mellett minimalizálni a fekete zónában körvonalazódó lehetőségeket. Persze ehhez egy átlátható, tisztességes gazdaság kellene. De ez a fajta rétegződés nemcsak a szegregátumok világában ilyen. És bizony, elég visszásan hangzik, ha csak ott kérjük számon a jogkövető magatartás hiányát.

MEGDÖNTENI HAJNAL TÍMEÁT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.01.06.


Vannak ilyen álmodozó újságírók kies hazánkban, akik még mindig nem jöttek rá, hol is élünk. Tegnap olvasom az egyik termékben, hogy a héten Orbán Viktor kegyesen a sajtó rendelkezésére áll, és ezt add össze, kellemetlen kérdésekkel szembesül. Azt a kurva: mereng el az ember, akkor szüret, miközben a keze belelóg a bilibe, és duruzsol a fülében az igazság, ami ez: ugyan már, királylány, vagy, ami jobb, mert a Tao közel áll hozzám: csacsi öreg medvém. Ezzel a kedves megszólítással Róbert Gida akkor illette a jámbor mackót, ha ő szokás szerint semmit nem értett a világból, vagy legalábbis a Százholdas Pagonyból.

Ilyenje , ilyen pagonyféléje mindenkinek van, az álmodozó újságírónak is, Orbán Viktornak is, és ez a kettő nem ugyanabban az univerzumban leledzik, következésképp átjárás egyikből a másikba nincs, mert sehol egy nyavalyás féreglyuk. Köznapiabban szólva, a jámbor újságírónak még nem mondta Orbán Viktor, hogy boldog karácsonyt, meg, hogy nem foglalkozik nőügyekkel. Illetve, ha nem is ilyen cukiságokkal szórakoztatja a nagyérdeműt, akkor is teljesen érdektelen, miket beszél, mert mondandójának már évek óta semmi értelme. Vannak a tokás fejében panelek, kereszténység, bevándorlás, megvédjük, meg még egypár, s ezekből húzgál elő ezt-azt.

Érdektelen. Ha pedig úgy tűnik, érdemi a mondanivalója, akkor is hazudik, mellébeszél vagy ábrándozik, megvan a maga különbejáratú világa, amiben sajnálatosan még maga sem igazodik el, mert annyi benne az éles kanyar, az irányváltás, tolatás és sunyítás, hogy nem tudja, melyik szegletében mi található. Az ilyenek szoktak megőrülni, mert a személyiségük végleg elveszik valami sötét veremben. Az újságíró, ha naiv, ha bulldog, különben is ambivalens helyzetben van, mert munkája hiábavaló. Amikor meg kellett határozni, mi is az az újságírás, akkor hatalmi ágként tették ezt meg, ami ellenőrzi és kordában tartja a többit...

FELTŰNŐEN KEVÉS PÉNZ JUT EGÉSZSÉGÜGYRE

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2020.01.04.


Pazarlás folyik az egészségügy egy részében, a kormány szerint átszervezéssel javítható a helyzet. Szakértők szerint nem. Pénzt kell beletenni.

Az Európai Unió átlagánál 3 százalékponttal kevesebbet költ egészségügyre a kormány, ez mintegy 1200 milliárd forint. Erre hívja fel a figyelmet az OECD is, vagyis arra, hogy itt feltűnően kevés közpénz jut az ágazatnak. Sinkó Eszter közgazdász úgy véli, hogy a kormány szerint egyes helyeken nagy a pazarlás, némi átszervezéssel, átcsoportosítással javítható a helyzet, azonban nem így van. Ha tetszik, ha nem, ebbe pénzt kell beletenni.

Karácsonyra bejelentették, hogy komoly átalakításokat tervez a kormány, ezek között rendkívül fontosak vannak – mondta az egészségügyi közgazdász. És ha csak néhány megvalósul, azzal is beljebb vagyunk.

Végre el kell érni, hogy az intézmények a valódi ellátási költségeket kapják meg, s ne csak azok egy részét. Csak a kórházaknál hiányzik 100-200 milliárd forint, és akkor csodálkozik a kormány, hogy eladósodnak. Inkább a kórházigazgatóknak lenne joguk csodálkozni, hogy miért nem látják be a helyzet képtelenségét, tarthatatlanságát a döntéshozók. Ha a valós költségeket finanszíroznák, esetleg lenne elég orvos és nővér is.

