2018. szeptember 22., szombat

ORBÁN VIKTOR ELŐTT BEZÁRUL AZ EURÓPAI AJTÓ, ARCCAL MÁR A NAGY SZÖVETSÉGES SEM ÁLL KI MELLETTE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2018.09.22.


Az igazi áttörés az Európai Néppártban, az EPP-ben történt meg. Wojciech Przybylski, a Visegrad Insight című folyóirat főszerkesztője szerint a 7. cikkely szerinti eljárás elindításának jogi következményeinél sokkal fontosabb, hogy ezzel a szavazással megváltozott Orbán Viktor helyzete Európában. Bár az EPP nem zárta ki soraiból a Fideszt, a magyar miniszterelnök többé nem számíthat a kereszténydemokraták védőernyőjére

Miért most telt be a pohár? Miért most fordult szembe Orbán Viktorral az Európai Parlament képviselőinek többsége?

– Hosszú folyamat volt, az érvek és indulatok már évek óta halmozódtak. Orbán Viktor eddig nagyon ügyesen blokkolta a kezdeményezéseket, amelyek már korábban is szankciókat sürgettek a Fidesz normasértései ellen. Az Európai Néppárt eddig azonban eltökélten védelmezte Orbánt, aki mindig pontosan felmondta a tőle várt leckét, hitet tett olyan elvek mellett, amelyeket otthon szisztematikusan megsértett. A EPP azonban most félretette a védőernyőt. Ennek oka szerintem az, hogy Orbán új stratégiát választott. Már nemcsak barátságos találkozókon vett részt különböző országok nacionalistáival és radikálisaival, amit korábban elnéztek neki, de nyíltan szövetkezni kezdett velük. Ezt viszont a májusi európai parlamenti választások előtt az EPP meghatározó pártjai, elsősorban a német kereszténydemokraták már saját pártszövetségük elleni kihívásként értelmezték. Felismerték, hogy nemcsak arról van szó, hogy Orbán bizonyos kérdésekben feladja a támogatásukat, hanem arról is, hogy ellenük alakít ki szövetségeket. Alig leplezetten két kapura játszik.

A magyar miniszterelnök a EPP vezetése szemében veszélyesebbé vált, mint amilyen korábban volt?

– Igen, hiszen nyílt nacionalista keresztes hadjáratot indított ellenük. Egy olyan, egész kontinensre kiterjedő szövetség megalapítására hívott, amely egy táborba terelné a radikálisan establishmentellenes erőket. Paradox módon a nacionalisták internacionáléját szervezte. Az, hogy Steve Bannont, az amerikai alt-right mozgalom vezéralakját, Donald Trump elnök volt főtanácsadóját meghívta a visegrádi csoport hivatalos konferenciájára, hogy összeborult a szélsőséges Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, nyilvánvalóan más módon volt hatásos lépés, mint ahogyan eltervezte. Az Európai Néppárt meghatározó politikusai ezt már nyílt kihívásként értelmezték. Úgy érezték, hogy fel kell adniuk azt a kompromisszumpolitikát, amelyet Roland Freudenstein, a Wilfried Martens Központ igazgatóhelyettese kissé éles szemléletességgel korábban úgy fogalmazott meg, hogy még mindig jobb, ha a rosszfiú kifelé pisil a közös sátorból, mint ha kívül lenne, és befelé tenné ugyanazt.

Tehát tulajdonképpen a német néppártiak álláspontja változott meg.

– Több tényező egybeeséséről van szó. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a EPP-re igen nagy külső nyomás nehezedett. A médiában egymást érték az Orbánt támadó cikkek, tekintélyes civil szervezetek lobbiztak az EPP minden tagjánál a Fidesz ellen, és az Európai Parlament baloldali frakcióiban már régen gyűlt a harag. Mindehhez hozzájárult az a játszma is, hogy egyes nemzeti szereplők, közöttük is elsősorban Sebastian Kurz osztrák kancellár előjött, és váratlanul teljes támogatásáról biztosította az Orbán Viktor ellen szavazókat. Ő olyan szereplőként lépett színre, és nem egyedül, akiket hagyományosan konzervatívként ismerünk, de ezt a pillanatot választották arra, hogy Orbán személyén keresztül a radikálisok ellen forduljanak.

Ez azért volt meglepő, mert ő hagyományosan baráti viszonyt ápolt Orbánnal.

– Persze, Kurz nagyon barátságos és kedves fiatalember. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy ne csak Magyarországgal forduljon szembe, de ugyanazzal a lendülettel más olyan kelet-közép-európai országokkal is, amelyek a szövetségest látták benne. Lengyelországgal, Szlovákiával és Romániával is. Kurz úgy döntött, hogy a mostani az alkalmas pillanat arra, hogy újrapozicionálja a kormányát, mondván, figyeljetek, mi a rosszfiúk ellen vagyunk. Mi nem az az ország vagyunk, amelyet 18 évvel ezelőtt Jörg Haider hatalomba emelése miatt támadtatok, és szintén a 7. cikkely alkalmazásával fenyegettetek. Mi a centrummal tartunk, hiszen annak része vagyunk.
Mi lehet mindennek a következménye a magyar kormány számára?

– A nyilvánvaló következmény az, hogy Orbán nem folytathatja tovább a pávatáncot. Véget ért az idő, amikor kritikusait lecsillapíthatta azzal, hogy Brüsszelben csupa olyasmit mondott, amit elvártak tőle, majd teljesen más politikát folytatott Magyarországon...

MIÉRT HAL KORÁBBAN A KELET-EURÓPAI, MINT A MAGYAR?

QUBIT
Szerző: QUBIT.HU
2018.09.21.


Éles egészségügyi választóvonal vágja ketté Európát, amely kb. a lengyelországi Szczecintől az olaszországi Triesztig húzódik. Bár általánosságban elmondható, hogy az EU-állampolgárok sokáig élnek – két és fél évvel tovább, mint az amerikaiak, és 4,6 évvel tovább, mint a kínaiak –, a kontinensen belül nagy eltéréseket tapasztalunk. A skála egyik végén a madridi spanyolok állnak, akiknél 85 év a várható élettartam, a másik végén pedig az északnyugat-bulgáriai Severozapaden régió lakói, akik átlagosan alig több mint 73 évig élnek. A két kakukktojás Szlovénia és Dánia, előbbi egy kicsivel jobban teljesít, mint az EU-átlag (80,6 év), Dánia viszont épp az átlag alatt van.

A KSH legfrissebb, tavalyi adatokat is tartalmazó összesítése szerint Magyarországon a nők 78,99, a férfiak 72,40 évre számíthatnak, mindkét nemre vonatkoztatva a várható élettartam 75,7 év. A leghosszabb élet itthon a budapesti nőkre vár: a 80,06 év már a lélektani határon is túl van. Tavaly már csak a Nógrád megyei férfiak várható élettartama volt 70 év alatt (69,99 év).

Nem volt mindig ilyen markáns ez a kelet-nyugati különbség Európában. Az 1960-as évek közepén szovjet uralom alatt sínylődő lettek és litvánok ugyanolyan hosszú életre számíthattak, mint a ciprusiak és a franciák. „De Európa poltikai megosztottsága fontos tényező” – mondta az Economistnak Denny Vagero, a Stockholm Egyetem orvosszociológus professzora. A gyermekhalandóság csökkenése jó ideig közelítette egymáshoz a születéskor várható élettartam keletre és nyugatra jellemző értékeit, a rendszerváltás után azonban a kelet fokozatosan lemaradt a nyugattól...

"TE IS A NEMZET RÉSZE VAGY" - MEGTARTOTTÁK A 6. ROMA BÜSZKESÉG NAPJÁT

MÉRCE BLOG
Szerző: CSENGEL KARINA
2018.09. 22.


Ma rendezték meg 6. alkalommal Roma Büszkeség Napját Budapesten, ami arra hivatott minden évben, hogy szembemenjen a többségi társadalom által a romákról alkotott negatív képpel és felmutassa a romák történelmi, kulturális és társadalmi értékeit.

Setét Jenő, az esemény szervezője és az Idetartozunk Egyesület elnöke beszédében a nap jelmondatával indított: „Te is a nemzet része vagy!” Szerinte ez a legfontosabb üzenet, mert hisz abban, hogy
sikeres Magyarország akkor létezik, ha senkit nem rekesztünk ki a nemzetből sem származása, sem vagyoni helyzete, sem politikai nézete miatt...