A másik lényeges teendő az ellátás átszervezése. Bizonyos feladatokat koncentrálni kell. Például nem kell 80 kórházban csípőprotézis behelyezésével, vagy bizonyos fajta szemműtétek elvégzésével foglalkozni. Elég 20-30 helyen, de ott olyan szakembergárda álljon rendelkezésre. Ehhez kapcsolódik a technológiai fejlesztés is. Újabb és újabb eszközök jelennek meg, ezekre folyamatosan költeni kell. Sinkó Eszter szerint fontos a minőségi mutatók rendszerének bevezetése is, végre látni kellene, hogy melyik kórház dolgozik jól és melyik kevésbé jól.

A problémákat egyébként a kormány feltehetően látja, ha más nem, az érsebészek, vagy a hematológusok lázadása fölkelthette a figyelmet. Az egészségügyi közgazdász úgy véli: a politikai bátorság hiányzott a változtatásokhoz.

BELENÉZTÜNK A 135 MILLIÁRDOS KÖZPÉNZES FEKETE LYUKBA

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2020.01.03.


Miközben az egyes csapatok tao-költései elég nagy publicitást kapnak, és viszonylag sokan tisztában vannak azzal, hogy Makovecz kazánház, teakonyha vagy éppen futódomb épül-e Felcsúton adóforintokból, a szövetségek támogatásáról viszonylag ritkán esik szó. Pedig nemcsak a klubok és sportvállalkozások irányíthatják magukhoz az államkincstár helyett a cégek nyereségadóját, hanem a hat látványsport, a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a vízilabda és a jégkorong sportszövetségei is. Ők pedig élnek is ezzel a lehetőséggel: az eddig kiszórt közel 700 milliárd forintnyi tao-támogatás közel ötöde hozzájuk került...

ITT OLVASHATÓ


FEL KASZÁRA, KAPÁRA, MÉSZÁROS LŐRINCNEK ÖCCSE IS VAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.01.05.


A diktátorok nem ismernek mértéket, és rendszerint ez a bukásuk oka. Nem ismernek határt, ezért a végén egy apró dolog miatt buknak meg, és lázad fel ellenük a nép. Formailag ennek tipikus esete, hogy a magyarok tudomásul vették: Orbánnak van egy Mészáros Lőrinc nevű strómanja, akinek nevén ezermilliárdokban mérhető mennyiségű vagyont lop ki az adófizetők pénzéből. A magyarok ezt lenyelték, elnézik, elfordítják a fejüket, mintha nem tudnák, hogy egy bűnszervezet garázdálkodása zajlik, egy rablóbanda foglalta el az országot. De a türelem elmúlhat, ha kiderül, hogy jönnek a stróman rokonai is.

Márpedig Mészáros Lőrinc után elkezdtek beszivárogni a képbe a Mészáros család tagjai, a felesége, a lánya, a veje, talán valami vőlegényről is volt szó, mindenféle rokonok. Még azt is elhallgatja a magyar, amikor Mészáros Lőrinc gázszerelő felesége kiáll, és arcátlanul arról beszél, hogy a szerencsének és a jóistennek köszönhetik, hogy mióta Orbán Viktor a miniszterelnök, megtáltosodott a gázszerelő, mindenhez is érteni kezdett, s ma már a világ leggazdagabb embereinek egyike. De ez a türelem egyszer majd elfogy...

„A BEZÁRKÓZÁS NEM VEZET SEHOVÁ”

444.HU / NÉGYNEGYED BLOG
Szerző: FAZEKAS GERGELY
2020.01.05.


Három világhírű karmester van a családjában, az apja, a bátyja, és ő, ez azonban cseppet sem zavarja Kristjan Järvit, a klasszikus zenei élet egyik legizgalmasabb és leginspiratívabb alakját. Észtországban született, de hétéves korában Amerikába költözött a családjával, New Yorkban nőtt fel. A Manhattan School of Music diákjaként zongoristának készült, a sorsát azonban végül nem tudta elkerülni, belőle is karmester lett. Két évig a Los Angelesi Filharmonikusok zeneigazgatója, Esa-Pekka Salonen mellett volt asszisztens, 2004-től öt évig a bécsi Tonkünstler Orchestert vezette, majd 2012 és 2018 között a Lipcsei Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető karmestereként működött, de a valódi világát a saját együttesei jelentik. Egyrészt a Gene Pritsker zeneszerzővel együtt alapított, kortárs zenét játszó Absolute Ensemble, amelyben a kortárs zenétől a jazzen át a hip-hopig műfaji határok nélkül csatangolnak, másrészt a 2008-ban alapított Baltic Sea Philharmonic zenekara, amellyel november 19-én adott koncertet a Müpában. A zenekar kotta nélkül játszott, Grieg Peer Gynt-szvitjének tételeit keverték az a-moll zongoraversennyel (a szólista Balog József volt), majd eljátszották (fejből!) Stravinsky Tűzmadár-szvitjét. Ahogy ez lenni szokott, a közönség megőrült a lelkesedéstől, a kritikusok meg szívták egy kissé a fogukat (és a maga módján mindenkinek igaza volt). A koncert előtt két nappal egy próba szünetében beszélgethettünk Kristjan Järvival. Szóba került a klasszikus hagyomány, hogy miért játszik a zenekara kotta nélkül, hogy kik a zenetörténet valódi forradalmárai, és hogy milyen viszony fűzi a popzenéhez (spoiler: szoros). 