A TÖRTÉNET VÉGE ÉS ELEJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2018.09.22.


„Macron és Merkel nem bal és jobb, menekült-barát és menekült-ellenes között húzott határvonalat, hanem a jogállami demokrácia és az illiberális rendszer, az EU-pártiság és az EU-ellenesség között.”

A török birodalom 1683-ban utolsó lendületével Bécsre támadt, és Thököly Imre magyar segédcsapataival együtt megpróbálta bevenni a császárvárost. Bécs Sobieski segítségével megmenekült, a törököt - s vele Thökölyt - fokozatosan kiszorították az országból. Keleti nép vagyunk, türkök rokona – vajon mi történt volna velünk, ha Bécs elesik?

Európa elfoglalásának kísérlete – a bukás
Orbán és Salvini, Le Pen és Wilders Európa elfoglalására készültek és készülnek. Az illiberális, EU-szkeptikus, jogállamot tagadó erők, többé-kevésbé ugyanazt szerették volna végrehajtani, amit Trump Amerikában. Orbán álma, hogy maga mellé állítva az Európai Néppártot, Európa legnagyobb pártcsaládját, a jobboldali radikálisokat vezérelve, kiszorítja Európa vezetéséből a szocialistákat, a liberálisokat és a zöldeket, elmozdítja a kontinenst az államok Európája és egy populista-nacionalista Európa felé. Az európai jobboldali radikális hullám és annak hatása a mérsékelt jobboldalra a migránskérdés megoldatlansága miatt Orbán kezére játszott. Ahogy az amerikai republikánus konzervatív elit kénytelen volt átengedni a terepet Trumpnak és a trumpiánus választóknak, úgy kezdte a térfoglalást a Boris Johnsontól Orbán Viktorig a populizmus az európai konzervatív oldalon.
Az autokrata irányú térhódításnak két kulcshatalom és kulcsszereplő állta és állja útját: a konzervatív Merkel és a liberális Macron. Tekintettel arra, hogy Európát egyszerre fenyegeti Trump és Putyin külső veszélye és a nacionalista-populista belső veszély, ez érdek- és értékközösséget teremtett nemcsak politikai szinten a mérsékelt, Európa-párti középerők között, hanem a Tőke és a Munka együttes támogatását is elnyerte a kulcsországokban. Ma az európai globalizált tőke és a szervezett munka, továbbá az európai újító vállalkozói és igazgatói elit nem áll se a radikális jobb, se a radikális bal politikája mögött, nem trumpiánus, nem EU-ellenes, hanem EU-párti. A lázongó szélső radikális szavazóknak nem sikerült meghódítaniuk a kulcsországokat, de kellően megijesztették a mérsékelt választókat és pártjaikat ahhoz, hogy megoldásokat keressenek.

Európában politikai fordulat játszódik le. Ennek a fordulatnak része a Brexit, a Trump-jelenség, a visegrádiak lázadásának, az európai szerkezeti reformoknak és a menekültkérdésnek viszonylag összefüggő, új kezelése. Ebbe tartozik bele az illiberális rendszerek és az Európa-, globalizáció-, liberális demokrácia-ellenes pártok, mozgalmak feltartóztatásának megváltozott módszere. A mérsékelt Európa-párti erők a néppárti, szocialista, liberális és zöld ellentéteiket átmenetileg felfüggesztve, egységesen igyekeznek fellépni a Brexit Nagy-Britanniájával szemben épp úgy, mint Trump Amerikájának kereskedelmi háborús fenyegetése ellenében. Se a Brexit, se Trump nem talált az Európai Uniót fellazító igazi szövetségesekre. A négy pro-Európa erő az EU-szkeptikusokkal szemben a megnyerés, a megbékítés politikájáról áttért a feltartóztatás politikájára, a német módszerről a francia eljárásra...

A MAGÁNÉLET SZENTSÉGÉNEK VÉDELME CSAK AKKOR VÉDENDŐ ÉRTÉK, HA A MINISZTERELNÖKI UTÁNPÓTLÁS SZAROS PELENKÁJÁRÓL VAN SZÓ?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.09.22.


Beszartam a röhögéstől, pedig sírni kellene. Idézek Vajna András TV2 nevű kanálisának Tények névre hallgató, szeptember 21-ei néphülyítő műsorából, amelyet Hadházy újabb áldozata néven futtat a lejáratógyár. Origóul ugyanaz: Hadházy Ákos most egy kisgyerekes családot terrorizált.

Ilyesféle ember nem fog ideköltözni – ezt mondta Hadházy Ákos egy kisgyermekes családapának, aki a szomszédjába akart költözni. A volt LMP-s politikus ismét megpróbált ellehetetleníteni egy családot. Zárat cserélt a közös bejárati kapun és kutyát is szerzett az udvarba, hogy senki ne mehessen be. Végül az önkormányzattól kért segítséget. Hadházy Ákos – bár erről az ügyről kérdeztük – azt, mondta: természetesen nem ölt meg senkit. (Tények)

Bár szívesen megnéztem volna Hadházy Ákos újabb áldozatát, sajnos ő nem vállalta az arcát és a hangját is eltorzították, de azért elég szépen elszavalta a kötelezőt. Szívesen megnéztem volna, ahogy a TV2 riporterei bevágtatnak az önkormányzathoz, hogy az ott dolgozók elmeséljék nekünk, nézőknek és kéményen csodálkozó kreténeknek a gaz ellenzéki politikus által ellehetetlenített család kálváriáját. Sajnos ez sem történt meg, de nem is kellett.

Azzal majdhogynem egy időben, amikor Hadházy Ákos hivatalosan is útjára indította az Európai Ügyészséghez való csatlakozást kikényszeríteni hivatott aláírásgyűjtést – minő véletlen – a TV2 szakmunkásai becsörtettek a kertjébe és onnan filmezték a házát és a családját. Értjük, nem? Azt állítja a Fidesz-tévé, hogy az áldozatait parlamenti választásokon átívelő üzemmódban szedő ex-LMP-s Hadházy azért cserélt zárat, hogy a szomszédjába költöző CSALÁDAPA ne tudjon bemenni. De mit adott a Jóisten? Ahol a CSALÁDAPA nem tudott behatolni, ott a párttévé stábja simán beosont. Gondolom, eltévedtek a NER bárányai, mint a TEK a háromutcás zsákfaluban. Még arra is dögök voltak figyelmet fordítani, hogy a 8 éves vizslájáról legalább ne hazudják azt, hogy most szerezte be. Mindegy, erről valamiért elfelejtettek beszámolni az objektív, független tájékoztatás zászlóshajói, ám Hadházy Ákos felesége megörökítette a csörtetést, úgyhogy most leszögezhetjük: az ellenzéki képviselőnek igaza volt (ITT olvasható egyébként mindaz, ami kimaradt a Tények kacagtató szeánszából), amikor szeptember 20-án Facebook oldalán úgy vélekedett,

a mai nap a dezinformációs diktatúra tökéletes bemutatására is alkalmas: a “Tényekben” nyilván egy újabb rágalmazó “hír” fog megjelenni a családomról a kormány számára kínos téma helyett.

És tényleg. Bárcsak így lenne ötösöm akár a hatos lottón is, amennyire kiszámíthatóan működik Orbán Viktor legnagyobb műve. A pártállam kezében mindenféle szakmai-etikai-erkölcsi alapvetéseket páros lábbal taposó, kilóra felvásárolt szolgamédia. Azóta kiderült, hogy Hadházyék feljelentik Vajna médiacézár pöcegödör-etikával működő kanálisát, de most nem ez a lényeg.

A lényeg az, hogy a Fidesz barbármédiája felső utasításra nagyvonalúan megfeledkezett arról (hiszen eddig sem volt semmi következménye annak, hogy hazudnak, mocskolnak, lejáratnak), hogy július 31-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a fantasztikus kétharmados, fideszes kreáció (2018. évi LIII törvény a magánélet védelméről), amely kimondja:

A magánélethez való jog minden embert megillet, és azt a közügyek szabad vitatása során is tiszteletben kell tartani, erre figyelemmel a közéleti ügyek szabad megvitatása sem járhat a magán- és családi élet, valamint az otthon sérelmével.

Ebből gondolom, hogy amikor azt állítják ebben a tetves törvényben, hogy a közéleti szereplőt is megilleti a magánélet védelme és az otthon nyugalma, akkor az nem csak a fideszes elvtársakra vonatkozik, hanem mondjuk Hadházy Ákos családjára is. Vagy tévedek?
...

RÁADÁS: NEMZETI MARADÁSI IRODA

YOUTUBE
Szerző: BÖDŐCS TIBOR
2017.10.26.


Nézd meg Bödőcs összes videóját: http://goo.gl/frF91D https://www.facebook.com/Bodocs.Tibor... http://bodocstibor.hu Rendezte: Kabai Dániel Operatőr: Dévényi Zoltán Vágás: Faragó Dániel, Martsa András Gyártás: Faragó Dániel Iroda díszlet: Kellényi Kata Smink: Szundi Dalma Runner: Halasi Dániel Stoppos: Paskó Zsolt Köszönet: Faragó Péter, Ksawery Kalicki

ITT NÉZHETŐ MEG

"AZ IFJÚSÁG A JÖVŐ ZÁLOGA" (XVI. BENEDEK) HAZÁNKBAN A HATALOM TÖNKRETETTE AZ ISKOLÁT. AZ ISKOLA TÖNKRETESZI AZ IFJÚSÁGOT. AZ IFJÚSÁG ÉS AZ ORSZÁG ELVESZÍTI JÖVŐJÉT - REQUIEM A (TAN)SZABADSÁGÉRT

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. SZÜDI JÁNOS
2018.09.22.


Magyarországon diktatúra van. A diktatúra akkor is diktatúra, ha nem a katonák kormányoznak, akkor is, ha az ellenzék nincs a rács mögött, akkor is, ha a szabadságjogok néhány morzsáját még nem söpörték le az asztalról. Mi másnak lehetne nevezni az olyan hatalomgyakorlást, amelynek nincsenek korlátai, egyetlen ember dönthet minden kérdésben? Formálisan létezik országgyűlés és kormány. Valóságos döntési joguk nincs. Nem rajtuk múlik lesz-e és mikor Magyarország – a történeti alkotmány vívmányainak megfelelően – királyság, Orbán Viktor fejére teszi-e az országházi vitrinből a koronát, vagy megelégszik azzal, hogy élete végéig a kormányzói tisztséget tölti be. Törvények születnek vita nélkül, egyetlen nap alatt. Törvények születnek a kormány megkerülésével, önálló képviselői indítványként.

A diktatúra szeretné megszerezni az emberi gondolkodás fölötti hatalmat. Ezt a célt szolgálja a nyilvánosság és a sajtó megszállása. Ezt a célt szolgálja az oktatás megszállása. Ezt a célt szolgálja a hitélet állami szolgálatba állítása. Mind a három feladat vé grehajtva. Végrehajtva akkor is, ha létezhet még a hatalomtól eltérő vélemény. Végrehajtva akkor is, ha létezhet még alapítványi iskola. Az ellenzék, az ellenzéki sajtó, az alapítványi iskola addig létezhet, ameddig a hatalom jónak és szükségesnek tartja. Orwell jól látta a jövőt. A Nagy Testvér mindent lát! A képviselővé és bűntető jogásszá avanzsált volt államtitkár bármikor benyújthatja a gondolatbűnözésről és gondolatrendőrségről szóló törvényjavaslatát.

Az emberek gondolkodása feletti uralom megszerzésében fontos szerepe van az állam és a „történelmi” egyházak között létrejött paktumnak. Ennek fontos eleme a vallási közösségek közötti különbségtétel. Az állam az úgynevezett bevett egyházakkal ápol bensőséges viszonyt. Az e körbe nem tartozó vallási közösségek a létükért küzdenek. A bevett egyházak a nagyvonalúan osztogatott állami támogatásért minden segítséget megadnak a hatalomnak céljaik megvalósításához.

A diktatúra kiépülése az oktatásban

A hatalom az oktatási rendszer minden szintjét – az óvodától az egyetemig – megszállta. Az állam irányít, fenntart, ellenőriz. Megmondja, hol lehet iskola, milyen feladatot láthat el, milyen létszámban fogadhat tanulót, ki taníthat és miből, hányan juthatnak érettségihez, milyen képzések folyhatnak a felsőoktatásban, milyen létszámban. Az intézmények feletti hatalom kihasználásával folyik a fő cél végrehajtása, a ma és a jövő generációi alattvalóvá nevelése. Az oktatási rendszeren keresztül lehet közvetve és közvetlenül eljutni milliókhoz. 
A Horthy-korszak imája a „Hiszekegy” és jelmondata a „Csonka Magyarország nem ország … „ ma is hatást gyakorolnak a politikára, a közgondolkodásra. Miért tartja kézben a hatalom az oktatás tartalma meghatározásának a jogát? A közelmúlt eseménye a válasz: az óvodáknak kiadott ukáz elrendeli a hazafias érzelmek erősítését a gyermeki gondolkodásban.

A változások és eredményei leginkább az iskolák munkájában, tevékenységében érhetők tetten. Az eredmény lenyűgöző. Az állami iskolarendszerből – aki megteheti – kimenti gyermekét. Vagy a határon túl keres számára oktatási intézményt, vagy a bevett egyházak által fenntartott és az állam áltál finanszírozott intézményrendszert választja. Miért? Azért, mert az elveiben, törekvéseiben, céljaiban gyermekközpontú közoktatás rendszerét felváltotta a tantervközpontú köznevelés rendszere. A tantervközpontú iskolarendszerben a tanulónak kell igazodnia az iskolához, míg a gyermekközpontú iskolarendszerben az iskola igazodik a tanulóhoz. Miképpen válik az iskolarendszer tantervközpontúvá vagy gyerekközpontúvá? A tantervi szabályozás a meghatározó. Sok függ a központi elvárásokat megfogalmazó dokumentum és az iskolai tevékenységet meghatározó dokumentum “viszonyától”. A központi elvárásokat megfogalmazó dokumentum a Nemzeti alaptanterv. Az iskola pedagógiai tevékenységének alapja a helyi tanterv. Mit tartalmaz a Nemzeti alaptanterv? Hogyan készül a helyi tanterv? Ezek meghatározó kérdések...

GYARMATI ANDREA: BAJT CSINÁLSZ, HA RÁTELEPSZEL A GYEREKRE

24.HU / POSZT-ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2018.09.22.


Hasznos lehet, ha rájössz, mi az, amit te magad elutasítasz.

Nem tudom, hiszel-e abban, hogy a betegségeknek lelki alapjuk van. Én hiszek ebben, még akkor is, ha a szkeptikusok fújnak az ilyen hozzáállásra.

Az, hogy valamit nem látunk, vagy a vizsgálati módszereinkkel nem tudunk bizonyítani, nem azt jelenti számomra, hogy a dolog lehetetlen. Sokan gondolkoznak így, például az a fiatalasszony, aki azért keresett fel, mert azt gondolja, ő okozza ötéves kislánya tejérzékenységét.

Valahol ugyanis azt olvasta, hogy a tejérzékeny gyerekeknek az édesanyjukkal van problémájuk.

Először is: a tej valóban mindannyiunk első és sokáig egyetlen tápláléka. Kötés az édesanyánkhoz, ha nem is olyan szoros kapocs, mint a méhen belül volt.

A tejérzékenység tehát valóban jelezhet az anyával való nehézséget. De mindannyiunknak először a szüleinkkel kapcsolatos emlékeket kell feldolgozni, megérteni ahhoz, hogy le tudjunk válni és élhessük felelős, önálló felnőttként az életünket. Mindennek azonban egészen biztosan nem ötévesen van az ideje.

Ez az anyuka azt mondja, tisztában van vele, hogy aggódó alkat, kicsit talán tényleg rátelepszik a gyerekére, de azért nem tartja irritálóan fogva a kislányt.

Nem kétlem, hogy amit érez, az ő szempontjából tényleg így van, sőt, azt sem kétlem, hogy jót akar. Ám a kislánya alighanem másképp éli meg a helyzetet. Attól, hogy csupán ötéves, s így nem tudja megfogalmazni, ha bajt érez, még kelthet benne feszültséget az anyai aggodalom.

Allergia, tejérzékenység, tejcukor-érzékenység, ételallergiák – olvassuk úton-útfélen. Tisztázzuk, mit jelölnek ezek a kifejezések...

"HÁROMSZOR ANNYIT VESZ EL A KORMÁNY, MINT AMENNYIT A MUNKÁSSZÁLLÓPROGRAMMAL AD"

HVG ONLINE
Szerző: GYENIS ÁGNES
2018.09.22.