Nem a klasszikus repertoárról vagy ismert, mennyire érzed magad otthon egy Grieg-Stravinsky műsorban?

Nemrég turnéztam Japánban a Lipcsei Rádió Szimfonikus Zenekarával, és a koncerteken kizárólag klasszikus darabokat játszottunk, Beethoven 5. és Brahms 1. szimfóniáját, Bach D-dúr zenekari szvitjét Mendelssohn átiratában, Mozart C-dúr zongoraversenyét, Mendelssohn hegedűversenyét. Remekül érzem magam ebben a repertoárban, ezen nőttem fel, valójában számomra ezt a legkönnyebb vezényelni. Azzal persze semmi bajom, ha nem erről vagyok ismert. A klasszikus zenei élet rendkívül töredezetté vált: vannak specialistái a régizenének, a klasszikának, a romantikának, a kortárs zenének, ami egyáltalán nem baj, de számomra minden zene érdekes. A zenélésre úgy tekintek, mint egyfajta felfedezőútra, és ugyanezt jelenti nekem a Baltic Sea Philharmonic is. Eredetileg nem is elsősorban zenei, sokkal inkább társadalmi céllal alapítottuk az együttest ifjúsági zenekarként, hogy Norvégiától Oroszországig a Balti-tengert övező tíz országból hozzunk össze együtt zenélő fiatalokat, hogy megmutassuk: a zene nem ismer határokat...

NÉLKÜLED! ANGYALKÁM, NÉLKÜLED!

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Tiszi
2020.01.05....Nehéz évek voltak, egyesével levadászva, lassan szalámizva, minden jogot elvesztve, egyedül a porba hullva.

Igen, egy vérből valók vagyunk. Mint ahogyan a Dzsungel-könyvében ez elhangzott. Egy vérből valók, vagyunk, mégis egymást öljük. Évek óta, gátlástalanul, erkölcstelenül, kontroll nélkül. Még nem annyira brutálisan, mint ahogyan azt Afrikában tették, de legalább aljasabban.

Valahogy a felszínen kellene maradni, és saját magunkat kell kirángatni a gödörből, a hajunknál fogva. Úgy, hogy közben kergetnek engem is, téged is az angyalok, bár én nem szoktam imádkozni. Az arkangyalok is, hogy eltérítsenek, visszalökjenek, megfélemlítsenek, zsaroljanak. Elhitetve veled, hogy így normális minden, ahogy most van. Hogy nem lehet ellene semmit tenni, hogy te arra születtél, hogy szolgálj, de azt majd megmondják neked, hogy kit. Azt is, kiben kell hinned, azt is, mit kell gondolnod, neked nincs más dolgod, csak szolgálni rendületlenül, feltételek nélkül. A hatalom megkérdőjelezése nélkül. Akkor minden rendben lesz, akkor jogod lesz beledögleni. Egyébként meg egy senki vagy, és az is maradsz. Bár ha kérnek valamit tőled… Vagy ha nagyon akarsz valamit, és képes vagy érte megtenni bármit…

Én is gondolkodtam azon, ha már úgyis együtt toljuk az angyalkákkal, hogy nekem mi lenne három kívánságom. Az első kívánságom először mindenképpen a NÉLKÜLED lenne. Azért, hogy el tudjon kezdődni valami egészen más. Ami úgy kezdődne, hogy MI, és nem lennének ők.

Aztán talán visszakérném azt a sok-sok pénzzel kitömött focilabdát, amit a Karmelita kolostor ablakából szétrugdostak a világba. Aztán odapasszolnám, ahol a legnagyobb szükség van rá, itt, határokon belül.

De talán a legfontosabb: szükség lenne reményre, kitartásra, bátorságra, bizalomra, erkölcsre, békességre és szeretetre a mindennapokban, hogy újra tudjuk építeni magunkat. MI közösen.

Ui: Szeretném megköszönni az RTL klubnak és Kulka Jánosnak az újévi köszöntőt. Az elmúlt húsz év legszebb, legőszintébb, legmeghatóbb, legmotiválóbb beszéde volt.

Ne maradjunk némák, beszéljünk egymással, egymásért és a jövőért. Ne féljetek szeretni! Boldog Új Évet!