Az új támogatás nem ellensúlyozza a csapást, amelyet a cafeteria-rendszer megcsorbítása mért a több százezer fős hiánnyal küzdő munkaerőpiacra.

Hatszázmillió forintot költ egy 180 férőhelyes, modern munkásszállóra Zalaegerszeg, ebből 360 milliót az állam áll – tette közzé a város önkormányzata a nyáron. Bár a nyugat-magyarországi régióban égető a munkaerőhiány, várhatott volna még egy kicsit a város. A minap határozott ugyanis a kormány arról, hogy az eddigi 40 helyett csak 20 százalékos önerőt kell felmutatniuk a munkásszálló-építést vagy -felújítást vállaló önkormányzatoknak, a többit kifizeti az állam. Ehhez persze számos feltételnek eleget kell tenni, például megállapodni azokkal a munkaadókkal, amelyek a leendő szállót megtöltik.

Hogy mennyi pénzt szán az állam a munkásszállóprogramra, arról sem a belügyi, sem a pénzügyi tárca nem adott információt, mindenesetre nyilván a munkaerő mobilitásának növelése a cél az intézkedéssel. Egy tavalyi kutatás szerint viszont a vállalatoknak mindössze a 6 százaléka tartja ehhez fontosnak a szálláshelyet, 77 százalékuk inkább a közlekedési bérletet, 66 százalékuk pedig a dolgozó autózását (is) támogatja. Pontosabban csak támogatná, mivel a 2019-től életbe lépő új cafeteriaszabályok szerint ez utóbbiakra nem jár majd adókedvezmény.

„Háromszor annyit vesz el a kormány, mint amennyit a munkásszállóprogrammal ad” – jegyzi meg Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének leköszönő főtitkára. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke viszont rámutat: csak az építőiparban 50-60 ezer ember nem otthonról indul munkába, a többségük albérletben lakik, amit sokszor csoportosan vesznek ki, maximum napi 10 eurónak megfelelő összegért...

A JOGALKOTÁS HATÁRAI

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.09.22.Ű


A problémák tárháza volt a Sargentini csapás című bejegyzésem kommentserege, amelyből most ismét közreadok néhányat. Ezek között is van olyan, ami nem férne bele a blogomba, de egyes emberek gondolkodásának illusztrálása érdekében most ezt is közreadom. Íme, a hozzászólások:...

BEER MIKLÓS: "A MIGRÁCIÓRA NINCS MÁS MEGOLDÁS, MINT SZOLIDARITÁS ÉS IRGALOM"

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2018.09.22.


Nagyon nagy szükség van arra, hogy itthon is tisztába tegyük mit is jelent a keresztényéség

Ezt mondta Beer Miklós váci megyéspüspök pénteken este, egy a Ferenc pápa által a közeljövőben hivatalosan is szentté avatandó el salvadori püspök, Óscar Romero életéről és a felszabadítási teológiáról rendeztek a Wesley János Lelkészképző Főiskolán. Beer itt Iványi Gábor metodista lelkésszel beszélgetett – többek között a politikai kereszténység és a kereszténység különbségeiről, a könyörületességről, a szegények segítéséről, és a felszabadítás teológiájáról.

Iványi főleg arra volt kíváncsi, hogy miközben Ferenc pápa, és általában a jezsuita rend is, azzal foglalatoskodik, hogy az egyenlőség eszméjét, a konkrét társadalmi hivatást, amelyet a latin-amerikai eredetű felszabadítási teológia a baloldali politikai mozgalmakhoz hasonlóan, sokszor azokkal szoros szövetségben, hirdet, aközben miért lehet Magyarországon ezzel szemben óriási ellenségességet, és kritikát tapasztalni a katolikus, református egyházak részéről.

Beer Miklós maga erre úgy válaszolt, hogy Ferenc pápa már 2013-as beiktatásától fogva pontosan tisztában volt azzal, milyen hullámokat fog kelteni, mennyire megosztja az egyházat, azonban részben ez is volt a célja.

A püspök kiemelte, őt Magyarországon Ferenc pápa „magyar hangjának” szokták tartani, amely tényre büszke, hozzátette azonban hogy amikor a pápa felhívására 2016-ban maga is menekülteket fogadott be, nem készült fel arra a szintű haragra és ellenségességre, amelyet ezzel a katolikusok közösségében kiváltott:

„Mondtam már jó párszor ilyen nagyon merész mondatokat, és tényleg nagyon szomorú vagyok emiatt, hogy ezért mit kapok. […] Én viszont nagyon bízom benne, hogy lassan-lassan kijózanodunk. […] A mostani környezetünkben meg kell mozdulnunk, és tényleg az itthoni nyomorúságot is enyhítenünk kell.”

Beer szerint a Katolikus Karitász ugyan rengeteget fejlődött az utóbbi években, de például a szupermarketek által nap, mint nap kidobott, még jó minőségű étel összegyűjtéséhez, szétosztásának megszervezéséhez is több ember, önkéntes kell,
meg kéne tehát mozdulni végre.”...

BEVEZETÉS A KAPITALISTA DEMOKRÁCIÁBA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.09.22.


Ahhoz, hogy emberek stabil közösséget alkothassanak, kell olyan erkölcsi rendnek léteznie, amely a "jó élet" közösen elfogadott elképzelésén és gyakorlati értelmén alapul. Elismerem, ez -- amennyiben megegyezéssel számol az jó élet és az erkölcsi rend értelmét illetően -- meglehetősen modern felfogás, hiszen feltételezi mindenki személyes illetékességét nemcsak a saját életével, hanem a közösséggel kapcsolatban, de nem ismerem ennek komolyan vehető alternatíváját, tehát maradjunk ennél. Mármost én azt gondolom, hogy ez az értelem kifejezhető abban, hogy mindenki a saját felfogása alapján akar élni (illetve, ha nem így akar, azt is maga dönti el), és egyszersmind mindenki tudomásul veszi, hogy a többi ember szemében azzal arányban nő a személyes értéke, hogy alkalmazkodik-e valamiféle közös értékrendhez és/vagy hasznot hajt-e a közösség számára. Lehet valaki a maga szemében kirívóan értékes (pl. nagyon okos), de ha nincs ennek kifejezhető jele (pl. nem nyilatkozik elismerten nagyon okosan bonyolult kérdésekben, nem szerez Nobel-díjat stb.), akkor úgy tekinthetjük, hogy az esze megmaradt magánhasználatban (a közösségnek nincs alkalma elismerni) vagy maga nem ismeri pontosan az eszesség kritériumait (ne adja Isten, valójában buta, mint a tök). Valaki értékessége (egyszerű vagy bonyolult, pl. utólag megszerzett vagy nagyon speciális értékrenddel/funkcióban lemért) közösségi elismerés tárgya, vagy nincs...

VAK(MERŐ) BREXIT

DANUBE INDTITUTE
Szerző: Danube Institute
2018.09.22.


A Brexit nem fog lezárulni 2019. március 29-én. Ezen a napon az Egyesült Királyság jogilag kilép az EU-ból, de az EU-val való viszonyának kialakítása még folyamatban lesz – írja a Spectator.

Bár Theresa May eredetileg egy részletes tervet szeretett volna kézhez kapni a kilépési folyamatról és a kilépés utáni helyzetről egyaránt, már látható, hogy ez nem fog megvalósulni. Ehelyett csak egy pénzügyi megállapodás fog születni Nagy-Britannia és az EU között, néhány vitás kérdést, például az ír határ kérdését tisztáznak, de a távolabbi jövőről valószínűleg csak egy általános nyilatkozat megalkotására lesz idő. Egy jogilag nem kötelező érvényű politikai nyilatkozat pedig megnyitja a lehetőséget a „vak Brexit” előtt.

Egy ilyen „vak Brexit” forgatókönyvet biztosan könnyebb lesz elfogadtatni a Parlamenttel, mint egy részletesen kritizálható tervet, ám ezzel a megoldással a problémák csak elodázódnak...

A SPORTRIPORTER TERMÉSZETRAJZA

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.09.21.


Már megint. Vagy még mindig. Ahogy tetszik. Megszavaztatták a nézőket, ki a legjobb sportriporter . Nem a legjobb sportriporter, mert az ugye értelemszerűen csak hím lehet, hanem a második vonalban, a nők között ki a legjobb. Akinek ezt belemondták az arcába, az egyik volt a három "legjobb" közül, a szeme nem rebbent. Talán meg is lepődött volna, ha én ott vagyok a stúdióban, és közbeszólok, mi az, hogy nő, talán természetesnek tartja, hogy lehet ilyen szavazást rendezni. Elmúlt negyven éves, volt ideje hozzászokni, hogy őt csak egy nőnek címkézik.
Akkor most hadd mondjak ezzel kapcsolatban egyet s mást. Előre bocsátom, nem értek a dologhoz annyira, mint a mindenhez értők, de. Nyolc évig voltam tévéoperatőr, az őssportos Radnai Jánostól kezdve Vitrayn és Vitáron át dolgoztam mindenkivel sokszáz sportközvetítésben és egyéb sporteseményen. Sok évtizedig ugyanezt tettem a Rádióban, ott már működött egy riporteriskolám, jártak hozzám sportosok és olyanok is, akik kereskedelmi médiumba készültek meg aztán több igazán komoly munkára is alkalmas jelölt. Említettem már máshol, Szepesi hozzám küldte azokat, akikről úgy gondolta, tényleg meg akarják tanulni a szakmát - rádiót is, televíziót is, a kettő nagyon nem ugyanaz. Meg még sokan mások is hozzám küldték az általuk tehetségesnek tartott fiatalokat, Boros János, Randé Jenő, Balyó Mária, Lévai Béla, Kovalik Márta. Egyszóval olyanok, akikre én felnéztem, gondolták úgy, hogy értek valamit a szakmához. Azaz amit most mondani fogok, nem ízlés dolga, hanem elsősorban úgynevezett szakvélemény, az már más kérdés, találkozik-e mások ízlésével, ahhoz nem tudok, nem is akarok hozzászólni...

SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJA: 2018. SZEPTEMBER 22.

SZINHAZAKEJSZAKAJA.HU
Szerző: Színházak Éjszakája
2018.09.22.


Program

ITT NÉZHETŐ MEG

RÉSZE VAGY A NER-LÁNCNAK

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.09.21.


...Az Orbán-rezsimmel szembeszállni egy olyan országban, amelynek alaphangja az etnicista autoriter (korlátozottan versengő) demokrácia, ahol a versenyre mindazonáltal szükség van annak érdekében, hogy a mindenkori ellenzék ismételt legyőződésének élménye erősítse az etnicista győzelmi tudatot, jelenleg - a diagnózisnak még mindig nem pontos ismeretében, az ellenszer teljes hiányában - teljesen terméketlen. A rezsim - talán ebből a rövid anamnézisből is kiviláglóan - szinte hézagmentesen van összerakva, amihez a politikai, ezen belül a hivatalos ellenzéket nem annyira elnyomják (nem ez a pontos szó), hanem kontrollált súlyba teszik. Oda, ahova való. Nem csoda, hogy túl a korruptságán, szellemtelenségén stb. az ellenzék valóban nem tud mit kezdeni magával, ami a neki juttatott szerepet felül tudná írni. Az ellenzék valóban a NER része, de nemcsak ő, hanem mindenki. Akik ágálnak ellene, azok is. És ez nem a "láncszem vagy a zsarnokságban" sztori, inkább a "láncszem vagy a nemzetedben" sztori és ez a nemzet ilyen, sőt nemcsak ilyen, hanem nincs minimálisan akcióképes alternatív ideája sem a politikai közösségnek. A liberálisok is ezt a kerettörténetet írják: éppen azt teszik, amire képesek, mint bárki más. Személyre szabott itt minden és addig nem változik semmi, amíg a szerepek egyensúlya fel nem borul. Ehhez gazdasági válság, drasztikus európai beavatkozás* vagy a NER uralkodó osztályának belső konfliktusai kellenek. Ha megfigyeli a tisztelt olvasó, éppen ez a három dolog az, amit Orbán mindig meg akart előzni vagy ezek apró jeleit elfojtani.

*Nyugati beavatkozás nem lesz. A Nyugatnak nem érdeke a felfordulás, de érdeke a nyugati cégek zavartalan működése: legutóbb az EP-ben csak azt tették nyilvánvalóvá Orbán számára, hogy nem tűrik a lázítást a főtéren -- és amíg lemond erről (aminek sikerére úgyse lenne esélye), a sikátor megmaradhat az övé.

TÍZ DOLOG, AMIT ELTANULHATUNK A HOLLANDOKTÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.09.22.


Mindenféle felmérések a világ legboldogabbjai közé sorolják a hollandokat, legyenek azok fiatalok vagy idősebbek. Mivel mi, magyarok, általában kissé hátrébb szerepelünk ezeken a listákon, talán érdemes megnézni, mi az, amit eltanulhatnánk tőlük. A most következő tízes lista jellegzetessége, hogy pontjai döntő többsége nem pénzkérdés.

Bringakultúra

Hollandia híres a kerékpáros kultúrájáról, az erre nevelés már gyerekkorban elkezdődik, a suliba már 10-11 éves kortól egyedül tekernek például. Egy holland gyerek évente átlagosan 2000 km-t bringázik, ami egyrészt nagyszerű testmozgás, másrészt a hangulatukat is karbantartja.

A kerékpár mindig elöl van, legyen tél vagy nyár, eső vagy hó, sok embernek kettő is van (jellemzően használtak). Mindehhez persze infrastruktúra is kell, kerékpárutak például. Ráadásul mivel az autósok többsége is rendszeresen kerékpárra pattan, így megvan a kölcsönös tisztelet is.

Önállóság

Már gyerekkortól elvárás az önállóság, például a szülők és a tanárok is inkább csak segítenek a gyerekeknek elsajátítani a tananyagot, de alapvetően nekik kell befogadni a megtanulandókat.

Éppen ezért nem szégyen az osztályismétlés sem, amire úgy tekintenek, hogy a gyerek szociálisan / érzelmileg / tanulási téren még nem érett meg a továbblépésre, de ezért nem tartják butának. (Ennek megfelelően nem is évismétlésnek, hanem duplázásnak nevezik.)

A tinédzserek esetében is viszonylag nagy a döntési szabadság, mert a felnőttek hisznek abban, hogy tanulnak majd a hibáikból. Viszont mindent meg is beszélhetnek a tanárokkal és a legtöbb szülővel.

Az iskola is arra törekszik, hogy a belülről fakadó motivációt és a kreativitást bátorítsa, aminek következtében a holland gyerekek sokkal inkább önmaguk, mintsem szüleik fiatalabb verziói...

MÉG RÖVIDEBB PÓRÁZRA FOGJÁK AZ ÖNKORMÁNYZATOKAT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT
2018.09.22.


Aggódnak az önállóságukért a települések: nem elég, hogy az Államkincstárhoz kell utalni az uniós pénzeket, hamarosan az összes számlájuk állami kontroll alá kerülhet.

Sérül a települések önállósága azzal, hogy az állam szeptember 30-ig kötelezően a Magyar Államkincstár számlájára irányítja vissza az önkormányzatoknak a választások előtt kifizetett uniós támogatásokat – ezt erősítette meg lapunknak több polgármester. Volt, aki hozzátette: ez csak az első lépés, arra kell számítani, hogy hamarosan az összes számlájukat állami kontroll alá helyezhetik. Az eddigi intézkedések mindenesetre kísértetiesen követik annak a titkos, 12 oldalas, a „Hatékony helyi közigazgatás” címet viselő, dokumentumnak az irányelveit, amelyről a Népszava tavaly júliusban számolt be. A brossúra azt taglalja, hogyan lehetne minél inkább szűkíteni az önkormányzatok önállóságát, központosítani az adatbázisukat, és ellenőrizni a költéseiket. Ennek egyik eleme az a lépés, amelyről csütörtöki lapszámunkban írtunk: az elmúlt napokban számos település kapott levelet MÁK illetékes pénztárától arról, hogy megítélt uniós támogatásokat, amennyiben azok értéke meghaladta az 50 millió forintot, át kell utalniuk egy, a MÁK-nál vezetett számlára. Több polgármester szerint az állam így akarja „kozmetikázni” a brutális, 1646 milliárdos költségvetési hiányt, amely részben éppen amiatt keletkezett, hogy az országgyűlési választások előtti propaganda részeként az idei érvre tervezett 2200 milliárd forintos kifizetések több mint felét a költségvetés terhére utalták át az önkormányzatoknak, mert a korrupciós ügyek miatt Brüsszel félig-meddig elzárta a pénzcsapokat...

AUGSBURG, 2018

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2018.09.21.


Az őszi ülésszak első napján egy ellenzéki képviselő a parlamentben Semjén Zsoltot kérdezte vadászati szenvedélyéről. Nevezetesen azt, nem érzi-e úgy, hogy neki mint miniszterelnök-helyettesnek morálisan vállalhatatlan több milliós ajándékok bevallás nélküli elfogadása. Semjén, miután kikérte magának, hogy privát ügyeiről faggassák, elmondta, hogy helikopteres vadászataiban nem volt semmiféle luxus – a helikopter nem is őt, hanem az általa leterített domesztikált szarvast szállította –, kifejtette, „próbáljon csak egy éjszakát eltölteni öt részeggel”. Hogy a nyilvánvalóan kivételes józanságú Semjénnek ez a kijelentése miért tartozik a magyar köznyilvánosságra, azt elképzelni sem tudom, főként annak tükrében, hogy ezzel szemben miért nem tartozik a parlamentre az ilyen-olyan haveroktól kapott nagyértékű ajándék. Ez nem jogi természetű kérdés, hanem inkább morális jellegű, és ezt akkor is fölteszem, ha egy egész ország röhög rajtam, amikor a mai kormányzattal kapcsolatban morált emlegetek. És azért teszem föl mégis, mert a kormányzat emberei, élükön a kormányfővel, kevésbé romlott éveikben szikrázó szájjal kértek számon morális normákat az elmúlt rendszer emberein. És azért is a kérdés, mert politikusoktól normális esetben azt várja el az állampolgár, hogy belső indíttatásból fakadóan morális többletigényt fogalmazzanak meg magukkal szemben, lemondva esetleg egyéni javakról, de ez nálunk fordítva történik: a többletigény nem morális természetű, hanem főként anyagi, a saját zsebek kitömésével kapcsolatos. Szomorú ezt leírni, de minden egyéb hazugság és megtévesztés volna...

ÚGY TŰNIK, HOGY ORBÁN VIKTORRAL RIOGATJÁK MAJD A NYUGATI POLGÁROKAT AZ UNIÓS VÁLASZTÁSI KAMPÁNYBAN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.09.21.


Saját fegyverét fordítják most az európai liberálisok Orbán Viktor ellen. Most úgy tűnik, hogy minden mérsékelt politikai erő a magyar miniszterelnök ellenében kívánja meghatározni saját politikai krédóját. A magyar modell most akár jól is jöhet az európai szocialistáknak, zöldeknek, liberálisoknak, sőt még a kereszténydemokratáknak is, hiszen ha Orbán Viktor rendszerével tudják illusztrálni, milyen rezsimektől kívánják megvédeni a kontinens demokráciáit, akkor egészen ütős kis kampányt hozhatnak össze jövő tavasszal.

Nagyon szemléletes kis videót tett közzé a Twitteren az ALDE, az Európai Parlamenthez tartozó európai liberálisok szövetsége. Az animációs filmecske bemutatja, hogyan jár kéz a kézben a demokrácia leépítése és a hihetetlen mértéket öltő korrupció. Orbán Viktor barátainak és családtagjainak gazdagodásán keresztül elég elrettentő példáját mutatják meg saját választóiknak a liberálisok, miért fontos az uniós alapértékek betartása és persze, ha rájuk szavaznak az európai polgárok, akkor nem fog elfolyni keleti kiskirályok és oligarchák zsebeiben a központi büdzsébe becsengetett adójuk jelentős része.

A magyar kormány rendületlen szabadságharca Brüsszel ellen, no és a közelgő uniós választások végre ráébresztették a legnagyobb politikai szövetségek vezetőit arra, hogy most már nem babra megy a játék, és ideje felvenni az eléjük dobott kesztyűt. Valószínűleg nem a liberálisok politikai tömörülése lesz az egyetlen, amely Orbán Viktor rezsimjét fogja arra használni, hogy valami ellenében mutassák be saját törekvéseiket. Emmanuel Macron francia elnök már többször kijelentette, hogy az ő elképzelései Európa jövőjéről nem igazán egyeztethetők azzal, amit a magyar miniszterelnök hirdet...

ÖTMILLIÁRD FORINTOS PROGRAMOT INDÍTOTT FIATALOKNAK AZ EMMI, DE PONT A CÉLCSOPORTOT SZORÍTOTTÁK KI BELŐLE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ VERONIKA
2018.09.22.


Az eredeti célkitűzés a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatása, de pont ők nem engedhetik meg maguknak a fél éves ingyen munkát. Az Emmi olyan szűkre szabta a feltételeket, hogy sokan nem férnek be a programba. Eközben a Pénzügyminisztérium párhuzamosan futó programjában pénzért is dolgozhatnak és tanulhatnak.

Háromezer fiatal élhet az önkéntes munka lehetőségével egy ötmilliárd forintos pályázati támogatásnak köszönhetően, a szakmai képzés mellett az önkénteseknek a fogadó szervezetek ingyenes nyelvtanfolyamot, illetve autóvezetői képzést biztosítanak – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy július végi sajtótájékoztatón. A programot az Új Nemzedék Központ honlapján hirdették meg. Az eddigi közleményekből azonban nem derül ki, hogyan kívánják elérni a célcsoportot. Mindeközben évek óta fut a Pénzügyminisztérium Ifjúsági Garancia Programja, amely ugyancsak a fiatalokat célozza meg, de juttatásokkal segíti is elhelyezkedésüket. Egyelőre kérdésesnek tűnik, hogy milyen pluszt hozhat az ötmilliárdos keretből megvalósított önkéntes program, és hogyan érik el a célcsoportot. Forrásaink szerint pont a leghátrányosabb helyzetben lévőket, a pályázati kiírás legfőbb célcsoportját nem érik el.

Olyan 18 és 21 év közötti fiatalokat várnak, akiknek már van középiskolai végzettségük, de nincs munkaviszonyuk, nem járnak felsőoktatási intézménybe, és gondolkodnak azon, hogyan töltsék el az előttük álló egy évet. A program kifejezetten a vidéki Magyarországra, a konvergencia régiókra koncentrál.

Az önkéntességet vállalók kipróbálhatják magukat az egészségügyben, a szociális és gyermekvédelemmel foglalkozó szervezeteknél, vagy akár a honvédelem területén. Szakmai képzést kapnak, és a programban részt vevő szervezeteknek biztosítaniuk kell számukra, hogy ingyenesen vegyenek részt nyelvtanfolyamon, illetve a jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamokon. Az önkéntes tevékenységet heti 20 órában kell majd végezni, minimum fél évig, maximum egy évig...

KAMUTÓMIA

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.09.21.


Vagyis a kamu anatómiája. Kérem, ez hosszú lesz, de tessék elolvasni, vagy ha nem tetszenek, hallgassanak örökké. A legpocsékabb benne, hogy még nekem kell jó előre magyarázkodnom a dolog miatt. Előrebocsátom tehát, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kormányát a világ jelenleg talán legrosszabb rendszerének tartom és egy pillanatig sem védem.

Elég sok baja lesz a megvédésükkel majd, ha eljön az ideje, a Budapesti Ügyvédi Kamarának, mely a legjobb erőit bevetve sem lesz képes elérni számukra az enyhítést, de ez majd akkor lesz, amikor. Egyelőre most van. És most valami nagyon furcsa történik. Történik pedig Orbán Ráhellel, aki ugyan szintén nem bűntelen, ő az a tipikus diktátorivadék, aki alkalmas a családi üzletben aló részvételre (mint annak idején Nicu Ceausescu), részt is vesz a maga módján, gazdasági ügyekben már rendesen besározta magát és talán Bahreinben sem kellett volna tárgyalnia – hanem hazudni még róla sem szabad. Éppen a hazugság rántja a porba a mostani kormánnyal való szembenállást – hiszen ha mindegy, mi kerül nyilvánosságra, csak ártson, akkor bizony a diktatúra elleni küzdelem tisztasága is megkérdőjeleződhet. És, amint látom, valakiknek ez nagyon alapos érdeke, annyira, hogy mindent elöntő sajtókampány zajlik épp ez ügyben...

AZ ELLENÁLLÁS HAZUGSÁGA - HOL VAN AZ ELLENZÉK AKKOR, AMIKOR A LEGELESETTEBBEKÉRT KELL KIÁLLNI?

MÉRCE
Szerző: SZABOLCSI GERGELY
2018.09.20.


Most, hogy elfogadták a Sargentini-jelentést (melynek érdemi következménye nem lesz, a lengyelek garantáltan megakadályozzák azt, hogy Magyarországot bármilyen retorzió érje a kormány tettei miatt, az EPP pedig már jelezte, hogy a Fideszt mindaddig nem rakják ki, amíg az eljárás le nem folyt – ez utóbbin persze kár csodálkozni), a hivatásos ellenzék is úgy érezte, hogy meg kell szólalnia, sőt meg kell mutatnia magát. Végzi a dolgát a panoptikum, eljátsszák a szerepüket újra és újra. A Momentum szórólapozik, Karácsony Gergely mozgolódik, hátha még valahol jelölt lehet, Gyurcsány Ferenc, pedig meghirdeti az Ellenállást – így, nagybetűvel.

Azt, hogy az utcai ellenállás, a Kossuth téren való táborozás ötlete miért Gyurcsány Ferenctől a leghiteltelenebb, nem kell ecsetelni. Ahogy mára – az Ellenállás harmadik napjára – az is egyértelművé vált, hogy a jól (?) kigondolt médiahack totális kudarc lett: először az állandó utcán levést változtatták át délutáni tüntetésekre, majd lefújták az aktuális tüntetést. Az aktor eljátszotta szerepét (mert ezen a ponton már nehéz Gyurcsányt politikusként értelmezni), a társulat megpihen, a közönség pedig belerokkan.

Belerokkan, mert míg Gyurcsány és társai a képviselői fizetésüket felvéve, a parlamentben asszisztálnak a NER kiépüléséhez, addig a színházon kívül valódi harc folyik, és valódi ellenállás az állam kegyetlensége és a kilakoltatások keserű valósága ellen. Ez az ellenállás nem nagybetűs, nem pátoszos szónoklatokba csomagolt, nem képviselői fizetéssel megtámogatott, hanem elkeseredett, reménytelen és mégis kitartó. Az AVM aktivistái és támogatóik nap nap után vonulnak ki, hogy megakadályozzák azoknak az elesett polgártársaiknak a kilakoltatását, akiket sokszor ez az egy tett, ez az egy kiállás választ el attól, hogy hajléktalanná váljanak.

Hol vannak a Karácsony Gergelyek és Gyurcsány Ferencek, amikor az önkormányzatok sorban lakoltatják ki a számukra fölöslegessé váló embereket? Hol van a Momentum, amikor a szegényekért kell kiállni?
...

TIZENKÉT TANÁR ÉS ÖT ORVOS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.09.22.


Nagy idők nagy embereket kívánnak. Ezekkel az intő szavakkal küldi mindenféle kalandok felé Hasek Svejket, hogy bemutassa aztán a világ ostobaságát. Máma nincsenek nagy idők, mocskosak vannak csupán Menyhárt Jenő óta kitartóan, sőt, aljasak is, éspedig nagyon. Hősök sincsenek, csupán megalázott és megszomorított emberek vannak, akiken másképp tapad a haj, a fülük olykor lekonyul és lukas a zoknijuk.

Ezek közülünk való alakok, akik lehetnénk akár mi is, és olykor valami ismeretlen okból föllázadnak, amely jelenséget Camus rögzített nekünk örök időkre: „…Néha leomlanak a díszletek. Ébresztő, villamos, négy óra hivatal vagy gyár, ebéd, villamos, négy óra munka, vacsora, alvás és hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek, szombat – általában könnyedén végigcsinálja az ember. Ám egyszer csak felmerül a miért, s ezzel a csüggedt rácsodálkozással kezdődik minden…”

Ilyen váratlanságokkal nem számol a rezsim, hogy a robotok egyszer öntudatra ébrednek, és ezek ellen tehetetlen igazán. Az elmúlt pár órában fölmondott tizenkét tanár egy gimnáziumban, a tanári kar negyede, egy kórházban pedig öt orvos, az intenzív osztály minden orvosa, miután az összes ápoló is lelépett. Egyre gyakoribbak az ilyen jelenségek kies országunkban, ami azt mutatja, miközben szállnak a légben a győzelmi jelentések, valami elemi indulat fortyog a mélyben, amely így kezdett el pöfögni.

Ezek repedések a NER monolit falán. Az ilyen számok mögött, hogy tizenkét tanár meg öt orvos, ha tragédiák nem is, drámák bőven megbújnak. Az istenkáromló szenvedések odébb vannak ugyan, a kilakoltatottaknál, a lakásukban csendben megfagyóknál, viszont a NER és benne Magyarország, illetve ami maradt belőle, amint kitetszik, ott billeg Shakespeare és Ibsen tolla között, és mindkettő iszonyú a maga módján...

VÁLASZTÁSI AUTOKRÁCIÁVÁ SILÁNYULT A MAGYAR DEMOKRÁCIA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.09.22.


- Magyarország egyre nagyobb aggodalmat kelt Európában, Orbán Viktor mind jobban szembefordítja a liberálisokat, illetve az általa képviselt keményvonalasokat, egy nap még a szélsőjobb vezére is lehet belőle a földrészen 

- Orbánt cserbenhagyta óvatossága, túl közel ment a Naphoz, ezért viaszszárnyai megolvadtak - most lezuhan és a tengerbe fullad?

- Az EU-nak foglalkoznia kell a migrációval, mert egy szép nap csak véget ér a mostani magyarországi rendszer!

Time

Orbán Viktor fokozza a megosztottságot a liberálisok és a keményvonalasok között. Lépései növelik az aggodalmat a földrészen, miután a menekültválság kezdete óta egyre inkább eltávolodik a demokratikus normáktól. A politikus és a nacionalista Fidesz folyamatosan gyengíti a demokratikus biztosítékokat, immár teljes mértékben ellenőrzi a kormányzás minden ágát, miközben elhallgattatja a független sajtót. 4 éve dobta be az illiberális demokrácia gondolatát, ami erős államot jelent, ám a köz csupán korlátozottan fejtheti ki ellenvéleményét.

Az unió baja ott van, hogy ez a megközelítés igencsak népszerű Magyarországon és a kontinens vezetői mind inkább kettészakadnak az integráció híveire, mint Macron, illetve a bevándorlás ellenes populistákra, lásd Orbánt és Salvinit. Habár a Frontex fejlesztését Brüsszel olajágnak szánta a keményvonalasok számára, a magyar kormányfő válasza a szervezet legnyíltabb elutasításával ért fel. Majd minthogyha jelezni akarta volna, hogy vannak más lehetőségek is a kezében, találkozott Putyinnal, aki szintén hatalmi tényező a térségben.

Der Standard

Orbán-Ikarusz Macron-Ödüsszeusz ellen. Így ábrázolja a két pólus csatáját a Le Monde korábbi bécsi tudósítója, aki ebben a minőségében sok-sok éven át foglalkozott Közép-Európával. Joelle Stolz szerint a két politikus két eltérő értékvilágot testesít meg: az egyik oldalon van a nacionalista bezárkózás, illiberalizmus, bizalmatlanság a nemzetek feletti Európával szemben, a másik oldalon mindennek az ellentéte. Az Ikarusz-hasonlat a strasbourgi döntés kapcsán jutott a szerző eszébe, mert úgy ítéli meg, hogy a magyar kormányfő is túl közel merészkedett a Naphoz, sok-sok év után átlépte a vörös vonalat. A határok feszegetését jól ismeri, annak köszönheti a felemelkedését. Az induláskor még értette, hogy a politikai létezéshez szükség van vízióra, azt kell követni teljes erőből. Ez fontos része Orbán személyiségének. 2010-től azonban lépésről lépésre bontotta le a demokráciát.

Macron azért hasonlít Odüsszeuszra, mert az a cél lebeg a szeme előtt, hogy visszatérjen Ithakába. Ehhez a kölcsönös segítséget, a gyakorlatias intelligenciát, az erkölcsi tartást veszi igénybe. Ezek igen fontos jellemzők, amikor ennyire bizonytalan irányba tart az emberiség utazása.

Le Monde

Magyarország mára választási autokrácia lett, a migránsellenes szöveggel Orbán Viktor azt igyekszik eltitkolni, hogy fel akarja számolni a magyar demokráciát, ám ha az EU az értékei alapján jár el, akkor ki kell zárnia az országot. Így látja a helyzetet Van Rompuy korábbi bizottsági elnök tanácsadója, aki jelenleg az európai jog professzora Hollandiában. Luuk van Middelaar szerint a strasbourgi elmarasztaló határozat a tisztázás és az újjászerveződés pillanatát jelentette az EPP számára.

Orbán ugyan kereszténydemokratának állítja be magát, hogy ily módon megnyugtassa a szövetségeseket, ám van egy olyan frontvonal, ami egyáltalán nem összebékíthető a pártcsaládban. A Merkel-féle irgalmas szamaritánus álláspont nyitott a bevándorlásra és európai szolidaritást szorgalmaz. Ezzel szemben áll a magyar vélemény, amelyet egy kis ország képvisel, de nagy vonzerőt gyakorol a jobboldal jelentős részére és a nyugati közvéleményre. A szankciós döntés az elhatárolódás első jele a Néppárton belül. A konzervatívok bizonyosan nem tudnak egyszerre a kancellárral és a magyar kormányfővel kampányolni az EP-választásra, annál is kevésbé, mivel a fő téma a migráció lesz.

A szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy Orbán lesz az európai szélsőjobb feje. Ő az a csatlós, akit Bannon keres. Mert ugyan demokrácia-ellenes álláspontja hitelteleníti, de az üzenete hat. Nem hagyja, hogy megszégyenítsék. Nyáron már felvetette, hogy keresztény, európai, iszlámellenes pártot kell alapítani. Lesz annyira intelligens, hogy ne akarjon mindenkit a zászlaja alá gyűjteni, igyekszik majd kizárni a szélsőjobbot, a neonáci csoportokat és a hasonlókat. Az elemző ésszerűnek tartja az első magyar reakciókat az európai szankcióra, mert annak segítségével össze lehet keverni az alapértékeket a migráció fölöttébb vitatott kérdésével.

Ami a szabadságjogokat illeti, Magyarország már nem demokrácia. csupán annak Patyomkin-változata. A szavazópolgárok spanyolfalként szolgálnak, többé nem léteznek ellensúlyok. A sajtó, az igazságszolgáltatás, a civil szféra, a felsőoktatás, mind-mind hallgatásra kényszerül. A Néppártnak számolnia kell azzal, hogy a Fidesz tagsága Achilles-saroknak bizonyulhat a választók szemében. Viszont ha kiteszik Orbánt, akkor az amputációként hat, mivel ellentétes az európai összefogás gondolatával. Szóval hatalmas dilemma ez...

HULLADÉKKRÍZIS FENYEGET, ORVOSOK ÉS TANÁROK MONDANAK FEL CSAPATOSTUL - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.09.21.


24: nagyobb a gond a nemzeti kukaholdingnál, mint eddig sejtettük

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. egy feneketlen kút, amiben eltűnt már 20 milliárd, és most pottyant bele a következő 20-as adag. Csak nagyjából képes kalkulálni az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. menedzsmentje, hogy a cég tavaly, működésének első teljes évében hány milliárdos hiányt halmozott fel. Akkora a pénzügyi káosz, hogy lassan négy hónapja csúszik az állami cég mérlegbeszámolójának leadása. A pénzhiány miatt állandósult a szemétszállítást ténylegesen végző önkormányzati tulajdonú cégek pénzügyi bizonytalansága is. Ezeket a vállalkozásokat a központilag beszedett szemétdíj újraelosztása alapján 2016 óta az NHKV finanszírozza, és ezen is veszít. A központosított rendszer működőképességét már az indulásnál sokan kétségbe vonták, de a miniszterelnök által – más szektorokban is – elindított centralizálási hullám lesöpörte a véleményüket.

Magyar Narancs: a nővérek után felmondtak a sürgősségi orvosok is Ajkán

Az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán dolgozó valamennyi orvos – összesen öt – felmondta munkaviszonyát, illetve megbízási szerződését az intézményben. A kórház intenzív osztályán korábban dolgozó nővérek is valamennyien beadták a felmondásukat. A főigazgató ekkor ugyan feltöltötte a létszámot, nyugdíjból hívtak vissza nővéreket, a gyerekosztályról is „delegáltak” munkatársakat, illetve „bérnővéreket” foglalkoztatnak. Eztán az intenzív osztály öt aneszteziólógus és intenzív szakorvosa adta be kollektíven a felmondását. Az is közrejátszott az orvosok döntésében, hogy a tapasztalatlan nővérgárda megnehezítette a szakmai feladatok maradéktalan ellátását.

24: nincs használatba vételi engedélye Pallas Athéné központnak

Érvényes használatbavételi engedély nélkül hirdette meg új „szellemi központja” átadását az MNB Pallas Athéné Alapítványa, a PADA. Ez azonban nem zavarja Matolcsy György MNB-elnököt az épület megnyitásában. A jegybank által létrehozott és kistafírozott szervezet először 1,5 milliárd forintot költött a Szentháromság téri régi városháza megvásárlására, majd további 4 milliárdot az évek óta húzódó átalakítási munkákra. Az épület mostanra elkészült, a használatbavételi engedély azonban csúszik, mert a szomszédos házak lakói megfellebbezték a kiadását. A kivitelező kérésére megváltoztatták ugyanis az építési engedélyt, és a 3800 négyzetméteres épület felében vendéglátóipari egységek kialakítását engedélyeztették. Az új engedély azonban csak jóval a jogerőre emelkedés után került az érintett szomszédok kezébe. A vendéglátóipari egységek számára kialakított épületrészeket Zsidai Roy cége kapta meg. Zsidaiék az üvegtetővel lefedett belsőudvaron egy éttermet, az utcafronton pedig egy kávézót hoztak létre.

168 Óra: egymilliárdba került, de kudarcos az e-napló

Csak három hete indult el a 2018/2019-es tanév, amelyben kötelezővé tették az állami iskolák számára az elektronikus napló használatát, máris a Facebookon szerveződnek a lassú és sok hibával működő rendszer ellen a pedagógusok, a szülők és a diákok. A 2016 nyarán a Klebelsberg Központ által fenntartott iskolákban, akkor még csak kísérleti jelleggel bevezetett Kréta rendszerrel (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer), közkeletű nevén e-naplóval régóta vannak gondok. A szoftver elvileg a felsőoktatásban már működő Neptun-rendszer alapján épült fel. A tanárok ebbe a rendszerbe viszik fel a diákok tantárgyait, érdemjegyeit, óramulasztásait és más információkat, amelyeket így a szülők is nyomon követhettek. Csakhogy a Nem kérünk a Kréta naplóból! nevű Facebook-csoport felhívása szerint több probléma is van az e-naplóval, például A Kréta használata jelentősen megnehezíti a tanárok életét, mivel elképesztően lassú. Például egyetlen érdemjegy beírása a rendszerbe hosszú percekbe kerül. Emellett rengeteg felesleges adminisztrációval jár. Közel három héttel a tanév kezdése után sem működik megfelelően. A diákok például nem tudnak bejelentkezni a rendszerbe. Átláthatatlan, amatőr kivitelezésű, az alapvető problémákat sem tudja kezelni. Például ha egy diák csak egy-két óráról hiányzik egy tanítási napon, nem egy teljes napot. A diákok felhasználó neve az oktatási azonosítójuk, jelszavuk pedig a születési dátumuk, így bárki könnyen belenézhet az adataikba. Ráadásul az érintettekkel nem egyeztettek a bevezetésről.

Eduline: felmondott 12 tanár a Budai Nagy Antal Gimnáziumban

Tizenkét pedagógus, vagyis a tanári kar negyede mondott fel a budafoki Budai Nagy Antal Gimnáziumban – van olyan osztály, amely az osztályfőnökét veszítette el, elment több német- és angoltanár, matematika-, testnevelés- és informatikatanár, ráadásul a felmondást választó tanárok között van két mesterpedagógus is. Az iskola igazgatója kijelentette, hogy élni fog a két hónapos felmondási idő „ledolgoztatásával”. A szülők elsősorban az igazgatót teszik felelőssé a kialakult helyzet miatt, szerintük ugyanis a tanárok eddig is nehezen tudtak vele együtt dolgozni. Manolovitsné Erdőközi Orsolya 2015-ben annak ellenére kapta meg az igazgatói széket, hogy kinevezését szinte a teljes nevelőtestület és a szülői választmány is elutasította.